Elefantul indian contra dragonul chinezesc

 

India a facut publica intentia sa de a folosi forta, pentru a-si proteja interesele din Marea Chinei de Sud.

Declaratiile vin dupa ce Beijingul a ingreunat in mod deliberat, eforturile indienilor de exploatare a gazelor si petrolului din acea regiune.

Cei doi giganti si-au dezvoltat rapid capacitatiile militare si pentru a le intretine au nevoie de resurse.

In urma unor negocieri cu Vietnamul, indienii au cumparat dreptul de a explota zacamintele din acea regiune, dar pretentiile teritoriale ale Chine le dau planurile peste cap.

India acuza China ca ii saboteaza aspiratiile si pentru asta e gata sa-si foloseasca forta.

Ambele super puteri intentioneaza sa devina jucatori la nivel global (mai mult India… China este deja), dupa ce au investit miliarde de dolari americani in armata si fortele navale.

 

China se pricepe foarte bine la tachinari si a anuntat deja ca politia navala va inspecta toate petrolierele.

Analisti considera ca resursele din Marea Chinei de Sud sunt prea mari pentru ca cele doua tabere sa faca un compromis.

Problemele nu se opresc aici, SUA si-a facut simtita prezenta in regiune. Americanii prezinta atat interese economice cat si militare (radarul din Filipine este o miza foarte buna).

Specialistii considera ca Vestul isi doreste o confruntare intre India si China (mai adaug eu ca poate si Rusia vrea).

 

Citeste si

China vrea ca frica sa-i fie aliat

China s-a hotarat! Va avea nave de lupta in Marea Chinei de Sud

Cursa inarmariilor din Asia

NeroFlash

13 comentarii:

  1. 1. Vietnamul a ales o strategie inteleapta prin implicarea Indiei in exploatarea resurselor Marii Chinei de Sud. Pe de alta parte India se expune foarte mult unui conflict cu o tara care a mai infrant-o in trecut, o tara cu o forta militara superioara Indiei.
    Un conflict India vs China in acea zona ar duce, mai mult ca sigur, la o victorie a Chinei, datorita apropierii geografice de teritoriul chinez. Aviatia si marina chineza ar duce un razboi „in fatza blocului” beneficiind de toate avantajele ce decurg dintr-o astfel de situatie.

    Un eventual embargou petrolier pus companiilor indiene ar duce la un embargou maritim pentru cargourile chineze, in drumul lor catre Europa si Africa. Ambele tari ar putea aplica foarte usor aceasta strategie datorita pozitionarii geografice. Niciuna din ele nu are capacitatea de a duce o lupta maritima (cu reale sanse de succes) in apropierea teritoriului adversarului.

    2. „Specialistii considera ca Vestul isi doreste o confruntare intre India si China (mai adaug eu ca poate si Rusia vrea)”

    Este o dorinta absolut „normala” intrucat piata de armament din acea regiune ar creste semnificativ iar sumele alocate inarmarii ar aduce mult profit furnizorilor de armament 😉

    War is money! 😉

  2. Castiga chinezii ,nu datorita numarului de soldati ci datorita tehnologiei si echipamentelor tehnice/militare

  3. Un conflict intre cele doua tari ar duce la destabilizarea intregii regiuni, cu efecte negative la nivel global.Neoficial, SUA este si va fi de partea Indiei.Daca s-ar ajunge la un conflict intre cei doi mastodonti, datorita puterii industriale, dotarii armatei si a disciplinei din armata, chinezii ar castiga razboiul conventional.

  4. chinezii ar castiga un razboi conventional. in luptele de granita cu pakistanul india nu a demonstrat mare lucru.

  5. Si eu as paria tot pe chinezii, indienii se comporta foarte sleampat.

  6. Eu as paria pe o remiza. Geopolitic India sta excelent fata de China. Iar Vietnamul deja a facut „alegerea” sa. Totodata de partea Indiei vor fi si yankeii, caci China e o provocare mai mare pentru SUA decat e India.
    Ca sa contoleze marea galbena si marea Chinei, chinezii au nevoie de flota. Dar flota au si indienii, pe care o pot desfasura de oriunde caci India e o peninsula!! In timp ce China are probleme cu desfasurarea propriei forte navale din propria mare unde sunt taiwanezii, japonezii, indonezienii, vietnamezii si…yankeii. E o aglomeratie teribila prin stramtoarea Malacca.
    In cazul unui conflict terestru meciul va fi nul. Ambele sunt puteri nucleare si nu vor risca autodistrugerea asigurata.
    China mai sta prost in cazul asta si la capitolul aliante. Singurul ei aliat, Pakistanul, nu poate fi „activizat” la apus din cauza „activizarii” Rusiei la rasarit care este aliatul Indiei. Asa ca meci nul. Mai degraba este un joc al nervilor si o cursa a inarmarilor locala. Cine va castiga cursa asta va obtine accesul nemijlocit la marea galbena, la oceanul Indian si la resursele de aici. Asta daca nu cumva „cursa inarmarilor” nu va atinge si depasii „pragul critic”. Adica o concentrare asa de mare de armament si mijloace de ambele parti ca nici un razboi nu va mai fi posibil de castigat chiar daca ai invins in cursa inarmarilor.
    La capitolul arme, indienii nu stau prost de fel. Au in leasing un AKULA parca. Si spre deosebire de chinezi care nu pot iesi cu flota lor la oceanul planetar, ei pot desfasura submarinul unde vor in lume. De pilda pe traseele care vin din golf cu petrolul atat de necesar economiei chinezesti. Zau ca eu n-as miza pe o Indie fara „fara gloante”!

    • Cred ca singura necunoscuta intr-un astfel de „meci” este Rusia, dar in acelasi timp poate fi si marele castigator. economic macar, daca nu si pe termen lung, geopolitic vorbind.

    • Rusia se da in barci atat cu India cat si cu China.Ambele tari cumpara tehnica militara si materie prima din mama Rusia.

    • @ Stu Wilson

      1. „Totodata de partea Indiei vor fi si yankeii”

      India nu-i Japonia, Coreea de Sud sau Taiwan. USA are interese in ceea ce priveste India dar o trateaza cu precautie intrucat India are o buna relatie cu Rusia 😉

      2. „Dar flota au si indienii, pe care o pot desfasura de oriunde caci India e o peninsula”

      Care-i calitatea respectivei flote??? Cate nave de lupta pot ajunge si, mai ales, pot desfasura operatiuni de lupta in Marea Galbena?? Despre calitatea flotei indiene au mai aparut articole si pe acest site si, daca iti mai amintesti, nu au fost deloc pozitive 😉

      3. „In timp ce China are probleme cu desfasurarea propriei forte navale din propria mare unde sunt taiwanezii, japonezii, indonezienii, vietnamezii si…yankeii. E o aglomeratie teribila prin stramtoarea Malacca.”

      Daca vei studia mai atent atlasul geografic vei observa:

      – Japonia chiar este departe de stramtoarea Malacca

      – Taiwanul este prea mic pt a conta intr-un conflict indiano-chinez iar implicarea intr-un astfel de razboi ar fi pretextul ideal pt o invazie chineza 😉

      – Vietnamul, Indonezia nu au flote aviatice si nici navale capabile sa faca fata unui razboi cu China 😉

      – imi poti spune, te rog, cum se va lupta flota indiana cu cele aprox 300 de J-11 sau Su 27/30 a caror raza de actiune acopera orice coltzisor din Marea Chinei de Sud????

      4. „In cazul unui conflict terestru meciul va fi nul. Ambele sunt puteri nucleare si nu vor risca autodistrugerea asigurata.”

      Nu vor folosi arma nucleara insa India sta foarte prost la capitolul infrastructura si armament 😉 Desi au fost invinsi de catre chinezi nu au invatat nimic din asta 😉 In timp ce chinezii si-au dezvoltat o excelenta infrastructura militara si civila in zona tibetano-himalayana, indienii abia acum incep sa construiasca cate ceva 😉

      5. „China mai sta prost in cazul asta si la capitolul aliante.”

      Intr-un astfel de conflict Rusia va fi neutra intrucat va dori sa vanda arme ambelor parti 😀 Nu-i asa ca-i mai profitabil? 😀 Un astfel de conflict va duce la o inarmare pe termen lung iar cel ce va reusi sa obtina contracte va fi un „om’ mai mult decat bogat 😀

      6. „De pilda pe traseele care vin din golf cu petrolul atat de necesar economiei chinezesti.”

      Pai tocmai asta-i miza petrolului din Marea Chinei de Sud: independenta energetica a economiei chineze 😉 Au gasit petrol in „curtea” lor si-l vor doar pt ei 🙂

      7. Am avut posibilitatea de a lucra „in afara” cu foarte multi chinezi si indieni 😉 Din punct de vedere al socializarii, indienii erau super ok 😉 Insa, dpdv al organizarii si daruintei in munca chinezii erau „tatici”; sunt asemeni unor robotei care nu se opresc decat atunci cand si-au terminat treaba 😉 Sincer vorbind, sunt impresionanti prin felul in care muncesc…..

  7. De acord cu Stu. Cu amendamentul ca un meci India- China este de 1X. Chinezii s-au mai facut de ris si in fata vietnamezilor. In fapt, chinezii (la fel ca rusii) au ca arma principala numarul coplesitor de combatanti aruncati catre mitralierele inamice. Doar ca indienii nu se sperie de asta pentru ca au si ei cu ce se lauda. India are aliati si spatiu de manevra. Mai are si atu-ul foarte important ca detine controlul asupra liniilor de aprovizionare (atit proprii, cit si inamice). In caz de conflict, de unde va veni carburantul Chinei si pe unde va ajunge in porturile chinezesti?

  8. Daca e vorba de conflict terestru, uitati-va putin la relieful de la granita celor doua tari si o sa vedeti ca terenul este extrem de greu, cu lanturi muntoase, zone impadurite si cai de comunicatie deficitare pentru China.

    Terestru va fi remiza, pentru ca:
    1. in zonele montane India are experienta si o infrastructura mult mai buna. China n-are nici una, nici alta
    2. avantaj va avea cel care va fi defensiv. Iar China va fi ofensiva

    Naval va fi un bambilici in care fiecare se va feri sa se apropie de tarmul celeilalte, nu va fi nici o mare branza.

    Per ansamblu, China va pierde pentru ca depinde de tranzitul produselor sale prin fata subcontinentului Indian, iar India poate impune controale la toata navele care tranziteaza apele indiene, chiar si la cele sub alt pavilion, pentru a nu transporta produse chinezesti.

  9. 1. SUA va cauta orice mijloc sa blocheze ascensiunea Chinei sau formarea unui bloc in Eurasia. Orice combinatie Rusia + Europa sau Rusia + China face din SUA o putere de mana a doua. Asta o spune orice manual de geopolitica. Prin urmare in cazul unui conflict indo-chinez, yankeii vor lua partea indienilor.
    2. Flota indiana are cam 8 distrugatoare si 12 fregate inarmate cu rachete antinava hipersonice BRAHMOS precum si 14 submarine de atac in afara de Chakra si Vikramadytya. E mai mult decat suficient sa sperie pe oricine. Dar au in leasing nu un VICTOR, nu un AKULA ci un SHUKA B, un AKULA 2 inarmat cu rachete antinava moderne, KLUB!! Un astfel de submarin are ca misiune , anihilarea portavioanelor yankee! Este o arma de INTERDICTIE. Este un pericol pentru orice nava chinezeasca. Aducerea lui in marea Chinei ar face vid in jurul lui si ar tine la docuri portavionul chinezesc cu tot cu escadra sa. Dar aceasta „wunderwaffen” este in leasing pe 10 ani. Dupa aceea, „sperietoarea” paraseste zona si se intoarce in apele reci ale oceanului Arctic. Asa ca indienii dezvolta propriul submarin , tipul Arihant un submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleara!! Pe urma, curand vor avea operational Amiral Gorshkov sau Vikramadytya cu Mig 29K. Zau ca nu stau rau de loc. Eu unul nu-i plang.
    3. Dpdv geostrategic si geopolitic marea chinei are trei puncte de interes maxim. Sunt punctele de sensibilitate majora dpdv militar al acestui acvatoriu. Iata de ce un conflict cu indienii va atrage si pe altii. Nu va fi un conflict izolat.
    In primul rand la nord, in „stramtoarea tatarilor” unde este cea mai mare concentrare de armament de toate felurile de aici(inclusiv nuclear), controlata ferm de Rusia pentru ca ea este accesul catre o mare interna unde este flota pacificului. Functioneaza ca o supapa. Rusii pot iesi prin ea dar nimeni nu poate intra prin ea. Aici, Sahalinul militarizat joaca rolul de „placa turnanta” sau „supapa”. Aici e clar. Marea Ohotsk e inchisa si se inchide totodata accesul la oceanul planetar al flotei chineze pe la nord. Chiar daca ar reusi isprava asta prin ocolire, chinezii nu pot intra in oceanul Arctic (unde sunt bogatii minerale cu toptanul) decat ocolind tot pamantul intr-ucat stramtoarea Bering ( prin Vranghel) e tot in mana rusilor. Dar asta doar in treacat. Blocata la nord flota chineza se va uita catre est si arhipeleagurile de aici, asa cum a facut si cea japoneza pe vremuri care s-a concentrat pe Filipine. Si in calea ei aici se afla Taiwanul.
    Prin urmare al doilea punct strategic de mare importanta in zona e Taiwanul sau „insula suprema”. Are cea mai buna pozitie din acvatoriu, este chiar in centrul lui si blocheaza iesirea la ocean a marinei chineze. Taiwanul nu este slab deloc ( daca era asa era de mult anexat) si are aliat pe SUA care garanteaza suveranitatea insulei. Prezenta militara yankee e data nu numai de indeplinirea obligatiilor fata de Taiwan dar si de blocarea marinei chineze in centrul marii galbene precum si a „controlului” prin „contact” cu tarmul chinezesc (atunci cand nu pot controla tarmuri, conform doctrinei Anaconda, yankeii controleaza insule langa tarm ). Aici iar e clar. Iesirea prin centru e blocata de SUA si Taiwan impreuna cu infrastructura din Filipine. Iata de ce eu am afirmat candva ca un razboi aeronaval , chinezii nu-l vor da cu rusii sau indienii ci cu yankeii. Caci Taiwanul e China insasi, e chiar China! Si are cea mai buna pozitie din toata marea. Taiwanul ar fi „ideal” pentru China. Pentru ca el este regina geopolitica a acestei mari, premiul cel mare! Daca ar detine Taiwanul, China ar avea iesirea libera la ocean sa-si proiecteze forta si totodata, ar inchide marea Chinei pentru altii. Yankeii ar fi primii vizati.
    In al treilea rand stramtoarea Malacca. Ea inchide tot acvatoriul pe la sud si importanta ei strategica e imensa. Cine controleaza stramtoarea, controleaza traficul cu energie din golf inspre China, Indochina, Japonia, SUA, Canada si arhipeleagul Polinezian. Dar desi are o importanta colosala, stramtoarea nu este militarizata. Prin conventii sau intelegeri tacite, stramtoarea este libera traficului. Fireste este controlata de la distanta, dar nu „de facto” ca stramtoarea tatarilor. In principal de baza USAF de la Diego Garcia din oceanul indian. Dar tocmai aici, pe unde trece tot traficul cu petrol din zona, daca aduci Chakra si te apuci sa torpilezi petrolierele chinezesti, pui China in genunchi. Caci nu te apuci sa paralizezi TOT TRAFICUL. Doar pe cel chinezesc. Nu intri in conflict cu toata lumea ci doar cu China. Si sunt foarte multi interesati de blocarea ascensiunii Chinei, inclusiv intre cei mari. Pe urma Indonezia este cel mai mare stat musulman din lume si stramtoarea trece pe la ei. Indonezia poate nu conteaza dar daca chinezii se apuca sa intre cu flota militara in stramtoare dupa Chakra sau niscai KILO si sa faca „deranj” pe acolo s-ar putea sa-si puna in cap toata lumea musulmana. Si petrolul chinezesc are miros arab iar arabii sunt musulmani. Si la mausoleul lui Mao nu va mai arde flacara vesnica.
    Zacamintele de hidrocarburi „banuite” a exista in Spratly sau in alte parti ale acvatoriului( pe care le revendica si Vietnamul) nu asigura independenta energetica a Chinei al carei consum e in crestere. Chinezii vor importa in continuare petrol din golf. Asta daca nu cumva, rusii vor fi de acord cu pretul propus de chinezi si vom avea parte de ceva dramatic atunci. Totul se va schimba in cazul asta, multe tari vor decade si altele vor progresa vertiginos. Dar aici speculez deja. Daca rusii se inteleg cu chinezii pentru petrol sau gaze nimic nu va mai opri ascensiunea Chinei si a Rusiei.
    Japonia nu conteaza in ecuatia asta (e prea aproape de Sahalin… de continent) dar Malacca da caci e „sensibila” pentru chinezi iar pentru indieni nu. Iata de ce Malacca conteaza enorm ca tinta militara iar Spratly asa si asa. Eu daca as fi amiral indian acolo m-as concentra si i-as lovi pe chinezi unde-i doare mai tare.
    Ce daca chinezii au J11 si Su 30 MKK? Su 30 au si indienii! Su30MKI! Probabil mai bune de vreme ce nu le cloneaza si opereaza doar „originale”. Vor Mig 29 si Rafale si mai au inca Mirage. Si in curand vor avea un avion de generatia a cincea!! T50, PAK FA, „vaca sfanta”, „Baloo”, Mowgli”… sau cum i-or spune. Si-l vor produce singuri!
    Su 27\30 are si Indonezia si Vietnamul! Nu-i asa de simplu si proiectia unei viitoare batalii nu-ti asigura garantia succesului.
    4. Daca India va fi in pericol Rusia va interveni. Rusii nu vor lasa de izbeliste un aliat traditional ca India pe care-l curteaza cu grija dintotdeauna, tocmai pentru a contrabalansa pe chinezi. E adevarat, Rusia cultiva si pe chinezi si pe indieni si incearca sa-i integreze in procesele asiatice, pentru a-si desavarsi lumea multipolara pe care o doreste si care e inventia ei impotriva yankeilor. Dar nu cred ca vor sacrifica India pentru niste contracte. Mai degraba nu va iesi nimic si va fi meci nul. China poate forta nota fireste, daca escaladeaza tensiunile dar India poate face mult rau Chinei in caz de escaladare chiar daca pierde razboiul. Adica costul conflictului e mai mare decat beneficiul obtinut. Si chinezii cica sunt intelepti. Totodata nu poate fi scos din ecuatie Vietnamul care nici el nu e „oricine”. Nici el nu avea nimic pana au intrat yankeii in Indochina si dupa ce s-au implicat rusii au castigat razboiul cu SUA! Daca vom vedea un scenariu asemanator?
    5. Tot petrolul din marea Chinei nu ajunge pentru economia chineza. E la fel ca pseudo-gazul din marea neagra, poate exista si daca da, nu ajunge mult timp. Tot o sa importam. Asa si cu marea Chinei. Iata de ce in cazul unui conflict cu India sau Vietnamul stramtoarea Malacca e ca o bomba cu ceas.
    5.Te cred cu mania pentru cultul muncii la chinezi. Si eu admir harnicia lor. Dar a spune ca organizarea e mai buna ca in armata indiana sau a oricarei alte armate, oricare ar fi ea e cam mult. E adevarat, ordinea si disciplina intr-un stat socialist cum e China e notoriu dar asta tocmai pentru ca e socialista, pentru ca concentreaza puterea de comanda intr-o singura mana. S-a mai vazut asta si la URSS. Nu e de mirare. Dar a sugera prin asta ca in armata indiana ar fi o debandada e fortat. Cred ca nici prin comparatie nu se poate extrapola.
    Pana una alta flota aia indiana a iesit in 2009 la manevre in oceanul Atlantic!! si in 2001 au fost preferati de americani pentru patrularea stramtorii Malacca cand ei erau ocupati cu „11 septembrie”. Astia chiar au demonstrat ca au o flota de „apa albastra”. Ce facea flota chineza in 2001?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *