Prin uşa larg deschisă, OSU mă anunţă că sunt chemat la general, veste care mă luase oarecum pe nepregătite. Abia venisem din poligon și încă nu reușisem să scap de noroiul de pe bocanci. Cum totuşi era o urgență, am șters bocancii cu o cârpă, le-am aplicat un strat de cremă proaspătă și dădui fuga la general.
Eram sigur că domnul general mă va întreba cum stau cu tancurile.
În mintea mea, stăteam bine: 30 în remize – toate lustruite Nekerman, dacă-mi permiteți acest termen, 12 în aplicația de la Babadag, iar diferența, în poligon, de unde abia m-am întors.
– Zi comandante, mă întâmpină domnul general, care e treaba cu TAB-urile?
Deci asta era, nu tancurile făceau obiectul controlului. Iar eu venisem doar cu un pix.
– Domnule general, tancurile noastre sunt toate operative…
– Lasă tancurile. Zi-mi cum stai cu TAB-urile?
Problema începuse să capete contur, pentru mine. Sigur, cineva ciripise că TAB-urile batalionului anexă erau pe chituci.
– Domnule general, TAB-urile aparțin batalionului de infanterie, iar cel mai în măsură să vă răspundă este comandantul acestui batalion, care…
– Nu e treaba ta. Comandantul batalionului este detașat la Sinaia, la Complexul Furnica, unde are destulă bătaie de cap cu toți cei care ajung să-și petreacă acolo concediul de odihnă… Ce te miră?
– Treaba asta cu petrecutul concediului de odihnă! Eu de când sunt militar, am reușit să-l iau numai în februarie și în noiembrie, și atunci, numai când nu aveam nevoie de odihnă…
– Iarăși, nu e treaba ta! Raportează: Batalionul de infanterie, nu este anexă la unitatea pe care o comanzi?!
– Este, dar starea TAB-urilor…
– Nu mai căuta justificări și alte motive. Răspunde, cum stai cu TAB-urile?!
Un alt gând îmi încolți în minte: dacă totuși, la nivelul ăl de sus, se cunoaște starea adevărată a tehnicii din dotare, nu-i momentul să spun adevărul, să scăpăm de aceste vechituri și să nu ne mai furăm căciula…
– Comandante, răspunde-mi la întrebare! mă învioră domnul general.
– Nu stau deloc bine. TAB-urile abia se mai țin pe roți…
T-72
Și-mi dădui drumul la gură: sunt pe chituci, cauciucurile sunt îmbătrânite, aparatură este veche, uzată moral, defectă sau chiar lipsește, motoarele sunt stricate, ruginite, gripate, unele au chiar blocul motor crăpat, transmisiile, cuplajele, angrenajele și așa mai departe sunt defecte, baterii ioc… Practic, sunt mormane de fier vechi, iar noi cheltuim bani pentru ascunderea realității, lustru și pază.
– Cum aşa? Ce tot îmi îndrugi aici?
– Aceasta este realitatea cu TAB-urile!
– Cum îți permiți să faci asemenea afirmații? De ce nu le-ai reparat până acum?!
– Domnule general, starea tehnică a mijloacelor de luptă este raportată…
– Taci! Nu mă interesează! Din acest moment te apuci și repari toate TAB-urile din curte. Apropos, câte transportoare amfibii blindate aveți?
– In parcul mașini luptă sunt 25.
– De mâine, faci o planificare și-mi repari câte 5 TAB-uri pe săptămână! Ai înțeles?
– Am înțeles, dar sunt unele mici probleme… Eu sunt comandant la unitatea de tancuri, nu am nici cu ce și nici cu cine să repar ceva ce nu-mi aparține…
– Imediat vom da un ordin să-ți „aparțină”!
– Mai e o problemă…
– Care?!
– De fapt, sunt 25 de TAB-uri în cazarmă, dar mai sunt încă 5 trimise la reparat, de vreo 3 ani, la Secţia de Reparat Tehnică Militară şi se pare că nu mai pot fi reparate…
– Nu fi obraznic! Și nu mă interesează cum faci! Tu mi le repari pe toate! În patru săptămâni!
Şi abia plecă generalul… Ce mai freamăt, ce mai zbucium…
Atunci mi-am dorit să înceapă războiul sau măcar o revoluţie, să fiu detaşat la Polul Nord sau Sud, în fine, să se întâmple ceva care să-mi dea altceva de lucru decât ordinul pe care l-am primit.
Şanse la fel de mari în a-l duce la bun sfârşit erau dacă mă apucam să repun pe linia de plutire epava de la Costineşti!
Dialogul de mai sus nu este imaginar sau născocit!
Nu-i o glumă! În vara anului 2003 am primit ordin să repar, adică să fac operative într-o lună 25 de buc. TAB-71, care erau în acea cazarmă de mai mulţi ani.
Fără nicio referire la cu ce, cu cine, cum, de ce s.a.m.d.!
„Încercările” mele de a ieşi din acea situaţie, în care dintr-o dată, trebuia să fiu mai performant decât întreaga industrie românească de armament pot fi regăsite în OZU şi în rapoartele care au urmat.
Bineînţeles că „lucrările” pe care am reuşit să le fac împreună cu acea mână de oameni pe care am avut-o la dispoziţie şi faţă de care mi-era ruşine să dezvălui întraga „misiune primită”, ca să nu mă considere tâmpit, au constat în elaborarea unei liste lungi cu defecţiuni tehnice, altei liste cu necesar de piese, materiale, accesorii, etc., stergerea prafului, smulgerea buruienilor şi reîmprospătarea dungilor cu var.
Am ieşit din acea „situaţie fără ieşire” după numai două săptămâni, când „norocul” mi-a ieşit în cale cu o altă întâmplare, cel puţin la fel de interesantă ca şi cea despre care am vorbit.
Multumim pt istorioara.Domle, dar sunteti carcotas, daca a ordonat dom maresal trebuia sa le reparati 🙂
Mi-aduce aminte de nu stiu ce sedinta la Cretini-Sifilitici-Adormiti-Tampiti acum vreo cativa ani, la care betivul-chiormandantul suprem a mustruluit Armata ca e in urma cu achizitiile, in conditiile in care Armata nu primise bani pt asa ceva….
Las’ ca ne salveaza touchcrin (pe asta doar ce am auzit-o)
„Sustinem CRESTEREA PROGRESIVA A BUGETULUI APARARII in viitorul ciclu de guvernare si demaram programe credibile de inzestrare a fortelor armate.”
Mi-a povestit si mie tata o gramada de „intamplari” de cand era si el pe acolo 🙂
Cel mai corect ar fi sa se faca urmatorul exercitiu:
Plecare din unitate cu tot ce este pe roti, traseu de 300 km de parcurs in 6 ore. Ce ajunge in termen este parcul auto, restul se caseaza. In felul acesta se scapa de „balastul” care este tot perpetuat pentru ca e pe inventarul cuiva si care trebuie vopsit, pazit, de doua ori pe an pornit.
Ca si la americani cu surplusurile: licitatie, pretul este pentru ceea ce vezi in curtea unitatii. daca nu porneste si nu merge e problema cumparatorului. Si vor fi destui pasionati sa le restaureze
Salutare. Ooo, credeam, ca numai la nivel de ofiter , subofiter -soldat pot fi date asemenea ordine . Asta-i ordinul ,executa-l !! Raportez ca nu am … Nu ma intereseaza te descurci !
Foarte interesant sa afli cam cum gandesc unii asa zisi ofiteri superiori genral de tip mos teaca. Si asta cand vroiam in nato. Oricum asteptam urmarea, mai ales ca va pricepeti bine la scris i vreti sa ne tineti curiosi .
D-le tROfi53 daca tot „a-ti adus vorba” de TAB-71 am o MARE RUGAMINTE la DVs , nu niste aveti niste fotografii cu TAB-71AR 82mm si TERA-71 sau nunu PUTETI FACE ROST de la fosti colegi de asa ceva daca ar fi si de prin interior nu ma supar! VA rog caut astfel de poze , pt a demara un proiect machetistic .
Si deasemenea pe cand un articol despre tancurile noastre T-72 am si ceva intrebari , poate niste poze mai detaliate .
Eu am mai multa intrebari tehnice sa zic , dar tot ce scrieti dvs e interesant. Spor cu sanatate si cer senin.
@CaporalMusat
Regret, dar nu am fotografii cu ceea ce-mi ceri. Cel puţin, nu dintr-acelea care pot fi folosite la proiectul despre care vorbeşti. Cred totuşi că se poate face rost de ele.
TAB-71AR este o versiune adaptată pentru a folosi aruncătorul de bombe de calibrul 82 mm model 1977 şi are o platformă pentru acest aruncător.
TERA-71L (Tractor de evacuare și reparații auto) este o versiune specializată pentru mentenanța vehiculelor avariate şi diferă de TAB-71 prin cutia blindată (carcasa) modificată, un braţ de macara şi cabestanul, dispozitive ce ies în evidenţă chiar şi pentru un ochi mai puţin avizat.
Despre tancuri, vom mai discuta şi chiar vom vedea poze cu acestea, chiar şi cu fostele noastre tancuri T-72.
Toate cele bune!
D-le colonel stiu ce sunt reespectivele transportoare ceea ce im spuneti dvs se gaseste pe net buba-i ca nu sunt poze decat astea http://img125.imagevenue.com/aAfkjfp01fo1i-15293/loc177/823446571_blind1_122_177lo.jpg blindate aflate la scoala de subofiteri din Pitesti si http://imageshack.us/a/img824/9651/files3.jpg printre multe blindate date la fier vechi .Pozale sunt postate de @Mircea 87 pe cartula. Din pacate nu prea ma ajuta . Dar daca ” Cred totusi ca se poate face rost de ele.” va raman dator si poate reusec sa ma revansez …cu o „amintire”.
Si inca ceva eu nu realizez o macheta dupa planuri ci plec de la asa ceva http://www.trumpeter-china.com/uploads/allimg/111104/7-1111041G357123.jpg macheta scara 1/35 de BTR-60PB iar TAB -71 era o copie a astuia dar cu motoare de saviem si mici modificari aici restul recenziei de prezentare a machetei .http://www.trumpeter-china.com/a/en/product/armor/1_35_Series/2011/1104/2015.html asa ca ORICE POZA ma ajuta cate putin . Multam de intelegere .
Sanatate si cer senin.
Deci:
– tehnica e invechita si neingrijita
– nu exista un program de mentenanta
– nu exista refacere tehnica uzata nici macar cand se constata reactiv o stare de fapt deplorabila
Toate astea sub ochii militarilor, de la sergent pana la general. Adica sa nu-mi ziceti ca toata lumea stie dar vina e … undeva, la un contopist care sta cu o „Cerere” pe masa si a pierdut-o intre altele sau la minister care „nu da bani”. Una e sa nu ai bani si alta sa habar n-ai in ce hal iti arata tehnica de lupta.
Nu exista mentenanta, nu exista audit de analiza a starii tehnicii de lupta, nu exista circuite functionale de comunicare a unor stari de fapt, nu exista un program de reabilitare anuala a unor loturi de tehnica militara (in functie de prioritati si de posibilitatile industriei locale).
In mod normal, ar trebui ca la o singura apasare de buton sa stie cate TAB-uri, cate tancuri sunt perfect functionale, cate sunt nefunctionale, cate sunt la reparat, cate sunt programate la reparat. E o chestie simpla, de management, de soft si de … evaluare. Daca n-ar avea cine sa numere si sa evalueze mai ziceam, dar asa n-au nici o scuza. Noapte buna armata romana.
Nimeni nu vrea sa fie cel care bate clopotul pentru ca si cariera lui se va incheia brusc. Nici un comandant de unitate nu va spune ce e in stare buna de functionare, ce e pe duca si ce e mort si ingropat (teoretic) din technica care o are in inventar pentru ca RASPUNDE de ea si va face la fel ca toti cei de dinaintea lui..se va face ca ploua si se va ascunde dupa hartii.
Cum sa zic ca din 15 camioane se folosesc in mod curent 4-5, la nevoie inca maxim 5 dar cu emotii si restul sunt pe chituci definitiv?
armia romana – nu sa schimbat nimic de la Maiorul Teasca incoace :).Puzderie de generali si ofiteri superiori care dau ordine tampite.De asta am suferit si vom suferi veci – si in primul si in al doile razboi -ofiteri slab calificati , imbecili, cazoni – fara gandire si din pacate la nivelul cel mai superior.
un pic off-topic ,oare in caz de conflict, cum se descurca armata cu mentenanta echipamentelor de lupta ,daca nici pe timp de pace nu o poate face corespunzator??
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=NFF4Gc9Mb5c&feature=endscreen , un filmulet in care un tanchist sirian explica problemele care le are cu un T-72 in lupta. interviul e luat de rusi (cum altefl?)…
Da , e adevarat ca o avea si unele probleme (aia cu gloantele ce au lovit in partea stanga nu e o problema pt ca acolo sunt Cutii PSA parca Dl tROFi53 stie mai exact ) Chiar despre sistemul de autoincarcare e multumi . Da la final ce zice ?!! It,s a great tank!
mda general roman tipic .. pregatire 0% curaj 0% tupeu 100%