920 de milioane dolari imprumut de la SUA (DSCA in prim plan)

920 de milioane dolari (din care 60 de milioane grant oferit de guvernul SUA):

„De prevederile acordului semnat astăzi vor beneficia Ministerul Apărării naționale, în limita sumei de 700 milioane dolari SUA, și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în numele și pentru ROMARM, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA. Acordul prevede dobânzi mai mici decât cele la care se împrumută statul român de obicei.”

Sursa: MApN

 

43 de comentarii:

  1. daca iese trump, care e bot in bot cu viktor, urmeaza diktatul de la maralagos

    3
  2. Cred ca lista e daja facuta de licuriciu al mare …ca dupa ai nostrii !!

    9
  3. probabil la ai nostrii le e mai usor sa ia aprobare parlamentara ca sa bugeteze bani pt imprumuturi pe care tre sa le ramburseze obligatoriu decat sa ceara bani de investitii in industria de aparare,ca doar stim ce buget are Ministerul Economiei

    3
  4. https://romania.europalibera.org/a/statele-unite-anunta-un-acord-de-imprumut-direct-cu-romania-de-920-de-milioane-de-dolari-din-care-60-de-milioane-grant-sua/33135060.html

    Mecanismul e destul de interesant. La fel si specificarea aceasta.cu „achiziționarea de echipamente de apărare americane, cum ar fi tancurile de luptă Abrams și coproducția de muniție.”
    Deci strict pt echipamente americane si finantare pt munitii in coproductie. Deci nu are treaba cu nemtii si cu fabrica de pulberi ci cu memorandumurile semnate cu americanii.

    Ca mecanism „Ministerul Finanțelor va încheia două acorduri:

    – un acord subsidiar cu MApN, prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut.
    – un acord de împrumut subsidiar cu MEAT și ROMARM prin care se stabilesc drepturile și obligațiile părților în executarea Acordului de împrumut, inclusiv în ceea ce privește plata serviciului datoriei publice corespunzător părții din împrumut aferente ROMARM, în calitate de subîmprumutat.”
    MEAT fiind Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

    Inca o chestie e legata de obligatia Romarm de a garanta imprumutul de 220 mil , cu bunuri mobile si imobile
    „Subîmprumutul acordat ROMARM, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA, este garantat în favoarea statului cu garanţii constituite din bunuri mobile/imobile aflate în proprietatea beneficiarului, libere de sarcini, care să acopere cel puţin valoarea împrumutului şi a dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente.”

    Si aici s-ar putea sa pocneasca ceva, pt trebuie pus gaj si pt cei 300 mil de la fabrica de pulberi . Si deja prin Romarm a inceput sa se carcoteasca.
    Un articol care mi-a atras atentia si mai mult ca sigur e scris cu sursa din interior.
    https://www.national.ro/economie/imprumutul-de-la-americani-girat-cu-fabricile-de-armament-romanesti-836596.html/

    1
    • aia e goarna pesedista prin care le spun ciracilor ca ei nu ar vrea dar o sa trebuiasca sa faca ca sunt obligati,deci o sa se faca , e aceeasi goarna care a contestat achizitia de NSM,ca la UMB Gdels nu face nimic, cum achizitionezi ceva de la americani hop si ei

      8
      • Acolo lucrează celebrul Tache. O panaramă jalnică care pretinde ca știe el toate secretele planetei.Ce prostii, ce trăznăi am citit acolo, incredibil chiar și pentru nivelul presei din România.

        9
        • Inghit si ei ce li se serveste.
          Ce e ecolo e pornit mai mult ca sigur de la ceva fosile din Romarm. O sa fie astfel de contre atata timp cat nu e privatizata sandramaua si lighionele nu sunt trimise la pascut.
          Doar cand te gandesti cu ce material trebuie sa lucreze nemtii. Sper sa iasa ceva cu fabrica de pulberi dar nu mai sunt asa de sigur. Si nemtii astia nu sunt prosti, nu o sa vina nici macar cu un euro de acasa pana su se rezolva tate problemele cu infrastuctura.
          Mai multe despre problemele de pe platforma
          https://www.economica.net/fabrica-pulberi-victoria_774402.html
          „S.C. Pirochim Victoria S.A. deține în proprietate o suprafață de aproximativ 70 de Ha astfel încât este necesară extinderea perimetrului pentru implementarea unui proiect care să corespundă noilor provocări. Deficiențele actuale ale platformei Pirochim din UAT Ucea, sunt reprezentate de lipsa investițiilor si punerea in conservare a mai multor imobile si instalații de producție. Stadiul de degradare avansată a unor imobile existente de pe platforma industrială, necesită studii tehnice de specialitate in vederea stabilirii soluțiilor tehnice de reabilitare sau reconversie. Reconversia / reabilitarea imobilelor existente se va realiza în baza soluțiilor tehnice exprimate prin expertize tehnice privind rezistenta si stabilitatea cat si securitatea la incendiu”

          Astia au 70 de ha, restul pana la 360 trebuiesc expropriati. Plus infrastuctura. Sanse mari sa se faca rahatul praf.
          E interesant de gasit acea „nota de fundamentare a proiectului de act normativ care prevede reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Fabrică de Pulberi Victoria”, deocamdarta nu am avut noroc.

          4
    • Nu are treabă, una-i una, alta-i alta. Cu Rheinmetall se face în comun o fabrică de pulberi și explozivi în localitatea Victoria. Împrumutul de acum este pentru o altă fabrică, la Dragomirești, pentru lovituri de 120 de milimetri pentru tancuri și obuze de 155 de milimetri.

      4
    • Să vezi ce o să se cace pe el P.A.H. în „Cațavencii”!

      5
      • Da-l in ma-sa. Acum le da anonim , nu le mai semneaza. La articolul cu transportoarele amfibii nu publica decat comentariile in ton cu articolul, alea in care i se da peste nas nu le publica.

        4
        • La toate, nu numai la ăla. Am mai scris și eu comentarii la articolele lui, dar nu mi-au apărut nici pînă astăzi.

          3
          • Da, si la Patriot am comentat. Pur si simplu l-am intrebat care e ala mai bun si mai ieftin daca tot mananca rahat. Nu a fost publicat. Cred ca le aproba numai pe alea in stil Sosoaca.

            3
    • Umblă vorba că cei 220 milioane pentru Romarm sunt pentru a deveni unicul producător de munitie pentru Abrams in Europa

      https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-imprumuta-de-la-sua-un-miliard-de-dolari-pentru-inarmare-armata-se-va-dota-cu-tehnica-moderna.html

      3
      • @AdiG

        Bre, tunul ăla e de la nemți, dacă nu mă înșeală memoria…
        Chiar crezi că nu își vor mai face muniții pt „scula” lor și vor lua din RO ?

        3
      • asta-i o tampenie cu unicul producator de munitie, se poate folosi si pe alte tancuri cu acelasi tun si Abrams poate folosi munitie europeana

        alta chestie care ma freaca e ca ii tot dau inainte cu „centru de excelenta” cand e o fabrica normala…

        4
    • eu mi-as face griji doar daca mai au forta sindicatele care sunt supuse pesede daca ies astia de la guvernare ca deocamdata sunt acolo si aia nu misca in front ,dar daca ies aiai poate ne trezim cu activitatea blocata din razbunare de pesede alias sindicate la ordin

      2
  5. Evident ca sunt pentru chestii Made in USA si nu Made in Germany/France/Italy.

    920 milioane sunt glume pentru o tara ca si Romania care are pib an 350 miliarde.

    Dsr cum avem nevertebrate ca si politicieni sunt bune si astea 920 milioane la dobanda buna. Apar in poze, hashtaguri, investim in aparare ca fara astea 920 milioane usd nu puteam sa investim de la buget, trebuie sa scrie americanul in contract pe ce se da banii…p…zda masii de tara bananiera….

    8
  6. Eu nu cred ca iese Tramp presedinte, eu cred ca iese Kamala.presedinte si aceasta se stia de aproape un an in urma informatie pe care am promovat-o si eu printre prieteni si cunoscuti. Iara tunci mi s-a spus ca am o problema. Da am o problema care nu poate pune egal intre un infractor,curvar,mincinos multidiversionist cu un procuror de exceptie cum este Kamala.In alta ordine de idei nimeni nu spune cu ce s-a garatat imprumutul de la americani.Va spun eu cu ce s-a garantat cu intrega industrie militara si echipamente militare a Romaniei. Nu cred ca este o informatie publica, cel putin nu m-am interesat eu dar nu cred ca se va face publica aceasta infromatie deoarece sunt interese oculte de a acapara industria militara romaneasca. De fapt este o intelegere intre tradatorii de neam si de tara si interese oculte din Ocident, papusarii criminali care au spus ca Romania nu este o natie, o tara , este o afacere.

    5
    • Vis a vis de oculta care vrea sa puna mana pe industria noastra de armament, am o singura intrebare: care industrie de armament si de ce si-ar dori cineva sa puna mana pe nimic? In al doilea rand ROMARM garanteaza imprumutul catre Statul Roman nu catre americani.

      30
    • Prietene vezi ca ai greutati in exprimare , cand folosesti limba romana. Sigur e limba tamaterna? Daca da , mai exerseaz-o, daca nu , „pashol na turbinca „!

      11
    • @potters Vorbim de acel procuror de excepție care a obținut postul sub/pe biroul șefului ei de atunci? Acel procuror de excepție care a refuzat să pună la dispoziția apărarii dovezi care-l dezincriminau pe un condamnat ajuns pe culoarul morții? Comparativ cu o limitată ranchiunoasă ca asta orice altă variantă este mai bună. O să vă iasă, și nouă la fel, Kamala pe nas cu vîrf ți îndesat.

      7
      • Funcțiile de procuror ale gagicii au fost și sunt funcții la care ești ales. Nu sunt funcții în care ești numit pentru faptul ca l-ai golit pe unul de hondrobele. M-ai rumegă…

        9
    • Master
      Master of Puppets I’m pulling your strings
      twisting your mind and smashing your dreams….

      2
    • slabut de tot…mai baga o fisa.

      5
    • Chiar nu mai conteaza cine iese presedinte in SUA. Desigur, vor fi nuante, insa ce s-a pornit in Orientul Mijlociu si Estul Europei nu poate fi oprit sau perturbat. Alegerea Romaniei e in alta parte, si in functie de asta ii iese pe nas sau nu.

  7. Aceste 920 de milioane de dolari sunt o prima parte din discutatul imprumut de 12 miliarde de dolari?
    Raspunsul ar fi ca da, este o prima teransa din cele 12 miliarde de dolari oferiti Romaniei de catre Guvernul american. Bucurestiul poate accesa fondurile atunci cand are nevoie de ele.
    https://hotnews.ro/romania-va-semna-miercuri-cu-sua-acordul-de-imprumut-a-920-milioane-de-dolari-pentru-achizitii-militare-actul-a-fost-aprobat-luni-de-guvern-1798426

    5
    • Ca o coincidenta… ma rog, „aproape”… 920 de milioane e in raza (hahaha, ce-mi plac glumele mele) celor 2 preturi „maxime” pt. cele 300 de Sidewinder (+ 40 de antrenament) de 340,8 milioane … si 186 AMRAAM de 592 milioane.
      340,8 + 592 = 932,8 milioane $

      3
  8. Imprumutul, un pas destept in directia inzestrarii. Trebuia facut inainte, cand preturile erau mai jos.

    6
    • Si totusi Dov, ce ati facut cu pagerele si statiile alea? ar fi misto un articol – ca sunt sigur ca in 2, 3 ani o sa fie un film. Pt ca ce s-a intamplat e demn de un film!

      3
  9. Poate ca grosul de 700 de milioane de coco sunt pt. a plăti cele 54 de Abrams, un preț final decent. Pot sa sper?🤔

    2
  10. Din cele 12 mld oferite imprumut de americani, am putea lua F 35, Abrams si multe altele. Poate atat ne-am angajat ca vom cumpara de la americani ca valoare si acum ne sunt oferiti banii. Cred ca si americanii au vazut cum cheltuie guvernul nostru banii si a decis ca se lasa pagubasi. Altii inca spera la banii de la buget, ca nu au, evident, disponibilitatea astora de peste ocean. Interesant ca marina iarasi este lasata deoparte la modul serios. Doar carpeli si nimic altceva!

    DPMDV esentiala este productia in tara de *pulberi si munitii de toate dimensiunile. Inclusiv Sky Ceptor pentru Patriot. Aici este un consum imens de rachete in caz debubuiala, iar cu nici 400 de rachete cate vom avea noi peste nu stiu cati ani, este esential sa le ai ieftine si fabricate loco. 7 sisteme cate vom avea in total, consuma repede o cantitate imensa de rachete, daca ne raposratm la consumul din Ukraina.

    2
  11. Vasile Băcăuanul

    Da cat costă până la urmă abramsul? Nu știu cum se face, dat noi părem idiotul care aruncă cu bani aiurea. Luăm avioane la un sfert de miliard bucata, nu 85 mil cat se spunea și in curul gol, adică fără armament. Luăm tancuri care s-au dovedit până la urmă ușor de spart, dar mai scumpe ca cele coreene noi. Ce mai urmează? Chiar devenim fraierii planetei.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *