F 16 MLU Romania

Ei bine, scriam inca de dinaintea semnarii contractului pentru F 16 MLU ca Romania a avut doua motive pentru care a marsat pe avioanele F 16 MLU norvegiene.

Primul motiv a fost ca aparatele norvegiene desi zburate zdravan erau excelent intretinute. Astazi stim ca pe medie cele 32 de avioane F 16MLU vin cu o rezerva de 2500 de ore de zbor, ceea ce este destul de tipic avioanelor F 16MLU folosite de tarile din nordul Europei. Belgienii, olandezii, danezii au cu totii acelasi model si le-au zburat destul de bine doar ca Norvegia se distinge prin seriozitatea maxima pe care o acorda intretinerii aeronavelor sale si prin fondurile generoase alocate pentru asta.

Al doilea motiv, despre care autoritatile noastre nu prea au facut discutie, a fost ceea ce primeam pe langa cele 32 de avioane: piese de schimb, SDV-uri etc iar aici norvegienii au avut ce sa ofere, din acest punct de vedere afacerea fiind una cu adevarat excelenta.

Evident ca nu stiam ce anume primim si in ce cantitati dar astazi avem norocul sa vedem un pic pe sub patura contractului si aflam (cu multumiri colegului nostru de blog AlexandruP pentru semnalare) ca in urmatorii doi ani vom aduce in tara urmatoarele:

Sursa AICI

  • 62 transporturi a 124 containere ISO 20 standard, h=2600 mm, cu piese de schimb/echipamente specifice;
  • 4 transporturi a 8 containere ISO 20 extra height, h=2900 mm, cu piese de schimb/echipamente specifice;
  • 65 transporturi cu camioane tip TIR acoperite, pentru transportul a diverse echipamente, cu dimensiuni ce respectă gabaritul de liberă trecere.

Credeti ca-i de colea sa primesti o cantitate atat de mare de piese, subansamble, scule, dispozitive etc pentru intretinerea flotei de F 16MLU? Daca am fi achizitionat de pe piata libera ceea ce primim acum din Norvegia costurile ar fi fost enorme, atat de mari incat nici nu ne-am fi putut gandi macar sa intrebam ci ne-am fi multumit cu cumparaturi mici, in functie de buget si in cel mai probabil caz s-ar fi ajuns foarte repede la canibalizarea unor avioane.

Cu ce primim din Norvegia avem sansa sa mentinem la zbor un numar mult mai mare de avioane cu costuri mult reduse.

Ok, discutam despre F 16MLU, dar in aviatie conteaza nu doar tehnologia pe care o ai ci si daca o poti avea la dispozitie, conteaza daca avioanele zboara, daca pilotii se antreneaza destul, daca ai un numar cat mai mare de aparate gata de lupta.

Si cum vedem in Ucraina, avioane batrane si net inferioare F 16MLU isi fac treaba cu modestie: Mig 29 lupta si lanseaza bombe ghidate in capul rusilor si rachete HAARM, Suhoi Su 24 lanseaza rachete SCALP. Se dovedeste ca aviatia este utila si asteptam cu interes ca F 16MLU sa intre in lupta si sa vedem atunci cum se descurca “batranul” F american in fata S 300, S 400, Su 30 si Su 35S.

Dar revenind la noi, asa cum scriam in decembrie 2021, Fortele Aeriene Romane pusesera ochii pe stocul semnificativ de piese de schimb si subansamble pe care norvegienii le aveau intr-o stare impecabila si o cantitate record in lumea aviatiilor militare. Banuiala mea din 2021 s-a adeverit si astazi vedem cum containerele vor ajunge in Romania pline ochii cu piese si “echipamente specifice”- a se citi aici scule-dispozitive de testare si control necesare mententantei avioanelor.

Vom primi atat piese de schimb cat si, trebuie sa subliniem asta, sculele, dispozitivele etc necesare.

Lucru mare pentru noi.

GeorgeGMT

118 comentarii:

  1. Nu credeam că o să spun vreodată asta,dar e posibil că din toți partenerii de fost tratat sa fi ales most clever. La 2500h norvegiencele și +7500h portughezele și cu așa gălăgie de piese și sdv istica +un pic canibalizare e posibil sa avem două espadrile active și în 2045-2050. Adică e bine bine.
    PS. Doar sa nu ne ceară aliatul strategic sa le dăm și din astea ukriilor că am pus o. Mare minune dacă nu le vom dona și ceva Himars în curând 💰💰😱😱😱.

    22
    • Apartenențe la un bloc militar presupune și obligații, nu doar drepturi. Când România primea moka tehnică militară din surplusul US Army (vezi Hercules + motoare de schimb) era bine, era rău?

      55
      • Stai un pic,m ai bulversat total. Care e legătura cu my comment ??🤔🤔🤔🤔

        6
      • Ouch! M am prins! Te refereai la PS. Vezi matale, când muricanii ne dădeau Hercules și humvee și teutonii Gepard,eram aliați cu ei. Și ne dădeau nește vechituri pe care ei „le țineau prin pod”. Adică nu aveau nevoie de ele. Noi cu ukrii nu suntem aliați (și după ultimele inf venite de peste ocean nici nu vom fi) iar ce dăm/vom da sunt luate cu multe melearde. Că sunt novex și ,ghinion, avem nevoie de ele.

        16
        • Suntem aliați cu UKR prin conjunctura. O cădere a Ucrainei ar însemna continuarea tăvălugului rusesc spre R Moldova și apoi gurile Dunării. Adică vecini cu ivanii. Și, nu se alta, dar poate își amintesc ivanii că mai au ceva afaceri nerezolvate prin Romania, sau că trebuie să mai obțină niște despăgubiri după WW II. Și atunci începe distracția. Așa că prefer sa ii ajutam cu ce putem pe ucraineni că să țină orcii in frâu. In plus, pe teritoriul României sunt dislocate sisteme AA ale țărilor partenere – Franța, Italia, etc.
          N ar strica să mai și gândim și creierul din cap nu cu ăla de împrumut de la Antena 3 CNN

          58
        • Ciorescu Feraru

          Foarte adevărat

      • Una-i cand un stat precum US doneaza ceva unei tari ca Romania si alta cand unora rupti in fund li se cere sa doneze Ucrainei. Hai sa lamurim o chestie ca sa fie treaba corecta: ucrainieni nu sunt „fratii” nostril, nu ne sunt aliati, nu avem mari obligatii fata de ei. Ah, ca e in interesul nostru sa ii toace pe rusi cat mai marunt? Perfect de acord! Dar tot in interesul nostru e o Ucraina slaba. Daca momentul 2014 ar fi avut un outcome diferit pt Ucraina, ar fi continuat sa fie cel putin la fel de unfriendly fata de noi ca si inainte. Asa ca da, sa ii ajutam, sa-si rupa capetele unii altora cat de mult pot. Dar totusi, hai sa nu uitam cu cine avem de-a face…

        40
        • Daniel Sihastru

          Razboiul nu e nici pedeparte pe punctul de a fi terminat. Mai mult mi se pare ca chiar daca Ukraina izbuteste sa-si recucereasca teritoriile. Si se termina razboiul. Ukraina va esi din el mai slaba de cit in 2014. Situatia demografica era naspa la ai si in trecut. Acum e si mai rea. Unde mai pui ca Nuci in cele mai fermecate visuri nu vad o Russie total darimata. Adica vom avea nevoie de un bufer intre ivani si noi.

          8
        • Daca esti realist Ucraina nu a fost si nu va fi niciodata mai slaba ca noi.Difrenta o face poporul in fata unei populatii cum suntem noi.

