Romania Military

Ziua comunicatiilor si informaticii militare

FOCUS NR.4

22 iunie 2012

MINISTERUL APARARII NATIONALE

DirectiaInformare si Relatii Publice

139 de ani de istorie în arma transmisiuni

70 de ani de la înfiinţarea Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii
şi a Centrului de instruire pentru comunicaţii şi informatică „Decebal”

 

 

Militarii armei comunicaţii şi informatică sărbătoresc la 1 iulie, 70 de ani de la înfiinţarea Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii din Bucureşti şi a Centrului de instruire pentru comunicaţii şi informatică „Decebal” din Sibiu.
Cu acest prilej, vor fi organizate ceremonii militare în garnizoanele Sibiu şi Bucureşti, în zilele de 22 şi 30 iunie, la care vor fi invitaţi şi reprezentanţii mass-media.

De asemenea în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea la 14 iulie a 139 de ani de la infiinţarea armei transmisiuni, în zilele de 14 şi 15 iulie, presa va fi invitată să participe la cea de a V-a ediţie a Zilelor Muzeului Comunicaţiilor şi informaticii, care funcţionează ca filială a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

v    Repere ale activităţii Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii:

 

Nr. 4

22 iunie 2012

 

v    Instituţia are un rol fundamental în pregătirea la standardele de performanţă NATO a specialiştilor în arma comunicaţii şi informatică. În conformitate cu misiunea sa de bază şi obiectivul fundamental, centrul de instruire are rolul de a asigura:

Realizările tehnologice memorabile din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, marcate de inventarea telegrafului de către Samuel Finley Breeze Morse (1837) şi a telefonului de către Alexandre Graham Bell (1876), au determinat înfiinţarea, în anul 1855, a „Şcolii de telegrafie” în cadrul Direcţiei telegrafelor statului, iar în anul 1873 a primei şcoli de telegrafişti militari, în cadrul Batalionului de Geniu, precum şi pregătirea în Franţa, Belgia şi Austria, începând cu primăvara anului 1873, a unor tineri ofiţeri români, care au concurat ulterior la organizarea şi funcţionarea primelor subunităţi de telegrafişti.

Nr. 4

22 iunie 2012

Tot acest context a impus ca necesitate înfiinţarea unui comandament de armă şi a unei şcoli de formare şi perfecţionare a specialiştilor în arma transmisiuni evenimente pe care întreaga armată le sărbătoreşte în aceste zile.

REPERE ISTORICE

 

14 IULIE 1873

– prin Înaltul Decret nr. 1303/1873 s-a înfiinţat prima subunitate de transmisiuni în organica armei geniu – secţia de telegrafie militară;

  1 APRILIE 1932

– prin Înaltul Decret Regal nr. 497/1932 s-a înfiinţat Brigada de Transmisiuni, care a luat în subordine Regimentul 1 Transmisiuni existent şi Regimentele 2 şi 3 Transmisiuni, înfiinţate la aceeaşi dată prin separarea transmisiunilor de pionieri ca specialitate, cu unităţi şi mari unităţi de sine stătătoare, tot în organica armei geniu;

1 IULIE 1942

– prin Ordinul Marelui Stat Major nr. 85959/ 1942 şi Decretul nr. 3818/1942, s-a înfiinţat Comandamentul Transmisiunilor, ca organ unic „de direcţie, supraveghere şi control pentru pregătirea de război a unităţilor de transmisiuni din Armata de Uscat, Aer şi Marină”;

  1 FEBRUARIE 1949

– prin Ordinul Marelui Stat Major nr. 45107/ 1949, Brigada de Transmisiuni se transformă în Comandamentul Transmisiunilor Armatei (prin Ordinul Marelui Stat Major nr. 317168/ 1951, în Comandamentul Trupelor de Transmisiuni), ceea ce consfinţeşte separarea definitivă de arma geniu, ca armă independentă, de sine stătătoare, cu un comandament separat, cu structuri şi efective proprii, cu atribuţii şi responsabilităţi distincte la nivelul întregii armate;

9 IUNIE 1993

– prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a aprobat „Concepţia de organizare şi realizare a Sistemului de Transmisiuni al Armatei României – S.T.A.R.”. Este pentru prima dată în istorie când problematica armei transmisiuni este analizată la cel mai înalt nivel politico-militar de decizie şi se adoptă o concepţie unitară pe termen lung, care a determinat schimbări radicale şi implicaţii majore la nivelul structurii de forţe a armatei, în plan conceptual şi doctrinar, în actul de comandă şi control, în procesul de planificare a operaţiilor la nivel strategic, operativ şi tactic, în cel de gestionare a resurselor materiale şi umane etc. Marchează începutul unei noi ere în telecomunicaţiile noastre militare, prin trecerea treptată la înlocuirea echipamentelor şi sistemelor analogice cu cele digitale/numerice.

 

 Multumim Biroului de presa al MApN pentru amabilitatea trimiterii materialului.

Am considerat oportun publicarea integrala a Focus Nr.4, pentru o intelegere mai exact a conceptului de comunicatii militare, asa cum este el astazi, in Armata Romana.

Exit mobile version