Contractul de achiziție a 32 de F-35, în valoare de 6,5 miliarde de dolari, a fost votat și de Senat

Plenul Senatului a votat, miercuri, 13 noiembrie, cu 76 de voturi favorabile, proiectul de lege care prevede achiziţia de către ţara noastră a 32 de avioane F-35, de motoare, muniţii, suport logistic, antrenament. Senatul este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare, la preşedintele României, dacă nu va fi atacat la CCR.

Proiectul de lege privind achiziţia a 32 de avioane F-35 a fost adoptat, marţi, cu 195 de voturi pentru, 4 voturi contra, o abţinere, unul nu votează, în procedură de urgenţă, la solicitarea Guvernului de către Camera Deputaţilor, prima Cameră sesizată.

https://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2024/pl636_cd636_24.pdf

____

Opinie personală: nici acum nu știm despre ce ”muniție” este vorba (și în ce cantități). Sunt sau nu cele două contracte – separate – pt. Sidewinder și AMRAAM… de fapt conectate la acest contract (lucru extrem de neobișnuit pentru ”practica” de până acum)? Dar armamentul aer-sol (GBU)?

De ce acest secret  – absolut nejustificat! – în privința armamentutului (și dacă acesta există), ce ridică prețul (comparat cu contractul Poloniei – tot pentru 32 de F-35, ajustat la inflația totală galopantă de peste 23% din cauza pandemiei) de la un 5,7-5,8 miliarde… la 6,5 miliarde dolari?

https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/romania-aim-9x-sidewinder-block-ii-missiles

https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/romania-aim-120-advanced-medium-range-air-air-missiles

72 de comentarii:

    • Eu chiar incep sa ma plictisesc de articolele tale cand nu faci comparatie cu sisteme similare in acelasi an dar o lasi in coada de peste sa dai apa la moara pentru o anumita categorie de individ „ca e ceva necurat”

      Ce pana mea e asa de greu de inteles ca preturile din 2024 sunt mult mai mari. Vezi cat costa modernizare F 16 sau Rafale. Articolele anterioare scrise de tine sunt o mizerie pentru ca esti perfect constient cat de importante sunt si cat de scumpe, echipamentele conexe (gen ce luam acum de la Norvegia pt F16); unele tari cumpara putin si completeaza dupa, altele cumpara mai mult din start.

      Faci deja 3 sau 4 postari de mizerie doar sa bagi raca ca vezi doamne, e ceva necurat. Dupa care ne plangem ca posteaza tot felul de Strumpf.

      10
  1. Haleluia.
    Cat despre pretul ridicat, poate au fost luate in calcul eventuale cresteri de preturi in viitor la diverse componente, armament etc.
    Sau poate cumpara ai nostri ceva „scule” in secret, despre care nu trebuie sa afle muscalimea.

    7
    • Sa fie primit! Da’… sa stim si noi, contribuabilii.
      Singurele chestii secrete cu adevarat in contract (in lege) sunt „…echipamentelor criptografice cu regim special şi asistenţei de specialitate” (incheiat citatul).
      Toata buba e armamentul.. adica:
      „A fost… sau n-a fost?”, vorba filmului.
      ___
      Apropo, a divulgat pana acum cineva pe World of Tanks… flight manual pentru F-35? 🙂
      Ca pe ala de F-117 Nighthawk il stie toata lumea.

      11
      • Cat shi-or fi tras politrucii romani shi sjmekerii amerloci shpagile shi comisioanele din astra 6,5 melearde de verzi?Nici copii de gradinitza nu mai cred ca nu s-au pus la cale jmenarii cu acest contract!!! Nimic ce se face don banul public in Romania nu scapa ne shpaguit si ciordit…..este regula fara comentarii indiferent de cine este la putere!!!!

        5
        • contractele cu americanii se incheie asa greu pe ultima suta de metri pt ca nu e rost de spaga si se incheie dupa niste suturi in fund, ca ai nostri l-ar fi luat pe ala coreean si bifau ceva cu spaga de rigoare da la american nu cade nimic si atunci doar la insistente cu amenintari de puscarie pt unii se rezolva problema

          5
          • @Nicu_4 sa fie asa cum zici tu.Dar pretul asta de 6,5 miliarde USD cum au spus de mult multi aci pe site este cam supesc de mare, bine acum depinde ce va intra in pretzul asta….???
            Parerea mea este ca de banii astia s-ar fi putut lua 32 F-35 A Lightining 2 cu armament, training, mentenanta (facuta in Romania cu know-how USA), piese de schimb,etc si 40 F-15 E Strike Eagle sh modernizabile achizitionate dupa modelul celor 32 F-16 AB MLU Block 15 6.5 Falcon din Norvegia, cu un stoc mare de piese de schimb.
            Mirific ar fi ca in viitor sa se produca in Romania sub licenta piese pt. motoarele Pratt & Withney F-100-PW-220, elemente de structura, trenuri de aterizare, armamente si avionica pt F-16 EF Block 70 Viper si F-15 E Strike Eagle.
            Acum ce vor face GuvRo si MAPN.Ro pt ArmRo si FARo vom vedea pt ca se pare ca bani or sa cam aiba ?!

            • Călugărul Sofronie

              Dacă ne încordăm puțin, sigur producem și piese de schimb pentru ISS, nu doar pentru motoarele americane. Și nu doar alea, ce, nu s-ar bucura și cosmonauții de niște relaxare în modulul spațial românesc Olănești? Numa să rezolve cu statul român de bilete de tratament. Dar toate astea, imediat după ce ne amintim cum să facem PRAF DE PUȘCĂ.

              5
      • Ai gresit jocul baiatul meu. :)) Poate War Thunder

        6
        • Cred ca am cont pe unu’ War-urile astea de mult, desi n-am intrat de atunci, de cand am facut cont.
          Insa am vazut glumele cu „nici o luna fara documente secrete .. leaks”.
          *editat- aha, deci am ceva pe WW2Aircraft.NET… acum vazui niste spamuri pe gmail de la ei de jdemii de zile..

    • Da asa stiam si eu. Au luat la secret niste pompe de mana pentru cauciucurile de la roti. Fara ele pretul se reducea la jumatate. Dar asa este mai bine, dai un ban si ai pana si pompa…

      3
  2. Sa nu criticam inainte sa vedem cum arata contractul semnat si ce contine exact…bine ca au votat…de buna voie si nesiliti de nimeni 😁

    18
    • Nu prea ai ce sa critici.
      Inainte de vot a fost o sedinta restransa in comisia de aparare cu reprezentanti din minister in timpul careia s-au discutat aspectele clasificate ale contractului. Contractul in totalitate.
      Nici macar parlamentarii nu au vazut ce contine . Au votat orbeste,cunoscand doar liniile mari enumerate apoi si in articolele de presa.
      La partea secreta presupun ca intra si munitia, dar e doar o parere.

      8
  3. Să sperăm că Ioha cel Plimbăreț e pe plaiurile dâmbovițene și semnează rapid…Să vedem și contractul semnat. Poate ni-l aduce Moș Nicolae😄

    8
  4. Nu cred nimic pana nu vad contractul semnat.

    4
  5. „De ce acest secret – absolut nejustificat! – în privința armamentutului (și dacă acesta există), ce ridică prețul (comparat cu contractul Poloniei – tot pentru 32 de F-35, ajustat la inflația totală galopantă de peste 23% din cauza pandemiei) de la un 5,7-5,8 miliarde… la 6,5 miliarde dolari?”

    LOA este un document secret.Sansele sa fie desecretizat in urmatorul jumatate de secol sunt undeva intre zero si nul. Asta este legea. Hai sopteste-le in ureche cat de nedrept este. Alfel am mai facut un curs de specializare la Clubul Iacobinilor in socoteli bazate pe comunicate de presa?

    44
    • Iar Grecilor le-au cerut 8 miliarde pt F35.
      Ori preferi sa dai 3 miliarde pe cateva Rafael F3 ori F16v cum au facut Serbia si Bulgaria
      Sau vrei sa ne modernizam cele 3 escadrile f16 la standardul block 70 si sa dam 7 miliarde cum dau acum Polonezii ca isi modernizeaza avioanele f16 la block70?

      1
  6. Cât costă mentenanța anual? Că acolo va fi distracția, sa vedem daca se repeta „performanta” cu Mig-29.
    Dacă știe cineva practic, nu in teorie.

    6
  7. Se gindeste cineva ce vor face maiastrele forte aeriene romane daca USA isi baga pl. in programul F35 si contractul e semnat si platit?

    3
    • USA nu-și bagă nimic în F35. Este estimată o menținere a avionului în activitate pînă prin 2070. Așa că nu-și baga nimic. Lucrează doar la părțile cu probleme. În speță deficitul de presiune de aer pe care-l furnizează sistemul de control al puterii și temperaturii (PTMS). PTMS răcește subsistemele avionului care generează căldură cu aer sub presiune furnizat de motor. PTMS-ul actual nu furnizează suficientă presiune și volum de aer pentru răci în mod eficient subistemele instalate. Se lucrează la trei programe diferite de rezolvare a problemei:același motor cu PTMS modernizat sau nou, orizont de timp 2030-2032, motor cu nucleu al motorului modernizat și PTMS modernizat sau nou, orizont de timp dincolo de 2032 și motor nou cu PTMS modernizat sau nou pentru care nu exsită încă un orizont de timp. Dacă o să citiți GAO-23-106047 o să vedeți că-n următoarea perioadă se vor produce practic 9 tipuri de avioane F35 din punct de vedere al PTMS-ului și/sau motorului. presupun eu că vor avea și prețuri diferite. Avînd în vedere perioada în care se vor livra ale noastre e posibil să beneficiem de cea mai bună și implicit cea mai scumpă variantă a programului 1.

      5
  8. Cred că vor repeta figura din guv. tehnocrata când „au dotat” marina cu corvete. S a aprobat,iar după alegeri au dat o cotită. La ce „praf” ne așteaptă (anul ăsta târâș grăpiș ieșim pe un + minuscul) nu știu de unde dracu scot anii următori 6,5 melearde. Ar fii de râsul 🦃🦃 să cumpărăm păsărele stealth cu economia in recesiune

    4
    • Pai scrie in lege, ne imprumutam „de la ei”.

      12
    • Iar mânânci maro . Contractul a fost atribuit de guvernul Ciolos in noiembrie 2016 si anulat de Psd in decembrie 2016 de Dragnea imediat după alegerile parlamentare. Tot nu te lasi de sclăveală.

      34
    • Călugărul Sofronie

      Nu mai bine construim niște școli și dăm pensii și salarii din banii ăștia? Numai bine, așa nu se supără marele frate de la răsărit, și mai prindem și noi ceva cheag. Că doar nu e frumos să aștepți „eliberatorii” cu mâna goală…

      16
      • …”construim școli” și biserici sau schituri ceva, sa te rogi la doamne-doamne cand o sa vina rusii sa ne „elibereze”

        3
      • Pai el ar vrea sa-i astepte cu mainele pline de flori, nu cu arme! Cu cate o ‘folclorista’ la fiecare 10 – 15 soldati, mancare si bautura multa sa sporim natalitatea! Modelul anilor 1945 – 1958. Placa aia cu….la ce ne trebuie noua arme, cand noi nu avem drumuri(nu se mai pune ca se finanteaza si construieste in draci), scoli(foarte multe modernizaete cu fonduri PNNR, spitale(in sfarsit s-au apucat si de alea cu chiu cu vai), nu mai tinr prea mult. Acum se schimba placa, merg pe pensii si salarii, alea-s sensibile. Ca doar se duc in sconsum, implicit importuri ce nu genereaza crestere economica. Dar cum oamenii nu stiu treburile astea, ei speculeaza si trancanesc aiurea. Doar ca au gresit lcul unde sa ‘latre’. Bine, siguranta nationala nu se pune, aia e doar pentru vodcari. Restul floricele si PEACE!

        10
        • Cuvioșenia sa Sofronie e sarcastic. Însă alți comentatori sunt serioși pe temele astea. Văzusem o opinie, echidistantă, normal, despre cum nemții n-ar trebui să se ocupe de armată, pentru că școlile, șoselele, spitalele sunt prioritare. Politica poalelor ridicate cât mai sus.

          6
          • Acea opinie vine din partea unui roman stabilit în Germania 😉 Deci rădăcină tot în năravul romanesc o afli.

            6
          • Stai sa-l vezi pe PM propus de Simion daca ajunge președinte. Aseară la Digi spunea că nu trebuie să băgăm noi bani in armata până nu devenim bogați și până nu rezolvam problema pensiilor mici, salarii e.t.c. A refuzat să spună dacă îl admiră pe Putin și declară că politica externă nu este atribuția președintelui și înjura Ucraina. Că noi suntem pașnici și din astea. Simion le asta îl vrea Prim Sinistru. Pe fata agent de influență rus. Mai că mi se face dor de covrigar!

            5
      • Pai intrebati Ministrul Educației, de ce nu construieste scoli, grădinițe, licee? Intrebati Ministrul Sănătății de ce nu se construiesc spitale noi, reabilitari spitale? Intrebati Ministrul Muncii de ce nu cresc salarii pensii(astea le-au crescut la stat) , Intrebati Ministrul Investitiilor despre ce se construiește in Romania!
        Toate aceste Ministere au aceste lucruri in subordinea lor! Aceste ministere li sau adaugat banii an de an, iar bugetul lor este Uriaș in comparatie cu cel al armatei romane care a fost vaduvita zeci de ani!!!

        3
  9. Stie cineva dacă orice F35A are capabilitate nucleara? Sau e nevoie de o configurație speciala ca la Mig 29.

    2
    • Afirmativ, B61-12 e raspunsul.

      11
      • Detonatia lui e mai tare de vreo 15
        ori decat bomba de la Hiroshima.

        3
      • Bingo, sper ca observați:
        Israel, UK, Belgia, Olanda, Italia, Germania.
        Toate au avut și au flote cu capabilitati de lansare arme nucleare, arme aflate pe teritoriul lor.
        Singura excepție este Turcia, probabil ca de aia nici nu le-au dat F35.
        Se mai cer în club polonezii, evident ca și ei au același F35 (momentan un aparat e gata)
        F35 este un avion ideal pentru penetrarea apărării AA, e deja dovedit deasupra Teheranului. Clasic poți spune ca lovește și distruge apărarea AA și centrele de comandă, dar neconventional, tot asa de bine poate cara în „burta” o B61.
        Nu prea se bate toba, dar „Grasutul” este printre altele un mini AWACS dar și un „Tornado” mult mai rafinat.
        Prin el, FARo capătă o capabilitate unica.

        19
  10. De ce și-ar baga SUA pla in programul F35 ? Intrebi ce vor face Maiestrele forte aeriene romane … Dar ce vor face maiestrele forte aeriene britanice ? Sau ce vor face maiestrele forte aeriene daneze și norvegiene ? Sau ce vor face maiestrele forte aeriene belgiene și olandeze ? Dar italienii , polonezii și grecii ce vor face ? Dar canadienii și australienii ce vor face ? Toata lumea occidentala își doteaza forțele aeriene cu F35 …

    32
  11. Acum sa vedem daca se trezeste si dom’ Pesedinte sa semneze…

    8
  12. Sper că avocatul poporului e la băi de nămol si nu apucă să vină până semnează KWJ…

    7
  13. Dupa cum spuneam, alegerea lui Trump i-a pus capac covrigarului si trebuie sa dea drumul al contracte. Insa chiar si aici mai are un as in maneca, anume cele 12 mld dolari granturi de la americani. O sa dea drumul la contractele pentru acei bani, iar in felul asta tine bugetul in mizeria care este acum, nu il adanceste si mai rau.

    Probabil aparte de frica de noua administratie de la Washington legata de cheltuielile militare, le este frica sa nu piarda acesti bani cu dobanda preferentiala, asa ca activeaza ‘linia de credit’ cat de mult pot pana in 20 ianuarie. Asa il multumec si pe Trump si se alege si armata c ceva. Daca iesea Harris, ne alegeam cu gaura de la covrig. Voi va dati seama daca iese covrigarul presedinte ce usor ii este cand il trage unchiul de urechi. El ce sa zica nestiind engleza? Nem tu dom, sefu! Daca Ursula a zis ca il ia incet cu engleza, Donald il va lua fara prelundiu si lubrifiant! Panica, panica panica la guvern….bucurie al MAPN!

    13
  14. F-35- up their future, but F-16 is the present: „Rampage”. https://www.iaf.org.il/Sip_Storage/FILES/1/98671.jpg Documentation of the attacks on the Amlach warehouses and the production sites in Dahaiah: https://videoidf.azureedge.net/7a14dc64-1133-4636-891c-f41c1850d8ec

    2
  15. Bun !Poate apare pe la parazi de 1 dec, mitinguri … ‘
    Prin asta ,ciolacu da semnale ca si-a adaptat ventuza dupa bucile ” licuriciului cu stele si linii ” , sa fie lasa sa fraudeze vvotul … macar aviatia de vanatoare sa fie in castig

  16. „Ceva e putred…chiar atât de bogați să fim fata de unguri, bulgari sau sârbi sa ne permitem 48 de F35?”

    DA

    7
  17. „Ceva e putred…chiar atât de bogați să fim fata de unguri, bulgari sau sârbi sa ne permitem 48 de F35?”

    Nu e vorba de ce ne permitem. Bulgarii și ungurii au fost și sunt prea apropiați de rusnaci asa ca nu au americanii incredere în ei sa le dea ce au mai bun. La fel și Turcia…nu ca nu își permite nu are F35 iar aia cu S400 e doar motivul invocat de americani sa ii scoata din program. Realitatea e ca nu le dau americanii F35 ca nu sunt de încredere cum nu sunt nici bulgarii și nici ungurii. Noi în schimb cu toata clasa politica de rahat de la terminarea perioadei cu Iliescu președinte am virat spre NATO și UE fără a mai da în vreo-un moment semne ca am putea sa o cotim spre răsărit.

    6
    • Era raspuns la un comment care a fost ulterior sters de admini, si a ramas raspunsul meu in aer, deci si a cam pierdut sensul…
      Dar ai dreptate, F 35 nu primeste oricine…

      3
  18. F35 e o platforma tânără si un avion upgradabil. Cu F35 israelienii au facut praf radarele iranului si apararea antiaeriana. Marea Britanie a anuntat ca numai cumpara avioane Eurofighter ci doar F35. Cererea de F35 este foarte mare pt ca este un avion capabil, testat in lupta unde radarele Iranului nici nu l-au detectat.
    Greciei i sau cerut 8 miliarde pt avioanele F35.
    Cererea mare creștere si pretul in caz ca nu stiati!
    Ni sa facut o mare favoare sa putem lua F35, iar in contextul actual ori iei ce e mai bun si testat in lupta! Ori dai ca prostu o gramada de bani ca Serbia 3 miliarde pe niste Rafael F3 (nici macar F3R) ,sau F16viper cum au făcut Bulgarii.
    Iar daca vrei sa modernizezi cele 3 escadrile de F16 la block70 dai 7 miliarde, cum face Polonia acum cu avioanele F16!

    9
  19. Sunt un deterent. Asta e punctul forte al lor. Sper ca pilotii sa aiba parte de suficient de multe ore de zbor sa isi faca treaba bine in caz de conflict. Nu e suficient sa avem pasaroaiele in curte si sa avem piloti nepregatiti sau iesiti din mana.

    Deasemenea daca chiar costa 40k$ ora de zbor inseamna 192mil$/an doar cost de operare pentru 150 ore/an/pilot. Nu-i asa mult, e realizabil.

    Mi-ar placea sa mai vad niste AGM-158 JASSM-ER.

    Cred ca Rusia se zgarie pe ochi ca ne luam F-35.

    Fata de cum au evoluat lucrurile in armata romana de la revolutie incoace e printre primele programe in care nu cumparam vechituri ci ceva de top.

    6
    • Se zgarie cam toti in zona in afara de polonezi 😁 nu numai rusii
      Mai trebuie sa le invatam mentenanta si sa ne protejam f bine bazele aeriene

      5
    • Vezi ca tu ai inmultit doar cu 32, dar tb sa inmultesti cu 64 pt faza 1 si cu 98 pt faza 2, ca toti tb sa faca orele de zbor.
      Si da, tb sa ni le asumam!

      3
  20. @Anonimus mulțumesc pentru feedback.

    Mi-ar placea sa cred că suntem apreciați pentru încredere noi românii..

    PS: Dar de ce o fi fost șters comentariul meu?

    Îmi cer scuze daca am făcut ceva greșit.. poate viruși in link-uri.

    L-am scris dimineața prima data și nu l-am văzut ceva timp și l-am re-trimis pe la amiază (și corectat că erau niște greșeli)- anyway e posibil să îl fi duplicat..(sau sa fi fost prea lung).

    ..sa îmi spuneți unde e problema sa nu se mai repete.

    3
  21. Fără sa intru in discuția cu utilitatea vs nu a F35 (Eu unul încă nu m am decis dacă sunt pro sau contra F35 -încă analizez)..dar nu mi se pare normal sa se voteze o achiziție atât de importantă și costisitoare de un Parlament acum in preajma alegerilor..pe repede înainte.

    ..nu votezi o astfel de achiziție pe ultima suta de metri (având în vedere ce s-a expus și aici..toate necunoscutele – armament..partea de mentenanță dacă e inclusa etc) rapiditatea asta sa fie votată este poate o indicație că ni se ascund niste lucruri..

    Nu mai zic că normal era să existe referendum ca în Elveția cu Gripen-ele dacă știți..

    https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2014-05-19/swiss-reject-gripen-buy-referendum

    Foarte buna asta..democrația directa – participativă, in care contribuabilii sunt chemati sa-si dea cu părerea despre banii lor (afterall sunt banii noștri ai tuturor).

    Părerea mea că ar trebui referendum la orice achiziție care depășește sa zicem 5 miliarde (că nu s prea multe într-un an mă gândesc). Se putea comasa un eventual referendum chiar cu alegerile și se reducea din costurile organizării (că tot se face așa cu cel al Primăriei pt București dacă știți).

    Recunosc că Romania trebuie să aibă un avion de vânătoare performant după F16 și ceva bine stabilit de dinainte că e greu cu comenzile de azi (toată lumea se înarmează și e backlog si întârzieri la livrarea comenzilor).. dar e plin de știri cu tăieri de buget și implicit cu anulari de comenzi de F35..și țări foarte bogate..o analiză atentă pe costuri e imperativă părerea mea..

    UK era Partener Nivel 1 (imediat după SUA) și comandase inițial 150..apoi a redus la 138..apoi la 80..Partenerii Nivel 2.. Italia comandase 131 redus la 115, Olanda comandase 85 redus la 52..și exemplele pot continua.

    UK cu populație 70 de milioane și ditamai economia își permite doar 80 iar noi cu nici 20 mil locuitori cumpăram 48!!!? Mi se pare tras de păr..chiar și cu cele 32 din comanda inițiala..

    Bulgarii cu 7 mil locuitori au comandat doar 8 (și opțiune încă 8) F-16 noi.. oricum raportul tot nu da..
    Și ceilalți vecini.. Ungaria cu 10 mil locuitori au 12 (comandă inca 4) Gripene. Serbia cat Bulgaria -7 mil loc- a comandat 12 Rafale-uri.

    Ceva e putred…chiar atât de bogați să fim fata de unguri, bulgari sau sârbi sa ne permitem 48 de F35?

    Și reversul..comparativ cu celelalte țări cu comenzi de F35..Romania va avea mai multe F35 decât Belgia (34), Danemarca (27), Elveția (36)..tari bogate. Crazy!

    Germania a comandat doar 45! La 85 de milioane de locuitori! (ok mai au și Typhoon..even so..F35 joaca in alta ligă ca și costuri).

    Teoretic Romania va avea mai multe F35 decât Germania! Hello! E de rasu plansu..atat de fuduli să fim?

    Oricât de importanta este înzestrarea României in contextul actual..nu pot sa nu mă intreb cum de alte state..mult mai potente economic..se chinuie sa găsească bani iar noi nici macar nu ne punem problema? Adică nu am văzut sa fie discuție in spațiul public pe subiect..ne aruncam cu capul înainte..

    Să nu mai vorbim de partea de mentenanță..iata exemplu în Australia analiza chiar de anul asta (deci cu inflație actualizata).

    https://www.gao.gov/products/gao-24-106703

    Credeți că în România vom mai auzi de F35 odată cumpărat? Odată văzuți cu sacul în căruță adio…nu va mai transpira nimic dacă este ne-sustenabil programul sau daca vor exploda în timp costurile cu mentenanța..

    Era un articol recomandat de Robi cat se preconizează că va plăti Polonia..a făcut cineva calcul (scz că nu rețin)..la 32 avioane ieșea 500 de milioane de $ pe an..mi se pare mult..e 40-50.000 $ ora de zbor F-35 nu?

    Chiar daca e o alegere buna..numărul mi se pare excesiv. 12-16 comanda inițiala mi se părea rezonabil. Și vedeam și ce costuri pe lifecycle exista..și calitatea în operare..

    In paralel sa mai avem un fighter..nu neapărat un bimotor cum susțin unii..ci an avion de gen 4-4,5. Cal de bătaie..mai puțin costisitor..F-16 (dar noi..Block 70/72 sau F-21 cu avionica de F-35..astea SH se apropie de cat? 40-50 de ani operațional?) monomotor e încă în top..sau și F-50 Golden Eagle..un multirol mai puțin pretențios..

    Și amintesc că tot pe RoMil se discuta ce costuri colaterale naște o astfel de achiziție in viitor..hangare dedicate (acel coating stealth e foarte sofisticat și demanding ca mentenanță).. facilități speciale pt piloți (doar simulatoare noi de F35 vor costa o avere!)

    Și cu prilejul altui articol mă întrebam dacă odata cu F-35 vor face fata IAR-99M ca trainere?

    Sunt și depășite tehnologic (chiar și în varianta modernizata) și ajung și cu țârâita.. posibil sa avem mai repede F-35 decât Șoimi de antrenament..

    Un pilot de pe IAR să sară pe F35 e ca un șofer de pe Dacia sa treacă pe monopost de Formula 1..

    Prevăd că va trebui achiziționat trainer advanced (M-346 Master sau T/F-50 Golden Eagle)..alte costuri..

    E Romania pregătită pt așa ceva?

    1
    • Sa le luam pe rand ca sa vezi de ce ti-am sters comentariul:
      1- Parlamentul este suveran pana in ultima zi de mandat;
      2- Referendum?! Ca sa ce, sa-si dea cu opinia tot poporul prost daca ne trebuie F 35A sau nu ne trebuie? Cat la % din romani stiu ce este F 35A si care ar fi diferenta intre F 16MLU si F 35A si atunci despre ce sa-i intrebi la modul serios? Elvetia are o democratie participativa, legea ii obliga, dar si acolo tot prostie este ca nu mergi la razboi pe baza de referendum. MApN hotareste ce-i trebuie nu poporul;
      3- „anulari de comenzi de F35”, da-mi si mie un exemplu doua de comanzi anulate pentru F 35A;
      4- „UK cu populație 70 de milioane”. Asta-i manipulare, Regatul Unit mai are si o flota de +100 de Eurofighter, pe alea le-ai uitat?;
      5- Comparatia cu Bulgaria, Serbia si Ungaria este macar gresita dpdv al teritoriului Romaniei si mai ales a situatiei noastre geopolitice. Sa-ti explic un pic: Serbia este filo-rusa, Bulgaria cam la fel, Ungaria o curva a Moscovei. Doar Bucurestiul a stat in fata rusilor in coltul asta de NATO si tot Romania are si problema Gurilor Dunarii, teritoriului castigat la Haga in fata Ucrainei si Basarabia. Acum tot tras de par ti se pare? Danemarca, Belgia si Elvetia sunt tari cu granita aproape de Rusia, au ele razboiul la frontiera, ganditul este dureros? Germania a cumparat F 35A pentru a inlocui Tornado in misiunile SEAD, alta gasca, alta traista;
      6- „alte state..mult mai potente economic..se chinuie sa găsească bani iar noi nici macar nu ne punem problema”. Cam cat a cheltuit Romania pe aparare din 2000 pana acum? Foarte putin comparativ cu oricare altii. Cine citeste ce scrii are senzatia ca avem in derulare contracte de zeci de miliarde de euro, cand de fapt este vorba de cateva miliarde si alea intinse pe mai multi ani. Care sa fie problema? Bugetul nostru nostru este pe deficit din cu totul alte cauze;
      7- Infrastructura necesara, hangare, ateliere etc nu vor fi o problema, toate cele trei baze operationale astazi – Borcea, Campia si MK, sunt in proces de modernizare si extindere, asa ca nu-ti face griji;
      8- IAR 99M va face fata atat timp cat francezii folosesc pentru trecerea pe Rafale avion turboprop. La francezi – sa vezi minune nu alta – piloti sar din Pilatus (asta-i un turboprop cu elice) direct in Rafale. Asta si pentru ca simulatoarele – alea care costa o avere (in opinia ta) sunt foarte performante si te scutesc de o cheltuiala foarte mare cu o flota de avioane de trecere reactive. Privind simulatoarele din aces punct de vedere, tot o avere iti mai pare ca costa?!

      Cand scrii astfel de lucruri asteapta-te sa-ti fie sters comentariul.

      25
    • Călugărul Sofronie

      Corect! Referendum, să poată țața Lelea și uica Gheo să discute la lumina lămpii cu gaz despre cât costă ora de mentenanţă la un ‎Pratt & Whitney F135 faţă de AL-41F1 şi dacă „se merită” să dăm banii acum pe F-35, sau să aşteptăm NGAD.

      Iar răspunsul corect îl vor primi duminică de la domnu’ părince, care le va explica răbdător că Domnul Iisus a spus că cine cumpără avioane, de avioane va pieri. Noi să ne smerim, să fim bine cu toată lumea, să nu ne supărăm vecinii mai tari, că nu se cade. Să ridicăm biserici întru slava Vladimi… pardon Domnului, şi să-i lăsăm pe alţii să-şi dea în cap. Iar dacă tot trebuie avioane, tot alea ruseşti sunt cele mai bune şi mai ieftine, fiecare e sfinţit personal de către patriarhul Kiril, are în palele turbinei câte o bucăţică din cuiele de la Răstignire, iar în cabină iconiţă dublă cu Arsenie Boca şi Vladimir Înfrângătorul. Aşa va putea „boborul” vota democratic la referendum în deplină cunoştinţă de cauză. Amin!

      11
  22. Referitor la costuri de operare pe lifecycle..am găsit comentariul (era un articol Reuters) și reply @Steppewolf, citez:

    For every $1 spent on buying F-35 aircraft, another $3.575 in sustainment costs will occur over the lifetime of the U.S. fleet based on Reuters calculations

    Răspunde
    steppewolf
    31 octombrie 2024 la 21:56
    vine cam 500 milioane pe an pentru o flota de 48 de aparate pentru o durata de viata de 35 de ani.

    Dar ma gândesc eu..asta e SUA care au preturi preferențiale..noi posibil sa dam mai mult..

    E mult..e puțin? (poate stiti comparatii sume pe Rafale, Typhoon, Gripen etc..păstrând proporțiile desigur..gen 5 vs gen 4)

  23. In sfarsit! Sa speram ca se parafeaza contractul anul asta.
    Sper sa dea mai repede drumul si la K2 si la Redback.

    6
    • Când v-am zis ca Avocatul poporului sta închis în baie pana se promulga legea.

      Ciolacu et co. Vor sa fie jupani în Ro, vorba celor de la Cassa Locco… Cu Rusia agresiva, nu mai stau confortabil sa jupoaie tara asta. Mai ales ca e plăcintă mare din fonduri europene unde l-a făcut regele smenurilor pe nepota-su iar Codruța e cu „eyes wide shut”.

      Frica pazeste bostanaria e actual din vremuri imemoriale pe acest tărâm.

      3
      • Faptul că Trump a venit la Casa Albă, le-a dat un imbold de neimaginat miticilor nostri. Pana și covrigarul a decis că de data asta el și partidul lui să rămână cu gaura din covrig, numai sa nu pice prost în ochii lui Donald. Tocmai de aici graba. Și vor mai urma contracte. Bucuria MAPN Trump asta, coșmarul politrucilor devoratori de buget!!!

        5
  24. e gata: Legea nr.284/2024, MOf 1145/15.11.2024

    *editat de RM, vedeti paginile 2-6:
    https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial–PI–1145–2024.html

    4
  25. Et voila! Habemus F-35!

    „Razvane… sa asteptam legea/contractul”..
    Pai… asteptati nimic.

    5
  26. mergea si gripen care asculta pasiv in network si transmite automat ce aude grupului
    si iesea si ceva contrapartida

    https://www.youtube.com/watch?v=2WKjOqhmJn0

    • Fix acelasi lucru dau poate chiar mai bine il face si F35.

      Sper doar ca ai nostri au avut atata minte incat sa ceara T4. Cu motor, avionica, senzori etc imbunatatiti.
      Daca au luat T3 atunci avem o problema.

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *