Sistemele AA iraniene, bune, foarte bune, magnifice!

Iranul tot trambiteaza, aproape saptamanal, arme si sisteme noi de armament, in general copii dupa sisteme vestice antice, sau dupa modele rusesti mai contemporane. De curand tocmai a anuntat un nou sistem antiaerian, cu raza medie Taer 2, care se zice si se decalara ca ar avea o performanta mai buna decat SA-6 Kub, modelul rusesc copiat.

SA-6 Kub

 

 

Astfel Taer-2 ar fi fost up-grad-at cu noi motoare pentru rachete, motoare care ar asigura o raza de 50 de km, fata de 30 cat are sistemul original. Se pare ca iranienii au mesterit o cooperare tehnologica intre mai vechiul sistem sovietic SA-6, si mai noul SA-11 BUK-M2. Noul sistem AA iranian se numeste Raad, si are acum un radar si un sistem de control al focului nou si foarte…iranian.

SA-11 BUK

 

Aceste noi caracteristici fac ca Raad sa fie, spun iranienii, foarte bun si eficient. In paranteza fie spus, persii au facut rost de SA-11 via Siria, care le-a cumparat din Rusia cu bani iranieni.

Astfel noiile rachete au fost montate cate patru pe un lansator, de productie iraniana, iar acum asteapta sa vada cam cat de eficiente sunt de fapt.

Si se pare ca nici sistemul original rusesc nu este chiar atat de bun, pe cat zic rusii ca ar fi. Astfel Finlanda a cumparat, de fapt a primit din Rusia in contul unor datorii, cateva sisteme SA-11, numai ca in urma cu trei ani, pentru suma de 700 de milioane de dolari a preferat sa le inlocuiasca cu sistemul norvegian NASAMS, desi sistemele rusesti erau destul de noi.

NASAMS

NASAMS este un sistem AA cu raza medie, care are la baza racheta americana AMRAAM, dezvoltat de Norvegia in anii” 90. Sunt cate sase rachete containerizate gata de lansare pe fiecare baterie, iar faptul ca racheta este intr-un container ermetic face ca pretul mentenetei sa fie foarte decent.

AMRAAM-ul cu baza la sol, in care Norvegia a facut munca de pionierat, are o raza de 30 de kilometri, o bataie a radarului de 70 de kilometri si poate atinge tinte pana la o altitudine de 21 de km.

La un pret de 400 de mii de dolari pe bucata, AMRAAM-ul este foarte eficienta mai ales datorita sistemului de ghoidare al rachetei, care acopera singur cam 2/3 din pretul armei.

Astfel ca Finlanda a preferat sa piarda 300 de milioane de dolari, pretul rachetelor SA-11 primite de la rusi si sa mai cheltuie inca 700 de milioane pentru NASAMS, din doua motive: primul ar fi ca sistemul americano-norvegian este, se pare, mai eficient, iar al doilea motiv, ar fi faptul ca se aud zvonuri ca rusii ar sti ei ceva despre rachetele proprii, iar acel ceva nu a fost impartasit si finlandeziilor.

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

 

4 comentarii:

  1. Legat de finlandezi si sistemele de rachete rusesti:
    Pentru Finlanda, Rusia este un potential agresor. Sa cumperi de la un potential agresor niste rachete pe care la o adica sa le folosesti impotriva lor mi se pare putin ciudat. Este o arma inteligenta, scumpa, care daca nu functioneaza asa cum ar trebui poate sa te coste mult mai mult decat niste milioane de $.
    Pe langa asta se stie ca atat americanii cat si rusii au un standard diferit pentru produsele livrate la export – in sensul ca nu pot fi folosite cu prea mare success impotriva lor. Cu alte cuvinte sa nu ne asteptam sa castigam vre-o confruntare cu Rusia folosind arme inteligente rusesti.
    @ontopic – ai vazut vre-un negustor care sa nu isi laude marfa? 🙂

  2. Corect. Ma tot uit la Finlanda si Polonia, doua tari mici, vecine cu Rusia, intr-un fel sau altul, si ma tot crucesc de politica lor de aparare: foarte seriosa si bine dezvoltata. Si apoi ma uit la noi…

  3. Sau poate le-o fi cumparat doar ca sa stie exact cam cu ce ar avea de a face la o adica?
    La finlandezi americanii au mare influenta si se inteleg foarte bine. In perioada razboiului rece americanii au exportat acolo civilizatie la greu – a se citi automobile, stil de viata, locuinte, etc etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *