Fath-360 in Rusia

Aceasta racheta balistica cu raza scurta iraniana a ajuns sau va ajunge in curand in Rusia si evident ca fost importata pentru folosirea impotriva Ucrainei.

Cei de la CNN sustin, citand surse guvernamentale americane, ca prima nava incarcata cu rachete a ajuns intr-un port rusesc de la Marea Capsica.

Rachetele balistice Fath-360 sunt cu raza scurta, intre 30 si 120km si pot transporta un focos de 150kg. Sistemul de navigatie este dual: INS si bazat pe satelit, cel mai probabil pe sistemul rusesc GLONASS, ceea ce s-ar putea dovedi o veste relativ buna pentru ucraineni, GLONASSul rusesc fiind cunoscut pentru erorile sale destul de frecvente si de mari.

Una peste alta, ne putem intreba ce s-ar fi facut super-puterea militara ruseasca fara ajutorul oferit de Iran? Ce ar fi facut rusii daca iranienii nu ar fi sarit sa-si ajute aliatul? Tinand cont de aerele de mare putere pe care Moscova inca si le mai da, este un pic jenant sa stai la mana unei tari – Iranul, care pana mai ieri era ciuca glumelor in privinta tehnologiei militare dezvoltate local.

Cu toate acestea, dronele si rachetele iraniene, precum si munitia furnizata de Teheran, sustin intr-o masura foarte mare efortul de razboi rusesc.

Iranul si rezervele de tehnica din secolul trecut au facut ca Rusia sa poata sustine un tir de artilerie continu asupra frontului.

In acest context trebuie sa acordam iranienilor respectul cuvenit – au dovedit ca ceea ce fac, simplu si fara mari pretentii, este suficient de eficient pentru a merita sa-l cumperi si in acelasi timp sa ne uitam la rusi ca la ceea ce sunt de facto: o tara buna de nimic, care nu a dus niciodata vreun beneficiu vecinilor sai sau Europei la modul general, o tara mincinoasa si fara onoare, care nu-si respecta propria semnatura si proprile garantii de securitate: Ucraina sau Armenia sunt cazurile cele mai recente.

Dar in acelasi timp si o tara cu o armata rapciugoasa, cu o tehnologie demna de mila si care si-a pierdut flota Marii Negre in fata unei natiuni fara flota, a doua super-putere a lumii care nu este insa in stare sa dea peste cap o armata ucraineana care la inceputul conflictului nu avea absolut nimic.

Bunul simt si propaganda rusa aveau dreptate, rusii trebuiau sa fie la Kiev in trei zile, dar peste doi ani si jumatate inca se bat pe viata si moarte, undeva in estul Ucrainei pentru un orasel mic-mititel si se mai si lauda cu aceasta realizare.

Dar in acelasi timp a avut nevoie de trei saptamani pentru a duce in Kursk ceva trupe care se opuna rezistenta unitatilor ucrainene. Zice presa rusa ca armata rusa s-a pregatit si s-a regrupat pentru a-i alunga pe invadatorii ucraineni, dar rusii sunt atat de prosti incat nu-si dau seama ca Rusia este deja pe picior de razboi asadar ce pregatire, ce regrupare, doar o alocare de forte spre o alta directie.

Chestiunea ar fi trebuit rezolvata in cateva zile, rusilor le-a luat trei saptamani sa vada ce fac pentru ca cel mai probabil bubuie de incompetenta si atunci dureaza sa faca niste lucruri care pe timp de razboi ar trebui rezolvate in cateva zeci de ore.

Dar asa cum ne-au aratat si in primul razboi mondial si mai ales in cel de-al doilea, competentele ofiterilor rusi tin doar de trimiterea la inaintare a soldatilor semi-instruiti si prost condusi pe ideea ca inamicul o ramane pana la urma fara munitie.

Si nu poti sa nu te intrebi: care ar fi fost sorta razboiului din Europa – in WW2 – daca germanii nu i-ar fi avut pe britanici si americani in coaste, daca nu ar fi fost fortati sa mentina peste 100 de divizii in Franta, Norvegia, Grecia sau Italia, daca Aliatii nu ar fi bombardat Germania?

Cat ar fi rezistat Rusia fara ajutorul britanic si american, fata-n fata singura si la egalitate cu Germania?! Mai apucau toamna lui “42?!

