Australia pe ultima suta de metri

programul de dotare cu fregate de nivel 2 australia

Fregata din clasa ANZAC/MEKO 200 ANZ

Stim deja ca guvernul de la Canberra a dat cep bugetului apararii, Australia desfasurand programe masive de inarmare de cativa ani incoace, in timp ce alte programe sunt in curs de lansare.

La nivelul fortelor navale lucrurile sunt cel mai evidente, tara de la antipozi fiind in curs sa-si inlocuiasca aproape intreaga flota cu nave de lupta de ultima generatie: submarine nucleare, fregate grele din clasa Hunter – 6 nave si asteptam ca in curand sa fie aleasa si viitoarea fregata usoara – sa-i spunem asa – sau o clasa de fregate “Tier 2”, de nivel doi, asta dupa ce Australia s-a hotarat sa detina noua nave de lupta “Tier 1”: 3 x Hobart si 6 x Hunter.

General Purpose Frigate (GPF) are un buget de 7,24 miliarde de dolari americani, dar care, conform traditiei locale, s-ar putea sa creasca in viitor. Planul initial prevede ca primele trei nave sa fi construite in tara de bastina a companiei castigatoare, iar restul de opt unitati in Australia, in santierele navale Henderson.

Primele trei nave vor fi comandate imediat si se spera ca prima dintre ele sa ajunga acasa in 2029.

Aceste noi fregate vor fi in numar de 11 si avem deja, pe surse, cele doua companii finaliste.

In primul rand sunt germanii de la TKMS cu MEKO A-200 varianta ultra-moderna. Fregatele clasei MEKO sunt nave care s-au vandut uimitor de bine la export, fiind extrem de modulare si usor de adaptat conform cerintelor clientului. Variante ale acestei clase de nave se afla in serviciu de multi ani in multe forte navale din lume (in jur de 83 de nave construite in diferite variante in uzul a 14 marine militare), iar avantajul lor in Australia este dat de faptul ca fregatele din clasa ANZAC se mai numesc si MEKO 200 ANZ, astfel incat Marina Regala Australiana cunoste foarte bine calitatiile acestor nave de mult timp.

In acelasi timp, presa australiana sustine ca oferta germana este mai avantajoasa dpdv al pretului fata de competitor, iar modularitatea navei ar fi pe placul australienilor. Ar mai trebui mentionat aici si experienta acumulata atat de germani cat si de australieni cu navele clasei ANZAC. Australienii le cunosc foarte bine, germanii stiu exact ce vor australienii. De asemenea, MEKO A-200 poate foarte usor sa integreze radarul CAE si sistemul de conducere al luptei 9LV, lucruri dorite de onoratul client.

Ce de-a doua oferta selectata este cea a japonezilor de la Mitsubishi Heavy Industries (MHI) cu o varianta noua a fregatei din clasa “Mogami”30FFM. Practic japonezii ofera Upgraded Mogami/New FFM, varianta care, pe langa alte lucruri, ar avea la bord o cantitate mai mare de munitie decat 30FFM si capabilitati mai bune in lupta anti-aeriana.

Japonezii isi incearca din nou norocul dupa esecul in batalia submarinelor atunci cand au pierdut in fata francezilor de la Naval Group. Atunci japonezii oferisera submarinul “Soryu”.

Japonia ar putea avea un avantaj de aceasta data mai ales datorita strangerii legaturilor politice si militare dintre cele doua tari la un nivel fara precedent, Canberra si Tokyo dezvoltand un front comun cu americanii in fata Chinei. Astfel incat Australia ar putea lua in considerare ca dotarea cu fregate din clasa “Mogami” ar ajuta la interoperabilitatea dintre cele doua marina militare, tinand cont de faptul ca japonezii au in acest moment pe apa noua nave din clasa si lucreaza deja la New FFM-ul oferit Australiei.

Acum ramane doar sa asteptam decizia finala in lupta dintre MEKO A-200 si Mogami modernizata.

P.S. Tot pe surse se aude ca oferta japoneza ar fi insotita si de o “prajitura”, in sensul in care Japonia ar lua in considerare sa cumpere rachete anti-nava NSM din Australia, atunci cand linia de fabricatie de aici va fi data in folosinta.

GeorgeGMT

5 comentarii:

  1. 🤣 Nu pot fara sa izbucnez in ras cand aud de vase japoneze:
    Am mers pe un vas produs in Japonia si am iesit, eu si aproape tot echipajul cu vanatai la frunte.
    Toate usile etanse si cele obisnuite
    erau scurte in inaltime. Sper ca s au
    schimbat standardele la ei….🙂

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *