Rachete MLRS si bombe ghidate pentru UAV Akinci

Companiile turcesti Baykar si Roketsan au anuntat la inceput de iunie efectuarea unui test de lansare din aer a unei rachete „balistice” ghidate IHA-122, platforma de lansare fiind o drona Bayraktar Akinci.

Daca in versiunea de baza racheta IHA-122 este ghidata laser, in versiunea testata cu aceasta ocazie a fost integrata cu un senzor TV de ghidaj.

Bayraktar Akinci cu racheta IHA-122 sub aripa / Foto: Roketsan

Racheta de tip IHA-122 lansata din aer, cu o masa de 72kg si avand o raza de actiune de pana la 55km, este derivata din TRG-122 cu lansare de la sol (de pe platforma T-122 Sakarya) si o raza de actiune de 30km. TRG-122 este echivalentul turcesc al munitiei autohtone calibrul 122mm cu raza extinsa.

Integrarea senzorului TV este necesara probabil din cauza faptului ca bila optronica ambarcata CATS are o distanta maxima a laserului de iluminare a tintei de 30 km (35km dupa alte surse) in conditii meteo ideale. Asta inseamna ca pentru a exploata bataia maxima a rachetei, se adauga aceasta optiune, in afara de iluminarea oferita de terti, avand si avantajul ca tinta nu stie ca este luata in colimator. Ceva similar au facut sud-coreenii de la LIG Nex1 cu racheta Biryong cal.130mm pentru domeniul naval.

Anterior, in data de 16 decembrie 2022 Akinci a efectuat un prim test de tragere cu sora mai mare TRG-230 IHA, care este varianta lansata din aer a rachetei TRG-230 pentru lansator multiplu. Aceasta, in calibrul 230mm si cu ghidaj inertial & GPS/Glonass su LASER, poate atinge tinte la distante pana la 150km (75km cu lansare de la sol), beneficiind de un cap de lupta de 43 kg fata de doar 13,5kg pentru familia TRG-122. Se pare ca turcii au livrat ucrainenilor astfel de rachete TRG-230. Pentru noi, echivalentul este munitia M26 MLRS (calibrul 227mm) sau in clasa usor inferioara si mai usor de carat de aeronave ar putea fi munitia LAR-160/LAROM.

TRG-230 IHA pe Akinci

Astfel de munitii ieftine au o utilitate pentru cei care nu au acces sau nu vor sa foloseasca rachete ghidate din categoria Spike-NLOS/ALAS pe vectorii aerieni. Pentru noi ar reprezenta un palier superior fata de integrarea STAR-80L pe aeronave.

 

Tot pe Akinci, in data de 17 septembrie 2024 a fost testata si munitia SDB Aselsan Tolun-IIR (bombă ghidata in imagine-infrarosie), cu lansare de la o altitudine de 6.5 km de catre UAV. Dupa o planare de aproximativ 20 km, bomba a atins tinta cu o precizie de cativa centimetri – un transportor blindat stationar.

Tolun-IIR suspendata sub fuzelajul Bayraktar Akinci

Tolun-IIR este o bomba de 120kg, diametru 185mm, lungime 1,8 metri  si o raza de actiune de pana la 80 de kilometri, echipata cu un sistem de ghidare bazat pe senzor cu imagistica in infrarosu. Imaginea captata de senzor este transmisa prin legatura de date bidirectionala catre o statie de control aflata la sol, unde operatorul alege tinta.

 

UAV Akinci ar putea transporta pana la 8 bombe Tolun-IIR. pentru a putea ataca o tinte diferite la sol.

In afara de Tolun-IIR, Bayraktar Akinci a integrat multe alte tipuri de munitie: MAM-L, MAM-L TV, MAM-T, MAM-T IIR/TV, MAM-C, Tolun, Teber-81, Teber -82, LGK-81, LGK-82, HGK-82, seturi de ghidare Gökçe si Gözde, munitii planate Kuzgun-SS, munitii ratacitoare Alpagut (11kg cap de lupta/60km raza de actiune), rachete supersonice KGK-82-SİHA, İHA-230 si İHA-122 si racheta de croaziera Çakır.

 

 

Marius Zgureanu

Surse:

Bayraktar Akıncı Tested Miniature Bomb | TURDEF

AKINCI UCAV Fires Seeker-Fitted UAV-122 Missiles | TURDEF

AKINCI UCAV Fires New Version of UAV-230 Missile | TURDEF

 

 

Un comentariu:

  1. Viitorul CAS cred că stă în drone
    Să vedem ce va însemna drona românească pe care o așteptăm de doi ani

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *