F 35A pentru Fortele Aeriene Romane…

… nu mai pare doar o dorinta sau o declaratie politica din partea Bucurestiului ci se dovedeste o chestiune serioasa. Conform ultimelor declaratii ale ministrului apararii, este asteptata semnarea contractului pentru 32 de F 35A (avioane, pregatire, munitie etc) in toamna acestui an.

Din ceea ce a declarat Angel Talvar, lucrurile sunt acum pe mana americanilor, asteptandu-se un raspuns din partea acestora, dar lucrurile par a fi pe un curs bun, lucru la care, in mod sincer, nu ma asteptam, atat timp cat programul F 35A costa 6,5 miliarde de dolari. Daca contractul se va semna in 2024, primul aparat ar putea fi livrat in Statele Unite in 2028 (unde s-ar face pregatirea personalului) si ar ajunge in Romania in 2030. Initial se discuta despre 2032 dar Lockheed Martin a devansat termenul cu doi ani, daca contractul se semneaza in octombrie sau noiembrie.

Este pentru prima oara cand senzatia de seriozitate generata de declaratiile MApN pe tema F 35A este mult mai puternica decat cea de planuri “cincinale”. Letter of Request (LOR) a fost trimisa catre Washington in septembrie anul trecut. Mai trebuie mentionat ca Romania doreste sa cumpere 48 de F 35A, dar contractul va fi impartit in doua transe: 32 de aparate acum, restul de 16 dupa ce primele doua escadrile vor fi receptionate.

In acelasi timp lucrurile par serioase si pe alte paliere, tot conform ministrului apararii, alte programe de dotare ar fi pe ultima suta de metri, pregatite de semnare in 2024:

  • Modernizarea celor trei nave purtatoare de rachete – NPR;
  • O achizitie cu totul suprinzatoare, care si ea pare discutata deja: sisteme MANPADS Mistral 3 in valoare 622 milioane de euro. 231 de sisteme=231 de lansatoare?
  • Drone Switchblade 300 şi 600. Ar fi vorba despre drone tip loitering SwitchBlade 300 – 25 de sisteme cu o valoare de 176 milioane lei si un anumit numar de SwitchBlade 600;
  • Se pare un nou lot de rachete anti-tanc Javelin, pe langa cele aprobate de americani in decembrie 2023. Atunci aveam 26 de unitati de lansare LWCLU + 263 de rachete – 80 de milioane de dolari, acum se face vorbire despre 33 de sisteme – 63 de milioane de dolari. Ar fi interesanta o clarificare, daca discutam despre doua contracte diferite sau despre semnarea celui dintai, dar cu un numar mai mare de unitati de lansare;
  • Un lot nou de rachete sol-sol ATACMS;
  • Rachete aer-aer AIM-9X Sidewinder Block II – 60 de unitati (din cele 300 de rachete de acest tip aprobate de americani in mai 2024), AIM-120 C (7sau 8) AMRAAM – 66 unitati pentru 685 milioane de lei, GBU-39/B SDB – 400 bucati – 275 milioane de lei si bombe ghidate laser pentru dronele Watchkeeper XR.

Pe langa acestea, surse anonime (sa le spunem) sustin ferm ca batalionul de tancuri Abrams si restul de trei baterii Patriot ar fi deja la capitolul contracte semnate si ca in curand vom avea si confirmarea oficiala din Statele Unite atunci cand acestea vor fi comandate de guvernul american catre companiile producatoare. Primul Abrams ar fi sa ajunga la Constanta in 2026.

Si ar mai fi un mega-contract care se apropie si anume competitia pentru sisteme anti-aeriene cu raza medie, aici am putea avea un castigator (sau nu) desemnat anul acesta. Suma pusa la bataie este una foarte mare: 2,7 miliarde de euro pentru 27 de baterii. Ramanem in asteptare.

Daca ne uitam acum la ce doreste MApN sa initieze in acest an, avem si aici lucruri foarte interesante:

  • Echipamente de geniu – 17,3 miliarde de lei;
  • 3 sisteme C-RAM, probabil ca Iron Dome – 2,5 miliarde de lei. Nu stim daca se doresc sisteme C RAM pe baza de rachete de interceptare (sisteme cu raza mai lunga) sau sisteme artileristice (cu raza mai scurta);
  • Sistem de razboi electronic mobil, o dorinta mai veche a armatei pentru a inlocui, probabil, sistemul “Azur”. De amintit ca in 2022 MApN a mai lansat o competitie pentru achizitia a doua astfel de sisteme de razboi electronic: „Sistem de război electronic în comunicații H/V/UHF-LINX” si „Sistem de război electronic în comunicații H/V/UHF-LINX”, impreuna un pic peste 950 de milioane de lei, ambele anulate. Actuala competitie are in vedere o suma mult mai mare – 4,7 miliarde de lei;
  • Modernizarea radarelor cu raza medie pentru altitudini mici si medii GAP Filler – 19 bucati avute in dotare – 1,8 miliarde de lei;
  • 12 complexe de radare pasive – 441 milioane de lei;
  • sisteme C41 cu capabilităţi de integrare ISTAR, 4 PC brigadă şi 13 batalion – 1,5 miliarde de lei;
  • 2 nave de patrulare maritima – 300 milioane de euro.

Toate aceste programe pe care MApN spera sa le lanseze in acest an vor fi pe baza de procedura competitiva.

De remarcat sa nu se aude nimic, si avem aici confirmarea, despre lansarea achizitiei de MLI-uri pe senile, un program care trebuia lansat inca din 2023 dar care s-ar putea ca nici in acest an sa nu-si afle debutul, dar lucrurile par concentrate pe apararea antiaeriana, atat cea cu baza la sol cat si la nivel de avioane de lupta.

De asemenea razboiul electronic pare sa fi devenit o prioritate maxima, ca si dotarea cu munitii ghidate: rachete AT Javelin, ATACMS, GBU-39/B SDB.

In privinta bugetelor disponibile, lucrurile stau cam asa: pentru 2024 exista un buget pentru achizitii de tehnica de lupta de 16 miliarde de lei (3 miliarde de euro), dar se pot contracta achizitii cu plata esalonata in anii urmatori de pana la 71 de miliarde de lei (14 miliarde de euro) conform Ziarului Financiar.

GeorgeGMT

211 comentarii:

  1. Dar de programul 4×4 nu se mai aude nimic?

    3
  2. De admirat faptul ca se stabilesc priorități, nici nu pot să m a gândesc ce grele sunt alegerile în condițiile de buget și de nevoi la ora actuala. Nimic insa pe partea antisubmarin, nici NPR-urile și nici OPV urile par să aibă capabilități. Plus nave de deminare, rachete de coasta sau elicoptere ASW. Deci rușii nu mai contează submarin la Marea Neagră?

    7
    • Scrie in articol, NPRurile asteapta semnarea contrcatului anul acesta.

      6
      • Ce fel de radare pasive vor ? Vera NG, sau TWINVIS de la Hensoldt ? Acestea par mai uzitate pe piata ! Cei de la Hensolds se lauda ca au urmarit un F35 de la decolare pana a iesit din raza de actiune a radarului. Avionul participase in Germania la un show aviatic/expozitie de tehnica militara. Iar ca modernizare a celor 19 radare GAP Filler, le pun pe picior telescopic sa le ridice de la sol pentru a creste raza de detectie si acuratetea ?

        6
      • Vor primi NPR urile arme anti-sub sau sonare? Mă îndoiesc, ele au fost proiectate cu alte scopuri.

        2
  3. Se pare ca spusele lui Trump in campania electorala incepe sa-i bantuie pe ai nostrii…Cu un Trump aproape sigur castigator , mai ales acum dupa retragerea lui Biden , ai nostrii incep sa cheltuie aia 2.5 %…. Concentrarea pe partea AA este ok dar se observa iarasi lipsa capabilitatilor navale atata pe termen scurt cat si lung….Cu 3 NPR – uri nu prea faci fata ….Sper sa le vina mintea la cap si sa nu bage 1,5 miliarde in fregatele alea vechi Inca mai este timp pentru ala 4 corvete.In. doi ani poti avea macar una daca dai comanda acum

    8
    • Nu faci fata cui?

      Mai aveti inca obsesia cu flota de suprafata dupa ce flota rusa a fost data la fund,iar ce a ramas a plecat de la Sevastopol?

      47
      • de aia nu inteleg eu de ce modernizeaza NPR-urile, primul rol al acestora e anti-nava. e cam singurul rol, ca-s mici…numai ca rusii nu preau mai au nave de suprafata in MN, la ce le folosesti? stop gap pentru ca vine tarziu bateria de coasta?

        eu as renunta la cele doua fregate, la Marasesti, la NPR-uri si le-as inlocui cu 6 corvete…in timp nu acum, initial cu 2, apoi iar 2 etc.

        16
        • Exact, facut contract direct cu Damen sau Fincantieri (o procedura accelerata de oferte in plic de la producatorii existenti in Romania nu ar trebui sa dureze mai mult de 1-2 luni). le dai configuratia dorita si sa vina cu oferte rapid. Daca inchei cu Damen sunt sanse sa revitalizezi si santierul Mangalia.

          Flora ruseasca acum e departe, dar rusii vor reveni la u moment dat, si atunci o sa ai nevoie de nave. Ucrainenii ne-au castigat niste ani sa ne punem si noi la punct flota. Vestea rea e ca atunci rusii vor avea aproape numai nave noi si moderne

          13
        • Pentru marina militara cea mai buna soluție este cea mentionata de Dov.Mai multe nave de tonaj sub 1500 t, asa cum are Israelul.Modelul flotei israeliene este ok și pentru noi.
          Apărarea apelor teritoriale o putem face, apelând la bateriile mobile de rachete sol nava, rachete aer nava, câmpuri de mine, drone kamikaze si acvatice.

          12
          • Nu e nevoie de baterii la tarm. Radianul
            de lovire/aparare a unei rachete purtata
            pe vas e mai lung decat tot tarmul Romaniei, oriunde se gaseste vasul aparator. Invers, baterie pe tarm e statica si cu asta vulnerabila. Cine a gandit prostia asta ?🤯

            4
            • Romania e in Nato iar UA e si ea partener. Cata vreme nu sunt nave pt NSM, macar se formeaza infrastructura si personalul pentru operarea tipului astuia de rachete pana se scovbeste marina de cateva platforme.
              In plus.. pe tarm exista aparare antiaeriana de nivelul bazei de la Kogalniceanu – cam scump sa plimbi o asemenea protectie in largul marii.

              1
            • destinatia bateriilor sunt posibilele nave de desant si cele de sustinere

              bateriile NSM sunt mobile

              in rest ai dreptate

              2
            • @Dov aici chiar nu ai dreptate – posibilii adversari pentru Romania sunt rusii si nu descultii dotati de Iran cu arme transportate pe Toyote. Voi va pregattiti Marina Israeliana sa fie doar la serviciu si nu si la primire sau cel putin pana mai acum cativa ani. Ca acum SAA’R 6 este corveta cat se poate de serioasa si construita dupa standarde NATO.
              Bateriile de coasta se pot masca in teren, pot sa foloseasca drumurile secondare la fel ca HIMARS, si au avantajul de a putea fi aparate de o AA si aviatie minima, folosind si mascare in teren.
              Fii linistit ca exista si in NATO omeni care au gandit chestiile astea si sunt militari de cariera.

              5
              • Nu i chestie de dreptate. Daca pui pe vase
                ai optiunea sa le pui unde vrei. Pe uscat
                au fost in Romania inainte de NATO
                si mobilitatea lor e complicata.
                In momentul in care aprinzi radarul
                de control de foc esti prins dar si cu el
                precum spui un grup de avioane.
                Crezi ca ti stau ultimele la dispozitie
                tot timpul in caz de lupta? Ai deanuns
                avioane? ROAF e tot timpul la dispo?itia
                marinei? Armata Romana are asa grad
                inalt de coordinare ? Eu ma indoiesc.
                In afara de asta sunt prioritati care nu
                marina le prioriteaza ci comandamentul
                central.

            • Pai si vasele alea cu ce le aperi? Nu de alta dar Marea Neagra e al naibi de mica. Trimite inamicul niste barci telecomandate si-ti darama alea 4 vase in 2 ore.

              1
          • sau finlandezii

    • Fregatele vechi americane sunt de fapt LCS frigates vechi de 8-10 ani si vin ca o manusa la ce lipsuri avem pe partea asta . Rapid si ieftin decat inca 5 ani de construit scump . E o alternativa buna nu perfecta .

      6
    • @John D. Eu cred ca e o gresala undeva , a inteles presa gresit . Mai acum ceva timp faceai 4 corvete cu banii aia si modernizai 2 fregate si acum modernizarea ajunge cat 2 fregate noi, sau 2 submarine ? Ceva nu se pupa.. da o naibi de treaba, ca daca e urgenta luam 2 nave la cheie cu vechime de cativa ani de la aliati si gata ! Sa mai astepti 5 ani cand se apropie termenul de casare si de 1.4 miliarde sa ne mai dam cativa ani ? Nu e ok ! Inteleg un 400-500, mai merge, da 1.4 ? de banii aia ne da americanii 2 Ticonderoga cu Aegis si a belit cocaru putinica ! Doua Aegis la Marea Neagra, plus scutul de la Deveselul….. Da am voie sa visez,ca e gratis…

      6
      • Antietam (CG-54), Shiloh (CG-67) Aceste nave sunt propuse pentru retragere incepand cu august anul asta, daca citesti ce au in dotare ca echipament/armament de lupta te ia ameteala… Sa dea naiba, ca si daca nu mergem cu ele pe mare le facem doc uscat, mai punem pe mal sisteme de de antiaeriene/C-RAM, sa le apere si practic avem 3 scuturi „Deveselul”, doua controlate de noi, unul de americani.

        8
  4. „Echipamente de geniu – 17,3 miliarde de lei;” aici cred ca au gresit valoarea…

    7
  5. Dacă primele F35 vin în 2028 înseamnă că o parte din avioane nu vor fi Block 4, din păcate…

    4
    • in 2028 inteleg ca incepe pregatirea pilotilor, avioanele vor veni in 2030.

      8
    • Primele aparate vor ramane in SUA timp de doi ani pentru pregatire personalului si in 2030 vor incepe sa vina in tara. Asa este pt toti.

      11
    • Block 4, ăla care trebuia să fie gata în 2023 ?
      Păi nu știi că se prelungește la fiecare an. Va fi gata cândva, dar când…

      4
      • fcas/scaf la block cat a ajuns ? Noi vrem sa ne luptam cu rusii nu cu babuini prin africa asa ca avem nevoie de avioane stealth. Au altii vreo oferta mai buna ?

        F35 in orice varianta e cel mai bun avion de pe piata pentru a lupta intr-un razboi de intensitate mare. Restul sunt boceli.

        10
  6. De departe cea mai proastă afacere posibil. Ce mă miră este de unde dracu scot ăștia atâta gălăgie de bani. Economia gâfâie,deficitul crește non stop. Bag mana in foc că vor „lua pe caiet” !!

    7
    • Uite motive pt care F-35 e tata lor.Daca trebe sa facem o miscare diplomatica alaturi de americanci,trimitem 8 bucati de F-35 in Bahrain,Okinawa sau Dumnezeu mai stie unde.
      Daca Erdogan sau urmasul sau vrea sa apere drepturile minoritatilor turcesti din Balcani(si sa mai treaca niste resurse de apa in portofoliu),cele 48 de F-35 combinate cu doar F-16 la ei,fara cine stie ce AA inseamna avantaj noi.
      Daca Muscalia va reusi peste 20 de ani sa-si revina,F-35 inseamna in continuare avantaj noi.
      Daca Europa de vest se tampeste si mai tare,pt romanii,polonezii si alti normali din Est inseamna din nou avantaj noi.Nu inseamna ca ne vom lua la paruiala si vom cuceri Viena,inseamna ca la discutii le poti spune duios,”mai ho ba,tu-va neamu’-n…”.Si sa ai o bata mare in timp ce spui asta.

      61
    • Si ce sa facem omule, sa ne indatoram pana la nepoti sa va platim voua, armata de bugetari aroganti si incompetenti salariile si sporurile pe care nu le primeati de la nicio firma privata? Va aud pe toti spunand despre pensii speciale, dar pana la alea ce parere aveti despre 8000 Ron net salariul unui sofer de ambulanta in Teleorman? De banii astia alt roman isi vede casa 2 zile pe luna, diferenta doarme in cabina si mananca din lada.
      Daca vrei sa discutam subiectul deficitului, problema nu este modernizarea Romaniei (se cheltuie mult pe infrastructura) sau investitia in armament ci armata de lacuste numite „bugetari” ce zi de zi toaca taxele platite de noi + cele care se vor plati de copii nostrii in urmatorii 20 de ani.

      46
    • Cam care ar fi fost o afacere buna pt tine? Să fi cumpărat ceva su 24 de la ruși?

      21
    • Dă un telefon la Kremlin poate te lămurește Zaharova

      16
    • Daca RO nu se misca repede cu contractele or sa coste inca si mai mult decat acum, ca dupa alegeri vor fi toti hingheriti sa cumpere made in Trumpland.
      Alternativa la F35 nu exista pt zona noastra, avand in vedere ca pana si UA isi fac refac aviatia cu F16 si Grippen. Evident e si scenariul lui Mihais cu Turcia. Cel mult se pot reduce costurile operand in paralel F16 sau ceva asemanator.

      Mi se pare ciudat ca iau asa putine AIM120C… sunt scumpe, dar ungurii si in curand sarbii opereaza Meteor. Poate vor sa faca integrarea astora pe F16, eventual platind la comun cu UA si cu Polonia 😁

      … mai e si varianta ca nu vor sa se dea in stamba cu cantitati, ca li s-o fi acrit de ucraineni care au nevoie de astea pentru Nasams

      3
    • Nu-ti fa tu griji pentru noi, ne descurcam cumva! Dar ” operatiunea speciala ” de 3 zile a lui putinica, cum mai sta?

      8
    • @Strumpf
      Deh, mai, nu toata lumea intelege sa cumpere Dzeul avioanelor de vanatoare care este… Suhoi.

      2
  7. F35 , ar fi prima capabilitate DESCURAJATOARE pt un eventual inamic!
    Am avea cu ce sa lovim in profunzime si surprinzator, ex: distrugerea AA pt a intra F16….etc!

    13
  8. achizitiile din lista de mai sus par sa fie dupa invatamintele trase din Ucraina…

    ma bucur ca ne grabim cu F-35. avioanele au capacitatea de a ajunge mai repede intr-o zona de interes ca orice alta platforma, navala, terestra, artilerie, aparare AA…este branch-ul pe care l-as dori maximizat

    400 GBU-39/B SDB par in numar considerabil, numai ca-s bombe cam de 150 kg, n-au reusit sa fie bruiate de rusi, spre diferenta de varianta lansata de Himars si la randul lor rusii folosesc bombe similare cu mare succes pentru a bombarda pozitiile ucrainiene

    Switchblade sunt iarasi binevenite, vad ca vom avea inclusiv varianta anti blindat (600) ; nu prea am vazut insa sa fie folosite pe scara larga in Ucraina, posibil insa sa fie si din cauza faptului ca ucrainienii aveau multe drone proprii

    sper sa fie mai multe Javelin, ca avem nevoie iar achizitia de Mistral, desi probabil nu e optima, e totusi europeana, aici cred ca a stat decizia, e vorba de un program european la care am aderat si noi

    la naval ramane insa problema, suntem blocati cu 3 fregate (2 englezesti plus Marasesti) din care nici una nu e functionala, vrem 3 NPR-uri modernizate (mai bine luam 5 LCS cu totul si nu mai modernizam nimic) si posibil doua LCS americane cu problemele aferente ; probabil ca LCS_urile vor fi cele doua nave de patrulare din lista…

    sisteme C4I, oricand sunt binevenite, la fel si sistemele de lupta electronica care vad ca incep sa fie folosite eficient de rusi in Ucraina…

    16
    • Bai nene, toti imi sunteti dragi aci pe ‘forum’, dar mai terminati-va cu LCS-urile alea 😁

      Sunt marfa proasta din fabricatie, foarte multe probleme, ce mai mare fiind ca nu poti sa pui armament decent pe ea, decat cu containere si ‘sudura de Dorei’. Oricare din cele 2 formate de LCS, sunt la fel de ‘handicapate’.

      Inteleg sa cumparam tot din US (+ maxim DE, FR dinainte de ocean), dar sa existe si-un pic de minte limpede.

      🙂

      13
  9. Pana acum,lupta anti-drona e putin,putintel,spre deloc.Chiar deloc nu e,pt ca se face din vorbe,uneori.Inca nu a ajuns la stadiul pdf ori simbol pe harta.

    Da,era vb de ceva C-RAM,modernizarea artileriei AA,dar cumva nu sunt prioritatea 0.

    Si nu avem nici un program national pt drone mici si multe,lucru pt care nu e nevoie sa apelezi prea mult la parteneri externi.Acolo,un 5-10 milioane amarate anual,ar fi destul cat sa bagi cateva mii de bucati in stoc anual,plus ce mai ar trebui sa ajunga la fraierimea din teren.

    17
    • e ceva aici, la drone mici…
      https://www.rumaniamilitary.ro/armata-romana-cumpara-in-jur-de-100-de-drone-vector

      sunt curios pe anti-drona ce crezi ca am avea nevoie?

      1
      • Stiu de vectori.Is bune,haitec.Dar ce se vede din toate cafturile e ca trebe si ieftinaciuni nu atat de haitec,dar care se consuma ca bidoanele de apa.Is pur si simplu o noua arma de masa,precum armele AT,armele individuale.

        Despre AD,mai tarziu.

        8
        • Steppe,ca sa revin la AD.Vast subiect,dar ca sa incepem de la mic la mare.
          Adica de la oarecarele imbracat in uniforma.Prima chestie e sa nu fie vazut.Amu,senzorii termali sunt de 2 feluri-scumpi si care disting bine de tot,care nu prea pot fi pacaliti,decat punand ceva solid,adica teren/multa vegetatie intre tine si senzor.Adica pe scurt,mai multa atentie la tactica.Atat de simplu,dar atat de greu.
          Senzorii de cateva mii de euro mai merg fentati cu cate o plasa de mascare si alte artificii de astea,care variaza ca pret de la 10 lei la 10000 de euro bucata.

          Un mare pas inainte e ca baietii sa fie invatati pe bune ce pot si ce nu pot senzorii inamici.Ai crede ca e de la sine inteles,dar nu e.

          Etapa nr 2 e sa schimbe doctrina privitoare la micile unitati.Cum lupta antiblindate a fost in ww2 si dupa miezul,lupta AD e acum noul cui al lui Pepelea.Adica pifanteria in primul rand si toate armele imediat dupa sa primeasca structuri dedicate luptei AD.Unii care sa nu aiba alta treaba decat sa studieze cerul.
          Exista echipa AB si AP,la nivel de grupa.Trebe si o echipa AD.La Cp avem plt aruncatoare,pt ca foc si manevra.Evident trebe unul AD.Si tot asa,cu cat urci in lantul trofic.Toti care au treaba de la 0 la 40km de linia frontului au nevoie de structuri AD.

          De 100 de ani avem ca baza foc,manevra si comunicare.Asta se replica de la nivelul cel mai mic la nivelul intregului front.
          Unii trag,altii se misca acoperiti de primii.Comunicarea e sa stie cand si cum sa faca ce au de facut.Acum trebe admis ca mai e etapa.Protectie-foc-manevra.

          Revenind la aia micii.Primul pas e sa stii daca esti observat sau nu.Experienta UA si RU a confirmat o treaba la care ma ganeam de multi ani(acum ma alint singur 🙂 ).Adica niste fraierici care studiaza cerul cu te miri ce ieftinaciuni de 200 dolari ce analizeaza frecventele cunoscute.Altii bruiaza,tot cu ieftinaciuni de 1000-2000 de euro.

          Camerele termale,senzori acustici(cel mai important e urechea) ,un banal binoclu ,ar completa echipamentul de detectie la cel mai mic nivel.Pt ca 2-3 nefericiti tre sa si care toate mizeriile astea e bine sa fie luate cat mai usoare.Portabil in acceptiunea SMAP =/= cu parerea lui Ionel carcasul.

          Pe parte de combatere,dupa bruiaj,cea mai smechera solutie e pusca semiautomata cu alice.Rusii au scos o munitie care formeaza o plasa din fire de kevlar,cu diametru 1m.Is alice legate cu fire de kevlar,care se desfasoara cam in 15m de la iesirea pe teava si bat cu succes 100m.
          Rusii folosesc Saiga lor,UA au luat pusti Hatsan turcesti.Eftin si bun,la ambii.

          Pana acum am vb doar chestii ce se pot face cu banii de tigari ,schimbat niste state de organizare,cativa aitisti (mult spus)si cativa tragatori la talere.
          Daca pifanii primesc optica de 20000 parai bucata,fiecare om cu o pusca capata o oarecare(limitata) capacitate AD si o excelenta capabilitate sa impuste orice altceva.Dar ar fi SF,asa ca nu luam in calcul.

          Treburile astea,facute cu minima raspundere ne duc in anul 2024.Nu-s reteta 100% ,ar mai muri,pt ca suntem oameni,deci prosti,lenesi ,sictiriti, si adversarul e si el vioi si activ,dar ar muri in numere rezonabile.

          Modus Operandi e simplu.Acum un sef de grupa sau boss de plt face un plan si da ordine pe timpul actiunii.Cutare foc de acoperire,cutare salt inainte.Acum mai asteapta OK-ul de elementul AD .
          Evident,totul e mai complex,dar toate generatiile de 200 de ani incoace s-au vaietat ca „in zilele noastre situatia e mai complicata ca in trecut”.

          15
          • rezon
            si firme de drone-antidrone proprii.
            ce cumperi azi e deja depasit ieri
            ukr se descurca

            • Se descurca si unii si altii pt ca importa din Asia componente electronice, pe plan local produc corpul dronei.Rusii prefera aluminiu,pt ca produc la greu.UA fibra de carbon,pt ca au acces usor la ea.Cativa studenti indemanatici asambleaza si iete marea industrie.

              3
          • multumesc pentru explicatie, suna bine ce zici, sper sa se si faca ceva in directia asta, pare ca prezenta dronelor mici se permanentizeaza de unde si nevoia de a le combate.

            partea cu camuflajul e evident din ciclul oldies but goldies.

            legat de asta, ce vad prin Ucraina, dronele mici in special FPV nu prea actioneaza noaptea, probabil limitari de senzori? probabil unitati echipate cu aparatura de vedere pe timp de noapte ar fi mai greu de combatut cu drone

            nu ma gandisem insa ca ar trebui sa mearga pana la nivel de grupa si sa ai un fire team specializat la fiecare grupa AD (ma rog, nici nu stiu clar cum mai e organizata grupa noastra acum).

            in materie de optica, nu face IOR cam tot ce am avea nevoie? daca da, atunci ar trebui sa profitam ca avem asa ceva in curte

            dar daca tot s-ar face o structura AD, ma gandesc ca, poate de la un nivel in sus (batalion?) e nevoie si de ceva ITsti/electronisti mai priceputi totusi, de pilda cum a inceput USMC acum cativa ani cand a scos tancurile:
            https://www.careersinthemilitary.com/service-career-detail/marine-corps/signals-intelligence-specialists/electronic-intelligence-electronic-warfare-analyst

            si mentionez asta la discutia despre AD pentru ca parerea mea e ca se vor combate eficient si cu mijloace electronice, nu neaparat pusti, mitraliere sau tunuri cu tragere rapida.

            • 1. Legat de drone pe nocturna,ca sa tina costul redus nu aveau termale pe dronele de atac ieftine.Dar asta se cam schimba,eu am vazut tot mai multe atacuri noaptea.
              Evident,e un compromis,nu e obligatoriu sa ai toate dronele cu termala,dar as zice ca un 10-15% ar putea avea capacitatea asta.

              2.Io nu detin adevarul,dar se intampla sa am oarece idee despre cum s-au batut oamenii din trecut.Iar dronele sunt acel „ceva” care are impact major.Literalmente,nu te mai poti duce sa iti faci nevoile in tufis fara sa o mierlesti ,nu mai poti duce hrana in camion,iar medevac e ATV-ul.

              Prin analogie.Cand au aparut armele automate,prima data nu prea aveau idee ce-i cu ele,le-au trimis la artilerie.Mai pe la 1900 erau la nivel de rgt.Apoi au tot coborat,pana cand fiecare grupa are o mitraliera,iar fiecare pifa o arma automata.
              Datorita astora au aparut tancurile.Au fost jdemii de structuri,organizari,suceli si invarteli cu lupta antiblindate.De la 1943 incoace insa a aparut posibilitatea tehnica ca fiecare om sa aiba o arma AT.Din motive ce imi scapa ,noi nu avem decat la de la grupa in sus,cu cateva goluri.Alta poveste.
              Armele AA,la fel sunt de multe feluri,dar tehnic si organizatotic e posibil sa atasezi unui plt un manpad.Ca paranteza,daca calculezi cate piese se vor a fi luate prin programul VSHORAD,iti va da piesa si plt de manevra.E musai sa fie asa,nirmal ca nu,pot fi la nivel Cp,btn sau altfel,dar e posibil macar.E optim,as zice ca nu,dar e un mare pas inainte pe linia asta.

              Daca socotesti cate Stinger au primit UA in 2022,basca ce aveau ei,iti da un MANPAD la fiecare grupa.Evident,nu fiecare grupa avea atasat asa ceva,dar iti iese o densitate de 3 ori mai mare fata de ce vom avea noi.

              Amu,un tanc ignora un grup de cativa pifani.Pifa fugeau in paduri daca alta scapare nu aveau,iar dpdv al actiunilor deveneau izolati si irelevanti.Avioanele ignorau orice tinta ce li se parea nedemna,chiar cand aveau suprematie aeriana.

              Dronele,cum se vede la vecini,nu te lasa sa manci,sa te speli si sa te mictionezi.Daca avem posibilitatea sa combatem pe unii care ne lasau sa vizitam un tufis,pe nasolii care nu ne lasa sa nu-i putem omori?

              Despre EW,imi pare ca la nivel Cp au cam 6 echipe.Fiind razboi,fireste ca nimeni nu stie exact cate echipe EW AD au de fapt combatantii,dar astia au ajuns pe calea grea la ideea ca trebe multe.
              Dispozitivele luate la mocangeala identifica drone cam de la 1-1.5km.De bruiat le bruiaza de la cateva sute de m si aici e poveste lunga.=>

              =>Pt ca mijloace electronice nu ajung,a aparut ideea sa le impuste.Asa ca vezi pifa atasati pe langa piese de artilerie,vehicule si evident langa alti pifani,echipati cu pusca cu alice.
              Tre sa duci niste apa la 100-200m la colegi,organizezi apararea AD.Unii ciulesc urechile electronice,altii stau sa te acopere la nevoie.

              Fara astea,rusii aveau o viata muult mai usoara.

              10
              • da, probabil ca s-ar fi vazut mai mult superioritatea numerica rusa, la un moment dat aveam senzatia ca frontul e tinut doar de dronele ucrainiene pentru ca se plangeau constant de lipsa munitiei si soldatilor

                Mistralurile par sa fie pentru 24 de batalioane, cam 8 brigazi, iese pe acolo, mai sunt si Chiron cam pt 5-6 batalioane, ma intreb daca ceva CA-94 mai pot fi folosite sau le-am dat prin Ucraina

                partea cu Mistralul a fost intr-adevar surprinzatoare si trecand peste faptul ca e pe trepied si nu MANPAD pur (iar la VM, inf marina, cercetare si altele as zice ca e nevoie de altceva mai usor de manevrat) cam rezolva o problema si e si achizitie comuna europeana

                la arma AT, mie mi se pare ca s-a produs o bifurcatie aici, sunt multe categorii. la grupa ar ramane pentru tinte blindate usor si artilerie la purtator ceva tip AG-7/Panzerfaust/Carl Gustav iar pentru blindate grele ceva din clasa NLAW/Javelin, la nivel de pluton sau pluton special AT la companie, nu cred ca ar exista fonduri sa ai asa ceva la nivel de grupa si nu cred ca ar fi util… si apoi cele cu raza lunga la nivele mai inalte (batalion, brigada).

                cu dronele probabil pentru unitatile pe IFV-uri sau pe Piranha va fi nevoie si de mijloace de contracarare mai puternice si nu cred ca e viabil sa se mearga pe rachetele existente, un motiv fiind ca f putine sisteme AA occidentale sunt si pe platforme mobile

                1
                • La esaloane mai mari,alta distractie.Dar esalon fara structura AD ar fi ceva ce nu poate sa supravietuiasca,darmite sa se miste si cu atat mai putin sa lupte.Arme combinate …

                  Cum vezi foc indirect la fiecare esalon,asa tre sa apara si AD.

                  2
                • Ne uitam ce scrie in pdf de abtu

                  • m-am uitat boss, cum sa nu ma uit, nu vad insa relevanta raportat la nevoia de noi subunitati AD si subiectul discutiei

                    ca nah, lucrurile evolueaza, gandeste-te cate drone FPV erau in 2022 in primele 6 luni in Ucraina si cum in ultimul an vezi clipuri cu drone de astea zilnic, au frecventa manelelor la protv

                    asa si cu ATBTU, poate avem nevoie de mai multe

                    • daca folosesti vamtacuri cu trepied spike de ce sa nu folosesti si cu trepied mistral ,tot se plangea Mihais de lipsa de mobilitate pt talpasi din astia

                    • @Nicu_4 nu ma mai lasa interfata sa-ti raspund dupa postarea ta asa ca-ti scriu aici:

                      in nota de fundamentare, la referirea despre Manpad ii zice portabil deci nu vehicul dotat cu turela rotativa ca la varianta cu Spike desi si acolo e o referire ca e echipament portabil si ma gandesc ca pot executa misiunea in ambele variante

                      sa pui trepiedul de la Mistral pe plafon mi se pare usor exagerat, adica concurezi girafa; mie mi se pare mult si trepied, tre sa-lmontezi, nu poti sa stai intre copaci etc, sunt anumite specialitati unde ar trebui sa aiba MANPAD pur gen Stinger

                      si tu le vrei urcate pe 4×4 :))

                      1
                    • stinger pt ce vrei tu vor veni pachet in caz de urgenta nu va fi cumparat de noi niciodata ,ai un contract si un presupus contract care sa iti dovedeasca asta

                • Legat de fonduri.Daca nu ai fonduri pt a pastra oamenii si tehnica in viata,atunci fie marim fondurile,fie scadem risipa.

                  Sau terminam institutia,ceea ce nu ar fi ceva negativ,ca la multe institutii ale statului.
                  E ca si cum am spune ca nu avem resurse sa dam fiecarui om o pusca.
                  Legat de esaloane.Fiecare tre sa aiba elementul AD,care sa acopere zona de actiune.Cum dronele nu sunt de un fel,AD-ul e si el pe caprarii.De la un pct incolo se confunda cu AA.Dar si asa,e de musai sa se extinda nr unitatilor AA.

                  Legat de mecanizate,chiar daca nu are radar sau alte dracovenii dedicate pt AA vehiculele moderne au totusi o gramada de senzori.Nu e nici un motiv sa nu aiba senzori 360.Tunurile pot fi optimizate si pt a combate tinte aeriene.
                  Si tare is curios daca se vor gandi unii sa puna o mitraliera cu teava lisa pt aparare foarte apropiata.Sau ceva cu efect asemanator.
                  Principial ar fi acelasi lucru ca la APS.Un senzor vede si identifica dronele.Un computer comanda sa improaste tinta cu ceva care sa o elimine.Diferenta fata de APS fiind ca datorita vitezei mult mai mici a dronei ,senzorii pot fi opto-electronici/termali.Nu e nevoie sa semnalizezi pornind radarul APS.
                  APS ramane si asta musai,pt ca dronele pot deveni banali carausi de arme AT obisnuite.

                  La nivel de brigada,ceva care sa combata drone in masa va fi obligatoriu.

                  La rusi si UA e un aparent paradox.Au AA cat ar trebui,pe hartie.Doar ca armele lor sunt incapabile sa identifice si sa loveasca drone mici.Niste teste facute de ei in 2020 au aratat ca tunurile AA de pe Pantsir au nevoie de 3-4000 de lovituri pt a lovi o chichineata.

                  E problema lor ca nu si-au facut radare si munitii dedicate din timp.
                  Dar aici e o invatatura.

                  6
          • Chapeau bas, Mihais! Uite articol care se potrivește mănușă explicațiilor tale
            https://monitorulapararii.ro/infanteristii-marini-americani-vor-echipamente-individuale-de-detectare-si-doborare-a-dronelor-detectarea-ar-putea-fi-realizata-prin-senzori-pusi-pe-1-55170
            ,,Însă infanteriştii marini la nivel de pluton vor să aibă şi modalităţi individuale de detectare şi doborâre a dronelor din grupul 1 şi 2, adică drone de 9 kg, respectiv cu o greutate de între 9 şi 24 de kg. Această nouă capabilitate dorită de Marine Corps ar putea include un echipament individual (eng. gear) care să folosească detectarea acustică sau prin radio frecvenţă. Aceşti senzori ar fi purtaţi individual de militari care i-ar putea integra în brăţări, căşti sau ochelari, care să „primească alerte, avertismente şi notificări de la senzori externi”. Aceeaşi capabilitate la nivel de pluton sau grupă de militari ar putea fi integrată pe vehicule.
            În ceea ce priveşte capabilitatea ofensivă a acestei tehnologii căutate, militarii americani vor ca acest echipament să aibă fie o frecvenţă radio direcţională, fie un sistem de bruiaj montat pe o armă de asalt. Aceştia caută o combinaţie între o armă de asalt şi o armă de asalt optică să poată urmări drona şi să folosească muniţie îmbunătăţită, dar deja utilizată pe armele avute în stoc, care să includă lansatoare de grenade cu elice de 5,56 mm, 7,62 mm, 7,50 sau 7,40mm.”

            1
            • Nu stiu ce sa zic de explicatiile alora.Bruiaj carabil-da.Dar ceva care sa fie pus in pozitie si folosit de un operator la o oarecare distanta,macar un 50m.
              Logica e urmatoarea.Bruiajul acopera o miscare.Cand aia de-i acoperi au ajuns,te duci,ridici echipamentul si te muti cu el,acoperit de camarazi.Dar cand il folosesti,aprinzi becul si risti foc indirect.Din fix acest motiv transmisionistii nu stau langa statie.
              Al doilea motiv tine tot de sanatate,pe termen mai lung.Chiar nu vad afacerea in a trata de cancer un combatant din 10.

