Romania Military

14 Iulie, Ziua Frantei-armametul francez

 

Franta este cel mai puternic stat din Uniunea Europeana, militar vorbind si al doilea cu cu drept de veto in Consiliul Permanet.

In istoria moderna Franta nu prea a mai stralucit, declinul a avut loc in al Doilea Razboi Mondial.

Usor, usor francezii au inceput sa-si revina pe plan geopolitic si azi au propiul imperiu. Acestia si-au permis sa isi continue singuri cercetarile in domeniul militar, pentru a pastra o independenta fata de SUA si sa invarta banii in companiile din interiorul granitei.

Apogeul industriei militare franceze s-a aratat in timpul Razboiului de 6 Zile, atunci cand Mirage III si-a demonstrat superoritatea neta fata de rivalii sai sovietici.

 

Franta nu s-a limitat ca SUA, doar la sprijin pentru Israel, ci a oferit armament si rivalilor acestuia. Aerospatiale Gazelle s-a exportat masiv in Siria, Irak, Iordania, Liban si Egipt. Rachete Milan in Liban, Siria si Irak. Mirage F1 purtatoare de EXOCET pentru Irak, iar in prezent Egiptul detine 78 de avioane Mirage 2000/V si 54 de aparate Alpha Jet pentru antrenament sau atac la sol.

Gazelle sirian doborat in urma conflictelor

 

Soldati sirieni folosind rachete Milan in razboiul din Liban

Mirage F1 irakian

 

Alpha Jet egiptean

 

Nu doar statele din Orientul Mijlociu se bucura de ,,minunile” industriei militare franceze. Emiratele Arabe Unite: 68 Mirage 2000, India: 200 de Alouette, 48 Gazelle, 128 Jaguar, 49 Mirage 2000, Taiwan si Grecia 60 respectiv 55 de Mirage 2000.

Franta stie ca atunci cand doua tabere se cearta si tu vinzi armament catre ambele, nu conteaza cine castiga sau cine are dreptate… Astfel gasim o flota de 82 Mirage V si 75 Mirage III in Pakistan, China are si ea un arsenal bogat in versiuni locale/licentiate ale elicopterelor franceze, tari din fosta Iugoslavie, Turcia si Romania la fel.

Nici statele din America Latina nu fac exceptie Columbia-Venezuela, Brazilia-Argentina, Peru-Ecuador-Bolivia detin aparate de lupta aeriana provenite din Franta sau produse sub licenta.

 

Viitorul nu arata rau pentru industria militara franceza, un pas important a fost facut in acordul Rafale cu India.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=HByrhczrq7w&w=560&h=315]

 

Pe ramura maritima Franta a incheiat acorduri cu Rusia (clasa Mistral), Chile (clasa Foudre), Italia (clasa Horizon), Arabia Saudita, Taiwan, Singapore ( clasa La Fayette), Maroc ( clasa Floreal), Turcia si Argentina (clasa D’Estinne d, Orves).

 

Echipament pentru fortele terestre se gaseste in arsenalul tuturor tarilor din lume, mai putin in cele ex-sovietice.

 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6oYE5LeUtzM&w=560&h=315]

 

 

Nero Flash

Exit mobile version