Pandur Evo si alti clienti Skyranger 30

Filiala austriaca a General Dynamics European Land Systems si anume Steyr, a prezentat prototipul sistemului antiaerian MTPz FlA, compus din Pandur EVO 6×6 si turela teleoperata Oerlikon Skyranger 30. Conceptul a fost prezentat in cadrul show-ului aerian AirPower24 de la Zeltweg, statul Stiria, desfasurat intre 6-7 septembrie anul curent.

In 19 februarie 2024, armata austriaca a comandat o transa de 225 transportoare blindate Pandur Evo 6×6 pentru un total de 1,8 miliarde euro. Variantele de echipare comandate:  evacuare medicală, vehicule de comanda, vanatori de tancuri (vehicule de sprijin cu foc) cu tun de 105 mm, aruncatoare autopropulsate in calibrul 120 mm, SHORAD (Short-Range Air Defense) si sisteme antiaeriene mobile. Astfel 36 de vehicule din aceasta comanda vor fi in configuratia cu turela teleoperata Skyranger 30.

Pandur 6×6 Evo in versiunea Skyranger 30

MTPz FlA Pandur este conceput in special pentru a proteja coloanele mecanizate impotriva UAV-urilor si munitiilor ratacitoare.

Tunul automat Oerlikon KCE de tip revolver are o cadenta de tragere de 1200 de lovituri/minut (capacitate 250 de lovituri in turela) cu o distanta maxima de 3km Tunul poate folosi si munitii cu explozie programabila subcalibru cu trasor (APFSDS-T) si proiectile de antrenament cu trasor (TP-T).

Complementar, turela integreaza in plafon un lansator dublu de rachete ghidate antiaeriene cu raza foarta scurta de tip MBDA Mistral 3. Tot pe turela se afla cele 5 antene ale radarului Aesa Multi-Mission in banda S cu distanta eficace de detetctie. pana la 20km. Radarul este completat de 2 senzori optici – unul pasiv in infrarosu, FIRST (Fast InfraRed Search and Track), iar al doilea sistemul TREO de urmarire si identificare cu imagistica termica racita (infra-rosu unde medii) si camera TV HD, acompaniat de 2 telemetre laser.

 

Dupa ce in mai 2023 Danemarca a ales Skyranger 30, acum a comandat 16 dintre sistemele in cauza pentru o suma care depaseste suma de 100 milioane de euro. Se asteapta ca turelele sa fie integrate pe sasiuri 8×8, deci cel mai probabil Piranha V. Daca prototipul va fi livrat in 2026, variantele de serie sunt asteptate intre 2027-2028, complementar danezii comandand si munitie de cateva zeci de milioane de euro. Configuratia exacta a senzorilor si efectorilor pentru Skyranger 30 nu a fost inca facuta publica.

Sa ne reamintim ca si Ungaria a ales in decembrie 2023 Skyranger 30 pe sasiul Lynx KF41, iar Germania a comandat 18 sisteme integrate pe Boxer 8×8 cu alte 30 de bucati in optiune.

Skyranger 35

Si mai trebuie mentionat ca gama Skyranger integreaza atat versiunea 30 cu tunul KCE in calibrul 30×173 mm, cat si versiunea Skyranger 35 cu un tun KDG in calibrul 35×228 mm, acesta din urma fiind prezentat ca integrat pe sasiu de Leopard2 la Eurosatory.

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

Skyranger 30 – Romania Military 

Skyranger pe Piranha IIIC 

35 de comentarii:

  1. Buna.
    Intrebarea este daca acest radar AESA pe banda S e chiar capabil sa achizitioneze aceste drone din material plastic cu 5 kg de explozibil care vin foarte jos.
    Asta i problema actuala fc tunul este eficient numai daca tinta este achizitionata de radar.
    Cu problema asta se zbat firmele israeliene impreuna cu IDF si daca era asa de simplu IDF ar achizitiona acest radar.
    Eu personal nu cunosc o solutie dar nici IDF. M as mira daca Rheinmetall…..

    9
    • Nu cred ca vei gasi in spatiul public asa ceva.

