Germania s-a mai trezit un pic

Drona de artilerie Rheinmetall KZO

Ministrul apararii de la Berlin, Boris Pistorius, aflat in vizita la scoala de artilerie a fortelor terestre, a anuntat ca tara sa isi va mari substantial numarul de batalioane de artilerie.

Daca pana in urma cu putin timp, germanii detineau doar patru batalioane de artilerie (obuziere si rachete) acum se are in vedere cresterea numarului de batalioane cu inca zece pana in 2035.

Artileria de camp germana avea in dotare, in cele patru batalioane, obuziere PzH 2000 si lansatoare de rachete MARS II, impreuna cu drone de observatie KZO. Un al cincilea batalion – PzArtBtl 375 – a fost reactivat in octombrie 2023, dar acest lucru nu este nici pe departe indeajuns pentru noua realitate europeana cu care ne confruntam cu toti.

Astfel, germanii vor achizitiona un numar mare de obuziere pe roti RCH 155 si ceva mai putin PzH 2000, iar in cazul artileriei reactive, guvernul de la Berlin s-a hotarat pentru sistemul israelian PULS, oferit de Elbit Systems si KNDS Deutschland, in defavoarea variantei HIMARS europene, oferita de Lockheed si Rheinmetall.

In 2035 armata germana ar trebui sa aiba 289 de obuziere auto-propulsate si 76 de lansatoare multiple de rachete sol-sol.

Nici britanicii nu stau cu mainile in san, Londra anuntand un plan serios care vizeaza dublarea numarului de lansatoare de rachete sol-sol de la 40 de unitati in prezent la 85 de unitati.

In acest moment situatia artileriei reactive britanice sta astfel: 26 de lansatoare operationale si 50 de unitati stocate. Planurile prevad modernizarea partiala (pe partea tehnica) a 69 de unitati pentru 481 de milioane de lire sterline si achizitia a inca 16 lansatoare (158 de milioane de lire) de la aliati, adica discutam despre cumpararea a 16 lansatoare la mana a doua.

Britanicii folosesc sistemul american M 270.

Dar 44 de unitati vor beneficia de un pachet de upgradare suplimentar care pe langa o modernizare a sistemului de conducere a focului, a sistemului de rulare, motorului etc, va conduce la integrarea rachetelor GMLRS-ER (pentru o raza cuprinsa intre 84 si 150km) si a rachetei Precision Strike Missile (PrSM) pentru tinte de pana la 400km.

Iar in privinta obuzierelor auto-propulsate, Marea Britanie are deja un contract semnat cu germanii de la Krauss-Maffei Wegmann  pentru 116 unitati RCH155, pe langa cele 14 Archer din Suedia. RCH 155 va inlocui in armata britanica obuzierul pe senile AS 90 care a luat drumul Ucrainei.

Asadar, se pune din ce in ce mai mult accentul pe sisteme de artilerie, iar cererea este din ce in ce mai mare.

GeorgeGMT

2 comentarii:

  1. Referitor la obuzierele noastre pe roti, dat fiind situatia din Israel, cred ca este imperios necesar sa analizam variantele optime. Daca se intrerupe fluxul de livrari pentru asamblare/piese de schimb, am c**** steagul in caz de nevoie. Si la SK sutnceva emotii cu Kim la butoanele rosii. Nu stiu daca vre o tara este dispusa sa ofere transfer total de tehnologie pentu cifre asa de mici. Stiu ca Elbit a proiectat ceva prin Romania, dar ore este dispus sa transfere tot ciclul tehnologic de productie la facilitatile sale din Romania?

    Asa e cand vrei sa fii kic, asa ramai……MIC de tot!

    1
  2. Artileria e regina bataliilor.Uite tactica ruseasca-fac praf totul.De ce nu fac si ucrainenii la fel, pastrand proportiile nu inteleg.De exemplu de ce nu folosesc obuzierele, chiar si tractate-1000 de obuziere de 152 sau 155 cu munitia corespunzatoare pe care sa si-o fabrice ei ,ca sunt in razboi ce mama dracului, s-ar simti in carnea rusului.
    Nemaivorbind de munitie termobarica.La ce concentrare de trupe au rusnacii termobaricele ar face prapad.
    Poate or fi minat Vuhledarul inainte de a pleca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *