Coronavirusul apărut în Wuhan, este din aceeași familie cu a celor care au provocat epidemiile de SARS și MERS.
SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) este o boală care afectează sistemul respirator al omului, indusă de virusul SARS. Între noiembrie 2002 și iulie 2002 a existat un început de posibilă pandemie, cu 8.422 de cazuri de infecție și 916 morți confirmate. În câteva săptămâni, boala s-a transmis din în 37 de alte țări. Ultima infecție observată a avut loc în iunie 2003. Mortalitate 9.5 %.
A apărut inițial în Guangdong, China in 2002. Se pare că sursa inițială de infecție au fost liliecii potcoavă(sunt insectivori și cântaresc până la 120 g).
Liliac cu potcoavă
Transmiterea acestor coronavirusuri se face de la liliac, în mod direct la om, sau cu o gazdă intermediară : zibetă (SARS) sau dromader (MERS).
SARS 2001-2003
Transmitere SARS
ZIBETA (civet cat) oferită la vânzare în piață
Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (în engleză: MERS – Middle East Respiratory Syndrome) este o afecțiune respiratorie virală provocată de un nou coronavirus – coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) descoperit pentru prima oară în 2012 în Arabia Saudită. Au fost identificate 2494 cazuri, cu 858 morți. Nu s-a transmis de la persoană la persoana. Mortalitate 34.4 %.
China – Marea „migrație” și epidemia de coronavirus
Ce se întămplă acum în China, este fără precedent în istoria umanității. Izolarea a zeci de milioane de oameni în orașele afectate , este o măsura extremă, greu de evaluat din afară. Oricum, tocmai amploarea acestora, denotă gravitatea situației.
Suntem copleșiți de informații, mai mult sau mai puțin verificate, apar teorii conspiraționiste , unii sunt calmi, alții sunt în panică.
Pentru a înțelege ce se întămplă, e nevoie de câteva explicații generale privind China. Totul se întămplă acolo la alta scară, greu de înteles pentru cine nu a fost acolo.
Am vizitat China de mai multe ori, inclusiv în perioade de „migrație”, când în timpul sărbatorilor (Anul Nou Chinezesc, 1 Mai, Ziua Naționala – 1 Octombrie), profitând de cel puțin o săptămâna de zile libere, chinezii călatoresc..
China are cel puțin 300 milioane de migranți interni : sunt cei care au plecat de la țară sa lucreze în marile centre industriale. Fiecare fabrică are cămine de nefamiliști și cantine. Ei reprezintă majoritatea celor care calatoresc în aceste perioade. Se duc acasă la familii, în satele de unde au plecat.
Astfel de cifre sunt doar statistici ; comparativ este ca si cum toți cetățenii SUA ar călători simultan în aceeasi perioadă !!
Această ” migrație” este posibilă datorita unei infrastructuri de transport extraordinare : 32 000 km cale ferata mare viteza, 121 000 km linie ferata normală, 145 000 km de autostrăzi, o rețea de aeroporturi de mare capacitate .
Migranți interni
Traseele călatoriilor în perioada Anului Nou
200 000 călători în gara din Guangzhou
100 000 călatori asteaptă sa intre în gara din Guamgzhou
Un fast food în gară
Marea „migratie”