Astazi, SNTGN TRANSGAZ SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care opereaza, exploateaza si dispecerizeaza gazoductul Ungheni-Chisinau si care este certificata pe modelul separarii proprietatii (OU), a semnat Contractul de locatiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare si transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, incepand cu data de 19 septembrie 2023.
Astfel, pentru urmatorii 5 ani, in conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, subsidiara SNTGN TRANSGAZ SA – Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licentiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.
Demersul VMTG vine in urma neindeplinirii de catre Moldovatransgaz S.R.L. a cerintelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetica a tarii precum si alinierea la cadrul normativ european.
Cu acest prilej, Directorul General al SNTGN Transgaz SA, domnul ION STERIAN, a declarat: “Prin acest demers, Transgaz continua prezenta strategica in Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separarii si independentei operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de intreprinderile integrate pe verticala care desfasoara activitatea de producere, de distributie, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezinta unul din obiectivele de baza in scopul crearii in Republica Moldova a unei piete liberalizate a gazelor naturale.
In ceea ce priveste preluarea activitatii de operare, exploatare, dispecerizare si transport al gazelor naturale din Republica Moldova, am efectuat toate formalitatile necesare prevazute de legislatia Republicii Moldova. Este un demers care consolideaza rolul si locul Transgaz in sectorul gazier european. Am fost prima multinationala cu capital majoritar de stat, prin achizitia Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucator implicat activ in asigurarea securitatii energetice regionale”.
SERVICIUL COMUNICARE
comunicare@transgaz.ro
https://www.bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/TGN-Transgaz-prin-Vestmoldtransgaz-preia-operarea-SNT-din-Republica-Moldova/ADF90
Mai pe sleau, de Mircea Marian:
Transgaz România a preluat de la Gazprom operațiunile din Republica Moldova (n.RuMil. – inclusiv Transnistria)
https://defapt.ro/transgaz-romania-a-preluat-de-la-gazprom-operatiunile-din-republica-moldova/
Pe la sfarsitul lui iulie…
Bulgarian authorities have taken the Lukoil oil terminal under state control, Transport Minister said. He added that Bulgaria do not intend to pay compensation to Lukoil because of the termination of the concession.
Prin iunie…
Hungarian Prime Minister Viktor Orbán was granted a near-total exemption from the European Union’s embargo on Russian oil. Although the premier hails it as a great victory achieved in Brussels, the exemption may only deepen the rift between the bloc and Hungary.
Când ziceam că Sandu e mai unionistă decât toți Cobreacovii tăi luați împreună – cineva zicea betmen..
Dacă mișcarea asta s-ar sincroniza de pe ambele maluri ale Prutului – lucrurile ar merge mult mai vesel. Dacă ar fi fost Sandu la Chișinău când era Băse la București.. Ehh…
E o laie, unionistă.
N-are cum sa joace cu gazele altfel.
Nimic mai mult.
Maia Sandu nu poate sa aducă tema unionista în discuție ca nu ar avea vreo șansă la alegeri. Acum nu stiu daca e unionista in sufletul ei sau anti. O sa ii dea în continuare cu UE, asta e șansă ei de a rămâne la putere și a RM de a ieși din sfera Rusiei.
Sigur nu avea cum? Scrie undeva în pachetul energetic III că operatorul a rețelei de gaze din RM tre să fie musai din România?
Și dacă era o companie din Ucraina sau na, ca să fie un exemplu echivalent – din Polonia? Sau dacă era Delgaz Grid a eOn-ului? La urma urmei putea fi o companie privată din RM creată special pentru asta.
Ce smetie le-am tras rusnacilor cu o mănușă din oțel îmbrăcată în catifea. Sa vedem dacă beneficiarii apreciază și cât timp…
Aia de la final cu ‘you and me and my guards’ suna a Romania & gardienii ei (a se citi pretenashii din NATO)
In rest ce sa zic, felicitari, o miscare f buna, la mai mare.
Da, e si asta o interpretare.
Eu am interpretat-o in sensul in care elementele filoruse din Moldova se intrec in jigniri si afronturi cu Maia-Hood insa doamna tocmai le-a carpit o manusa de otel peste bot. Barbati adevarati si tari cum sunt, se dueleaza singuri cu Maia fara sa ceara ajutor rusesc de speste grantia in gura mare si ostentativ… cam ca si in clip.
Dar, asta mi-a placut tot timpul la literatura si cinematografie, putem gasi multe interpetari.
mel brooks scoate filme clasice
:)) Oldies but goldies maestre.
Știu ca ești fan istorie adevărată, dar câteodată merita sa vezi sau revezi versiunea lui Mel Brooks asupra istoriei lumii?
E o veste f. buna…”pas cu pas” vorba Neamtului nostru 😉
– Cât gaz consumă anual Republica Moldova ( incluzând și Transnistria ) ?
– Avem de unde livra gaz românesc și in cantitatea necesara anuală , in cazul că rusul închide robinetele ?
Întreb că nu găsesc date.
HeHeHe ?
Chiar acuma au semnat
https://www.timesofisrael.com/pm-decision-on-route-for-exporting-natural-gas-to-europe-expected-in-3-6-months/
Ajungem noi si la voi, daca trebuie?
Nici o grija?
Aici
https://en.wikipedia.org/wiki/EastMed_pipeline
Si pana acolo
https://en.wikipedia.org/wiki/Gas_Interconnector_Greece%E2%80%93Bulgaria
Ei, de acolo o luati voi…….?
Cu asta
https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/noua-conducta-de-gaze-din-bulgaria-a-inceput-sa-functioneze-romania-poate-spera-la-preturi-mai-mici-la-gaze.html
@Dov.
Eu stau in Italia. ?
Consumul anual italian de gaz metan= 67,3 miliarde metri cubi. !!!!!
Italia nu are gaz metan. ( cantități ridicole extrase)
Toate localitățile italiene au acces la gazul metan. !!!!!
Care gaz vine din Libia, Algeria, Norvegia , Azerbaidjan.
Suplimentar mai importa gaz natural lichefiat ( GNL) din USA , Spania și Grecia.
Cindva venea din Rusia în procent de 40 %. Adică înainte de războiul în Ucraina.
PS.
Gazul lichefiat pe care Italia îl importa din Grecia e tot rusesc . ?
Pana la urma, asa inteleg, toate conductele
se vor uni oarecum si consumul v a fii
comun, platit ca la benzinarie.
Ivanii au sa ramana cu limba afara.
Numai la companii electrice si ceva industrie.
Domestic noi folosim butan din butelii,
nu LNG.
M am uitat acum , noi folosim 13BCM
si exportam in momentul de fata cam 10BCM
@Stefan
Uite aici cum vine traseul
https://www.mei.edu/publications/east-med-gas-needs-clean-tech-and-regional-integration-support-investment-case
@ Stefan60: Rep MD consumă cca 1-1,2 mmc/an, din care 40-60% e consumat de Transnistria. Nu, nu avem de unde livra gaz românesc moldovenilor – noi consumăm cca 9-11 mmc/an, din care 10-15% e importat.
Mulțumesc.
Pai de ce am muncit sus ca sa explic
cum se vor uni sursele pe conducte??
O sa fie gaz pt toti cu sistemele combinate
venind din surse multiple.
M a dezamagesti…..
@Dov: principiul e bun – EU de mult lucrează la asta – dar încă, tehnic, nu s-a ajuns la situația ideală, deși e mult îmbunătățită din 2008, când a început Putler să se joace cu robineții… Rămâne problema aprovizionării pentru multi dintre europeni, iar in ce vă privește încă aveți de depășit imense dificultati financiare, politice și tehnice. Cei 10 bcm inseamnă extrem de puțin față de ce rezerve aveți în Zohr și Leviathan, cca 1000 de bcm dacă am reținut bine; e drept că trebuie să vă intelegeti bine mai ales cu Egiptul ca sa-l puteți exploata cum se cuvine…
In ce privește Rep MD, o problemă maximă este revendicarea Rusiei asupra unei datorii istorice corespunzătoare unei cantități de gaz de mai mult de 1 mld $, ce-i impută Moldovei – deși gazul a fost ars de Transnistria. Moldova nu recunoaște datoria, zice că are de plătit rușilor max 200 mld. Ne va trebui multă abilitate aici, o țeavă dinspre noi e un bun început dar nu e suficient ca să-i salvăm.
Aceia 10BCM merg acuma la Egypt, Iordania
si Liban. Parsivi sunt dar gaz cumpara.???
Cu legatura prin Grecia au sa mareasca
productia si in directia voastra.
Sunt inca pe drum prospecte noi si la noi
dar si la voi in Marea Neagra.
E just ce spui, Dov. Dar, deocamdată, East Med nu este un proiect matur: costă minim 7 mld $, are dificultati tehnice mari – 2 mii de km in majoritate sub Mediterana si uneori la adancimi chiar și de 3 mii de metri.
Dar cele mai mari dificultăți sunt cele politice: trebuie sa bateți palma cu Egipt si Cipru să exporte și ei prin țeava asta, să vă înțelegeti cu Turcia care se opune vehement, să scăpati de baza rușilor de la Tartus, care e o amenințare directă… sunt multe de rezolvat. Daca nu izbucneste război cu Iran si scăpați de ruși (inclusiv de influența lor în deciziile Israel)*, cel mai devreme cam in 10 ani ar putea fi operațional proiectul. Ar fi bine și așa, nu e târziu!
*Lucru valabil si pentru noi, privind influența rusă în deciziile Statului… dealtfel, acestei influențe putem „mulțumi” decidenților români și privind inactiunea noastră în efervescentele proiecte gaziere din regiune, despre care detaliez într-un comentariu ce – dacă îmi va fi aprobat – îl vei putea citi nițel mai jos.
Alexandroupolis LNG Terminal devine operational in decembrie. De acolo, direct Isaccea. Poate livra USA gaz pentru toata peninsula. BTW, acolo va fi noul port militar pentru Arleigh .Burke-uri.
,,Diplomats of all kinds are flocking there, investors are pouring in, and above all, military ships are arriving at increasingly regular intervals. The capital of the province of Evros has become, in the midst of the war in Ukraine, a hub for transporting arms and men to the shores of the Black Sea.
“If you look north from Alexandroupoli, along the Evros River, you can see a corridor. A corridor for trade, for the transport of goods and people to the heart of the Balkans and, a little further, to Ukraine,” explains the port’s CEO, Konstantinos Chatzikonstantinou, from his office right on the docks. According to him, the sudden interest in this small town of 70,000 inhabitants is explained by „geography, geography, and… geography.”
Primiți cu bocetul? ?
La Alexandropouli LNG nu ne-am băgat parteneri. Nici la LNG Revithoussa, mai jos de Atena. Nici la Krk LNG, in Croația. Nici la interconectorul GR-BG. La toate acestea americanii ne-au mânat de la spate să intrăm parteneri, spre interesul nostru; fiind curtați intens și de partenerii regionali.
Nu am vrut, nu am putut.
Rezultatul: vom culege, eventual, doar firimituri din gazul transportat – doar dacă rămân firimituri – numai in calitate de client și numai la prețurile stabilite de alții și fără să câștigăm din tranzit. Noi am mizat strict pe blana ursului din pădure, adică gazul din MN, de unde am binevoit să alungăm Exxon… și pe care gaz, când va fi exploatat, îl vom vinde către Ungaria și Austria. Intre timp, austriecii și ungurii au construit să ne ocolească cu gazul provenit dinspre Sud prin Serbia – conducta BRUA, nou nouță, șade nefolosită; a costat jumătate de miliard de dolari.
In plus, dacă eram parteneri la Krk, aveam un cuvânt apăsat de spus și Austriei, privind Schengen.
Jocul asta cu focul al moldovenilor e cu risc….”pas cu pas” parca vad ca pica accidental cateva drone Shahed fix in gazoducte si noduri de trecere..
Eroare de traseu panimaesi….
Nu cred ca orcii inghit asa ceva …..
Eu sper sa se miste si sa incerce unirea cu noi…
Om vedea….
Nu e niciun joc cu focul…pana in final cumperi de unde e mai ieftin . Si mai ales fara presiuni din partea ruznacilor…Good job..
Dronele deja pică pă ici colea, dar la MApN ploo torențial..
Și nu le cere nimeri delcrații de la tribune. E suficient să nu aberezi în public, iar în liniște să rătăcești și tu niște pisici prin hățișul de pe malul Dunării în caz de zboară ceva ce nu ar trebui. Dar na, e grele..
nu ma pot opri din ras. urmaresc niste canale rusesti. e doliu national pe acolo ?
daca te distrezi asa de bine da-ne si noua link-uri sa radem si noi.
aia in Transnistria ce zic, sunt de acord? mai aud ca procuratura gagauza vrea sa aresteze baskana.. 🙂
Sa ne pregatim ,sa ne pregatim CONSTINCIOS!
O veste buna ,acordul este pe 5 ani….putea fi excelenta, adica pe 100 de ani…
Hai să preluăm și alte active și afaceri cum ar fi aeroportul din Chișinău. Trebuie să fim mai prezenți în Moldova, mai ales că în această perioadă ne bucurăm de mai multă deschidere din partea lor.
Romgaz este una dintre companiile naționale cu capital majoritar de stat, care s-a mișcat acceptabil în piață. Nu extraordinar, dar ok. Compania Aeroporturi București este un administrator execrabil, asa ca nu as vedea sa preia aeroportul Chișinău. Ne-am face publicitate negativa în RM.
Trebuie ales companii pe sprânceană și încurajate cele private. Banca Transilvania a întrat bine în RM.
Una din cele mai bune vesti de 30 de ani incoa’.
Cam dezamagitor, credeam ca cer cateva miliarde (ca in urma cu un deceniu):
https://deschide.md/ro/stiri/economic/135788/Gazprom-respinge-rezultatele-auditului-datoriilor-istorice-a-Moldovagaz-Ne-vom-ap%C4%83ra-drepturile-prin-toate-c%C4%83ile-posibile.htm
Step 1 – occupy a country;
Step 2 – give gas to the occupiers/separatists;
Step 3 – demand the occupied’s country administration… payment for the gas given to the occupiers/separatists.
Lucrurile sunt încurcate; dincolo de triumfalismul șubred al comunicatului Transgaz. Aici, o parte din explicații:
https://moldova.europalibera.org/a/explainer-ce-se-poate-intampla-daca-gazprom-nu-accepta-auditul-datoriilor-moldovagaz-/32582679.html
WTF ? Nu i de loc greu de calculat.
Cati va oameni acolo au nevoie de
numaratore si profesoara de clasa 3.
?