      5
    • The SPEXER 2000M 3D MkIII X-band radar, developed by Hensoldt, allows the system to detect a wide range of targets, from light aircraft to micro-drones. This radar can simultaneously track over 300 moving targets while the vehicle is on the move, ensuring continuous coverage in dynamic operational environments. The radar’s ability to detect UAVs with a radar cross-section as small as 0.2m² at ranges up to 9km is a critical advantage in countering drone threats, which are often difficult to detect using traditional radar systems. Complementing the radar system is Rheinmetall’s Fast InfraRed Search and Track (FIRST) system, which enhances the Skyranger 30’s ability to passively detect targets such as helicopters.

      https://militaryleak.com/2024/10/03/german-armed-forces-to-enhance-capabilities-with-boxer-skyranger-30-mobile-air-defense-systems/

      4
      • ma gandesc ca 0,2m2 inseamna o sectiune de 40cm x 50cm. Probabil ca o drona Orlan este cam pe la jumatate – deci 1-0 pt drona. cata vreme ai oameni in apropiere si nu vrei sa ii iradiezi cu radar, nu prea vad ce detectie infailibila ai putea folosi. Nu am auzit inca de Lidar nimic in zona asta, sa fie un semn bun? in aceeasi ordine de idei, fiecare liceu ar trebui sa aiba si un club/grup de „jucat” cu drone, similar alora de robotica de sunt inca foarte rare si datorita investitiei initiale.

        4
  2. Inca unu aici. Oare asta are solutia
    antidrone ?

    Laser, arme și sistem EW: Cea mai bună armă de luptă anti-dronă a fost pusă la dispoziţia U.S. Army (Video) https://defenseromania.ro/630745

    5
  3. Asta e, cu asta trebuie sa fugi dupa
    drone cu tunul sau sa pui un tun
    de felul asta fiecare 3 km.
    Alta posibilitate e sa imprastii aceste
    radare precum am spus si in plus
    sa le controlezi prin un centru de control
    central in care vor fi urmarite roiurile de
    drone la fel cum merge la Iron Dome
    dar la un strat mai jos. Chiar si asta nu prea ajuta daca pe teren sunt constructii
    inalte sau dealuri. Trebuie luat in socoteala ca traiectoria unei drone poate fi programata in zigzag sau serpentina, fapt care ingreuneaza si mai mult problema, asta fata unei traiectorii a unui
    obuz/racheta cu traiectorie balistica dar directa din directia azimut la busola.

    9
    • Nu cred ca are vreun rost sa insiri astfel de masini din 3 in 3 km, rolul lor, cum zice si articol, e sa protejeze fortele in miscare. Pentru protectia obiectivelor fixe poti sa folosesti baterii de tunuri AA tractate, (avem si noi niste Oerlikon ok). Problemele ar fi doua:
      1) detectia, cum foart bine ai zis si tu
      2) dispersia mijloacelor, ca nu o sa ai niciodata destule tunuri, tractate sau auto-propulsate sa protejezi toate potentialele tinte.

      Mie mi se pare ca ucrainienii sunt mai aproape de adevar (nevoia te invata), cu sistemul lor Sting (https://www.defenseromania.ro/ucraina-redefineste-conceptul-de-aparare-aeriana-dronele-rusesti-interceptate-cu-sistemul-sting_630770.html). Dronele contra drona ar trebui sa fie mai ieftine decat cele care ataca (alea trebuie sa aiba raza mai mare, ceva sisteme mai complexe de ghidaj, etc). Astea de aparare, merg pe principiul FPV, deci ar trebui sa fie mai ieftine. Pentru detectie m-as baza pe o drona mai mare (Whatchkeeper sau Bayraktar ar fi ideale) cu senzori in IR, eventual asistat si de un soft pentru discriminarea tintelor, care sa gaseasca dronele atacatoare si sa ii ghideze pe aparatori spre ele.
      Cateva companii de operatori (hai sa zicem un batalion) ar rezolva problema, la o tara de dimensiunile Romaniei, ca pe oameni nu e nevoie sa ii muti de colo colo, ii tii intr-un centru cu comunicatii ca lumea. Imprastii doar dronele pe mai multe zone, si baietii preiau controlul celor din zona atacata.
      Sunt sigur ca ce am zis are si multe lacune, si ideea poate fi mult imbunatatita, dar mi se pare mai realista decat lasere sau tunuri pe care evident nu le poti avea niciodata intr-un numar suficient (si la care, cum zici si tu Dov, ramane problema cu detectia).

      2
      • Imi da 90% interceptie ?
        Cum VR prezice locul in 3 dimensiuni
        luand in considerare ca drona inamica
        schimba directia in mod neanticipat ?
        ???
        Ma indoiesc…..
        Ghici ciuperca ce i 😋

        • Dov, nu inteleg ce vrei sa zici, si nu cred ca ai inteles ce am scris eu. Ce VR? nu a zis nimeni nimic de VR. Ce sa prezica, cand o vede live pe IR?

          Ce producator de sisteme iti spune ca ai 90% interceptie? Si cum dovedeste? Asa pot sa zic si eu ca ce propun o sa prinda 99% din drone, ca nu ma doare gura.

          Nu ma deranjeaza sa discutam in contradictoriu si pot sa accept cand gresesc, dar vino te rog cu ceva argumente, nu raspunde doar asa, sa umpli pagina (si daca poti, evita postarile duble).

          • Eu ma refer la statistici cunoscute si
            spun ca mai putin de 90% interceptie
            inseamna ca n ai facut nimic. Crede ma
            ca am pe ce sa ma bazez.
            Si cu acest procentaj felul de trai e
            nasol asa ca daca n ai , mai bine deloc.
            Cu deloc stii sa te pazesti….

      • Asa prevezi ?
        VR nu poate sa prezica locul in spatiu
        daca drona inamica schimba directia
        in drum.
        Am sa avem 90% doborari ?
        Ghici ciuperca ce i 😋

  4. In scurt la ce am vrut sa spun:
    Telemetria unei drone e complicata ca nu foloseste GPS din toate formele lui, doar partial pt sampling
    dar folosteste in mod constant platforma inertiala care in partea ei
    poate fi programata in cele 3 axe de directie si precum face acum Hizballa „innoreaza” cerul cu roiuri
    de rachete in paralel cu intentia sa
    perturbeze Iron Dome, ca la urma sa scape vre o drona si sa atinga tinta precum s a intamplat deja.

    6
    • Inca ceva:
      Unele drone folosesc si identificare pe teren prin amprenta unor fotografii si impreuna cu sampling cu GPS si navigatia inertiala care este folosita si de submarine dar si de avioane de linie, de pasageri, nu
      pot sa greseasca tinta. Norocul tintelor e ca aparatele sunt f mici si nu pot sa aibe sarcini de explozibile
      mari ca atunci sunt usor de recuperat/achizitionat de radare si de acolo de interceptor fie ce fie.

      1
  5. o sa trebuiasca pus IFF de acu si la drone

    brusc tancurile sunt bune, daca vrei sa lovesti Pandur Evo inamic

    1
  6. Ce , cine i fraier sa puna IFF la drone? 😂

  7. Oare noua ne-ar fi greata cu niste turele ca acestea pe Piranha 5?
    Ee, e ok si asa, nu avem noi nevoie de AT si AA pe ele…

    1
  8. Turele sunt multe, problema e cum
    dobori drone cu ele si de cate ai
    nevoie si chiar unde le pozitionezi.
    Toate turelele fie cu Oerlikon, Bushmaster , chiar Shilka sau Vulkan M61 pe blindate sunt bune,
    problema ramane la radare si locul acelui tun formidabil.

    2
  9. Doar o opinie personala si nimic mai mult. Cred ca orice sistem anti drona e binevenit in contextul a ceea ce s-a intamplat in Ucraina. Dar a te limita doar la platforme dedicate este o mare greseala, costa multi bani sa ai un numar suficient si o data ce unul este bubuit atunci tot ceea ce proteja este expus la risc. Lucrurile ar putea evalua in 2 directii:

    1. Activele scumpe gen tancuri, MLI-uri, TBT-uri, SPH-uri ar trebuie sa fie in stare sa se protejeze si singure in cazul in care sunt descoperite si atacate: tunuri de 30mm cu alimentare duala: munitie Ahead si obuze HE, si radare gen Trophy/Iron Fist cu dublu rol (detectie atgm si drone) ar trebui sa fie omniprezente bineinteles ajutate de un BMS cu mod de lucru si anti-drona, basca daca duce generatorul de la bord si un sistem activ/pasiv de bruiaj.

    2. Active dedicate pentru orice categorie de arme in rol de anti-drona, gen subiectul articolului. Aici poate o fi o optiune extraordinara pt noi ca MLI-urile 84M sa fie convertite in asa ceva dupa ce achizitionam noul model, toti stim ca in conditiile razboiului actual blindajul lor le face inutilizabile foarte rapid in rolul de MLI dar … tunul KBA 25 parca citisem ca poate fi retubat usor la 30 si are elevatia necesara sa adreseze drone, rachetele AT pot fi inlocuite cu un modul cu Stinger/Mistral iar in locul mitralierei de 7.62 se poate pune un modul cu Coyote de la RTX sau APKWS, 4 radare montate in colturi similar cu ce au pus cei de la Leonardo pe Strykerul dedicat si ai in jur de 100 de platforme care pot da jos drone fara probleme. La astea adaugi modernizarea sistemelor Oerlikon la GDF-009 pt obiective fixe si restul bagi mana in buzunar pt Skynex/Skyranger unde te arde buza. Ca sa nu mai zic de cei 40 si ceva de Gheparzi care pot fi actualizati cu noi radare ai rachete Mistral/Stinger pe lateralele tunurilor. Daca a mers CA-95 merg si astea vestice.

    Apoi vorbim de solutii mai complexe gen IFPC care combina 3 tipuri de efcetori dar astea la cat de scumpe vor fi le iei doar pt protectia unor obiective foarte scumpe gen baze aeriene, etc.

    Totul e sa se vrea.

    4
    • Pardon dar trebuiai sa citesti inainte ce am scris fc nu m am bazat pe idei ci pe experienta empirica. Daca ai fi inteles, nu ai mai fost nevoit sa scrii ce ai scris.
      Intentia mea e una:
      Interceptia dronelor mici la 90%, nu mai putin.

      1
      • Mai Dov, ori ai uitat un pic limba romana ori google translate nu functioneaza bine in cazul tau, nu se supara nimeni daca primeste comentarii dar hai sa fim atenti la exprimare, poate fi jignitoare uneori si crede-ma ca nimeni nu le stie pe toate. Ti-am citit si inteles punctul de vedere, pana una alta chiar cu toata lipsa de precizie de care vorbeai binomul radar + tun 30 cu ahead e cea mai cost efficient optiune C-UAS. Si nu exista doar varianta made in Israel cu Trophy/Iron Fist, am dat-o doar ca exemplu pt ca astea au si rol de detectie ATGM si impusti 2 iepuri, sau cele de la DRS Rada tot Israel de pe Stryker sau chiar varianta de mai sus de la Hensoldt, mai au si baietii de la RTX asta:
        https://www.rtx.com/raytheon/what-we-do/integrated-air-and-missile-defense/kurfs
        si cred ca astia au ceva performante serioase, zic si eu doar o opinie personala.

        1
      • Ia sa iti fac un pic in ciuda:

        „It can even see and identify an incoming 9 mm bullet.” Joac-o pe asta, o sa zici ca e marketing dar parca tind sa-i cred pe astia de la RTX dupa ce figura frumoasa a facut Patriot in Ucraina.

        1
    • 36 Gheparzi activi, restul erau pentru canibalizare.

      1
  10. Imi place cum arata Pandur, dar parca rotile alea se lasa un pic cam tare… or fi mai bine pe 4 osii…

  11. @ima80, la pct 1 sunt de părere că tancurile și SPH-urile vor avea nevoie de vehicule care să le protejeze de UAS, tancurile de aceea sunt însoțite de MLI, pentru protecție, fie C-UAS fie împotriva infanteriei inamice, iar SPH-urile pot fi însoțite de un vehicul 4×4 dotat cu tun ușor M230LF 30x113mm și radar integrat în turelă, ex Eos Slinger, dar fiecare tanc și SPH ar trebui să dețină sistem propriu de bruiaj C-UAS.
    La pct 2 sunt de acord cu reconversia Jderilor, doar că altfel puțin: păstrează tunul de 25mm, păstrează lansatorul de Spike, în locul mitralierei de 7,62mm capătă modul cu patru rachete Stinger, capătă patru radare și senzori noi și ai exact aceiași configurație cu M-SHORAD Stryker și rol atât anti tanc cât și anti dronă

    2
  12. Ai dreptate, sorry. Am citit acum pe wiki ca RCS depinde și de lungimea undelor.

    Conversely, a square flat plate of area 1 m2 will have an RCS of σ = 4π A2 / λ2 (where A=area, λ=wavelength), or 139.62 m2 at 1 GHz if the radar is perpendicular to the flat surface.

    Typical values for a centimeter wave radar are:
    * Surface-to-air-missile: ≈0.1 m2
    * Human: 1 m2

  13. Interesant și echipamentul care apare parțial în poza 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *