Acest dialog a avut loc intre academicianul Dinu C. Giurescu si ministrul apararii, Corneliu Dobritoiu, gazda fiind ziaristul Radu Tudor, in emisiunea „Punctul de Intalnire”, difuzata de Antena 3 in urma cu cateva zile, mai exact pe data de 28 octombrie.
Problema ridicata de dl. academician Dinu C. Giurascu, incepand cu minutul 21 (ora 19:20):
RT – Radu Tudor
DCG – Dinu C. Giurescu
CD – Corneliu Dobritoiu
DCG “Vreau sa discutam despre armata Romaniei”
“Romania e o tara a formelor fara fond…”
…..
CD: Exista riscul unor miscari neconventionale la nivelul statelor care vor prabusi autoritatea statelor….
…
CD: Cercul se inchide la noi, cum s-a discutat si in ultimul congres al PPE la Bucuresti, despre o anumita independenta a tinutului secuiesc.
RT: Acel mesaj de federalism pe care Laszlo Tokes l-a transmis nu reprezinta vointa poporului roman si nici macar vointa clasei politice. E dureros sa constatam ca Laszlo Tokes este europarlamentar roman, si a fost trimis de T.B. la Bruxelles prin mecanisme numai de ei cunoscute. .
….
DCG: Poti sa ai mai multa Europa daca nu ai mai multa Romanie? Imposibil! Stiti, si ce e grav domnule ministru, este ca erau oficiali romani de rang foarte inalt, domnii populari europeni au apaludat si, oficialii romani, cred ca au aplaudat si ei ideea de federalizare. Poate spunem ca in Biblie “Doamne iarta-i ca ei nu stiu ce fac!”. Asta ar fi singura scuza… Asta ar insemna spargerea unitatii statului roman.
CD: Ajungem sa retraim unele momente delicate ale unor acorduri vechi si grele dintre Berlin si Moscova. Ori din aceasta cauza apartenenta noastra la NATO si parteneriatul strategic cu SUA capata valente primordiale de securitate. Altfel, va spun cu toata seriozitatea si in urma unui efort analitic: Romania tremura ca o piftie in granitele ei, cu institutii prabusite si subfinantate. Noi vrem sa negociem o apartenenta la statele unite ale Europei fara institutii?!
RT : Institutii pe hartie avem! Atunci ce lipseste armatei romane ca sa fie un garant al acestei integritati teritoriale si sa fie un aliat? Pentru ca ceea ce producem noi ca securitate nu se refera doar la Romania ci se refera la intreg teritoriul aliat de cand am intrat in NATO.
CD: In primul rand ii trebuie un buget decent, nu foarte mare, decent. Armata romana are capacitatea de a opera intr-un mediu ostil cum putine alte armate au dovedit-o in istoria conflagratiilor secolului trecut. Armata romana are nevoie de spirit de corp, de recunostiinta pentru sacrificiile pe care le face… sunt grele.
RT: Este cea mai populara institutie de stat. Recunostiinta din partea societatii romanesti armata romana cred ca are si va avea intotdeauna. Pentru ca fara armata romana astazi Romania nu ar fi fost o tara intreaga.
V-am auzit la cartierul general NATO, domnule ministru, facand o afirmatie care mie personal mi-a dat frisoane… eu ca un sustinator constant al armatei romane, si un sustinator fara nici un fel de rezerva al integrarii Romaniei in NATO, am auzit pe ministrul apararii acum cateva zile, la cartierul general spunand in felul urmator: “Armata romana a fost lasata in zdrente de regimul Basescu-Boc”. Recunosc, m-a durut lucrul acesta, mai ales ca a fost facuta la cartierul general. De ce o astfel de afirmatie a ministrului roman la cartierul general al NATO? De ce aceasta drama pentru armata romana?
…..
CD: Este o afirmatie dureroasa. Lucrul acesta s-a intamplat pentru ca altcineva a vrut sa se joace cu finantele tarii dupa bunul plac. Astfel din bugetul apararii au fost retrase an de an sume care se apropie de 1% din PIB, ca sa facem ce? … Nu e nimic intamplator, totul a fost facut cu buna masura si buna stiinta !
….
CD : Menirea acestei institutii (armata, nota red.) nu este sa defileze numai la Intai Decembrie, menirea ei este sa asigure descurajarea strategica, protectia intereselor nationale ale acestei tari, interese despre care marea majoritate a politicienilor romani vorbesc la singular. Daca ii intreaba cineva la care dintre interesele nationale ale Romaniei va referiti, atunci ii baga in ceata. Unii vorbesc despre binele general …
RT: De ce ati spus ca armata romana este in zdrente si ati facut aceasta afirmatie la cartierul general NATO? Stiti ca acolo atentia este un pic mai speciala pentru afirmatii de genul acesta…
CD: A fost o metafora. Pentru ca la momentul acela, de fapt pana la momentul in care noi nu vom achizitiona niste avioane de lupta moderne, noi am transformat cu buna stiinta, riscam sa transformam fortele aeriene intr-o companie de transport. La nivelul dotarii trupelor de uscat, acolo iarasi problemele sunt crancene. Am ajuns sa canibalizam tehnica, sa luam elemente de subansamble de pe alte categorii de tehnica sa mentinem macar o bruma de echipamente in functionare.
RT: Aceasta drama financiara si de inzestrare a armatei romane dureaza de 4 ani?
CD: S-a agravat in ultimii 4 ani. Daca va aduceti aminte, cu vreo 5 ani in urma a demarat o achizitie de transportoare blindate, care sa dea o alta capacitate operationala a fortelor intr-un teatru ostil. Lucrurile incepusera, in perspectiva unei finantari decente, sa aiba un orizont. In ultimii 4 ani dezamagirea a fost totala. Iar inzestrarea a fost uitata. Iertat sa fiu, dar cand cheltuielile cu personalul se cifreaza la peste 80-85%, cheltuielile cu instruirea la 10-12%, va dati ca inzestrarea e aproape zero.
DCG: Se stie si in opinia publica, in loc sa cumparam avioane de fabricatie europeana, bune, noi de tot, cu aceeasi bani se spune sa cumparam avioane vechi si sa le reutilam si alte lucruri de asemena natura!
RT: Aici va convinge domnul ministru pentru ca a pledat pentru aceasta solutie, sa existe avioane de lupta americane la mana a 2-a, care din punctul meu de vedere nu reprezinta o mare fericire pentru pilotii romani… cei care au facut sacrificii foarte multe, cei care au murit pe campurile patriei incercand sa faca antrenamente pe acele avioane..
CD: Realitatile financiare, fiscale, dicteaza…
DCG: E ce se spune in oras, n-am alte informatii…
RT: Intrebarea dumneavoastra este justificata. Sunt convins ca pilotii romani nu-si doresc avioane la mana a doua. Din pacate drama financiara a armatei romane obliga la o astfel de solutie care sa aiba drept criteriu principal cel financiar.
DCG : Sa ma iertati ca sunt un profan, decat sa cheltuiesc pe 16 avioane reutilate, de ce nu cheltuiesc pe 8 avioane noi, mai ales ca furnizorul se ofera sa le si intretina cum trebuie? 8!
CD: Cerintele operationale pentru asigurarea misiunilor pe intreg spatiul aerian al Romaniei, Romania nefiind o tara foarte mica, solicita ca sa fie angajate minim 12 aparate pentru a asigura ciclul de mentenanta.
DCG: Aicea nu ma convinge nimeni! M-as pune pe picioarele din-darat sa o spun foarte bine: minimum 12 vor fi numai 7! Eh, ce-or sa-mi faca?
RT: Pledati pentru o solutie de avioane noi cum ar veni?
DCG : Noi complet, nou-noute! Sa fie noi si fabricantul sa-mi garanteze si intretinerea lor in aceeasi bani, asa cum s-au si oferit. Cel putin asa a aparut in ziare… nu stiu cat e de adevarat.
RT: O sa facem un efort impreuna sa sprijinim armata romana sa-si primeasca bugetul necesar, pentru ca armata romana sa-si bine-merite o inzestrare noua. Eu imi doresc pentru armata romana si pentru militarii romani, macar pentru tinerii care au murit in ultimii 15 ani in misiuni in afara tarii, macar pentru memoria acelor oameni, sa pledam impreuna, dumneavoastra din Parlament si eu de la Antena3, pt. un buget decent al apararii. Noi ne-am angajat in fata NATO cand am intrat sa dam 2,38% din PIB pentru armata Romaniei! Stiti cat are armata acum? 1%!
CD: Sub! Contributia din bugetul de stat – 0,81% din PIB!
DCG: Sa stiti ca e cu buna stiinta toata treaba asta, daca aceasta sub-inzestrare a armatei o legi de desfiintarea judetelor, de regionalizare, de federalizare, de neglijarea completa a identitatii nationale. I-a lovit de 2 ori pe toti pensionarii militari!
Umilinte peste umilinte! Acesta este un plan deliberat, facut de cei care vor ca Romania sa ajunga un protectorat politic al UE, o colonie economica a marilor producatori si din punct de vedere cultural un port-stindard al globalismului cultural. Sa nu mai avem identitate nationala! Toate se leaga, nimic nu e intamplator! Iar ce se intampla cu armata pentru mine este o insulta personala.
CD:
http://inregistrari.antena3.
Citate…
Dinu C. Giurescu “se stie si in opinia publica, in loc sa cumparam avioane de fabricatie europeana, bune, noi de tot, cu aceeasi bani se spune sa cumparam avioane vechi si sa le reutilam si alte lucruri de asemena natura”;
“sa ma iertati ca sunt un profan, decat sa cheltuiesc pe 16 avioane reutilate, de ce nu cheltuiesc pe 8 avioane noi, mai ales ca furnizorul se ofera sa le si intretina cum trebuie?”
“aicea nu ma convinge nimeni, minimum 12 vor fi numai 7″ “sa fie noi si fabricantul sa-mi garanteze si intretinerea lor in aceeasi bani, asa cum s-a si oferit”.
Sursa: Antena 3, Punctul de intalnire
Dupa care s-a pus problema pledarii pentru inzestrare noua si un bugent decent pentru armata.
Nota 10 si toata stima pentru domnul academician Giurescu!
Asadar nu numai cei pasionati de armata si tehnica militara sunt de parere ca gioarsele portugheze sunt o cacialma, ci si oamenii care nu au a face cu fenomenul militar, dar in acelsi timp sunt oameni inteligenti, intelecuali de marca, oameni care si-au facut un obicei din a gandi liber si sanatos.
Domnul Dinu C. Giurescu este un nume care nu mai are nevoie ne nici un fel de prezentare, fiind una dintre cele mai remarcabile minti ale contemporaneitatii noastre si un om de o probietate morala nepatata.
Asa cum ati remarcat si voi, practic diferenta dintre un OM adevarat si un politruc sadea se poate observa la nivelul discursului celor doi. Dobritoiu neavand argumente cu care sa combata logica de bun simt a domnului Giurescu.
La final remarcabila idee a lui Radu Tudor de a pune fata in fata doua specii total diferite de oameni: academicianul logic, patriot si chibzuit versus politrucul de Dambovita!
Cred că a sosit momentul pentru încă o petiție, de data asta pe mijloace de primă necesitate și „adaptate” situației financiare.
Din punctul meu de vedere este nevoie acum de camioane, transportoare și rachete.
Punctual:
-Roman-uri 4*4 și 6*6, care îs bune, ieftine și atât de necesare
– Comandarea unei serii inițiale de Saur 2 și finanțarea (nu din comandă) finalizării proiectului TBT, urmată de o comandă inițială de 40-60 de bucate.
– modernizarea complexului Hawk (dacă tot este), și prelungirea a ce se mai poate din sistemele AA.
– achiziția de sisteme AT, AA (la nivel de companii).
– continuarea programului LAROM, ATROM (măcar dublarea sistemelor).
Dacă lumea e de acord, propun să vedem cine vrea să se implice în promovarea acestor idei, personal asta voi face până în decembrie.
Petitii putem face oricate, eu vi le semnez ca directoru’.Dar pt aducerea HAWK la HAWKXXI(cu AN64MPQ) parca ne cerusera in jur de 150-200 milioane(USD sau EU).Au inceput sa cumpere niste module electronice pt ele,dar nu se aduc la HAWKXXI.”AT, AA la nivel decompanie”:de pe net: Spike-LR: $1.65 million for 1 launcher & 10 missiles,daca iei macar 60 lansatoare/600 missiles faci 100 milioane.Systemele AA sunt mult-mult mai scumpe.LAROM sunt scumpe si munitia 160mm se importa.Pt lovitura extinsa 122mm importa motoarele si-s scumpe.Sa IMPORTI munitie reflecta lumina VIE a intelepciunii sefilor armatei.ATROM parca-s 2 sau 3 prototipuri,deci avem de 2-3 batalioane.Ce naiba vreti sa faceti cu mai multe.Tunul de 155mm nu se face la noi (nu stiu daca se mai face vreun tun la Resita cica masina de filetat tevile in adancime s-o gatat si aia),nu stiu munitia,ce tunuri avem noi sunt 152mm si oricum parca nu s-au inteles la pret cu evreii.Deci, daca baietii destepti sunt de acord sa-si taie vreun miliard din banii lor de furat, se face ceva din ce ai scris
Deci moncher, de banii care se zice că s-ar lua rable portugheze cam ce crezi tu (din ce propun eu) că se poate? Fă calculele.
Apoi din 50 de bulioane de euro, s-ar face ceva pt mecanizat au ba? Nu zic 100 sau 200. Cred că mă fac înțeles.
Ma Cherie, nu trebuie sa te ataci, ca nu m-am luat de tine sau de propunerile tale :), propunerile-s OK, eu am scris cate ceva din ce stiu eu despre costuri.
Dar eu cred ca nu ai citit cu atentie ultima mea fraza din postul cela! Ca sa-ti raspund la intrebare, din cele 800-1000 de bulioane pt harburi se vor fura macar cateva zeci, d’aia se vor cumpara. Plus ca se vor mai ‘upgrada’ si pe viitor. In rest, din ce ai scris, se pot face multe, dar iarasi pica pe contra frazei celeia. Probabil poti sa faci 40 Saur2 de vreo 50 de bulioane, DAAARRRRR…Moreniul e firma de stat si nu au cum sa factureze spaga, d’aia o lasa sa moara. Daca era vorba numai de bani comandau cate 5-10 pe an si tot se adunau cateva zeci pana acum.
Păi nu eram noi la centură amici? Ce să atac, accentuam doar opțiunea – în lumina (nu strălucitoare sau năucitoare) argumentului eficacității. Adică, ce e mai util? 8-9 avioane „experimentate” și trecute prin toate cele sau 120 de transportoare, ceva rachete AT (Spike e scumpuț, dar iegzistă și altele mai ieftinuțe), refacerea capacității (așa cât să fie mai capabil) sistemelor AA cu rază medie și scurtă, respectiv pe la vreo 220-40 de camioane care să poată transporta ceva, așa la nevoie? Opțiunea mea fermă și asumată e pentru ceva blindate, camioane și apărare AA, creșterea capacității AT/AA de proximitate la nivel de subunități (să zicem de VM și unități mai în formă). Căci degeaba vin răii cu mii de tancuri și Hind și Flankeri, dacă le arzi puțin așa cât să rămână fără… Alea câteva avioane pot maxim să interzică (mult spus) o părticea din cerul patriei mele sau să dea jos un pod, sau să radă vreo câteva coloane mecanizate. În schimb două divizii mai dotate, care să nu se târască în 10 zile pe jos, cu ceva pocnitori pentru vizitatori, no asta vreau eu.
Mai mult, cred că aceste îmbunătățiri funciare nu se apropie de costul zmeurilor portugheze, în timp ce oferă mult mai mult, dară asta e evident și nu perseverez a demonstra aici.
Din pacate nu prea conteaza ce vrem noi si nici macar ce e de bun simt.’Elitele’ noastre si cu Marele Licurici vor niste shiny ol’ F16 sa se faca ca apara scutul de la Deveselu.Care scut nu ne apara pe noi, ci Vestul.Ca restul armatei a ajuns pe scut, nu e problema lor.Ca alea interzic numai Oltenia si restu’s in rahat iarasi nu e problema lor.Repet, in ameteala aia cu repartizarea costurilor in mod sigur se dosesc niste milioane.Si ai nostrii ca brazii’s multumiti,LM e multumit,Licuriciul e multumit, toata lumea e multumita, toata lumea si-a luat spaga. Eu nu pot sa cred ca tu crezi ca banii sunt problema!!! In rest, daca vin rusii, pt resturile necomestibile ale armatei romane prioritare ar fi acum doar hartia igienica si pantalonii maro.
masinile mai sunt, oamenii nu mai sunt!
Dinu Giurescu abereaza cu conspiratia UE impotriva Romaniei,cu cultura mioritica si alte aemenea.Eu sper ca Romania sa devina cat mai mult o colonie a UE.Si sper ca Romania sa fie condusa de Germania,de politicieni germani,nu de romani.Vreau Statele Unite ale Europei.
Romania ,ca stat centralizat ,a fost facuta de un german si condusa de o casa germana ; oameni fara radacini in pamantu tarii.Putina lume stie ca Principatele Unite au fost uniune cu 2 tari , 2 administratii,Cuza a bagat un set de reforme pe principiile iluministe ale Rev.Franceze.El a incercat sa faca o fedratie ,da nu i s-a recunoscut de catre puteri Scopu a fost sa modernizeze/europenizeze.Presa si elita politica alimenteaza o confuzie intre unire si anexare, Unire am trait toti in 2007 ,Schengenu este ca atunci cand s-a desfiintat vama de la Focsani.Istoria se repeta.Nu este nimic rau nici in federalizare nici in anexare de Bruxeles,atata ca o nu le convine la actuala elita ,da si boierii de la Iasi au pierdut enorm; unde era azi Romania daca nu cedau? Pentru o idee nobila trebuie sa se sacrifice si actualii.
@Toma,
Esti un … Daca te-as intalni pe strada si ai fi zis lucrurile astea,te-as sifona un pic.:)
Fără jigniri de acestea!
Înțeleg bine ce vrei să zici, dar formulează mai decent, pune pe foaie ideea, argumentează-o și apoi o arunci – ar fi sugestia mea.
E misiunea a fost jenantă. A fost în nota de funcționare a postului: Băsescu e de vină!. În rest atît ministrul cît și moderatorul se întreceau în a aplica limbi catifelate pe fundul lui Dinu Giurescu care își începea campania electorală. Cel puțin Dobrițoiu a fost de un penibil fantastic, cum explica el totul cu atîta însuflețire într-un limbaj de lemn îngrozitor și cu o atitudine de un servilism extrem. Radu Tudor a scăpat un porumbel la un moment dat, a întrebat dacă starea proastă a armatei e rezultatul doar a ultimilor 4 ani sau durează de mai mult, dar răspunsul venit de la ministru a fost ambiguu și RT nu a insistat, proababil dîndu-și seama ce gafă era să facă. Oricum în ultimii 4 ani a fost ministru și marele Oprea care e cel mai de seamă aliat al U.S.L. acum după ce a fost cel mai mare trădător din P.S.D.
aferim, nene fane, mare dreptate ai. trebuie sa recunoastem, lucru greu pentru fanii antenelor, ca guvernele pastorite cu atata competenta de domnul presedinte au incercat din rasputeri sa aloce fonduri pentru armata, amenajand doar un singur stadion in panta, renovand doar „n” scoli fara elevi, desfiintand doar „x” nr. de spitale, cand putea foarte bine sa investeasca in astfel de binefaceri in mult mai multe localitati……..stai….stai,…. nu te basica, sunt bani europen, stiu, probabil mai bine ca tine. ce nu pricepi mata, si sunt convins ca nici nu poti, este ca acest mod de a cheltui banii, fie si ai altora, pe altii ii edifica cu privire la ce vor si cum vor favoritii lu’ matale sa faca si cu banii nostrii.
nu sunt neaparat de specialitate, dar pot intelege ca academicianul si-a dat cu parerea, iar in calitate de istoric probabil oricum cunoaste si fenomenul militar mai bine decat unii ca noi, sa ne permitem sa il blamam. daca tot te plictisesti, la ora asta trebuind sa desfasori o munca relativ normata, nu sa scrii, vezi de cand este base la sefia statului si in context, evolutia alocarilor pt. armata. nu incepe cu textul ca nu a condus guvernul….
poate te ajuta si toma de mai sus.
Nu am zis nimic de Băsescu. Nu-i iau apărarea, dar pe antene ăsta e refrenul. Obiectivitatea e ceva străin lor. Iar emisiunea a fost doar în nota lor obișnuită. Au pus placa și au ținut-o lunga cu lozincile lor. În rest liniște. Nimic concret. Dobrițoiu a cîntat același refren pe care îl cîntă de cînd e ministru. Că banii i-au păpat ăilalți, că nu mai e nimic, că nu avem cu ce face treabă, că sîntem cei mai buni că dăm pensiile înapoi și că luăm rable acum să avem acces la superavioane peste „x” ani.
E veșnicul cîntec al politicienilor români de orice culoare: noi sîntem curați, ăilalți au smîntînit oala.
Ca să îți dau un exemplu de politicieni: am văzut listele cu candidații USL de la mine din județ la parlamentare. Doi din ei sau ales și la alegerile trecute pe aceleași posturi dar din partea P.D.L. iar înainte să fie la modă P.D.L. erau în P.S.D. Așa că mi se rupe de toți, Băsescu, Ponta, Antonescu, etc. Toți o apă și-un pămînt.
Așa că te rog s-o lași mai moale cu etichetările și cu aprecierile despre persoana mea.
P.D.L=U.S.L.= aceeași mizerie (puteți să adăugați aici și restul de partide, nu greșiți cu nimic)
Subscriu la ce a spus Toma. Pana acum romanii n-au dovedit decat ca stiu foarte bine sa-si fure caciula si sa-si slabeasca statul si institutiile. Si se mai dau si mari exportatori de securitate. Aiurea. Avem nevoie de guvernatori germani. Urgent.
Vlad T, te rog sa-ti moderezi iesirile, pentru ca altfel iti vor fi moderate!
bun fratilor si carei solutia?ramine sa ii incercam pe astia din pp dd par mai patrioti astia din spatele lui dd sa speram ca nu sau transat deja sferele de influenta peste capul nostru si iar am picat in sfera ursului sa raminem iar si f… si cu banii luati
Il inteleg foarte bine pe Vlad T pentru ca si mie mi s-a urcat singele la cap cind am citit ce a putut sa scrie…cetateanul european.
FEreasca va Dzeu de federalizare.care nati citit comentarile mele pe un cui batut…va veti da seama ce legatura au cu tema de mai sus,si sa va mai spun Yugoslavia a fost o tara federativa cu o industrie foarte dezvoltatata,cu o armata puternica si o mina de politruci au reusit sa aduca razboiul fratesc in casa doamne feri nu exsista mai mare rautate decit aceea sa-l ai ca tiinta pe fratele tau saupe cea mai apropiata rudenie cucare pina ieri ai inpartit o bucata de piine sa stiti astai adevarul tata meu a fost in croatia si bosnia in slovenia a raspins mobilizarea pt ca acolo a sluzit armata si acolo a avut prieteni cu care pina inaintea morti au contactat.in razboi omui cel mai mare animal.serbia modernizeaza mig 29 doar partial in rusia si se vorbeste de achizitia unui m.rol nou sa terminat proiectul lazar trebuie sa iasa inca 2 tipuri tbt 6×6 si 4×4 m2000 e terminata mai ies 2 modeluri despre sniperul crna strela probabil atii auzit,oganji model cu raza de actiune mai mare,avionu lasta,un tip de haubita am uitat cum o chiama e autoporpulsat si e montata pe camion si versiunea Yugoslava a t90 probabil acum ajutata de rusii dar inceput in 89 de yugo.va scriu asta sa vedeti cit sinteti de mintiti si de furati e culmea ca de 22 de ani nu vedeti si incontinuu ii votati lasati udmru sasi faca de cap pacat ca pt aceasta tara sa varsat mult singe, se-ntorc bunici-n morminte vazind tradarea urmasilor,cum a spus si MJ sa;patria este pamint inprumutat dela naintasi nostri pt copiii,nepotii nostri. organizati referendum nu pe net ci adevarat,si-nainte de asta spuneti care stiiti adevarul despre rege ca poate in 50 de anii de minciuni comuniste si spalare de creer a poporului poporul nare incredere in el dar cei ce au trait atunci stiu si vor spune. [monarhia salveaza romania]
E si inca ceva, iertatii datoriile iracului,libanului,si mai stiu eu cui si ajutati avganistanul sa se inarmeze,si toti astia cumpara avioane noi,cu ofset si aia nu 10 ce sunt 10 avioane si atunci spunetimi ori asta nui un scenariu a distrugeri cind o tara cind o tara cu resurse naturale care iarta datorasi si nare banii sa ia o mina de avioane noi pe cind tarisoare mult mai mici fara resurse naturale distruse de razboaie opereaza 20,30 bimotoare si 15,20 monomotoare. ce sa va mai spun va voi spune dupa alegeri scenariu mai departe daca nu iesiti la vot sa schimbati pe toti cei ce au fost de 22 de ani adica usl pdl si asa mai de parte.
tomitza ai place sa stea capritzaaa
Romania si imaginea ei peste hotare http://cugiralba.wordpress.com/2012/10/22/romanii-si-imaginea-tarii-lor-peste-hotare/