          1
      • România nu a primit NICIODATA tehnica militara MOCA ci a plătit FIARE VECI la preț de produs nou

        21
      • Ok dar de ce nu ne-a aruncat americanii si niste frigares lcs scoase din uz la ce vechituri de 40 de ani avem noi in dotare ?

        4
    • F16-urile portugheze nu știu de unde ai scos tu ca au 7500h resursa!
      Portughezi le-au primit prin mijlocul anilor 80 de la americani după ce trecuseră atât printr-o escadrila de atac, si ulterior rămăseseră la ANG. Și în anii 80 americani zburau de medie 180h/an/pilot.
      Iar portughezi nu le-au iertat nici ei. Ca sa nu mai spun ca din fabrica Block 20 ieșea cu resursa de celula undeva la 8000h.

      4
    • Comșa Alexandru Mihai

      Azi la 12:30 s-au plimbat două avioane Hercules pe ruta Aluniș, Câmpina, Breaza, Pietriceaua, Comuna Cosminele, Vâlcănești, Telega (PRAHOVA) și un alt avion de alt tip și câteva elicoptere la o distanță mai mare de ele. Ziceai ca se uită de ceva și le proteja. Au făcut turul asta de o grămadă ori.. am urmărit pe o aplicație care îți arată ruta avioanelor și ce avioane sunt. Întrebarea mea este.. de ce au ales ruta asta și ce căutau?

  2. E o afacere foarte bună , calitate preț , cantitate. E clar că vom trage de aceste F 16MLU până vom achiziționa F 35 deși tind să cred că nu ne grăbim cu F 35 . Vom avea o aviație decentă cu 3 escadrile de F16 . Aș fi preferat să achiziționăm după 2030 tot F16 Block 70 două escadrile și dacă tot am fi dorit F35 o escadrilă ar fi mers . Costurile F35 sunt f mari , dar sperăm să semnăm contractul pentru F35 și să avem în curte noastră F35 cât mai rapid posibil.

    15
    • Nu am putut pregati piloti si face mentenanta pentru MIG29.Credeti ca suntem in stare sa facem asa ceva pentru F35? Inca ne chinuim sa punem in exoploatare F16 (nu avem piloti si nici tehnicieni).Vezi ziua de 1 decembrie cand nu a au putut decola pentru ca era iarna! Cat priveste Patriot-ul nici acolo nu avem oameni care sa le foloseasca.Vezi prima tragere cand nu le-a plecat rachetele. Asa ca mai bine le dam la niste militari adevarati sa le foloseasca.Noi este suficent ca ramanem cu o armata de generali.

      1
      • @newman
        Ai dat niște exemple…mai bine tăceai!
        Data viitoare când mai vrei să mai scrii ceva, mai întâi documenteză-te, și apoi comentează. Nu te mai umpli de glorie eternă!
        Părerea mea, hâc…

        3
  3. Contractul pentru F 16 norvegiene nu pare din filmul nostru, mai degaba un episod special din viata noastra cotidiana. Bravo lor pentru lucrul asta, pacat pentru restul.

    33
  4. soldatul Sveik

    Spoiiim tingiri !
    (le facem ca noi)
    Stiiicle goale cumparam !
    (dupa ce le bem)
    Si F16 ingropam !
    (dupa ce typhoon noi cam ratam)

    6
  5. Popescu Daniel

    Typhoon …40 000 € ora de zbor !

    5
    • Ala e superior ca interceptor ca e mult mai rapid decat F16 si decoleaza de pe piste scurte, ca-n Europa. Nu spun de ce radare si ce arme suporta.

      Totusi cand ai F16 si infrastructura de mentenanta in tara, motoarele comune avatajeaza F15, chiar daca nici Meteor si nici SM6 nu vor astia sa-i insurubeze, sa nu strice cumva bursele. Plus ca deja e coada prea lunga.

      3
      • „Ala e superior ca interceptor ca e mult mai rapid decat F16 si decoleaza de pe piste scurte, ca-n Europa. Nu spun de ce radare si ce arme suporta.”
        🤣🤣🤣🤣
        Nici aici n-ai nimerit-o. Eurofighter are niste capitole la care este superior lui F16 dar nu le-ai vazut.Ia vezi in cifre care-s distantele de decolare fara incarcatura si cu la cele doua.In plus la capitolul asta sunt diferente intre variatele de F16 dar cine sa priceapa?Baiatul cu linkul si constiinta?In plus Typhoon nu este interceptor.Poate executa si astfel de misiuni dar nu este un interceptor.In sensul strict al cuvantului interceptoare au fost avioane ca F104, Mig21,Mig25 si 31. Continui sa te faci de ras.

        7
        • Ai o logică la fel de colorata că penele din coada, mă „baiatu'”.

          Pune mâna și citește ce-i aia intercepție și din alte surse decât din titluri de magazine istorice de dinainte de inventarea internetului și tutoriale de jocuri video. Chiar daca nu ai nevoie de avion dedicat pentru asta, multirolurile nu-s toate otova, in unele situații le avantajraza viteza, in altele distants de decolare sau radarul sau armamentul sau costul.

          Spre ex aici, contează în primul rând viteza și costul de operare – F15 e ideal doar cu doua AIM-uri cu raza scurtă și cu tunul standard.
          „The primary objective of any interception is to determine intent,” said Cmdr. Jacob Brown, NCR operations officer. “If they will listen to us and are compliant, we can turn them away from the D.C. area and they would no longer be a threat. If they are going out of their way to not listen to us, they may have ill intent and it’s our job to determine that,” he said.
          To determine the intent of the targeted aircraft, air crews use various methods of communication. “The primary means of communication is going to be the lighted sign board that gives specific directions to the pilots of the aircraft,”

          In Marea Neagra nu interceptezi avioane de agrement, ci suhoiuri înarmate cu rachete care bat și 300 km. Cum ar arata oare o intercepție după ce rușii vor pierde Crimeea?

          Ma abțin sa dau linkuri trolilor, puțin cercetare individuala te poate salva de la poarta raiului și ușurează pădurea de încă un papagal.

          2
          • [Editat, atentie la limbaj] vezi care a fost motivul aparitiei avioanelor interceptoare si dupa aceea sa vorbesti.De cand ai aparut pe aici emiti peste tot pareri tembele cu aer de savant si esti atat de plin de tine ca nu vezi ce tampenii spui. Esti atat de [editat] ca nu faci diferenta intre interceptoarele dedicate, care apropo nu prea mai sunt in uz exceptand Mig31, si.misiunile de interceptare pe care le pot face avioanele de superioritate aeriana ca F15 si EF Typhoon si avioanele multirol ca F16, Rafale si Gripen.
            Vezi ca interceptoarele au aparut in razboiul rece avand ca tinta principala bombardierele strategice adverse si in plan secund avioanele de vanatoare adverse. Unele ca Mig 21 au perfornat destul de bine si in rolul de luptator, altele ca Mig25 si 31 au ramas interceptoare, ultimul fiind reconvertit si in bombardier purtator de rachete de croaziera. Te trezesti vorbind ca proasta in targ, n-ai nici macar proprietatea termenilor folositi, bagi in aceeasi oala notiunea de avion interceptor dedicat cu cea de misiune punctuala. Esti vai de capul tau te pricepi la toate si la nimic. Si ca de obicei , ca sa-l citez pe Sharky citesti din doua in doua si intelegi din trei in trei. Nici F15 nici Typhoon nu-s interceptoare si pentru ca incerci s-o dai la intors revin cu afirmatia ta foarte clara:
            „Ala e superior ca interceptor ca e mult mai rapid decat F16 si decoleaza de pe piste scurte, ca-n Europa”.
            Apropo ai cautat cifre comparative privind distanta lor de decolare?Vezi ca un EF si un F16A se invart, goale, pe la cca 500 m.
            Sa nu uit, ofiterul american citat de tine spune care-i scopul si oarecum modul de desfasurare al unei misiuni de interceptie.Nimic altceva. Dai degeaba din cioc, cam toate fighterele din ziua de azi sunt multirol.F15 si EF au fost create xa avioane de superioritate aeriana nu ca interceptoare.Acum au devenit multirol gratie evolutiei tehnologiei si campului de lupta. Mai ramane sa spui ca mentenanta la un bimotor costa mai putin ca la un monomotor. Btw papagal o fi creatorul tau.

            4
  6. Mie unul îmi miroase și a intervenție „uncle Sam”, că oferta a fost prea bună ca să nu fi intrat pe filieră și alte guverne. Cred că a fost cu dedicație pentru România și mă bucur că am făcut afacerea asta.
    Aștept completarea apărării AA cu SHORAD, V-SHORAD. artileria autopropulsată într-un număr decent, schimbarea armei dr asalt si producția dd muniții în țară măcar pentru ceea ce putem (arme de asalt, proiectile). Ahh, da… si drone produse in tara. Nu cred că nu putem așa ceva…

    18
  7. Si intelegem de ce avem in proiect Ofp 6.6

  8. Soluție simplă

    Afirmi:

    „Se dovedeste ca aviatia este cu utila si asteptam cu interes ca F 16MLU sa intre in lupta si sa vedem atunci cum se descurca “batranul” F american in fata S 300, S 400, Su 30 si Su 35S.”

    Dincolo se formulările agramate și lipsa semnelor diacritice, afirmația în sine este o mare neghiobie. Eu sper că avioanele primite nu vor întra niciodată în luptă. Pentru că ar fi o luptă care, purtată pe teritoriul nostru, nu am putea să o câștigăm niciodată.

    4
    • Mănânci căcat
      La ora asta nici dacă ar vrea nu are Rusia cu ce să ne sperie.
      Îi uscă Ucraina

      31
      • Soluție simplă

        Măi puștiulică, cu mucii-n gură! Păstreză-ți injuriile scoase din puțul gândirii tale cretine pentru uz propriu! România – teatru de război – înseamnă distrugere garantată 100%. Câștigă cei care stau în afară liniei de contact!

        9
        • In 10 zile anu trecut aviatia Nato a facut 800 de iesiri pt lupta pe timp de pace intr-un exercitiu, vrei sa ii incerci pe timp de razboi

          24
          • @Soluție simplă: se referea la F-16 în acțiune în Ucraina .Nici măcar F-16 românești. Deocamdată. Da’ ai sărit tu precum puricele potcovit să tragi subiectul spre defetismele tale.

            Iar pentru cultura ta generală, dacă se întîmplă să fie bal NATO-Rusia, nu vom sta deoparte, că nu suntem Orbanistan (nici ăia nu știu dacă se pot fofila). Cât despre distrugere garantată 100%, mai calm, că cedează vreun vas, dacă se ajunge până acolo, sunt distruși și rușii și e o cu totul altă situație, în general.

            29
            • Deja hunii s au fofilat in caz de bum bum. O zise Stoltenberg cu subiect și predicat când fuse la Orban săpt. trecută. Ungurul nu se mai opune în alianță,ăștia nu ii obliga la nada. Înseamnă că se lasă cu trosneala. Acu depinde dacă Bideul senil se duce in audiență la Sf. Petru. Dacă da,poate scăpăm.

              3
            • Mai citim si noi dunga la care comentam ,sau tre sa aparam punctul de vedere al colegilor de munca ,ce scrie mai sus de mine?

              7
        • Ce sa vezi cand te cauta razboiul in multe situatii ca stat mic nu prea ai cum sa-l refuzi.Ca sa fie dracul si mai negru unele razboaie, cele mai multe ajung sa se poarte si pe teritoriul tau.
          Doar ca autorul nu se referea la un astfel de scenariu ci la razboiul existent in Ucraina pt ca si ucrainenii vor primi F16 MLU.Acu trebuie schimbati nadragii ca i-ai udat degeaba.

          13
    • Este, evident, vorba de F 16MLU pe care Ucraina le-a primit de la Olanda si Danemarca…

      13
    • @Soluție simplă
      „Pentru că ar fi o luptă care, purtată pe teritoriul nostru, nu am putea să o câștigăm niciodată.”
      Nenea, ia desenează-ne, ca pentru niște copii neștiutori, de ce și în ce fel nu putem câștiga, ca să înțelegem și noi…
      Părerea mea, hâc…

      36
    • Nu ai inteles nimic! Zi un singur caz in care ucrainienii s-au aparat cu aviatia?
      Ucrainienii au nevoie de avizatie sa distruga obiective din spatele frontului, de preferinta din Rusia. Este mult mai eficient sa distrugi fabrica sau depozitul decat sa te chinui sa dobori rachetele deasupra ta. RAF a castigat razboiul cand a trimis Lancasterele sa distruga industria si orasele germane, nu cand se aparau deasupra tarii proprii. La fel si USAF in Japonia. Pentru asta trebuie sa ai aviatie buna.
      Deci, aviatia aia de care spui, nu va apara teritoriul national ci va ataca obiectivele adversarului, pentru asta ai nevoie de interconectare cu aliatii care sa poata asigura coordonare, alertare si acces la o gama larga de armament comun.
      Azi Rusia nu se poate apara de niste aeromodele facute in garaj ce zboara cu 150-200 km/h, ce sanse au sa se opuna celor peste 10 mii de avioane NATO cand cel mai slab avion aliat e comparabil cu cel mai bun avion al lor?

      6
      • N-am urmărit discuția dar privitor la ce fac ucranenii cu F-16, dar cel mai tare acum le vor ca să se apere, nu poți să acoperi complet suprafața țării cu AA.

        Iar ucrainenii s-au apărat destul cu MiG-29 și Su-27, nu e numai contra avioanelor (care oricum nu prea mai intră în spațiul controlat de ucraineni), dar mai ai de-a face și cu rachete de croazieră, drone de atac, drone de observație sau rachete balistice.

        De asemenea cu aviație poți să împingi și avioanele lansatoare la distanță mai mare de potențialele ținte.

        2
  9. ce ar mai trebui aici, mai ales daca exista piese de schimb, sa mai fie luate niste F-16 MLU, completata o escadrila la 18 (cea care are 17), plus inca niste duble (minim 6); daca se mai gasesc la pret bun cu resursa si simple. din pct meu de vedere, idea, o escadrila ar trebui sa aiba 24 de apare, 4 duble si 20 de simple.

    pentru viitor, stim ca se doresc in total 48 de F-35 cu 32 de bucati in prima faza (3 escadrile de 16 in total, desi din cate stiu eu standardul NATO e 18 avioane / escadrila). asta probabil inseamna ca o perioada vom merge in paralel cu 2 escadrile de F-35 si una de F-16, din ce mai ramane cu resursa pana luam restul pana la 48.

    totusi, parerea mea e ca nu pot functiona numai cu F-35 pentru ca in ciuda calitatilor, avionul are si unele limitari.

    conflictul din Ucraina si atacul iranian asupra Israelului ne-au aratat ca un avion de vanatoare poate completa foarte bine sistemul de aparare AA pentru ca pot fi doborate drone cu astfel de avioane; daca ucrainienii ar fi avut un avion cu Meteor (AMRAAM mai greu, raza mai mica), probabil tactica rusa de a bombarda dintr-un spatiu greu de atins de apararea de la sol si nici elicopterele de atac rusesti nu ar fi fost atat de prolifice in timpul ofensivei din 2023.

