Rachetele de croaziera rusesti vs drone ucrainene

Ukrjet UJ-22 Airborne In principiu n-ar trebui sa avem ce compara, pentru ca pe de o parte avem rachete de croaziera dezvoltate de Rusia, puternice, cu raza lunga, dotate cu tehnologie inalta, unele modele avand chiar caracteristici stealth (Kh 101), supersonice sau transonice, iar pe de alta parte avem de-a…

Continue reading

Type 45 nu este chiar cum ar trebui sa fie

Dar nici fregatele clasei  “Iver Huitfeldt” daneze sau F 124 germane nu sunt. Pentru ca una este sa te lauzi cu ele la tarm pe timp de pace si cu totul alta cand trebuie sa duci cu dansele la razboi… Dar mai intai discuram despre alti europeni, pentru ca britanicii…

Continue reading

Indienii si dilemele lor existentiale (ll)

Iar aici dilema devine cu adevarat existentiala   In primul rand, rusii ne informeaza ca Suhoi Su 57 are clienti. Sunt tari care au intrebat de el si ar fi gata sa-l cumpere, sustine domnul Dmitry Shugaev, directorul serviciului federal rus pentru cooperare tehnica cu ocazia unui forum – Army…

Continue reading

ROMANIA – POL DE INSTABILITATE ENERGETICĂ IN BALCANI ? Generată de vechea mentalitate legată de ”capra vecinului”

Introducere Retorica politicienilor din România despre energie este foarte mult axată pe citeva idei fixe, absolut neințelese de ei, confuze și nerealiste, fiind amestecate concepte gen: mixt de resurse optim, pol de stabilitate in zonă, exportator de securitate in zonă, jucător important în piața europeană, etc., etc. Sunt suficiente indicii…

Continue reading

Anti-aeriana ucraineana

Kh 22 Saptamana trecuta, intr-o miscare destul de neobisnuita, generalul ucrainean Oleksandr Syrsky, seful statului major al fortelor armate ucrainene, ne-a oferit cifre cu privire la eficienta sistemului anti-aerian ucrainean. Inainte sa trecem la cifre trebuie precizat ca ucrainenii ar fi putut avea procente chiar mai bune daca ar fi…

Continue reading

ACVILA 3

Am vazut in articolul anterior „ochii” Acvilei, e timpul sa trecem la Arme, camarazi! Ei bine, portavionul Aquila/Acvila urma a avea „gheare” deloc de neglijat, 8 tunuri in turela OTO/Ansaldo 135 mm/45 calibre Model 1937/1938; 12 tunuri Ansaldo-Terni 65 mm/24 calibre Model 1939; 132 tunuri antiaeriene Breda 20 mm/65 calibre.…

Continue reading

Indienii s-au hotarat: ThyssenKrupp si U 214

U 214 al marinei elene Germanii de la ThyssenKrupp au fost desemnati castigatori in programul de constructia a sase noi submarine diesel-electrice dotate cu sistem AIP (Proiect 75I), in parteneriat cu compania Indiana Mazagon Dock Limited (MDL). Suma pusa la bataie este de aproximativ 6,5 miliarde de euro (60 de…

Continue reading

JASSM in Ucraina

Conform unor surse anonime, citate de “Politico”, americanii iau in considerare posibilitate de a livra Ucrainei rachete de croaziera JASSM pentru F 16 recent intrate in dotarea fortelor aeriene ucrainene. Insa lucrurile nu sunt chiar atat de simple, AGM-158 JASSM este considerata o racheta care contine tehnologie sensibilia si nu…

Continue reading

Bulgaria si IRIS T

S 300 bulgaresc Sofia a decis sa cumpere o baterie anti-aeriana IRIS T SLM (cu raza medie – 40km) si va plati pentru ea 182 de milioane de euro, fara sa cunoastem numarul de rachete comandate. O baterie tipica are in compunere trei masini de lansare, fiecare cu cate opt…

Continue reading

China, de unde vine si unde a ajuns

Ne referim la industria aeronautica cu atat mai mult cu cat sunt destui cei care cred ca Beijingul este un rival pe masura SUA si a UE in privinta aviatiei militare, pentru ca pe zona civila chiar nu avem ce compara (Boeing/AIRBUS vs Comac C919?). Istoria aviatiei militare chineze, dpdv…

Continue reading