Alegeri prezidentiale in Venezuela: Maduro pe faras?

Susținătorii candidatului opoziției venezuelene Edmundo Gonzalez și liderului opoziției venezuelene Maria Corina Machado participă la un miting de închidere a campaniei la Caracas, Venezuela, 25 iulie 2024. REUTERS/Alexandre Meneghini

Pe scurt, Maria Corina Machado, candidata si motorul opozitiei (Platforma Unitara) si una din vocile de seama anti-Maduro… a fost descalificata pe motive inventate in decembrie 2023. Corina Yoris Villasana i-a succedat, dar si ea a fost impiedicata sa se inregistreze.

Locul sau a luat de Edmundo González Urrutia, care, in saptamana dinaintea alegerilor, era cotat de institutele de opinie drept castigator cu o medie de 55% din voturi… iar Nicolás Maduro era undeva pe la -un suspicios de mic  – 30%.

Exceptie face institutul de opinie Hinterlaces – cu ceva rateuri la activ – care, nici mai mult, nici mai putin, a dat procente… inverse! Vorba vine, e cunoscut pentru „afinitatea” fata de Maduro.

Asa ca… se lasa cu cafteala.

31 de comentarii:

  1. Nu contează câte voturi vor fi pentru Maduro, contează cine le numără !

    29
  2. „Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a câştigat un al treilea mandat cu 51% din voturi, a anunţat luni Consiliul naţional electoral, după numărarea a 80% din voturi.”

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/nicolas-maduro-a-castigat-al-treilea-mandat-de-presedinte-al-venezuelei-2876181

    6
    • Răzvan Rotaru

      Și tot de dimineață opoziția a anunțat că Uruttia are cam 70 procente. O să iasă cu păruială. Surprinzător pt mine este că Maduro nu a anunțat că are cam 99,98 procente.

      8
  3. Apare cat mai tare subliniata o linie
    clara intre fortele de intuneric din care Venezuela, Rusia, Iran, Turcia si care atrag in partea lor tot felul de tari/tarisoare cu intentii semi
    teroriste sau teroriste in plin.
    Din partea cealalta grupa de tarile „celor cei buni” merge inspre guverne de extrema dreapta care formeaza o asa zisa forta contra.
    Asta i directia la care se indreapta
    lumea.

    10
    • Răzvan Rotaru

      Dov vezi că zărghitul din Turcia deja a anunțat că vrea să te viziteze. Lucrurile merg din ce în ce mai rău. Iar pace la orizont nu prea se vede…

      8
      • @Razvan Rotaru
        Viziteaza o lupa…
        Turcia a fost pusa cu botul pe labe de Occident inca din secolul anterior…
        Iar recent si-a luat o mare teapa marca „frectie multilateralista putinista” cu S-400 de carton.
        Declara si mustaciosul asta diverse pentru votantii lui trepanati care se uita la serialul Suleiman pe Kanal D Colectare Rahat Turcesc.

        11
        • Dar din pacate Turcia e membra la
          maria sa NATO. Bucluc mare, dintr o
          parte NATO si in alta parte se pupa cu
          musulmani extremisti, cu sefii Hamas de
          exemplu.

          6
      • Totusi Israel nu-i Cipru.Erdogan mai intai trebuie sa aiba pe unde s-o ia spre Israel. Aviatia turca nu este chiar la nivelul celei Israeliene iar marina turca fara acoperire aeriana…

        7
        • Cum or mers toti,de la hititi incoace,prin Siria si Liban.

          Puterea islamica care ar rupe fasul evreilor,chiar daca nu ar desfiinta eretz-ul,tot ar deveni nr 1 de la Rabat la Kabul.O proba de hard-power,ce ar duce la mult soft power.

          Cam asta cred ca e motivul fundamental pt care se gasesc mereu unii sa iubeasca palestinienii.
          Daca ar fi sa se uneasca turcii si iranienii,oricat de sf ar suna ar fi prima oara cand unii cu un trecut de competenta militara ar infrunta evreii.
          Ar fi interesant de privit.

          9
          • Nu ajung ei acolo fii pe pace. Nu au destule mijloace de proiectie a fortei ca sa se implice masiv la distanta asta iar o implicare limitata s-ar termina pentru ei ca la Al Watyia. In plus ii asteapta dupa usa ciomagul american.

            8
          • Persani sa se pupe cu otomani? E ca și cum ai uni Ungaria de România și ai pune capitala la Sibiu.

            7
  4. Dupa cum spunea ‘tatucul’ tatucilor, nu conteaza cine voteaza, ci ala de le contabilizeaza. 🙂 Pare ca asa s-a intamplat si in Venezuela, la exitpol castigat opozitia, la numaratoae a iesit Maduro. Stire auzita azi dimineata la radio.

    PS Cand alegi presedinte un sofer de autobuz, doar doar iti ofera pomeni precum predecesorul, la ce anume te astepti cu adevarat sa se intample?!

    Saraca tara bogata! Zicala asta se aplica de minune astora!

    10
    • Buba cea profunda si chiar care supureaza e ca poporul acestor tari
      ca Venezuela nici nu suporta in majoritate acesti „alesi” si sunt remorcati fara vointa lor intr o aventura la care sfarsitul nu e prevazut de nimeni, dar doar bun n o sa fie.

      9
      • Venezuelenii, peruanii etc vin in Europa via Panama sau altele de pe-acolo. Protectia sociala de aici ii incurajeaza sa investeasca si sa riste in detrimentul SUA. Ce cunosc eu se integreaza pe unde ajung in 5-6 ani, insa pe joburi inalt calificate n-am intalnit pe nimeni pana acum din zona aia. Ca toti imigrantii rupti in fund, poarta toata viata complexele de inferioritate in traista si le etaleaza uneori paradoxal, ca romanii.

        11
  5. Asta ne arata ca Maduro e fun Narcos. A învăța cum se pot câștiga alegerile noaptea.

    7
  6. A apărut o poză cu un selfie al celor din comisia ce centralizează voturile numărate, iar pe monitoare se vad graficele care arată o victorie categorică a opoziției.https://x.com/DanielDiMartino/status/1817762165350117796?t=YKUkASftJkCs5MJQMM1-ow&s=19

    4
  7. asta arata foarte clar ca regimul Maduro nu poate fi inlaturat pe cale pasnica, deci cel mai probabil se va ajunge la razboi civil

    9
    • Nu exista grupari armate de opozitie – generalii si gruparile de crima organizata sunt in aceeasi oala, se sustin intre ei. Mai concreta ar fi perspectiva unui razboi cu Columbia sau poate direct cu SUA, daca Maduro calca pe bec cu vecinii din Guyana.
      Sa nu fi fost Brazilia in Brics se transa problema de mult.

      9
      • Că să facă așa ceva,America are nevoie de girul ONU( că sa nu pară o invazie).Din păcate și au pus în cap și China și Rusia așa că au veto ul lor asigurat in CS. In plus Venezuela nu e nici Grenada nici PanaMea .

        2
  8. Si cand te gandesti ca este una dintre cele mai bogate tari din lume… In alta perioada, SUA ar fi facut curat demult, dar nu mai sunt interesele de odinioara

    6
  9. Venezuela întrerupe relatiile diplomatice cu Argentina, Chile, Costa Rica, Peru, Panama, Republica Dominicanà si Uruguay
    https://x.com/OrlvndoA/status/1818025729105199445

    5
    • Vasile Băcăuanul

      Ferească Dumnezeu de nebuni! Mai trebuie un război și în America de Sud și toate continentele locuite de om au propriile bătăi de cap. Peste tot inculții și nebunii la putere.

      2
      • America de Sud (în special Venezuela și pretențiile sale teritoriale cretine), Coreea, Orientul Mijlociu, Africa de Nord (ce e mai la sud de nord – nu-i pasă nimănui oricum) – sunt puncte sensibile unde China împreună cu micuțul de la Moscova încearcă să tot scormonească.

        S-a încercat cu Israelul, dar portavioanele au o persuasiune de invidiat. Puțin probabil că Israelul va începe un război cu Libanul pentru niște sirieni. Restul arabilor din zonă îs interesați mai mult de făcut bani, decât de a se băga în război cu lumea civilizată de partea unor naziști.

        Pentru Coreea e încă devreme. China nu este pregătită, iar neimplicarea lor ar însemna spulberarea butoiașului.

        Cât ”sultanul” e la putere – slabe șanse să se întâmple ceva sever în Africa de Nord.

        Rămâne doar America de Sud. În urma declarațiilor lui Milei dar și a altor politicieni din zonă + tentativele de revoltă – Maduro poate ieși lejer și spune că totul e inspirat de SUA și Guyana și trebuie de început urgent o operațiune specială pentru a opri [insert_extremist_gruop_name].

        Rușii chiar sper că o instabilitate globală ridicată îl va face pe Trump președinte (și au de ce crede așa). Ce nu înțeleg ei (sau nu vor să înțeleagă), că o dată cu venirea lui Trump – China nu va fi deloc fericită.

    • Se pare ca Maduro începe sa piardă suportul instituțiilor de forță.
      https://x.com/stillgray/status/1818068157451674026

      3
  10. Parcă aveau deja pe acolo ceva forțe, terestre și aeriene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *