Știri militare

Britanicii vor mai multe lansatoare de rachete sol-sol

Ministrul apărării din Regatul Unit a declarat că țara sa va cumpăra noi lansatoare de rachete tactice sol-sol M 270 din Statele Unite.

15 M 270 și un vehicul de recuperare sunt pe lista de achiziție, în contrapartidă, probabil, cu cele 14 M 270 donate de britanici Ucrainei. În acest moment forțele terestre britanice au în inventar 61 de lansatoare M 270 modernizate la standardul “A2”, din care se estimează că aproximativ jumătate ar fi operaționale.

Și nu doar lansatoarele sunt privite cu atenție ci și muniția lor, astfel a fost deja comandat un anumit număr de rachete M31 GMLRS cu rază de 80km, iar un al doilea contract în valoare de 800 de milioane de lire este aproape lansat.

Este foarte probabil ca cel de-al doilea contract să facă vorbire și de un anumit număr de rachete sol-sol cu rază extinsă de până la 150km ER-GMLRS, fără să cunoaștem numărul rachetelor pe care britanicii vor să le cumpere.

Iar atenția acordată sistemelor de rachete tactice vine odată cu cumpărarea de obuziere auto-propulsate germane RCH 155.

Suedia crește ajutorul militar pentru Ucraina

Ministrul apărării suedez, Pål Jonson, a anunțat componenta celui de-al 18-lea pachet de ajutor către Ucraina și discutăm despre ceva destul de consistent care se concentrează pe zona artileriei.

Astfel, suedezii vor livra fortelor terestre ucrainene obuziere auto-propulsate Archer – 18 unităti, livrările urmând să demareze însă abia în 2026. Suedia a mai livrat până acum Ucrainei 8 Archer.

De asemenea cinci radare de artilerie “Arthur” vor fi trimise ucrainenilor, un anumit număr de astfel de radare sunt deja în dotarea Ucrainei, fiind donate de suedezi și britanici. Și deși nu este un radar de contra-baterie foarte cunoscut el este destul de bine vândut în Europa.

Cel mai probabil că atât radarele cât și obuzierele vor fi echipamente noi și pe cale de consecinta va mai dura până când vor putea fi livrate.

În același context, Suedia va susține financiar și programul inițiat de Danemarca care privește achizitia de obuze pentru sistemele “Bogdana” 155mm fabricate de ucraineni.

Austriecii sărbătoresc, ei știu ce

În fapt, adică la modul oficial, motivul ar fi atingerea bornei de 20 de mii de ore zburate de aparatele Eurofighter T1 aflate în serviciul Austriei.

Doar că mare lucru n-ar fi de sărbătorit, dacă ținem cont că primul avion a intrat în dotare în iulie 2007, adică acum 17 ani și dacă mai ținem cont că sunt 15 aparate în flota. Iar dacă împărțim cele 20 de mii de ore zburate până acum la 17 ani și la 15 avioane, rezultă o medie de zbor per an și per avion de doar 78 de ore pe an, adică extrem de puțin.

Adevărat că pentru un Eurofighter, Austria este foarte mică și abia dacă are loc bietul avion să facă două întoarceri și s-a isprăvit țara, cu toate acestea, 78 de ore pe an de avion este foarte puțin. O explicație ar fi faptul că ora de zbor pentru un Eurofighter austriac este în jurul a 80 de mii de euro, așa cel puțin se plangeau austriecii și de aici problema.

Dar în acesta situație ce sărbătoresc mai exact inventatorii snitelului și al strudelului?!

Casa Albă show-room Tesla

Donald a sărit întru sprijinirea noului sau cel mai bun prieten, domnul Musk, căruia acțiunile la Tesla i-au luat-o la vale, ca și vânzările de altfel. Ei bine, președintele american a cumpărat o Tesla încercând să susțină compania miliardarului amic, care între noi fie vorba a donat multe zeci de milioane de dolari în campania lui Trump.

Până aici putem discuta despre moralitatea unei astfel de acțiuni publicitare, președintele american ar trebui să se vândă ceva mai scump, dar alta este problema mea: cine este Tesla în Statele Unite? O companie umflată artificial pe bursă de dansul din buric al lui Elon Musk, dar America nu stă pe umerii Tesla ci a fost construită de Ford, de General Motors etc.

Ori aceste companii, au zeci de mii de angajați, produc fiecare dintre ele mult mai multe autovehicule decât Tesla dar sunt și ele tot companii americane și atunci cum își permite Trump să facă reclamă, la Casa Albă unei companii în detrimentul celorlalte și mai ales când vine vorba de unul dintre cei mai mari contributori ai campaniei sale electorale?

Uite că-și permite, dar cu toate acestea valoarea acțiunilor Tesla pe bursa de pe Wall Street s-au prabusit la propriu pierzând 50% din valoare față de maximul atins în decembrie 2024. 50%?! Și tot cu 50% au scăzut și vânzările Tesla în Europa…

GeorgeGMT

46 de comentarii:

  1. Escadrila 48 intra in paine la Rammstein Flag 2025 in Marea Britanie

    9
  2. 250 milioane dolari a plătit Musk campaniei electorale a lui Trump. De aia îl ține Trump în brațe.
    In America MAGA, așa numita prietenie e pe bani. Nimic altceva.
    Cat privește Tesla cumpărată, „săracul” Trump o poate descărca din taxele de plătit. Că de aia e miliardar.
    In idea că a cumpărat mașină pe persoana
    fizica. Daca cumva e luata pe ceva trust, firma
    in care participă, Tesla e un chilipir.
    Absolut oricare cheltuiala cu ea e deducibila.
    Numai patrioți in USA și la butoane.
    Epoca de aur sta să se dezlănțuiasca. Aștept să văd cartelele lunare pentru oua. 😄

    14
    • Ceea ce americani numesc lobby/donatie/sprijin , in Europa este numita coruptie. Pana la urma e problema lor ca au un cod penal mai permisiv . Democratii sunt ipocriti la faza asta ca si ei au practicat „sportul” asta.

      9
    • Ti-am vazut prima oara comentariile acum vreo (15 ? 20? ) ani pe Politeia Ce s-a intimplat intre timp?
      PS Nu se mai omoara gainile in US, pe motiv de ,,gripe”. preturile au scazut la nivel 2020

  3. #TSL si-a mai revenit putin, au crecut cu 50$ de la minumul istoric de 220$. Dar pare speculatoriu, pentru ca vanzarile sunt foarte jos iar BYD sunt foarte dinamici, au facut in China o fabrica noua cat un oras si tocmai investesc 1 mld in noua fabrica din Turcia.
    Romania are o puternica industrie a componentelor auto fiind mai atractiva decat Turcia sau Ungaria, dar din considerente de politice cretine a pierdut trenul atragerii unor puternice companii chineze. Poate ca inca nu este totul pierdut si mai putem gasi o companie de top 10 care sa vina cu investitii. Chinezii sunt extrem de avansati in tehnologia electricelor.
    Imi aduc aminte ca la Beijing s-a spuns „ei nu vor uita niciodata ca i-am ajutat cand erau jos in anii ’70, iar Diaconescu spunea ca in ME Chinez inca exista un departament de Ro, poate ca dupa noua relatie atlantica ar fi cazul sa ajunga cineva acolo, un Diaconescu trimis discret ca ii cunoste bine. Nu de alta dar azi ME portughez este acolo si urmeaza pres parlamentului italian. Altii incep sa miste pe low profile in directia Chinei si iar stam pe bara ca fraierii…
    O fabrica chineza ar fi un boost fantastic pentru industria noastra.

    8
    • China este pe locul 20 cand vine vorba de FDI in Romania. Iar schimburile comerciale cu ei sunt in crestere. Momentan, China are unele probleme economice si a mai taiat din investitiile externe. De fapt trendul asta a inceput acum ceva timp, posibil pe fondul reducerii bugetelor FDI din cauza problemelor economice.
      https://www.china-briefing.com/news/china-romania-economic-ties-and-2025-outlook/
      Tot hype-ul asta cu electricele sufletului a fost autogenerat de Europa pentru ca verzii si-au dorit cu orice pret ca Europa sa devina cel mai „curat” colt al planetei. Slava Domnului, pare ca trendul asta s-a cam epuizat pe fondul tensiunilor geopolitice.
      Nu de alta, dar distrugea una din industriile din care Europa realmente scoate bani – industria auto. Deja tintele initiale au fost amanate. Eu sper sa fie anulate iar trecerea catre mijloace personale de transport cu emisii reduse sa se faca ceva mai treptat, fara sa ne sinucidem economic.
      Pentru ca reducerea emisiilor in orase nu inseamna masini electrice, inseamna transport in comun. Pentru ca inlesnirea mobilitatii fortei de munca nu inseamna sa faci mai multe drumuri, inseamna sa faci mai multe linii de transport in comun, rapide si cu cele mai bune conexiuni posibile. Inseamna trenuri, metrou, tramvai, nu Tesla, Byd sau mai stiu eu ce kkt declarat legislativ eco, bio si organic.
      Tesla este o basina umflata pe bursa si o corectie este de asteptat, mai devreme sau mai tarziu. Poate ca mai devreme. Vindeau „visul masinilor autonome” pentru care societatea nu este nici pe departe pregatita, din niciun punct de vedere. Vindeau „certificate verzi” pentru ca legislatie.
      Toata nebunia asta cu masinile electrice si energia regenerabila a fost realmente dusa la extrem si nu facea decat sa inlocuiasca o dependenta cu alta: dependenta de gazul ieftin din Rusia cu dependenta de panourile, elicele si bateriile chinezilor.
      Acum foarte multi ani am negociat cu investitori chinezi… Thanks, but no thanks… 🙂 Sincer, decat chinezii, mai bine rusii. Macar cu astia stii cum stai destul de repede. Chinezii te omoara cu picatura chinezeasca, rusii te omoara cu ruleta ruseasca. Sincer, prefer ruleta.
      Altfel, pare ca Trump va reusi performanta sa puna in cap si industria lor auto cu tarifele sufletului: https://www.cbsnews.com/news/trump-25-percent-car-tariffs-prices/
      De la Elon citire: „Important to note that Tesla is NOT unscathed here. The tariff impact on Tesla is still significant,” Musk wrote on X Wednesday. „To be clear, this will affect the price of parts in Tesla cars that come from other countries. The cost impact is not trivial,” he wrote in a later post.
      https://abcnews.go.com/Business/us-stocks-drop-slightly-1st-trading-trumps-auto/story?id=120210860

      16
      • legat de electrice, ai perfect dreptate legat de grant-uri si certificatele verzi. Electricele oricum nu reduc poluarea pentru ca pentru producerea unei singure baterii se emite CO2 cat pentru cativa ani de exploatare vehicul. Aici europenii au dat dovada de tampenie crasa, se zvoneste ca vor mai stimula doar vehiculele produse local (atentie.. nu asamblate, exista niste reguli clare cu privire la % de asimilare in industria locala)
        Problema este alta si e de durata, Motoarele pe combustie interna sunt mult mai complexe tehnologic si implicit mai scumpe. In ziua in care la un pret competitiv acumulatorii vor oferi autonomie de +500 km in range si o incarcare de <10 min s-a terminat epoca motoarelor termice. Pericolul este undeva la +5 ani. Chinezii deja au acumulatori de 90 Kw si mai nou BYD a scos super charger de 1000 kw.Masina e scumpa dar tehnologia avanseaza.
        Electrica va bate termica economic, pentru ca este mult mai simpla tehnologic si se poate produce in masa robotizat la preturi mult mai bune. Fara nicio treaba cu poluarea & shit.
        Europenii sunt mult in urma la nivelul chimiei acumulatorilor, este cazul sa accepte tehnologie chineza si sa recupereze prin copiere, fix cum au facut si ceilalti.

        7
        • ramane totusi problema duratei de viata a bateriei, practic dupa 7-8 ani se devalorizeaza masiv valoarea de revanzare si ai de ales intre a cumpara una noua si a vinde pe cea veche pe nimic sau in a inlocui bateria la costuri care deocamdata sunt foarte mari.

          si e greu de crezut ca vor scadea costurile bateriilor pentru ca au nevoie de tot felul de metale ma speciale si mai scumpe

          eu nu-s asa convins nici cu AI, nici cu adoptarea electricelor, au inca costuri mari ambele tehnologii si profiturile nu par sa fie cele asteptate, sunt si probleme de finantare in cele doua domenii. nu zic ca nu se va intampla dar nu vad ca avansul si profitabilitatea sa vina asa repede; pana la urma BYD e creme de la creme, mai sunt si altele pe domeniul asta care se chinuie

          ma gandesc ca e totusi un fail idea germana de a vinde diverse capacitati ale automobilului pe baza de abonament, functioneaza cam la fel cu ideea de a-ti lua o masina cu durata de viata de 7-8 ani a bateriei, in plus electricele sunt greu de asigurat, dauna totala daca se intampla ceva… mai e pana acolo si cu ce tehnologii hibrid s-au dezvoltat nu vad ca fiind o mare problema emisiile automobilelor de uz personal…probleme sunt la diesel, trenuri, avioane, acolo mi se pare ca sunt mai multe de rezolvat

          2
        • Electricele au multe probleme, dar asta cu amprenta de carbon e propaganda politica. Citeste cercetari stiintifice, bazate pe date.

          https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211467X24001019

          Daca faci o analiza de riscuri – din aia clasica, cu impactul si probabilitatea sa se intample – poti sa descoperi singur ca tampenia nu e a europenilor ci a alora care se tin cu dintii de petrol.

          3
        • asta este bla, bla atata timp cat o electrica fara suventii nu coboara sub 10K Euro.
          Deci ceva este mai scump si economy of scale nu functioneaza la lectrice, asta sa nu mai povestesc de retelele electrice si caderea de tensiune pe care ai avea-o daca toti isi pun vehiculul la priza.

          2
        • @ADR
          „Problema este alta si e de durata, Motoarele pe combustie interna sunt mult mai complexe tehnologic si implicit mai scumpe.”
          Da, dar costurile de dezvoltare si productie s-au amortizat demult…

          „In ziua in care la un pret competitiv acumulatorii vor oferi autonomie de +500 km in range si o incarcare de <10 min s-a terminat epoca motoarelor termice."
          Toata infrastructura curenta este configurata pentru masini cu motor termic. Statiile de incarcare a vehiculelor electrice sunt pur si simplu insuficient iar proliferarea lor necesita investitii enorme, probabil inclusiv reconfiguratea retelelor electrice, mai ales in orase unde dezvoltarea imobiliara haotica fara a dezvolta in paralel infrastructura creeaza probleme. Iti dai seama cum o sa fie cand ajung toti acasa si-si baga feonul in priza? 🙂
          Ca sa nu mai spun ca incarcarile alea rapide necesita ceva mai mult decat priza de 220 din casa…

          10
          • Locuintele neracordate la 380 devin si in Romania o relicva a foamei din comunism. Nu doar ca nu poti asigura incalzirea/racirea din surse alternative fara asta la cum sunt construite casele pe la noi, dar o prapadita de bucatarie de apartament utilata cu plita si cuptor electric e schioapa rau fara curent de forta.
            Orasele vor trebui sa investeasca in transformarea infrastructurilor impreuna cu locuitorii, pentru ca si fara politicile europene care va lezeaza perceptia realitatii, lumea si clima se schimba oricum.
            Germania s-a transformat in 3-4 ani incredibil in privinta asta, iar daca modelul nu se preteaza in estul conservator din motive idiocratice, se pot face statii de incarcare independente de infrastructura si de politicile publice pe baza de energie regenerabila, in functie de bonitatea locului, pe langa localitati.

    • Mai atractiva ca Ungaria pe saracica! De aia au ungurii fabrica Audi, Suzuki, Opel, Mercedes-Benz si mai nou BMW cu BYD si el „pe vine” si noi doar cu Dacia si cu Ford.

      4
      • Silviu Ungaria la salarii mai mari ca ale noastre are investitii auto mai multe pentru ca nu are primari care sa ceara miliarde de euro spaga (vezi cazul Mercedes Benz) si are mai putina coruptie.

        6
    • O investitie majora vine intotdeauna la pachet cu influenta politica… uite la Renault. Norocul nostru ca astia promoveaza politca bazata pe valori, cel putin in Europa. Fara ei am fi ajuns mai rau ca Bulgaria.

      Chinezii s-au dus in Turcia sa-si securizeze ruta comerciala catre UE si sa castige influenta la Marea Neagra, ca si-au exprimat interesul si cu Georgia si cu Ucraina. Spre deosebire de SUA, unde capitalul face politica, la Chinezi banii sunt doar mijlocul prin care isi urmaresc obiectivele politice si geostrategice.

      E bine sa existe o cooperare sanatoasa cu China, in acelasi timp o fabrica chinezeasca mare cat un oras ar fi o vulnerabilitate strategica pt Romania.

      E o oportunitate cu firmele nemtesti care raman cu exces de productie prin Mexic si prin Canada dupa mizeriile lui Trump. E clar ca trebuie s-o taie din loc unde pot sa si vanda ceva, oriunde altundeva decat in SUA, pentru ca si-ar compromite pietele europene daca ar ceda santajului.
      In Germania, o parte din fabricile auto se reprofileaza pe productie de armament – la asa ceva nu poti sa lucrezi cu mana de lucru ieftina din imigratie. In Romania inflatia, costul muncii si ce mai zici tu cu industria orizontala sunt o oportunitate. Mai e si infrastructura de transport in crestere.

      BMW si VW au inovat foarte mult in ultimii ani. Io am alergie la VW dupa scandalurie care se tin lant la ei de cativa ani, au un management infect, lucreaza mai mult cu turci ca aia accepta in general cam orice, dar au perspectiva sa isi faca bateriile independent de aia din Asia, incearca sa produca masini ieftine, compatibile cu pietele din est si din punct de vedere etic sunt clar peste Tesla 😉

      2
    • „minumul istoric de 220$.” !? ha, ha, ha

      mare e gradina Domnului

      2
    • Hai cu China ! VMV

  4. Tesla e singura marca americana? Sau asa e arta deal-ului=sa devii vanzator pentru finantatorul campaniei tale electorale.

    9
    • haha bun!

      2
    • Blast from the past..Paharul asta e pt Theodophile
      Cind a intrat Elon in Tesla nu exista nicio masina Tesla. A cumparat caroserii de Lotus si a facut primele Tesla A dormit pe podea, s-a imprumut de bani ( era dupa divort) , a schimbat modul de a face industrie, a reusit
      Cind era actiunea 1024 a fost spilitata la 5 , deci 1 actiune tesla de 1024 s-a transformat in 5 de 205.
      Peste 3 luni intra in productie rafinaria de lithium https://www.teslarati.com/tesla-first-us-lithium-refinery-texas/ In varam Semi intra in productie de serie si va fi vehiculul cu cea mai mare marja din portofoliul Tesla. Bonus : Optimus, Cybertruck si mai vine si asta -urmareste te rog ultimele trei linii – https://finbox.com/OTCPK:VLKA.F/explorer/total_debt/

      2
      • Povesti nemuritoare pentru plebea aplaudatoare cu dormitul pe jos si imprumutatul de bani.Daca la banii cu care a pornit Musk in viata ajungi sa dormi pe jos, poate e bine s-o lasi mai moale cu viciile. Ca si geniul in afaceri cu banii lui tata si ceva ajutor de la unchiul Vania, care a falimentat ce a apucat,iar acum e la stadiul de a falimenta hegemonii.

        12
    • Foarte bun! Multe firme „zombi” cu o capitalizare bursiera fabuloasa in baza unor „promisiuni” in conditiile in care ele n-au facut vreodata profit…

      8
  5. un gest simbolic ,orice politician face de astea inclusiv berbecii dâmbovițeni care se pozează în duster dar se deplasează în A6 .cat despre industria constructoare de mașini și motoare nord americană a,a fost adusă în pragul falimentului de socialiștii americani.

    4
    • Cine era la putere când „The Big 3″ au cerut să-i salveze….statul? 🤡 Nu e ironic CĂ CApitaliștii ăștia hardcore o țin cu corporatismele astea până vine o criza si atunci strigă după mami sa le aducă grișuleț? Fiți bă capitaliști hardcore până la capăt! Daca nu va descurcați închideți drecu’ poarta si au revoir! Nu așteptați sa ” vi se dea”….Cum bre? Capitalism doar la bine si când dăm de dracu’ socialism pe spatele proștilor care platesc impozite nu?

      11
      • aiurea-n drum,reglementarile de mediu si relocarile cauzate de acestea sunt principale probleme doar ca americanii le-au facut la nord si sud de ei iar pretiosii tai europeni in RUSSIA ,turcia si nordul africii.russia contemporana a fost construita cu banii si tehnologia europeana stimabile,mergi si-l injura pe macrou nu pe trump.

        3
    • Gresit bubico. A fost adusa in pragul falimentului de contrabili de glorie pozand ca oameni de afaceri care s-au apucat sa scoata mai mult profit din finantarea de achizitii de masini decat din produsul in sine. Lasa tu acolo socialistii americani ca astia nu prea exista. Hai inapoi la marxismul din universitati.

      11
  6. Nuca in perete

    „Dar în acesta situație ce sărbătoresc mai exact inventatorii snitelului și al strudelului?!”

    Nu austriecii au inventat șnițelul și nici ștrudelul!

    Panada se cunoaștea de pe vremea noastră-a romanilor- iar italienii au perfecționat reteta. Deci ei au inventat șnițelul- mai bine spus COTOLETTA – iar ștrudelul se „trage” din baklava, via otomani.

    Peste tot unde au stăpânit austriecii se zice șnițel. In Italia-la fel stăpânită mult timp- italienii spun „cotoletta”. La fel se zice și în Franța, Spania, America Latină (mă rog acolo e plin de emigranți italieni). Ca fapt divers e mâncarea preferată a lui Messi care o știe de mic ca „milanesa” că cea mai cunoscuta variație a cotolettei provine din zona Lombardiei.

    Ideea e că italienii nu au denumire pentru cheesecake sau crumble și alte rețete străine pe care le-au preluat. Daca era preluat de la austrieci era logic să spună ca noi..ungurii..cehii etc..toți cei care au fost in Imperiul Habsburgic.. șnițel. Dar ei zic cotoletta că de fapt a fost cu mult înaintea snitelului.

    Cel mult se poate vorbi că austriecii au re-inventat rețetele dandu-le o notă locală..de pildă au înlocuit carnea de vițel cu porc și in cazul ștrudelului umplutura de nuci/fistic/migdale si miere cu cea de mere.

    Cotoletta e mai arhaică in sensul că are și osul cărnii (se gătește cu tot cu os).

    Evident că austriecii nu recunosc..se știe ce orgolioși sunt..

    Dar iată dovezile:

    Șnițelul:

    The origin of Schnitzel is not really German.
    The idea of tenderizing a piece of tough meat by pounding it is evident in the oldest relics of the history of man. However the Romans left evidence of refinement of a thin slice of meat dredged in breading and fried in the 1 century BC by Apicus. He wrote the first cookbook. Roman armies brought their culinary skills up to the Germanic countries.

    In the middle ages records show it to be a very popular dish in both Northern Italy and what is Austria now, and the common meat was veal.
    In Northern Italy this dish goes back to a banquet given in 1134 for the canon of Milan’s St. Ambrogio Cathedral”, a dish that was served called Cotoletta alla Milanese, that was similar to the Austrian Schnitzel but it was a veal chop pounded and breaded and served with lemon.

    https://www.kitchenproject.com/german/recipes/Schnitzel/History.htm

    Italy claims to have created the ‘Wiener Schnitzel’ way before Austria. Indeed, there are documents that have been found in the archives of Saint Ambrose, Milan, that reference a Latin name ‘lumbolo cum panitio’. This translates to ‘little chops with breadcrumbs’. Sounds awfully similar to the Cotoletta alla Milanese, no? The Italians certainly think so. These documents are dated to the year 1148AD so, it was clearly around for a while!

    In fact, there are historians who argue that it was the Ancient Romans who came up with the dish. Historical finds have shown that they were tenderizing their meat by pounding it, as well as rolling it in breadcrumbs and frying! They found all of this written in the famous cookbook by Apicius, dated to the 1st century. Naturally, the Romans brought this dish north to the Germanic countries during their many war campaigns. Meanwhile, historical data confirms that during the middle ages, veal became a really popular choice of meat in Northern Italy and in the area that is now Austria.

    https://www.seasonedpioneers.com/a-brief-history-of-the-wiener-schnitzel/?srsltid=AfmBOop5JjoCuRwP6PwKvQ6yl2bZofVRDHflPIMRYbqI4-TsT2ZK-qU6

    In his Storia di Milano (History of Milan), it is Pietro Verri, in the eighteenth century, who tells of a succulent banquet put on in the year 1134 on the day of San Satiro, an anniversary that honored Bishop Ambrose’s brother, Satiro.

    On that September 17, in fact, there was a lavish meal at the Basilica of St. Ambrose in Milan, which included, among the various courses, some very tasty ribs, breaded and fried. Reminds you of something, doesn’t it? Actually, connoisseurs later agreed that that dish was much more like a cutlet.

    Lombolos cum panitio, as it was called, was in fact breaded with breadcrumbs and then fried–hard to say whether fried in oil or, more likely, fried in butter, preferably clarified butter, the local fat.

    We have to wait until the nineteenth century, precisely 1814, for cutelèta-so called in the Milanese dialect-to have a place of honor in Cherubini’s dictionary.

    https://neiade.com/en/history-of-the-milanese-schnitzel-heres-how-it-came-about/?srsltid=AfmBOoq5WhJql9zm-CL2VzPDsWH7oZwzVkZnJOGHJIVyouUSzJQVgtXl

    Ștrudelul se pare că era o mâncare a soldaților- interesant!:

    In the middle of the 15th century , the Ottomans conquered Constantinople and it was during this era that the “strudel” and the pastry shell filled with apples and raisins are said to have found their way to Europe. Like baklava, it was ideal as a marching ration because the strudel had a long shelf life.

    https://www.timetravel-vienna.at/en/the-apple-strudel-an-undressed-viennese-delicacy/

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *