Romania Military

15 “rugged laptop”

Atat doreste MApN sa cumpere si pentru asta a contactat Pentagonul, sa i le cumpere americanii. Poate credeti – eu asa am suspectat initial – c-ar fi vorba despre niscai calculatoare mai speciale, dar de fapt sunt niste banale laptopuri destinate a fi folosite in conditii grele (heavy duty). Au o anumita robustete si o carcasa rezistenta la socuri, apa etc…

Liderul mondial al pietei de “rugged laptop” este Panasonic, iar ceea ce doreste Armata Romana nu se incadreaza la capitolul “secret”, dupa cum chiar americanii anunta, citam: ”Any resulting contract is anticipated to have a security classification level of Unclassified.”

Ce cumparam mai exact prin FMS: “Fifteen (15) sets of Ruggedized Laptops each consisting of minimum 15” monitor and intel core i7, 12 GB memory, 1 TB HD, network card, and standard graphic card.”

Pentru aceasta achizitie, MApN a cerut un caiet de sarcini de 40 de pagini, facut pe bani destul de frumosi (presupun) de altii (US Army). Ar mai fi de remarcat si faptul ca sunt luate in considerare doar ofertele de la companii micii/medii, iar criteriul principal de departajare este pretul cel mai mic. Simplu, cu alte cuvinte, daca bifezi toate cerintele tehnice. Calculatoarele trebuie livrate la Babadag pana pe 30 septembrie 2023 si, se pare, ar fi vorba despre un contract-cadru.

Intrebarea care se pune este relativ simpla: sunt aceste “rugged laptop” ceva special, greu de gasit? Nu, le gasiti pe internet in absolut orice configuratie va puteti dori, pentru ca aici discutam despre calculatorul in sine nu despre nus’ ce programe speciale si clasificate. Nu puteau ele sa fie comandate, simplu, prin SEAP?!?

In al doilea rand, nu putea MApN-ul sa-si faca singur caietul de sarcini?

Este pana la urma o achizitie cu totul nesemnificativa dar, daca in cazul a 15 laptop-uri cumparam prin FMS de la americani, cu caietul de sarcini facut de altii, ce pretentii mai avem in cazul unor contracte de armament cu adevarat complexe?

Acest articol a fost scris pe 15 octombrie si ne mai aducem aminte cum ministrul apararii, domnul Vasile Dancu, ne promitea ca in luna septembrie problema celor patru corvete va avea o finalitate? Ei bine, la jumatatea lunii octombrie, cu razboiul la granita noastra nu avem nimic concret.

Si poate ca cititorii nostri sunt un pic nedumeriti ca pe RoMilitary stirile despre eventuale achizitii de tehnica de lupta pentru Armata Romana nu prea isi mai gasesc locul, in timp ce alte site-uri de profil ne tot informeaza despre tot felul de memorandumuri, intelegeri, proiecte etc.

Doar ca noi nu mai plecam dupa fenta si nici nu suntem un site comercial, noi nu avem publicitate, ne permitem astfel sa scriem despre ceea ce credem de cuviinta, iar asa-zisele programe ale MApN sunt doar o batjocura la adresa tuturor romanilor.

Programul de modernizare al flotei de IAR-99 a fost lansat cu peste doi ani in urma si astazi nu avem nici macar un demonstrator de zbor, dar vrem sa facem transfer de tehnologie pentru munitie „inteligenta” din Turcia.

Programul 4×4 blindate, n-a mai auzit nimeni de el, dar tot din Turcia se doreste transfer de tehnologie pentru ceva local legat de o 4×4 blindata, ca de fabricat aici nu putem discuta. Spunea ministrul apararii ca Romania se va baza pe Turcia si Israel pentru dotarea cu armament. Vi se pare o chestie logica?!? Mai ales in cazul Turciei, un membru NATO cu o politica impredictibila?

Sistemul de aparare anti-aeriana SHORAD/VSHORAD, nimic despre nimic, prima baterie Patriot o fi devenit si ea operationala, macar partial, ca eu n-am auzit nimic despre asta pana acum. Despre drone, tot nimic…

Asadar despre ce sa scriem in raport cu MApN?!? Despre minciuna si manipulare cronica, despre domnul Dancu, despre cum vom exporta IAR-99 in India si SAUR-2 in Egipt?

Noi nu suntem in stare sa cumparam singuri 15 calculatoare rezistente la socuri si ne imaginam ca putem duce la capat achizitii complexe? Asta daca ar exista si vointa politica, care asa cum vedem exista dar in sens contrar, lasand Romania practic fara aparare.

Pentru ca nu putem sa nu remarcam ca de la inceputul razboiului din Ucraina s-a pus batista pe tambal in cazul achizitiilor militare, daca inainte macar se mai discuta, de pe 24 februarie incoace se tace si nu se face absolut nimic.

GeorgeGMT

Exit mobile version