Rusia se apropie de finalizarea livrarii unei comenzi semnificative de armament pentru Azerbaidjan, totalizand 1 mld. $.
Conform SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), comanda contine:
- 100 de tancuri T-90S ,
- 100 de MLI-uri modernizate de tip BMP-3 (nivel BMP-3M)
- 18 tunuri autopropulsate cal. 152mm Msta-S (SPG),
- 18 lansatoare reactive multiple cal. 300mm de tip 9A52 Smerch (MLRS),
- 18 tunuri autopropulsate cal. 120mm pe sasiu BMP de tip 2S31 Vena
- Posibil 18 aruncatoare autopropulsate grele de flacari de tip TOS-1A (SPHF)
La sfarsitul lui 2015 Rusia a mai livrat catre azeri in jur de 1000 de proiectile ghidate antitanc cal.100mm tip 9M117 Bastion (AT-10) pentru MLI-urile BMP-3M, urmand a livra alte munitii si echipamente complementare pana la sfarsitul lui 2016.
Practic lista de mai sus este echivalentul unei divizii, cu 2 batalioane de tancuri, 2 sau 3 batalioane de MLI, artilerie autopropulsata si reactiva, in cifre fiind superioara efectivului pe care il avem si noi cat de cat modern si functional, la nivelul tehnologiei anilor 2000, in fortele terestre romane.
Azerbaidjanul este cel mai mare importator de armament din Europa (13% din total), dupa Marea Britanie, ultimilor 5 ani, 82% din tehnica militara provenind din Rusia, de unde au cumparat echipamente de aproximativ 4 mld.$ in ultimii ani. Cheltuielile cu armamentul ale Azerbaidjanului au crescut cu 249% in perioada 2010-2014 fata de «cincinalul» anterior, 2005-2009. Demn de remarcat este faptul ca 85% din achizitiile azere de armament vin din Rusia, ceea ce a starnit nemultumirea Armeniei, aliatul strategic al Rusiei in zona si oponentul in privinta zonei Nagorno-Karabach, aflata in componenta Azerbaidjanului dar populata de armeni, zona care a fost obiectul conflictului intre cele 2 tari dupa caderea URSS.
Ministerul apararii de la Baku mai are ca si clienti principali de colaborare si achizitii Israel, Belarus si Turcia, ultimii fiind parteneri strategici.
Achizitia azerilor poate fi si un mod de a cumpara bunavointa Rusiei pe problema disputei cu Armenia, dar arata si faptul ca rusii nu ezita sa ofere armament unor tari «neprietenoase» cu aliatii lor, ceea ce poate arata ca ecuatia Caucazului e mult mai complexa decat pare.
Ultimele stiri mentioneaza o disputa intre furnizorii rusi de armament si statul azer, un grup numeros de reprezentanti ai industriei de profil si oficiali rusi (inclusiv Dimitri Rogozin) vizitand Baku-ul la inceputul lui martie. Se pare ca o parte din livrarea de echipamente rusesti asteapta blocata in port plata azerilor, care au obiectat fata de un credit de armament de 200 mil.$ oferit Armeniei anul trecut de catre Rusia. Azerii se folosesc de pozitia lor de client important pentru rusi pentru a negocia fie un discount pe armele comandate, fie pentru a face indirect zile fripte Erevanului in domeniul achizitiilor de tehnica de lupta.
Marius Zgureanu
Surse
„Republic of Artsakh” nu e ” in componenta Azerbaidjanului dar populata de armeni”.
Caucazul este una dintre cele 5 trecatori catre Federatia Rusa,astfel rusii au grija de statele tampon „corespunzator”.Putin este preocupat ca doar pe 3/5 are control.
Astia au luat la pachet, o divizia cu totul. Daca se vrea, se poate.
mda , istua chiar vor
Acum hai sa comparam cu loturile literalmente de duzina 😀 achizitionate de noi.
Cea mai mare baza militara ruseasca din afara Rusiei se afla în Armenia, deci băieții n-au nicio problema sa vândă averilor orice, ca oricum ei sunt păpușarii în zona. În 2011 am fost în Armenia o săptămână. Credeți-mă ca m-am crucit când am văzut cam cata ura viscerala exista acolo intre armeni și azeri ( prin comparație, intre noi și unguri pare a fi o dragoste frățească) . Iar prin astfel de business-uri Rusia nu face decât sa întrețină ura asta, și chiar sa o și cultive.
?nu prea mai gasim tari cu care sa ne comparam.
avem standarde prea inalte,ar trebui sa le coboram pe la nivelul afracii sub sahariene?
Toate astea doar 1 miliard $?
Astea au fost la promotie, corect?
astia si-au luat armament pentru 1 DIVIZIE:
– 2 batalioane NATO Tancuri (3 batalioane – rusesti)
– 2 batalioane BMP-uri (sau 3 Batalioane rusesti)
– 1 Batalion Artilerie -Tunuri autopropulsate
– 1 Batalion Artilerie – reactiva
Deja Azerbaijan-ul sunt superiori Romaniei, cu achizitiile astea…
ai uitat sa spui ca daca cumparam noi tehnica asta pretu este de minim 10 mld. de ieuro – argumente sunt destule: este tehnica noua, etc.
astia n-au aflat ca se cumpara in loturi separate de cate 12 bucati odata la cativa ani ?
ca tot vorbeam de submarine in trecut si credeau unii ca sunt nave klingoniene
http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2016/march-2016-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/3716-us-navy-cruiser-conducts-1st-test-of-anspq-9b-periscope-detection-a-discrimination-capability.html
Nu e cam ieftin la 1 miliard de dolari? Presupun ca pachetul nu include si munitii…si chiar si asa, tot e ieftin.
Asa vand rusii. La pret real.
In timpul URSS-ului tor asa ne vindea si noua….
Citisem un articol… legat de MIG 23 pe care le platisem cu cereale.
Nu mai stiu daca era be avioane sau de motoare.
Ce sa mai zicem de Licenta de YAK 52 si licenta de IAR/K-126
Facaturi dupa facaturi!Cu cine vor sa se bata azerii cu armele care le procura?Armeni nu au aceleași tipuri de arme?Ăștia vor să vadă cine știe să le mânuiască mai bine:-)
Cum cu cine bre?
Cu armenii…. Ciolovecilor le convine de minune cand se bat altii langa ei…
le vand ambilor armament.win-win pentru rusnaci.
Intrebarea e cum pot sa faca ei genul asta de achizitii cu un buget de 3 miliarde dolari:))