Triplă semnificație pentru 9 mai – Ziua Independenţei României, sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe continentul european și Ziua Europei.
Să le luăm pe rând:
Pe data de 9 mai 1877 România scapa de asuprirea Imperiului Otoman.
Mihail Kogălniceanu citeşte în Adunarea Deputaţilor Declaraţia de Independenţă a României (pe 10 mai a fost ratificata de Domnitorul Carol I). În acest fel România trece la următoarea etapă importantă din existenţa sa ca stat după ce în 1859 s-a format prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în cele două principate româneşti – Ţara Românească şi Moldova de Vest.
A urmat apoi participarea la războiul împotriva turcilor, alături de Rusia care nu a ezitat nici de această dată să înfingă pumnalul în spate românilor. Aportul ţării noastre a fost unul semnificativ şi fără de el Rusia nu ar fi avut sorţi de izbândă.
În telegrama către Carol (pe care mai târziu, URSS a vrut s-o facă pierdută), Marele Duce Nicolae al Rusie a scris: ”Turcii, adunand cele mai mari mase de trupe la Plevna, ne zdrobesc. Rog sa faci fusiune, demonstrațiune și, dacă se poate, să treci Dunărea cu armata după cum dorești. Între Jiu și Corabia demonstrațiunea aceasta este neapărat necesară pentru înlesnirea mișcărilor mele. Nicolae”.
Pe 9 mai marcăm această zi importantă din istoria neamului românesc, ziua în care am decis cu mult curaj să aruncăm de pe noi toate lanţurile care ne-au fost puse de marile imperii.
Tot astăzi , 9 Mai (la 8 Mai 1945, orele 23:00 în Berlin, a capitulat Germania nazistă) măreața Rossye (fus orar diferit, te pomenești) celebrează învingerea Germaniei celui de-al Treilea Reich, în Великая Отечественная Война (Marele Război pentru Apărarea Patriei), de parcă un război îl mai poți numi patriotic, după ce ai invadat jumătate din Europa, alături de celălalt regim criminal, după ce ai întocmit un tratat ce a însemnat IADUL pentru bâtrâna Europa.
Ce sărbătoresc rușii de fapt? Invazia Finlandei, unde au avut pierderi de 12:1 în raport cu fino-ugricii care nu amenințau pe nimeni, că au ruinat Polonia alături de celălalt debil criminal, sau poate sărbătoresc invazia Bucovinei de Nord, raptul Basarabiei și al Ținutului Herța? Celebrează genocidul celor 800.000 de români bucovineni și basarabeni deportați, uciși sau dispăruți? Dap, ei uită toate acestea și spun că astăzi se celebrează victoria asupra nazismului, uitând că pactul Ribbentrop – Molotov și imperialismul lor în combinație cu frustrarea germanilor au declanșat de facto Al Doilea Război Mondial.
În fine, îmi aduc aminte cum anul trecut pe 9 mai alături de ”prea emeritul” golan, president de la Kremlin, ședea cuminte și cățelușul moldav.
Ei, nu chiar atât de cuminte, din când în când mai dădea și din coadă…
Bizar a fost faptul că nu a fost prezentat oficial, oare îi era rușine lui Putin cu bietul cățel adus la paradă, sau pentru a nu se întreba ceilalți unde au fost restul invitaților de rang înalt?
În cele din urmă a devenit o certitudine că patrupedul moldav a fost singurul PREȘedinte ce s-a îndurat, ce-i drept la ordin, să îl acompanieze pe Putin la cea mai importantă(!) sărbătoare a Kremlinului.
Să cugetăm olecuță…
Să fie un semnal foarte puternic de susținere pentru Igoraș?
Posibil, dar puțin probabil.
Cel mai bine ar fi să ne amintim puțin cum era mai deunăzi celebrată această sărbătoare și cine își permitea în trecut să se afișeze alături de Putin.
9 mai 2010, președinții și cancelarii următoarelor state: Israel, Polonia, Germania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Estonia, Lituania, Bulgaria, Macedonia, Armenia, China, Azerbaijan, Vietnam, Tajikistan, Turkmenistan, Croația, Muntenegru, Kazakhstan, Mongolia, dar și secretarul general al Consiliului Europei
Și foarte mulți reprezentanți și soldați ai armatelor din: SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Polonia…
De atunci au trecut doar 7 ani, istoria încă nu s-a schimbat, sunt în continuare considerați învingători a celei de-a doua conflagrații mondiale. Înseamnă că altceva s-a întâmplat…
Să fie tot vremea instabilă, ce nu a permis nici avioanelor militare să zboare deasupra Pieței Roșii, sau poate e altcineva instabil, iar acum culege foloasele?
Tot astăzi, este sărbătorită Ziua Europei, aleasă la 9 mai 1950, în comemorarea Declarației Schuman. Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.
Mihai Cristian