Romania Military

7,2 miliarde de dolari ”estimați” pentru 32 de F-35A? Cea mai mârșavă ”afacere militară” din istoria României!

N-am nimic împotriva dotării RoAF cu F-35A.

V-am avertizat însă că prețul vehiculat pentru mult timp, cel de 6,5 miliarde de dolari, este ”prețul la prima strigare” al DCSA și ar trebui redus cu cel puțin 10%, mergând chiar spre 15-20%, în funcție de cerințe (20% în special dacă e vorba de armament / muniție); aceasta fiind de fapt ”tradiția” de negociere de ani de zile, dovadă fiind contractele publicate pe DSCA cu alte state, inclusiv cu România. ”Cheaper by the dozen”, chiar și cu prețuri post-COVID.

În schimb, acum ne pomenim ca SUA ne consideră nu doar proști ci proștii proștilor din galaxia proștilor!

Acel ”cel puțin 10%” a devenit nu minus… ci plus! 6,5 miliarde plus 10,8% cu aproximație. Deci 7,2 miliarde e acum aruncat pe piață ca fiind estimat ”prețul la prima strigare” (calculat destul de simplu ca medie pentru preconizatul 6,5 miliarde: 100 de milioane pe aparat și încă 100 de milioane pe ”acareturile” aferente, plus alte ”flecușete”)! De ce? Ca ”să ne mulțumim” în final cu 6,5 miliarde de dolari și ce afacere ”bună” am făcut!

Repet, 6,5 miliarde de dolari va fi prețul final deja stabilit (vedeți la sfârșitul anunțurilor DSCA și MApN, postate mai jos).

”Cineva” – unchiu Sam – ne citește.

Nu e prost ăla care cere… ci cel care dă.

_______________

Un F-35A costă cam 85 de milioane de dolari. Pun eu „85 până în 100 de milioane” pentru discuție. 100 de milioane fiind nu numai neverosimil dar și ignorând „cheaper by the dozen”.
Americanii s-au lăudat în ultimii ani că au redus atât de mult prețul de producție al unui F-35A, încât acesta e același cu prețul pentru un nou F-16V (vedeți Bulgaria ca ultim exemplu)!
Eu cam sunt de acord cu ei.

Deci 3,2 miliarde de dolari (maxim!) pentru 32 de F-35A (32×100 milioane) ”goale”.
Până la 6,5 miliarde mai sunt 3.3 miliarde… ceea ce ar însemna la limita ca noi să dăm – ca proștii – ceva mai mult pe training, mentenanță, armament.. decat pe aeronavele în sine! F-35A, noi nouțe! Nu F-16 la mana a 3-a (aviz de comparație cu contractul Romania-Portugalia).

Da, într-adevar, plătești mai mult pentru „aclimatizarea” – mai ales logistică și de mentenanță – cu noul model, vedeți cazul trecerii de la MiG-21 LanceR la F-16 VipeR… dar la numărul ăsta de 32 de F-35A, nu se justifică costul așa de mare pentru „utilități”.
În astfel de cazuri, raportul nu este de 50%-50% (1 la 1) ci mai degrabă incepând de pe la 60-40 și scăzând spre 67-33 (2 la 1). Asta înseamnă (dacă 3,2 miliarde reprezinta 60%) că vreo 1,8 – 2 miliarde (40%) ar fi pentru „acareturi”.
3,2 + 1,8 = 5 miliarde minim (fara rachete)
__

Dar dacă e să calculăm prețul pentru 48 de F-35A?

4,3 – 4,4 miliarde de dolari pentru 48 de bucati de F-35A ”goale”.
De ce nu 4,8 miliarde (48×100 milioane)? Pentru că se aplică principiul „cheaper by the dozen”, la care se adaugă și cel de avantaj economic: de costuri de mentenanță pe vreo 30 de ani, costurile MLU, modernizare, piese de schimb, etc…

Pâna la 6,5 miliarde (minim, fara rachete) mai sunt 2,1 – 2,2 miliarde.
Deci 4,3 miliarde pentru aparate și 2,2 miliarde pentru restul. Adică raportul normal de 2 la 1 între prețul aeronavelor versus training, armament, utilități, etc…

Exemple, avem cazurile Poloniei, Finlandei șamd… privind costuri de achiziție (și prețurile inițiale oferite, care, bineințeles, au scăzut drastic) pentru un număr de vreo 32 de aparate, piese de schimb, armament, logistică…antrenament piloți și personal navigant, etc…ne putem face o idee…

Poloniei i se ceruseră inițial 6,5 miliarde de dolari, pentru 32 de aeronave F-35A, preț redus apoi la 4,6 miliarde dolari:
https://www.rumaniamilitary.ro/sua-departamentul-de-stat-a-autorizat-vanzarea-de-avioane-f-35-catre-polonia
Nota personală de personală… pariez cu oricine ca boii încălțati-înstelați de la MApN pe acest contract s-au uitat și l-au luat ca „șablon” pentru România… uitând însă să vadă reducerea finală a prețului pentru polonezi!

Elveția, era vorba că plătește pentru cele 36 de F 35A “doar” 5,5 miliarde de dolari (5,3 miliarde euro)… de la o oferta inițială de 6,58 miliarde de dolari pentru 40 de aparate,..

Finlanda pune jos tot cam 9,4 miliarde de dolari (de la oferta inițială de 12,5 miliarde de dolari) – dar pentru 64 de aparate F 35A.

Belgia, care a primit aprobarea în ianuarie 2018 pentru a achiziționa 34 de F-35A pentru un maxim de 6,53 miliarde USD, a plătit la sfârșit aproximativ 4 miliarde de euro (4,4 – 4,5 miliarde USD).

_______________

Iată anunțul DSCA:

WASHINGTON, 13 septembrie 2024 – Departamentul de Stat a luat o hotărâre prin care aprobă o posibilă vânzare militară străină către Guvernul României de aeronave F-35 și echipamente aferente pentru un cost estimat de 7,2 miliarde de dolari. Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării a eliberat astăzi certificarea necesară notificând Congresul despre această posibilă vânzare.

Guvernul României a solicitat cumpărarea a:

Următoarele articole non-MDE vor fi, de asemenea, incluse:

Costul total estimat este de 7,2 miliarde de dolari.

Această vânzare propusă va sprijini obiectivele de politică externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui Aliat NATO, care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.

Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare, echipând-o în continuare pentru a desfășura misiuni de autoapărare și de securitate regională, sporind în același timp interoperabilitatea cu Statele Unite și cu alți membri NATO. România nu va avea nici o dificultate să absoarbă aceste articole și servicii în forțele sale armate.

Vânzarea propusă a acestui echipament și suport nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.

Contractorul principal va fi Lockheed Martin Aeronautics Company, cu sediul în Fort Worth, TX. Cumpărătorul solicită de obicei compensații (nr. – offsets). Orice acord de compensare (nr. – offset agreement) va fi definit în cadrul negocierilor dintre cumpărător și antreprenor.

Implementarea acestei vânzări propuse nu va necesita desemnarea unor reprezentanți suplimentari ai Guvernului SUA sau a contractorilor în România.

Nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii pentru apărare a SUA ca urmare a acestei vânzări propuse.

Descrierea și valoarea în dolari sunt pentru cea mai mare cantitate estimată și valoarea în dolari pe baza cerințelor inițiale. Valoarea reală în dolari va fi mai mică, în funcție de cerințele finale, de autoritatea bugetară și de acordurile de vânzare semnate, dacă și când sunt încheiate.

Toate întrebările referitoare la această propunere de vânzare militară în străinătate ar trebui să fie îndreptate către Biroul pentru Afaceri Politice Militare al Departamentului de Stat, Biroul pentru Afaceri Publice și Congresului, pm-cpa@state.gov.

https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/romania-f-35-aircraft

__________

Mulțumim ”sfătuitorilor înstelați” ai MApN-ului!

Care ne arata pisica de 6,5 miliarde de dolari:

https://www.mapn.ro/cpresa/18576_programul-de-inzestrare-a-for%C8%9Belor-aeriene-romane-cu-aeronavele-de-genera%C8%9Bia-a-v-a,-f-35,-in-linie-dreapta

Exit mobile version