              3
      • @steppenwolf

        Sunt multe solutii prezentate de firme vestice pe mai toate clasele de drone posibile si pasive si active si la nivel de infanterist si la nivel de agregat si la nivel de ce vrei tu si cu de toate…

        Important este sa faca niste analize sa vada ce au nevoie si apoi sa inceapa procesul de achizitie.

        4
        • @robi: mi-ar place sa vad ceva care a si fost incercat in lupta si e eficient..deocamdata ce am vazut sunt propuneri…si terenul de incercare era disponibil

          poate exista insa si n-am urmarit eu in amanunt cam ce ar fi eficient

          2
    • A cam disparut Coreea din peisaj… ramanem cu tunete si trambite.
      Nici de arma de asalt nu se mai aude nimik, desi ministrul economiei ne amagea frumos ca din vara vor curge berette ARX160 pe la Cugir, dar nu degeaba ii zice al „economiei”…
      De salutat ca macar se semneaza ceva pentru F35!

      6
      • Beretta nu mai e de actualitate

        9
        • Ar fi devenit de actualitate daca aveau SUA ceva de castigat repede din afacerea asta. Cred ca in urmatorii 2 ani nu mai dau contracte mari decat americanilor… cu exceptia shorad-ului poate, unde nu s-au entuziasmat nici unii de pe acolo sa vanda la noi. Pa si pussy pentru 4X4 turcesti, Redback-uri, nave construite cu europenii etc

          3
  10. Să fie într-un ceas bun. Sper să nu ne apuce din nou dărnicia.

    6
  11. Avem nevoie de o aviație puternica însă în acest moment, asa cum este el, pe parte de logistica, F-35 nu este avionul potrivit pentru noi.
    Dacă îl primim în anul 2028, asa cum a mai afirmat altcineva, nu va fi block 4 iar ulterioara lui modernizare, necesara, ne va costa bani suplimentari, foarte mulți.Elvetia deja este obligata sa facă acest lucru deși încă nu are F-35 în serviciul operațional.
    Datorita problemelor sale tehnice si faptului ca nu sunt nici block 3.5, daca nu ma insel, aviatia SUA a refuzat sa recepționeze mai multe avioane F-35 care acum se afla pe stoc, in SUA.Ar fi mizerabil
    ca ce comandam acum, sa fie avioanele pe care
    nu le vrea aviatia militara a SUA.
    Cu siguranță F-35 va suferi îmbunătățiri majore, la celula, care va suferi anumite modificări pozitive pentru a-i permite sa transporte mai mult armament , în interiorul celulei, din motive de radiolocatie, la motor, care pana la urma, probabil va fi înlocuit cu altul, și avionica.Ma aștept ca aceste modificări sa apară de la versiunea block 5, în sus, iar datorita lor, F-35 sa devina un avion de generatia 5.5.
    Pentru noi, acum, ar fi mai înțelept sa prelungim durata de viata a aparatelor F-16 pe care sa le modernizam la cel mai înalt standard posibil acum, echivalentul block 70 Viper, pentru SUA, sa avem suficient personal navigant și auxiliar pentru ele, sa le putem exploata la capacitate maxima și abia după anul 2035, sa înceapă sa fie produse și avioanele noastre.Fata de actuala configurație tehnica avută, ma aștept ca versiunea de F-35 fabricata după anul 2035 sa aducă îmbunătățiri și performante tehnice majore iar asta ne va costa atunci, alți bani și timp necesar pentru a face avioanelor noastre un upgrade.

    Din păcate, politicienii noștri decidenti nu vor face ce este mai bine pentru aviatia noastră militara ci ce este mai bine pentru ei.

    12
    • E frumos ce spui, dar s-ar putea sa ne lipseasca niste informatii pe care noi nu le avem, de exemplu:
      1. Ca razboiul e mai aproape decat 2035 ;
      2. Ca F16 au sensibilitati serioase, de aici si intrazierea utilizarii lor in UA
      3.Ca au loc alegeri si o data cu Trump nu se stie ce si cand se va semna
      etc, etc etc.
      Eu cred ca ar trebui sa o luam pe urma PL si sa alocam si noi macar 3.5%, altfel … stiti voi…

      17
      • Polonezii vor acorda armatei de anul viitor 5% din pib

        14
        • E o prostie ce fac polonezii. Prefer o Polonie sanatoasa economic chiar daca mai putin inarmata.
          2.5% alocat de noi e suficient (e drept ca ne ajuta si relieful), problema e ca nu cheltuie cat aloca si pe ce cheltuie atat cat cheltuie.
          In max 10 ani Polonia + Romania ar trebui sa aiba un pib nominal similar Rusia, trend e evident in favoarea noastra.

          Rusii daca scapa intregi din aventura Ucraina cu siguranta nu ataca NATO.
          Dar propaganda asta convine multora, e mai greu sa bagi mana in banul public daca nu e ceva sa justifice excesele bugetare: covid, razboi, clima etc. chiar is curios ce urmeaza…

          Acuma e drept ca poate polonezii vor sa mute granita vreo 200 km spre est, atunci inteleg acei 5%…dar e riscant din punct de vedere bugetar…

          5
      • În ce situație se afla armata noastră, ar trebui mers chiar cu 5% din PIB.
        Chiar daca razboiul este aproape, prioritatea noastră nu ar trebui să fie F-35, ci apărarea antiaeriana.Sa nu permitem aviatiei rusesti, rachetelor sol sol, aer sol și dronelor sa acționeze în spațiul nostru aerian.
        Atacuri în adâncimea teritoriului rusesc pot fi efectuate cu rachete sol sol și sol aer lansate din spațiul nostru aerian.
        România ar trebui sa se alăture Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, în programul care urmărește dezvoltarea unei rachete tactice cu rază de acțiune de peste 1000km.
        Noi acum nu suntem pregătiți sa exploatam aparatele F-16 și cred ca avem nevoie de câțiva ani pana o vom putea face la un nivel decent.F-35 este un avion mult mai complex și pretentios , tehnic și financiar ca să îl întreținem.Din pacate, mai mult ar sta în hangar decât la zbor.
        Și eu cred ca F-35 nu este acum, asa cum este, ideal pentru o monoflota, motiv pentru care, pentru anumite misiuni, în special de politie aeriana, as folosi F-16.

        10
        • Daca tara cu un singur gras reuseste 100% din PIB si munitie pentru toata Rusia, noi avem potential mult mai bun decat 🥳

          Acu pe bune, procentele astea nu inseamna chiar asa cat crede lumea intr-o situatie critica. Armata are nevoie de infrastructura de transport a tarii ca nu exista nici cai ferate, nici sosele si nici poduri militare prea multe. Resursa de personal pt armata tot din societatea civila trebuie sa provina – ar trebui sa fie si alte categorii de buget interesate sa motiveze populatia pentru aparare. Baza de cercetare si industriala a productiei si intretinerii echipamentelor militare nu se finanteaza de catre MAPN decat in mica masura, resul fiind la economie sau la cercetare sau la educatie… ca cine coase veste antiglont intr-o fabrica nu are nevoie de nici o patalama de la aparare.

          Atunci cand toata societatea intelege urgenta si se mobilizeaza sa isi asigure supravietuirea, procentele pentru aparare deriva din context.

          2
      • Nici o sansa de asa ceva pana nu facem curatenie. Si 2.5% e bine, daca chiar ne tinem de ei si chiar ii bagam.
        Prin curatenie nu ma refer la ceva abstract.
        Uite tema de gandire, Polonia e pe pib ce e drept dublu, are investitii in inzestrare majore chiar si taiate la jumatate ca sa tinem comparatia cu pib-ul nostru. Chiar taiate la jumatate sunt niste achizitii la care noi nici nu putem sa visam.
        Dar la sfarsit de an, cand se trage linie, an de an au fost pe un deficit bugetar mai mic decat noi. Si au si ei autostrazi de construit, si la ei e coruptie, si ei sunt tot estici. Dar isi chivernisesc mai bine bugetul.
        Si nu e ca si cand nu am fi avut bani.
        In ultimii 4 ani am imprumutat 60 miliarde euro. 60. Si daca astia raman la guvernare o sa mai imprumute inca 60. Se imprumuta si polonezii, dar macar astia fac si ceva inzestrare din banii astia.
        Lucrurile sunt cat se poate de simple. Nu mai faci asa de multe prostii pe banii publici si o sa vezi ca iti ramane si ceva pt inzestrare.
        Dar trebuie putin respect cand cheltuiesti banii oamenilor.
        E primul pas.

        11
    • ,,Lockheed Martin are în prezent 120 de avioane de vânătoare F-35 în depozitele sale, toate așteaptă upgrade-ul TR-3 înainte de a fi expediate clienților interni și internaționali.
      În timpul opririi livrării, Lockheed a continuat să construiască avioane ce urmu să fie echipate cu TR-3, pe care le- depozitat. Numărul exact de avioane în așteptare nu este clar, deși directorii Lockheed au spus că ar fi 120 ce nu vor putea fi livrate în acest an.”

      https://newsweek.ro/international/video-lockheed-martin-incepe-livrarea-f-35-cea-mai-letala-aeronava-din-lume-romania-a-comandat-48#

      Deci aparate în versiunea block 3.Nici măcar în versiunea block 3.5.
      Tare îmi este ca noi din astea vom cumpara iar apoi, cândva, vom cheltui bani mulți pentru a le moderniza și cu toate astea, tot nu vor putea fi, din toate punctele de vedere, ca un avion in viitoarea versiune block 5 care foarte probabil,va avea reproiectata celula.Noi vom putea face update doar la avionica și motor.
      În acest moment, F-35 nu îndeplinește cu adevărat toate cele 5 condiții pentru a fi un avion de generatia 5 insa ma aștept ca block 5, sau următoarele versiuni, sa îl facă pe F-35 un avion de generatia 5.5.

      5
      • Altă bocitoare care plânge că-i cade drobul de sare-n cap.
        Cum o dai, și așa e rău, și așa nu e bine!
        Vladule, care ești tu mare analist, ia explică-ne, pe înțelesul nostru, că noi suntem mai retarzi, cum folosesc evreii 35-urile lor, care nici măcar 3.5 nu sunt, să le dea cu bombe și rachete în cap la vecini, care vecini sunt plini de S-300 sau echivalent, și ale noastre nu o să fie bune de nimic?
        Cu vorbele tale, nu te grăbi…
        Părerea mea, hâc…

        49
        • @Sharky
          Am crezut ca sunt singurul care observa stiinta de carte a colegului Vlad! Ma bucur ca nu sunt singurul carte a obs remarcile „tehnico-tactice ” ale acestuia. Sunt probabil din dorinta sincera de a vedea cat mai repede armata romana la un nivel ridicat de echipare, dar sa nu uitam ca acum 5-6 ani cele prezentate de George in articol erau sf-uri!
          Asa ca mai bine am aprecia, atunci cand este cazul, eforturile celor de la aparare in domeniul inzestrarii care sunt sigur ca de multe ori trebuie sa faca balet cu partea politica.

          23
        • Evrei folosesc simultan, F15, F16 și F35 iar anual, primesc un ajutor nerambursabil din partea SUA, în valoare de 2 miliarde de dolari americani care din ce știu eu, sunt folosiți pentru achiziții militare din SUA.
          Fata de România, economia Israelului funcționează foarte bine iar statul israelian are suficiente fonduri și o puternica și moderna industrie de apărare.
          Fata de Israel, România tinde sa dețină doar un singur avion multirol.

          4
        • Pentru Israel, datorita potențialului sau economic, tehnologic,susținerii financiare din partea SUA, nu va fi un efort modernizarea actualei flote de aparate F-35.
          Fata de România, Israel are și acum o puternica aviație militara , cu numeroase avioane toate aflate în perfecta stare de funcționare, iar piloții israelieni efectuează numărul de ore de zbor la care probabil și mulți piloți vest europeni visează cu invidie.
          România este financiar și militat asa cum este iar acum, nu este în stare sa exploateze la capacitate maxima, o flota de 48 de aparate F16 în timp ce Israel după ce a renunțat recent la zeci de aparate F16 a mai rămas în serviciul operațional cu 144 de aparate, pe lângă zecile de aparate F15 și F35.
          Putem compara Israelul cu România insa la tara noastră ne da cu minus.
          Asa ca domnule rezervist , subofițer în rezervă prin pensionare, chiar nu plâng asa cum cu ironie afirmi însă nu ignor realitatea economica a țării, respectiv ca anul asta în aprilie, datoria țării a depășit 52% din PIB iar cu ce politicieni avem, aceasta datorie va creste și mai mult însă România nu este Grecia sau Polonia, ca să i se ierte datoriile.

          9
          • @Vlad
            Ai scris 2 comenturi lungi ca să spui…ce?
            Tot nu ai explicat de ce crezi tu că ale noastre vor fi mai proaste, și va trebui să dăm o căruță de bani.
            Am înțeles, economie and shit, dar la tine ideea de bază, inserată subtil, era că dăm o grămadă de bani și luăm marfă proastă! Apoi, ce te face să crezi că nu suntem în stare să operăm 48 de F-16, când noi nici nu le avem pe toate în curte!
            Hai cu ceva concret, nu cu limbaj de lemn!
            Părerea mea, hâc…

            11
              • Si mai spun: Intretinerea unui club de
                piloti rezervisti la noi doreste o zi pe sptamana de exersat in mod constant
                dealungul cursului vietii unui pilot, pana
                la 60 de ani. Numai asta doreste sume
                considerabile dar si bunavointa rezervistilor.

                2
              • La cine te referi?Nu ma deranjează absolut deloc daca nu este vorba de mine ci ma ajuta sa îmi corectez opiniile.

            • Pe scurt, ideea mea este ca vom cumpara un produs care nu a ajuns la maturitate tehnologica, care încă suferă de bolile copilăriei, și care în următorii ani, va suferi schimbări tehnologice majore, pozitive iar noi, o tara saraca, va trebui sa scoatem alți bani pentru a remedia deficientele existente în prezent.
              În plus, acum, noi nu suntem capabili sa exploatam la maxim, flota de F16 și ținând cont de situația economica a României, cu atât mai puțin vom fi capabili, financiar și logistic, sa exploatam flota de avioane F-35.
              Opinia mea , total irelevanta pentru alții, mai ales factorii politici decizionali, este ca acum, F-35 nu este avionul potrivit pentru noi și ar trebui cumpărat asa ceva, abia după ce va exista versiunea block 5 care foarte probabil, va aduce modificări tehnice majore, fata de prezent, acestui avion, la celula , motor, avionica/senzori.
              Cumparam un avion pentru a-l exploata 40 de ani și nu ar trebui să fim nevoiți sa ii facem update, măcar în următorii 15-20 de ani, la motor, avionica/senzori, insa cumpărând block 3, este doar o chestiune de ani până ce România va trebui sa facă un asemenea update, pe banii ei, evident.

              2
              • Cine ti-a spus tie ca RoAF nu exploteaza F 16 la capacitate?! De unde ai scos asa prostie? F 16MLU sunt in serviciul activ de lupta, infrastructura este arhisuficienta pt a exploata acum trei escadrile. Baza de la Borcea este aproape gata, MK – aici americanii si Aliatii o folosesc de ani buni, aterizeaza B 52 acolo, se executa serviciul de lupta cu aeronave NATO si MK nu este gata sa primeasca F 16MLU romanesti?
                Campia, aici tot americanii vin cu F 16, F 15, Hercules, C 17, drone si noi nu putem opera o escadrila de 17 avioane?!
                Pregatirea personalului merge in paralel cu sosirea avioanelor, decalajul este foarte mic, nu poti sa ai piloti si tehnicieni daca nu ai avioane, asa ca nu stiu de unde ai auzit tu ca Romania nu poate opera F 16 la capacitate nominala. Poate ne dai un link ceva.

                F 35A, toata lumea il cumpara asa cum este, cand va fi gata varianta Block 4 vom vedea atunci, deocamdata facem si noi ce fac si restul celor care cumpara F 35A. Care ar fi solutia ta, sa cumparam avioane de generatia a 4-a si sa tragem de ele 40 de ani? Nu-i mai bine sa cumparam generatia a V-a cu potential de modernizare? Pana la urma toate avioanele se modernizeaza pe timpul vietii lor operationale. Cate Blockuri are F 16? In aviatia este o normalitate sa-ti mai modernizezi din cand in cand avioanele, indiferent cum le cumperi din start. F 35 nu este cu nimic diferit dapdv de alte aparate.

                Dar afirmatia ca nu putem opera F 16 la intreaga lui capacitate este o gluma proasta.

                16
              • @Vlad
                F35 daca la asta te referi, a mai mult decat
                ajuns la maturitate. Nu uita ca e deja
                combat proven de vre o 10 ani.
                Faptul ca nu multi aici inteleg e diferenta
                intre folosire obisnuita dupa planul trasat
                de la inceputul proiectului si imbunatatiriile acestui avion dupa folosirea lui de facto.
                Aceste imbunatatiri in legatura cu F35
                sunt in forma de sofware dar si in forma
                de hardware in toate domeniile cu care
                este inzestrat.
                Al doilea lucru, imbunatatirile, nu afecteaza feasibilitatea acestuia care in
                momentul de fata e departe ani lumina
                de prototipul lui.
                Israel de la inceput a bagat imbunatatiri
                la el in acord cu experienta de lupta achizitionata si la care americanii s au codit la inceput, ca la urma sa faca si ei
                aceste imbunatatiri multe ca mai putine
                si care difera dupa clientul specific.
                De acolo provine F35i 🙂

                4
            • Pentru exploatarea F-16 , deocamdată nu avem finalizata toată infrastructura necesara, nu avem suficient personal navigant și auxiliar și lipsește suficienți bani pentru asa ceva pentru ca intentionat, armata este subfinantata.

              1
          • Cat de slabe sau de fortoase vor fi „35urile noastre vom vedea, pana una alta F 16 MLU nemodernizat va intra curand in lupta in Ucraina si nu stiu de ce dar nu cred ca ivanii se bucura si nici ca MLU-ul, asa batraior cum este el, se va face de ras.
            Si cand F 16MLU, repet – nemodernizat – va lupta pe front ramane sa ne punem cu totii intrebarea: daca F 16 MLU zboara in Ucraina, ce-ar face F 35A, asa cum este el astazi, daca ar patrula pe acolo?

            In privinta faptului ca nu vom putea, in viitor, sa operam cele 49 de F 16MLU, care vor fi modernizate, sincer cred ca le vom opera de o sa le mearga fulgii, vom gasi si bani, vom avea si piloti. Aviatia romana este fortata sa zboare astazi, si slava Domnului ca se zboara neasteptat de mult ca numar de ore, pentru ca avem de lucru: cu rusii, cu aliatii, cu pregatirea pilotilor.

            Eu nu sunt foarte optimist, dar daca in urma cu 2-3 ani imi spunea cineva ca baza de la MK si Campia Turzii vor primi finantari atat de mari pt modernizare si extindere as fi zambit intelegator pt prostia lui. Lucrurile par sa se schimbe rapid.

            Si cu toate ca programul F 16 a demarat greoi, astazi lucrurile merg neasteptat de bine, iar de zburat, n-au zburat baietii nostri atat de mult de cand s-a terminat WW2.

            13
        • Deci Sharky, te-a lamurit. Cu doua mesaje nesubmediocre a explicat ca F35 Ro nu vor fi bune de nimic si cele israeluene da pentru ca israelienii opereaza o mare varietate de avioane, primesc ajutor de 2 mlrd $ de la americani🤣. De asemenea F35 Ro nu va fi bun de nimic pentru ca noi abia am fi in stare sa operam 48 de F16 ??? Ce treaba ar avea capacitatile intrinsece ale unui avion cu difucultatile inerente la inceputul schimbarii unei flote cu alta nu stiu si sunt convins ca nu este in stare sa dea macar un raspuns la subiect.

          Deci pe langa faptul ca raspunsul lui este penttru intrebari care nu s-au pus mai aflam si noutati din ciclul „Basmele romanilor” dar nu de Petre Ispirescu, adica noi abia suntem in stare sa operam F16 in numar de 48 despre care insa stim ca inca n-su venit toate, vor fi 49 iar a doua escadrila este in curs de formare in timp ce la Fetesti tocmai a absolvit prima serie de piloti romani de F16.

          12
          • @Anla
            Imi cer scuze, nu am observat răspunsul tău, așa că, aproximativ l-am dublat!
            Părerea mea, hâc…

            6
          • Acum, F-35 suferă din plin de bolile copilăriei, este un avion foarte costisitor și dificil la întreținere și pentru americani, obișnuiți sa exploateze F15 și F16-pentru noi încă este foarte dificil, deocamdată.
            In următorii ani, actualele probleme tehnice ale lui F-35 vor fi rezolvate iar actualele versiuni, pentru scapa de actualele probleme tehnice care cauzează cheltuieli mai mari decât se anticipase, vor trebui supuse unui proces tehnologic de update care nu va fi ieftin iar în acea perioada, gradual, o perioada de timp, avioanele noastre vor fi scoase din serviciul operațional.Un om submediocru ca si gandire, nu realizează aceste aspecte și ignora și partea de logistica, mentenanta.
            Pentru noi ar fi mult mai practic sa cumparam avioane care vor fi vindecate de bolile copilăriei deoarece în anii următori nu vom fi nevoiți sa le facem update la celula-atat cât se poate face, motor, avionica/ senzori.

            1
            • Adica sa cumparm avioane generatia a 4-a, net inferioare F 35 asa cum este el astazi pe motiv ca F 35A nu este inca ajuns la maturitate? Pai oricum este net superior la orice zboara pe langa el asa ca care 🙂 ar fi logica sa ingropam miliarde in avioane care in 20 de ani nu vor mai fi bune de nimic?!

              8
              • Departe de mine ideea sa cumparam avioane noi, de generatia 4.Ideea mea este sa prelungim resursa de zbor, cât mai mult posibil, dacă este posibil asa ceva, la F-16, inclusiv cele cumpărate din Norvegia, sa le aducem la block 70 Viper, având ca obiectiv, achiziționarea de F-35 in versiunea block 5, probabil disponibila în maxim 10 ani, și sa așteptăm semnarea contractului pentru block 5 , pana ce minim versiunea block 4 la F-35 intra in producția de
                serie.Fata de ce au rusii, acum, F-16 block 70 Viper, mai ales daca i se integrează și racheta aer aer Meteor, este un adversar redutabil pentru actualele avioane rusesti.

                2
                • #Vlad ca s-o scurtam si sa inteleaga lumea, stii cine cumpara astazi F 35 si de ce e coada la F 35A/B pana dupa colt? Le cumpara cine isi permite si cui sunt americanii de acord sa le vanda. Totii europenii merg spre F 35A/B cu patru exceptii majore: Turcia – i-au dat americanii afara din program ca altfel doreau 100 de bucati si le-ar cumpara astazi indiferent de pret, Slovacia&Bulgaria care din motive doar de ele stiute au cumparat F 16 Vlock 70 in loc de F 35 si francezii din motive de orgoliu national.

                  Cine cumpara Eurofighter si Rafale? Cine nu primeste F 35A din „n” motive. Uita-te pe lista operatorilor celor doua avioane (excelente de altfel) si vei vedea: Egipt-n-are voie la F 35, Croatia – n-a vrut sa bage o caruta de bani si s-au multumit cu Rafale sh, Qatar – n-are voie F 35, India – n-are voie, Indonezia a intrebat de F 35A si i s-a oferit maximum F 15EX, Emiratele Arabe Unite au dorit 50 de F 35, Trump era de acord, Biden le-a inchis usa in nas, Kuwait si-ar dori F 35dar nu are acces, Oman nici n-a mai intrebat, Arabia Saudita nu primeste…

                  In rest toata lumea buna cumpara F 35A din Asia si pana in Europa, Canada etc. Zic eu ca n-or fi toti narozi din fire…
                  In privinta intarzierilor din program, ele sunt adevarate dar lumea le stie si deocamdata alta varianta nu exista, F 35A este cel mai performant aparat multirol disponibil astazi pe piata si chiar asa mai intr-un picior tot n-are rival.

                  10
                • cei mai mari operatori de F35A/B care vor fi au in curte fabrici sub licenta de F 15/16 si au comandate aprope 150 bucati de F35 cu finantare deja facuta de vreo 2-3 ani si nu pe datorie ca altii ,si sau mai bagat si la tempest, daca si aia e prosti ,si nu exista F 16 M7.1 sau 2 decat pt americani pt restu este M6.6 din cadrul noului program de upgrade si update al DOD OFP 6.6

                  1
            • @Vlad
              Uooofff, săracii australieni, belgieni, danezi, elvețieni, finlandezi, germani, italieni, japonezi, norvegieni, olandezi, polonezi, singaporezi, sud-coreeni, care nu te-au avut pe tine să-i tragi de atenție că-s niște submediocri.
              Hai să le facem o scrisoare deschisă și să le explici ce proști sunt că nu s-au gândit la toate, vrei?
              Părerea mea, hâc…

              12
            • Âmi fac mea culpa, am uitat să-i menționez pe canadieni, cehi și israelieni, alți submediocri! Nu știu cum am nimerit noi, deștepții clasei, în cercul ăsta de retarzi.
              Tot părerea mea, și tot hâc…

              13
            • F35 sufera de bolile copilariei dar Israelul il foloseste din greu cu toate avantajele pe care le aduce iar bolile de care vorbesti nu se simt. Pana in 2030 mai sunt 6 ani iar pentru un avion cu probleme coada care s-a format pentru cumpararea lui este prea lunga ca sa mai asteptam. Nu renteaza sa gumparam alt tip de avion in afara de ce avem pentru ca dupa 2030 F35 va fi calul de povara al NATO inlocuind treptat celelalte modele mai putin F15 si EF dar cu astea este alta discutie.Deci toata isteria cu avionul imatur este pur gratuita.Cum isi permut altii sa opereze F35 ne vom permite si noi.
              In legatura cu F16 rationezi pe baza unor informatii depasite
              Au fost niste probleme cu prima escadrila in conditiile in care practic se pleca de la zero atat la nivelul personalului cat si al lantului logistic care trebuia sa asigure disponibilitatea aparatelor si care abia se infiripa.Situatia este cu totul alta in prezent in condulitiile in care se formeaza a doua escadrila iar lucrarile de amenajare a bazelor pentru primirea avioanelor F16, Bacaul a fost certificat pentru mentenanta si lucrarile de upgrade ale avioanelor la standardul tape 6.6 iar pilotii si personalul de intretinere continua sa se formeze acum si in tara, vezi seria noua de piloti de F16 iesita din centrul de la Fetesti.
              Deci seria alarmista din mesajele tale este absolut inutila.
              Revenind la F35 se estimeaza ca acesta va fi coloana vertebrala a aviatiilor NATO cam 50 de ani de acum in colo si in intervalul asta de timp va primi mai multe pachete upgrade.Atunci ce facem asteptam 45 de ani ca sa primim ultimul pachet de upgrade si dupa aceea sa-l cumparam? Oricum daca-l primim incepand cu 2030 va avea TR4. Pana la urma treaba este bine gandita, semnam acum contractul, primele avioane vin din 2030 si dupa cand incepem sa retragem avioanele venite din Norvegia, iar din 2028 incepem sa pregatim personalul pt F35. In conditiile mesajelor lui Trump avem toate motivele sa credem ca de calendarul asta ai nostri nu-si vor batea joc.

              9
              • Israel este la alt nivel fata de România, din toate punctele de vedere.Cu toate actualele sale probleme tehnice, la ce potențial tehnologic, economic și financiar are, la care mai adaug numeroasele avioane F-15, F-16 pe care le are în dotare, aviatia militara israeliana nu este afectata negativ în executarea misiunilor sale de luptă asa cum este afectata o monoflota care are doar F-35 în dotare.La israelieni, F-35 acționează punctual doar acolo unde este chiar nevoie de el și în rest, sta în hangar, gata pregătit de alte misiuni pentru ca grosul misiunilor le executa F-15 și F-16.
                F-35 nu va înlocui și Rafale sau Gripen.
                În Germania, Franta, Spania, Italia, Marea Britanie, Suedia,tind sa cred ca actuala generație de avioane multirol va fi înlocuită, cândva, de avioanele de generatia 6 produse de Vest europeni.Sunt optimist și cred ca factorul politic va obliga producătorii europeni de profil,sa colaboreze și sa realizeze, inclusiv avionul de generatia 6,
                foarte probabil, care va intra în producția de serie, după
                anul 2040.Este doar o chestiune de timp pana ce UE va pune accentul pe dezvoltarea industriei europene de armament , pe formarea unei armate europene, echipata cu armament produs de europeni.
                Conform declarațiilor oficiale,primele avioane F-35 vor fi disponibile pentru România, în anul 2028, adica peste 3 ani jumatate- 4 ani, insa rămân în SUA pentru instruirea piloților.
                Doar de nevoie, presați de contextul geopolitic și SUA, politicienii romani fac anumite achiziții militare.

                1
                • N-are nici o treaba potentialul Israelului cu posibilitatile Ronaniei de a opera F35. De asemenea continui sa faci afirmatii fara acoperire spunand ca F35 este tinut in hangare pentru operatiuni punctuale. Vezi un istoric al misiunilor aviatiei israeliene din ultimii ani in zone contestate si vei vedea ca sunt putine cele fara participarea F35.
                  In rest tu iti dai seama ca amintesti doar despre intentii despre care vorbesti foarte nonsalant insa fara a sti cand vor prinde forma, ce forma vor avea? Termenul de 2040 este „a bridge too far” pentru iar la momentul respectiv noi vom avea deja 10 ani de experienta in operarea unui aparat din generatia a 5-a pe cand altii abia vor invata abc-ul. Iar in ce ptiveste nepottrivirea lui F35 ca avion de monoflota sunt de acord ca nu suntem de acord. Daca deschizi ochii mai larg ai vedea ca asta este tendinta, spre asta ne indreptam , acolo vomnajunge si va functiona.Si nu doar in cazul nostru.

                  6
                  • Ce inseamna monoflota? Vom face politie aeriana cu F35? Poate dupa ce mai scad costurile de operare.

                    Aveti idee ce planuri sunt pentru infrastructura? Daca ne-ar ataca Rusia, avioanele ar fi destul de usor si rapid de adus de pe la aliati. Atunci va trebui sa gazduim mult mai multa aviatie decat acum si s-ar putea sa fie cam inghesuiala. Baze aeriene supradimensionate, AA si legaturi de transport pentru aprovizionare.

                    1
                    • De ce nu? Are contraindicatii la folosirea pt serviciul de politie aeriana in instructiunile de utilizare?

                      1
                • israel a retras f16

              • La fel cum F15 in timpul indepartat
                si chiar la F16 atunci, Israel in mod
                empiric a evaluat aceste avioane in acelasi timp sau inainte de americani
                in lupta si au rezolvat problemele cu americanii producatori impreuna si
                de multe ori inaintea lor.
                Exact asa la fel se intampla in zilele astea
                cu F35A. Acestea se imbunatatesc pe baza experientei israeliene si mai mult:
                sunt numite F35i, nu degeaba.
                Si….sa s manance cativa caciula 🧢🙂

                3
            • Sa nu mai zica niste unii ca stiu doar sa insult.

              4
            • EF-ul 2000 primeste upgrade-uri.
              Rafale , la fel.
              F16 , nu ii mai intereseaza.
              Gripen-ul e cel mai napastuit.
              Oare de ce??
              Singurul lucru ce conteaza , e puterea constructorului/constructorilor ce stau in spatele platformei.
              Ptr ca vointa au toti.

              Oare , de ce upgradeaza toti avioanele?
              Ptr ca sufera de „boli” nestiute?

              3
              • Nikooo, si pi’ nevasta o „upgradezi” cand o scoti in oras, di’ ci’ ? ….trebuie sa arate bine, poa’ mai bine decat tine…..))))
                Acuma serios, nu egzista lucru serios fara upgradeuri, de fapt acele upgraderi arata seriozitatea prod.

            • Io, Vlăduț…om drăguț! Aviația da senzația iar marina bea de ciuda – pana iese la pensie.
              Asta e pe scurt, strategia armiei Ro. Asa ca, du-te la Chilia-n port.
              Peace out.

              2
          • @Ana
            Nu diminua pilotii romani, faptul
            ca n au experienta de lupta nu i
            face mai putin apti in urma unor
            exercitii si ore de simulatie la simulator.
            Nici o grija. 🙂

            1
      • ,,F-35 Joint Program Office (JPO) și Lockheed Martin, contractorul principal pentru F-35 Lightning II, au anunțat începerea livrărilor primelor aeronave F-35 în configuratia Technology Refresh-3 (TR-3)”
        https://m.defenseromania.ro/veste-foarte-buna-pentru-f-35-incep-livrarile-avioanelor-f-35-in-configuratie-de-ultima-generatie-tr-3-dezvoltata-cu-succes-de-lockheed-martin_629351.html

        4
  12. Doamne ajuta! Dar cate mai sunt de făcut…

    Și pare că toată planeta a intrat în criza de timp și într-o oarecare frenezie. Când ai un Orban drept cal troian, nu este de mirare. Și la ce istoric avem noi cu ungurii…

    9
  13. Daniel Sihastru

    Eu as vrea sa vad un program de drone mici ghidate I stoluri că cioatele de soft. Ar fi pe putință României. Despre flota de mare mi se pare cam depășită tema. Din moment ce putem vedea cît de ne eficienta a fost cea rusă în acest conflict.

    4
  14. Daniel Sihastru

    Și aș mai vrea sa avem in dotare o mana lunga gen SCALP/ STORMSHEDOW. Cred că ne este în puteri. Unde mai pui că ar fi ceva de lucru pentru ce a mai rămas din industria aeronautica.

    7
  15. Popa Liviu Dorel

    Exista o soluție ! Dar nu le va placea multora ! Yankeii vor să retragă din activitate câteva zeci de avioane F22 ! In prezent doar Israelienii ,și pare-se candaienii au în dotare pe lângă cowboy aparate F22 ! Ce ar fi daca ne-ar vinde și nouă macar o escadrila din cele pe care vor sa le retragă ! In prezent e considerat cel mai bun și rapid din lume F22 !

    1
  16. În continuare la Marină e bătaie de joc. Ce Dumnezeu să faci cu trei cașcarabete sovietice vechi de 30 ani? Dacă au nevoie urgentă de 2 OPV-uri de ce mai fac licitație, ca să moară și aia în instanță? Și de ce Dumnezeule OPV-uri că noi nu avem arhipelag să stai toată ziua să belești ochii după pescadoare, contrabandă (contrabandă se face în port la noi, la Constanța, ce, ați văzut vameș român sărac vreodată?), imigranți (vin pe sol) sau traficanți (e treaba de paza de coastă). Ca să păzești ZEE și platformele marinele ai nevoie de corvete bine înarmate (3500 de tone). Pentru F-16 de ce nu iau rachete anti-navă, că alea norvegiene sunt wired pentru așa ceva? (talking about jouint operations). Iar 1,4 miliarde de euro pentru fregate WTF? Dar ce sunt frate, cuirasate? Asta înseamnă să nu ai șef de stat major la marină timp de 3 rotații.

    13
    • Si eu am pisat capul tuturor in directia asta. Chiar chelului lipseste
      tichie de margaritar? 🙂

      7
    • Niste bani in plus nu au gasit pentru contractul de corvete de unde ne alegeam cu nave noi + plus modernizare fregate.Acum platim doar pentru modernizare cat ne ar fi costat contractul cu francezii.Ca la noi la nimeni…

      3
    • cine ti-a spus ca cele 2 OPV-uri vor fi noi si ca se va face licitatie? Au intrat in parcul rece 2 Independence ce s-ar potrivi la bani cu bateria de Patriot 🙂

      2
  17. Cât costă o baterie de Iron dome? Că să vedem dacă ne ajung banii aia pt. trei sisteme.

    2
    • 50mil$ per baterie.

      4
      • La prețul ăla…10 va rog..la prima comanda..

        10
      • Pai 3 sisteme la pret de 2,5 mld. lei nu prea se leaga.

        1
        • Asta-i pretul maxim oferit de Romania. In cazul Iron Dome aveam a face cu 3-4 lansatoare per baterie, fiecare cu cate 20 de rachete. Un astfel de sistem consuma multe rachete daca-l bagi in priza si daca luam ca pret, desi astazi cred ca pretul a crescut, 50 de milioane de dolari per baterie, probabil ca nu discutam si despre rachete.
          Un singur plin al unei baterii (racheta Tamir costa cu ceva timp in urma 40 de mii de dolari) 3,2 milioane – ar fi loc de facut un stoc foarte mare de rachete….
          Dar daca se merge pe Iron Dome ca sistem C-RAM, si avem 2,5 miliarde de lei dipsonibili – 500 de milioane de dolari, am putea cumpara mai multe baterii si multe rachete,, chiar daca preturile au crescut probabil.
          Pe zona sistemelor C-RAM dotate cu rachete, Iron Dome n-are concurenta.

          5
  18. Bun …! Doamne-ajuta …!

    3
  19. Mistral 3 mi se pare o gluma pe langa SPYDER, IRIS-T, LIG Artillery Missile Defense.
    MBDA a propus deja României prin intermediul mecanismului derulat de Uniunea Europeană – EDIRPA – program de achiziție comună.

    2
    • pai nu poti compara Mistral 3 cu cele mentionate de tine pentru ca-s alta categorie, intra la raza medie, eventual le compari cu Stinger, Igla/Verba, Chiron, Strela/CA-94, RBS70 etc.

      8
      • Mistralul e luat de „complezenta”, sa nu spuna francezii ca nu luam si de la ei prin asociere cu celelalte 4-5 state care au comandat mistral si”vezi bine” obtinem un pret mai mic si livrari mai rapide, adica nema offset,avantaje transfer tehnologic, dupa mine, nu mai avea rost dupa ce am luat chiroane, adica aceiasi marie,dar cu alta palarie. Da chestia asta are o subtilitate, care le scapa multora si anume: francezii vin la licitatia Shord/vshorad cu VL Mica si Mistral. Daca am fi facut modernizarea navelor cu VL Mica, aveau sanse la licitatie, dar cum se vorbeste ca vom pune sisteme americane, pa .pa. pa. Pe Defence scria ca sunt in carti , la licitatie pentru Shorad/vshoarad,israelienii cu spyder, nemtii cu IrisT, francezii cu Vl Mica, dar nu se mai spune nimic de NASAMS? Mare lucru sa nu mergem pe mana Spyder, ca tot e trendul asta in Europa cu”Cupola de aparare anti aeriana „a Europei si unii merg cu israelienii pe motiv de pret, transfer tehnologic si timp de livrare mai mic.

        7
        • Mai e o ipoteza de luat in seama, cateva NASAMS (1-2 sisteme) luate repede prin G2G ca si compensatie pentru donarea Patriot catre Ucraina, adica favorul e sa fim bagati in fata da’ tot pe bani. Apoi intervine faptul ca avand deja un tip de sistem trebuie luat si restul pana la 27 de acelasi tip tot prin G2G. Altfel nu are nicio logica lipsa RTX / NASAMS din licitatia pentru SHORAD. Cand ai Patriot pt HSAM alegerea logica e NASAMS pt SHORAD/ MRAD oricum ai da-o daca vrei integrare perfecta.

          6
          • NASAMS si MBDA s-au retras si din competitia elvetiala, unde erau cerinte speciale de timp de livrare si offset

            https://www.defensenews.com/global/europe/2024/07/05/mbda-kongsberg-snub-swiss-tender-for-medium-range-air-defense-system/

            cum a mentionat @sharky la alt articol, e 30% din criteriul de atribuire timpul de livrare si asta pare sa fie problema, ca noi nu stiu sa avem lege a offset-ului functionala…

            7
          • Licitatia e impartita in doua, jumatate din sisteme, v a merge la fortele terestre, iar cealalta jumatate la fortele aeriene, de aceea si eu cred ca e posibil ca la FA sa luam NASAMS ca tot avem si am mai cumparat rachete,care sunt aceleasi de pe F16, adica ar fi cea mai avantajoasa solutie, ai rachete destule deja in ograda si doar vin sistemele, plus ca avem si radare cu care sa le cuplam.. Acum ca ne da niste sisteme NASAMS, rachete, lansatoare , sau altceva de 400-500 milioane valoarea Patriotului, naiba stie. Dar pana la sfarsitul anului aflam….

            4
            • Ar fi mișto să primim THAAD sau discount pt F35

              4
              • hai sa fim un pic realisti, de ce ne-am dorit THAAD?

                Patriot și THAAD au roluri diferite, complementare intr-o masura.

                Patriot e conceput pentru a dobori rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune in faza terminala, la altitudini joase si PAC-2 doboara si avioane

                THAAD este optimizat pentru a dobori rachete cu raza medie și marei in etapa zbor intermediar și terminal, la altitudini ceva mai mari ca Patriot insa la un pret mult mai mare per interceptor si nu are posibilitatea de a lovi avioane.

                Cam la ce ne-ar folosi noua THAAD? Il mai au sauditii si Emiratele, pentru ca peste golf au un vecin cu multe rachete cu raza lunga si medie; mai e din cate stiu unul in Coreea, american, pentru ce au coreenii. In rest nu pare sa existe nevoie.

                Nu zic ca ar fi rau dar ar fi enorm de scump si oarecum limitat pe balistice.

                interceptorul PAC-3 e suficient pentru noi, adica sa intercepteze rachete balistice ar trebui sa facem tot posibilul sa asamblam aici interceptorii propusi de RTX (fosta Raytheon), pentru THAAD costurile ar fi mai mari.

                nu tot ce e american ni se potriveste

                11
                • atat timp cat ai Aegis Ashore nu vei achizitionaThaad sau arrow 3 ce viseaza lumea nicioadata ,mai jos pe scara se descurca patriot si o sa fie shorad

                  5
              • In perspectiva se dezvolta si European Sky Shield – daca or sa integreze statia de la Deveselu sau or sa acopere teritoriul cu Arrow 3 nu mi-e clar, dar Romania e teoretic protejata de amenintari extraatmosferice si nu mai e nevoie de THAAD…. in sensul in care daca e interceptata o racheta resturile nu mai ajung la tinta ci pe unde se nimereste.

                Asta e argumentul pentru care o arma ofensiva cum e F35 ofera protectie mai buna pentru aceiasi bani investiti decat armele defensive – sistemele antiaeriene in cazul asta. Efectul de descurajare face diferenta intr-un mare fel, iar impactul social al achizitiei ofera mai multe avantaje pe termen lung decat in cazul unor rachete din care majoritatea nu intelege mare lucru.

                6
                • Deveselu n-are ce cauta in Skyshield. Este investitie americana, este integrata in sistemul american antitacheta, este ioperata exclusiv de personal american, foloseste sistemul AEGIS si vectori americani.Proiectul european este cu yotul alta mancare de peste.

                  5
  20. Până la F-35, RoAF se antrenează de zor cu F-16!
    ,,Confruntarea aeriană între avioanele de luptă aliate a avut loc deasupra Bazei 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
    Potrivit biroului de presă al Alianței Nord-Atlantice, scenariul a implicat un atac al opt avioane de luptă. Astfel, în tabăra „atacatorilor” s-au aflat două avioane spaniole F-18, alături de alte două F-18 finlandeze și două F-16 grecești. În „defensivă” au apărat spațiul aerian al României șase avioane, două F-18 finlandeze, două F-16 grecești și două Eurofighter Typhon britanice.
    Potrivit sursei citate, pe lângă confruntarea aeriană, au fost efectuate misiuni de realimentare aeriană cu două avioane, un A4000 spaniol și un KC-135 Stratotanker al Turciei.
    Mai mult, în „luptă” a intrat și un sistem antiaerian MAMBA. Sistemul sol-aer a luat parte la confruntarea aeriană a avioanelor, mai precizează NATO.”
    https://m.defenseromania.ro/demonstraie-majora-de-forta-deasupra-romaniei-dogfight-cu-avioane-f-18-f-16-si-eurofighter-in-confruntarea-aeriana-a-fost-implicat-si-un-sistem-mamba_629341.html

    12
  21. Nu sună rău veștile pe zona aero.
    Dar pe langa 35 era bună și o escadrila de 15 EX. Așa, să poți da cu praștia mai departe de gard..

    6
    • Despre F15 ne da detalii Dov, ca poate are amici care au dat o tura in Yemen cu ele…

      5
      • F35 si F16 au atacat in Yemen, cat
        despre F15 e binestiut ca ele folosesc
        pt superioritate aeriana si cred aproape
        sigur ca au fost folosite in acest scop
        menit sa nu implice forte prietenesti
        straine in ciorba asta care era nu mai
        mult decat un falfait de steag rosu in
        fata Houthilor care erau siguri de tacerea
        Israelului dupa zeci de incercari cu tot
        felul de drone, rachete balistice si de croaziera. Data viitoare n o sa fie asa
        usor pt ei.

        9
        • Mie unul mi a placut raidul, la urmatorul sa le nivelati toate unitatile si capabilitatile militare, asa poate guvernul yemenit din sud recunoscut international, o sa i distruga si sa alunge pe hothi, sau mama lor se vor bate iar intre ei si asa nu mai are cine sa ayace navele comerciale si Israelul !

          8
          • Nu Houthii sunt dupa atacuri, sunt
            Iranienii. Pe aia trebuie sa i oprim.
            Pe Houthii sauditii incearca de 7 ani
            sa i opreasca, fara rezultat.

            7
  22. Pe langa F35 ar trebui si o noua strategie. Bazele actuale sunt prea aproape de granita, sunt mai degraba adaptate vechilor interceptoare (de front) sovietice cu raza de actiune foarte mica ce stateau 24/7 pe pista cu o prelata pe ele.
    F35 este un echipament foarte pretentios si scump, iar scopul principal sau sunt loviturile tactice in spate. Mai mult, se vede acum in Ucraina/Rusia ca apropierea de front in o raza de 300 km poate fi fatala daca nu ai si bunkere pentru avioane. Aviatia UA a supravietuit petru ca au mostenit 2 imense baze aeriene (fost comandament strategic si tactic de folta) bine dotate cu adaposturi pentru tehnica si munitie.
    Ar trebui o regandire a organizarii, Giramata si Craiova par mult mai adecvate unei dispuneri pentru aviatia tactica.

    14
    • Ma mir ca generalii romani nu misca ceva in directia locatiei bazelor aviatiei, dar poate ca da.
      Impreuna cu asta e nevoie de hangare fortificate/subterane.

      5
    • @ADR
      Acum vin analiștii, tacticienii și strategii să plângă că bazele alea 2 sunt prea aproape de unguri și de sârbi.
      Părerea mea, hâc…

      17
    • bazele actuale reflecta gandirea strategica a SUA in care Romania va fi o armata de linia a 2 a prima linie fiind Ucraina pe partea noastra de aia nu ne inarmam ca nebunii cu detoate ca polonia care e o armata de prima linie Nato

      7
  23. 6,5 miliarde dolari pt. 32 de F-35A „FulgeRica” .. e un pret extrem de… tampit… de piperat… chiar si pentru niste preturi post-COVID, incluzand si extra-costurile pt. trecerea pe un nou tip de aparat.
    Am fi Prostii Galaxiei daca am plati atatia bani.
    N-am nimic impotriva lui F-35, e inevitabil sa-l avem in dotare, dar pretul asta vanturat de MApN e obscen.

    Citez:
    „MApN precizează că Faza 1 a programului de înzestrare va fi iniţiată în anul 2023 şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor şi de muniţii aer-sol şi aer-aer, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantităţile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziţionate urmează a fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurii de atribuire a respectului contract de achiziţie.
    HA!
    ______
    ______

    Efectiv, un bou cu stele – sau mai multi – din MApN, din aia care habar n-au sa faca niste contracte de achizitie… dupa cum ne-am obisnuit in ultimii ani de rateuri… s-a(u) uitat pe DSCA (Defense Security Cooperation Agency)… si n-au invatat ca americanii aia publica mereu „pretul la prima strigare”! (sau poate e pur si simplu mita… aka „tradare”)
    Adica pretul respectiv poate scadea cu 10-15%… chiar si pana la 20-25% in cazuri extreme!
    ______

    Eu zic ca 6.5 miliarde dolari nu poate fi decat pretul final decat in cazul in care luam 48 de F-35A… „cu logistica” cu tot… nu 32 de bucati!

    Explicatia, un pic de matematica despre cum poti cumpara 48 de F-35A „cu acareturi” cu 6.5 miliarde de dolari… sau 32 „cu acareturi” cu 5 miliarde.

    __
    Partea 1

    Un F-35A costa cam 85 de milioane de dolari. Pun eu „85 pana in 100 de milioane” pentru discutie. 100 de milioane fiind nu numai neverosimil dar si ignorand „cheaper by the dozen”.
    Americanii s-au laudat in ultimii ani ca au redus atat de mult pretul de productie al unui F-35A, incat acesta e acelasi cu pretul pentru un nou F-16V!
    Eu cam sunt de acord cu ei.

    Deci 3,2 miliarde de dolari (maxim!) pentru 32 de F-35A (32×100 milioane).
    Pana la 6,5 miliarde mai sunt 3.3 miliarde… ceea ce ar insemna ca noi sa dam – ca prostii – mai mult pe training, mentenanta, armament.. decat pe aeronavele in sine! F-35A, noi noute! Nu F-16 la mana a 3-a (aviz de comparatie cu contractul Romania-Portugalia).

    Da, intr-adevar, platesti mai mult pentru „aclimatizarea” cu noul model, vedeti cazul trecerii de la MiG-21 LanceR la F-16 VipeR… dar la numarul asta de 32 de F-35A, nu se justifica costul asa de mare pentru „utilitati”.
    In astfel de cazuri, raportul nu este de 50%-50% (1 la 1) ci mai degraba incepand de pe la 60-40 si scazand spre 67-33 (2 la 1). Asta inseamna (daca 3,2 miliarde reprezinta 60%) vreo 1,8 – 2 miliarde (40%) ar fi pentru „acareturi”.
    3,2 + 1,8 = 5 miliarde
    __
    Partea a 2-a

    4,3 – 4,4 miliarde de dolari pentru 48 de bucati de F-35A.
    De ce nu 4,8 miliarde (48×100 milioane)? Pentru ca se aplica principiul „cheaper by the dozen”, la care se adauga si cel de avantaj economic: de costuri de mentenanta pe vreo 30 de ani, MLU, modernizare, piese de schimb, etc…

    Pana la 6,5 miliarde mai sunt 2,1 – 2,2 miliarde.
    Deci 4,3 miliarde pentru aparate si 2,2 miliarde pentru restul. Adica raportul normal de 2 la 1 intre pretul aeronavelor versus training, armament, utilitati, etc…
    ________
    ________

    S-a inteles, MApNul pwooolii?
    ________
    ________
    Exemple, avem cazurile Poloniei, Finlandei samd… privind costuri de achizitie (si preturile initiale oferite, care, bineinteles, au scazut drastic) pentru un numar de vreo 32 de aparate, piese de schimb, armament, logistica….antrenament piloti si personal navigant, etc…ne putem face o idee…

    Poloniei i se cerusera initial 6,5 miliarde de dolari, pentru 32 de aeronave F-35A, pret redus apoi la 4,6 miliarde dolari:
    https://www.rumaniamilitary.ro/sua-departamentul-de-stat-a-autorizat-vanzarea-de-avioane-f-35-catre-polonia
    Nota personala de personala… pariez cu oricine ca boii incaltati-instelati de la MApN pe ACEST CONTRACT s-au uitat si l-au luat ca „sablon” pentru Romania… uitand insa sa vada reducerea finala a pretului pentru polonezi! 🙂
    ____
    Elvetia, era vorba ca, plateste pentru cele 36 de F 35A “doar” 5,5 miliarde de dolari (5,3 miliarde euro)… de la o oferta initiala de 6,58 miliarde de dolari pentru 40 de aparate,..

    Finlanda pune jos tot cam 9,4 miliarde de dolari (de la oferta initiala de 12,5 miliarde de dolari) – dar pentru 64 de aparate F 35A.
    ____
    Belgia, care a primit aprobarea în ianuarie 2018 pentru a achiziționa 34 de F-35A pentru un maxim de 6,53 miliarde USD, a plătit la sfârșit aproximativ 4 miliarde de euro (4,4 – 4,5 miliarde USD).
    ______
    ______

    14
    • Chiar nu a observat nimeni asta ? E totusi stire veche.
      Absolut tot ce apare acum se stia de anul trecut din octombrie.
      Ce e acum, e copiat cuvant cu cuvand din acceptul parlamentului pt achizitie.
      https://hotnews.ro/document-parlamentul-a-aprobat-cumpararea-a-32-de-avioane-f-35-achizitia-ajunge-la-65-miliarde-de-dolari-ct-platesc-polonia-si-cehia-pe-achizitii-similare-37084
      https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2023-10-24-26629395-0-decizia-parlamentului.pdf
      Dar e o valoare estimata. Nu inseamna ca nu poate sa scada. Atata ca nu poti sa sari de suma asta fara sa trebuiasca alt accept de la parlament.

      6
    • Si ca o completare, 6.5 miliarde pt pachetul asta nu e un lucru rau.
      Ai libertate si esti acoperit pana la acea suma, adica poti lua un pachet de munitii substantial, nu te mai joci cu comenzi de cateva zeci de rachete. Ai avioanele, antrenamentul si logistica, si de restul pana la 6.5 faci un stoc serios de munitie. Singura chestie de negociat e cata munitie poti obtine peste valoarea celorlalte elemente, fara sa sari peste 6.5 miliarde.
      Daca nici aici nu joaca cartea cu pilonul de stabilitate si aliat strategic sunt chiar vite. E de luat inclusiv un imprumut cu dobanda redusa,nu e timp pt programul din anul acesta, incerci pana primesti, ca tot o sa se imprumute de acesti bani.

      5
    • Coscogeamitea

      Poate include si vre-o 2 baze noi cu buncare pentru avioane, facilitati de mentenanta, cazare, atragerea si formarea personalului, munitie exotica cu raza lunga si consumabile inclusiv cate doua motoare in plus pentru fiecare dihanie, gonflabile cu toate schemele de camuflaj ale Nato… evident offset cel putin pentru izmene stealth, ca sa fructificam baza industriala si resursa umana aferenta 🤪 se poate tricota la detalii ca sa justifici orice pret.

      Posibil sa includa o baza logistica si de reparatii cat pentru tot estul Europei intre ceilalti doi mari operatori de F35 – Grecia si Polonia, avand in vedere conexiunile cu Alexandroupolis si cu Gdynia-Rzeszów.

      2
    • La Fortele Aeriene Romane et „Lockheed-Martin ont lancé les pourparlers afin de finaliser une commande de 32 chasseurs furtifs F-35A Lightning II. La signature est d’ores et déjà annoncée pour cet automne, pour une somme de 5.9 milliards d’euros.”
      Din linkul inserat de nea George în articol!
      Părerea mea, hâc…

      3
  24. Hunter (Scythia Minor)

    Sa fie intr-un ceas bun!

    2
  25. capatu satului

    E multă frenezie
    Ca sunt bani
    Ma mir ca nimeni nu face o analiza dacă e ieftin ce se cumpara sau e scump,
    Dacă altii au luat mai ieftin, de ce noi luam mai scump si la un orizont mai îndepărtat de livrare in timp, etc
    Care este nevoia noastră strategica si de ce
    Pt ce strategii de lupta

    Din nefericire, multe din achizițiile noastre ridica semne de întrebare – fiind de fapt cazuri clare de mulgere a bugetului de stat si in final a fiecăruia dintre noi
    Normal fără vinovați
    Știe conducerea tarii si a armatei, numai nepricepuții critica fără rost

    Sunt navele clasei type 22 in care se vor baga, dacă am înțeles bine 1,5 mld ieuro, după ce s-au mai băgat si alte sune fără rost
    Ca navele rămân tot alea care le stim

    In navele clasei sandown luate de noi la un preț mult mai mare decât estonieni, cu diferența ca astea luate de noi sunt retrase din activitate
    In cumpărarea de drone criticate de altii

    In cardom montat prin taierea acoperișului p5 si fara nici o protecție la atacul de sus – polonezii mai nepricepuți ca noi si fara o industrie si cercetare atât de capabilă au de ceva timp mortar de 120 in turela cu raza mai mare de acțiune cu 2km – M120 Rak
    Dar dacă stim cine face cardom însemna ca îs de vis si orice critica tb oprită

    Se vorbește de suburi scorpene la 1 mld bucata, in condițiile in care olandezii au luat suburi cu o tehnologie mai noua la un preț apropiat, dacă nu mai ieftine – la olandezi pretu de referă la toată durata de activitate

    Agilis s-a dus ca așa a ticluit guvernu superinteligent
    Tehnologia nemțească nu-i buna
    Avem noi experții noștri care știu bine cum sta treaba cu ingineria
    De ce sa ne încurcăm cu producția in tara când e mult mai ieftin importu
    Plus ca nu sunt sudori, si alte trasnai
    Polonezii, ungurii, turcii si restu care se zbat sa producă la ei in tara n-au expertiza conducătorului român
    Poate n-ar fi tău sa importam conducatorii

    Da vin alegerile,
    Oamenii tb sa aibă ceva de rumegat
    După torpile aeriene si sateliți militari

    Si la partidele de la putere sunt oameni capabili care imediat descoperă, vorba cântecului comunist: vom face din tunuri tractoare, iar din arme nucleare pluguri de arat ogoare

    La timpuri noi, oameni noi
    Dar parca aceiași

    4
  26. Toata lumea se grabeste cu inzestrarea cu orice nu numai Romania, de acea acum preturile sunt mari. Nu mai conteaza cat se plateste pe tehnica respectiva…. Pana acum s-a dormit in papuci in ultimii 30 ani iar acum ne trezim ca ne trebuie de toate si nu avem nimic…. Acum noi ar trebui sa facem o analiza si un plan foarte bine pus la punct de inzestrare pentru urmatorii 30 de ani, altfel vom face in urmatorii 2-3-4-5 ani contracte de cati bani putem ca acum avem sperietoarea la usa/granita iar apoi vom constata ca aia 2% din pib alocati armatei se vor duce integral pe ratele contractelor in derulare si nu ne mai permitem sa luam nimic altceva.Am putea ce e drept sa crestem procentul pentru armata la 2.5-3-3.5% dar asta ar slabi economia in conditiile in care….. nu vrem sa micsoram sau macar sa nu mai crestem cheltuielile cu salariile ,pensiile si ajutoarele nemeritate de la bugetul de stat,… ca doar nu vor da afara rubedeniile sau pe aia care au dat spaga ca sa fie angajati la toate institutiile de stat pe salarii babane (nu face exceptie nici una…nici spitale, nici armata, nici finante, nici firmele cu actionariat majoritar de stat, nici …..). …deasemenea platim pensii la persoane de 40 ani ca deh….. pensii de handicap la persoane care nu au muncit pe bune niciodata si care nici nu au probleme reale (Vezi pe cei pensionati pe caz de boala psihica care au in continuare carnet de conducere sau permis de port arma…stiu cativa…de fapt 70-80% din cei pe care ii stiu ca iau pensie pe caz de boala o iau ca au dat spaga la comisie)….Platim, ajutoare sociale, ajutoare de incalzire, asigurari medicale….. la persoane care nu au muncit vreodata si nici nu vor sa munceasca,….. cheltuim bani pt a scolariza elevi care iau 20 de puncte la evaluarea nationala din clasa a 2-a pana in clasa a8-a si apoi intra intr-un liceu (cu 20-30 puncte) si ne miram ca intr-a 12 sunt licee intregi unde 95-100% dintre elevi nu sunt in stare sa ia bacul…..sunt multe de zis si multe probleme … E bine ca ne dotam dar ar trebui sa facem o analiza inainte atat dpdv economic cat si dpdv al previziunilor situatiei geopolitice pe termen lung …eventual sa platim o firma privata specializata sa faca aceasta analiza ca pe cei angajati la stat nu ii cred in stare. Acum lumea se grabeste sa cumpere tehnica militara de orice fel…doar sa fie ceva in ograda de frica ca ne ataca rusia in urmatorii 10 ani… Contractul asta cu F35 A e un caz fericit deoarece e o tehnica ultramoderna care va functiona si va conta multe zeci de ani de acum inainte … nu stiu daca pretul pe care il vom plati va fi corect si nu cred ca e ok sa avem doar un tip de avion, insa e doar parerea mea. Toate achizitiile ar trebui sa fie doar de tehnica ultramoderna care sa poata fi folosita multi ani. Eu tind sa cred ca razboiul rusia – ucraina va tine multi ani…atat de multi cat e necesar pt a fi siguri ca rusia nu mai poate desfasura operatiuni militare de anvergura in urmatorii 20 de ani…Ukraina va primi arme atat cat este nevoie pt a face fata Rusiei dar nu destule ca sa o invinga repede sau macar sa isi recucereasca teritoriile rapid. Sanctiunile asupra rusiei sunt asa cum trebuie sa fie…ii impiedica sa faca tehnica militra moderna dar inca le permite sa faca tehnica ”de masa” ca sa aiba cu ce continua sa lupte. Razboiul va tine pana cand rusia nu va mai avea resurse sa il mai atace pe altii multi ani dupa finalul lui si din pacate asta este cea mai buna solutie…Oricum rusii au dovedit in toata istoria lor ca sunt niste barbari pe care nu te poti baza asa ca cel mai bine e sa ajutam Ukraina sa duca acest razboi pana la epuizarea resurselor rusilor … Cand spun resurse nu ma refer la tehnica sau industrie care pot fi refacute repede cu ajutorul chinei ci in primul rand la aia care nu mai poate fi refacuta usor….oamenii. Momentan Rusia recruteaza in fiecare luna 30000 de voluntari asa ca putem concluziona ca are destula resursa umana …. Concluzia mea e ca deja e hotarat ca razboiul trebuie sa continuie pana cand vedem ca rusia trebuie sa faca mobilizari generale si nu se mai descurca cu betivii si criminalii adunati de pe strada sau din puscarii….atunci se va termina deoarece fie se va rascula populatia cand va fi trimisa cu forta la razboi fie autoritatile vor realiza ca nu pot castiga si vor face ceva sa opreasca razboiul…acum se duc la lupta in principal aia care vor sa se duca la lupta pt bani asa ca populatia nu are probleme, dar cand vor fi luati cu forta si trimisi sa moara pt putin …va fi alta mancare de peste. Deasemenea trebuie avut grija ca rusia sa nu ”simta” prea devreme ca nu poate castiga deoarece va opri razboiul si peste cativa ani va ataca din nou si mai bine pregatita. Tohmai ca sa ”nu simta” ca nu pot castiga mai sunt lasati sa intre in ofensiva si sa castige teritorii din cand in cand.

    2
  27. Deasemenea trebuie avut grija sa se dea destula tehnica militara (sau macar destule sperante) Ukrainei pentru a nu opri ei lupta inainte de a fi timpul sa o faca dar nu destul de multe pt a ii demoraliza pe rusi. In realitate e un joc de sah foarte complicat deoarece in loc de piese de sah acest joc se joaca cu destinele unor oameni si tari….insa din pacate datorita unor conducatori cretini pe care lumea i-a avut in ultimii 10-15 ani acest joc trebuie jucat…altfel va fi mai rau. Sunt insa si multe variabile care sunt greu de prevazut, variabile care ar putea sa incurce planificarea initiala sau chiar sa duca la un razboi foarte extins in lume…vezi ascensiunea unor partide/lideri extremisti in Europa, situatia delicata a prezidentialelor din US unde pe viitor ar putea exista chiar si riscul unui razboi civil, situatia politica foarte complicata din Asia, situatia deasemenea complicata dintre Israel si lumea araba/musulmana …. sa speram ca va iesi totul asa cum trebuie iar cei care iau deciziile stiu ce fac.

    2
  28. Revine Trump, normal că băieții decartează fără comentarii.

    2
  29. daca se acorda contract nou si in functie de ce capabilitati de productie sunt, foarte probabil daca se discuta de loturile de productie din 2026-2027 incolo la Amraam mai mult ca sigur numai discutam de Aim 120 C7 ci de C8

    2
  30. ,,Grecia a aprobat în mod oficial oferta de cumpărare a avioanelor de luptă de generația a 5-a F-35 Lightning II americane. Informația e confirmată și de oficialii producătorului Lockheed Martin.
    Grecia va achiziționa 20 de avioane F-35 pentru aproximativ 3.4 miliarde de dolari.”
    https://www.defenseromania.ro/zeus-lightning-ii-grecia-a-semnat-pentru-f-35-urmeaza-romania-cateva-diferente-intre-f-35-pentru-romania-si-f-35-grecesc_629404.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *