Putin a atacat Ucraina… cu 2 ani in urma

Putin a atacat Ucraina…

Ucraina, februarie 2022 – februarie 2024

169 de comentarii:

  1. * Nu cred ca putem suporta nici 30% din cat s-a cheltuit acolo .
    ** Ar fi bine sa se ajunga la negocieri .

    8
    • Nu cred ca se va ajunge la negocieri. Rusii nu pot da inapoi, o Ukr in NATO e o amenintare existentiala pt ei. Conducerea Ukr iar nu poate negocia pt ca se sinucide politic.
      Daca castiga rusii, Ukr in forma actuala nu va mai exista. Daca castiga ukr, Rusia se dezmembreaza, deci risk de escaladare nucleara (putin sau inlocuitorul lui).
      Razboiul va continua…
      De aia ziceam eu in mar 2022, de mi a sarit toata lumea in cap, ca pt statul ukr era bine ca Zelenski sa negocieze, acum lucrurile nu mai pot fi oprite…
      Pacat de civili. Tara e distrusa, va fi probabil cea mai saraca zona din Europa mult timp de acum incolo…

      20
      • Spune mi si mie ..anonimus..ce era de negociat??cedarea de teritorii benevola??
        Daca ungaria invada transilvania..statul roman negocia..ce??
        Rusia a atacat ucraina pt asi realiza visurile imperialiste demult apuse..si.sa fim realisti nu multi credeam ca ucraina va lupta..si rezista..cand vedeam cum se extinde armata rusa ca un cancer peste ucraina.

        61
        • Statul roman chiar a facut asta in 1940…
          Puteau negocia NATO. Daca ukr acceptau sa ramana afara cu restul se intelegeau ei pana la urma.

          9
          • Exact la 1940 ma gandeam si eu…..

            6
          • Călugărul Sofronie

            Statul român a făcut aia deoarece nu avea niciun sprijin. Şi chiar şi aşa Carol al II-lea ar fi vrut să lupte contra Rusiei dacă Germania putea să-i garanteze că Ungaria nu se va implica (ceea ce, fireşte, Adolf n-a făcut). Exact astea sunt balivernele propagandei ruseşti. Să negociem, că altfel anihilare nucleară. Dacă tot eşti atât de împăciuitor, după Rep. Moldova ce mai negociem? Niște țări baltice? Câta Polonie? Vreo „suveranitate”-două şi „yankee go home”, după care o punem din nou de nişte republici populare? Un preţ mic pentru „pace în vremurile noastre”, nu?

            4
        • Nu are nici o logica ce spui tu acolo si termeni de comparare evident non sens…ce vedem noi nu e o invazie totala e doar sa se arate putler ca e si cum vrea el, si el vrea un tampon intre nato si rusia lui numa ca mare palma si.a luat ca Finlanda ce sa vezi s.a lipit de nato,crezi ca putin mai vrea negocieri? Singurul lucru ce il poate face nato si americanii e sa bage bani in ucraina sa crape mai multi rusnaci (soldati) in rest nu au ce sa le faca, speram sa ii mance falimentu cand i.au blocat din SWIFT dar ce sa vezi….

          13
      • Numai ca, mamele si nevestele acelor rusi
        care au cazut pe frontul Ukrainean degeaba
        au sa se revolteze in sfarsit. 400000 de
        morti si cateva mii pe saptamana au sa
        scoata in sfarsit furia si dezamagirea
        acestora. In asa fel e construita Rusia si
        asa o sa se intample. Istoria se reantoarce.

        17
      • Pace cu orice pret nu se poate. Iar escaladarea nucleara, e doar gargara. Sau isi face cineva impresia ca rusii se gandesc ca vor da, dar nu vor primi? Ii crezi atat de fanatici? Get real man. O sa continue razboiul, sa vedem cu ce dezbodamant.

        35
      • Pierderile rusilor in personal (aprox 409.000 morti) sunt enorme. Raportate la populatie (aprox. 144.000.000 in 2024) si daca consideram o medie de 3,5 pers/familie (aprox. 41.142.857 familii), rezulta ca una din 100 familii are un mort. Iar daca luam in considerare si ranitii, probabil ca rata familiilor afectate scade si mai mult (<100). Acest lucru este imposibil sa nu genereze nemultumiri tot mai mari si mai dificil de controlat in randul populatiei.
        Rusii au nevoie de incetarea conflictului cat mai repede, altfel cred ca va fi foarte complicat pt putin sa continuie aceasta invazie, peun fond de nemultumire crescanda in randul populatiei.

        7
        • Nu cred să fie 400 mii de morți, asta ar însemna peste un milion de răniți. Cred mai degrabă că sunt 400 mii de morți și răniți, deci undeva la 100-150 de mii de morți cel mai probabil.

          21
      • Ce mai schimbați narativul… sa ne amintim ca acum 2 ani cucereati ucraina în 3 zile? Acum spuneti ca e vina victimei ca nu se supune agresorului… penibil

        40
      • Esti dus cu pluta.Negociaza tu cu rusii si vezi cum se termina.
        Nu exista nici un risc nuclear daca rusia se dezmembreaza.

        16
      • Razboiul va continua dar argumentatia ta din punctul de verere al Moscovei e total gresita. Rusia nu e amenintata existential decat de China dar asta mai incolo..
        Evolutia si dezvoltarea NATOnu este una indreptata impotriva Rusiei, aceasta este parerea mea pentru ca cu cat esti mai mare (mai numeros in membri) esti mai puternic. Tu nu argumentezi deloc de ce ar fi NATO o amenintare pt Rusia, ca are noi membri? Sa fim seriosi, un eventual razboi intre Rusia si NATO va duce la distrugerea civilizatiei, fara sa existe un invingator.
        Intr-o astfel de situatie, raspunsul corect este: „Rusia nu negociaza pentru ca Vladimir nu vrea sa-si piarda capul!”. In cazul in care Rusia negociaza pe pozitii inferioare si tocmai ca acum este in ascensiune nu poate negocia, in secunda urmatoare inceperii negocierilor, care sigur nu vor pastra actualele teritorii, in federatie vor apare revolte si actiuni de secesiune din partea republicilor.
        De asta nu negociaza Rusia, ca in rest nu o ameninta nici dracu’

        7
      • Bai frate , va tot aud cu amenințarea existențiala – ce amenintare existențiala e pentru Rusia dacă Ucraina e in Nato ? Dar nu e amenintare ca Finlanda e in Nato și de granița cu Finlanda pana la Sankt Petersburg sunt vreo 200 km ? Mai Terminați o data cu rahaturile astea …

        21
        • Conteaza cum o percep ei…
          Elita rusa, dar si mare parte din populatie, isi doresc un mare stat slav cu belarusii si ukr si cel putin o parte din kazahi. Doar asa, cred ei, ar mai conta la nivel global. Daca Ukr intra in NATO e game over. Si Finlanda le sta in gat, dar nu e acelasi lucru, in plus e zona arctica, greu accesibila etc.

          2
          • Raspunsul cel mai bun e in comentariul trolului rus de mai jos

            ‘Russia has always been an Empire capable of integrating the population into its ranks.”

            Si are perfecta dreptate.
            A fost si inca e, un imperiu doritor sa integreze populatii care nu le apartin. E inca un ghiveci de teritorii si de populatii care nu le apartin si pe care se chinuie de secole sa le asimileze .
            De asta nici nu poti sa negociezi cu ei.
            Ce nu pot sa inghita intr-o singura masa, pastreaza pt mai tarziu si te inghit bucata cu bucata. Asta e in mentalul lor.
            Daca te uiti cu atentie la istoricul razboaielor purtate, ai sa vezi ca marea majoritate au fost provocate de ei, fara nici un motiv decat din dorita de a acapara mai mult. Si cand victima a fost aceeasi, a fost un sir lung de razboaie,nu s-au oprit pana cand nu au fost fortati sa o faca, sau pana cand si-au dat seama ca pe o alta directie e o alta victima mai usor de inghitit.
            Pe termen lung, singurul mod eficient de a-i bloca definitiv e sa ajungi sa ai arma nucleara. Altfel te toaca marunt daca au simtit miros de sange si li s-a activat instinctul de pradator. Nu poti sa negociezi din postura de victima. Nu cu rusii.

            11
          • Călugărul Sofronie

            I-auzi. Şi ce-şi doreşte Rusia obţine? Vezi, aici e problema. Și occidentul a avut vise imperialiste, dar niște Vietnam, Algeria etc. le-a scos ideile astea din cap. Ca de obicei, Rusia e cu 50 de ani în urmă, deci e rândul lor să înțeleagă că există țări care au dreptul să existe în afara IMPERIULUI. Groaznic, ai?

            3
      • Ce puteau ucrainieni sa negocieze?cu Putin nu ai ce sa negociezi el vrea Ucraina sa dispară atâta tot.ucraina nu are decât un singur drum sa lupte pana la capăt..

        4
      • Ce scrii acolo este o stupizenie,nu exista nimic de negociat,ori iti recuperezi ce iti apartine 100% ori die trying!Razboiul se va termina intr-un stalemate probabil prin 2026 in aceleasi pozitii ca si astazi,dar repet nu ai ce sa negociezi cu russii doar daca esti un taran cu 2 clase care nu a invatat nimic din istorie si mai crezi in basmele lui Ispirescu!

        5
    • Cu rusul poti negocia doar daca ai bata mai mare ca el. Citeste doar ” Istoria Rusiei „. Sa-mi bag pula-n ea de natie de alcoolisti comunisti, care mi-au trimis ambii bunici in gulag!

      47
  2. Salut. Oare de 2 ani nu se gaseste intamplator un hartus pentru putin.

    9
  3. Merci pt link Razvan, nu cred ca vazusem articolul, nu eram inca zilnic pe site.
    Absolut halucinante comentariile din acea zi.
    Fog of war in toata splendoarea lui. Dezinformare , propaganda si nervozitate duse pana la extrem. Sociologic vorbind, e chiar fascinant. Eram cu alte chestii atunci, cred ca am si aflat cu intarziere de invazie, eram la munte intr-o cabana fara semnal la telefon si am fost scutit de primele stiri. Urmarind acum cu atentie stirile aparute atunci in presa romana,in primele ore, cred ca nu am mai vazut o asemenea debandada de la revolutie.
    O realizare despre ce ne asteapta daca vom fi luati cu adevarat in vizor de masina de propaganda a Moscovei, cat de permeabili suntem in realitate.
    Si totusi cu Mircea ce-ati avut ?)
    Un comentariu usor ironic dar vizibil ironic, si i-a sarit lumea in cap ca la Posada. Omul nici macar nu e pro rus, nu cred sa fi fost vreodata. Dar e tipic romanesc, cand situatia pare groasa sa incepem sa ne ciondanim intre noi.
    A cazut si Odessa ) Asta a fost buna

    24
    • a sarit lumea pe el ca se intrevedea satisfactia unui fan Le Pen din randurile scrise de el..

      de observat ca armata rusa e si mai ruginita ca inainte de 24.02.2022, cand se excita el ca ia uite, o sa vedeti voi, nu e asa ruginita.

      26
    • https://www.rumaniamilitary.ro/razboi-ucraina-1

      Aici sunt articolele despre razboi, primele zile erau cele mai tensionate in „meci”. Sau clic pe poza cu steagurile rusesc si ucrainean jos.

      Rusii se credeau pe cai mari si Vestul la fel aprecia, ca Ucraina o sa cada, mare parte din armata trece de partea lor etc. Rusii sperau ca la ONU o sa fie un 50-50 in favoarea lor. Nu stiu daca le-ar fi tolerat si o nucleara mica sa vada cum e, sa-si faca o dambla. Pe cand cu invazia din Georgia, Putin era frustrat de americani. De ce ei si-au permis sa intre in Irak sa-l spanzure pe Saddam dar el sa nu faca la fel cu Saakasvili? Plus Kosovo si alte exceptii care or fi contribuit. Intre timp dupa ce Ucraina i-a oprit initial cu fierataniile sovietice, s-a mai schimbat perspectiva.

      https://www.hotnews.ro/stiri-international-5139003-vladimir-putin-vrut-spanzure-saakasvili-oua.htm

      1
  4. Si tot acolo sunt, minus cateva sute de mii de soldati, mii de tancuri, apc uri, ifv uri, sisteme de artilerie, avioane, elicoptere si nave de lupta. Economia rusa duduie, pe hartie, Putler lupta impotriva occidentului decadent, al imperialismului american in timp ce da lectii de istorie trunchiata, invoca motive halucinante si alambicate pentru justificarea razboiului. Trolli sunt pe pozitii, dau limbi non stop. Dar, nici resursele si nici taria rusilor nu e fara fund, nici putler nu e nemuritor, mitul armatei rosii s a dus dracului, tehnologia rusa la fel. Nici de partea ucrainiana lucrurile nu sunt roz dar e foarte important ca ajutorul occidental sa continue. E investitie in viitor.

    35
  5. Multam frumos pt articolul de acum doi ani !
    Recunosc ca am fost socat (si nu prea) atunci, cunoscand putin istoria Rusiei. Nu puteam sa inteleg, totusi suntem in secolul XXI !! Si in Europa cu 1/4 din Rusia.
    Acum ma socheaza aliatii. Politicienii nostrii, nu !

    2
  6. Să privim partea plină a paharului.
    De doi ani Rusia a suferit pierderi umană, materiale și economice imense. Războiul pe care Moscova îl vedea ca o ,,operație specială ” sa transformat într-un război existențial pentru Rusia rezistă consumând resursa umană și materială care ar trebui să consolideze și modernizeze statul rus.
    Dacă lucrurile continuă în aceași direcție înfrângerea este inevitabilă pentru Moscova. O Ucraina intrată în NATO și UE chiar cu prețul pierderi Dombasului și Crimei va însemna sfârșitul viselor imperiale pentru multe generații. Deja din a două putere militară a lumii a retrogradat la nivelul de putere regională iar viitorul nu se întrevede mai luminos mai ales în Caucaz și Asia centrala unde fostele republici musulmane din URSS au început să se desprindă din influența rusă preferând o apropiere de Turcia și China.
    Direcția războiului din Ucraina este favorabilă nouă și sub nici o formă nu trebuie slăbit ajutorul pentru Kiev sau înghețarea conflictului. Fiecare rus mort și fiecare tanc distrus scade pericolul unei invazii ruse a Europei.
    Cheia este la noi dacă ajutorul pentru Ucraina continuă înfrângerea Moscovei va fi inevitabilă. În

    42
  7. Meduza, mass-media de opoziție rusă cu sediul în străinătate și singura sursă credibilă pentru victimele rusești în acest război, având în vedere că își deschide toate datele și își explică metodologia, că datele lor sunt serioase, verificate încrucișat și că ei înșiși discută despre limitele lor, a publicat o actualizare a estimărilor lor privind numărul de morți ruși între 24 februarie 2022 și 31 decembrie 2023.

    Versiunea completă în limba rusă este aici :
    https://meduza.io/feature/2024/02/24/75-tysyach-pogibshih-rossiyskih-soldat
    cu grafice, mult mai multe detalii, o reconstrucție a anumitor evenimente din război pe baza graficului pierderilor în timp și, pentru a încheia, o listă de răspunsuri la obiecții (nu uitați că traducerea automată funcționează bine!).

    Versiunea rezumată în limba engleză este aici :
    https://meduza.io/en/feature/2024/02/24/at-least-75-000-dead-russian-soldiers

    Rezumatul meu al punctelor principale :

    – Între 66.000 și 88.000 de morți în luptă în această perioadă, valoarea cea mai probabilă fiind de 75.000 de morți

    – Rata pierderilor a fost cea mai mare în timpul bătăliei pentru Bakhmout. A crescut din nou între octombrie și decembrie (ultima lună care a putut fi calculată folosind metoda lor), ajungând la 130 de morți pe zi. Mai exact, începând cu a doua săptămână din octombrie, care corespunde cu începutul bătăliei de la Avdiivka.

    – Dintre morți, aproximativ 20.000 ar fi deținuți recrutați de Wagner, 16.000 ar fi soldați mobilizați, iar restul de 39.000 ar fi soldați înrolați, atât soldați obișnuiți (care ar reprezenta marea majoritate în 2022), cât și, începând cu 2023, recruți mai recenți.

    – În cele din urmă, presupunând că numărul răniților grav (răniți demobilizați) în raport cu morții a fost de 1,7-2 la 1, așa cum sugerează unele date parțiale privind despăgubirile plătite, pierderile finale ar fi între 200 și 225.000 de morți + răniți grav. Totuși, această estimare este mai incertă decât celelalte.

    Dacă rata mai mare a pierderilor din octombrie-decembrie ar fi continuat de atunci, adică 130 de morți pe zi, Rusia ar fi avut aproximativ 82.000 de morți în luptă până la 24 februarie 2024, din nou cu o precizie de +/- 15%.

    14
    • Pierderiile de morti sunt cel putin triple la ce ai spus tu,dar rusii nu ii recunosc.Multi sunt clasificati ca disparuti,sa nu creeze panica si sa nu plateasca despagubiri.

      16
    • „Meduza, mass-media de opoziție rusă cu sediul în străinătate și singura sursă credibilă pentru victimele rusești în acest război, având în vedere că își deschide toate datele și își explică metodologia, că datele lor sunt serioase, verificate încrucișat și că ei înșiși discută despre limitele lor, a publicat o actualizare a estimărilor lor privind numărul de morți ruși între 24 februarie 2022 și 31 decembrie 2023.”

      Cum sa te contrazici singur intr-o fraza singur. Ori e o estimare ori e o sursa credibila.

      „Dacă rata mai mare a pierderilor din octombrie-decembrie ar fi continuat de atunci, adică 130 de morți pe zi, Rusia ar fi avut aproximativ 82.000 de morți în luptă până la 24 februarie 2024, din nou cu o precizie de +/- 15%.”

      Doar 15 la suta marja de eroare ? :))) Asta inseamna vreo 12 mii de oameni. Halal estimare…deci plus minus o divizie.

      Intre timp :

      They have described irregular wage payments that fell far short of the amounts promised to them by the state and an inability to collect compensation for injuries. Aleksandr also said that his officers had explicitly prevented men in his unit from collecting dead comrades from the battlefield.

      He claimed that this was done to prevent their families from claiming compensation, because the dead soldiers would be registered as missing rather than as killed in action.

      https://www.nytimes.com/2023/08/14/world/europe/russia-convicts-soldiers-ukraine.html

      Nu ma incalzeste deloc eticheta opozitie la rusi. Opozitia la rusi gen navalni e pro razboiul asta.

      21
      • Eu încerc să am informații de la o multitudine de surse, inclusiv cele cu etichetă de părtinire și nefiabilitate.
        Apoi analizez și trag concluzii.

        În aceste vremuri de dezinformare, inclusiv din partea taberei „bune”, e cel mai cuminte și mai sănătos ca să nu muști din propagandă.

        Exemplu tabloul dat de RM în ilustrarea acestui articol. Sursă ucrainiană (General staff of the Army Forces of Ukraina), cu toate exagerările sale. Trecătorul care trece prin acest site rămâne cu „Io-te bă ce au încasat-o rușii, nu mai au mult și ucrainienii îi termina”. Că între timp, după victoriile de la Bakhmut și Adviivka rușii înaintează încet dar sigur, nu contează.
        Eu încerc să nu mă autointoxic. Alții fac ce vor…

        7
        • „Eu încerc să am informații de la o multitudine de surse, inclusiv cele cu etichetă de părtinire și nefiabilitate.”

          Atunci prin definitie esti intoxicat cu informatii bullshit. Poate ar fi misto sa incerci sa iti folosesti si creierul si sa filtrezi acest informatii.

          Primul red flag la articolul ala e marja de eroare enorma. Al doilea ca nu tine cont de faptul ca rusii ii declara mia in loc de kia ca sa nu le dea bani familiilor.

          Cum nu te autointoxici daca recunosti singur ca te intoxici si nici macar nu adresezi red flag-urile ce ti le-am subliniat?

          Practic ce spui este urmaturul lucru: Citesc si propaganda si o repostez deci nu sunt intoxicat cu propaganda.

          Toata lumea crede candva in propaganda de-a lungul vietii. Ca e rahat rusesc pe nu’s ce site-uri sau reclame la frigidere toti picam in ceva candva. Important este ca atunci cand cineva iti arata ca nu e chiar asa sa nu te transformi in gica contra sau in ultras absolutist al acelei idei.

          „Dar aceste statistici nu sunt publice.”

          Exact nu sunt deci hai sa nu postam balivernele unui blog rusesc in timp ce ne prefacem ca o facem in spiritul echitabilitatii si nepartinirii.

          p.s. „Trecătorul care trece prin acest site rămâne”
          :))))) asta chiar e tare, m-ai facut sa rad.
          Curios totusi ca iti pasa de trecator doar cand e vorba de rusi sau rafale.

          17
        • Si rusii si ucrainienii sunt mincinosi ! Ucrainienii spuneau ca rusii au peste 280000.soldati pierdere….ei ar trebui sa aiva 90000-100000. Anul asta dupa ce vin F 16 vedem adevarul . Ucraina recupereaza tot teritoriu ! Sanse 50%! Sau ce e mai important Crimea ,Mariopol,Zaporoje si Harkov,pierzand Donbas si Luhansk unde sunt separatistii, pe care nu au cum sa i integreze,exact cum a fost Transnistria pentru Moldova. Moldovenii mai au o sansa sa i integreze ca sunt putini ca populatie si nu au granita cu rusii. Pe cand in cele doua regiunii , Donetk si Luhansk sunt cateva milioane si nici nu pot niveala orasele ca e populatie rusa. Asa recuperand partea de sud-est si Crimea, au iesire la marea Azov si Marea Neagra. Vor distruge podul si sa intre in NATO. Orice teritoriu din cele de mai sus nu mai are importanta,daca nu ai Crimeea, pentru ca rusii inchid Marea Azov si nu ai cum sa treci daca intrii in NATO pe sub pod prin stramtoarea Kerci.E ca si cum China ar cuceri Taiwanul si sa mai treci prin stramtoarea lor………Despre a treia varianta nu vorbim, ca e nasol pentru toata Europa……

          1
      • Sursa e credibilă. Numai prin faptul că ei consideră că sunt „estimări” nu adevăr absolut.
        Toate sursele se bazează pe estimări, inclusiv sursa dată de articol.
        Numai rușii pot să zică, în statisticile armatei lor, că nu sunt estimări ci date reale. Cu toate că am o îndoială asupra fiabilitățiii rapoartelor militare rusești propriei lor ierarhii. Dar aceste statistici nu sunt publice.

        4
      • Deocamdata singura cifra confirmata e de 46000
        https://en.zona.media/article/2022/05/11/casualties_eng
        De orcii astia se stie sigur ca sunt in gulag.
        Restul e cu marja mare de eroare.

        1
      • Bine Robi.
        409.010 + 770 soldati rusi eliminati.
        Слава Україні !

        5
    • Cifrele Meduza intra intr-o oarecare contradictie cu ce zic cei de la Mediazona si BBC, cum ca sunt CONFIRMATI ca morti 45000 rusi (soldati inrolati, mobilizati, detinuti si mercenari), dar ca aceasta cifra reprezinta doar circa 50% din cifra reala, deci realul ar fi de 90000, la care se mai adauga si circa 23500 de morti din trupele din Donbas (LPR, DPR – Din ce am vazut eu, Meduza nu i-a luat in calcul si pe acestia), deci totalul combatantilor pro-rusi morti este undeva la 113000, numarul al grav ranitilor si disparutilor este dublu (226000).
      https://en.zona.media/article/2022/05/11/casualties_eng
      https://www.bbc.com/russian/articles/c6p11rp0rzyo

      Mediazona/BBC au CONFIRMAT un nr. de morti de circa 28500 soldati inrolati, 11000 detinuti si mercenari Wagner et. co., si 5500 mobilizati.

      De-asemena, estimeaza un nr. de morti de circa 53000 soldati inrolati, 22000 detinuti si mercenari Wagner et. co., 11000 mobilizati si 23500 de luptatori din Donbas.

      Meduza estimeaza cu vreo 14000 mai putini soldati inrolati morti si cu vreo 5000 mai multi mobilizati morti, la capitolul detinuti/mercenari nr. fiind similar. Cum spuneam, din ce am vazut eu, Meduza nu para ca a inclus in calcul si mortii combatanti din Donbas.

      De mentionat ca estimarile CIA (315000 „casualties” pana la finalul lui ianuarie) sunt similare celor de la Mediazona/BBC (~340000 pana pe 20 februarie), dar si ca metodele folosite de cei de la Mediazona/BBC dau niste estimari subdimensionate pentru ultimele luni ale conflictului, deci cifrele sunt probabil mai mari, in special daca tinem cont de faptul ca batalia de la Avdiivka a avut loc in ultimele luni.

      3
      • Estimarea pierderilor rusesti,poate cea mai reala dintre ele inseamna aprox 120k KIA plus inca 250k WIA+MIA desi din cite se aude inca 20k au ramas prin transee nerevendicati de rusi si au devenit compost!Practic un nou Verdun!

        1
  8. 24 februarie 2022, 4 minute între ultimul convoi ucrainean care a părăsit malul stâng al Niprului și primul convoi rusesc :

    https://www.youtube.com/watch?v=N9rvYM-4nNM

    8
  9. Daca exista o lectie de invatat din acest razboi este acea ca cantitatea conteaza si chiar poate face diferenta cateodata cum a facuto si in WW2.Speram sa pastram tot ce avem in curte si sa modernizam sa cumparam tehnologie de varf ca pana acuma dar cel mai important sa fabricam produse militare mai slab cotate dar in cantitati industriale .ma gandesc ca pe langa 300 Piranha ar fii bune 1500 Saur pe langa Abrams 250 buc ar fii bune 200 Tr 85 M 2 +400 500 T55 modernizat cat de cat etc

    10
    • Ideile sunt bune exagerezi putin la cifre .

      3
    • Dam faliment:)) in loc de sute de tancuri mai degraba as baga bani in mii de drone de toate felurile, artilerie si protectie aeriana. Ideea cu combinatia de high/low tech suna bine. Dar deh, nu sunt de meserie, poate vorbesc prostii.

      7
      • Clar ca vorbesti prostii.Fiecare arma isi are locul ei pe campul de lupta.Ai auzit de conceptul de arme intrunite sau combine arms?

        2
      • @Romulus Vlad
        „mai degraba as baga bani in mii de drone de toate felurile, ”
        Mai vorbim peste un despre miile de drone…
        În primul an de război Bayraktar avea și cântec dedicat. Acum mai auzi ceva de ele? Realitatea războiului se schimbă de la o lună la alta, și ce e valabil acum, nu va mai fi peste câteva luni.
        Singura constantă în războiul ăsta a fost reprezentată de valurile de carne de tun ale rușilor, dar și asta se va schimba, la un moment dat.
        Părerea mea, hâc…

        18
        • De bayraktar ju, dar de celelalte tipuri? Alea mici si rele care se lovesc efectiv de rusi sau de tancurile lor? Ca e plin netul de clip uri.

          1
          • Rău vi s-a casunat pe Bayraktar. Când a avut el succes era frontul mai fluid,iar rusii cu talentul obișnuit la planificare în anii 2020+ nu aveau probabil cine știe ce rețea AA.Cand s-a stabilizat frontul s-au aliniat și muscalii de la AA în spate.La numar îs totuși foarte mulți pe partea asta.

            Pe 20km de front ar trebui sa vb de 2 btn AA daca nataraii se apropie de cati ar trebui sa fie la STAS,dar oricât ar fi de leșinați tot nu au cum sa fie sub un btn SHORAD la câte 30km de front.Adica mult spre f mult.

            Bietele TB2 nu pot realiza o concentrare pt a coplesi AA pt ca 20 și ceva erau toate la început.Nici aparatele clasice nu fac mai mulți purici,cu diferența ca TB 2 a rezistat mai mult în timp decât alde SU25.Si chiar a lovit in timpul asta.

            Ale noastre ar avea posibilități operaționale mult mai bune.Din păcate nu or avut inspirația sa ia Akinci,care e în alta liga fata de TB 2.

            Ar fi putut cu putina imaginație adapta SDB sau GLSDB pe el,jucării ce ar face ținte din orice baza aeriana rusa,nava,port,nod CF,pod etc…

            Legat de dronele mici,e ca și cum ai investi în blindate cu mitraliere dacă ai fi în 1935.Arata oarecum precum viitorul,dar nu-s viitorul.

            Ce ar merita realizat îs facilități de producție pt drone,care sa fie în stare sa scoată mii de bucăți lunar și în munitii optimizate pt ele.Softul și ghidarea se schimba,dar corp,motoare,elice,etc… vor trebui oricum.
            Sigur,știu ca vb ca să nu tac.Statul se cheamă asa pt ca sta,dacă făcea se chema altfel.

            5
    • Nu ai inteles nimic din acest razboi.Ucraina nu are suprematie aeriana,daca lupta NATO,toate conservele rusiilor ajungeau sateliti.
      Armatele NATO nu sunt pt lupte de uzura,ele sunt facute sa curete terenul dupa ce aviatia termina de arat si ingropat inamicul.
      Cifrele tale sunt complet inutile si costisitoare.

      11
    • Nici macar cea mai mica sansa de asa ceva.
      Tot ce tine de modernizari si de productie mai low-tech ar pica direct in curtea Romarm. Care, chiar primind comenzi de la MApN e in imposibilitate tehnologica de a veni cu niste rezultate care sa se apropie de aceste cifre. Ca sa nu mai pomenesc de factorul uman.
      Romarm e in curtea ministerului economiei, care ar trebui sa faca aceste investitii dintr-un buget total , care desi e dublu fata de cat a fost anul trecut, se ridica abia la 200 mil euro. Asta e intreg bugetul ministerului. Acelasi minister responsabil de toata gaura neagra pe care o reprezinta proprietatea de stat.
      https://financialintelligence.ro/buget-2024-cea-mai-mare-crestere-a-bugetului-se-inregistreaza-la-ministerul-economiei-buget-dublu-si-la-ministerul-educatiei-61-cea-mai-mare-scadere-la-ministerul-energiei-63/
      Asta e si motivul pt care Romarm s-a uscat pe creanga de atatia ani de zile, pur si simplu nu au fost bani pt investitii. Halele dau sa cada si ce utilaje sunt, au ramas la nivel de anii 60-70, in cazuri fericite anii 80, dar mai sunt si chestii din ww2.
      In veci nu o sa se faca ceva acolo daca situatia nu se schimba.
      De asta o tin mereu ca e nevoie de un minister al inzestrarii armatei, cu Romarm in subordine si buget propriu pt toate cheltuielile de capital al armatei romane.
      Doar asa mai pui lucrurile in miscare.

      7
  10. Cel mai important aspect este sprijinul international , care , la cum se văd semnalele , este unul solid și am încredere ca va creste …
    UE sprijină cu 1,5 mld lunar activitatea statului ucrainean , SUA va sprijini in cele din urma , cu toată împotrivirea unor republicani , cu Muniții armata ucraineana …
    Dacă armata ucraineana reușește sa își reînnoiasca forțele , va învinge forțele rusesti …

    10
    • Imparte suma respectiva de bani la 650000 de militari.

      2
      • Vreo 2300 de euro.

      • UA nu e vre-un ONG, sa supravietuiasca exclusiv din donatii. Au economie functionala in 2/3 din tara, cu exporturi de bunuri si servicii in toata lumea, chiar daca razboiul si coruptia ii impiedica sa obtina randamente optime. Au in plus investitii in strainatate care generaza venituri pentru tara si o diaspora foarte nationalista, care contribuie si ea atat cat ii permite situatia.
        Numarul de militari nu stiu de unde l-ai luat, dar ultimele date arata asa: https://de.statista.com/statistik/daten/studie/292788/umfrage/vergleich-der-militaerstaerke-von-russland-und-der-ukraine/

        2,2 milioane de oameni constituie personalul militar al UA in 2024.

        3
        • Si toti cei 2,2 milioane sunt in zona de operatiuni? Vezi ce solde au baietii aceia voluntari din Getica , pentru ca au aceiasi solda ca si militarii armatei ucrainene aflati in zonele de operatiuni militare de pe linia de contact. Aia restul, pana la 2,2 milioane din ce isi primesc soldele, chiar daca sumele sunt considerabil mai mici, intr-un raport aproximativ de 1/6?
          In al doilea rand, Ucraina inca mai are aparat administrativ. Astia nu trebuie platiti? Are de asemenea refugiati din zonele ocupate si evacuati din zonele de contact (copii,femei, batrani) ce trebuiesc asistati financiar si social. Din ce bani? Ucraina are deasemenea pe intregul teritoriu neocupat, pensionari. nu trebuie sa le plateasca pensiile acestora pentru a le asigura subzistenta?Din ce bani?
          Ucraina trebuie sa-si produca munitiile si armamentul pe care le mai poate produce in capacitatile pe care le mai are intregi. Productia acestora necesita bani. De unde bani?
          …iar astea sunt doar cateva exemple care arata ca acei 1,5 mld. de euro/luna oferiti de UE sunt o suma teribil de mica pentru necesitatile actuale ale Ucrainei.

          7
          • 1,5 mld € lunar este un efort , mai ales ca suma asta merge direct pentru cheltuielile administrative . Statul ucrainean are un PIB de aprox 200 mld €, din care la buget poate ajunge 30% – care ar însemna aprox 60 mld € – sa nu fie atât , sa fie mai puțin și tot e ceva , dar sprijinul UE este o foarte solid și foarte important . Dacă partenerii americani încep sa dea drumul la ajutoarele militare , Ucraina va fi ținuta in meci …
            Legat de partea ucrainiană ocupată , acolo lucrurile vor merge din rău in mai rău – are Rusia bani sa reconstruiască orașele distruse ? Nemaivorbind ca barajul NOVA Kahovka trimitea apa prin niște canale in zonele agricole din zona actual ocupată , după distrugerea barajului , canalele alea nu au mai putut fi aprovizionate , astfel ca agricultura nu se va putea face , mare parte se va deșertifica …
            Una peste alta , rușii au făcut un rahat …

            1
            • mda…
              O tara care:
              1. inainte de razboi avea un PIB de 168 mld. euro, dublandu-se fata de 2015
              2. a pierdut 29% din PIB in 2022 si ceva mai mult din populatia activa, si vreo 20% din suprafata. Aproape toata industria i-a disparut, inclusiv cea extractiva, agricultura se mai face doar partial si vinde la pret de dumping. Servicii, constructii si comert nu mai vorbim!
              3. Cica au avut crestere economica de 5% in 2023? O fi provenind din eliberarea Hersonului si ceva fluctuatii de intrari de valuta?

              3
            • Călugărul Sofronie

              „are Rusia bani sa reconstruiască orașele distruse ?”

              Că exact asta e prioritatea ruşilor… Deşi, dacă te iei după propagandă, construiesc deja zgârie-nori în estul Ucrainei. Numai că-s invizibili, să nu-i lovească fasciştii.

          • Ops – cineva mai și gândește.

    • Vasile Băcăuanul

      Care sprijin international? Unii promit proiectile de 155 peste doi ani, altii discuta legimitatea trimiterii de orice fel de ajutor, iar americanii se joaca dea uite-l nu-i cu ajutorul. Pana una alta, ucrainienii mor si daca nu se intimpla ceva repede este periculos de estimat viitorul apropriat.

      3
  11. Rusia avea o parte din Ucraina inca de acum 10 ani.
    Dar Adolf Putin vroia toata Ucraina si a sperat sa o ocupe in cateva saptamani. O vedea ca pe o conserva gustoasa si apetisanta .
    Numai ca … SUA a fost pe faza si s-a opus.
    Multi zic „pace”. Cuvantul „pace” nu mai există, există doar „capitulare” si nu dinspre partea Rusiei.
    Va veni insa si un moment in care pana si Putin va dori incetarea focului.
    Pentru că conserva este din ce in ce mai goala si mai neapetisanta !

    6
  12. It is clear that Kiev is controlled from Washington, like almost all other NATO members. Even if Trump wins the election, US foreign policy will never change. And Washington’s policy is to tire and crush Russia. Therefore, there will be no productive negotiations. Russia will end this war when it reaches the border with Poland, Slovakia, Hungary, Romania and Moldova. Then the war will end.
    After that, it remains for Russia to make peace with the population that is left to live in that territory. This means the restoration of villages and towns. This will further exhaust Russia financially, but it is easier than dying.
    Russia has always been an Empire capable of integrating the population into its ranks. So I have no doubt that in twenty to thirty years Ukraine will be Russia, with the fact that some territories of the current western Ukraine will be autonomous provinces.
    Russia will become a member of the Danube Convention, which means that it will have access to trade along the entire length of the Danube.

    2
    • In u re dreams😀

      14
    • It is clear that the serbs are russian”s puppets

      19
    • Pffffff! The serbs did not heal. It’s a shame. Whoever says that war does not leave deep traces, is wrong. I’m sorry for you!

      16
    • I understand very well that most russians are proud of What Putin is doing , but the Western countries wont accept these plans , especially when the Ukrainians dont accept Putin’s plans – and Russia recognized the Ukranians borders from 1992 .
      What would mean if Poland would attack Belarus and anexate some ocupied teritories ? What would mean if China , USA and Japan would agree to attack Russia and split between them the russian teritories ? Do you russians understand What would mean if the West would accept your special military operation ? Do you understand that the most interesting country to attack in case of a world war would be Russia – and China , if you dont know , you can search – a few weeks ago made some military exercises to simulate an attack against Russia … be very careful What you wish for !!

      10
    • Ok, Then, in this spirit, lets free Vojvodina from serbian occupation and integrate it in UE. UE has the capacity to integrate populations of different etnicities, I think that, as Croatia and Slovenia, Vojvodina will become, as Kosovo will, a prosperous UE state. 🙂

      8
    • Bro, you made my day. I don t know what exactly you are smoking. I know you re a troll but damn dude! Hahah

      7
    • My orthodox brother in Christ, in twenty to thirty years, Russia might not be the same Russia. And if Washington’s policy is, indeed, to tire and crush Russia, even with some orange monkey president, Russia will end the war on its knees. Like in 1905, 1918, or 1989.

      3
    • I’m glad I amused you.
      I just wish you a long and healthy life, so you can see what will happen.

      3
      • Russia v. Ukraine is Yugoslavia 2.0
        Ethnogenesis war… two nations are no longer one (was obvious since Stalin’s Holodomor famine… now is official).
        The rest is just collateral fodder.

        PS – you Serbian guys even lost Montenegro. How the fck do you lose Montenegro (and its Adriatic Sea ports)?
        Do you still think Russia „is gonna save you”? See how they „saved” Armenia from Azerbaidjan.

        12
    • Lets break the legs of some rusians, alalalalala time to make them squeeel!

      2
  13. Zelensky dă pentru prima dată bilanțul OFICIAL al militarilor ucrainieni morți : 31.000.
    Mai spune că planurile contra-ofensivei ucrainiene au aterizat pe masa lui Putin înainte de declanșare și de asta ar fi eșuat.

    https://www.zeit.de/politik/ausland/ukraine-krieg-news-liveblog

    3
    • „Mai spune că planurile contra-ofensivei ucrainiene au aterizat pe masa lui Putin înainte de declanșare și de asta ar fi eșuat.”
      Nu era clar? Barajul de la nova kakovka aruncat in aer a stricat toate planurile

      6
    • Pe la rusi apăruseră hărți cu PLANUL.Din printip nu le-am luat de bune.

      Baiul nu e ca rusii ar fi știut, ci ca UA et co au jucat un singur scenariu.

      Ce zice Zele e scuza cea mai fumata,spionii sunt de vina.In 3-4 luni puteau reorganiza totul de la 0 pe alte direcții,nu trebuiau sa mizeze totul pe o carte proasta.

      8
  14. Nu inteleg de ce sunt asa multi impotriva negocierii din partea Ucrainei. Inteleg ca pentru noi aici care stam la caldurica, in fata calculatorului, ne este usor sa ne dam cu parerea, dar cand iti mor 43 de oameni pe zi (31000/730) si alte zeci grav raniti, si cand tu ca si tara depinzi in mare masura de armament venit din Vest care nu mai poate ori nu mai vrea, sincer nu vad alta solutie.
    De bine de rau Rusia isi produce singura mai tot armamentul sau reuseste sa si-l procure lejer de la “prieteni”. Nu mai zic de carne de tun.

    Si mie mi-ar place ca “David” sa castige, dar “Goliat” vad ca nu e afectat de pietre.
    Daca as fi leaderul Ucrainei, as cere EU sa isi mobilizeze industria ca si cum ar fi in razboi cu Rusia, iar de nu as negocia un tratat de pace, pierderi de teritorii dar macar salvez mi de vieti. Si apoi success EU, NATO si mai ales tarilor baltice in a se bate cu Rusia.
    Si succes si cu sanctiunile, sa vedem cand o sa iasa rusii in strada ca nu au mcdonald sau Cola. Ca petrolul si gpl oricum se vinde pe sub mana.

    7
    • Pai din spatele calculatorului, la căldurica, nu ai negociat cu rusii la Ilovaisk, nici la Minsk, si nici când ai ridicat mâinile sa te predai, nu ai primit un cont în cap, nici nu ai copii în teritoriile ocupate luați de rusii și trimiși la reeducare, și nici vreo soție violata și dupa împușcată în cap. Nu, tu îți permiți sa negociezi cu rusii!

      26
    • Cum sa nu fie Goliat afectat de pietre ? E afectat foarte , foarte tare !! Rubla e praf , piata de energie e praf , economia și industria sunt praf – momentan Rusia trăiește din economii , dar in timp ce își consuma rezervele financiare , economia o ia ușor , ușor la vale – producția industrială – aia civilă , ca aia e importanta , se duce jos , dar aici e șmecheria rușilor , ca amesteca producția industrială civilă cu producția industrială militară , Poi cu ce îl ajuta pe un cetățean ca Rusia a produs tancuri de 10 mld $ , care vor fi trimise și distruse in Ucraina , dacă producția de automobile e la jumătate fata de acum 10 ani , piata auto este aprovizionata in proporție se 70 % de chinezi – oare o fi un lucru bun ca 70 % din banii rușilor pe mașini pleacă in China ?

      3
      • Nu stiu daca economia si industria is praf, dar rubla sigur nu o duce asa rau: https://shorturl.at/FISWY -> vezi pe google, da pe ultimii 5 ani. O parenteza …. m-am uitat la lira turceasca, o duce muuult mai rau si nimeni nu vb de destramarea Turciei sau ca domnul Erdogan pleaca.

        Insa comentariu meu nu era despre cat de rau o duce rusul, ci de cat de rau o duce ucraineanul. Si despre cat mai are rost sa te lupti, cand ajutorul extern incet incet incepe sa dispara.

        Eu de fapt ce incerc sa intreb aceasta comunitate de oameni cu experienta militara, este cand incepi sa negociezi? Cand lasi mandria la oparte? Cum calculezi daca se merita pe termen lung sa mai lupti in conditiile actuale. Ca domnul Zelenski e pornit sa nu negocieze e una (el ca si Trump, poate are demonii lui), dar daca e sa fi rational e asta un moment bun de negociat? Daca nu, atunci cand?

        4
        • Bro ce nu intelegi? Orice negociere cu rusia nu este respectata de rusi.

          Le a zis la ukrainieni ca sa le dea nuclearele ca ii apara ei, acum ii apara asa cum le a promis.

          Apoi dupa cat i a aparat in 2014 au zis la Minsk ca gata ne oprim, alte negocieri, dupa aia au intrat iar peste ei sa i apere.

          Ce dracu, vrei sa ti facem o schita.

          Nu negociezi cu rusul decat din pozitie de putere. Normal asta se aplica in tot dar cu tari civilizate cand negociezi din pozitie de slabiciune stii macar ca e negociere slaba pt tine dar macar va fi respectata.

          Pozitie de putere in cazul asta este: ii dai afara din tara si le zici, da hai sa negociem cum ve ti sta la voi in tara.

          22
        • Sa le luam pe rând – valoarea rublei – nu știu pe ce se bazează cotația aceasta , pentru ca Rubla a fost delistată de pe piata financiară internațională in 2022 tocmai pentru ca traderii au vândut iar prețul rublei a scăzut foarte mult . Pentru ca valoarea rublei sa crească cineva trebuie sa cumpere – cine ar dori sa cumpere ruble in situația actuala – chinezii cumpara petrol cu yuani , indienii cumpara petrol cu rupii – deci Rusia primește yuani și rupii pentru petrolul vândut Chinei și Indiei – așadar nu are cum sa crească pentru ca nu mai cotată la nivel internațional tocmai ca sa controleze valoarea și deprecierea sau aprecierea rublei . Dobânda de referință a Băncii Centrale a Rusiei este de 16 % – in România e de 7 % , asta înseamnă ca inflația si rata de devalorizare a rublei sunt mai mult de duble fata de inflația din România …
          Legat de negociere – obiectivul pe termen lung al rușilor este integrarea Belarusului și Ucrainei in cadrul Federatiei Ruse – ce poate negocia in aceste condiții Ucraina ? Pentru Ucraina acest conflict reprezintă o amenintare existențiala la adresa statului ucrainean – dacă pierde conflictul , Ucraina va fi demilitarizată , armata va fi dizolvată , vor exista doar forte de menținere a Securității – poliție , Jandarmerie , etc , iar conducerea va fi înlocuită cu una favorabilă Moscovei …

          9
  15. În primele seri butonam pe toate canalele de știri. Nu pot sa îmi scot din minte studioul A3 în care oamenii mimau o mare îngrijorare și în care doi generali, slava Domnului, în rezerva ne explicau cum minunata si de neoprit coloana de tancuri ruseasca va intra din minut în minut în Kiev. Și mai țin minte fetele lor contrariate după exterminarea VDV-istilor la Hostomel. Sa nu mai spun de Radu Tudor, marele expert, care a comentat o seara întreaga o scena dintr-un joc video
    Da, ăștia erau o parte din noi.
    Ei, ucrainienii… la naiba, n-au fugit, nu s-au ascuns, nu au scos steagurile vechi și prăfuite URSS-iste sa-si intampine eliberatorii. Stupefactie la Kremlin si in studioul A3. Au luptat și lupta bine și cu determinare. Le criticam de multe ori tactica, strategia (inclusiv eu), dar ei plătesc cu sange.
    31 de mii plus MIA, aproape 50 mii. Plus alte zeci de mii răniți. Civili, nu mai știu nici oficialii ucrainieni.
    Ei, orcile… oameni la naștere, dar pe care viata în întuneric i-a transformat iremediabil. Fără suflet, fără creier… sa nu îmi spună cineva ca doar conducătorii sunt de vina.
    Cea mai mare greșeală este sa negociezi cu rusii. Apropo, Occidentul greșește când se implica în lupta pentru putere din Rusia. Oricare ar prelua puterea, după Putin, ar începe pe termen mediu cu aceleași dorințe de mărire ca Putin.
    Doar niște gânduri la 2 ani de război… care din fericire nu e la noi

    27
    • Nu stiu cum ai reusit sa te uiti la A3. Am vazut o faza pe net ca astia comentau o scena dintr un joc. Ori sint prosti , ori sint rau intentionati, sau cel mai probabil ambele.

      8
    • Nu pot să uit cum nemernicii ăia puneau alarme antiaeriene pe toate materialele pe care le distribuiau.

      2
    • citind comentariul am realizat ca nu am dat drumul la tv pe canalele de stiri de cand a inceput razboiul, n-am vazut nici o emisiune, probabil m-am scutit de niste nervi ca de ras nu poate fi.

      eu m-am informat in acele zile in special de pe social media/internet; de fapt asa am aflat ca a inceput, 6 dimineata 24.02.2022, dintr-o alerta pe telefon. twitter am folosit cel mai mult in acele zile, cea mai mare abundenta de stiri de la fata locului, mai putin filtrate de media traditionala si in prezent cam tot de acolo ma informez plus ceva site-uri si sub-uri de reddit.

      dupa vreo 2 saptamani ne-am pomenit si cu colega din Moldova la birou, fugise de frica ca vin rusii; a stat vreo 2 luni pe aici, pana s-au linistit lucrurile si a fost clar ca nu ajung la Odesa dar dupa aia si-a luat un apartament in Bucuresti just in case

      media noastra am urmarit mai putin, am vazut si articole bune, multe bune pe social/refugiati; apoi mai sunt unii ca Hossu care s-au implicat foarte mult acolo si merita urmariti, am si amici care au fost cu ajutoare in anii astia in diferite zone.

      am incercat de cateva ori sa ma uit la tv-urile de stiri dar era obositor sa ii urmaresti si iti trebuia multa rabdare sa treci peste tampeniile pe care le spuneau.

      10
  16. Pe teren, situația s-a schimbat foarte puțin.
    Rușii par să se deplaseze liber în centrul orașului Robotyne, care este mai mult sau mai puțin golit de combatanți. Partea de nord a localității a fost puternic minată. Scopul contraatacurilor ar fi fost acela de a menține axele de retragere mai mult sau mai puțin sigure. Robotyne putea fi considerat practic pierdut, chiar dacă localitatea nu era ocupată de fapt, nu constituia cu adevărat o poziție de invidiat pentru a fi apărată și, prin urmare, risca să fie lăsată în afara avansării spre nord sau cel puțin a încercărilor de a avansa spre nord.
    În general, rușii încearcă să „anuleze” câștigurile teritoriale obținute în urma ofensivei de primăvară în acest sector.
    La sud de Marinka, Pbjeda ar fi rusesc. Novomykhailivka a fost atacată pe două flancuri și au avut loc lupte de frânare. Satul ar trebui să fie rusesc pe termen scurt dacă vor continua să împingă. Este mic și nu este deloc ușor de apărat.
    Pe partea Ivanivske, satul este atacat pe trei laturi… ipoteza este o retragere organizată pentru a regrupa forțele pe Chasiv Yar și a încerca să țină serios orașul. Rușii sunt în curs de a se strecura între Chasiv Yar și Ivanivske, ceea ce este de rău augur pentru Ivaniske. Chasiv Yar este fortăreața regiunii și, în practică, singura.

    Nu știu ce capacități ucrainene există în zonă, dar, în opinia mea, acesta este centrul de greutate al conflictului pe termen scurt. Căderea orașului Chaisiv Yar ar pune în pericol zona fortificată Toresk Niu York … și, ca un domino … lanțul de orașe care duce la Kramatorsk, oferind rușilor ocazia de a amenința cele două orașe cheie ale conflictului – cel puțin în faza de zonă anexată – Kramatorsk și apoi Slaviansk.
    Pe partea dinspre Avdiivka, rușii par să încerce să își consolideze pozițiile pe care le-au cucerit, în timp ce ucrainenii își stabilesc apărarea în poziții avantajoase, probabil o linie în spatele Orlivka, pe terenul înalt.
    Problema bombardamentelor aeriene rusești cu bombe planante de mare putere rămâne principala preocupare pentru Ucraina. Atâta timp cât această problemă nu este abordată minimal, pozițiile ucrainene vor rămâne prea vulnerabile pentru a putea concentra forțele acolo și a obține astfel supremația locală.

    7
    • Salut,
      N-am nimic de adăugat la corectitudinea celor scrise de dvs!
      Dar stau și mă întreb, cum reușiți în majoritatea textelor scrise, să fiți totuși atât de tendențios și cumva părtinitor?

      Clar(sau asta lăsați de înțeles. Cât timp Ucraina a fost în ofensivă, nu ați fost prea activ, ba din contră…) , nu doriți victoria Ucrainei și lăsați senzația (poate este doar o senzație, dar totuși) că adulați rușii…

      Înțeleg că aveți pregătire militară și dați dovadă de asta când vorbim de aviație (dar nu numai)

      Iertați-mă, aș vrea să înțeleg, de unde aceste afinități rusești, de unde provin ele cu adevărat și până unde ar putea ajunge?!

      Eu unul, văd o rusie vulnerabilă (mai mult de cât vulnerabilă), sunt foarte surprins, dar da, este vulnerabilă…
      Am avut ceva contacte în schimburi de experiență, cu SPEZNAZ (datorită jobului) pe vremuri și mi-au părut zei.
      Cu toate astea, Ucrainieni i-au rupt pe genunchi, pe unde ia-u prins!

      Aș vrea să înțeleg, pe ce vă bazați când minimalizați potențialul Ucrainei? Înțeleg, fără NATO și fără USA, nu pot face față. Dar același lucru este valabil și pe federația rusă, fără Iran și fără Coree de Nord, ce ar fi fost azi?

      Mulțumesc anticipat!

      29
      • Vasile Băcăuanul

        Așa este, dar ajutorul Vestului stă azi mai mult în declarații, pe când proiectilele nord-coreene și dronele iraniene vin necontenit! De aici deduc eu că vestul a „obosit”, mai e nevoie de inventat un drept al minorităților rome, gay, africani, mafioți, fii de mafioți care ucid oameni cu mașina și cred că erau vaci, etc.

        7
      • Stimate domn, bună dimineață !
        Mulțumesc pentru comentariu și pentru tonul civilizat prin care mă abordați.

        Am multe de spus, dar voi fi mai restrâns, trebuia să încep deja munca.

        Nu am simpatie pentru ruși, ași putea să spun chiar dimpotrivă. Unchi uciși în război de ruși (unul omorât în Galați după 23 august, fiind în uniformă de ofițer și sărind în apărarea unei femei pe cale să fie violată, altul mort la Stalingrad la bordul avionului lui, a cărui prenume l-am căpătat la botez în onoarea lui).
        Apoi, ca tot românul ce a avut parte de „23 august și poporul rus, libertate ne-a adus”(sic) confiscările bunurilor bunicilor mei și, cireașa pe tort, închiși la Securitate, și eu și taică-meu, în mod succesiv (eu primul) în cazuri separate.

        La liceu eram catalogat de filoamerican.

        „Operația specială” mi-a pus probleme, hai să zicem, filozofice 🙂
        Cunoscând destul de bine istoria, pentru mine este mai degrabă un război civil. Și rușii și ucrainienii nu sunt decât cu aceeași obârșie, de la Rus’ se trag. Familiile „mixte” sunt numeroase în ambele țări.
        În plus, eu nu uit că Ucraina ocupă în continuare teritorii românești, nu Rusia.
        Eram aproape sigur că rușii îi papă în câteva zile, și nu numai eu eram de părerea asta, ba chiar și ditamai americanii care i-au propus lui Zelinsky să-l exfiltreze.
        Nu a fost așa, și curajul unor comandanți ucrainieni și a soldaților lor a reușit să transforme un scenariu à la Crimea sau Georgia în catastrofa de la Hostomel.

        Eu am o deformație, îmi place adevărul, si asta îmi joacă împotriva intereselor mele, am plătit mult pentru asta și voi plăti în continuare. În plus, sunt calificat pentru analiza dezinformației, am luat cursuri la „l’Institut d’études de la désinformation” cu Vladimir Volkoff, autorul romanului Le Montage, publicat după întrevederile pe care le-a avut cu Alexandre de Marenches (patronul spionajului francez al epocii respective) și care a condus secția destinată „dezinformației” la Editura du Rocher, publicând diverși autori ( La Désinformation et le journal Le Monde, de François Jourdier ; La Désinformation par les mots : les mots de la guerre, la guerre des mots, de Maurice Pergnier ; Ovni, 60 ans de désinformation, de François Parmentier ; La désinformation par l’Éducation nationale, de Christine Champion ; Désinformation et services spéciaux de Sophie Merveilleux du Vignaux.). A fost printre primii în Franța care a studiat manipulația informației și a scris șase cărți relativ la subiect.
        Știu că este o bilă neagră pentru mine, este rus, deși născut în Franța.

        Dacă dau știri și din partea rusă este datorat faptului că am ca principiu „să se asculte și cealaltă parte” iar faptul că atitudinea și părerile exprimate aici sunt aproape exclusive pro-ucrainiene nu pot decât să se aducă la o auto-intoxicare.
        Eu nu voi fi surprins când armata ucrainiană va fi până la urmă înfrântă, cu tot eroismul militarilor ei și sprijinul occidental.
        Am în minte războiul de iarnă cu Finlanda. Finlandezii i-au cam bătut pe ruși. Dar până la urmă, rușii au avut avantajele teritoriale, și la sfârșitul acelui război, și după al doilea război mondial.

        Din păcate, Rusia va rămâne o amenințare. Vizată Transnistria, chiar întreaga Moldovă ex-sovieticà, poate chiar și țările baltice.
        M-a cam tulburat discuția care am avut-o cu un ofițer francez. După el, planurile NATO nu sunt de a se opune pătrunderii armatei ruse în țările baltice, ci de a le elibera… după.
        Europa de Est a fost prima care nu a vrut o armată europeană integrată, bazându-se numai pe americani. Totuși, tocmai Germania a avut bunul simt să implanteze trupe staționate pe lungă durată în țările baltice.

        Dumnezeu să ocrotească România și pe români !

        13
        • Fratili meu alb,pe persoana fizica îs abonat la câteva zeci de canale telegram rusești. Când am timp și chef ma apuc răsfoiesc ce zic aia.Ia vreo 20-30 minute la cateva zile,de unde iese ca sunt in câștig. Privitul la tembelizor ar lua mai mult si ar fi cu mancat nervii.Cand le pui cap la cap rezulta ceva ce nu se pupa cu poza oficiala rusească. După 2 ani a devenit axioma.

          Și atunci când afirma la unison ceva,gen „am ridicat drapelul nostru pe primaria din Bate Vântul ” tot apar nuanțe. Unul zice
          ca au avut pierderi,altul ca au avut probleme cu șefii (adica boii au ordonat acțiuni cretine,de unde au rezultat pierderi) s.a.m.d

          Oficialii rusi pur și simplu nu-s sursa,nici măcar pt rusi.

          14
        • @ mirkeaS atatea cuvinte sa ne spui de fapt ca tu aodri o catarama cu stea, impregnata pe frunte. Ai macar putina decenta si nu aduce Romania in discutie cand faci ode rusilor, macar acum ai mila de cei care si-au last oasele prin siberia

          ‘Eu nu voi fi surprins când armata ucrainiană va fi până la urmă înfrântă, cu tot eroismul militarilor ei și sprijinul occidental.’ gretoasa fraza….

          12
          • Nu mă cunoști, nu știi care a fost și este viața mea, spui tâmpenii și mă și insulți cu afirmațiile astea.

            Nu știu dacă ai cunoscut comunismul, dar ești un demn reprezentant al celor cu minte scurtă și cu pumnul în gura celor care îndrăzneau să gândească altfel.

            2
            • „În plus, eu nu uit că Ucraina ocupă în continuare teritorii românești, nu Rusia.”

              Teritorii răpite de gheara Moscovei. Teritorii la care am renunțat de facto la schimb cu aderarea la NATO. Teritorii pe care nu le vom recupera în veci nici în perspectiva unei ipotetice victorii rusești, ba mai mult, vom pierde -în cel mai bun caz- și apropierea de Republica Moldova. În cazul unei victorii ucrainene și integrarea Ucrainei în structuri europene, se vor întări legăturile cu acele zone și cu românii de acolo, câți or mai fi rămas. E cea mai bună opțiune din punctul nostru de vedere. Altfel ne luăm de mână cu Orbanistanul și visăm ruperi de hălci din învinși, doar că e un joc pierzător, la care cel mai bine se pricep rușii.

              Tema asta am auzit-o repetată în câteva rânduri, în contextul războiului ruso-ucrainean. De oameni puțini la minte, inculți în privința istoriei, naivi sau filoruși. Nu e cazul -din ce se poate citi- primelor trei situații. Considerând și un lepenism solid (și legăturile acelei formațiuni politice cu Kremlinul nu sunt un secret), nu rămân multe variante. Dacă zboară ca o rață, măcăne ca o rață, neagă hotărât că e o rață și, eventual, se declară o egretă persecutată, putem spune că e o rață filorusă.

              P.S. Aș pune rămășag că „filoamerican” translat în momentul actual se traduce prin susținător al lui Trump.

              10
              • „Teritorii pe care nu le vom recupera în veci”
                Never say never.
                Francezii aveau o vorbă înainte de primul război mondial, à propos de Alsacia si Lorena : „n’en parler jamais, y penser toujours” (să nu vorbești [despre asta] niciodată, sà te gândești întodeauna).

                Cu lepenismul, ai parțial dreptate. Nu sunt fan al fiicăi bătrânului Le Pen, nu-i ajunge nici la glezne, dar am votat la europene si municipale (unde am dreptul ca cetățean european) cu echipele Frontului (devenit Rassemblement) National. E formația politică care se împotrivește cel mai mult comunismului și afiliații și imigrației arabo-africane.
                Dar la următoarele europene voi vota Reconquête!, partidul lui Zemmour si al lui Marion Maréchal, sunt mai radicali în anumite privințe și îmi convine.

                Despre filorusism, și acolo ai dreptate. Mărturisesc că îmi place vodca, muierile rusoaice, lieratura si muzica lor, m-ai depistat.

                Cât despre Trump, bingo !, încà o dată ai dreptate. A fost un bun președinte, îl prefer de departe față de Biden și sper că va câștiga noile alegeri (dacă nu vor fi măsluite) și să facă America great again !

                Ai avut un parcurs fără greșeală !
                Să ai o zi bună !

              • Nu stiu de ce ràspunsul meu „sare”.
                Am sà-l trimit în bucățele, cine știe, poate dau de ce nu trece.

                « Teritorii pe care nu le vom recupera în veci »
                Never say never. Francezii aveau o vorbă înainte de primul război mondial à propos de Alsacia si Lorena : « N’en parler jamais, y penser toujours » (Să nu vorbești niciodată [de asta] dar să te gândești mereu).

                • si Viktor si Vladimir sunt de aceeasi parere, ei vad lucrurile ca acum mai mult de 100 de ani. Intre timp insa s-a mai schimbat perspectiva, din fericire francezii au mai avansat

                  4
              • 2) Aici vàd cà nu „trece” ceva, încerc să public altfel

                FN e formația politică cea mai anti-comunistà de aici si luptă împotriva invaziei Franței și am votat întodeauna cu ei.
                Dar la urmàtoarele alegeri europene voi vota cu partidul Reconquête!

                • „FN e formația politică cea mai anti-comunistà de aici…”

                  Bre, de cate ori sa va spun?… ca „Doua Stangi nu fac o Dreapta!”
                  Nu combati comunismul cu nazismul FN!

                  7
                • in Rusia e un regim autoritar spre dictatura de extrema dreapta, ce treaba are cu comunismul? Putin si kaghebistii lui nu-s comunisti; de fapt tu mergi la brat cu ei prin alegerile tale politice si dupa aia te miri ca te face lumea rusofil; eu zic sa spui mersi ca nu-ti spune cum esti exact, un nazist rusofil

                  8
              • 3)
                Si cu filorusismul ai nimerit-o, m-ai depistat. Mărturisesc că-mi place vodca, muierile rusoaice, literatura si muzica lor.

                Despre Trump, iar ai nimerit-o. A fost un bun președinte si sper să fie iar câștigător în alegeri (dacă nu vor fi măsluite) si să facă America great again !

                Parcurs fără greșeală, felicitări !
                Să ai o zi bună !

                1
                • de ce-ti trebuie 3 postari sa raspunzi la una, crezi ca nu scrii destule bazaconii si asa, fara sa le imparti pe bucatele?

                  4
                  • Are postarile la cutia cu maimute, trebuie sa astepte sa le dea drumul vreun admin.
                    De asta le reposta „pe bucatele”.

                    4
                    • OK, atunci sterge te rog cele trei raspunsuri „îmbucàtàtite” fiindcà ai publicat pe cel întreg

                    • bine ca pe @mirceaS il bagati la moderare dar pe @dov care injura pe site si ia la misto romanii il lasati sa zbenguie pe site.Marfa!!

                      ***editat de RazMih: gagiule, vezi ca esti cam in urma cu evenimentele. Sezi mumos in continuare la cutia cu maimute…. si asteapta.

                      3
  17. Ce văd eu din colțișorul meu este că, după 2 ani tot nu există un scop politic în ce privește războiul, în mod clar conturat din partea Occidentului și nici o idee coerent articulată din partea statelor situate în flancul estic, exceptând o tendință generală a celor din est de a dori „să și-o ia” Rusia (cum și când ar putea fi previzionată asta e ceva nebulos, deoarece nimeni nu își asumă să emită vreo idee…)
    Spre diferență de statele occidentale și de cel din flancul estic ala NATO, rușii în schimb au scopuri bine definite, ceea ce din păcate poate face diferența, pe timp mediu și lung.
    Pur și simplu pe aici pe la noi sau mai prin Vest, nu există un scop politic…. și asta e ceva foarte nasol! Evident, nu mă refer la declarațiile sforăitoare cu iz de propagandă, ci la ceva care să poată fi asumat de mase mari de populație sau de leadershipul statelor.

    4
  18. Rusii nu vor da NIMIC!
    Situatia internationala se va degrada iar Putin isi va atinge obiectivele, in ciuda noilor sanctiunii: rimel pt pisici, sireturi pt martisoare, toalete pt cele 12 genuri recunoscute , de UE si alte profunditati occidentale…
    Oricum o intoarceti, daca Putin dupa alegeri ,chiama la arme un nou contingent iar „superputerile „economice, Irán si Nord Coreea ,continua sa-i livreze munitie si arme….va castiga!
    Poate ca avem noroc siiii Ayatolahul +Kim decid sa nu ” escaladeze”…
    Sant cricumpspect : imbecilitatea nu este totusi molipsitoare….

    Stati ca mai incepe ,cel putin un nou conflict, sau se reía…
    Lasand ironía la o parte:Ce chef de lupta, inrolare are un ukrainian ce stie ca n-are arme si munitie?!

    Ps.Ah da, spun” expertii „ca Putin este pe moarte….In bratele uneia de 30 de ani…

    4
  19. https://www.zf.ro/opinii/doi-ani-razboi-ucraina-imensa-oportunitate-geopolitica-romania-22281277

    „Cred că suntem una dintre ţările care, cel puţin până acum, după doi ani de război, este pe plus din acest conflict care a trezit lumea occidentală din somnul ei burghez. La polul opus, Germania cred că este principala ţară occidentală care pierde din acest conflict.
    Din punct de vedere macroeconomic, cu toate că suntem cu războiul la graniţă, economia României a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie.
    – În cei doi ani de război, PIB-ul în valoare nominală a crescut cu 30% de la 1.187 de miliarde de lei la 1.550 de miliarde de lei anul trecut, ceea ce înseamnă că în euro a crescut de la 240 miliarde de euro la 320 miliarde de euro.

    – Salariul mediu a crescut în ultimii doi ani cu 30%, de la 3.879 de lei la 5.079 de lei în decembrie anul trecut, fiind pentru prima dată când salariul mediu depăşeşte 1.000 de euro net.

    – Numărul de angajaţi în economie a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, numărul contractelor de muncă înregistrate la finalul anului trecut depăşind 6,725 milioane, în crestere cu aproape 1 milion faţă de acum un deceniu.

    – Investiţiile publice, adică cele făcute din buget, au cel mai mare nivel din istorie: cine ar fi crezut, văzând tancurile ruseşti intrând în februarie 2022 în Ucraina, că regiunea Moldovei, de la noi, va beneficia de investiţii publice fără precedent

    – Pentru prima dată după 20 de ani, România înregistrează un plus demografic prin apariţia asiaticilor veniţi la muncă aici, dar şi prin apariţia ucrainenilor care au fugit din calea războiului. Nu ştiu unde am citit o statistică că sunt 20.000 de copii ucraineni care fac acum şcoală în România.
    Dacă am fi avut niste politici mai inteligente am fi putut sa luăm mai mulţi ucraineni şi să îi determinăm să se stabilească în România. Când tragem linie poate vom rămâne cu 300.000-500.000 de ucraineni, spre deosebire de polonezi care au reuşit să convingă peste 2 milioane de ucraineni să vină să muncească şi să se stabiliască în Polonia.”

    sunt si efecte negative evident, le gasiti in articol…

    5
    • „Numărul de angajaţi în economie a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani”

      Stai să vezi dacă în urma inflației și creșterii taxelor nu scade consumul, urmat de creșterea somajului.
      Inflația confiscă „economiile” populației, micșorează consumul și umflă punga statului și companiilor, care odată cu transferul creșterii prețurilor la energie/materii prime în prețuri mărite, țin jos salariile și forțează și creșteri de prețuri, nejustificate de formarea prețului produsului/serviciului, ci de lăcomie….
      Inflația e ascendență de mult… creșterea aia de salariu e sub profiturile umflate de companii…deci singurii fraieri sunt angajații care pierd putere de cumpărare, că aia te face sărac sau bogat…
      Mai vedem în 1-2 ani cum mai stăm cu șomajul și puterea de cumpărare….pib-ul pt mine, sclav pe plantație, e la categoria povești cu pești…. io nu plătesc facturile, taxele și cumpărăturile cu creșterea pib-ului…. și angajatorii se bucură de creșteri acum, dar după ce scade consumul, urmează scădere,care dacă e suficient de mare și de durată, mă face pe mine șomer

      Zic și Io, nu dau cu paru’

      1
      • Stau. 😁 Trendul ec. e bun si are mai mult legatura cu contextul, resursele energetice si capitalistii (romani si straini) decat cu guvernantii, iar cresterea e in principal din investitii (inclusiv bani de la UE) si mai putin din consum…

        Eu sunt optimist moderat ca sa zic asa…

        1
        • Eu am renunțat de mult la optimism, fie el moderat.
          Mă bucur că sunt alții care încă mai sunt optimiști.

          Pe mine nu m-au convins cu nimic investițiile astea făcute pe principiul boala lungă, moarte sigură.

          Impresia mea e că puliticienii vieții au dictonul „totul pt noi și partid, ne doare la fes de proști”. Nu au nici un plan în afară de furat, păstrat funcții, și cârpit bugete pe spinarea proștilor. Și se vede dr pe orbită.

          1
    • Din 4 in 4 ani se întâmplă minuni, curge lapte și miere.Candva Ziarul Financiar era o publicație serioasa.Acum…In 2009 , sub Tăriceanu, economia duduia , iar Basexu incerca sa ne convingă că la noi nu va ajunge criza.Dupa care au venit ,,curbele de sacrificiu „.Așa și acum , daca economia Germaniei strănută, înseamnă că a noastra e deja in convulsii.

      1
  20. Putin a spus clar ce vrea…controlul Europei de est…Nato sa se retratraga la granitele din 1996, adica nicio tara din est in Nato ..Ce o tot dam de gard, . Vrea Europa de Est inapoi…Din spre parte mea multa multa m..e !!!!! La fel si la toti idiotii care cred ca se pot intelege cu rusii Cel mai bun rus este ala mort , cel putin aia din capu Statului…Cred ca am fost destul de clar..

    15
    • Uraaa, uraaa gata ii omoram…..a stai putin : Cu ce ? Cu prastia?

      Ascultati: acum este momentul istoric ,sa fie oprit imperialismul rusesc
      pe Prut ,nu-l mai opreste nimeni!
      Ukraina in bratele lor ,va fi folosita pt a lovi si apoi va fi integrata deplin in Rusia…

      Odata ajuns la gurile Dunarii ,va a modela estul cum doreste , relaxat la un ceai….cu Orban salivand!

      Romania nu trebuie sa scoata castanele din foc cu mana ei!

      1
    • Si cine o sa i permite

  21. Pe același principiu , dar din spatele calculatorului nu ai nici un fiu, soț, tata care e posibil că mâine să fie printre aia 100 mort li sau grav răniți.

    Din nou, nu zic că e ușor să iei decizia asta, dar as vrea sa gândim obiectiv. Când ești lăsat in curul gol de aliați ce alte opțiuni ai?

    Mă gândesc cu teama la Republica Moldova, oare câți moldoveni ați fi voi dispuși să moară pt ca Transnistria sa nu ajungă la ruși. In condițiile in care vestul are zice, „ești pe cont propriu frate, te bati cu ce ai”

    Din nou, nu am experiență militară, sunt doar un „people manager” care pune valoare mai mult pe oameni și pe bunăstarea lor fizică și mentală decât pe partea materială, „bucata de pământ”

    3
    • @ Spectator
      ” Din nou, nu am experiență militară, sunt doar un „people manager” care pune valoare mai mult pe oameni și pe bunăstarea lor fizică și mentală decât pe partea materială, „bucata de pământ””
      Referitor la negocieri, rușii sunt genul de negociator care îți cere un deget, iar dacă tu, de bună i-l dai, te ia și te pune capră, pe tine și pe tot neamul tău, apoi se face stăpân peste pământul și casa ta, pentru că poate!
      Acum, având în vedere grija ta pentru bunăstare& shit, tu alegi ce vrei să faci.
      Dacă lupți, poate mori tu, poate moare rusul, dar dacă te-ai pus în genunchi de la început…ești mort oricum!
      Părerea mea, hâc…

      21
    • Cum poți avea oameni fără „bucata de pământ”?

      10
    • De citit draga spectator nuvela lui Tolstoi ” de cât pământ are nevoie un om” 😉 Exact acela ti-l oferă rusul cu placere.

      3
  22. Leprà et mà-ta !

    4
  23. Vasile Băcăuanul

    Cer iertare dacă mă împiedic în propriile șireturi, dar încep să prevăd o situație ciudată: nimeni nu mai dorește victoria Ucrainei și mai ales intrarea ei în U.E. datorită uriașului potențial agricol, care ar pune pe butuci o bună parte din fermierii europeni, dar și al volumului de investiții necesar reconstrucției Ucrainei, ca membru al Uniunii.
    De asemenea, nimeni ( în afară de Iran și de Coreea de nord) nu ar accepta victoria Rusiei, datorită consecințelor ce pot decurge de aici- o Rusie tot mai beligerantă și mai avidă de extinderea zonei de influență.
    Atunci vin și întreb: ce se poate face ca acest conflict să ia sfârșit? Pentru că soluția dispariției lui Putin nu pare a fi deajuns, Medvedev asta așteaptă , el părând mai nebun decât primul. Din nou spun, sper să greșesc, dar tare mă tem de război continuu, sau de pace limitată.

    1
  24. Putin offtopic daca imi permiteti. Se vorbeste mult de ucraina ca pierde teren si rusii castiga, avioane doborate,ajutoare care nu vin, etc. Ma gandesc ca multe lume de aici intelege mai bine ce se intampla dincolo de granitele nostre. Si inteleg ca viitorul arata ca dracu, deci cum faceti „cope” la aceste ganduri? Este resemnarea unica optiune sau mai este o lumina la capatul tunelului? Cateodata a cunoaste bine ce se intampla poate fi si rau deoarece atunci poti sa „prezici” ce se poate intampla in viitor, mai ales scenariile rele.

    1
    • La finalul vieții,mori. 🙂

      Dacă ai credinta religioasa e simplu cu problemele vieții.Sunt un test pt ce e după finish.
      Dacă nu ai, viata e grea.Life is hard but is harder when you’re stupid.
      În acest caz scopul existentei e sa fii o mica rotita în marele angrenaj al vieții,ce tinde spre infinit,dacă nu va fi întrerupt cândva.Adica exiști pt a avea urmași,iar acestora trebuie sa le oferi condiții propice,deci uneori trebuie uciși aia care le vor face copiilor și nepoților viata grea oți imposibila.
      Sa te temi de asta e dăunător.

      Ca sa te consoleze,strămoșii noștri au prosperat în ciuda tătarilor și a altor nomazi ,au trecut de Stalin, iar strămoșii mamifere foarte îndepărtați au supraviețuit dinozaurilor.Deci cumva toți ai noștri au învins în trecut.Daca vrei sa fii primul fraier în șirul asta treaba ta 🙂

      Simplu.

      16
    • Solutia este una: „Si vis pacem para belum”

      7
    • Cred ca ești din generația noua , nu știu cum va zice … Realitatea are mai multe dimensiuni – noi discutam aici despre dimensiunea geopolitică – nu înseamnă ca dacă geopolitic stam bine și ție ca individ îți va fi bine , sau ca dacă situația in dimensiunea geopolitică se strica și situația ta se va deteriora …
      Acuma bineînțeles , dacă in țara ta începe un război , dacă ai demnitate înțelegi ca ești bărbat și trebuie sa te sacrifici – îți pui familia la adăpost și mergi la lupta …
      Ar fi multe de zis , dar e off-topic

      3
      • Eu sper ca e tanar pentru ca traiesc cu impresia ca suntem doar pensionari p’aci. M-ar bucura sa vad si baieti tineri care sa isi dea interesul pe subiectul asta.

        4
        • Citind textul am avut senzatia ca-s pe reddit-ul romanesc unde in principal sunt tineri si isi petrec timpul cea mai mare parte a colegilor mei tineri.

          Nu-s pensionar dar nici tanar nu ma suint, dar ma amestec asa prin multe locuri, inclusiv printre tineri. O mare parte a generatiei tinere imi pare ca e in depresie, asta e impresia mea; citesc zilnic macar o discutie pe tema asta. Cred ca lumea asta online, glamour, stralucitoare le influenteaza rau starea mentala, ii insingureaza, au standarde nerealiste, sexele nu mai dialogheaza (nici la nivel biblic nici la nivel de taifas), fara cv nu pupi un date etc. Mi-e mila de multi dintre cei tineri cand citesc asa des lucruri de astea (pe comunitati normale, nu dedicate catre asa ceva) si recunosc tonul asta pesimist care din pacate predomina.

          Intr-un fel e fireasca ingrijorarea lor pentru un razboi, nici un om normal nu vrea sa-si traiasca tineretea intr-un transeu sau fugarit de bombe sau refugiat pe cine stie unde.

          Insa in Ucraina pana la urma majoritatea celor incorporati sunt intre 40-55 (deci m-as incadra) si nu tinerii ca normal ca nimeni nu vrea sa-si distruga viitorul aiurea, resursa umana e o resursa foarte valoroasa, greu „cultivabila”. Eu cand am ocazia le spun sa fie mai optimisti si sa iasa mai des din zona de confort…

          5
          • Toată generația noua e lovită in cap – fetele vor băieți cu bani mulți , băieții și ei vor staruri porno , pe plan profesional toată lumea visează sa ajungă milionar peste noapte sau măcar sa câștige mult fără sa muncească greu , toată lumea sa fie influencer sau creator de conținut – bai frate când vad ca scriu la loc de munca – creator de conținut nu stiu dacă sa rad sau sa îmi para rău pentru ei – poate e prea generalizat , dar eu așa văd lucrurile …

            8
          • Treaba e simpla.Dpdv istoric,marile probleme au apărut când a fost bine,nu când a fost rău.La foame se revolta,spanzura boierii,se ucid cât se ucid,apoi se stabilizează și poate sa iasă bine.Dar catastrofe cu impact pe termen lung apar după perioade de vârf.

            Marile prostii apar când o duc prea bine,însă tristii cred ca trebe sa omoare ca să fie și mai bine.Rusia în 1913 era la vârful de pana atunci,dar stateau revoluționarii gata sa aduca fericirea lagarului.Franta în 1789 era bine,nu bântuia foamea sau tirania,dar au zis unii ca Teroarea si razboi 25 de ani sunt progres.Imperiul roman la sfârșit de secol 4 era și el bine dpdv economic.
            Și acum e mai bine ca nicicând, cu perspective sa fie și mai bine,dar toți sunt deprimați.
            Ăștia de azi sunt ori condamnați la dispariție în 40 de ani pt ca nu vor face copchii (aka factiunea woke) ori vor deveni fasciști.Atat li se zice ca sunt inadecvati,încât unii vor crede și vor deveni stangisti,ori se vor revolta și vor adopta opusul,cum ca ei sunt noii spartani, viitorii cuceritori ai spațiului.

            Adunatura de genii din sudul Mediteranei ce nu deosebesc metrul liniar de cel pătrat vor exacerba aceste tendințe ale băștinașilor din Ioropa.

            6
  25. Proaspăt ieșit acum câteva ore. Unde simpaticul duo americano-ucrainean uneltea înainte de declanșarea războiului operații de spionaj și chiar comando împotriva rușilor cei răi !

    CIA a finanțat douăsprezece baze ucrainene din apropierea graniței cu Rusia, dezvăluie New York Times

    https://www.lefigaro.fr/international/la-cia-a-finance-douze-bases-ukrainiennes-a-proximite-de-la-frontiere-russe-revele-le-new-york-times-20240226

    „Rusia duce un război în Ucraina de zece ani. „Omuleții săi verzi” au cucerit mai întâi Crimeea, apoi au finanțat, înarmat și antrenat separatiștii din Donbass. În urma acestei ingerințe rusești, CIA – Agenția Centrală de Informații a SUA – a început să finanțeze bazele de informații militare ucrainene, dezvăluie New York Times într-o anchetă extrem de detaliată. În total, ar exista douăsprezece astfel de baze de-a lungul frontierei rusești, care sunt încă în funcțiune în ciuda bombardamentelor rusești.

    La 24 februarie 2014, la patru zile după invazia Crimeei, Valentyn Nalyvaichenko, numit șef al SBU, serviciul de informații ucrainean, i-a contactat pe șefii CIA și MI6, serviciul de spionaj britanic. „Așa a început totul”, le explică el colegilor noștri americani. Americanii au pus condiții: ucrainenii vor fi ajutați și finanțați, dar nu trebuie să dea informații care ar putea duce la morți. Dar SBU avea să se dovedească extrem de eficient. În 2015, generalul Valeriy Kondratiuk, pe atunci șef al serviciilor secrete militare ucrainene, GUR, i-a adus adjunctului șefului CIA un teanc de documente care conțineau informații detaliate despre concepția submarinelor nucleare rusești.

    În 2016, ucrainenii au lansat o campanie de asasinate țintite, în ciuda reticenței americane. Americanii au bombănit, dar, având în vedere eficiența serviciilor de informații ucrainene, și-au continuat sprijinul. În același an, șeful GUR, Valeriy Kondratiuk, a primit ajutor american pentru a-și moderniza „antenele”, capacitățile sale de ascultare, în schimbul schimbului de informații. CIA a lansat un program de formare a agenților ucraineni, denumit „Operațiunea Goldenfish”. Agenții instruiți sunt desfășurați în baze militare de-a lungul frontierei rusești.

    Acest parteneriat dintre cele două țări are un singur defect: Statele Unite sunt categorice că nu îi vor încuraja pe ucraineni să desfășoare operațiuni clandestine în Rusia. După ce a fost refuzat pentru o operațiune pe teritoriul rusesc la Rostov, generalul Kondratiuk a trimis unitatea 2245 în Crimeea ocupată, o forță de comando deghizată în uniforme rusești și antrenată de CIA. Au fost descoperiți, iar operațiunea a fost un fiasco total. „Este războiul nostru și trebuie să îl ducem”, a răspuns generalul Kondratiuk după recriminările de la Washington.

    Sub președinția lui Donald Trump, și în pofida ambiției sale de a reînnoi legăturile cu Vladimir Putin, numărul agenților ucraineni a crescut de la 80 la 800 în bazele finanțate de CIA. În 2020, în cadrul unei reuniuni la Haga, CIA, MI6 și serviciile de informații olandeze și ucrainene au pecetluit un acord de punere în comun a informațiilor lor despre Rusia. Serviciile britanice și americane au anunțat în noiembrie 2021 că Rusia urma să invadeze Ucraina. Liderii politici din ambele țări vor spune acest lucru în mod public. Cu toate acestea, guvernul de la Kiev pare să nu creadă.

    După invazia pe scară largă de la 24 februarie 2022, Washingtonul și-a autorizat agențiile de spionaj să ajute Ucraina în operațiunile sale de comando și secrete. S-au făcut schimb de locații ale bazelor militare rusești și de liste de nume. Ca dovadă a forței schimburilor de informații, CIA și GUR au construit două noi baze.”

    4
      • Nu, pentru el sursele ruse și apoi franceze sunt cele mai credibile!😈

        13
      • Ba da, e chiar recomandat în toate situațiile să te duci la sursa primordială.
        Dar Le Figaro nu dădea link-ul și mi-a fost lene să caut.

        2
        • CIA – la «Central intelligence agency» américain – a commencé de financer des bases militaires ukrainiennes de renseignement, révèle le New York Times dans une enquête extrêmement fouillée.

          revele la New York Times e link catre in articolul postat de tine, deci cu mai multa nerusinare nu poti sa minti,dar na tu esti victima

          11
          • Nu am văzut că era subliniat (deci sub formă de link).

            Puteai să mă atenționezi în mod frumos nu ca un mitocan.
            Nu am mințit, nu obișnuiesc, nu am observat.

            1
            • Eu mitocan,pai inteleg sa suport iesirile tale cominterniste de dragul libertatii de opinie promovate aici, dar si sa minti in fata ,nu cred

              6
              • Eu am fost elegant si am spus „nu ca un mitocan”.
                Minciuna este când ai cunostiință de un lucru si spui altul.
                Ți-am explicat că nu a fost așa ceva. Dar fiindcà persiști si după aceea să spui că mint, ești mitocan !

                2
                • generalul Kondratiuk a trimis unitatea 2245 în Crimeea ocupată, o forță de comando deghizată în uniforme rusești și antrenată de CIA. Au fost descoperiți, iar operațiunea a fost un fiasco total. „Este războiul nostru și trebuie să îl ducem”, a răspuns generalul Kondratiuk după recriminările de la Washington.

                  le général Kondratiuk envoie en Crimée occupée l’unité 2245, une force commando déguisée avec des uniformes russes et entraînée par la CIA. Ils sont repérés, le fiasco est total. «C’est notre guerre et nous devons nous battre», répond le général Kondratiuk après les récriminations de Washington.

                  At the time, the future head of Ukraine’s military intelligence agency, General Budanov, was a rising star in Unit 2245. He was known for daring operations behind enemy lines and had deep ties to the C.I.A. The agency had trained him and also taken the extraordinary step of sending him for rehabilitation to Walter Reed National Military Medical Center in Maryland after he was shot in the right arm during fighting in the Donbas.

                  Disguised in Russian uniforms, then-Lt. Col. Budanov led commandos across a narrow gulf in inflatable speedboats, landing at night in Crimea.

                  But an elite Russian commando unit was waiting for them. The Ukrainians fought back, killing several Russian fighters, including the son of a general, before retreating to the shoreline, plunging into the sea and swimming for hours to Ukrainian-controlled territory.

                  It was a disaster. In a public address, President Putin accused the Ukrainians of plotting a terrorist attack and promised to avenge the deaths of the Russian fighters.

                  “There is no doubt that we will not let these things pass,” he said.

                  In Washington, the Obama White House was livid. Joseph R. Biden Jr., then the vice president and a champion of assistance to Ukraine, called Ukraine’s president to angrily complain.

                  “It causes a gigantic problem,” Mr. Biden said in the call, a recording of which was leaked and published online. “All I’m telling you as a friend is that my making arguments here is a hell of a lot harder now.”

                  Some of Mr. Obama’s advisers wanted to shut the C.I.A. program down, but Mr. Brennan persuaded them that doing so would be self-defeating, given the relationship was starting to produce intelligence on the Russians as the C.I.A. was investigating Russian election meddling.

                  Mr. Brennan got on the phone with General Kondratiuk to again emphasize the red lines.

                  The general was upset. “This is our country,” he responded, according to a colleague. “It’s our war, and we’ve got to fight.”

                  The blowback from Washington cost General Kondratiuk his job. But Ukraine didn’t back down.

                  cum e cu sursele primare si adevarul TAU tovarase ,ca doar iti place sa le citezi doar cand iti convine ? doar nu trebuia mentionat ca aia au ucis si un fiu de general ,dar na si tie si la inca vreo cativa pe aici va pute propaganda imperialista ,si te mai miri ce am cu tine

                  4
                  • pe bune?? si tu ai pus botul la balaria asta? in caz ca aia „”debarcau” in cel mai apropiat punct de terit. ucrainean(golful perekopska),aveau de inotat la retragere 8,5km.super luptatori astia frate!! baietii care participa la triatlonul iron man inoata(cu echipament special) 3,86km in doua ore si ceva.ukrii „supermeni” inseamna ca au inotat ,noaptea,in apa rece ca gheata vreo 6 -7 ore.asta dupa ce s au caftit si cateva ore cu orcii ivani carand niste zeci de kg de echipament in carca.Daca mai traia goebbels isi facea harakiri de invidie.el a fost pistol cu apa pe langa propagandistii yellow-blue.

                    1
                    • Iarasi au fost reduceri la Carturesti la basmele lui Pierre Ispirescu…In primul rand nici nu stim unde a avut loc icidentul asta. In al doilea rand, ca unul care a trecut prin CDQC ( Te las pe tine sa descoperi ce inseamna acronimul asta.) iti necesita cam 60 de minute sa parcurgi 3.000 de metri. Ca drept conluzie mai taie din orele alea.

                      3
  26. Stii cum se spune : esti cu rusii … mata-i *** !

    8
  27. https://www.g4media.ro/premierul-polonez-ia-in-calcul-inchiderea-temporara-a-frontierei-cu-ucraina-pentru-schimburile-de-marfuri-in-contextul-protestelor-femierilor.html

    Deci mr. Tusk cel democrat si adulat de presa si de UE vrea sa inchida granita…
    Se pare ca singurii pe care te poti baza sunt romanii si Neamtul cel hulit de toti…
    Strange…

    1
    • Nu e nimic „strange”…

      Când Polonia era în toată presa internațională că fac și dreg pt Ukraina, Io am zis de atunci că tot „proștii” de români vor fi de cursă lungă, în ciuda unor ezitări de început…. să fim sănătoși cu toții și să vedem finalul „operațiunii speciale”….oricum românii chiar dacă ajută și fac ceva bine sau atât cât pot, ori nu se bate toba, ori vin alții și iau caimacu’ , doar pt că tipă mai tare și se bat cu cărămida în piept, pe drept sau nu….

      Ca o paranteză, am văzut un documentar , nu mai știu pe ce canal(Discovery, history, whatever) numit ceva gen „Regi in război”…despre familie regale europene in timpul WW2…. surpriză, nici 1 cuvânt despre Casa Regala a României, dar au debitat cu spor despre Regele Bulgariei și Bulgaria…wtf ?! Poate nu ar fost io atent, m-oi fi dus la budă fix atunci.

      Se va termina și „operațiunea”, și copii nepoților mei vor auzi despre sprijinul Poloniei, Bulgariei, și, de ce nu, Ungariei…

      Ceva gen cercopitecii aia de germani în WW2…. dacă nu aveau în sprijin divizii românești, acopereau in Barbarosa frontul cu o plua, dar vezi Doamne, au pierdut la Stalingrad că au fost românii slabi, nu ei idioți, și România i-a trădat in 44, când ei ne-au tras-o de înainte de război de 2 ori….

      Pulemecii aia de britanici, alți deștepți, că de ce am trecut de Nistru, note de protest că am atacat URSS în ww2….da’ ei de ce mă-sa pe gheață au trecut Canalul ? Ce, nu puteau să își vadă de treabă pe mare și în aer ?
      Și unde era imperiul când noi ne-o luăm din toate părțile la masa verde ?

      Da, politica e o curva…..

      8
      • @dan/

        Romanii sunt de cursa lunga pentru ca politicienilor romani nu le pasa catusi de putin de fermieri romani. E mai important sa fie yesmeni sa fie lasati sa fure in pace si liniste decat sa se ocupe de problemele create de graul ucrainean in economia tarii.

        Dupa ce se termina razboiul si graul ucrainean nu mai vine p’aci o sa importam grau de la altii pentru ca fermieri au inchis taraba.

        Nu zic sa le inchida vama dar sa vina cu niste solutii rahatii astia de la guvern, asa cum e acum e practic distrugerea sectorului agricol.

        1
        • In 2022 erau unii care se bucurau de produsele ucrainiene ieftine.
          Nu pot sa va spun daca in tara s-a ieftinit painea, sau produsele alimentare in general, daca ar fi sa ghicesc, probabil ca nu.
          Ca regula, cand cineva pierde, cum e in cazul fermierilor, altcineva are de castigat. Ca guvernant ai de ales cine si cat pierde si cine si cat profita din afacerea asta. Pt ca este o afacere. Si cineva profita la greu.
          Polonezii par sa tina cu fermierii, noi cu speculantii, europenii sau unii dintre ei cu populatia, daca acolo se simte la casa cand mergi la cumparaturi.
          https://www.zf.ro/business-international/graul-ieftin-din-ucraina-este-o-mana-cereasca-pentru-brutarii-si-21578482

          1
        • @robi

          Depinde cine are mai mult „lobby” prin partide.

          Așa cum zice @Marius, speculanții sunt pe plus, pt că vorbesc pe limba puliticienilor din RO, specula de orice fel.

          Aceeași speculă făcută în unele momente și de fermieri. Nu-i niciunul de pus în ramă.
          Cei mai loviți de speculă sunt cei cu suprafețe mici și fără „spate”.

          Soluții pt asta s-ar găsi, dar în câte domenii se fac „afaceri” la gri și nu vrea nimeni să oprească fenomenul….cel mai nou e energia, mai vechi terenuri retrocedate de aiurea, lemnul, piscicultura, contracte pt drumuri , panseluțe, borduri, programul tomata cu roșii din Turcia, subvenții pt vite date numărând capete de 2-3 ori sau crotale de la vite sacrificate, asta doar ce îmi vin acum….

          Io fac pariu că firmele prin care trec cerealele ucrainene la noi sunt ale cui trebuie.

          Soluția … subvenții mai mari de la UE și statul român simultan cu reguli similare pt culturile de grâu în Ucraina, regulile alea din UE…sau reguli de import doar pt producere de furaje la ce se aduce din Ucraina

          Zic și Io, nu dau cu paru’

          1
          • „Soluția … subvenții mai mari de la UE și statul român simultan cu reguli similare pt culturile de grâu în Ucraina, regulile alea din UE…sau reguli de import doar pt producere de furaje la ce se aduce din Ucraina”

            Asta ar fi o solutie. Alta ar fi sa ii ajute statul sa exporte prin tari in care fermierii mici n-au puterea sa o faca. Sau sa impuna niste cote pe cat grau ucrainean poate fi vandut aici fara sa prabuseasca complet pretul. Sau un cumul de solutii mai mici…etc

            Meseria mea nu e sa vin cu solutii asta ar trebui sa faca statul. In schimb statul si-a pus mainile sub cur si o freaca.

            1
        • Cel putin in 2022 afectati au fost traderii care au speculat si s-au ars nu fermierii care aveau mare parte din contracte incheiate inainte de razboi…
          De acord cu lipsa unor solutii suficient de bune de la guvern, dar asta e valabil si la polonezi al caror guvern si premier sunt ridicati in slavi de toata lumea…

          1
    • In primul rand e vorba de vama comerciala, armele vor continua sa treaca. In al doilea rand voi chiar credeti ca polonezii au uitat relatiile ce le-au avut cu ucrainienii inainte de 2022 ? Aceleasi sicane sovietice de rahat care le-au facut cu noi le-au facut si cu polonezii.

      Pana si vara trecuta cand le-au chemat ambasadorul sa dea explicatii pentru nu’s ce comentarii nu s-au putut abtine ucrainienii…sau cand au celebrat in parlament pe nazistul care a comis genocid contra polonezilor in ww2…

      President Andrzej Duda promised that Poland would keep helping Ukraine fight off Russia’s aggression, but he also acknowledged at a joint news conference with Zelesnkyy that the relationship was complicated.

      “There are still open wounds in the memory of many people,” Duda said, an obvious reference to the massacres of some 100,000 Poles by Ukrainian nationalists during the 1940s. Poland considers the killings genocide.

      https://apnews.com/article/poland-ukraine-history-war-bandera-tensions-d6a4743ca945dc3144886d9232ed795d

      Poland and Ukraine have again clashed over the Volhynia massacre, which saw up to 100,000 ethnic Poles murdered by Ukrainian nationalists during World War Two. The issue has long caused tension between two countries that have otherwise become the closest of allies since Russia’s invasion.

      The latest dispute began with the spokesman for Poland’s foreign ministry suggesting that Ukraine’s president, Volodymyr Zelensky, should apologise for the massacre. That prompted an angry response on Twitter from the Ukrainian ambassador, who later deleted his tweets.

      https://notesfrompoland.com/2023/05/21/ukraine-criticises-polands-call-for-zelensky-to-apologise-for-wwii-massacres/

      4
  28. de curiozitate am facut un calcul pe „realizarile marete” ale ukrilor.ptr cele 340 zburatoare,325 de caricioptere si 1905 lacm uri baietii au avut nevoie de vreo 5000 rachete aa(sovietice sau occidentale).ptr necunoscatori secventa de tragere implica minim 2 interceptori/tinta(daca sunt rachete sovietice chiar mai multi) sa fi sigur ca o dai jos.daca mai punem si ca jumate din drone au fost doborate tot cu asa ceva,dar doar cu un interceptor/tinta ,reiese ca baietii astia au tras cam 10000 rachete in doi anisori ptr rezultatele astea.intrebare intrebatoare,de unde naiba le luara?apropo,alea multe kinzhal doborate acum vreun an la ce categorie intra? LACM uri sau drone?sau au uitat sa le numere??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *