Drona de artilerie Rheinmetall KZO
Ministrul apararii de la Berlin, Boris Pistorius, aflat in vizita la scoala de artilerie a fortelor terestre, a anuntat ca tara sa isi va mari substantial numarul de batalioane de artilerie.
Daca pana in urma cu putin timp, germanii detineau doar patru batalioane de artilerie (obuziere si rachete) acum se are in vedere cresterea numarului de batalioane cu inca zece pana in 2035.
Artileria de camp germana avea in dotare, in cele patru batalioane, obuziere PzH 2000 si lansatoare de rachete MARS II, impreuna cu drone de observatie KZO. Un al cincilea batalion – PzArtBtl 375 – a fost reactivat in octombrie 2023, dar acest lucru nu este nici pe departe indeajuns pentru noua realitate europeana cu care ne confruntam cu toti.
Astfel, germanii vor achizitiona un numar mare de obuziere pe roti RCH 155 si ceva mai putin PzH 2000, iar in cazul artileriei reactive, guvernul de la Berlin s-a hotarat pentru sistemul israelian PULS, oferit de Elbit Systems si KNDS Deutschland, in defavoarea variantei HIMARS europene, oferita de Lockheed si Rheinmetall.
In 2035 armata germana ar trebui sa aiba 289 de obuziere auto-propulsate si 76 de lansatoare multiple de rachete sol-sol.
Nici britanicii nu stau cu mainile in san, Londra anuntand un plan serios care vizeaza dublarea numarului de lansatoare de rachete sol-sol de la 40 de unitati in prezent la 85 de unitati.
In acest moment situatia artileriei reactive britanice sta astfel: 26 de lansatoare operationale si 50 de unitati stocate. Planurile prevad modernizarea partiala (pe partea tehnica) a 69 de unitati pentru 481 de milioane de lire sterline si achizitia a inca 16 lansatoare (158 de milioane de lire) de la aliati, adica discutam despre cumpararea a 16 lansatoare la mana a doua.
Britanicii folosesc sistemul american M 270.
Dar 44 de unitati vor beneficia de un pachet de upgradare suplimentar care pe langa o modernizare a sistemului de conducere a focului, a sistemului de rulare, motorului etc, va conduce la integrarea rachetelor GMLRS-ER (pentru o raza cuprinsa intre 84 si 150km) si a rachetei Precision Strike Missile (PrSM) pentru tinte de pana la 400km.
Iar in privinta obuzierelor auto-propulsate, Marea Britanie are deja un contract semnat cu germanii de la Krauss-Maffei Wegmann pentru 116 unitati RCH155, pe langa cele 14 Archer din Suedia. RCH 155 va inlocui in armata britanica obuzierul pe senile AS 90 care a luat drumul Ucrainei.
Asadar, se pune din ce in ce mai mult accentul pe sisteme de artilerie, iar cererea este din ce in ce mai mare.
GeorgeGMT
Referitor la obuzierele noastre pe roti, dat fiind situatia din Israel, cred ca este imperios necesar sa analizam variantele optime. Daca se intrerupe fluxul de livrari pentru asamblare/piese de schimb, am c**** steagul in caz de nevoie. Si la SK sutnceva emotii cu Kim la butoanele rosii. Nu stiu daca vre o tara este dispusa sa ofere transfer total de tehnologie pentu cifre asa de mici. Stiu ca Elbit a proiectat ceva prin Romania, dar ore este dispus sa transfere tot ciclul tehnologic de productie la facilitatile sale din Romania?
Asa e cand vrei sa fii kic, asa ramai……MIC de tot!
Pai, oprirea unei invazii sau avansarea in teritoriu se face in final cu pifani. Si atunci intreb cum stam cu regimentele de pifani ?
Slab
oprirea unei invazii se face din fasa ,cu SRI Diicot jandarmerie si rezerva teritoriala cand ai ajuns la pifani deja pe comandantii alora tre sa ii condamni pt tradare
Elbit produce ATMOS 2000 in Romania de multi ani, aproape in totalitate, si designul este facut de inginerii romani, acum ca ciumpalacii nostri din guvern nu misca nimic in sensu asta e alta treaba…Cei drept K9 e mult superior, iar echipajul este protejat deoarece nu trebuie sa iasa afara ca in cazul ATMOS unde echipajul trebuie sa coboare sa poata trage si sunt expusi… iar diferenta de pret intre ele este neglijabila.
Cai verzi pe pereti:
In afara de 3 prototipuri Romania n a
comandat nimic. Au trecut de atunci peste
20 de ani. In momentul de fata nu i relevant fc Romania a comandat coreene
https://ro.wikipedia.org/wiki/ATMOS_2000
Artileria e regina bataliilor.Uite tactica ruseasca-fac praf totul.De ce nu fac si ucrainenii la fel, pastrand proportiile nu inteleg.De exemplu de ce nu folosesc obuzierele, chiar si tractate-1000 de obuziere de 152 sau 155 cu munitia corespunzatoare pe care sa si-o fabrice ei ,ca sunt in razboi ce mama dracului, s-ar simti in carnea rusului.
Nemaivorbind de munitie termobarica.La ce concentrare de trupe au rusnacii termobaricele ar face prapad.
Poate or fi minat Vuhledarul inainte de a pleca…
Artileria era regina bataliilor in primul razboi mondial.
Din ww2 incoace, aviata a castigat razboaiele. Trebuie sa domini cerul daca vrei sa castigi. In conditiile in care nu ai aviatie, ajungi sa depinzi de artilerie.
Corect, dar la aviatia( care da senzatia) mai trebuie si aerodroame, intretinere, bomba-bomba,radare,piloti si decidenti care sa vrea sa supere rusul. Asa ca 10 000 de obuziere tractate care sa traga barem vreo juma de ora rupe si frontul romulanilor, goa/ulzilor si al lui Vader-futu-i muma lui de ungur!
Atatea obuziere avea Konev ,Cand le-a folosit ramasese sol lunar, la fortarea Vistulei in ianuarie 1945. Jukov a folosit 20 000…
La 1 obuz de artilerie cerut de ucraineni le-as da bonus obligatoriu si un ucrainean
Dacă inamicul are o apărare antiaeriana suficient de puternica ca să nu îți permită sa execuți atacuri la sol sau misiuni de luptă în spațiul sau aerian, eventual, cel mult, la mare distanta de dispozitivul sau de lupta,poți sa ai aviație militara cu care vei face ce fac rusii care folosesc mai mult Su-34, pentru lansarea bombelor clasice prevazute cu kit de planare, dronele și mai rar, rachetele balistice sau de croazieră.
Actualele lansatoare de rachete sol aer pot dobori cu usirinta orice avion de generatia 4.5 care intra în raza lor
de acțiune iar rusii, ucrainenii și majoritatea europenilor, încă nu dețin avioane multirol de generatia 5.
Foarte probabil, sistemele de radiolocatie vor putea, în viitor, sa detecteze și aeronavele de generatia 5 însă în acel moment, cel puțin SUA, va deține aeronave de generatia 6.
Depinde de razboi, razboaiele scurte gen „6 zile” sau Kosovo da. Alea mai de uzura nu: Koreea, Vietnam, Afganistan, etc.
Ar trebui sa le dam noi 35 de APRA-40 din cele 135, ca au bani de la sponzori ca sunt vechi si ar trebui oricum inlocuite cu altele cu bataie mare gen PULS sau CHUNMOO 239. Eu cred ca daca doar 15 buc ar deschide focul asupra Vuhledarului, s ar duce naibii avansul rusilor. Si unde mai pui ca inlocuirea lor s ar face in timp scurt cu israelienii sau coreenii.
La o singura sarja ar fi 600 de rachete, cati sobolani rusi sa mai supravietuiasca ?
crezi ca nu am dat din ele?
https://romania.europalibera.org/a/artileristi-ucraineni-arma-romaneasca/32927233.html
Se spune ca erau din Croatia/Bosnia alea vazute pe net…
Noi asteptam pana coada la artilerie va ajunge foarte mare. ce am luat pana acum nu ajunge, poate doar la Himars sa fie suficient. avem nevoie si de tunuri tractate noi si moderne
Tractate ? Esti serios ? Tractate si moderne nu merge impreuna.🙂
O fi vrut omu’ sa zica auto-tractate :))
M777 este elefant cumva și noi nu știm.
Iar te bagi unde nu te pricepi?
M777 are 39 de calibre si nu se incarca
automat.
Rezultat: distanta de tragere mica, greoi la schimbare de loc, 6-7 echipaj .
Nu merge in lupta moderna.
Cine are il mai tine, cine n are nu mai
cumpara.
Dar de ce unu cu ghiulele nu ? Nu vrei?
Tunurile tractate sunt un trecut. Nu trăiesc pe timpul actual de lupta. Acum trebuie sa te miști răpit . Tragi și iar te miști ba poate chiar tragi din mers pe senile cu obuze cere se corectează singure in zbor.
RCH155 face din mers exact ce spui.Din mers, cu precizie maxima, își trage cele 10-12 proiectile calibru 155mm, câteva din ele, parca 5, putând sa își atingă simultan ținta.
Precizari:
Sistemul LUNA NG (Luftgestützte Unbemannte NahaufklärungsAusstattung der Nächsten Generation), urmeaza sa inlocuiasca KZO. Costuri 290 milioane, nimica toata.
E o exagerare sa se spuna ca Germania s-a trezit, nici vorba, se dau si ei mari. In primul rind nu au si nici nu vor avea soldati, nimeni nu vrea la armata.
Asa ca trebuie reintrodus serviciul militar obligatoriu, inclusiv pentru numerosii musulmani care inca nu detin cetatenia germana.😉
Daca ar face Europa de Vest treaba asta se deporteaza mohamedanii singuri…. :D:D:D
„Daca pana in urma cu putin timp, germanii detineau doar patru batalioane de artilerie (obuziere si rachete) acum se are in vedere cresterea numarului de batalioane cu inca zece pana in 2035.”
German Military is ‘Aging and Shrinking:’ Parliament Report
https://thedefensepost.com/2024/03/14/german-military-aging-shrinking/
Germany’s army struggles to recruit new troops, despite official push
https://www.euronews.com/2023/08/02/germanys-army-struggles-to-recruit-new-troops-despite-official-push
Tunurile tractate au inca viitor si sunt un multiplicator de forta, costa mult mai putin decat un sistem autopropulsat.
Rolul lor primordial e in zone urbane, unde pot fi ascunse si protejate printre cladiri, precum si in zone greu accesibile (munte, insule, zone mlastinoase). Pot fi plasate rapid cu elicopterul in aceste zone.
https://www.marines.mil/News/News-Display/article/507414/artillery-air-mail-helicopters-rapidly-deploy-m777-howitzer-during-training-exe/
Asta iti ofera un avantaj major fata de inamicul care nu are cum sa mute in zona piese de artilerie de calibru mare. Delta noastra de exemplu e accesibila doar pe calea apei sau aerian. In cazul in care rusii debarca trupe in Delta sau pe Insula Serpilor ii poti pisa in totala siguranta, n-au cu ce sa-ti raspunda.
Marines nu sunt alte armate. Marines au elicoptere grele a lor si
care sunt parte de doctrina lor de atac. Singurele elicoptere care transporta tunuri tractate sunt Chinook Ch47 si Sikorski Ch53.
Mult timp doreste pozitia si desfacerea pe teren la fel cu schimbarea acestei pozitii, astea in afara de scrisele mele sus.
Tunurile tale tractate sunt ținte ideale pentru dronele FPV dar și artileria cu rază lungă de acțiune sau vechile bombe fabricate în perioada sovietica, prevazute acum cu kit de planare, avand acum, o rază de acțiune de până la 70km, dacă este adevărat ce afirma unii.
RCH155 ar fi foarte potrivit și pentru armata noastră, inclusiv pentru ca poate sa tragă în timp ce se deplasează dar și datorita razei de acțiune și acurateții tunului însă nu cred ca va fi cumparat, probabil favorit fiind Caesar mk.2.
Ma întreb dacă opțiunea Berlinului pentru sistemul israelian PULS, oferit de Elbit Systems si KNDS Deutschland, in defavoarea variantei HIMARS europene, oferita de Lockheed si Rheinmetall, s-a bazat pe lobbyul puternic al israelienilor fata de care încă actualii politicieni germani se mai simt obligați moral pentru trecutul nazist al Germaniei
sau dacă din punct de vedere strict tehnic dar și al costului de achiziție și exploatare, oferta israeliana a fost cea mai buna?O fi fost opțiunea militarilor germani sau ca și la noi, politicienii au ignorat propunerea militarilor?
Dacă Germania a optat pentru produsul israelian, atunci de ce ar opta o tara europeana pentru produsul german?
Categoric și noi avem nevoie măcar încă de 10 batalioane de artilerie autopropulsata, calibru 155mm, cu rază lungă de acțiune asa cum pretinde ca este și K9A3 deja disponibil pentru producția de serie.
Si cine a garantat ca acelea koreene care Romania le a cumparat nu s rezultat de spaga ?
Vezi, totul e relativ 😉
În cazul achiziției făcute de Germania de la voi, nu este vorba de spaga ci bănuiesc eu, doar de sentimentul de vinovăție al actualilor politicieni germani fata de Israel.
La actuala rata demografica din Germania,prin natalitate mai ridicata și imigratie, în câțiva zeci de ani, turcii, arabii, afganii vor forma populația majoritara iar politicienii proveniți dintre ei, nu se vor simți obligați moral fata de Israel.Nici actualii turci și arabi din occident, naturalizati, personal nu se simt obligați moral fata de Israel ci doar fata de Turcia și tarile lor de origine.
În acest moment, datorita realizărilor sale în toate domeniile, pentru mine, Israel este una din puținele tari pe care le apreciez și le am ca model pentru România care are foarte multe de învățat de la Israel.Stiu ca nu exista tara perfecta și ca Israel nu este perfect insa este printre cele mai eficiente tari din lume, în topul celor mai eficiente.
Atunci trebuie sa adaugi si Arrow3
🥳
K9A3 nu este disponibil pentru productie, esti informat gresit este doar la stadiul de concept, nici macar A2 nu este gata de productie, inca mai testeaza la el…
https://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/luftsysteme-bundeswehr/drohne-kzo
pt cine e interesat sunt in josu paginii toate sistemele UAV ale Bundeswher operationale azi destul de interesant seafalcon
A number of countries opted for a PULS, „without guilt.” We are also negotiating with Greece, etc… It is a very flexible system that quickly adapts to various ammunition from Europe.
Germania e de la sfârșitul Războiului Rece „uriașul adormit” al NATO, ei nu au mai investit cum o făceau până la unificare, prioritatile lor au fost altele, bunăstarea, UE, industria, ecologia, drepturile unor grupuri sociale „altfel”, discriminarea pozitiva samd.
Și mai ales controlarea UE, că ei de UE, pe care îl conduc de facto, sunt interesați mult mai mult decât de NATO.
O parte din clasa lor politică pare ca vrea Europa aia verde, eco, gen neutru, stil Eurovision, in care ei să conducă, bineînțeles
Ținând cont că ei au tras Europa după ei economic zeci de ani, sunt cam „primii dintre egali” și au și dreptul și stângul să încerce să impună reguli noi.
Militar, din UE, Franța e nr 1, francezii au rămas credincioși politicii lor autonome de dezvoltare militară, pe picior de egalitate cu „les ricaines”, pe care nu prea i-au suportat, la fel ca pe englezi.
Acum, la subiect, drona din imagine e veche, 2000 și ceva, însă pe vremea aia era interesanta fie și doar pt modul de lansare/recuperare, perfect pt artilerie, pt ca astia mai cu experiență foloseau drone și la artilerie, nu doar la aviație.
Mai aveau M 101 încă pe la VM, cred că și la parasutisti/aeromobili, deci nu trecuseră exclusiv la artilerie moderna cu logistica „ceva” mai complicata pt că nu aveau alta piesa aerotransportabila cu elicopterul și eficientă pt lupta în munți.
La drone nu prea s-au priceput, cam nimeni din Europa nu era prea in tema, unele lucruri nu se schimbă niciodată.
Intrebarea mea este : de cate lansatoare de rachete si tunuri ai nevoie ca sa opresti un tavalug de un milion de rusi invadatori ?
Dar zece milioane de nebuni ?
*Pierderile sunt uriase in randul artileriei tractate ….DAR se poate folosi inca 🙂
https://euro-sd.com/2024/03/articles/36968/towed-artillery-and-dismounted-mortar-use-in-ukraine/
**Posibilitati de modernizare 🙂
https://mil.in.ua/en/news/ukraine-is-developing-a-towed-version-of-the-bohdana-howitzer/
*** Calibru 122 mm D-74 [122 mm pe afet de D-20] noi avem 122 mm howitzer M1938 (M-30) gramezi
https://en.topwar.ru/251537-protivotankovyj-potencial-i-poslevoennaja-sluzhba-sau-isu-122-i-isu-122s.html
**** Se putea face de mult asa ceva 🙂 [Vietnam Military Technical Institute unveils PTH130-K225B 130mm SPG… cu Israel]
https://tanks-encyclopedia.com/130-mm-m-46-field-gun-on-iveco-trakker-and-mercedes-benz-actros-chassis/
*Aveam M-30 grămezi. Au mai fost casate/vândute/donate, prin 3 zone.
*122 mm Serbia
https://tanks-encyclopedia.com/samohodna-haubica-122-d-30-04-sora/
*122 mm China
http://chinesemilitaryreview.blogspot.com/2011/11/norinco-sh-2-self-propelled-122mm.html
*122mm Egipt
https://x.com/mahmouedgamal44/status/1537709936758640640
*122mm Polonia
https://www.reddit.com/r/shittytechnicals/comments/vskows/selfpropelled_howitzer_2s1_gvozdika_122_mm_cupola/