AH-1Z si pentru Slovacia

 

Cat ne mai curgeau noua ochii dupa AH-1Z, in urma discutiilor din 2017-2018 cu intentiile netarmurite ale oficialilor romani de a cumpara asa ceva, plus linie de asmablare locala si alte nazdravanii… pana li s-a comunicat pretul… Apoi multa liniste.

Cehii au primit deja patru elicoptere de atac AH-1Z Viper si opt elicoptere multirol UH-1Y Venom comandate in 2019 iar anul acesta in iulie au primit aprobarea guvernului SUA pentru achizitia de rachete destinate acestor elicoptere. Pe langa acestea, cehii au primit ca si compensatie  (aproximativ 650 mil.$ pentru asistenta oferita Ucrainei) din partea SUA alte 6 elicoptere AH-1Z si 2 AH-1Y uzate si modernizate, ceea ce inseamna ca vor opera cate 10 elicoptere din fiecare dintre cele 2 tipuri.

 

Intre timp si Slovacia a obtinut acordul Departamentului de Stat pentru achizitionarea de elicoptere de atac AH-1Z Viper, in cadrul unei tranzactii executate prin FMS in valoare de maximum 600 milioane USD.

In pachetul dorit de Guvernul slovac intra 12 elicoptere AH-1Z, dar si:

  • 26 de motoare T-700 GE 401C ( 2 de rezerva),
  • 1680 de rachete ghidate APKWS
  • 14 sisteme de navigatie prin satelit si inertiala de la Honeywell (inclusiv 2 de rezerva).
  • munitie, lansatoare, contramasuri, piese de schimb, vizoare si casti Top Owl, calculatoare de misiune, sisteme de identificare amic-inamic, sisteme de comunicare, dispozitive criptografice, sisteme de autoaparare etc.

Slovacii isi vor inlocui astfel elicopterele Mi24 datand din perioada sovietica si retrase in 2011.

Anterior slovacii anuntasera ca au primit in martie 2023 o oferta de 1 mld. USD din partea Washingtonului, urmand a fi acoperita prin programul FMS.

 

Noi asteptam probabil ca razboiul din Ucraina sa ne confirme ca nu mai avem nevoie de elicoptere… mai ales ca, daca demaram si achizitia de F-35, niste ani buni oricum nu vom avea bani de alta achizitie de talie. In mod cert, achizitia de F-35 este prioritara celei de elicoptere de atac, oferind o capacitate mult superioara, nimic de comentat aici.

 

Marius Zgureanu

 

Surse

AH-1Z dla Słowacji – Altair Agencja Lotnicza

Cehia primeşte primele elicoptere de atac AH-1Z Viper. România a […] | Monitorul Apărării și Securității

 

Citeste si:

Costul complet AH-1Z Viper 

Bell Helicopter va avea o linie de asamblare finala in Romania, poate chiar mai mult… 

 

 

43 de comentarii:

  1. https://economie.gov.ro/21729-2/

    pagina 25:
    „Ținte 2030
    Realizarea și finanțarea de programe naţionale de dezvoltare pentru sisteme de arme care să fie realizate de industria aeronautică română, independent sau în cadrul unor programe de parteneriat/colaborări industriale:
    • Program de vehicule fără pilot la bord/autonome terestre, aeriene și navale ;
    • Program dezvoltare/modernizare avion IAR-99;
    • Program de realizare și adaptare la cerințele FSNA a unui nou elicopter multirol modern;”

    deci puma socat redivus pe alta plaforma, probabil ce am luat la navale noi

    3
  2. Cumparate cu dedicatie pt leoparzii de la Tata

  3. războiul din Ucraina a arătat că elicopterele de atac sunt foarte vulnerabile. poate un Ah-64 cu radar AN/APG-78 Longbow și cu rachete cu rază mai lungă să fie vreo afacere, însă nu în număr așa de mare, cum au luat polonezii, 96…

    3
    • sunt foarte vulnerabile la rusi ca sunt puse sa faca CAS adanc in teritoriu inamic nu suport odata cu avansul trupelor ,cand zbori deasupra alor tai si esti doar platforma multiplicatoare de atac si rezerva cu reactie rapida vulnerabilitatea aia mai scade

      26
      • yep,
        In plus colaborare cu drone care cauta tinte + rachete Spike ER2 si NLOS…

        3
        • 1 „In plus colaborare cu drone care cauta tinte + rachete Spike ER2 si NLOS”… 2 „sunt foarte vulnerabile la rusi ca sunt puse sa faca CAS adanc in teritoriu inamic nu suport odata cu avansul trupelor ,cand zbori deasupra alor tai si esti doar platforma multiplicatoare de atac si rezerva cu reactie rapida vulnerabilitatea aia mai scade. Asta inseamna ca nu trebuie neaparat un elicopter de atac dedicat ! Conform celor spuse de MZ si Nicu_4 , in conditiile date poatei si H145M, mai ieftin ,foarte usor de intretinut si la o comanda decenta cu posibilitati de ansamblar/fabricare. Cele dedicate fiind scumpe aproape de pretul unor avioane si sanse sa fabricam la noi pentru necesarul nostru yoc !

          7
      • În condițiile în care apar rachete antiaeriene cu rază tot mai mare, poți să zbori deasupra alor tăi sau chiar în spatele lor, că tot vor fi doborâte elicopterele de atac, dacă inamicul are o ”umbrelă” serioasă. Un AH-1Z are rachete Hellfire, trebuie să fii la 4 kilometri de inamic, până și un mistral 3 sau chiron are raza de 7 kilometri.
        Eu nu zic că nu trebuie să luăm, dar banii pe AH-1Z sunt cam aruncați pe fereastră, chiar dacă americanii le-au dat discounturi babane.
        Ori luăm Ah-64 cu radar Longbow și rachete cu rază mai lungă, de minim 8 kilometri, ori mergem pe o nouă variantă SOCAT, pe H215M, cu Spike NLOS sau măcar cu unele cu rază ceva mai mare, cu capacități sporite de edetecție și angajare a țintelor de la distanțe mai mari.
        P.S. nici cum au cumpărat polonezii, 96 de Apache, că e prea mult 🙂

    • De fapt s-au dovedit foarte bune la respingerea ofensivei ukrainene din japorojia. Az 1 mise pare cam depășit ci r a scris mai sus de ah 64 cu radare longbow are dreptate. Dar la citi bani avem nu ne putem permite de toate. A spus careva că cine nu își hrănește armata o va hrăni pe cea straina. Da trebuie sa tii armata după buzunar. Mai creștem ceva economie și apoi vedem.

      9
      • La drept vorbind,nu elicopterele au oprit blindatele UA,ci rachetele carate de ele.

        Daca poti cara rachetele alea de cu o drona,ai aceasi capabilitate mai repede,mai ieftin si mai putin riscant.

        Sau poti sa si aceasi capabilitate unind senzorul cu o racheta lansata de la sol.

        Rusii au avut succes ,dar asta a fost acum un an,cand optiunile lor erau mai putine ca azi.Lucrurile se mai schimba.

        9
      • „Da trebuie sa tii armata după buzunar”
        Ai dreptate ! Dar cum se face ca avem o armata care incape toata pe stadionul National (cu minister cu tot) la un PIB de 360 mld $ iar alte tari, cu PIB mai mic, au armate mai mari si mai bine dotate ?

        10
      • @DanielSihastru
        „De fapt s-au dovedit foarte bune la respingerea ofensivei ukrainene din japorojia.”
        S-au dovedit foarte bune pentru că au fost aruncate în luptă, la sacrificiu. După episodul ăla ai mai auzit de vreo acțiune majoră a elicopterelor de atac rusești pe frontul din Ucraina?
        Rar mai apărea câte un filmuleț cu ele.
        Mă repet, până nu se lămuresc apele, nu aș băga banii în elicoptere de atac și în tancuri.
        Dacă reușesc să facă o dronă care să ducă 2 rachete aAT, și se mai și întoarce înapoi cel puțin o dată, fă un calcul, cam câte drone poți produce de cca. 30 de milioane de $?
        Părerea mea, hâc…

        20
      • Felicitari la slovaci oament seriosi si corecti care nu-si fura singuri caciula si nu-shi dat singuri la gioale!
        Pt ca tot suntem la ArmRo mari specialishti in sh-uri ceea ce din multe puncte de vedere nu este rau, nu s-ar putea cumpara 24 AH-1 Z Viper sh si 24 24 UH-1 Y Venom tot sh asa cum se mentiona in celebrul rfi de prin 2017-2018? Frumos ar fi cu mentenanta inttetinerea si modernizarea lor in Romania cu asistenta de la Bell Textron. Intrebarea este cat se va mai putea trage de cele 60 IAR-330 LM Puma/SOCAT/Naval? Pentru ca vor trebui si ele inlocuite cu elicoptere ushoare/-medii, medii/-grele si chiar grele de transport plus marit numarul lor in ArmRo. Candidatii ar cam fi cele doua tipuri de elicoptere mentionate mai innainte, de la Sikorsky : UH-60 Black Hawk, U/H-92 Superhawk si CH-53K King Stallion, de la Airbus Helicopters : H-135 M, H-145 M, H-215 M si H-225 M iar de la Boeing CH-47 F Chinook. Acum cand si ce elicoptere va alege MAPN.Ro pt ArmRo si ince ce cantitarti va ramane de vazut, in functie de necesitati, bani si…..unele interese?!

        1
  4. Romania ar fi avut foarte mult de castigat daca ai fi avut 50 de elicoptere de atac AH-1Z si 50 de acelasi tip pentru transport cu modernizari 2025. Cineva poate sa-si puna intrebarea de unde bani. Tot acum veti avea raspuns. In Romania se sifoneaza prin economia sibterana,neagra, grii sau numiti-o cum vreti, aprox 30 de miliarde de dolari in fiecare an, la aceasta sursa infrcationala sunt legate toate retelele de crima organizata din politica damboviteana dar si mai toate celelelte institutii ale statului mai ales cele de forta.Daca nu ar fi aceasta mizerie si alte feluri de mizerii Romania ar depasi Polonia in ce priveste armata si dotarile ei in mai putin de 3 ani si ar fi printre cele mai puternice din Europa, daca nu cea mai puternica din EU. Eu va intreb cine pune piedici ca sa nu doboram nenorocitele de drone rusesti care sperie lumea la granita de est? Cineee? Se doreste cu adevarat ca Romania sa aiba cea mai puternica armata din Estul Europei si chiar din Europa? Nicidecum. ( Va urma)

    4
    • Cea mai puternica din Europa? Ne apucam sa dezvoltam si nucleare ca sa fim peste Franta? Si crestem si numarul de militari ca sa fim peste Turcia? Si facem si nave ca sa depasim Franta/Italia/UK? Toate in 3 ani?
      Daca vrei, iti pot recomanda cateva canale de youtube, pagini de facebook, carti, site-uri, sa mai revii cu picioarele pe pamant. Si desigur, sa incepi sa nu mai crezi ca suntem asa speciali si ca toti au o problema cu noi, respectiv noi daca am fi lasati le-am da fum la restul.
      Scuze de offtopic.

      9
  5. eu in continuare nu vad de ce am baga banii intr-un Apache si nu i-am folosi pentru altceva precum

    – submunitii AT pentru LAROM si HIMARS
    – munitii de obuzier si mortier de 120 mm cu ghidaj laser, mai ales ca varianta ucrainiana a Krasnopol a facut ravagii
    – rachete AT Spike si Javelin
    – munitii pentru avioane de la antiradar contra AA-ului de insotire al unitatilor de blindate pana la munitii AT (e.g. Brimstone se duce spre 60km de pe avion)
    – drone cu munitii AT desi Bayraktar nu mai e asa folosita in Ucraina pt asta

    nu zic ca ar fi nasoale produsele Bell, dar deja s-ar duce spre 2030 achizitia si nu stim cat vor mai tine americanii Huey si Cobra chiar si modelele astea noi reproiectate si remotorizate

    daca chiar iti trebuie elicopter de atac, exista varianta EC145, deja operam la SMURD si are Spike ER2 si poate lansa de la distanta mai mare decat il pot lua in vizor manpad-urile rusesti
    https://www.rafael.co.il/system/spike-er2/

    Evident, nu il folosesti ca pe Apache ci mai degraba in aparare, e silentios, modern, are deja integrate chestii de care avem nevoie (chiar nu e cazul sa facem un nou SOCAT), am mai zis cred ca pe palierul de elicopter usor de cercetare/atac/suport nu-i gasesc alta hiba decat ca-l au sarbii si ungurii

    avem in curte fabrica de H215M care ar inlocui Puma, e urmasul a ce avem noi in curte; am putea lua pe langa astea si EC145 si Gueparzi, am luat deja doua elicoptere navale; ce nu prea vad eu la Airbus Helicopters e elicopter naval potrivit pentru noi (sau nu ma prind eu). La o cantitate mai mare s-ar putea negocia pe langa constructia aici a H215M-urilor si mentenanta pentru celelalte. Ai nevoie de ceva mai greu, iei Carcal sau ce mai au aia prin ograda.

    Si strategic are sens sa ne lipim ceva mai bine de Airbus si de europeni pentru ca nu vad ce producator american ar veni aici, Sikorski e in Polonia, Boeing n-are nevoie, ar fi Bell dar ar fi interesant doar daca ar scoate ceva nou

    o astfel de gama de elicoptere (chiar fara Guepard) ar aduce un plus de mobilitate unor

    9
    • scuze fac tampenii cand scriu de pe telefon, uitasem ca am inceput si paragraful asta

      „o astfel de gama de elicoptere (chiar fara Guepard) ar aduce un plus de mobilitate unor” unitati sprintzare precum Bg. 18, B. op. speciale, RIM, regimentele de cercetare, batalionul de parasutisti etc.

      2
    • Daca e sa luam multirol o sa luam parerea mea 100% Black Hawk oricum e peste H215 si cred ca si FOS-ul o sa aiba un cuvant de zis si cred ca si ei ar opta pentru Hawk-uri.

      6
    • @steppewolf
      „nu zic ca ar fi nasoale produsele Bell, dar deja s-ar duce spre 2030 achizitia si nu stim cat vor mai tine americanii Huey si Cobra chiar si modelele astea noi reproiectate si remotorizate”
      „ar fi Bell dar ar fi interesant doar daca ar scoate ceva nou”

      Pai tocmai ca Bell e foarte interesant din perspectiva FLRAA cu al sau V280 Valor, un elicopter cu caracteristici tehnico-tactice foarte interesante care ar fi bun si la FAR (desi recentele programe de reparatii & modernizare la batranele Pume ne arata ca se va mai trage de ele) si la FT.
      Nu stiu daca are rost sa ne bagam la un elicopter de atac dedicat ca Apache cat sa folosim acelasi tip de elicopter in ambele roluri. Iar Valor „fits the bill for both” ca sa zic asa. Va cara 14 trupeti, 4,5 tone acrosate sub burta, are sarcina utila mare si o raza de actiune si viteza de croaziera net superioare oricarui alt elicopter.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Bell_V-280_Valor
      https://news.bellflight.com/en-US/240136-bell-s-future-long-range-assault-aircraft-enters-milestone-b
      Si probabil ca va fi viitorul elicopter al US Army.
      In plus, Bell mai are ceva interesant, si anume asta: https://www.bellflight.com/experience/innovation/hsvtol
      H215M mi se pare le fel de la capat de drum precum Huey si Cobra. Daca vrem elicopter de transport de la Airbus, atunci, cel putin IMHO, H225 Caracal e ceea ce ar trebui sa luam. IAR Brasov nu este „legat” de Airbus, se poate implica cu orice alt mare producator.
      Avand in vedere cele de mai sus, as cauta sa mai trag de Pume si as incepe discutiile cu SUA & Bell pentru o participare la V-280 Valor bazat pe o comanda ferma dar etapizata de ~100 de aparate atat pentru FAR cat si pentru FT si, de ce nu, si pentru FNR in perspectiva, atat ambarcat la bordul navelor cat si pentru puscasii marini.
      Zic si io… 🙂

      10
      • cert este ca ai nostri vor multirol nu dedicat

      • Armele americane au avantajul ca nu mai depind de lanturi de aprovizionare controlate de China.
        Valor sau orice titlt-rotor ar fi si un mare boom de imagine – ar intari imaginea alinierii politico-militare nu doar fata de populatie, de vecinii din est, ci si fata de vestul european. Ar avea impact politic intern si extern.

        Nu stiu cum ar fi cu costurile de operare, o analiza comparativa nu am vazut pana acum.
        Daca iau asa ceva, probabil le-ar tine mai mult pe langa Brasov, ca sunt rapide si au autonomie suficienta sa acopere orice e nevoie. Asta implica si riscuri, dar e deja alta tema.

        De versiune navalizata n-am auzit. Deocamdata abia mesteresc sa-l faca si de atac.

        3
  6. „ce nu prea vad eu la Airbus Helicopters e elicopter naval potrivit pentru noi” – am vrut sa zic antisubmarin si chiar ma intreb de ce n-am integrat Stingray pe Pume

    1
  7. Dacă elicopterele de atac ar fi bune la ceva cereau ucrainienii deja de doi ani. Dar pare cea mai depășită armă în actualul conflict. Firește, îți tine isonul tancul.

    4
  8. Eu cred că altele sunt prioritățile noastre acum și toate costisitoare – elicopterele mai pot aștepta și măcar astea, chibzuite profesional, să fie construite în țară. Aș considera, până la elicoptere, printre urgențele de grad zero: noua armă de asalt, fabricarea de muniții, echiparea militarilor cu diverse echipamente conexe necesare (cum ar fi rații individuale moderne, corturi noi măcar, dușuri și toalete mobile, echipament de camuflare performant, soluții de transport)…

    Să vedem și cât vor bugeta și în ce ritm, dintre toate proiectele deja semnate sau anunțate cu tam-tam. Că suntem în plină catastrofă bugetară.

    3
  9. Referitor la utilitatea elicopterelor de atac pe campul de lupta modern, observ ca lumea vede elicopterele de atac ca si unelte anti-blindate sau platforme pentru CAS. Recent am vazut o alta parere.
    Perun are, din punctul meu de vedere, cel mai bun canal de analiza militara de pe YouTube (si va recomand sa va abonati si sa consultati clipurile din trecut), iar penultimul video postat trateaza armele care nu prea au avut efectul descris in pliante:
    https://www.youtube.com/watch?v=eWE1h0GA5fk
    Ce e interesant e ca la acest clip a comentat si Nicholas Moran, cunoscut mai bine ca „The Chieftain”, dupa numele propriului canal de YouTube. Domnul este/a fost? un ofiter tanchist in armata SUA si trateaza, in general, chestiuni legate de blindate. El a avut urmatorul comentariu referitor la elicopterele de atac:
    „Sorry, mate, but I really think you missed the point of the attack helicopter concept, at least in the modern Western concept. I can’t speak as to either how the Russians think they should be using their helicopters in doctrine, or how they actually are using their helicopters in doctrine, but you seem to have completely ignored where the attack helicopter fits in as far as we in the West are concerned. The days of using attack helicopters in a troop support role to aid ground forces are long gone, except in cases of extreme emergency or very permissive environments. Instead, they are used as the division and corps commander’s maneuver asset. MG Isenhower last week publicly described an evolution during an NTC rotation for a corps-level mission, the 1AD CAB sending both battalions from Fort Irwin to a target area over 250km away, (Conducted with incorporation into a Red Flag exercise to replicate the air and SEAD problem) and this sort of operation pretty much matches what I’ve seen helicopters be used for over the past four years’ worth of division and corps level exercises. You can imagine the level of havoc which can be wreaked by one battalion, let alone two in the division and corps deep areas, by a unit capable of identifying and engaging its own targets in real-time from (relatively speaking) close range, whilst itself emitting a rather limited EM signature, and, of course, being entirely unjammable unlike long-range loitering munitions.”
    Deci, conform Chieftan-ului, elicoptere de atac, in doctrina vestica moderna, sunt folosite in masa in spatele liniilor inamice pentru un fel de raid „deep strike” care ii face vraiste inamicului unitatile si pozitiile din spatele frontului.
    Mi se pare o alternativa interesanta, pe care nu am mai vazut-o mentionata pana acum. Ce parere aveti?

    5
    • ramane amenintarea manpad-urilor, pot ajunge relativ usor si la pozitiile si logistica din spatele frontului si in plus nu vad o aviatie europeana capabila sa faca un culoare asa mare cu operatiuni SEAD, doar americanii pot face asa ceva. poate se schimba lucrurile cu F-35 ..

      2
    • acelasi lucru il poate face si un swarm de bayraktar/ munitie loitering. Sa isi angajeze tintele descoperite in spatele frontului singure

      totul depinde in dezvoltarea unui sistem de comunicatii bun

      1
    • https://www.cavhooah.com/pages/air-cavalry?srsltid=AfmBOorYmgWxCKykP0FDU1qaLutjg1rWV4vr9KPzbLVV6Op4sEJuXt8c
      https://youtu.be/iIZzExeV278
      s-au mai schimbat timpurile-conjucturile-tehnologia dar nu cred ca azi poți manevra și juca întrunit fără aceste echipamente…sa stai și sa tragi și acum de niște rapandule expirate ca la noi este de-a dreptul ridicol.

      2
    • Omul fabulează!
      Face abstracție de orice măsură AA a inamicului de la aviație de vânatoare la infanteristul cu racheta pe umăr.

      2
    • Ideea cu elicopterele ca forta de manevra e straveche.A esuat in 2003 in fata tentativei de armata irakiana ,cu tunuri AA tractate.

      Evident,tactica elicipterelor de atunci nu seamana musai cu ce pot face azi,senzorii is mult mai buni,dar raspunsul la aceasta idee e dat deja in UA,care a improvizat AA mobila in adancimea teritoriului pt a combate atacurile shahizilor.

      Evident,acest sistem AA in primul rand trebuie sa existe,iar in absenta acestuia si cu spatiu pt a se infiltra nevazute ar functiona.
      Dar ar functiona de 2-3 ori,dupa care se prind inamicii sa mobilizeze cativa pensionari,elevi de gimnaziu si persoane cu handicap cu binocluri si un radio,a.i sa observe ochiometric spatiul aerian si sa dea alarma.

      3
  10. Pentru Ucraina elicopterul de atac a fost Bayraktar, si apoi a devenit drona FPV pentru ca erau si mai bune pt acest rol. Bayraktar inca zboara dar numai pentru gasit tinte.

    Apoi un UAV de clasa 2 poate duce 4x spike ER, cam jumatate cat elicopterul usor de atac H145M al Bundeswehrr si la un cost 1/15 si fabricat in proportie mai mare locala (si nesocotind costul de operare mai redus)

    Mai are rost elicopterul de atac nou in 2024? Maxim un Puma shocat care opereaza Spike NLOS din fundul curtii sau lanseaza roiuri de drone

    La 100 milioane dolari pe un Apache cu totul inarmat iti iei un sistem de 6 drone clasa 2 inarmabile si raman sa zicem 5 milioane pentru 1000 drone FPV

    Eu sunt foarte reticent sa cadem in patima asta a elicopterului de atac maxim sa luam kituri de lupta pentru inlocuitoarele Puma si sa mai vedem.

    Insa e o decizie foarte grea

    7
    • Decizia nu i asa grea cand Puma e vechi ca varsta si are nevoie de upgrade. O baba, cat o infrumusezi si pui mascara, ramane baba. Nu construiesti acelasi model din nou.
      Construiesti un model mai avansat cu toate ca vizibil nu vezi diferenta.

      1
    • Raspunsul Vestului la amenintarea hoardelor de tancuri sovietice ale Pactului de la Varsovia, a fost numarul mare de elicoptere de atac. Azi nu mai sunt „hoarde asa cum erau”, sunt o multime de sisteme ce pot fi folosite la doborarea elicopterelor de la manpad, la v-Shorad si drone. Sunt drone inarmate care pot distruge elicoptere si vor fi,daca nu au aparut, drone, gen „loitering”. care vor avea AI si or sa fie lansate si vor vana elicoptere, nu tancuri/blindate ! Pot fi drone care se ridica pe verticala, pe care le lasi in teren ca pe o mina antitanc undeva si la zgomotul facut de elicoptere, sau la o comanda primita se ridica si urmareste si loveste elicopterul. Orice e posibil in ziua de azi la cum avanseaza tehnologia…

      6
  11. Elicopterul de atac e “sunset capability”

    E halucinant sa mai iei asa ceva cand un gamer iti distruge un tanc cu o drona

    Bine sunt si idioti care vad inlocuitorul tancului dronele chinezesti

    Dar am auzit Ucraina sa ceara un elicopter de atac, macar unul?

    Ce cer ei? Drone, fara numar. De 100 milioane cat e 1x Apache inarmat iti iei doua sute de mii de drone. 200.000 FPV versus 1 Apache

    Ideal sa fie ambele, fie. Dar pentru parade

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *