USS North Dakota, primul Virginia Block III
Dar la mana a doua, cel putin primele doua nave. Discutam despre o nava Virginia-class Block III si una Block IV, ambele urmand sa fie livrate Australiei din dotarea US Navy. Cel de-al treilea submarin Virginia va fi – asa se spera – nou.
Aceste informatii au fost facute publice de amiralul australian Jonathan Mead, seful comisiei (sa-i spunem) care se ocupa de programul submarinelor nucleare.
In fata senatului australian, ofiterul a declarat ca tara sa spera ca intr-un viitor inca nu foarte clar conturat sa detina trei submarine Virginia-class plus inca cinci construite cu britanicii (submarine care ar urma sa inlocuiasca in Royal Navy, navele clasei Astute).
Deocamdata nu se cunoaste la nivel public care ar fi cele doua submarine pe care americanii le-ar putea transfera catre australieni si nu exista niciun calendar sau o suma oficiala.
Deschidem o paranteza. Virginia Block III (8 nave construite) sunt primele Virginia care detin sisteme de lansare verticale pentru rachete anti-nava sau de croaziera – 2VLS x 6 rachete. Virginia Block IV (10 nave construite) este in esenta tot o nava Block III, dar care are nevoie de mai putina intretinere. Inchidem paranteza.
Diferentele sunt deja semnificative. In primul rand programul AUKUS (cel in care economia australiana va fi profund implicata, 20 de mii de locuri de munca, transfer de tehnologie etc) se pare ca se refera la doar cinci nave si nu la opt asa cum se anuntase initial.
In al doilea rand, nimeni nu pomenise la lansarea AUKUS de submarine la mana a doua.
Pe de alta parte, un posibil “al treilea rand”, daca Australia nu va putea sa ajunga constructor de submarine nucleare, sau va ajunge dar dupa un calendar decalat masiv, sa spunem mult dupa 2040, ce se va intampla? Vor mai vinde americanii 1-2 Virginia? Si daca vor mai vinde unde vor mai fi avantajele economiei australiene, enumerate de premierul local atunci cand AUKUS a fost oficial lansat in San Diego?
Deocamdata stim sigur ca americanii vor vinde nave Virginia-class Australiei. Mai stim, tot sigur, ca australienii vor investi masiv in succesorul Astute-class si ca Marea Britanie va avea un mare avantaj din acest punct de vedere. Ce nu stim sigur este cu ce se va alege Australia dpdv al economiei lor, cu altceva decat cu banii platiti pe submarine.
Ramane de vazut, de acum in zeci de ani, cum va functiona AUKUS pentru australieni. Decizia de a merge pe mana submarinelor nucleare este una buna, brat la brat cu americanii, inca o decizie normala, daca le va iesi si pasenta cu economia locala va fi foarte bine, daca nu, oamenii uita, guvernele se schimba si mereu poti da vina pe cel caruia i-ai succedat in functie. Merge la noi, functioneaza din cand in cand si la ei.
PS Pe de alta parte trebuie sa acordam australienilor si circumstante atenuante, nu-i lucru usor sa treci de la submarine diesel-electrice la nave nucleare.
GeorgeGMT