Soldatul Svejk aplică statutul rezerviștilor voluntari – episodul 2023.

This entry is part 3 of 4 in the series Rezerva Armatei

Da dragilor, am revenit și în acest an cu subiectul rezervei militare. De ce? Că nu am altceva mai bun de făcut ar spune unii, însă eu mă declar un admirator al acestui proiect. Cred ca doar în domeniul autostrăzilor am mai putea repera un asemenea fiasco în materie de erori manageriale și managementul defectuos. Ironic este ca discutam despre instituția care are per capita probabil cel mai mare număr de doctori, în management. Nu în critica literară, nici în studii sanscrite, nici în peisagistica, ci în management specializat, managementul securității naționale și aici cred ca ar trebui să subliniam cu roșu.

De când scriu seria asta de articole, pai să vedem ce s-a mai întâmplat pe mapamond. S-au întâmplat multe, pandemii, crize peste crize și un război aproape mondial, sau mondial by proxy fix langa granița noastră. Ca daca era doar în Fâșia Gaza, romanul stătea liniștit contemplând mioritic asupra nemuririi sufletului. Avem Ro-Alerturi pentru atacuri aeriene. în acest context te aștepți să fie o mare campanie de recrutare, ministerele de forța să se lupte ca la 48’ pentru cei mai buni candidați, programe precum cel al rezerviștilor voluntari să prindă aripi mai ceva ca după Red Bull.

Și? Ce se întâmpla?

Și în acest an am anunțat cu surle și trâmbițe un număr de aproximativ 2200 de locuri prin luna mai pentru rezerviști voluntari, de toate pentru toti, ofițeri, maiștrii militari, subofițeri și soldați. Perioada de înscriere s-a prelungit luni de zile însă puteam discuta de mai multe serii aici, la fel ca și în anii trecuți.

Fără un site dedicat, fără o listă de locuri publică, fără comunicare eficientă ministerul s-a pus iarăși pe recrutat. Toată informația a fost concentrata la centrele militare și oferită candidaților cu pipeta. Nu tu un site, nu tu o baza de date cu candidații, nu tu un cod de candidat și apoi o verificare pe o listă online. Nu tu un update cu fazele procesului de selecție. Nu, ca nu-i voie, doar să faci drumuri ca un nebun până la centre, ca la telefon oricum nu răspunde nimeni.

Cu toate obstacolele din drum, a fost primul an în care am cunoscut un număr record de candidați și acest aspect m-a bucurat, inițial. Și apoi mi-am revenit din scurtul moment de speranță, este de asemenea primul an în care acel număr record de candidați, a rămas cu ochii în soare. Adică, au luat probele, dar ministerul nu poate manageria o problema de clasa  a 2-a, adică dacă ai doi candidați pe un loc. Să explic așa cum am făcut-o în fiecare an. Se poate întâmpla ca pe un loc să fie 10 doritori și pe un alt loc nici unul. După probe, cei declarați admiși sunt încadrați pe funcții pe baza unui punctaj, exact ca la SGP. Ce face ministerul? Nu reorientează candidații rămași, nu modifică legislația internă veche astfel încât redistribuirea să fie mai ușoară, nu… ci pur și simplu pe cei 9 îi lasă nedistribuiți. Concentrați-va un pic pe fraza aceasta ca este monumentală, ai mai puțini candidați în fiecare an decât locuri, și sigur unele locuri sunt mai la „bătaie” decât altele, din rațiuni geografice, din rațiuni de armă/specialitate militară, din rațiuni câte și mai câte. Și ce faci tu minister, prelungești înscrierea la nesfârșit că zici că nu ai candidați, și apoi pe un sfert din ei nu ii încadrezi. E tragicomic. Oricum din ce am înțeles din acest proces mirobolant, candidații au șanse ca la păcănele. Nu țin de o formă de pregătire, de ceva ce poți îmbunătăți. Ține de noroc și cam atât.

Mai grav este ca cei admiși în sistem provin tot cam din sistem. Punctajele avantajează pe cei din sistem care au ieșit la pensie și în aceste condiții pentru restul, fără experienta sistemului în spate, rămân doar relativ puține opțiuni. Atenție, ca este și o limita superioară, 55 pentru cadre, 51 pentru soldați din ce văd eu în legislație pentru vârsta. Prin urmare cei pensionați din sistem eligibili sunt fix ăia de pe la 45 de primăveri frumoase și însorite.

Totuși repet problema aritmeticii elementare, au scos 2200 de posturi și sursele mele îmi zic că în total cei care au fost declarați admiși, dar nu încadrați, nu sunt nici 70%. Făcând o medie pe 3 județe unde cunosc niște “jupîni” activi. Deci ai mai puțini admiși decât locuri și acolo unde sunt doi pe loc, renunți la unul. Unde sunt 10 pe loc, renunți la 9.

Si anul trecut v-am relatat aceeași problemă, cunoștințe, mai ales tineri unii pe care eu i-am îndreptat spre centrele militare au rămas de asemenea pe lângă, adică fără încadrare. Și nu vă gândiți la ceva ofițeri de parașutiști (nici nu au astfel de locuri), nu au prins posturi de subofițeri artilerie, comunicații și logistică.

Prostia și mai mare, ministerul se plânge cu lacrimi de telenoveliste că nu au oameni. Și acum cineva atent la seria asta mi-ar spune, bine „iel-ti”(sună a bunu’ lu’ Kal-El) dar ei zic de activi, nu de rezerviști.  Problema este că dacă ministerul își dorea câtuși de puțin funcționalitatea acestui proiect, o parte din lipsa de personal putea fi soluționata prin chemarea unor rezerviști în activitate după primul contract încheiat în condiții bune. Având în vedere că vorbim de acest proiect, pe site cel puțin din 2016, cu legea promulgată in 2015, deja acum puteam culege roadele unui management de resurse umane făcut cu cap. Nu este cazul desigur.

Acum punând cap-la-cap niște date reiau o problema semnalată de mine în trecut, cea cu mărirea soldelor de la 10% la 30% cât timp rezervistul stă acasă. Am apreciat la vremea respectivă că nu asta constituie reala cauză a eșecului acestui program și mi s-a părut mie dubios de rapidă trecerea acestei propuneri cu un efect bugetar considerabil. Acum aflu că majoritar rezerviștii voluntari sunt persoane care au lucrat în sistem.

Ca să nu mai tot învârt raționamentul în jurul pomului, și să bat apropouri. Asta miroase a sinecură.

În loc de concluzie, mă simt obligat să vă relatez o situație întâlnita la centrul militar de care aparțin eu, fiind acolo cu totul alta problema în perioada înscrierilor, în august târziu. Am vazut acolo o duduie, pe la 40 și ceva de ani estimativ care a venit să se înscrie ca rezervist. Nu știa pentru ce categorie de personal optează, dar ea știe care are studii superioare terminate recent și că așteptă eliberarea diplomei de licență. Cum variantele prezentate de recrutor nu-i spuneau nimic, adică nu înțelegea nimic din ceea ce i se spune, pune dânsa mana pe telefon „să sune un prieten”. Vine înapoi și îl dă pe „prietenul” de la telefon recrutorului ți vorbește cu acesta cam 3-4 minute și s-au luminat toate. S-a întocmit dosarul pentru ofițeri, că o recomandat-o talentul cred. Profilul așadar nu îmi inspira nici o încredere dar totuși îi urez baftă doamnei în discuție, cu „prietenul” dânsei, estimez eu ceva ștab activ sau în rezervă și mă bucur că situația asta încă se rezolva „în familie”.

Pentru copii mei, căci așa le zic, cu care am făcut pregatire, i-am susținut pe toata perioada selecției nu pot decat să-mi cer scuze și să-i felicit încă o dată pentru că și-au luat probele exemplar. Fiecare dintre ei declarat admis, neîncadrat și fără nici o alternativa.

Mie, îmi spun că am fost prost iarăși, crezând că ceva s-a schimbat, că mi-am luat din timpul meu să ajut, să fac, să pregătesc, că măcar în ceasul al 12-lea și urlând ca din gura de șarpe că nu au oameni, ceva s-a schimbat. Nu s-a schimbat nimic. Mentalitatea că trebuie să ști pe cineva ca să ajungi acolo, mentalitatea care m-a lovit și pe mine în plină figură acum mulți ani „mai am 100 ca tine care ling clanța”- citat din memorie după un col. dr., încă mai persistă, încă mai dictează.

Mai ciudat este ca nu avem cifre publice ale ministerului astfel încât să analizăm și noi puțin, cum merge acest proiect. De ce? Știu armata de doctori-manageri din sistem mai bine de ce nu este public si până la urmă de ce ne interesează pe noi, contribuabili? Dai banul, taci din gură ca știu ei ce sa facă, ca în celebrele memeuri cu trust me i’m an engineer.

P.S. Doresc din tot adinsul să scriu o erata pentru această sumbră privire asupra subiectului, dacă ministerul binevoiește să ne pună la dispoziție niște cifre:

  1. Numărul candidaților declarați admiși defalcat pe ani, începând cu 2017
  2. Numărul celor încadrați, defalcat pe ani, înecând cu 2017
  3. Cați provin din sistem vs. numărul total de încadrări, defalcați pe ani, începând cu 2017
  4. Vârsta medie a rezerviștilor voluntari defalcată pe categorii de personal.
  5. Numărul celor care și-au prelungit contractul de rezervist, aici e simpla că merge în calupuri de 4 ani.

Dacă nu se poate, „că e la secret”, merge și doar pentru anul în curs. Daca totul e la secret, interesant, ce să spun, așteptați domnilor erata aia mult și bine.

Pe final facem ceea ce ministerul ar trebui sa facă. Distinsul coleg de forum ZALMOLXIS, a făcut un chestionar pentru rezerviști, și atașăm rezultatele aici. De ce nu există un portal web pentru acesta categorie de personal cu un astfel de chestionar, de ce trebuie RuMil si distinșii ei cititori să facă ceea ce ministerul ar trebui, rămân întrebări deschise cu care încheiam și acest subiect pentru anul 2023.

În armată, te-ar motiva doar aspectul financiar? Dacă te motivează și altceva, ce anume și detailează te rog? Cum vezi tu o carieră militară pe o perioadă lungă de timp? Ce te-ar motiva profesional să ai această opțiune? User Country City
Nu instruire de calitate, siguranta pentru familie in caz ca mi s-ar intampla ceva venit decent, mediu de lucru profesionist Romania Voluntari
Da Tehnica nouă, inovații în artilerie și aviație Nu vreau Romania Novaci-Straini
Nu Capacitatea de a cunoaste si opera tehnica noua de ultima generatie Avansarea in cariera ,care sa asigure pe langa o pregatire profesionala foarte buna ,si un avans pecuniar important,adica incepi de jos si cresti ,daca incepi de jos si te plafonezi tot jos,mai bine ma angajez in alta parte Romania Arad
Da Haina agata gagici Plan de dezvoltare personala, milestones de atins si pe urma optiunea de a fi trimis la perfectionare scoli superioare – evident incheind noi AA cu mapn pentru prelungirea contractului in functie de sumele de scolarizare Romania Arad
Nu Cred că omul sfințește locul… potrivit Profesionalism, integrare pe model NATO Romania Jimbolia
Da Profesionalismul Un mediu cu inalte sandarde profesionale. Romania Arad
Nu echipamente moderne, tactici moderne, munca in echipa, sentimentul de a face ceva pentu tara, a ajuta alti oameni plan bine definit in etape, fiecare etapa cu telurile ei motivante si dezvoltare personala Switzerland Zurich
Nu mancarea mancare multa Romania Arad
Nu sentimentul că faci ceva ,ce nu multi pot face. Din punct de vedere profesional , te specializezi in anumite domenii,care , pentru majoritatea oamenilor sunt inaccesibile. Cariera militară,mai degrabă,ar fi pe o perioadă scurtă de timp, undeva la 10 ani maxim. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Sheffield
Nu posibilitatea de promovare, conditii de munca Posibilitatea de a evolua ca om si ca militar Romania Arad
Nu Cariera, statutul, experiența din domeniu, patriotismul Pentru o cariera în domeniu, undeva între 10 și 40 de ani de activitate. Motivația ar fi posibilitățile de avansare și pregătire precum și alte beneficii în care intra și aspectul financiar. Romania Constanta
Nu ma demotiveaza lipsa de investire in soldat. o cariera , in care sa fac pregatiri tehnice, sa vad ca gradatii nu doar profita ci isi merita banii, ca construim ceva pentru tara , ca avem impact activ si pasiv inspre cresterea oamenilor. Romania Constanta
Da pensia pensia Romania Bucharest
Nu Dotarea Oportunitățile după terminarea carierei militare Romania Arad
Nu Profesionalism Profesionalism, camaraderie si spirit de aventura Romania Arad
Nu Sa faci ceva pt tara ta Sa simti ca esti apreciat pt ce faci si sa se vada un rezultat in urma ta Romania Alexandria
Nu serviciu stabil/practica intro meserie ce poate fi folosita si in civilie, nu mi-asi dori o cariera militara in stil academic,doar o practica necesara pentru a ajuta la nevoie Romania Bacau
Da Echipamentul modern Învățarea continuă Romania Arad
Da nop $$$ Romania Bucharest
Da Rigoarea, disciplina, respectul pentru țară și mai ales profesionalismul. Nu as putea opta pentru o astfel de cariera din rațiuni financiare dar daca ar exista tabere de pregătire pentru civili, cu un program împărțit pe mai multe luni de zile, as face-o Romania Arad
Da Echipamentele folosite, calitatea celor care conduc in general…atmosfera sa fie una pozitiva O oarecare stabilitate inclusiv financiara…atmosfrera daca este ok. Modul de interactionare este foarte important. Romania Chiajna
Da dotarea si calitatea umana salarizare, dotare, calitatea resursei umane Romania Cluj-Napoca
Da Nu Nim8c Romania Tandarei
Nu disciplina nu m-am gandit Romania Bucharest
Nu Cariera militară în sine Profesionalismul superiorilor Romania Rosiorii de Vede

mă semnez al vostru lt(rez)

Series Navigation<< Soldatul Sveijk aplica statutul rezerviștilor voluntari – Episodul 2022Soldatul Švejk aplică statutul rezerviștilor voluntari – episodul 2024 >>

100 de comentarii:

  1. În final, tot tzivilul e de vina, ca nu vrea sa vina benevol, cu mâncare de acasă și fără sa cracneaxca unde a fost alocat.
    Sa trăiască specialii, leftenant și noi cum om putea pe lângă ei. ?

    16
    • Sa traisca coane! Dar cand pusca mamaliga, ce ne facem? Pe astia tineri cum si cand ii invatam macar sa tina pm-ul in mana si execute un ordin cat de cat acolo.

      10
      • Nu vezi ca ăștia activi nu știu sa arunce o grenada de cât de mult training doar bifat pe coala au beneficiat? Of course, motorina s-a consumat cu deplasarea spre și dinspre poligon. ?

        10
      • Ma simt obligat sa dau like ambelor comentarii. Noh, si amu ce i de facut?

        4
        • În societatea asta, delimitata între granițele recunoscute ale României, de nivel familii, ginte și triburi cam ce crezi ca ar trebui făcut? Cam ce au făcut strămoșii noștri acum 40000 ani. Ție și familiei sa-ti fie bine…la o adică dacă se impute treaba = bejenie. Altfel o iei cu capul, încercând sa schimbi ceva.
          My 2 eurocents

          4
          • Hmm. Eu mi am facut planuri in prima saptamana de dupa invazia Rassiei in Ucraina. Daca se intampla ceva mai mult si ajungea si la noi conflictul, planul pt familie era cu directia spre Vest. In ceea ce ma priveste, eram in conflict cu 2 ganduri, ori imi las tara si plec si eu cu familia, ori raman ( voluntar sau obligat). Tindeam spre varianta 2, ca eu voi ramane. Cu toata parerea de rau pt Ucraina, ine ca s au impotmolit rusii acolo.

            2
  2. Am zis sa nu trec in articol dar va spun in comentarii inca niste detalii. Cum sa ai tupeul sa dai vina pe societate in continuu si sa nu fi in stare sa incadrezi pe toti cei care ti-au trecut probele?
    Mai pui si niste indivizi, dubios de bine ancorati in tot felul de sectoare media, sa ne spuna cum vaaaii,,, numai daca ii faci la ciuca pensie 30000 din 20000 cat are acum vor veni oamenii la oaste. Mvaaaaiii, nu vine nimeni ca ca toti sunt prost platiti.
    Cum este posibil ca un numar de 500 de oameni dupa informatile mele sa ramana nealocati? Cum? Si v-am spus si anul trecut de cunostinte ramase pe langa. Deci, este cu recurenta.

    20
  3. @Lt(rez)
    Lt, eu propun să nu te mai agiți.
    Dacă înainte aveam ceva dileme legate de sistemul ăsta al rezerviștilor, acum m-am lămurit.
    3 foști camarazi, după trecerea în rezervă, și-au depus dosarele să devină rezerviști.
    Toți cu dosare beton, veterani, Agha, Iraq, meseriași( nu mai folosesc termenul „profesioniști” că s-a demonetizat, de câți „profesioniști” avem acum)…
    Toți admiși, dar, DAAAAR…repartizați la dreaq cu cărți, cel mai aproape la București, deși în zonă sunt locuri disponibile…fără număr, chiar în unitățile de unde au trecut în rezervă!
    Îți dai seama că s-au dezumflat băieții, și au renunțat.
    Concluzia e că NU SE VREA!
    Și mă gândesc aici tot la bani, nu se vrea să se cheltuie bani și cu rezerviștii ăia, și se „aceptă” doar cazurile „prea grele”, unde nu e loc de întors.
    Doar se mimează, iar legea nouă stă ascunsă prin sertare, la Parlament.
    Părerea mea, hâc…

    22
    • Stimati domni, traim vremuri speciale din mai toate punctele de vedere in mod special, geopolitc ,economic,financiar si militar,nu mai vorbesc de moral si spiritual ca este atat de departe. Este o urgenta nationala, introducerea serviciului militar obligatoriu paralel cu angajarea in structurile MAPN si veti observa cat de repede se vor ocupa toate locurile libere solicitate de armata sa fie ocupate si mai mult va exista o pepiniera pentru o armata de vountari bine pregatiti. Introducerea pregatirii premilitare si militare in scolile profesionale, licee inca din primul an si pregatirea militara a studentilor. Pensionarii militari care sunt competenti trebuie sa nu mai primeasca pensie decat dupa ce se nagajeasa ca fiecare instruieste cate o suta doua sute de voluntari pe an. Studentii nu trebuie sa primesca licenta decat dupa ce ajuta pe perioada studentiei sa alfabetizeze 30-50 de analfabeti. Avem inventii si inovatii in tara cu care am revolutiona natia noastra ne-am paltii datoriile in 3-5 ani si in altii 10 ani putem fi deasupra multor natii asazi dezvorltate, daca ar fi un sistem de irigatii eficient distribuit pe intreg teritoriu national am castiga inca cel putin un million de hectare pentru agricultura cu care putem majora rezultatele in agricultura cu cel putin 30% pe toata suprafata Agricola a Romaniei, lista insa este lunga dar ma opresc aici.
      Pentru prima faza este necesar sa fie incorporati tinerii intre 18 si 25 de ani incepand cu 24ianuarie 2024. Daca cei care au in maini parghiile rezolvarii acestei probleme nu le rezolva astazi, inseamna ca trebuie acuzati de sabotaj impotriva interselor nationale si tradare fata de tara, confiscate toata averea si condamnati pe viata.
      Imi exprim profundul regret ca armata romana nu este inzestrata cu echipamente incepand de la grupa, pluton, comapnie, batalion etc, ce sa faci astazi doar cu AK 47 incepand cu grupa, cand razboaiele astazi se poarta la un cu totul alt nivel. Cat de lipsiti de profesionalism, ingusti la minte si fara viziune geopolitica si de inzestrare a armatei, trebuie sa fie cadrele responsabile de la orice nivel din armata si politica damboviteana. Toate cele care au fost si sunt in curs de achizitie in armata sunt necesare. Insa calitatea unor echipamente este indoilenica privind conditiile reliefului si spatiul din tara noastra. Ipotetic vorbind ca NATO se destrama si nu este mare lucru sa se intample. Ce faci tu romane singur si ca un nimeni in drum? Inconjurat doar de dusmani care iti este strategia si planul. De 30 de ani exista doar parvenitism,saboraj, talharii cu ecouri planetare, analfabetism, legi pentru talhari, impostura, curve, metrese nepotism. Doar Dumenzeu mai poate oferii protectie si mai avem avantajul care ni-l ofera Marea Neagra? Este mai mult decat dureros cand vezi ca vin investitori care iti da cu o mana si iti ia cu doua inapoi. Asasinii economici stapanesc astazi politica din Romania. Trezeste-te romane

      3
      • Cum se poate introduce serviciul militar obligatoriu în România de azi când nu se pot asigura condiții elementare la militarii angajați deja? Unde să ții zeci de mii (sau chiar mai mult de o sută de mii) de noi recruți? În corturi? Cu cei îmbraci cu cei hrănești? Să-și aducă mâncare și bulendre de acasă? Am văzut pe YouTube „Adio Arme”. Acolo se plângeau că se dărâmă cazarmele pe ei. Cel puțin dormitoarele. Că trebuia să-ți cumperi obiecte de igienă, inclusiv hârtie igienică. Cine să instruiască noii recruți? Când era stagiul militar obligatoriu câți recruți erau anual. Știe cineva cât era o serie măcar aproximativ? Erau o sută de mii anual? Când mai avea România 23 de milioane populație. Câți ar putea fi acum?…

        11
        • Cum ii tineai si inainte obligati legal,sau voi aveti impresia ca era hotel de lux

          5
          • E ok, poti sa te duci tu daca iti plac asa mult conditiile mizere.

            14
            • Esti cetatean roman?
              Respecti Constitutia Romaniei?
              Eu sincer am mari dubii in privinta ta si a altora , pt ca necunoasterea legilor nu te absolva de vina,iar proliferarea mesajelor defetiste pe aici ma duce cu gandul la altceva,iar eu inca mai am un carnet gri cu stampile si semnaturi si cu indicative de unitati militare in care scrie sa ma prezint la ordinul centrului militar zonal chestia e cu aia pe care tre sa ii imbrace ma-sa de dimineata,cum am zis si pe la alt articol voua tre sa va omoare cineva rudele ca sa aveti determinarea sa actionati ,ca nu intelegeti de buna voie necesitatile unui popor

              3
              • Realitatea cotidiana te cam contrazice. Mai da o tura pe la ședințele de bloc. Fiecare în Ro e pe cont propriu și crezi ca le arde de necesitățile unui popor? La asta am fost reduși din 45 încoace și voi visați flăcăi cu pieptul de arama sa atace dușmanul la baioneta ca pe vremea lui Napoleon. Nici ala fără școală, nu pune botul la vrăjeli din astea pe burta goala.

                17
                • Pai tocmai aia care nu stiu sa se integreze intr-un grup vin si dau lectii pe aici,pt ca ei cred ca daca se duc la sala 1 ora la 2 seri ,alearga in parc de unu singur o jumate de ora pa zi si se duce si urca pe munte odata pe luna,gata e rambo,cand mult mai capabili de armata sunt aia care termina o lada de bere pe seara la colt de strada dupa o zi de munca fizica psihica si intelectuala ,de ce pt ca aia sunt o gloata care iti muta si muntii daca e nevoie,iar pt ala nu trebuie bani ,tre conditii in care sa elimini capraria si prostia, ca sa ajunga sa invete sa foloseasca alte utilaje mai diferite decat ce foloseste la munca, care sunt folositoare in razboi tre doar sa muti grataru de weekend in unitate

                  7
          • Bun înțeles că nu era lux. Problema e că acuma nici condițiile din trecut nu mai sunt. Doar dak pui primele generații de recruți la treabă. Adik construcții, amenajări, eventual ceva munci agricole. Adik exact că în trecut.

            7
        • In anii de dupa revolutie, cand Romania era vai de ea, nu stia, daca o ia spre vest sau est si inflatia era cat casa, se facea” armata”, nu a murit nimeni,nici de foame,nici de frig. Inca unii au luat permise de soferi profesionisti, in armata. Si erau vremurile cu magariile, pe care le faceau” veteranii la bibani”. Sunt tari europene in care se mai face armata obligatoriu. Cipru,Austria,FinlandaDanemarca,Grecia,Norvegia,Elveția. Ar trebui sa revenim cu picioarele pe pamant si sa se faca si la noi armata obligatoriu 3 luni macar…

          3
          • Asa cum isi permite statul roman sa tina pe mancare si medicamente o armata de infractori cu anii in puscarii, isi poate permite sa instruiasca anual cateva mii de recruti timp de 3 luni…

            4
          • Trăim într-o țară coruptă până în pânzele albe. Într-o asemenea țară un lucru obligatoriu înseamnă automat și profit, bătaie de joc și tot ce mai vrei tu în afară de ceva bun. Dak ai lucrat sau lucrezi în mediu bugetar știi despre ce vb. Dar măcar avem posibilitatea de a alege. Putem pleca când vrem. Și acest lucru a fost câștigat în 1989 și în 2007. Dak apare serviciul militar obligatoriu acest lucru îți este luat. Și pt ce? Crezi că s-ar face mare brânză într-un stagiu militar obligatoriu? În afară de 2, 3 trageri cu kalașnikovul? Părerea mea e că trebuie armată profesionistă echipată corect, tratată corect, în Nr suficient de mare… În plus s-ar putea introduce stagii de voluntari că un fel de gărzi naționale cu perioadă de 2-4 luni, câteva ore pe zi, fiecare cu cazarea acasă. Că și cum te-ai duce la servici….

            2
            • in 365 de zile de armata la vremea la care am facut-o eu in unitatea respectiva fiecare ciclu de instructie facea:
              1 tragere cu armamentul individual pe timpul zilei
              1 tragere cu armamentul individual pe timpul noptii
              1 sedinta aruncare cu grenada in poligon cel putin 1 de fiecare model defensiva si ofensiva
              1 sedinta de executare demolari
              cum in 365 de zile erau incadrate 3 cicluri,fiecare din chestiile astea le-am facut de 3 ori,si la unele din ele am prins lichidari de stoc, de se folosea munitia ca la nunta,bineinteles controlat ,iar pt arma la care am facut eu armamentul individual si restul nu reprezenta arma in sine,pt ca aveam si alta pregatire de facut pt instalatiile pe care le foloseam pt armata romana care reprezentau armamentul principal,iar intr-un an de armata nu am invatat nici cat e negru sub unghie in materie de militarie pt razboi si oricum cunostintele alea sau dus din cauza lipsei de practica ,pt ca desi sunt pe hartie in rezerva ca asa scrie pe livret,practic nu am mai vazut interiorul unui poligon militar sau al unei unitati militare de cand m-am liberat si sunt o gramada de ani ,de ce ? pt ca armata romana nu a considerat necesar,iar voluntariatul la rezervisti in forma actuala e sinecura curata dupa mine, adica nu inteleg agitatia, pt ca astia sunt politicienii votati si implicit comandantii armatei romane sprijiniti de acesti politicieni

              2
        • In sfarsit unul cu picioarele pe pamant!

      • Herr Von Renn Weg

        @potters, Eu as fi foarte intrigat daca „ne-am paltii datoriile”… Dar sunt de acord! hai sa le paltim, doar sunt datorii, da-le dreaq! ce se poate intampla cu ele!
        P.S.
        Si nu uitati copii, pentru urgente, inclusiv medicale, apelati 112! „Iar acum, fuguta la culcare”! (pt ca statul te vrea exact asa cum reusesti sa il multumesti tu acum si in nici un caz in rezerva militara!)

        1
    • Coane, stiu ce spui, ai perfecta dreptate. Si eu stiu de la Dej si Bistrita, veterani, subofiteri care au participat la selectie si au primit… nimic. Vorba ta, locuri cica gârlă.
      eu m-am luat dupa ce a zis tot menesteru, adica programul asta este didcat celor fara pregatire militara, apoi aflu ca majoritar pe functii sunt aia din sistem, dar nu oameni precum cei care spui tu, veterani, teatre, misuni etc. Si atunci ma gandesc, mai astia si-au tras sinecuri, iau 1000 ron pe luna sa faca nimic.
      Mai dau o informatie pe surse, cica au ajus si ei la concluzia pe care le-o scriu din 2018 pe site. Trebuie facute batalioane de rezerva pe judet si cica fiecare judet va avea unul. Pai bravo, bine ati venit in realitate. Dar sa nu incadrezi la batalione pe oricine, concluzia pe care o trag este fix ce spui tu, nu se vrea.

      12
    • Știu un comandament de Bg ce are o gramada de domni of și sof rezv voluntari.Baietii fac și ei o haiducie ca-n tinerețe 2 săptămâni.Bine,după dânșii,ar merita un patent pt inventarea șmecheriei.
      Dar e într-adevăr multă durere în bască chiar când vine vb de scos funcțiile .

      În alta ordine de idei,fu și trecu mobex.Partea bună,a mers tipla organizarea ,0 incidente.Daca exista baza materiala chiar putem lua rapid un mare număr de insi(nu prea doritori) de pe stradă și sa-i facem sa arate a militari.Si haleala ajunge la timp,dacă vrei.Ii poți chiar pune intr-o gaura și indica în ce direcție sa tragă.La război fără cerberul din spate.

      Partea proasta e ca materialul uman e în mare parte praf.Sportul știm cum e în sistem,iar după ce ies oamenii la pensie în etate 50+ anișori nu devin mai buni.

      Pana nu se prind ca tre sa scoată banul pt cp și btn teritoriale,iar instructorii și cdt ăstora sa fie unii ce se retrag din FOS,Cc și sau alte curve bătrâne, nu va ieși mare scofala.Partea comica e ca tre sa umble nițel la regulamente și tot demersul ajunge foarte ieftin.Daca,de exemplu,ii lasă să utilizeze poligoane militare și sa își cumpere muniție la prețul armatei(adica câțiva bani per cartus) și sa tragă ce ședințe trag FOS.Daca ii lasă să vină cu echipamentul lor,doar sa aibă aceasi culoare.Daca fac un week-end din 3-4 sub arme și 5 zile la Cincu.

      Atunci,subit,aia ce se duc săptămânal pe munte,la poligon,la airsoft,cu bicicleta ar deveni interesați.Sa bagi caprarie la 400km de casa când ai treaba nu e o combinație.

      21
    • Repartitia se face in functie de optiunile candidatului si de punctajul optinut de catre acestia pe baza criteriilor sportive, pregatire militara si studii, deci camarazii tai au fost repartizati la „dreaq cu carti” fiindca asta si-au dorit

  4. Eu sunt un ‘forumist’ care ma voi inscrie ca rezervist voluntar, pe specialitatea informatica, dupa ce termin studiile in domeniu. Am dorit mereu sa fac parte din armata, stiu ca e nevoie de oameni, fiind multe posturi libere pe aceasta specializare cand m-am dus la centrul de informare anul trecut. Si deasemenea va fi un venit suplimentar care ma ajuta sa fac tranzitia de la job-ul pe care il am acum la o pozitie de incepator (ceea ce va avea repercusiuni financiare, )

    Si cred ca va fi si pasul catre barbatie de care nu pot sa zic ca nu am nevoie. Andrei, Bucuresti, 27 ani

    11
    • Bafta, nu te descuraja de situatia asta. Sper eu ca e temporara si totusi vor veni niste oameni care gandesc in interesul armatei!

      9
    • Succes dragă. Dar ai grijă că dak te înscrii la specializarea informatică s-ar putea să ajungi la popotă…

      3
    • Nu vreau sa-ti tai aripile, dar am incercat eu acum cativa ani. Sunt Senior developer si aveam 10 ani de experienta in programare la vremea respectiva, si m-am dus impreuna cu doi colegi, un dev-ops cu 15 ani de experienta si un white hacker cu 12 ani de experienta(oficiala, ca inainte era hacker de-alalalt) si ni s-a spus ca tara are nevoie de soferi si soldati, nu de „de-astia ca noi” :)))
      Aveam eu un amic care la vremea respectiva era in FOS si mi-a zis raszand sa ne vedem de treaba, ca tot programul e „o laba trist” dar noi am zis ca nu se poate sa fie asa idioti, ca la skillurile pe care le avem si la cum se poarta razboaiele moderne sigur e nevoie de oameni ca noi. Ei ce sa vezi… nu e 🙂

      12
    • Da, domnul general Balaceanu a fost de multe ori vocea ratiunii aici. Dar as spune ca mingea nu e in doar in curtea politicului. Deficientele astea trebuie adresate si cat mai repede, ori asta se face din sistem doar.

      11
      • Acum nu el, eu Dov vorbesc:

        Sunt deja cam 2 ani de razboi in Ukraina, de ce
        autoritatile Romane pana acuma n au organizat
        si instruit cel putin 200000 de rezervisti chiar daca
        nu sunt arme pentru toti dar cu intentia de ai inarma
        la un moment de urgenta ? Ce PM ?

        16
        • Dov, mobilizabili sunt cam 2000 rezervisti voluntari + rezerva generala unde mobilizabili ar fi cel mult 30%. Dar 30% ala din ce, ca ministerul nu da cifre iar ultimul contingent de militari instruiti ar fi 2006. S-ar mai aduga cei pelcati prin demisie cum sunt eu, dar si aici depinde de capacitatile fizice, ca multi s-au imprietenit cu gratarul si au 120 de kile si 1.70. Ce sa mobilizez la ala, ca face infarct de la poarta pana la cazarma.
          Don’t get me wrong si pe parte activa e dezastru, dar asta este rezultatul politicilor ministerului si a unui blocaj sistematic. Toate astea trebuie sa mearga in tadem, activ+rezerva ca la voi.

          12
          • Care-i varsta maxima pana la care poti fi mobilizat?

            1
            • Până la 55 de ani parcă. În caz de război dak e nasoală treabă merge și peste….

              1
              • Intrebarea era in legatura cu ce a spus lt. „iar ultimul contingent de militari instruiti ar fi 2006”. Practic pe zi ce trece din ce in ce mai putini. Bine, cuvantul „instruiti” e mult spus.

                2
            • Cristi legea zice asa:
              Articolul 3
              (1) Serviciul militar se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au împlinit vârsta de 18 ani, în formele prevăzute de lege.
              (2) Serviciul militar se îndeplineşte în următoarele forme:
              a) activ;
              b) abrogată;
              ––––
              Litera b) a alin. (2) al art. 3 a fost abrogată de pct. 2 al art. unic din LEGEA nr. 128 din 12 iulie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 491 din 18 iulie 2012.
              c) în rezervă.
              (3) Serviciul militar activ se îndeplineşte în calitate de:
              a) militar profesionist;
              b) militar în termen;
              c) elev sau student la instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare şi securitate naţională, cu excepţia elevilor liceelor şi colegiilor militare;
              d) soldat sau gradat voluntar.
              (4) Serviciul militar în rezervă se îndeplineşte în calitate de:
              a) rezervist voluntar;
              b) rezervist.
              (5) La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.
              sigur, legea poate fi modificata, dar real cam pana pe la varsta aia poti pleca de jos, ca problema ar fi orice varsta are omul, ii faci ori soldat, ori sergent-major, ori sublt. Nu poti sa-l faci direct caporal, plutonier sau maior. Deci pana la varsta aia trebuie bagata ceva armata in om. Cand o sa vad un slt de infanterie de 50 de ani, pe langa un ras infundat care ma va cuprinde intreb daca are abilitatea sa execute un mars mai serios. Zic si eu.

              4
              • Oi locotenente nu era nevoie de toata legea. Te cred pe cuvint. :))
                Eu faceam socoteala cu ce ai spus „iar ultimul contingent de militari instruiti ar fi 2006”, Suntem din ce in ce mai putini.

                „daca are abilitatea sa execute un mars mai serios” – mi se rupe de marsurile voastre, In the navy :))

                3
                • :))))
                  Si eu am facut pregatire „la submarine”. Adica, ne-a luat in primire un plotonier, deci nu un plutonier ci un plotonier cand eram biba, anul I si se facea curatenia „aia mare”. La popota ne-a impartit in doua, „bei, voi, la submarine”, „bei voi la aviatie”. Find la AFT, si intelinget nativ cu m-a facut mama, mi-am dat seama ca cel mai probabil nu vom merge pe delfinul si colegii nu vor suii la mansa unui mig 29, ca atunci mai zburau. Neincrederea si suspiciunea mea se vor fi dovendind cel putin fondate. Am primit un T cu o carpa pe el, si mi-a zis „culcat” si sa nu cumva sa vada o urma de praf sau mizierie pe sub mobilier. Astea erau submarinele, am stat o secunda sa ciulesc urechile ce-i aia „aviatie”. Aviatia erau baietii care se mutau cu masa sa dea pe tavan.

                  4
          • Crezi ca la noi nu sunt din astia , saci de cartofi?
            Degetul si ochiul merg, e de ajuns. Dar trebuie instruiti.
            La noi rezervele sunt pana la 45 de ani, dar cine vrea
            merg mai mult.Ieri am vazut unu de 95 de ani care a luptat
            in Brigada Evreiasca a Armatei Brit la El Almein
            In Africa de Nord.?

            16
          • daca erau 5000 pe an sa zici incorporati ai o marja de la 35 la 55 de ani de vreo 100000 de buc sa zici ca mai faci rost de 50 % din ei bate in 50000 de mt pe care ai putea sa te bazezi la scandal, acuma depinde si cat de actualizate sunt bazele de date de la centrele militare zonale sa iti faca rost de ei

            1
      • Amuzant ca toti care vin cu idei si critica asupra armatei sunt in rezerva? Oare de ce? Am vazut colonel venit de la Bucuresti in control care se plangea la telefon, desi era lume de fata la depozit, ca s-a saturat sa tot vada soldatii ca cer salarii mai mari ca nu merita.

        3
        • Pentru ca activ mare barnza nu poti sa zici, sau daca zici, te ajuta sa demisionezi si apoi te pui sa scrii pe bloguri ca un nebun 🙂
          Problema e ca daca esti tare in gura, in armata cam pleci. Nu poti ajunge mare si sus asa. Ergo cei de sus sunt cei care stiu arta tacutului tactic.

          12
          • Mi-a zis un ofiter tanar pe care il respect ceva. Nu vrea sa urce la colonel pentru ca trebuie sa te dai dupa sistemul lor. Nu poti sa il schimbi.
            Problema ce vad este ca multi din ofiteri mari sunt rupti de realitate. Ca si politicienii daca e sa facem o paralela.
            Sistemul nu se va schimba din pacate.
            Conditii inca de evul mediu in destule aplicatii etc.

            4
  5. A da, si la tot felul de exaltati, cand experti in educatie, cand experti in formare profesionala si resurse umane, cand in istorie si carora eu personal nu le mai las mizerile sa mai polueze topicuri care nu inteleg nimic din armata desi au deservit-o cativa ani ca sa aiba de unde sa vina acasa si ia o pensiuca: problema sunt doar, numai si dăcât activii iar eu bat campii, generalul Balaceanu mai sus bate campii.
    Pe langa prostia de a nu intelege integrat ce inseamna resurse umane, ma uit ca prostul( senzatie cu totul neobisnuita pentru mine, si nu obisnuinta ca la altii) la polonezi. Au anunat 38.000 de rezervisti mobilizabili incadrati in a 4-a categorie de forte, forte de aparare teritoriala. Si astia sunt prosti. Sa nu intelegi ca in completarea celor activi trebuie sa vina tot timpul ceva, sa nu pricepi ca dupa ce activii iasa in rezerva nu mai pot fi mobilizati de facto din cauza varstei, indica intradevar o forma de diabolicism.
    De aia unii raman tablagii pe viata si nu isi pot depasi conditia, oricat se dau cu curul de pamant.
    Non minus stultum quam impium.

    12
  6. lasă-i să viseze și să aștepte armatata populară chemată sub arme ,carne de tun pentru tablagiii-jeneralii-amiralii-mareșalii țării?ce surpiză vor avea.

    13
    • O sa fie ca și în ww2 când duceau recruții la „poligon”, 5 cartușe pentru ZB și apoi rusia. Nimic nu s- a schimbat. Poate avem opțiuni de a pleca da’ eu nu aș putea sta la „căldurică” și alții să moară pentru mine și ai mei.

      4
  7. Poate un pic offtopic in orasele mari, Oradea, Arad, Cluj-Napoca sunt sute daca nu mii de oameni pasionati de airsoft.

    Echipamente militare, replici, weekend de weekend, cqb si alte scenarii, uni fosti sau actuali in serviciile de forta din Romania, politie, armata etc

    Eu am si participat la instructie cu instructori romani din trupele speciale, cqb, team work, comunicare prin statie, comunicare prin semne etc organizat la Oradea cu zeci de participanti airsoft.

    Nu ar face sens sa mutam pasiunea asta in zona de rezervist/garzi regionale pe judete/municipii si sa facem din pasiune ceva aplicat, cu instructori competenti care sa faca trecerea de la airsoft la echipamentele din RoArmy ?

    13
    • Se pot lua acesti oameni, care vor, si orientati. Crezi ca s-au deranjat careva de la minister sa faca un drum pana in padure la copii astia. Dar in rest aroganta maxima, ui’ la ei se joaca de-a militarii.

      9
      • Lt, astia nu sunt copii sunt cluburi sportive, membrii sunt toti peste 18 ani :)))

        https://www.overload.com.ro/editii-anterioare/overload2018-2-2/

        500+ participanti, milsim in padure cu scenarii realiste, dormit in cort tot tacamul.

        5
        • Frumos, deci uite inca o baza de selectie.
          Pur si simplu eu cred ca s-a schimbat paradigma recrutarii.Acum armata trebuie sa dea ceva. Avem atea unitati in paragina care ar putea deveni cluburi sportive, diferite sporturi, dar sporturi. De acolo, il aduci pe copil, face, poti sa-l orientezi putin, sau daca chiar e bun la sport, il trimiti la Bucuresti cu brusa si cine stie, poate ai trei, patru Popovici pe generatie. Dar oricum prin sport si orientare poti mari baza de selectie. Putem chiar cu cei de ani terminali liceu sa facem o pregatire de baza militara, 3 luni in vacanta si pleaca la facultate daca vrea sau unde merge cu niste bani. Nu saraceste statul in un 8000 ron sa zicem la copilul ala dupa 3 luni, desi modulul de PMG este 8 saptamani. Poti continua cu respectiva personana, ii dai 8000 si un livret militar si ii spui, mai copile uite vrei sa continui, unde mergi la facultate si acolo este club al armatei si mai faci o pregatire pe perioada facultatii, mai primesti niste bani, mai creste si gradul ala din livret. Sau, poate vrea serviciu activ, si atunci sti sa-l indrumi din start, ii spui, bai baiatule esti bun la treaba asta, e o cariera si o viata cu un scop. Hai, faci si pregatire cu el si vezi ca intra apoi la sof sau of. Care-cum.
          Deci soluti sunt, dar ca stam cu degetul in nas, punem trei postari pe site, si ne asteptam sa vina lumea buluc.
          Bine ca avem CA Steaua si CS Dinamo, dar nu s-ar deranja sa organizeze putin sportul.
          Completare: astia vor ca generatii lasate in fata calculatorului si de parinti care muncesc mult si de societate care nu mai crede in activitati sportive comune, competitii oneste si alte asemenea, deci ministerul vrea de la aceasta generatie pompata de cola, energizante si chipsuri, ca sa nu zic dorguri, sa citeasca un anunt pe facebbok ca armata angajaza, sa sara din pat si sa zica, daaa! ostaș ma fac. Clar, sniper ca in call of duty si CS.

          7
    • autorizarea poligoaneler private este o corvoadă in sine si doar cineva cu pile-neamuri-relatii in sistem le poate depasii ….totul se face prin si pentru “speciali”.

      5
  8. De ce nu ocupă locurile pt rezerviști?

    Din același motiv pt care nu avem drumuri/autostrăzi, nu se repară căi ferate, nu se accesează banii europeni pt spitale sau altceva, nu se informatizează ANAF, nu se termină cu aristocrația bugetară, șamd

    Nu vor…
    Nu iese nimic pt ei…
    Nu ii interesează…
    Adică, NU!

    11
  9. nu exista rationament si nici dorinta sa facem ceva sa avem o forta de rezerva , ne bazam exclusiv pe NATO politicul spune suficient. In Sj o grenada a ranit 9 soldati, 1 soldat in stare grava , deci profesionalism maxim zilnic in armata aia care se numeste armata la ce dotari avem , nu ai zice membra NATO.Polonia e un bun exemplu de rezervisti si armata teritoriala , noiidoar dam din gura , si impozitam pe cei care sunt la privat cu 43 suta sa aiba statul si tot nu are. Reforme si punctul 0 sa o luam de la capat sa gestionam cat mai avem , ca suntem tot mai saraci si impovarati zilnic.Nu e vorba de criticat dar cand vezi ca nu merge nimic in tara , au si pretenti sa fugi 2 km , sa faci nu stiu ce ,de parca ai fi la performanta , nu stiu realitatea noastra nu corespunde cu realitatile lumi actuale.

    5
    • Nu stim, am avut si experiente in care echipament/munitie necoforma/expirata a cauzat probleme.
      Zic sa asteptam. Oricum nu exista vinovatii fara vina, exista ori soldatul a fost problema, manuire neconforma, ori echipament problematic, si de abia acolo devine situatia interesanta din perspectiva anchetei.
      Parchetul militar e deja acolo.

      8
      • Nu sunt iegzpert, dar dacă grenada era problematica ii exploda în mana atunci era și cu morți…nu vad cum ai scăpa de la explozie de grenada asa aproape de corp

        • Tu ori nu ai facut armata?

          • Trebuie neapărat sa fi făcut armata ca să știu că nu trebuie sa scap grenada din mana după ce trag cuiul?
            Exact asta s-a întâmplat.

            • Grenadele actuale nu mai au cui. Din pacate se pot intampla accidente, mai ales daca sunt militari noi aflati la inceput de contract. Emotiile sunt mari. In armata cand am avut exercitiul de aruncare cu grenada am avut doi baieti in pluton care s-au ingalbenit numai la vederea grenadelor si au refuzat sa arunce. Comandantul de pluton si comandantul tragerii nu i-au fortat tocmai ca sa nu se intample vreo tragedie.

              • Hm iar eu am fost atât de tembel încât am aruncat grenada la secunda 3-a. Am vrut amintire mânerul ăla și n-a ieșit prea repede ?
                Numai șuturi în cur mi-am luat pe drumul de întoarcere ?

                1
      • #batistapețambal…in românica mortii sunt de vină.

        4
      • Am avut si eu o duda la tragerea cu AG-7. A plecat lovitura la a 5-6 incercare. Chiar mi-a spus sergentul atunci ca daca nu pleaca acum o dam deoparte.

        2
  10. Din activitatea mea pe care am avut-o stiu foarte bine si cunosc fata hidoasa atat a politrucilor care s-au perindat in cei 33 de ani la conducerea institutiilor statului incepand cu presedintia cat si a institutiilor de forta si nu numai. Toate institutiile statului sunt burdusite si ma exprim elegant,de oameni nepotriviti, multi dintre ei produc incepand de la minciuna si impostura pana la talharie ,tradare si crima. Calca peste cadavre cu ura si dispret pentru interesele lor meschine. Avem acum in slujbe putin oameni onesti, fideli intereselor nationale si va fac aceasta precizare cu toata responsabilitatea. De fiecare data si in aceste zile imbecilitatea i-a dus pe politruci pana acolo incat au pus si vor pune pe spatele oamenilor taxe, impozite si responsabilitati financiare care adancesc si mai mult crizele sociale in societatea romaneasca. Pentru cei care nu stiu va spun sigur ca aprox 30 miliarde de dolari se ruleaza si produc in economia suterana in fiecare an. De ce nu intervine nimeni? Pentru ca cei mai multi politruci si altii din alte institutii ale statului sunt complici pana in gat la talhariile care exista in economia neagra.
    Avem nevoie de o alta a clasa de oameni care exista dar nu se implica in aceasta mocirla si complicitate la talharie si crima, elemente care au o dinamica mai mult decat distructiva impotriva natiei noastre.
    Am citit cu atentie opinia voastra de mai sus,multe opinii sunt pertinente si le apreciez. tot ce are nevoie tara se poate face, bani exista pentru tot ce ne dorim sa facem dar sunt in mainile talharilor romani si straini. Oameni pregatiti avem si foarte pregatiti profesional in armata romana cat si cei care nu mai sunt activi. Specialisti foarte buni avem in toate domeniile si exista in aceasta tara. Cred ca stiti ce ne lipseste…

    7
    • aia sunt pușculița cu care oligarhia transpartinica si cu epoleti la vedere sau ascunsi sta la butoane pe vecie indiferent de tatov-ul prostanului de rand.
      de asta reforma veniturilor speciale din magistratura si aparare/servicii/ordine publica insemana mai mult decat bani,e despre noi si viitorul democratic țarii.
      #dictaturaspecialilor

      7
  11. Doar atat: punctul 8 de la Timișoara introdus în Constituție cu addaggio: și tot neamul lor! Ca a trecut timpul.

    8
  12. Cunosc pe cineva care a reusit fara probleme..fost subofiter., transmisiuni a ales alta specialitate in speta artilerie AA ..Chiar a facut primul pe stagiu…..pe tunuri S60 ??..In sfarsit ..poate pe alocuri merge poate in altele nu. Chestia e clara totusi , e cam brambureala , gandita cam fara cap si coada.
    Eu am fost impresionat de forta de mobilizare din Israel..Frate sa ai 300k in vreo 4 zile cu tot cu echipament si tehnica dislocata la locu faptei este o performanta….chiar pentru o tara care este permanent in stare de alerta…De luat lectii..

    8
    • Da, asa e. Si uite vezi, e deja subofiter in rezerva. Si nu-i normal ca prin modul de calcul al punctelor sa fie avantajati doar cei din sistem. Don’t get me wrong, si de ei este nevoie, sunt oameni cu experienta, dar eu cred ca grosul trebuie sa vina din civilie. Pentru ca pe civil nu poti sa-l chemi sub arme decat in situatii exceptioanale, pe cand pe oricine cu livret militar poti chema cu un ordin la nivel de minister.
      Asta e si problema, una de ordin legal. Este imperativ sa marim armata activi+rezerva, si rezerva doamne fereste sa mai insemne doar cei iesiti la pensie sau cei ca mine, care inca mai alearga dar realist stiu si eu ca am parul alb la tample si dupa astia de 25 de ani… dracu ii intelege ce vorbesc daramite sa ma mai tin de ei.

      8
      • Daaa si am mai auzit o prostie…nu se incadreaza . recruteaza tineri care au tatuaje si barba?? Trebuie sa renuntam la prostiile astea..Mai ales cand ai asa o rata mica de voluntari..

        1
  13. Când publici numai comentariile care te laudă înseamnă că știi că minți în articole și că n ai sânge în instalație.
    ––
    Bre, ti-am lasat mizeria asta doar ca stie lumea carui „iegspert” in tot si toate ma adresez, cum le sti tu pe toate, istorie, resurse umane, tot ma. Ti-am oferit ‘nspemii de sanse la dialog, si doar mizerii postezi si insulte. No-no-no, dragule stai la cutia cu maimute, unde iti este locul.
    Bre prostane, e pe cifre si cifrele nu „minte”.
    Inca unu’ care confunda prostia cu „sangele in instalatie”.
    Cu mine, inveti sa vorbesti, sa iti exprimi opiniile relativ articulat, ataci idei si nu oameni si mai apoi, daca este suficient soare pe cer, poate ‘om vorbi. Sau poate nu, pana atunci, cert nu.

    5
  14. O/T si nu prea…
    https://chathamhouse.soutron.net/Portal/Public/en-GB/DownloadImageFile.ashx?objectId=7398&ownerType=0&ownerId=203677
    Ce cred unii despre primul an al razboiului din Ucraina. Despre cit costa o inarmare pt defensiva ( daca nu ma insel doctrina nationala )

    1
  15. interesant chestionarul ,cum l-ati realizat?

    1
  16. neamuri,pile si vagine aka instituțiile de siguranta-aparare.
    de la politie locală până la servicii e pe barosăneală și combinații….cică și dumnezeu stă la coadă la ăștia.

    5
    • Caz real – 29 ani in sistemul medical din RO ca si asistenta…facut faculta de medicina – terminat, dar nu poate fi angajata pe post de medic (post liber in spital in Buc) ca nu are euroii ceruti. Deci, caasistenta e foarte buna in spital dar sa avanseze ca medic trebuie sa impinga tot pt post in acelasi spital?

      Totul se cumpara, chiar si postul de sofer la vreo institutie publica

      1
    • „cică și dumnezeu stă la coadă la ăștia”
      Adevar graisi coane psyho !!!!!!!!!!! Marele Alb e la coada de dimineata …nu se aude nici pirtz din zona aia.
      Aferim…. necuratu ala rosu cu steluta lucreaza.
      Sa ne rugam sa nu mai faca aia live practice in poligon cu grenade reale….ca e cu ghinion. Si sa ne rugam non stop sa lupte ucrainienii aia cu ruznacii ca sa ii tina ocupati pina ne punem si noi boii care ne conduc la naftalina ori in ceva beci umed si intunecos.
      Timpul lucreaza , dar nu in favoarea noastra.
      Doamne daca si Tu stai la coada acolo la palatele alea din Bucuresti sa pupi mina Boierimii analfabete cine ne mai ajuta pe noi ? ca doara vin alegerile si sperante nu mai avem.

      2
  17. @Dov

    Dov care e secretul succesului unei mobilizari exempare a Israelului? Adica sa mobilizezi 300k de oameni in 48 de ore e ceva deosebit. Care e organizarea? Fiecare rezervist ma gandesc ca are echipamentul lui si cand se da alarma el se prezinta la o unitate de unde ia doar munitie. Organizarea iarasi e stiuta dinainte fiecare unde merge si ce face. Zi-ne ceva mai pe larg de mobilizare.

    1
  18. Si eu sunt de parere ca nu se doreste cu adevarat rezolvarea problemei rezervistilor pt ca nu poate fi atat de mare incompetenta armatei. Desi n-ar fi exclus nici asta sau poate a factorului politic.

    Ucraina nu supravietuia fara un sistem de rezervisti bine pus la punct, de Israel nici nu mai poate fi vorba iar Polonia isi da seama de problema si cauta sa o rezolve. Nu e rau nici exemplul american.

    Dar nu e numai de rezerve, toate tarile de care am amintit au o solidaritate uriasa iar asta lipseste in Romania. Cu o criza de solidaritate la primul semnal se prabuseste toata sandramaua. Patriotismul si unitatea se invata. In vest a inceput procesul de stergere a identitatii nationale de prin anii 70 si cand ne uitam pe sondaje cele mai mici procente de cetateni care s-ar sacrifica pt tara lor sunt in vest. La noi procesul a inceput din 1997. Deci nu ajuta mult nici obligativitatea stagiului militar.

    3
  19. „Pe vremea mea”, ce urât sună, dădeai șpagă serioasă sa prinzi un loc la o unitate de unde puteai să obții permisul de conducere pentru camion sau sa devii pompier. Ar merge și acum treaba asta. Te facem șofer profesionist lucrezi pentru noi 5 după care ești liber. Sunt multi „copii” care ar accepta lucrul asta. Școala de șoferi profesionist plus atestate costa mult pentru un tânăr la început de drum.

    3
  20. Vasie Băcăuanul

    Statul român este aprins până la vârf de corupție. Politia oprește/arestează doar pe cine „trebuie”, judecătorii fac din țigani corturari proprietari de valori inestimabile, armata angajează mamai sau tatai pe post de rezerviști, care în caz de bum-bum vor avea concediu medical, golani de cartier ajung prim-miniștri. Asta sub atenta supraveghere a rușilor din ultimii 33 de ani. Asta se vrea: elevii înjură și batjocoresc profesorii, medicii cu salarii de 2-3000 uro nu-ți permit să afli nimic de tatăl tău până nu moare, drogații și hoții nu sunt deloc vinovați. Asta-i societatea noastră!

    5
  21. Mă uit pe YouTube și văd că : prințesa Spaniei este în poziție de onor în fața lu” tac-su, aia mică din Suedia la fel, Harry își lasă interviul din Agfa și o taie la post că trăgeau talibanii în unitatea lui, chiar și tac-su Charles a plecat pe mare peste juma” de ani, timp în care Camilla s-a măritat, și de aici ați văzut ce a ieșit. Când o să îl văd pe ficioru’ lu’ Ciulacu, sau Mă Ciucă, transpirat și plin de nisip prin Shit-stan, o să fiu de acord cu armata obligatorie. Până atunci, Slava Ukrainei, rezistați!

    7
    • Sa sti Gabi ca am mai vorbit chestia asta cu un prieten, mare monarhist. Eu cu republica, ne contram asa elegant, eu personal avand un urias respect pentru Regii carora le datoram o Romanie moderna.
      Si asta spunea si el, si capetele astea incoronate, nimeni nu este narod sa creada ca ala-i intr-o situatie in care ar fi riscuri crescute ca discutam de mostenitori de tron, sau chiar actuali Regi. Dar m-as multumi la noi ca niste copii de mari potentati ai zilei sa fi spalat si vase in Afg. Sa-i vezi acolo prin alaturi de militarii care duc greul, dar sa-i vezi. Nooo…. la noi… sunt la mare, le aduce sampanie cu roaba, tot din banii nostrii furati sau omoara drogati find cate un cetatean. Sau la bulau.

      7
      • Dom’ lt întâmplător am dat peste clipul cu aia mică din Spania (apropo, bunăciune e nevasta lui Felipe), nu era un comentariu despre monarhie. Dar, mare dreptate aveți, năparcele astea de la noi vor să le fim sclavi mereu.

        5
        • Stiu Gabi ca nu era despre monarhie. Omul care mi-a spus aceste lucruri find un fan al ideii a mai urmarit acest subiecte mai indeaproape. Ca ziceai de Felipe, omul mi-a spus si am verificat si eu sa nu iau o galusca pe nemestecate, si-a inceput cariera in 85 si in 2009 era de abia lt-colonel. Pai la noi… macar doua-trei stele se lipeau cumva de epolet.

          3
      • Totul se rezuma la educatia primita. Hai sa iti dau si un exemplu „republican” (adica din republica nu din partid ca e vorba de SUA): Steve Buscemi si cum s-a comportat pe 11 septembrie 2001 .

        • Sunt Cristi, no doubt. Chair in SUA 84 daca nu ma insala memoria, deci 84 din totalul de 500 si ceva sunt former servicemen & women si cifra asta ingrijoreaza americanii ca este „an all time low”, adica un aproape 20% comparand cu 1971 cand media era pe la 70%.
          Si la vremea aia beziadeaua, cat era de fiu de smecher, la oaste, hai. Un Bush spre exemplu, cat de smecher era tac-so, este lt(rez), aviatie, Air National Guard, serviciu in rezerva din 68 in 74. Pe langa absolvent de Harvard si Yale. Dar, e ceva, intelege militarul. si ca tot am facut vorbire de tac-so, si ala lt(rez), aviator naval in 2RM.
          Oricum, admitem aici ideea unui serviciu in slujba tarii, concept necunoscut atat liderilor din prezent cat si progeniturilor lor.

          4
          • In ’71 serviciul militar era obligatoriu. Se murea in continuare in Vietnam. 20% este cifra care este. Nu toata lumea este pregatita sau apta pentru rigorile a ce inseamna in ziua de astazi serviciu militar. Soldiering is a tough trade in any form and soldiers have to do a lot of things which they as ordinary people would not wish to do.

            5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *