Suedia isi pregateste Gripenele pentru Ucraina

Desi oficial o livrare de aparate Gripen catre Kiev este luata in considerare dar tinuta in rezerva deocamdata, mai ales datorita introducerii in dotarea ucrainenilor a avioanelor F 16MLU, Suedia are, se pare, planuri mari si este pregatita sa sustina Ucraina prin livrarea de Gripen.

Pe 9 septembrie, guvernul de la Stockholm a anuntat cel de-al 17 pachet de ajutor militar pentru Ucraina, in valoare de 400 de milioane de euro. De remarcat ca, incluzand acest pachet de ajutor, totalul in bani cu care Suedia a sustinut Ucraina se ridica la 4,18 miliarde de euro.

In acest ultim pachet este vorba de donatii de arme, munitii, comenzi noi pentru arme si munitii destinate Ucrainei, bani cash dar si, surprinzator poate, achizitia de piese de schimb pentru avioane Gripen C/D. Piesele de schimb vor fi cumparate, subliniem acest lucru, din fonduri alocate ajutorarii Ucrainei. Practic jumtate din fonduri – 201 milioane de euro sunt alocate pentru piese de Gripen C/D.

Piesele de schimb avute in vedere pentru achizitie sunt folosite astazi pentru fabricarea noilor Gripen E si suedezii demonteaza aceste piese de pe avioanele Gripen C/D trecute in rezerva. Faptul ca se vor comanda piese noi arata de fapt ca Suedia este hotarata sa livreze Ucrainei avioane Gripen C/D nu A/B.

Nu se stie despre cate avioane vorbim, dar pare clar ca suedezii vor pastra cateva Gripen C/D in stare de lupta pentru o eventuala livrare catre frontul ucrainean.

Pachetul de ajutor cu numarul 17 prevede livrarea catre Ucraina a doua avioane de supraveghere radar si control Saab 340 AW&C (exceptional de importante pentru ucraineni), lansatoare de grenade AT4, sase barci de atac de mare viteza CB-90 si diferite tipuri de munitie.

Nu putem decat sa constatam ca Suedia, alaturi de Finlanda, reprezita un alt “succes” monstru al politicii duse de vladimir putin care si-a facut dusmani din doua tari neutre dar cu care nu vrei sa ai a face. In cazul Finlandei, cel putin, sunt aboslut singur ca rusii nu au uitat nici acum bataia sora cu moartea care le-a fost administrata de armata finlandeza in 1940 si nici umilinta la care “mareta” armata sovietica a inghitit-o in fata scandinavilor.

Vorba ceea: din succes in succes a mers si URSS pana la dezintegarrea totala, lucru pe care il dorim din suflet si federatiei ruse.

Intre timp, Kremlinul urla ca din gura de sarpe si acuza ca stie el cum ca americanii si britanicii au dat unda verde ucraineilor sa-i pocneasca pe ei (adica pe sobolanii rusi) pe propriul lor teritoriu national cu rachete americane si britanice. Evident ca rusii mint, o astfel de aprobare nu a venit inca, din pacate.

Zice gospodin putin ca daca acest lucru chiar se va materializa asta ar insemna ca NATO ar intra in razboi direct cu Rusia. Pai bine ba kgb-istule, nu sustine moscova ca de fapt in Ucraina se lupta cu NATO? Pai si atunci care sa fie diferenta? Este posibil ca o astfel de decizie, care sa permita ucrainenilor sa foloseasca rachete pentru a lovi tinte pe teritoriul rusesc sa aiba la baza rachetele balistice iraniene care par sa fi sosit in Rusia.

Adica, mujicul-president poate face ce vrea muschii lui batrani in Ucraina, dar cand si acestia ii dau la cap protesteaza ca nu-i viata dreapta? Asta n-ar trebui sa mai fie o problema prea mare pentru un pitic de 70 de ani.

45 de comentarii:

  1. Rusia face ce știe ea mai bine, merge pe intimidare. Și când nu îi iese, face gura mare că viata-i nedreaptă pentru ei. Sa ne spună piticul atomic cat din actualul teritoriu al Rusiei le aparține de drept și cât au furat rușii de la alte popoare?

    Și le mai spunem noi așa….până la judecata popoarelor, așa cum este trecută ea in Biblie, că tot se dă mare credincios(cade Biserica pe el), sa nu uite că vine și judecată pe pământ. Apoi a lui e special și îl aștepta Prigojin la cazanul cu smoală. Loc special pentru fumat, apoi înapoi ci capul în butoi. Nemernicul asta o sa fie ținuta loc de frunte, langa idolii lui, Stalin și Hitler!!!

    24
  2. Nu vreau să fiu înțeles greșit, dar ce pot face ucrainienii cu Gripen? Nu au încă piloți pregătiți pentru F-16, cînd și pe cine o să pregătească și pentru Gripen? Ca să nu mai spun de echipele de la sol.

    6
    • Războiul va mai dura,nu o sa termine odată cu alegerile din SUA.

      8
    • …”ce pot face ucrainienii cu Gripen?” : comparatii cu F16/Mig29 si sa cumpere daca le place. Lor chiar le trebuie avioane care pot decola/ateriza pe suprafete improvizate cum sunt soselele, in cazul distrugerii aeroporturilor militare existente.

      8
      • Fac pe naiba. Nu au piloți pentru F-16, cînd îi pregătesc pe cei pentru Gripen? Iar aia cu decolarea de pe autostrăzi o poate face și F-16, e vrăjeală, operativ nu rentează, mergea în ’44 – ’45, acum nu prea. Nu se termină războiul mîine, dar nici pregătirea unui pilot de luptă nu se face bătînd din palme. Repet, pe lîngă piloți trebuie pregătit și personalul de deservire.

        7
        • asa-i ca atunci cand sofezi nu te uiti mai departe de bara din fata?

          ucrainienii vor trebui sa-si inlocuiasca cam toate avioanele ex sovietice la un moment dat pentru ca-s vechi si au trecut printr-un razboi.

          de aia incepe Suedia acum sa e dea Gripen, avion care poate fi deservit si de militari in termen.

          operarea pe autostrada conteaza atat de putin incat mai recent si Eurofighterul sau F-35 fac asta; deci nu e nici o vrajeala

          https://www.youtube.com/watch?v=FkWgq8z8o7A

          ce-ar fi sa te informezi un pic inainte sa postezi bazaconii?

          27
          • Nu se compara STRATEGIA/doctrina suedeză de apărare, in care aveau zeci de celule împrăștiate pe lângă șosele, cu hangare, ateliere mobile, subunități paza obiective speciale, radare etc cu TEHNICA de aterizare/decolare de pe autostrăzi.
            Asta se folosea și la noi înainte de 89, era o porțiune pe singura autostrada, gândită pt așa ceva. Nu numai la noi, erau porțiuni similare și în alte țări socialiste.
            Inca e folosita prin destule tari.
            E folosita de țări neutre.

            6
            • La gropile de pe A1, nu știi ce să zic. Cred că sunt șanse mai mari sa le distrugem noi, decât să o facă rușii.

              3
            • A fost folosită vreodată porțiunea aia din A1?

              • Nu știu, eram copil. N-am auzit să fi fost folosita. Știu că și la Tecuci aveau o pistă mai deosebita, dar nu știu detalii.
                Erau și bârfele cu aerodromuri subterane, dar erau doar povesti pt copii.
                Ce e real e ca Ceausescu avea 5 „baze” în munți, baze e mult spus, localități unde avea puncte comanda, locuri de aterizat cu elicopterul, probabil și de făcut mentenanță mai sumară.
                Erau niște vile, nu cine știe ce baze subterane samd.
                Nucleele de rezistență aveau depozite, aia 100%.
                A fost un sistem bine gândit, echivalent al sistemelor elvețian, suedez, iugoslav etc.
                La sârbi nu prea a mers schema, din contra, au profitat secesioniștii.

                2
                • Cand eram de asemenea copil am tras cu urechea la ce vorbea tatal meu cu unii din colegii lui din garzile patriotice, anume ca in judet erau cateva portiuni de sosea care in caz de razboi urmau sa fie transformate in piste de aterizare pentru Mig-uri.Ideea era ca acelor portiuni li se acorda mereu o atentie mai aparte, erau reparate mai repede si primeau o mixtura asfaltica mai buna decat restul drumurilor.

                  2
                  • La trupele GP au fost introduse după 68 subunități cercetare, au primit și ceva dotare relativ mai moderna in afara de armamentul din anii 30-40. Tot pe „ștatul” lor erau și cele 2 rețele, ale MApN și MI, chestiile astea erau coordonate la vf de Secția Militară CC, nu prea se știe mare lucru nici azi, au mai apărut cărți și articole, chiar detaliate, dar documente nu.
                    Bine, sunt destui care „știu ei” , „au fost acolo” samd
                    Oricum, Romania a rămas întreaga dupa picarea comunismului.

                    1
        • Gripenele sunt armate / alimentate / verificate in paduri de un tehnician si trei militari, pentru ca ASA VOR OPERA Cerintele sunt 18 m / 800 m .Mult succes cu F16 https://www.youtube.com/watch?v=2-2Xde54xz4
          Ce se mai face in padure Gripen’s engine can be replaced in less than one hour #Gripen’s hot re-fueling capability means it can leave the engine running while refueling.#Two Gripen aircraft on a two week mission requires only what fits in a standard 20 feet container. Despre Gripen in paduri https://www.saab.com/products/gripen-support

          8
          • Toate astea sînt bazaconii. Reclame. Cum poate veni un Gripen la aterizare pe o autostradă în condiții meteo grele? Cum o găsește în primul rînd?
            Poți ține avionul unde vrei, nu e mare șmecherie să iei cîțiva voinici să care în spate rachete sau butoaie cu carburant. Nu trebuie doctorat să încarci muniția tunului, dar orice lucrare de mentenanță va fi făcută în baze echipate pentru așa ceva cu tehnici calificați, pe care nu-i poți dispersa cum vrei, nici pe ei , nici sculele de care au nevoie. Nu e Volvo 244 să-l repari pe marginea drumului. Avionul nu e panaramă, dar nici așa simplu de întreținut cum se laudă SAAB în pliante.
            Iar ucrainienii au nevoie de piloți, avioane și tehnici acum.
            Așa poate se explică și numărul ăla de 350 ucrainieni care ar trebui trimiși la centrul ăla de la Fetești pentru trecerea pe F-16, piloți și personal de deservire, nu doar piloți.

            8
    • Ideea atat cu Gripen cat si cu Mirage 2000 este ca viitorii piloti pot fi pregatiti cap coada de Suedia si Franta, ambele tari avand tot tacamul ca sa zic asa in formarea pilotilor. Locurile de pregatire in SUA pentru F16 sunt foarte limitate. Partea mai nasoala e ca tot ce tine de logistica e pe umerii Frantei si Suediei.

      4
  3. Cea mai buna reclama pentru avioanele Gripen sunt participarea lor directa la războiul din Ucraina.
    Nu exclud ca avioanele Gripen și F-16 donate Ucrainei, sa ajungă sa fie pilotate de piloți occidentali dacă acestia vor fi siguri ca au șanse foarte mari de supraviețuire iar aceste șanse ar putea fi oferite de ultima versiune disponibila de avionica și sistem de război electronic pentru F-16 și Gripen, și integrarea rachetei aer aer Meteor.
    Nu desconsider Su-35 dar nu cred ca un Gripen sau F-16 echipat asa cum am menționat, nu ar face fata unui Suhoi.Marele pericol pentru avioanele de generatia 4 sunt rachetele sol aer.

    15
  4. Mulți experți de aici râd de indieni și bocesc torențial că și noi avem ghiveci la dotare, cum o să ne descurcăm?😭
    Uite că nevoia te învață, vecinii ucraineni puși într-un scenariu real life tragic fac față cu brio la provocarea logistică și lipsa de instruire pe diverse sisteme. Mai mult, dau dovadă de imaginație și creativitate, orcii s-au trezit că din trei zile pana la Kiev se fac imediat trei ani de „succesuri”..

    20
  5. Pentru cei care citesc și alte surse decît cele pe care le citește autorul, „In cazul Finlandei, cel putin, sunt aboslut singur ca rusii nu au uitat nici acum bataia sora cu moartea care le-a fost administrata de armata finlandeza in 1940 si nici umilinta la care “mareta” armata sovietica a inghitit-o in fata scandinavilor.” – Războiul de iarnă, în ciuda unor pierderi severe ale sovieticilor în primele două luni de război, s-a terminat prin încheierea Tratatului de pace de la Moscova, din martie 1940, în care Finlanda pierdea 9% din teritoriu și disloca 12% din populație (sună cunoscut?).

    10
    • Noi credeam ca Finlanda a cucerit Moscova in 40. Multumim pentru lectia de istorie.

      14
    • « Une victoire à un tel prix est en fait une défaite morale. Notre peuple n’a jamais su que nous avions essuyé cette défaite, parce que nous ne lui avons jamais dit la vérité. Nous tous, à commencer par Staline, avons senti dans cette victoire, une défaite. Et elle était dangereuse, parce qu’elle renforçait chez nos ennemis la conviction que l’Union soviétique était un colosse aux pieds d’argile. En résumé, notre conduite lamentable de la campagne en Finlande a encouragé Hitler à lancer son blitzkrieg, son opération Barbarossa » (source : « Mémoires » ; Nikita Khrouchtchev).

      6
    • Pai sovieticii au castigat cand finlandezii au ramas fara munitie, excat ceea ce am scris si eu.

      12
      • au castigat cand nemtii s-au retras, luftwaffe le asigura suprematia aeriana pana in 44
        pe de alta parte, Mannerheim, fost general in armata rusa, nu s-a dus pana la stalingrad ca Antonescu, nici nu a declarat razboi americii!!!!?
        nu a atacat leningradu, nu a taiat linia ferara dinspre murmansk pe unde venea ajutoru american.

        asa ca stalin i-a finlandizat dar nu i-a ocupat, au cazut la pace
        tre sa fii si destept in viata

        6
        • @noairbag Confunzi războaiele. Ăla era cel de contiunare. Oricum la asta m-am gîndit și eu. Destul de reținuți în relația cu Rusia. Ca aliat al Germaniei s-au învîrtit pe lîngă lacurile Ladoga și Onega și au participat la operațiunea Arctic Fox – tentativa de cucerire a Murmansk-ului și capturare a căii ferate care pleca din Murmansk. Nu s-au apucat, ca alții, să meargă alături de nemți pînă la Stalingrad. Înainte de a sării cu hate-ul o să vă reproduc vorbele amare ale unuia dintre bunici, participant la campania din est – „Nu am fost nici mai buni, nici mai răi ca alții. Ce au făcut rușii pe la noi am făcut și noi prin Rusia”
          @ George GMT Au cîștigat cînd au schimbat conducerea operațiunii și au reorganizat atacul, revenind la planul inițial de atac concentrat asupra fortificațiilor din istmul karelian. Abia atunci au reușit străpungerea.

          5
          • nu confund de loc
            tentativa era a unor trupe germane care nu au avut spor , in parte si pt ca nu exista logistica necesara , nu tu drumuri, nimic. nemtii ar fi vrut da n-au avut cu ce sa ia murmanskul
            finlandezii s-au oprit la granita din 1939

            „Ce au făcut rușii pe la noi am făcut și noi prin Rusia” bunicu meu avea alta versiune, acu fiecare cu ai lui

            1
            • Ba confuzi. În timpul războiului de iarnă nu erau unități germane în Finlanda, finlandezii au luptat singuri. Pactul Ribbentrop – Molotov încă funcționa.

              1
      • Finlandezii erau la limită. La ei conta orice om pierdut, orice resursă consumată. Rușii aveau de unde aduce forțe proaspete, finlandezii nu. Au fost siliți să ceară pace. O spune și Mannerheim în memoriile sale.

        4
    • Ai uitat sa pui “surse” cu ghilimelele de rigoare deoarece propaganda rusa de pe youtube nu poate fi numita asa. Stim ca atunci cand cineva inverseaza â cu î are de regula o oarecare nostalgie dupa glorioasele vremuri imbelsugate carmuite de la est. Marea victorie sovietica din razboiul de iarna de care vorbesti a fost facuta cu pierderi de aprope 400 de mii de soldati de partea uniunii sovitece si 100 de mii de partea Finlandei. O victore in adevaratul sens al cuvantului.

      14
      • Fără supărare dar pentru ruși a fost. Finlanda a fost nevoită să ceară pacea. Fă și raportul, cît însemna pentru sovietici pierderea a 400.000 de militari și cît însemna pentru Finlanda pierderea a 100.000 de militari.
        Apropo și eu scriu cu „î” din „i”, așa am învățat la școală și mi se pare mai simplu și cursiv din punct de vedere al scrierii, nu Că aș avea nu știu ce nostalgii.

        6
      • Este alegerea ta să folosești ca sursă de documentare Youtube. Eu prefer cuvîntul scris, chiar și-n forma sa digitală. La fel, prefer grafia în care am învățat să scriu, nu inversez nimic. Astea erau normele de scriere în limba română atunci. Nu are nimic cu aberațiile sugerate de tine. O minimă căutare pe google te-ar fi dus la niște articole lămuritoare cu privire la întinderea în timp a dezbaterii î din i versus â din a în limba română. Ca unul care a trăit isteria acelor vremuri îmi permit să afirm că votul din 1993 al Academei a avut un caracter politic, trecînd, în cel mai dulce spirt stalinist, peste avizul negativ al lingviștilor .Îmi permit să las niște link-uri la finalul comentariului pentru combaterea ignoranței agresive și suficiente. Referitor la cifrele afișate, grosolan rotunjite, eroarea vine tot din ignoranță. Mai exact din traducerea lui casualties în pierderi, implict pierderi de vieți, în timp ce cuvîntul respectiv se traduce, în fapt, în victime. Victimele sunt atît morții cît și răniții. Pentru conformitate numărul morților, în Winter War, a fost de 25904 finlandezi în timp ce la sovietici cifrele variază de la 126875 pînă la 167976. Înclin să cred că MirceS avea dreptate, unora dintre voi le lipsește organul înțelegerii. Link-urile https://limbaromana.org/revista/despre-scrierea-limbii-romane-reformele-ortografice-din-secolul-al-xx-lea/ https://uzpr.ro/01/07/2018/cum-a-fost-votata-in-cadrul-academiei-romine-revenirea-la-scrierea-cu-a-si-i/ https://bjiasi.ro/wp-content/uploads/2019/01/REFORME-ORTOGRAFICE.pdf

        6
  6. Cineva vorbeste de piloti si are mare dreptate.
    E suficient sa ne uitam la BIAS 2024. Rafale, Eurofighter si chiar si IAR 99, ca sa nu mai vorbim de Extra au livrat un show formidabil, in timp ce F 16 de abia s-au miscat ca la defilare.

    De ce? Pt simplu fapt ca atit Rafale, cit si Eurofighter erau pilotate de experti in acrobatie, chiar si IAR 99 avea piloti de la CIZ.

    Desigur poate ca-n misiuni de lupta nu e necesara toata maiestria unui pilot de show, dar totusi se vede importanta cruciala a pilotilor.

    PS Nu am crezut ca IAR 99 ar fi capabil sa faca ce a facut. Felicitari pilotilor!

    20
  7. Nu prea crez. Pe motiv de neutralitate, păsăricile alea au fost construite ptr nește cerințe specifice vikingilor. Oricum,nici F16 nu cred că mai pupă după păsăroiul doborât. Că l au dat jos singuri e clar. „Ancheta” fuse băgată sub preș. Nici măcar pe muricanii nu i au primit să ancheteze.Daca dobori un LACM(al dracu de greu ptr un rookie pe motiv de altitudine mică) și te lovesc fragmente din țintă ai timp sa te catapultezi. Dacă vine o rachetă inamică,la fel. Omul fuse sigur că patriotul se ducea pe vreo țintă.Cat despre AWACS uri ,acolo e altă problemă. Ăia de trebuiau să le opereze sunt la coada la Sf Petru după ce și au luat nește iskandere in cap. Și ei,și instructorii suedezi. Dacă ukrii mai găsește 🤡de la Kiev,instructori vikingi dispuși să își riște viața,nu prea cred.Oricum nu prea le văd rostul.Sentry urile americane oricum zboară 24/7 și văd tot. In siguranță,din spatii aeriene nato.

    4
    • ” Nici măcar pe muricanii nu i au primit să ancheteze.”

      Wow! Pe bune? Parca e unul pe aici care-i banuieste pe Ucraineni de dealeri pentru rusi… 😀 De aia le curg balele si lor, si rusilor dupa Taurus – ca din aia nu au inca. Poate le iese vreo manevra lacrimogena, ca figura cu Kursk s-a rasuflat repede, nu prea a adus ce sperau…

      1
    • AWACS-urile sunt BMS nu doar ochi.

      2
  8. Suedia isi pregateste avioanele pentru propria-i aparare. Voi realizati cat de repede se schimba datele problemei? De la o zi la alta.

    In Liban, peste 2800 de membri Hezbollah incapacitati de explozia pagerelor de la centura… Un moment bun pentru Israel sa patrunda pentru vanarea lor.

    6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *