Romania Military

2024 un an excelent pentru dotarea Armatei Române

Mai exact pentru Forțele Aeriene și cele Terestre, dar să nu fim cârcotași și să apreciam acest an pentru ceea ce a fost cu adevărat: excepțional!

Evident că Regina Achizițiilor anului 2024 este semnarea contractului pentru primele 32 de F 35A. Pentru forțele aeriene este o schimbare de paradigmă similară cu trecerea de la avioane cu motoare cu piston la cele reactive. Este un eveniment istoric pentru România și ne pune cu adevărat pe harta forțelor aeriene din flancul sudic al NATO. Și ne pune bine.

Așadar, avem:

–          Semnare contract pentru primele 32 de avioane F 35A, interesant este faptul că un site francez scria în  iulie 2024 că LM s-ar fi angajat că dacă Bucureștiul semnează în noiembrie contractul, primele avioane ar fi livrate în 2028;

–          Semnare contract pentru mașini blindate 4×4 cu turcii de la Otokar – 1059 Cobra II;

–          Achiziția a 54 de obuziere pe senile K9 Thunder, primul pas pentru o viitoare artilerie clasică modernă;

–          Cumpărarea în continuare de rachete aer-aer AIM-120 C8 AMRAAM – 186 de unități și AIM-9X2 Sidewinder – 300 de bucăți;

–          Intrarea în programul Mistral 3. În noiembrie, se pare, România  a aderat oficial la aceast program, nu știm încă suma și numărul de rachete, dar – documentele MApN – se discuta despre  677 milioane de euro pentru 231 de sisteme, posibil peste o mie de rachete;

–          Patriot PAC 2 GEM T – 200 de bucăți din Germania;

–          Drone  Switchblade 300/600 și drone de supraveghere Vector (din Germania) în jurul a 100 de bucăți;

–          Intrarea în productie a restului de trei sisteme Patriot, urmând că în anul acesta să fie rezolvată și problema sistemului donat Ucrainei.

Pentru 2025 ar trebui să fie lansate și semnate contractele pentru sistemele anti-aeriene cu rază medie și pentru viitoarea Mașină de Lupta a Infanteriei pe șenile. Ar mai trebui să vedem o comandă suplimentară de rachete ATACAMS (care era așteptată din 2024) și poate să auzim ceva în legătură cu cele trei NPR-uri și fregatele Type 22.

În rest, în 2025 ar putea să ajungă în țară primele elemente ale sistemului de rachete anti-nava NSM și în mod sigur vom avea toate cele 32 de F 16MLU norvegiene. Tot în 2025 se va continua lucrul la bazele aeriene, în principal la Câmpia Turzii și la MK, ne putem aștepta la semnarea contractului pentru transportoarele blindate amfibii AAV-7A1, destinate regimentului de infanterie marina și cred că ne pregătim pentru sosirea primelor tancuri Abrams în 2026.

Tot anul acesta urmează să se clarifice și problema celui de-al șaptelea sistem Patriot, cel donat Ucrainei, până acum Norvegia și-a asumat 123 milioane de dolari și Suedia cu 27 de milioane de dolari, ceea ce arată, folosind o aritmetică simplă că prețul unei baterii Patriot, fără rachete este de sub 300 de milioane de dolari. Contractul atribuit recent către Raytheon (946,5 milioane de dolari) pentru trei baterii plus rachete indică acest preț.

În privința celui de-al patrulea sistem Patriot care ar urma să ajungă în România în mai-iunie 2025, conform declarației comandatului Regimentului 74 Patriot, ei bine, nu văd de unde ar putea să vină și rămâne să ne dumirim despre ce vorbea ofiterul român.

Emisiunea Pro Patria din 15 decembrie 2024 – YouTube

Min8:30

La sfârși,t trebuie să recunosc că tare mi-a făcut plăcere să înșir toate cele de mai sus și cred că suntem cu toții de acord că 2024 a fost un an Excepțional. Mai rămâne de văzut cât a cheltuit MApN din cei 2,5% din PIB alocați (pe surse, s-ar fi ajuns la 2,29%) și care va fi bugetul pentru apărare în 2025, un an foarte dificil dpdv bugetar.

Dar cu Trump la Casă Albă și o creștere generală a bugetelor de apărare în Uniunea Europeană, este de așteptat ca Bucureștiul să-și mențină cei 2,5% din PIB. Doar că, în cazul nostru, chestia nu este doar să mențina procentul pentru apărare ci să-I și cheltuie, pentru că mai ținem minte cum în 2023 am avut tot 2,5% dar în final am cheltuit foarte puțin peste 1,5%.

PS Si, intr-un final, de la 1 ianuarie 2025 suntem membri cu drepturi depline si in Spatiul Schengen. Sa fie intr-un ceas bun…

 

GeorgeGMT

Exit mobile version