Scorpene
Pe 25 octombrie guvernul indian a anuntat ca va cheltui nu mai putin de 13 miliarde de dolari pe programe militare, preponderant in industria nationala.
Cea mai mare parte a sumei, 8 miliarde de dolari, va merge catre achizitia a sase submarine clasice dotate cu sistem AIP, submarine care vor fi construite in India, dar care vor avea la baza un proiect strain, practic acceasi solutie aleasa si in programul Scorpene, care program va putea lansa prima nava la apa in 2016, urmand ca mai apoi urmatoarele cinci nave sa fie livrate la un interval de 12-14 luni.
Cel putin asa e planul…
Tot cu aceasta ocazie Defense Acquisition Council (DAC) a anuntat si intelegerea intre Israel si India in privinta achizitiei de catre New Delhi a 8356 rachete Spike pentru infanterie si 321 de lansatoare, pentru o suma de aproximativ jumatate de milliard de euro, evreii invingand aici Javelinul american, cu o oferta mult mai buna privind transferul de tehnologie catre India.
Alti 300 de milioane de dolari vor fi folositi pentru modernizarea a 12 avioane de supraveghere maritima Dornier DO-228, iar armata va primi 362 de MLI produse in India de catre OFB, etc.
Tot in aceste zile guvernul a luat hotararea ca de acum incolo sa se depuna toate eforturile (stiu cum suna 🙂 ) , pentru ca intr-in orizont rezonabil de timp fortele militare indiene sa-si procure cel putin jumatate din necesarul de tehnica de lupta, munitie si menenata din economia nationala…
Dupa anuntarea acestei decizii, suma vehiculata in urmatorii 10-12 ani este de 100 de miliarde de dolari, doar ca reactiile nu au fost foarte pozitive mai ales din partea analistilor militari. Acestia sustin ca India are nevoie de inlocuirea urgenta a mai multor categorii de tehnica de lupta si ca incercarea de a se folosi industria nationala pentru fabricarea acestora va duce la intarzieri cu totul nepermise, mai ales daca tinem cont de esecurile repetate in privinta integrarii locale a unor sisteme de arme complexe si mai putin complexe. Guvernul incearca sa scape de dependenta fata de importuri, astazi in procent de +70%, astfel ca in zece ani doar 40% din necsar sa mai fie importat.
Toata lumea lauda intentia dar nu cred in reusita ei pentru ca deocamdata nu exista motive de optimism, insa nu putem sa nu admiram tenacitatea cu care elita indiana incearca sa-si modernizeze tara si s-o duca spre o economie industriala moderna.
GeorgeGMT