SAUR2, TBT si economia nationala, sau de ce nu ne permitem sa importam armament!

Economia ca stiinta nu este chiar fizica cuantica, cu toate acestea un numar impresionant de cetateni nu pricep o iota, desi poate ar trebui, mai ales cand  este vorba de propria lor supravietuire.

Baietii nu pricep ca un produs dezvoltata in tara, este de fapt mult mai ieftin, global vorbind, decat ceva importat. Nu pricep avantajele de a fi producator pe armele tale, de a avea slujbe si bani.

Dar sa revenim la problema Moreniului si a SAUR 2. Ca sa nu fiu acuzat ca sunt partinitor, desi numai un tampit total, cu acte in regula, nu ar fi partinitor aici, voi lucra cu cifre publice, cunoscute de noi toti.

Astfel, americanii au avut si ei ideea intaririi podelei transportorului lor de tip Stryker, modificand podeau in forma de “V”, pentru a rezista exploziei minelor. Lasand la o parte ca nu poti compara un TAB cu un MRAP, in vecii veciilor amin, poti sa-i faci tu orice podea vrei: in forma de “V”, de “W”, sau de “?” , ca tot transportor ramane, neatingad niciodata performatele de protectie anti-IED, ale unui MRAP dedicat, dar intersant este aici suma pe care Varu’ Sam, sa-l tie Dumnezeu prieten cu noi, a bagat-o saracu’ in transportorul lui: 58 de milioane de dolarei FIX, numa’ dezvoltarea solutiei cu podeaua in “V”!

Alt examplu. Piranha cumparate de noi din Elvetia…TAB-uri bune si moderne pana la urma, stricate tot de imbecilitatea alor nostri, dar revenind la protectia anti-balistica suplimentara, mai ales in spinoasa problema a IED-urilor talibane, ai nostri ca brazii au strigat “evrika” si au anuntat veseli ca vor cumpara kit-uri balistice individuale, a o suta de mii de euro, pentru fiecare transportor dislocat in TO. Of course ca n-au cumparat nimic, si Piranha se umplu de praf prin A-stan, ca sunt scumpe rau de adus inapoi, iar de folosit, nu au fost niciodata. Ideea pe care trebuie s-o retineti aici, este suma per transportor: una suta mii de euro!

Aaaa si am uitat sa va povestesc ca faza cu kit-urile balistice functiona doar in regim desertic si nu puteau fi folosite de exemplu in Tara, pe motiv de flotabilitate: kit-ul susnumit era atat de greu, ca se ducea dracului transportorul direct pe fundul raului/lacului/balti, pe care ar fi trebuit s-o traverseze.

Numai ca avantajele unei podele in “V” sunt nediscutabila, astfel ca si fabricantul roman ofera acesta optiune pentru SAUR 2. Diferenta este ca pretul modificarii nu depaseste cateva zeci de mii de dolari pe una bucata transportor. Fara kit ballistic de o suta de mii de euro, fara 58 de milioane de dolari numai pe cercetare-dezvoltare! Acesta este doar unul din avantajele industriei proprii…Si evident, al nostru SAUR pluteste chiar si cu podeaua in “V”.

Acum nu incerc sa acreditez ideea ca un Stryker DVH cu podea in “V” ar fi la ca SAUR-ul nostru. Cel mai probabil tehnologia americana este mai eficienta, mai aratoasa, etc, numai ca,  daca sistemul nostru este undeva la 70-80%, si este, din eficienta americanului, tot renteaza si asta datorita faptului ca noi nu vom avea nici cu o zi inainte de sfarsitul lumii, banii pe care ii au americanii, asadar va trebui sa fim destepti.

Am dorit aici sa va arat doar cateva exemple a ceea ce  inseamna sa ai o industrie militara proprie, sa-ti poti “mesteri” armele pe bugetul si pe gustul tau. Ganditi-va ca am fi intr-un posibil conflict. Ei bine, atunci Moreniul ar produce TAB-uri la foc automat, 7 zile din 7, 24 de ore pe zi, chiar sub bombardament. Mai bune sau mai slabe…oricum ar fi mai bune decat nimic. Atunci nu ar mai conta banii! In schimb daca le-am importa, am sta pe granite cu mana facuta streasina dupa TAB-uri, care pot veni sau nu. Daca am avea diponibilitati valutare, am cumpara TAB-uri, daca nu, am merge pe jos…

In privinta avantajelor economice, deja m-am plictisit sa tot vorbesc. Cine pricepe bine, cine nu….Intr-o economie nationala singurul lucru care conteza cu adevarat este numarul de slujbe, iar mai apoi calitatea lor. Nu-i totuna daca lucrezi intr-o fabrica de tancuri, ca muncitor specialist, sau vanzator in hypermarket, nici ca venituri, nici ca viitor al locului de munca. Investitiile in comert sunt foarte volatile: astazi sunt, maine au disparut, pe cand investitiile si mai departe locurile de munca, din industrie, au o valoare adaugata mult superioara, ofera salarii mult mai marii si perspective stabile pe termnen lung…

Cine pricepe, bravo lui, care nu-l duce minte, ei bine, inca se mai deschid hypermarket-uri. Iar cei care cred ca am ideei fixe si bat campii…sper sa nu ramaneti someri prea curand, dar daca s-ar intampla acest lucru, dupa cateva luni in care v-ati cauta de lucru si nu ati gasi nimic, probabil ca imi veti da dreptate: locurile de munca merita orice efort, pentru a fi pastrate in Tara!

Si acum o informatie cu care v-am ramas dator, referitoare la poza cu SAUR 2 si sistemul AA Crotale! La insitentele unui prieten, si a insistat nu gluma, m-am interesat, iar acum va spun si voua: de indata ce SAUR 2 va termina procesul de omologare, sistemul va fi oferit Armatei Romane, integrat pe SAUR 2. Acesta este intentia Moreniului si producatorului francez al sistemului Crotale. Deocamdata am inteles ca s-au facut teste de gabarit si manevrabilitate cu SAUR avand turela montata la greutate standard.

Deocamdata lucrurile sunt in grafic, mai trebui doar putin rafinate…

 

GeorgeGMT

12 comentarii:

  1. absolut corect chiar daca asa cum spui si tu un echipament produs in ROMANIA atinge 70 sau 80 la suta din cea ce poate face acelasi tip de echipament produs intro tara ca SUA sau RUSIA ,pretul per bucata este marea calitate a echipamentului fabricatin in tara
    in razboi cantitatea este o calitate(a se vedea cazul SHERMAN in al doilea razboi mondial)
    la asta se adauga celelalta avantaje:
    locuri de munca
    pastrarea unor capacitati de productie cu un nivel tehnologic ridicat
    flexibilitate in aprovizionarea cu arma propriu zisa si piesele de schimb necesare
    acest tip de abordare este corect in 90 % din sistemele de care are nevoie ROMANIA singurele exceptii find avianele de vanatoare ,rachetele aa sau anti nava,radarele(echipamente care incorporeaza echipamente electronice extrem de noi)si unde nu poti face compromisuri
    capacitate noastra de a fabrica tancuri este in acest moment zero,tocmai de aceea este important sa pastram MORENIUL ca o baza umana si tehnica de unde sa putem relansa constructia de masini de lupta
    problema se rezuma insa la buget atata timp cat se aloca sub 1 % din PIB pentru aparare ne indreptam cu pasi siguri spre disparitia industriei de aparare
    MINGEA ESTE IN PARLAMENT
    slabe sperante……
    singurul lucru bun pe care la facut DOBRITOIU este faptul ca a cerut bani pentru buget ,ceilalti care au trecut pe la MApN au tacut din gura si sau facut ca nu vad dezastrul

  2. Corectare (sorin et al.), mingea este la noi, la voi, la ei (și ele, desigur). Dacă îi atenționezi corespunzător, pe ei politicieni, aceștia vor reacționa conform planului. Dacă stai și comentezi aici sau aievea… rămâi cu exercițiu comentatului, de altfel specialitate națională.
    Succes!

  3. eu recunosc ca sunt dintre cei care nu pricep si te rog sa-mi explici inca odata: pentru ce avem nevoie de TBT-uri cu podeaua in V?

    ca sa patrulam teritoriile cucerite de americani? din 1950 pana azi Romania a cumparat si fabricat TBT-uri care n-au avut nevoie de podea in V. mai bine low-profile si expunere mai mica contra focului inamic decat podea in V si silueta inalta pentru protectie contra minelor. avem o politica sa atacam vreun vecin care se apara cu mine si IED? sau cumva in politica de aparare contra unui invadator podeaua in V e esentiala?

    • Intrebarea ta contine foarte mult bun simt! Podeaua in „V” este o fudulie, pentru un TAB clasic, nefiind cu nimic utila intr-un razboi dus in Europa.

    • RomaniaTricolor

      Stiu ca ai mai pus intrebarea la un articol recent insa nu-mi amintesc care…si de fapt cam ti-ai raspuns si tu cu ultima intrebare.

      Este vorba de protejarea investitiei, adica a militarului. Daca nu suntem implicati in conflicte, nu avem militari cu experienta. Asta e un dezavantaj. Insa cei pe care ii avem trebuie sa beneficieze de protectie in teatrele de operatiuni externe unde capata experienta.

      La nivel intern de asemenea avem nevoie de TBT cu podea „V”. Sa ne amintim de WWI si WW2 si chiar la 1877 sau razbelul balcanic sau cand ne-am dus la Budapesta in 1919, iar apoi ne uitam la situatiile politice cu vecinii de azi. Ce se intampla in cazul in care sa zicem ca suntem invadati, pierdem teritorii si apoi vrem sa le recuperam? Nu inseamna automat ca luptam pe teritoriu controlat de inamic aflat in retragere?…inclusiv prin unele „cadouri lasate” de tip IEDuri…

      ..apropo de „V”, podeaua ca podeaua, dar ce ziceti sa gandim putin „outside the box” prin…pastrarea cutiei…atentia fiind pe peretii laterali.
      Stiti voi…daca e lovit un tanc/transportor perpendicular pe blindaj, e rau ca nu prea ai avantajul grosimii. Insa daca ai blindajul inclinat (sloped armor), grosimea e mai mare, forta exploziei e disipata, avantajul e enorm…dar dezavantajul e ca pierzi…”cutia”! Mai bine zis, pierzi din spatiul interior. Pai si atunci ce faci?

      Iata solutia, incercam sa trasformam ideea „mare” functionabila intr-una „mica”. Adica sa pastram un blindaj lateral cat de cat mai aproape de „perpendicular” (castigand spatiu interior) dar avand in exterior in loc de un singur un unghi inclinat…mai multe!

      Cum? Raspunsul e…piramida (sau dambul/ biuta/ ridul). Relieful.

      Placi exterioare…piramidale. De ce? Pentru ca unghiurile lor reflecta forta (unghiul perfect la impact e cel de 45 grade), reintorcand-o la „destinatar”. Uitati-va putin la celebrul coif geto-dac de la Cotofenesti-Prahova: http://www.albumdefamilie.ro/poze/coif-geto-dac-4655/

      Observati „bubele”/”cosurile” de pe el? Sunt si armuri personale antice si medievale cu forme similare, unele avand chiar placute patrate piramidale. Imaginati-va ca „bubele” n-ar fi rotunde ci piramidale (cu bazele de 4 sau 6 laturi pentru s-ar imbina perfect) si puse pe transportor/tanc. De altfel sa nu uitam ca au fost tancuri cu configuratii similare insa partiale, ridurile fiind aparute doar ca efect al metodei de fabricatie, dand suprafetei un aspect…rugos, (cam cum e puntea unui portavion), insa ca exemplu folosesc un Merkava: http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=196352&page=1

      In engleza, acest „rugos” s-ar traduce usor prin „rugged”, dar mai exista un termen luat din software-urile de modificare a imaginilor: emboss, „reliefare” daca vreti.

      Care ar fi un astfel de emboss/reliefare mai consistent intr-o armura pasiva-reactiva? Pai sa ne uitam la „ridurile”:

      -ASPRO-P EAAK aplicate pe AAV-P7A1-urile ce apartin US Marines/Australia http://en.wikipedia.org/wiki/File:AAV-australia.jpg

      sau

      -ASPRO-H de pe YPR-765A1-urile olandeze
      http://www.armyrecognition.com/components/ebygallery/LandmachtDagen2008/up/landmachtdagen_2008_durch_army_day_army_recognition_p_delattre_001.jpg

      Fac precizarea ca „ridurile” de mai sus au rol si de efect Coanda „laminar flow” in apa, cam asa sunt ridurile:

      -pielii balenelor (avand si rol de „acordeon” pentru a deschide gura mai mult in cazul hranirii):
      http://www.alaska-in-pictures.com/data/media/3/humpback-whale-barnacles_6432.jpg

      -forma solzilor rechinilor:
      https://www.google.ro/search?hl=ro&gs_rn=0&gs_ri=hp&tok=sy3UGbSLhIrzBnga0TcEOA&cp=9&gs_id=a&xhr=t&q=shark+scales&qscrl=1&rlz=1T4GGHP_roRO447RO447&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bpcl=39314241&biw=1603&bih=804&ion=1&wrapid=tljp1354326696441018&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=r2K5ULTuOcnNtQaoo4D4DA

      Ok, din punct de vedere protectiei/blindajului, se pot imbunatati aceste „riduri”? Pai prin repetie/repetitii, eu as zice metoda clasica „velcro/sandwich” de aplicare unul peste altul a straturilor, insa cu ridurile/piramidele imbinandu-se perfect:
      http://img809.imageshack.us/img809/1373/armored.png

      Alternarea diferitelor tipuri de materiale intre aceste straturi ar crea o elasticitate, exemplul care imi vine in minte acum e cel al katanelor japoneze (dure dar si elastice in acelasi timp), unele dintre acestea avand chiar si pana la 200 straturi diferite, aceasta performanta fiind obtinuta printr-o metoda simpla dar ingenioasa: se ia bucata de metal si se bate pana devine plata apoi se indoaie, dubland grosimea, rezultatul fiind batut pana devine plat din nou. Procesul se repeta tot asa… nu e o noutate, cu totii stim de procesul de fabricare in straturi al fibrei de carbon de exemplu…

      …insa idea de a avea la impactul cu proiectilul o suprafata blindata nu plata ci „reliefata” in riduri sau piramide constituie un atu in plus…

  4. Armata Romana are nevoie de TBT. Mi-as dori ca Moreniul sa fie unul din principalii furnizori de vehicule blindate pentru armata. Din pacate nu de ei depinde fabricarea de vehicule blindate. Am urmarit articolele despre cei de la Moreni. Pentru mine sunt eroi. Sa produci un transportor pe banii tai nu este un lucru usor in ziua de astazi. Cei care ne-au condus sau ne conduc astazi parca sunt orbi. Din pacate depindem de cei care ne conduc. Ce v-or face ilustrii nostri conducatori daca ( Doamne fereste ) vine peste noi tavalugul? Ce v-a face Videanul,Basescu,Becali,Vantul,Felix? Cu siguranta v-or iesi cu viteza a 5 din tara iar noi v-om plati mizeriile lor. Ma uit in jurul nostru: turcii produc ,ukrainienii s-au pus pe revitalizarea industriei de aparare, bulgarii produc , de polaci nu mai vorbim ,pana si georgienii produc vehicule blindate. Noi facem praf totul. Zilele trecute ma gaseam prin Mizil,in jurul uzinei MFA.
    I-am intrebat pe cei de acolo daca se mai produce ceva. Raspuns: „Nu se mai produce nimic si au inceput sa dezafecteze hale. Curata halele de tot ce este in interior. Am intrebat ce v-or sa faca acolo. Nimeni nu stie nimic.” Asta este. Pacat de cei de la Moreni,pacat de cei de la Mizil,Pacat de cei dela Craiova. Cine v-a raspunde pentru toate aceste mizerii?

    1
  5. cred ca didi74 a sintetizat foarte bine situatia actuala.perfect deacord

  6. ARMATA ROMANA DE DUPA 89 E DISTRUSA .. AR TREBUI SA SE INARMEZE CU CELE MAI DOTATE MASINI SI ARMAMENT , PENTRU CA NE AFLAM INTR-O ZONA INFLUIENTA SI CU MULTII DUSMANI NU NE-AR TREBUI SA NE INTERESEZE RACHETELE AMERICANILOR SI INCREDEREA LOR . TREBUIE ARMATA ROMANA SA FIE INDEPEDENTA SI SECRETA. CUM ERA PINA IN 89

  7. NOII DUPA 89 NU MAI EXPORTAM NIMIC |||| DOAR CURVE SI HOTII(T) CE NAIBA AM AJUNS O TARA CU PIATA DE DESFACERE STRAINA SI OBLIGATI SA EMIGRAM. NE-AU DISTRUS SI PE NOII SI ECONOMIA INDUSTRIA ROMANEASCA. EVREI JEGOSI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *