Norvegia si Germania – legaturi din ce in ce mai stranse

Si de ce n-ar fi pana la urma? Cele doua tari au deja un parteneriat semnat pentru constructia a sase submarine U 212CD, din care patru unitati pentru Norvegia si doua pentru Germania si se mai lucreaza si la o racheta anti-nava supersonica, program intitulat  Super Sonic Strike Missile (3SM) Tyrfing. In acelasi timp, marina germana va avea ca racheta anti-nava NSMul norvegian.

In cazul submarinelor compania germana ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) le fabrica, iar la schimb programul pentru NSM supersonic este condus de norvegienii de la Kongsberg.

Dar lucrurile devin foarte serioase si cele doua tari discuta (deocamdata mai mult germanii au adus vorba) despre o posibila dezvoltare in comun a unei noi clase de fregate F 127 (F 127 in nomenclatorul german), nave care ar urma sa fie extrem de puternice, avand la bord sistemul american AEGIS.

Germanii si-au propus sa construiasca sase astfel de nave pentru marina lor si in trecut discutau cu olandezii, dar pana la urma lucrurile nu au evoluat conform asteptarilor si Berlinul s-a apropiat de Oslo.

Pe 1 martie Olanda a anuntat ca-si va dezvolta singura viitoarele fregate anti-aeriene (Tara Lalelelor nefiind, se pare, deloc interesata de AEGISul Lockheed Martin) si i-a lasat pe nemti singuri stapanitori peste programul F 127. Dar pe 7 martie ministrul apararii german a fost la Oslo si a propus in mod oficial Norvegiei un parteneriat sub flamura F 127.

Norvegia isi doreste si ea sa-si inlocuiasca cele patru fregate din clasa  „Fridtjof Nansen” (initial cinci nave) cu sase noi fregate. Evident ca sistemul AEGIS, cu care norvegienii sunt deja familiari pentru ca il au la bordul fregatelor lor, ar face ca navele sa fie in primul rand dedicate razboiul anti-aerian, dar asta nu inseamna ca la un deplasament de peste 7000 de tone, respectivele nave nu ar putea sa duca lupta in toate cele trei medii.

Pentru ca daca germanii pare ca sunt mai interesati de lupta anti-aeriana, norvegienii sunt mai mult cu ochii pe submarinele rusesti si concentrarea lor va merge pe razboiul anti-submarin in cazul viitoarelor sase fregate. In acelasi timp, marina norvegiana este interesata si de fregata franceza FDI exact pe motiv de capacitate sporita in lupta impotriva submarinelor.

Olandezii s-au retras din colaboraraea cu Germania pentru F 127 – Next-Generation Frigate – Air Defense (NGFrig-AD, F127), atunci cand Berlinul a optat ferm pentru sistemul AEGIS. Olanda este interesata de noi fregate care sa inlocuiasca actuala flota de patru nave din clasa De Zeven Provinciën.

Pentru germani viitoarele F 127 AEGIS vor inlocui in flota navele clasei F 124 incepand cu 2032, dar nu se asteapta ca constructia primei nave sa demaraze mai devreme de 2026.

Este foarte probabil ca viitoarele F 127 sa aiba la baza conceptul MEKO A400 Air and Missile Defence (AMD) de la ThyssenKrupp Marine Systems si este foarte posibil ca nava sa ajunga la un deplasament de 10 mii de tone, fiind o nava de marimea unui distrugator. Ori aici ar putea aparea probleme cu Norvegia care nu-si doreste nave atat de mari, mai ales daca tinem cont ca actualele fregate din clasa  „Fridtjof Nansen” sunt cele mai mici nave din lume dotate cu sistemul AEGIS si disloca doar putin peste 5000 de tone.

Greu sa-i convinga germanii pe norvegieni sa se inhame la sase nave de 10 mii de tone. Greu dar nu imposibil mai ales in actualul context de securitate.

GeorgeGMT

39 de comentarii:

  1. Ma surprinde ruptura intre nemti si olandezi eram sigur ca vor merge impreuna si cu submarinul si cu fregata.

    2
    • Nu ar trebui sa te surprinda. Olanda este interesata sa-si mentina baza industriala si ecosistemul dezvoltat in jurul radarului SMART-L dezvoltat de Thales Nederland. Germania are probleme cu iluminatorul APAR dezvoltat de Thales Nederland care are de ceva timp probleme cu ghidarea rachetelor SM-2 in faza terminala.

      5
  2. Super Sonic Strike Missile (3SM) Tyrfing, sper sa fie compatibila cu sistemul de lansare NSM, ca retrofit 🙂

    3
  3. https://defensearchives.de/news/fms-case-for-german-navys-f127-frigates-aegis-sm-6-and-tomahawk/ Hmm… This last image/render. Some people do not like the design, heavyish, but there’s still time. Germans…

    2
  4. Conu Geroge eu cred ca situatia actuala va rasturna multe status quo-uri ale natiunilor in domneiul militar, status care daca ne gandim bine avea un singur fundament: cat mai putini bani. Vorba ta, nu-i imposibil.
    Parerea mea…

    1
  5. Nu ar fi bune si ceva gen Mako 400, pentru noi ?
    Poate ar fi de dorit sa ne bagam si noi la 4 fregate din astea, poate pina in 7500 tone, sa impace si capra si varza.
    Nemtii si Finlandezii par implicati all-in cu Aegis si NSM.
    Daca FDI nu s-a vrut/putut cu francezii, nici frecate cu Damen, poate mergem cu Finish-ii si Deutche, si bagam 4 fregate si 2 sub-uri noi, ca 212 par sa se potriveasca mai bine in balta noastra… si n-or fi mai scumpe decit ale francilor – parerea mea.
    Numai la alegeri le stau gindul „maestrilor” nostrii conducatori …
    Deja 50% din PIB e indatorat … nu le mai ajunge cu furtul…
    Mako asta are si VLS, phallanx fata si spate, CIWS, tun, SSM, Nulka anti-nava decoy, etc.
    Ar fi ceva sa ai in balta noastra mica 4 fregate din astea, apropiate de distrugator, si 2 sub-uri. Ai putea face 2 grupuri, de cite 2 fregate, 2 corvete (daca totusi mai dorim si poftim la ele ) si 2-4 NPR-uri , sa poti sta linistit. Ce bine ar fi…
    Stimati „leaderi”, mai lasati politikia – ca nu e pentru oricine – si mai ginditi si la viitorul armatei, daca vreti sa mai aveti armata.
    SI ceva offtopic – s-a marit numarul militarilor … :
    Latest news: au devenit soldati platiti 6000 de tineri, se inscrisesera 8000-9000, si vor fi platiti incepind cu 2000lei / luna … ca pe pamint cu banii astia nu treci strada in Ro…
    Nu mai bine mai taiati din generali si colonei si redistribuiti fondurile catre soldati-sergenti, ca sa ii tineti in armata, sa faca cariere ? Ca si asa „stelele” plimba hirtii .. doamne feri de un razboi.
    Poate anul asta sa mai auzim si de lucruri bune pentri Ro-Navy… desi ma indoiesc… nu-s bani, i-au deturnat (pardon, papat ) … stim noi cine.
    Isarescu’, mai lasa draq imprumuturile, ca nu am luat tezaurul de la rusi….
    Si pentru incheiere, un banc bun, dar sec:
    „Eu zic sa nu mai vrem nici un tezaur de la rusi, sa nu cumva draq sa vina aia sa ni-l aduca … „

    6
  6. Si Damen propunea ceva simila Germaniei: https://www.damen.com/vessels/defence-and-security/custom-built-combatants/introducing-the-f126-frigate-project . Nu mi-e clar daca programele F126 si F127 sunt complementare sau concurente, dar F126 mi se pare o gluma proasta: dimensiuni de AB sau Tico si armament de Sigma pe steroizi. F127, in varianta din link-ul pus mai sus de @Oleg mi se pare mult mai echilibrata.

    Mai ales in contextul articolului de saptamana trecuta legat de realimentarea / reincarcarea pe mare, cred ca ar trebui sa gandeasca bine numarul de VLS-uri si ce pot baga in ele.

    1
    • F 126 inlocuieste fregatele antisubmarin f127 pe alea de protectie aa cum e Hessen trimisa la houthi care a iluminat reaper

      2
    • F126 era gandit inainte sa se puna problema de razboi cu rusia. E un vas de transport pentru operiatiuni de mentinere a pacii si ajutor in caz de dezastru. E facut sa stea pe mare cate 2 ani, fara mentenanta.

      F127 e altceva.

      1
  7. Dupa ce mai deunazi radeam de unguri…

    Sa multumim din inima Ciolacului (dupa ce am avut-o pe proasta Romaniei il avem acu’ pe prostovanu’ satului) si USL-ului pentru maretele realizari.

    https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-euro-indicators/w/2-18032024-AP

    3
  8. https://www.ndr.de/nachrichten/mecklenburg-vorpommern/Marine-Werft-in-Wismar-will-Milliardenprojekt-an-Land-ziehen,marineschiffbau104.html This was the more conventional, traditional option. The Bundeswehr wants to build up to six warships and the contract value to ten billion euros. But he does not know exactly how much money he has… That the rich are crying too! (smiley)

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *