Pentru că săptămâna trecută am discutat despre Asimov și a sa Fundație, astăzi vom vorbi despre alt subiect preferat de Isaac Asimov – roboții. Mai precis, în clipul de mai jos este vorba despre 30 de ani de evoluție a roboticii prin ochii celor care au urmărit compania americană Boston Dynamics (astăzi 100% sub umbrela companiei coreene Hyundai Motor Group în urma a două tranzacții de aproximativ 1 miliard de dolari americani).
Bineînțeles, Musk nu putea să lipsească din acest domeniu…
Evident, japonezii sunt și ei acolo…
Evident, mai e mult până departe… Iar accidentele provocate de roboți pot fi adeseori fatale după cum aflăm dintr-un articol recent care poate fi citit accesând acest link.
Însă miza acestor roboți nu este doar una strict militară. De fapt, aplicațiile din civilie sunt cele care tentează acționarii companiilor care dezvoltă roboți.
Cei care vor fi bătrâni în anii 2060 – 2070 s-ar putea să fie îngrijiți de un robot și nu de un om. Având în vedere cel mai recent scandal autohton cu privire la azilele de bătrâni, trecând prin orfelinatele despre care s-a vorbit atât de mult de-a lungul anilor, parcă aș prefera un robot care să aibă grijă de mine atunci când mă voi apropia de sfârșitul vieții. Iar dacă ne uităm la statistici, putem observa că occidentul are o problemă în acest sens.
Explorarea sistemului solar este deja făcută cu ajutorul sistemelor robotizate. Pe Marte avem rovere și chiar și un elicopter care zboară cu regularitate. Un robot umanoid ar avea rolul lui în pregătirea planetei pentru prima misiune umană.
Roboții și inteligența artificială sunt indisolubil conectate. Termenul „inteligență artificială” este unul extrem de la modă și, practic, reclamele și pliantele ne spun că până și cea mai amărâtă umbrelă va fi în curând dotată cu inteligență artificială. Unii ne vorbesc deja de singularitate și prezic, precum Casandra, scenarii apocaliptice demne de Matrix sau Terminator. Fără a nega progresul, cred că mai este mult până departe. Cu toate acestea, conform USNI News, în anticiparea acestui moment, Președintele SUA a emis un ordin care urmărește reglementarea impactului pe care inteligența articificială îl va avea asupra vieților noastre – este vorba de Executive Order (E.O.) 14110 on Safe, Secure, and Trustworthy Development and Use of Artificial Intelligence. Oridnul urmărete să reglementeze cu ajutorul instituțiilor federale dezvoltarea și implementarea responsabilă a inteligenței artificiale. Principalele arii care vor fi reglementate sunt următoarele: siguranța, inovația și competiția, măsuri de asistență și sprijin a forței de muncă afectate de dezvoltarea inteligenței artificiale, preconcepții cu privire la inteligența artificială și drepturi civile, protecția consumatorului, protecția datelor și a dreptului la viață privată, utilizarea inteligenței artificiale de către autoritățile federale și asumarea de către SUA a unui rol major în reglementarea inteligenței artificiale la nivel global. Doamne, ce preocupări au unii… 🙂
Închei în spiritul roboților lui Asimov, „R. Daneel Olivaw, ai legătura!” 🙂