GeorgeGMT

14 comentarii:

  1. …și așa începu’ marea dezbatere de weekend 😊

    3
  2. Doamne,câtă ură proletară!! Oare ce făceau britii daca sutele de divizii din Rusia ar fi fost de partea franceză a canalului? Sau ce făceau aliații in vara lui 44 dacă infamul Stalin declanșa cea mai mare ofensivă din istorie ,operațiunea Bagration,cu o lună mai târziu(sau deloc)?? Probabil anglo saxonii se bălăceau in Atlantic pe model Dunkerque. Cât despre Fath urile iraniene,o nouă operațiune de PR care sa justifice o eventuală aprobare ptr atacuri pe teritoriul Rusiei. Cam cum fuse acum un an cu 🚀KN-21 urile lui Kim pe care nu le văzu nimeni. Iar Glonass ul ăla imprecis a dus🚀 Iskander și Tornado S fix in institutul militar din Poltava 💥și în o gălăgie de Himars🎇,Patriot🎆 și Iris T uri.
    PS. Aștept valul de hate,off course,dacă acest comment o să apară. Ceea ce nu crez😭😭😭

    • Pe unde sa treaca sutele de divizii rusesti? Si mai ales cum sa ajunga ele la Atlantic fara camioane americane, fara benzina americana, fara aluminiu si cauciuc si cum dracu sa ajunga daca motorul unui T-34 functiona cam 10 ore?! Ce are Bagration cu debarcarea aliata? Chiar nu sti istorie? Trupele germane de pe frontul de Vest n-au avut nici o legatura cu cele de pe frontul de Est. Absolut niciuna.
      Iar O[peratiunea Bagration, ca sa discutam educat n-are nici o legatura cu prostul de Stalin care nu a fost de acord cu ea, dar pana la urma au avut si rusii un general destept, cam singurul – Rokossovsky.

  3. Întrebarea e retorica, fără ajutorul occidental Rusia Sovietica s-ar fi prăbușit. E de ajuns sa te uiți la milioanele de tone de ajutor occidental venit în perioada cea mai critica, începând cu 1942, care le-a permis sa reziste și apoi sa contraatace victorios. Dacă nemții ajungeau la Urali rusii erau terminati

    4
  4. Le au degeaba rachetele astea, pentru că nu pot să le folosească! Dacă le folosesc cumva, primesc direct ATACAMS în cap și știu bine asta! Dreptul de utilizare a rachetelor occidentale este condiționat de natura atacului. În momentul în care rușii lansează ceva la 120 km, ucrainienii vor avea posibilitatea să se apere cu ceva peste 120km, posibil 300! Iar în rază de 300 de km de Ucraina se află multe ‘bunătăți’ … inclusiv flota Mării Negre.
    Asta mai demonstrează încă o dată cât de rupți în dos sunt rușii … nu ca iranienii ar sta mai bine…

    1
  5. În toată această comedie mediatică,cel mai tare e faptul că ivanii nici nu au nevoie de aceste petarde 🎇iraniene. Au în dotare +200 sisteme TornadoS cu 6-12 rachete fiecare cu raza de 70-120km(9m544 chiar și mai mult) !! Ghidate Glonass!! Și cu warhead cu 100kg mai mare. Cu care au distrus deja o grămadă de ținte. Dacă am garajul plin de BMW,Audi,Vw de ce mi aș lua și un Trabant??

    • BMW, Audi si VW au europenii, rusii au Lada fara ABS si fara airbag-uri si mai nou masini chinezesti. Daca au asa de multe si de bune de stau cu caiula-n mana la iranieni si coreeni?! De Glonass am auzit si eu 🙂 …

  6. Nu…nu cred ca ajungeau in „42…daca nu aveau suport occidental.

    Ar fi bine de stiut cum mai sta treaba pe la noi….cand vorbim de competente si coruptie prin armata.

    1
  7. Să nu uităm și de muniția din Coreea de Nord!

  8. Vedeam la știri de dimineață pe un nimeni sclavete care este se pare preș nu la ușă, ci la duma statului muscal. Pe lângă faptul ca preciza că satan 2 ajunge în 3 minute la Strasbourg (aici îl contrazice pe alcoolistul Medvedev care spunea că într-un minut ajunge la Londra sau Paris, ale lui or fi știind vreo scurtătura…)vine și precizează cam așa: USA și UK se pretind învingători în ww2 și au pierdut doar 800 de mii de soldați în conflict, în timp ce noi doar la Stalingrad am avut peste 1.1 milioane de morți. Pai cum să te lauzi cu așa ceva?! Asta nu denotă incompetența și nepăsarea comandanților politici și militari față de mujicul aflat pe front?
    Și la fel este și acum, nimic nu s-a schimbat.

    1
  9. Se pare cà 200 rachete au ajuns deja în Rusia
    https://x.com/RALee85/status/1832842793464811707

    În comparație cu alte sisteme rusești, cum ar fi 9M723-1 Iskander, Fath-360 nu dispune de capacități avansate de manevră și de caracteristici stealth. De exemplu, are o semnătură radar estimată la 0,3 metri pătrați, comparativ cu 0,02-0,03 metri pătrați pentru sistemele rusești mai avansate. În plus, precizia Fath-360, măsurată prin deviația circulară probabilă (PCD), este cuprinsă între 20 și 50 de metri.
    Furnizarea de către Iran a aproximativ 400 de rachete include multe din familia Fateh-110 de arme balistice cu rază scurtă de acțiune, precum Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene. Potrivit experților, această rachetă mobilă pe camion poate lovi ținte aflate la o distanță cuprinsă între 300 și 700 km.

    „Transferul de rachete Fath-360 a fost descris drept o „escaladare dramatică” de către Statele Unite, care se tem că utilizarea lor de către Rusia ar putea duce la o creștere a numărului de victime civile în Ucraina. Ca răspuns, Washingtonul și aliații săi iau în considerare noi sancțiuni împotriva Iranului, care este acuzat de încălcarea angajamentelor asumate în cadrul regimului de control al tehnologiei rachetelor (MTCR), un cadru internațional menit să limiteze proliferarea armelor de distrugere în masă prin controlul transferului de rachete care ar putea servi drept sisteme de lansare pentru astfel de arme. La rândul său, Rusia acceptă pe deplin încălcarea tratatelor MTCR, declarând prin vocea ministrului său de externe că „furnizarea de materiale care intră sub incidența MTCR din și către Iran nu mai necesită aprobarea prealabilă a Consiliului de Securitate al ONU”.”

  10. Mda… cel mai ușor e să spargi semințe pe margine. Franța – (aproape) o mare putere la acea vreme, în 1940 a făcut ce a făcut, Anglia, în WW2 fără ajutorul SUA ar fi ajuns Dumnezeu cine știe unde, ș.a.m.d. Cine râde la urmă râde mai bine și expresia nu am inventat-o eu…
    Io nu cred că iranienii dau pe gratis ceva, dimpotrivă, rușii agită la schimb apele cât de mult pot în Asia de Vest și cumpărând de la Iran susțin porcăriile pe care le face acesta, bașca faptul că a susține logistic războiul din Ucraina face ca mai puține resurse să poată ajunge din Occident în Asia de Vest, ca să sprijine politica occidentală în zonă. Să fim serioși, unde scrie că a face alianțe bazate pe interese comune e de câh?
    Așa pot să zic și eu că Occidentul, la PIB-ul pe care îl are raportat la cel al rușilor nu a fost în stare în (acuși) aproape 3 ani să susțină Ucraina suficient de bine logistic și că ce discrepanță există între aerele occidentale și situația reală de pe teren.Pretenții a la Napoleon cu blocada lui continentală au dus și vor duce la eșec.
    Situația trebuie întotdeauna abordată în complexitatea ei, altfel ți-o iei de nu te vezi. Până una alta, brața la braț cu rușii Occidentul este în plin recul strategic (drept e că mai lent decât rușii), printre altele tocmai fiindcă e destul de bine ocupat să limiteze pe ruși, de exemplu, așa că a marșa victorios pe atitudini de genul „Ha,ha,ha! Ce proști sunt rușii” nu cred că e o opțiune utilă, pe durată medie și lungă. Mă rog, părerea mea….
    Întrebarea corectă este cum s-a ajuns ca state precum Iranul sau Coreea de Nord să poată aproviziona de-a așa natură războiul susținut de o putere anti-occidentală, astfel încât acea putere să nu-și deranjeze și să nu-și dea peste cap cine știe ce propria societate, un factor esențial în ce privește reziliența față de război? Chestia e nașpa, pentru că inamicul nu se deranjează foarte mult să facă o conversie completă a economiei la economia de război și ca atare poate în continuare să producă bunuri utile econimiei de pace, tocmai pentru că aliați ca Iranul și Coreea de Nord livrează ce este necesar pentru a evita această conversie foarte costisitoare.

    Între timp noi, deștepții pământului ce facem? Ne bazăm la nevoie pe țevi de tun importate de la Antipozi și pe muniție venită din cealată parte a Atlanticului, de la distanțe imense față de propria graniță….Dar rușii e cretini….

    2
  11. De Coreea nu ma bag,dar Iranul face de mult timp cateva lucruri de bun simt.Printre ele ,profita de ieftinirea adusa de tehnologia moderna,a.i produc drone si rachete la un pret corect.Daca tari vestice ar fi hotarate,ar produce si ele ieftinaciuni in numere imense,dar acolo primeaza momentan alte criterii.
    Rachetele iraniene sunt multe comparat ce scoate vestul pt ca tot produc de multi ani si s-au adunat,dar potentialul lor de a scoate numere mari in timp scurt nu e wow.

    E acelasi fenomen ca la dronele mici.UA scoate drone la 1000-2000 euro bucata,in vest is 30000.

    Pe de o parte e meritul celor care fac ceva,pe de alta sunt o gramada de probleme nascute din birocratie,lobby si lipsa unei grabe nascute din necesitate.

    Treaba e evident cu potential de nasoleala pt vest in caz de bataie pe bune,cel putin in confruntarile initiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *