Francezii au ales, deocamdata, NLAW

Atenti la lectiile predate publicului larg de conflictul din Ucraina, francezii au grabit alegerea unei rachete anti-tanc cu raza scurta, usoara si cu un pret extrem de rezonabil. Daca ne intoarcem in timp, infanteria franceza a avut mereu la dispozitie trei sisteme anti-tanc (anti-blindate).

Apararea anti-tanc a francezilor – pe zona infanteriei – este stratificata si cuprinde: racheta AT grea, cu raza mare – 5km, Akeron MP (fosta MMP) inlocuitoare a emblematicei Milan. Pe zona sistemelor de lansatoare de grenade, francezii folosesc AT4F2 de la Saab Bofors Dynamics, iar pe zona rachetelor AT cu raza foarte scurta au inca in dotare racheta Eryx.

Doar ca Akeron MP este mare, scumpa si nu mereu necesara. De ce ai folosi o rachete puternica si cu o raza de 5km impotriva unei tinte mai slab blindate care se afla la cateva sute de metri?! Daca respectiva tinta nu este un tanc si este aproape atunci poti folosi AT 4 cu foarte mult succes. AT 4 poate fi folosit si impotriva fortificatilor fiind de fapt cel mai raspandit sistem de acest tip din lumea occidentala, un sistem similar dpdv conceptul cu RPG 7, dar diferit dpdv al modului in care incarcatura de lupta este propulsata.

Dar pe zona rachetelor AT clasice, dar cu raza scurta, francezii au inca in dotare Eryx, o rachetuta mica, ieftina si cu raza medie, pana in 2 km. Necazul cu Eryx este dat de faptul ca ii cam expira durata de viata si se simte nevoia unei schimbari. Inca din 2023 armata franceza si-a propus sa dezvolte o inlocuitoare pentru Eryx, o rachete AT mai mica si mai ieftina decat Akeron MP si evident mai usoara, pe care grupa de infanterie s-o poata transporta fara prea mari eforturi.

Dar razboiul din Ucraina a facut ca francezii sa vada ca o astfel de racheta exista deja (de fapt exista mai multe) si ca se afla chiar la usa lor, produsa fiind de aceiasi companie Saab Bofors: NLAW – (Next Generation Light Anti-tank Weapon) este o racheta AT dezvoltata in comun de Suedia si Regatul Unit care si-a castigat o multime de admiratori pe seama distrugerii a sute de tancuri rusesti din prima lovitura.

NLAW a fost gandita ca o arma AT usoara, cu raza scurta (20-800metri), avand capacitatea de a lovi tinta de sus – OTA (Overfly Top Attack), sau in mod direct, linie dreapta – DA (Direct Attack), dovedindu-se ideala pentru lupta la ambuscada. Evident ca este o racheta care se auto-ghideaza dupa lansare (fire-and-forget). Pe langa eficienta deja dovedita in Ucraina, NLAWul mai are un mare avantaj, pretul per bucata este de doar 23 de mii de euro.

Adevarat ca spre deosebire de Eryx (poate penetra 900mm de blindaj), NLAW poate “rupe” doar 500mm de blindaj, dar acesta diferenta nu prea s-a vazut in Ucraina, iar suedezo-britanica are un sistem de ghidare superior Eryx.

Astfel ca intr-o companie de infanterie franceza gasim vanatori de tancuri dotati cu rachete cu raza lunga – Akeron MP, vanatori cu rachete pentru raza scurta – Eryx/NLAW si militari care au in dotare versatilul si exceptionalul AT 4.

Se pare ca Franta va cumpara rachetele AT NLAW de la Thales Air Defence, care se va ocupa de comanda Parisului.

Daca am face o comparatie cu infanteria romana, lucrurile stau cam asa: noi avem ca racheta AT principala Spike LR, raza 4km si anul trecut s-a anuntat achizitia a Spike LR2 (in jur de 300 de bucati) cu raza maxima extinsa la 5km. Pe zona rachetelor AT cu raza scurta, Romania a cumparat “Sfanta Javelin” – 263 de bucati si 26 LCU. Javelin este o racheta remarcabila, a facut prapad, alaturi de NLAW, printre tancurile rusesti si are o raza  maxima de actiune de 2km, problema “Sfintei” este pretul, in jur de 250 de mii de dolari bucata, ori cu pretul unei Javelin am putea cumpara 10 NLAW…

Pentru raza foarte scurta, Armata Romana foloseste echivalentul rusesc al AT 4 (un echivalent destul de aproximativ) – AG 7 (RPG 7). Avantajul este dat de faptul ca il avem deja, il fabricam, este relativ simplu sa-i imbunatatesti munitia si deocamdata isi face treaba. Daca AG 7 ar trebui inlocuit cu AT 4 este o chestiune de finete si doar un militar cu experienta, care cunoaste ambele sisteme, ar putea sa ofere o perspectiva corecta.

Dar cred ca NLAW ar trebui sa fie si pe radarul MApN macar pentru ca este o solutie foarte ieftina, mult mai ieftina decat Javelin, Spike LR sau chiar Spike MR (75 mii de dolari).

GeorgeGMT

32 de comentarii:

  1. Sunt 500 de Spike LR2 achizitionate, nu 300.

    Linkul din JOUE: https://ted.europa.eu/en/notice/-/detail/207012-2024

    16
  2. Avand in vedere imbunatatirea continua a blindajului, ar trebui ceva intre Eryx si NLAW, eventual o colaborare intre producatorii celor doua rachete, care ca si greutate si dimensiuni sunt usor apropiate, sa inlocuiasca focosul de 1.8 kg, cu cel de 3,6kg de la Eryx, eventual altul, care sa duca de la 700 la 900 RHA puterea de penetrare. Acum ca prima bate la 600m si cea de a doua e creditata la 800-1000 m, ar ramane la un compromis de 800m max. Pe francezi i a terminat pretul si bataia scurta de 600 m . Adica daca esti ca infanterist la o distanta de 800-1000, sansele sa supravietuiesti dupa ce esti reperat de inamic, sunt totusi considerabil mai mari decat la 600 m. Bun era daca am fi luat si noi o cantitate mare si sa fi obtinut licenta de fabricatie…. Chiar exista ceva asemanator ca performante dar mai ieftin ca pret ?

    4
    • care imbunatatire continua a blindajului? ca in Ucraina cam scade media de blindaj la ce tancuri mai au rusii; cele noi n-au facut fata la nici o arma antitanc vestica, de cele vechi nu mai spun.

      la tancurile occidentale parerea mea ca s-a atins o limita a masei, nu mai merge de pus blindaj, protectiile active/pasive sunt acum de actualitate.

      24
      • Protectia prin blindaj se imbunatateste nu prin ce spui tu cu cresterea in kg, ci prin calitate,au aparut alte materiale ,compozite inclusiv ceramice, la chalenger 3 au pus un blindaj” revolutionar” spun ei „EPSON”, plus protectie activa Trophy. Toate MLI -urile cu grad mare de protectie de azi se duc la peste 40T. De unde crezi ca e greutatea ?. de la Iron Fist? Trophy sau de la protectiile pasive ? Blindajul nu dispare se imbunatateste cu materiale noi.

        6
    • „Astfel ca intr-o companie de infanterie franceza gasim vanatori de tancuri dotati cu rachete cu raza lunga – Akeron MP, vanatori cu rachete pentru raza scurta – Eryx/NLAW si militari care au in dotare versatilul si exceptionalul AT 4.”

      Exceptionalul AT 4 nu e anti tanc. E recomandat sa nu il folosesti impotriva tancurilor frontal. Nu mai imi amintesc cat penetreaza dar imi amintesc indicatiile.

      E mai mult pentru fortifactii, ziduri, usi, agregate mai usoare, urban stuff.

      4
      • Pai frontal e recomandat sa nu prea folosești nici din cele vestice.

        1
        • Am scris de aiurea.
          Zic că nici alte arme antitanc nu e recomandat sa le folosești frontal decât dacă sunt top atack

          1
          • @adicontakt

            „Zic că nici alte arme antitanc nu e recomandat sa le folosești frontal decât dacă sunt top atack”

            Nu prea, e invers. Majoritatea pot sa treaca si frontal prin tancuri daca au focos in tandem. Javelin, spike, tow, kornet, konkurs s.a.m.d. pot sa treaca frontal prin tancuri.
            La putine arme AT ti se spune nu folosi asta pe tancuri. Astea gen m72 law, rpg7, matador, at4 sunt mai mult arme anti-structura pentru infanterie si vs agregate usoare.

            p.s. lasa ca eu am reusit sa raspund cuiva in loc sa las comentariu de sine statator.

            3
      • AT 4 nu este AT, dar face parte din dotarea standard a grupei de infanterie pt tot ce nu este tanc. M-am exprimat eu mai alambicat…

        4
  3. Nu știu de unde a ieșit prețul ăla de 23k€. In 2008 la lansare,mititica avea un preț de 20k£. Adică vreo 35k$. Ținând cont că în 16 ani inflația a scăzut valoarea £ de 1,67X cred că valoarea ei TODAY e undeva la +33k£. Și adăugând ‘nesimtirea’ producătorilor(ce sa faci război,cerere mare) eu cred că prețul actual(2024) sare lejer de 40k€.

    3
  4. Între at4 și ag7 parca aș alege at4.

    1
    • Ca si puncte pentru ag7 ar fi ca avem productie munitie in tara, probabil stoc de ag7 si munitie termobarica certificata si in productie care e foarte eficienta in lupta urbana(cladiri, buncar etc)

      10
  5. Poate este ieftina dar este de unica folosinta. Plus ca daca nu o produci in tara te uiti lung la deteptul care o produce si o vinde tie la pretul care vrea el si cand vrea el .

    6
  6. As vrea sa fac o precizare.

    <>

    Nlaw este un sistem disposable pe cand javelin nu este. Pretul unei rachete javelin este in jur de 80 mii dolari(restul fiind reprezentat de tubul de lansare), deci cam dublu unui nlaw raportat la inflatie(40 mii dolari).

    Totodata, recomand acest videoclip de la o unitate ucraineana: https://youtu.be/1cka5sOs5jk?si=0JD7QXq1ghi9ggN5

    Pe langa felul remarcabil in care au aparat pozitia fortificata mi s-a parut foarte mare numarul de rachete anti tanc care si-au ratat tinta, inclusiv javelin, daca am vazut bine.

    9
  7. AG-7 era făcut să chinuie soldatul pe care avea ciudă leitenantul comandant de pluton. La fiecare „culcat” te izbea în cap/cască. Altfel, ce văd prin Gaza și mai înainte prin Agfa, încă este eficient și stârnește destule temeri în rândul celor spre care este îndreptat. Se mai poate îmbunătăți propulsorul și compoziția capului de luptă? Că tot pe aici văzusem ceva proiectat, testat, dar neintrat în producție pe motiv lipsa comandă din partea meapeneului.

    2
    • da, aia in Gaza folosesc ceva munitie locala in tandem. desi batran, e un sistem foarte versatil. am auzit ca am omologat de curand un nou tip de munitie termobarica

  8. nemtii produc LWM 1800+

    2
  9. soldatul Sveik

    RPG 7 nu poate fi comparat cu AT 4 pentru ca nu are autoghidare.
    Dar este ieftin si merita sa-l ai in ograda.
    Articolul este chiar foarte bun, bine documentat.

    3
  10. Ce-i drept……Tank-killing has never been more stylish than with the ARPAC (arme de proximité anti-char) https://twitter.com/ChungTzuW/status/1804982884694188349

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *