“Nirbhay”, adica “Fara frica” a fost testata ieri, 12 martie, in poligonul de la Chandipur, Odisha, intr-un zbor inaugural ce ar fi trebuit sa masoare nu mai putin de 1000 kilometri, distanta care ar reprezenta de fapt raza de actiune a rachetei. Un pic intarziat primul zbor al acestei rachete se inscrie in incercarea Indiei de a detine arme capabile de lovituri nucleare intr-o ipotetica faza a doua a unui astfel de conflict, iar pe langa “Nirbhay”, al doliea val al atacului ar trebui acompaniat si de rachetele K-15 de pe submarine .
De asemenea o varianta mai clasica sa spunem a acestei rachete ar trebui sa fie in masura sa creasca raza de actiune a rachetelor anti-nava indiene, si sa fie folosita alaturi de supersonica Brahmos, a carei raza nu depaseste 300km.
Cu toate acestea Nirbhay nu are o descendenta atat de nobila, fiind o urmasa a unei drone-tinta autonome, numita Lakshya. Se preconizeaza ca racheta de croaziera sa poata fi lansata atat din aer, cat si de la sol sau de pe mare, poate zbura autonom sau telecomandata . Viteza se situeaza in jurul valorii de 0,67 Mach la altitudini cuprinse intre 500 si 1000 de metri si, conform cu constructorii sai, ar avea capacitatea de a survola zona-tinta pana cand primeste ordinul de atac.
Inca nu este foarte clar ce tip de senzori va avea la bord, insa se stie ca racheta are capacitatea sa transport capete de lupta multiple. India intentioneaza sa construiasca doua variante majoare ale acestei rachete: una nucleara, care sa fie transportata de catre Su-30MKI, 20 de avioane modificate in acest scop si de asemenea de catre submarinele din clasa Arihant. Focosul ar cantari 250 de kilograme, iar raza rachetei ar fi de maximum 1250 de kilometri. In acest caz sistemul de ghidare ar fi unul hibrid Ring Laser Gyro/Global Positioning Navigation (RLG/GPS).
O a doua varianta este una clasica, cu un focos de 450 de kilograme care sa fie dislocata la bordul avioanelor de atac la sol Jaguar si al noilor aparate multirol Rafale si care sa fie folosita pentru atacarea tintelor de pe uscat si de pe mare.
Din pacate testul de ieri a fost un esec. Racheta a parasit lansatorul, insa dupa doar 17 minute de zbor a deviat de la cursul programat, fiind din aceasta cauza distrusa in zbor.
Sursa: Defense-update
GeorgeGMT