    F-35 poate juca si rolul de avion de vanatoare pur dar parca sunt altfele care o pot face mai bine, de aia cred ca ar trebui sa fie suplinit de un vanator pur, chiar de generatie mai veche (adica 2 escadrile de F-35 si una de altceva); ar putea fi F-16V ca tot avem ceva expertiza cu primele variante, adaptarea la un aparat mai nou (si diferit) ar fi mai usoara pentru toti cei implicati plus ca treci usor de pe F-16 dubla comanda pe F-35.

    alte solutii ar fi europene si parca ar fi buna putina diversificare. prespun ca exista destule Eurofighter mai vechi cu destula resursa incat sa merite un upgrade cu AESA si asta ar fi un avion foarte capabil pentru vanatoare de drone si mai ales de rachete de croaziera. Are excelenta racheta Meteor, pentru care nu exista acum un echivalent american. Rafale sau Gripen nu cred ca-s solutii chiar faca francezul e comparabile cu Eurofighter. primul e fabricat in numar mic si e coada mare la cele noi iar Gripen n-aduce ceva in plus.

    Nu vad insa viabila o aviatie bazate exclusiv pe F-35, mai ales daca se mentine actuala stare de lucruri pe termen lung, cu o Rusie agresiva; ar trebui sa tindem spre 72 de avioane, chiar cu pretul taierii de la altele, in principal marina (n-avem nevoie de multe nave mari, nu se doresc submarine).

    7
    • Unchiul Sam NU AVEA echivalent pentru Meteor.
      Tocmai a aparut stirea ca o versiune a SM6 a fost operationalizata pe F-18 (se numeste oficial AIM-174B) in timpul RIMPAC si are o raza de actiune de 320km. Intentia este de a folosi F-18 pe post de caraus, iar tintirea sa o faca F-35.

      6
      • pai tot nu e echivalent pentru Meteor ca nu e ram jet, e de vreo 5-6 ori mai grea (are aproape 1500 kg) si probabil va fi folosita pentru tinte mari (avioane EW, de realimentare, bombardiere, rachete balistice)

        E un very long range la care s-a ajuns din nevoia de a contracara China intr-un eventual conflict in Pacific, unde avioane de EW, realimentare, bombardiere lansatoare de rachete de croaziera, patrulare marina vor fi folosite din plin. nu are nici un avion senzorii necesari sa o ghideze la distanta aia singur asa ca probabil va fi folosita cu AWACS-uri sau AEGIS-uri

        chinezii au PL-uri de cu raza declarata de 300 si 400 km, unele cu variante ram jet pentru tinte mai agile, pentru aceleasi motive, aparare flota, linii de comunicatii, atac asupra multiplicatorilor (AWACS, tankers)

        Nici nu ai cum s-o folosesti pe un F-16

        e o alta categorie de racheta, mai degraba Phoenix e echivalent, care are drept tinte alte mijloace si nu avioane de vanatoare, drone sau rachete de croaziera.

        deci nu, nu e un echivalent pentru Meteor, are alt rol.

        4
  10. Mentenanta si piese de schimb, subiect:
    Pacat ca la Marina Romana nu s au
    gandit la fel cum au conceput subiectul la F16.

    6
    • Pastrand proportiile, vânătoarele de mine din clasa Sandown ? Sa nu spui ca si astea nu isi au rostul in FNR . Da, stiu, nu avem piese de schimb in contract dar totusi o nava nu e un avion, tine mai mult la tavaleala .

      1
    • Din pacate in fiecare familie largita exista c’cate un copil’ vitreg sau nepot defavorizat/prost vazut. In cazul nostru este marina!

      3
  11. Miercuri s-a semnat contractul de 1 miliard $ pentru tunuri autopropulsate K9 – 54 buc. + K10 – vehicule alimentare si suport pentru K9 – 36 buc.
    Sursa:
    https://m.defenseromania.ro/coreea-de-sud-primeste-o-comanda-de-1-miliard-de-dolari-din-partea-romaniei-pentru-obuziere-autopropulsate_629157.html

    Pentru tancuri m-as orienta catre K2, cu perspective de K3 – eventual fabrica in RO.

    La MLI-uri avem participare, sa vedem.

    Macar sa avem F16 in curte cit mai repede, poate inainte de termen, sa incepem sa le zburam. Ca altfel, doar la defilari si muzeu … stau pe pista… sau in hangare degeaba.

    SHORAD si VSHORAD – asteptam;

    Drone mini si mici – asteptam;

    Arma de asalt – asteptam; nimic nou … nimic la orizont;

    Asteptam si Abrams, la astea deja am platit ceva, parca …

    Nave – nimic, zip, zero barat, nada; doar nave de patrulare;
    sper sa nu mai luam SH-uri…

    Sub-uri – nimic;

    Elicoptere – transport si eventual asalt – nimic;

    Arme AT portabile – nimic in cantitatile necesare; nimic nou;

    Humvee-uri – nimic; doar turcii au ramas … dar nu se mai aude nimic deocamdata; mai bine o inchidem …

    Cam asta e situatia – cel putin atit cit stiu eu.
    Deci gauri aproape peste tot, 85-90%, perspective sumbre.

    Buget / bani de investit = – (multi de minus !)
    Deficit guvernamental = -55% din PIB – cheltuieli fara numar, alegeri, crestere salarii bugetari – 26% ; tarom falimentar -> -235 milioane euro ; cfr falimentar -> -1 miliar euro, and counting.

    PNNR blocat – inflatie scapata de sub control, investitii = 0 , cheltuieli bugetare fara numar si cap, etc.

    Situatia economica e sumbra, anul 2025 va fi un an greu. Sa vedem ce se mai intimpla si in iarna, la alegeri. Si sa speram ca nu cistiga trompeta …

    6
    • Ai si tu dreptate, dar totusi nu e ‘dracu asa de negru’; iti pot face o lista maricica cu lucrurile care totusi merg binisor in RO. De ce merg bine, e alta discutie: context, inertie, un pic si de la guvernanti samd.

      PS: „Deficit guvernamental = -55% din PIB” -> asta e (‘stocul’ de) datorie publica; deficitul e ala ‘bugetar’ cu valori de 3-6% si se calculeaza anual (diferenta cheltuieli-venituri).

      5
      • Nu am zis ca situatia dotarii noastre e disperata, doar ca avem multe lipsuri si banii pentru noi achizitii sint aproape inexistenti. Chair as vrea sa vad o lista cu ce avem, macar asa, in mare, ca sa vedem procentul … Si chiar ar trebui sa fie perfect functionale chestiile care exista – zic eu – altfel e doar statistica … ca la alegeri…

        Mai adaug la lista de lipsuri – rachete AA portabile;
        Vehicule anti-drone, care sa insoteasca blindatele – tancuri, MLI-uri, IFV-uri;
        Drone mini si mici – again !

        In rest e bine, caldutz – de vara .. seceta, recolte distruse … preturi enorme pe litoral, etc.
        Marea e verde (cloaca – 26-27 grade in apa), mor algele … de caldura – daca n-au AC … Sa tot inoti intre alge, o placere …

        Omorim ursi, ca turistii se aventureaza peste tot, sa scape de caldura.

        Din culmea prostiei: montam camere de supraveghere chinezesti la unitati NATO…
        Mai bine lipsa – zic eu … ca se fura cu acte, nu mai e nevoie si de camere de spionaj…

        4
  12. Daa, dar pe acest forum se vb. muult si prost despre achizitia de MLU, fara sa va informati macar inainte.
    …acuma e o „achizitie” buna, bine mai, daca asa ziceti…

    5
      • …pentru ce ? ….pentru prostia altora care se cred ultra-szuper-all-around-destepti ?
        Forumul militar care habar nu are din pacate ce inseamna MLU, citesc ca esca un prompter, citari de la altii, etc.
        …”opinia personala” e daca dimineata s-a trezit cu fata la cearsaf si nu si-a cafeaua…
        rumanica tzaranilor habarnisti

        3
  13. Acum ceva timp incepuse sa devina clar ca odata cu intrarea in serviciu a F 35 in numar mai mare in aviatiile aliate, o sa fie un numar din ce in ce mai mare de F 16 la care aceste tari vor trebui sa renunte si chiar sa renunte ieftin ca sa scape de costurile de operare in paralel a F35 si F16, plus numarul limitat de avione care pot fi intretinute, parcate sau depozitate in aceste tari.
    Cine a avut de la noi din minister ideea sa preia din acest excedent, cam merita o medalie, altfet trageam si acum de Mig 21 daca nu ne trezeam atunci, ce ramanea ajungea oricum prin Ucraina.
    Mai ales norvegienele, cred ca nu gaseam un alt prim proprietar care sa le intretina atat de bine pe intreaga durata de utilizare cum au facut-o nordicii.
    Chiar a fost o afacere buna. Poate cea mai cap pe care am facut-o in ultima perioada.

    9
  14. F16 este unul din cel mai bune programe ale Mapn. 3 escadrile f16, armament modern, piloti, piese de schimb, centru de antrenament f16 in Romania pe avioane olandeze(nu ne consumam resursa la escadrile cu instruirea de piloti), centru de mentenanta f16 la Bacau, pe bani relativ putini.

    Nu stiu ce mai putem cere la programul f16 romanesc…poate rachete aa si radar aesa sa fim chiar in top.

    20
    • exact, aesa
      avem vecini cu aesa, noi…

      3
      • Da din 2028 bulgarii

        2
      • @noairbag
        Avaaaaiii, trebuia să fie unul.
        Vezi câți bani au dat vecinii pe F-urile lor, și cât au așteptat. Mare afacere, mare…
        Până le operaționalizează vecinii, noi o să avem oameni la pregătire pentru 35.
        O să ai și tu AESA, nu mai plânge mă mămică…
        Părerea mea, hâc…

        11
      • Avem vecini care nu isi pot patrula spatiul aerian, pt ca le expira resursa la Mig29 si pilotii bulgari zboara mult pra putin.
        Chiar ar merita o comparatie intre cele 2 programe F16. ei au dat vreo 3 miliarde pe 16 aparate noi-noute, primele 4 vin la anul, iar ultimele in 2030. Ati vazut cat a durat operationalizrea unui aparat nou in dotare la noi, la bulgari va fi la fel.
        In concluzie, cand vor avea bulgarii F16 operationale, noi vom face trecerea la F35, avand si cateva zeci de aparate mai vechi, dar bune la casa omului.
        Apropo, F16 le vin la anul cu conditia ca Graf Ignatievo sa fie gata modernizata

        5
    • Am vrut sa zic rachete AN si nu AA;

  15. O intrebare pt cunoscatori, stim ca au trecut deja printr-un MLU dar oare nu exista vreun program la uncle SAM gen SLEP care sa le aduca si pe norvegience la tineretea portughezelor macar? Stiu ca LM parca finalizase de curand un stress test pe o structura de F-16 si au concluzionat ca poate fi impinsa pana la 18,000 ore de zvor!!!! Ar fi magnific ca cele 49 F-16 modernizate la standard V sa zboare cat mai mult in paralel cu cele 48 de F-35 si cand nu s-o mai putea trage de ele sa le inlocum cu drone dedicate pe conceptul Loyal Wingmen + alte drone MALE pt atac.

    6
  16. Nu sunt nici pe departe cunoscator in domeniul militar dar citesc cu interes de ceva timp articolele si comentariile – multe foarte pertinente – de pe site-ul dvs.
    In mod normal se preconizeaza ca F35 sa inlocuiasca mai tarziu F16 achizitionate acum. Asta ar insemna ca sa avem o flota exclusiv F35.
    Este F35 un “Jack of all trades”?
    Personal eu vad un grup de atac format din F35 pentru anihilarea apararii aeriene F15EX pentru anihilarea aviatiei inamice si F16 pentru lovituri asupra tintelor terestre.
    Stiu ca din punct de vedere logistic ar fi un cosmar sa ai atatea tipuri de piese de schimb, simulatoare, pregatire diferita pentru piloti dar cred ca din punct de vedere al capacitatii de lovire ar fi mai bine sa ai avioane specializate pe tip de misiune.

    10
  17. Hunter (Scythia Minor)

    Aviz pentru postacii Kremlinului: daca Ukraina primeste 80-90 de F16, probabil ca vor avea 40-45 de avioane operationale…numar suficient sa creeze SUPERIORITATE intr-un punct al frontului, ca ucrainieni sa aiba timp sa-l inunde cu blindate/tancuri…si atunci razboiul e pierdut. D’asta Unciul Sam ezita…si n-o face din teama unui razboi nuclear, ci de teama unei prabusiri a Rusiei. Riscul ca armele nucleare sa incapa pe mainile unor dictatori nebuni ii nelinisteste teribile p’astia din NATO.
    Legat de razboiul conventional: daca prin absurd Polonia ar ataca Rusia in momentul de fata, polonezii ar defila prin Piata Rosie. Rusii n-ar avea cu ce sa-i opreasca, prin mijloace conventionale…
    Germania, Franta, UK sunt constiente de slabiciunea Rusiei si d’asta nu se agita nimeni.
    Daca Franta se angaja in mod direct in Ukraina, rusii pierdeau urat…

    Tot ce au agonisit rusii in era Putin, s-a c-am pierdut in razboiul asta. Kievul a schilodit industria rusa de extractie si prelucrate a petrolului, astfel ca exportul a scazut masiv. Lucru valabil si pentru gaze. China si India nu pot inlocui UE, pentru ca infrastructura ce le leaga de Rusia nu e dezvoltata.
    Ucraina tre’ doar sa-si intareasca AA si sa se fortifice, apoi razboiul de uzura ii avantajeaza. Pentru ca efortul Occidentului e minim in raport cu nivelul stresului ce apasa economia Rusiei. Banii vor decide, iar Vestul nu duce lipsa.

    17
  18. Pana la urma se va pune aesa macar pe unele dintre ele? Ca abia atunci putem vorbi de o schimbare reala de forta…. + munitia aferenta

    4
    • UA va compensa lipsa AESA de pe F16 cu Saab-ul ala cu AWACS.
      Ce inseamna „munitie aferenta” ? Cata vreme totul merge in retea si se raporteaza la un singur model de situatie operationala, orice racheta poate fi trasa de pe orice lansator conectat la retea, cu sau fara radarul lui – am inteles eu gresit, sau interconectarea asta e tot vre-o licitatie anulata ?

      Apropo de AWACS, nu mai stiu pe unde am citit ca Grippen-urile actionand in retea ar putea sa „emuleze” un AWACS.

      2
      • Ce are a face AWACS care este un radar aeropurtat folosit pentru avertizare timpurie cu un radar AESA de pe un avion de lupta care este un radar multimod pe care pilotul il folosesre pentru detectie tinte la sol si in aer, incadrare tinte, bruiaj contra radarelor adverse. AWACS-ul suedez ii va ajuta pe ucraineni sa detecteze mai devreme diversele tinte, sa creeze o magine mai completa a campului de lupta dar in nici un caz nu va putea sa dirijeze rachete spre acele tinte pentru simplul motiv ca radarul lor nu poate face incadrarea tintelor.

        7
  19. Dotarea ca dotarea, dar ce nu se înțelege este cu cine folosești ce tehnică ai? A cu cei ca mine care au servit sub drapel 31 ani (in cazul meu) și când am ieșit la pensie …. ți-ai bătut joc la propriu de mine tăindu-mi drepturile prevăzute de lege prin tot felul de ordonanțe. Ba mai mult nici măcar gradul militar nu mi-l plătești corect. În aceste condiții te aștepți din partea mea să fac orice pentru binele … cui? Nu nene va fi dinte pentru dinte.
    Cei care veți sări să mă blamați întâi să aveți armată cât mine și apoi să chelțuiți lunar 350-400 pe medicamentele care nu îți mai sunt compensate în totalitate de parcă bolile le-am obținut prin baruri și plimbări exotice nu prin poligoane și unități militare.
    Sunt curios în caz de nevoie (dara-r Domnul să nu fie vreodată nevoie) câți din cei plecați pentru o viață mai bună se vor întoarce. Eu nu cunosc pe nimeni care ar face asta și toți pe care i-am întrebat mi-au zis clar … ce să apăr … furturile politicienilor și șmecherilor. Am plecat de bine sau de rău unde m-au adus politicienii. Toți mi-au zis să meargă iohanis, băsescu, constantinescu și iliescu (special scriși cu litere mici) și găștile lor. Dar parcă vom vedea că ei sunt primi care vor fugi la nevoie.
    Așa că nu va mai amărâți cu dotări de X sau Y, că cei care le vor utiliza sunt tot cei ca mine (cu moralul la zero) sau câțiva tineri încă patrioți (cât o mai ține și asta) și apoi …. liniște.
    PS1 Văd că majoritatea de aici fac o confuzie gravă punând semnul egal între sovieticii bolșevici și ruși. Hmmm a citi încă nu a omorât pe nimeni așa că ….. mai documentați-vă mai ales că acum s-au deschis ceva arhive și dintr-o parte și din partea cealaltă.
    PS2 Scuze dacă sunt ceva greșeli de exprimare/scriere, dar m-a luat valul și mi-am spus rapid ce aveam pe suflet.

    9
    • Spre știința matale și ăia/alea care au luptat cu toți bețivii și nespălații prin spitale, cu toți copiii cretini prin școli, prin tot felul de hale fără încălzire sau șantiere prin coclaurii patriei, cu studii complete sau mai puțin, tot bolnavi, tot 300 – 400 lei dau pe medicamente, tot aceleași pensii neindestulătoare au. Și dacă armata credeți că atrage numai prin salarii personalul, atunci o să fie plină numai de idioți cărora le curge scuipatul pe la colțul gurii în timp ce se sprijină în veșnicul kalash. Dotare, perspective, apoi bănuții din cont.

      17
      • ”Spre știința matale” fă o comparație cu studiile, salariile și condițiile de la locul de muncă între personalul medical civil și personalul militar. Ai să fi surprins să constați că chiar dacă militarii au pregătire și studii superioare sunt mult mai prost plătiti. Am avut ghinionul să fiu internat în spitalele românești și stiu foarte bine în ce condiții se muncește și mai ales că nimic nu mișcați fără ”sfântul plic”. Ați ajuns atât de ”inumani” încât și dacă mergi cu un nopu născut la vreun control așteptați … plicul. Așa că nu-mi spune mie de condițiile din spitalele românești și mai ales de majoritatea medicilor care lucrează în ele.

        5
        • Eu zic sa plimbi ursu, ca omu ti a explicat ca de ceea ce te vaiti tu sufera multi care nu au pretentia ca sunt speciali cu toate ca unìi au facut munci mai periculoase 10-12 ore pe zi 6 zile din 7 decat ce ai facut tu si nu au beneficiile tale ,singurul beneficiu e sa moara inainte de pensie pt ca atunci cand tu ai 15 de pensie mancata el mai are 5 ani de munca ,sfatul meu pasol na turbinca

          16
        • Am vrut să îți răspund, dar a făcut-o mai jos Nicu_4, că el a înțeles exact ce am scris.
          Pî Sî deci în spitalele militare dai șpagă să se uite tov. colonel dr. la tine? Trebuia să îi arăți epoletii.

          8
          • Amandoi care ați comentat mai sus sunteți cu adevărat ”tolomaci”? Am zis eu numai de spitalele militare? Am zis de spitale în general. Fiecare pădure are uscăturile ei.
            Vă doare adevărul și când nu mai aveți argumente … hop cu denigrarea. De unde știți voi ce am muncit eu în armată ca să trageți concluzia că un săpător de șanțuri care are o muncă fizică grea merită mai mult? Ce mă enervează cel mai tare este că dacă cineva are altă părere decât voi gata este rusofil, ceeace în căpșoruil ală de bibilică pe care îl aveți este sinonim cu neica nimeni. Nici nu meritați să vă răspundă omul că oricum sunteți setați ca și ghiolbanul care vedea doar psd psd ….. și până la urmă Dumnezeu ia dat ce vroia … psd. ADIO

            2
            • sapatorul ala de santuri risca sa fie ingropat de viu risc pe care tu in armata ma indoiesc ca l-ai avut vreodata ,oameni care cu adevarat au riscat ceva in armata nu sunt plangaciosi ,plangaciosi sunt aia care au ros turul pantalonilor plimband scaunul de birou de la sertaru cu acte pe care tre sa le ingroape la sertaru cu wiskey primit spaga

              4
        • Eu cred ca si civilii si militarii mor la fel, iar in razboi spitalele tot cu crucea aia sunt semnalizate, indiferent daca au personal cu pensii speciale acolo sau nu.

          Medicina militara e mult supradimensionata pentru cata armata are tara. Nici macar tehnicienii civili n-ar trebui sa aibe dreptul sa foloseasca sistemul armatei, d-apai familiile extinse ale cadrelor sau mai stiu eu ce adunaturi fara uniforme. In plus, asigurarea medicala militara ar trebui sa fie la fel de buna in orice spital si in orice cabinet civil.

          2
          • Dl. Coscogeamitea vă spun din propie experientă că degeaba ești militar dacă nu ești general, căci doar atunci te bagă în seamă. Mori ca orice civil dacă nu dai șpaga. De multe ori am preferat să merg la spitale civile decât la cel militar, iar operațiile nici prin cap nu mi-a trecut să încerc să le fac la cel militar. Ar fi însemnat să-mi reduc drastic sansele de reușită.
            Dacă vreți să vedeți realitatea mergeți la aripa militara de la Matei Balș și comparați-o cu cea civilă.
            Referitor la medicamente gratuite așa cum sunt prevăzute în lege este o mare gogoriță, căci cele gratuite sunt câteva și cele mai proaste. Pentru medicamenete mai bune platesti diferenta care nu este mica deloc. 80% din medicametele pe care le folosesc să mă țină în viață le plătesc. Nu cred că cineva își permite să se joace cu o boală cardiaca sau cu diabetul, asta dacă nu vrea sa se sinucida.

            Ce mă deranjează este ca am pornit de la o discutie privind dotarea cu cate 3 avioane pe an, care este o absurditate enorma și am ajuns sa vorbim despre supravietuire.

            2
  20. nu te-a luat nici un val,esti un mic propagandist muscal cu aceesi vrajeala de tip nou,pe care o vad des pe retele,rusii nu sunt sovietici,ca asa s-a dat ordin de la Moscova,romanul avand alergie la sovietici,ati venit cu noul text in care aveti mare incredere ca mai spalati pe creier niste prosti,ca Rusia ne-a cucerit si umilit,doar incepand cu al doilea razboi mondial,nu de cand ati ajuns la granitele noastre si Carpatii si mai ales gurile Dunarii,nu sunt element principal in strategia de aparare si dominatie muscala a zonei.
    Mai urma sa o bagi pe aia cu lgbitistii si occidentul decadent si ca adevarata salvare e de la kgb-ul aflat la butoane in Muscalie,aparatorii religiei si a familiei traditioanale in timpul liber,ca atunci cand sunt la munca,au alte treburi,mai o crima,mai un razboi.

    23
    • Marș bă și pune mâna pe carte și las-o mai moale cu propaganda de la Moscova. Habar nu ai pe ce lume trăiești. Citește, documentează-te și apoi vorbește. Eu am scris că unii fac confuzie punând semnul egal între sovieticii bolșevici și ruși, NU CĂ RUȘII ar fi ”ușă de biserică”. Dar dacă atât te duce mintea încât nu vezi decât …. ruși vinovați esti un nimeni. Spre știinta ta sovieticii bolșevici erau: ruși+ucrainieni+belarusi+georgieni+….+ și majoritatea dintre ei evrei khazari. Ai idee ce fronturi sovietice au luptat in România in WWII și ce comandanți aveau? Ai idee ce naționalitate aveau primi 3 oameni in statul bolșevic numit urss si ce naționalitate aveau?

      8
      • Da aia care violau fete de tarani romani cand purtau razboaie cu turcii in numele ortodoxiei ce erau?

        16
      • Vezi ca faci guma din logica, si se poate intinde dar se si rupe. Pui ww2 langa punctul incipient al republicilor federative sovietice, ca discutam de urss din 1922 de abia, si faci afirmatii la care gasesc un exemplu si tu vrei sa ne convingi ca-i regula. Mai ales ucrainienii, care desi aveau elemente bolsevice, republica populara ucraineana era in razboi cu RFSR. Nici cu evreii nu ai nimerit-o, ca ajungem la evreii bukharan, care dupa o exterminare mica si-au primit drepturi, dar cifrele nu produc acea „majoritate” de care vorbesti.
        Ca poate ne trezim si noi dupa Cristian Racovski ca eram… bolsevici.
        Pe logica asta, francezii, macar unii au fost bolsevici, avant la lettre: https://en.wikipedia.org/wiki/Robespierre_Monument
        Si mai usor cu modul de adresare, asta daca vrei dialog si nu banare. Ca in partea asta a lumii, rusul si aberatile sale evolutive istorice au fost, sunt si vor ramane problema.

        13
        • @lt(rez) Asta cu ” Vezi ca faci guma din logica, si se poate intinde dar se si rupe.” se potrivește și afirmației tale. Cred că de asta au și condus U.R.S.S. -ul prin Brejnev, Hrușciov și Gorbaciov, ucrainenii, pentru că erau în război cu U.R.S.S. . Omul a îndemnat la lectură. Dacă te apleci cu atenței asupra documentelor disponibile s-ar putea să descoperi că n-or să-ți placă concluziile. Asta nu le face mai puțin adevărate. Vezi cine a fost artizanul terorii roșii, vezi cine și ce ascendență avea primul șef al CEKA.Iar unele din lucrurile pentru care a militat intens „comunistul” Maximilien François Marie Isidore de Robespierre, dincolo de excesele din timpul terorii, au fost: dreptul de vot pentru toată lumea, dreptul de a te înscrie în Garda Națională indiferent de clasa socială din care proveneai, dreptul de a petitiona, dreptul de a putea purta armă pentru legitimă apărare.

          5
          • Nu, chiar nu se potriveste. Pentru simplul fapt, ca ia aleator puncte istorice indica lipsa studiului metodic al isotriei pe domenii si capitole, recte studii in domeniu, dar nu-i asta problema neaparat. Problema este atutudinea.
            Si da-mi voie sa-ti spun ca faci exact acelasi lucru. Sari in timp istoric ca sa conturezi un argument, ceea ce este complet eronat.
            Par example, razboiul de independenta ucrainean care s-a soldat cu victoria bolsevica a inceput in 8 noimebrie 1917 si s-a incheiat in 17 noiembrie 1921. Nu am spus ca erau in razboi cu urss, ca urss nu exista in microepoca isotrica respectiva, ci exista Republica Sovietica Ruseasca, care define Republica Socialista Sovietica Federativa Ruseasca in 1918. In urma acestei victorii discutam de disolutia republicii populare ucrainiene, ia lidershipul ei a avut prezenta de spirit macar sa se retraga in Polonia.Desigur ca in tot acest razboi, a existat o factiune bolsevica provenita din ucraina, si o factiune care se vroia „stat”, stat nerecunoscut insa decat de rfsr.Ca ei asa fac, perioc vin sa elibereze. Revenind, liderul ucraininean, presedintele directoratului care conducea tara, Symon Petliura find solicitat in reptate randuri polonezilor de catre rusi astfel incat sa-l intrebe de sanatate si sa nu-l execute sumar, desigur. Urmata apoi de deportari masive, executii, si toate bunatatile specifice sovietizarii unui stat. Orice coincidenta cu prezentul, este pur intamplatoare. Desigur ca mai sus am ultrasimplificat situatie, find zeci de factiuni care se luptau intre ele.
            Contrapui acesta epoca cu epoca Brejev. Si daca luam strict pe Brejnev, vezi te-ai faultat singur, conform trilogiei memorialistice a lui Brejnev: Memories (1979), „And so, according to nationality, I am Russian, I am a proletarian, a hereditary metallurgist. O am pdf in engleza si de-aia am copiat netradus.Girja mare cu astia pe care ii faceti ucrainieni pe criteriu geografic, nascuti find in Imperiul Rus. Sa ma duc mai departe de Brejnev nu are rost.
            Cu Ceka, daca vorbim Felix Dzerzhinsky, s-a nascut in Bielorusia, intr-o familie nobiliara… poloneza. Interesant este insa ce insemna ceka, adica Vserossiyskaya chrezvychaynaya komissiya/ All-Russian Extraordinary Commission. All-Russian Extraordinary Commissionn titlu chiar are denumirea “ruseasca” si nu spre exemplu comisia “multietnica”.
            Si aici am mai citit, dar pacat nu mai scrie Iulian pe site, ca ne povestea aici o zi si o noapte.
            Fara suparare dar opinii de genul sunt de sorginta dughinista, panslavism, nu rusul face si drege, nu-nu sunt niste valori la care toooata lumea slavona a achiesat, de la mic, la mare.
            Robespierre, la fel ca si Adolf, a avut si idei bune. Nereferindu-ma neaprat la teroarea iacobina, si nici la persona ci la intregul curent, favorita mea in materie de idei a fost aia cu redenumirea zilelor saptamanii, sau zeita ratiunii la Notre Dame. Iar drepturile la care te referi erau relativ trunchiate, ultimul lucru la care sa gandeau cei care cereau paine a fost dreptul de a-si lua muscheta. De asta spun, doar contextul istoric conteaza. Dar punctul pe care l-am subliniat cu Robespierre era ca daca ne luam dupa largile definitii de mai sus, ajungem la concluzia eronata ca Robespierre a r fi fost protocomunist. Evident ca nu.
            Si eu indemn la lectura.

            8
            • Îl comparați pe Robespierre cu Adolf, îmi vorbiți de drepturi trunchiate, în context istoric, asta cînd singurele drepturi anteriore se reduceau la unul, dreptul divin al stăpînului domeniu asupra supușilor săi. Mă faceți ,în mod subtil, putinist, argumentul suprem atunici cînd celelalte s-au terminat sau nu ne sunt cunoscute. Pretindeți că mă faultez singur cînd afirm că Breznev este ucrainian susținînd afirmația cu un citat pe care pretindeți că-l aveți din memoriile lui Brejnev. Citatul este, în fapt, un copy paste incomplet din Wikipedia. Vă este iertat și faptul că nu știți că memoriile respective, așa numita trilogie Brejnev, a fost publicată între 1978 și 1979 și a fost scrisă de un grup de jurnaliști condus de Leonid Zamyatin, la vremea respectivă Brejnev era la fel de lucid cum este Joe Biden zilele astea. Așa cum vă spuneam lectura te poate feri de ridicol. În același articol de pe wiki la referințele 5,6 și 7 găsiți fotocopii ale unor documente oficiale care-l identifică exact așa cum spun eu, ucrainian. Așa că nu știu cine ce faultează. Ca un mic exercițiu pentru acasă, ca o argumentație în favoarea postări de mai sus al lui Ștefan1966, în ultimă instanță, un apel la rațiune, fără secvența teoriei conspirației, încercați să aflați cine au fost Lazar Kaganovich, Alexander Parvus, Yakov Ganetsky, Moisei Uritsky, Yakov Sverdlov,. Konstantin Chernenko, Genrikh Yagoda, Vyacheslav Menzhinsky, Naftaly Frenkel, Nikolai Yezhov, Vlas Chubar. O să descoperiți că au fost mai degrabă regula decît excepția.

              1
              • Din ciclul, mi-as dori sa fie asa. Ai presupus cam multe.
                Din context istoric daca tu crezi ca drepturile au inceput cu revolutia franceza, eu nu am ce sa aduag. Daca crezi ca revolutia franceza a inceput de la lipsa unor drepturi(strict atat), o notiune care avea cu totul alta intelegere fata de cea de azi, e chiar comic. Daca crezi ca in perioada monarhiei franceze nu existau drepturi, iar iacobinii le-au adus, este iarasi complet gresit. Ca un rezultat a fost declaratia drepturilor omului, da, nu cred ca-i un secret. Ca avem in faza initiala o monarhie constitutionala din 1791 pana in 1792 si de abia apoi prima republica, iara nu cred ca-i secret. Si nici ca ideile lui Robespierre, unele bune, a venit la pachet cu teroarea.
                Daca crezi ca mi-ai dat ceva noutati mai sus, sau faptul ca in epoca memorile lui Brejnev au fost o surasa buna de glume iara te afli in eroare. Ceea ce nu stii, sunt conditile in care un document istoric, caci asta este trilogia respectiva, este exclusa ca proba macar partial. Oare nu vrei sa-mi spui ca-i si material propagandistic? Sau ca nu printul harry a inventat ghost-writing-ul.
                Pe wiki, este un miniarticol, gasesti mult mai amplu.Imi pare rau ca atat ai inteles din ce ti-am scris, iar daca nu ai inteles care este punctul comun intre Adolf si Robespierre, trebuia sa ma intrebi. Adolf are un punct comun si cu Obama. Amandoi au purtat costume maronii la un eveniment de stat. Iar daca ai inteles ca te-am facut putinist, iara ai inteles prost. Foarte prost chiar. Tot asa, ca l-ai pomenit pe Vyacheslav Menzhinsky, sti ca a fost de orgine polonez, recte dintr-o familie mixta ruso-pononeza, nu?
                Spor la citit, incepand cu pagina 6, copiat din pdf, de acolo mici probleme cu formatarea. Si iti dau un sfat inca prietensc, combate ce scriu, cu probe, cu ce vrei tu, nu ma acuza de minciuni, ca ultimul care a facut asta s-a trezit banat. Putem discuta cat doresti ca-i o traducere proasta si imi pare recenta. Rusa nu stiu, deci alta alternativa aici nu am decat pdf-uri traduse prost.

                6

                uncle. Apparently, as is customary in Russian families,
                Lenya, there were quite a few people with the same last name in our village.

                And so, according to nationality, I am Russian,
                I am a proletarian, a hereditary metallurgist

                It is appropriate in this regard to recall the genealogy of the worker
                class of Russia. Its rapid growth began just at
                the turn of the 19th and 20th centuries, which caused the displacement
                huge masses of people, drastic changes in the lives of millions
                millions of people. The fate of each of them individually
                it might have seemed random, but their common fate was
                historically conditioned, one might say, predetermined
                the industrial revolution that took place in the country.
                And it was not at all a coincidence that brought my parents here
                to Yekaterinoslav region (today’s Dnepropetrovsk region)
                region), and forced them to settle in the south of Russia.
                ……………..
                O scurta completare, totusi, care este ideea pe care vrei sa ne-o transmiti, ca sincer ma doare la bascheti despre ce arbore genealogic are unul sau altul atat timp cat a facut cariera intre zidurile Kremlinului. Intreb ca sa stiu de maine cum, in conformitate cu definitile de mai sus, ne uitam la moldoveni… ca Fyodor Brovko spre exemplu s-a nascut in satul Popencu, Imperiul Rus la vremea aceea.

                1
      • Problema nu a fost Stalin, Hrusciov, Beria sau altul de mai facea cu mana de la balcon. Problema sunt(eti) toti, de la ultimul soldat ce a pasit pe aici in 1877 si beat mort fura/viola pana la celebrii „eliberatori” cu „davai ceas” si violurile in masa.
        Ca sa vezi cat esti de varza, ii urau pana si cei mai convinsi comunistii de nationalitate romana, Gh Dej (un criminal dealtfel) fiind chiar mai disident decat Ceasca. Asta se ferea sa mai plece la Moskova, nu de alta dar a ratat la mustata caderea avionului pe un scenariu identic cu cel de la Smolensk.
        Iti dai seama ca noi am fost singura tara comunista care nativ ii uram pe rusi mai mult decat pe inamicii ideologici (americanii, germanii, francezii sau evreii), asta de la primul om de pe strada pana la conducerea de Stat.
        Deci, canta la alta masa cu prostiile astea, de cand exista primul rus doar guvernele lor au diferit in rest toti au fost fix identici.

        29
        • Exact cum am spus vorbiți din auzite și dusi de propaganda. V-am spus ca s-au deschis arhivele si va puteti documenta, dar voi …. nu aveti timp de asa ceva. Este mai usor sa ”dati la cap” in loc sa cititi.
          Pace vouă …… si dormiti in continuare acoperiti de propaganda.

          Intre 1739 si 1944 sunt: 10 invazii rusesti si 2 invazii sovietice.
          Scor 12-1 (daca luam in calcul ca si noi am trecut dincolo de Nistru).

          3
          • @Ștefan1966 Persupun că ar fi inutlil să le povestești despre masacrul de la Odessa, din octombrie 1941. Atribuit armatei române.

            • legatura cu avioanele F16 este care,va suparati ca va face lumea troli dupa ce trolati la greu ,omul a deviat deliberat discutia spre alte subiecte si acu noi suntem de vina si tre sa suportam no ,saracuta victima aparata de colegul de munca,mincinosii astia de imperialisti e rai

              6
              • @Nicu_4 De fiecare dată cînd scrii un astfel de comentariu nu faci decît să-ți afișezi ignoranța. Consideră discuția cu tine închisă.

  21. Toata lumea injura MLU la greu, ca vezi ca sunt rable, ca pot fi doborate cand ridica botul di’ pi’ aerodrom, …acuma ce „bine” ne „este”, MLU este ca o plapumica, …
    Habar nu aveati nici atunci si din pacate nici acum.
    Si lucrurile astea trebuiesc spuse, altfel digiaba’ e forum de „discutzii”.
    Si…sa vezi ‘ndat ca o sa sara sa ma denigreze si sa scuipe seminte cu coaja against …ca veezi duamne s-a gasit unu sa zica ceva impotriva turmei, cetei de acudetoatecunoscatori…in chestii meletare…
    PS ..invartitzi subiectele ca shawormele stricate, habar nu aveti sa fiti macar cu niste subiecte serioase

    2
    • r”u”manica = tara geniilor cu 12 clase chinuite si bac tras de par (daca il au), ce cred ca daca folosec cuvinte din social media isi ascund spoiala educationala. Evident, pare mai interesant daca folosesc si putina anglo-romana, fara sa stie ca in organizatiile mari de business asta este gestul prostului absolut.
      Boss, baga a doua si livreaza urmatoarea comanda.

      12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *