In luna februarie Israelul a efectuat primul test al sistemului sau antibalistic Arrow 3, iar rezultatele au fost foarte bune, astfel ca Arrow 3 va intra in dotare anul urmator. In urma cu an versiunea Block IV a Arrow 2 a devenit operationala, iar raza si acuratetea au crescut datorita introducerii in dotare a unei versiuni imbunatatite a radarului Green Pine.
Sistemul anti-balistic Arrow este operational in armata israeliana de 13 ani, iar pana acum s-a dovedit foarte eficient si fiabil. Initail Arrow trebuia sa poata distruge rachete balistice cu raza scurta si medie, fiind gandit sa contacareze rachetele siriene si iraniene. In acest moment Israelul dispune de trei baterii Arrow, iar o astfel de baterie detine la randul ei patru pana la opt lansatoare, fiecare lansator avand cate sase rachete.
Astfel Arrow 1 care folosea rachete cu masa de o tona a fost inlocuit cu Arrow 2, care are capacitatea de a dobora rachete balistice lansate din Iran si folosea o rachete putin mai mare, de 1.3 tone. A treia baterie devenita operationala in urma cu trei ani a fost dotata cu noul radar Oren Adir (Magnificent Pine) care are o capacitatea sporita, fata de Green Pine, de a observa tinte cu potential de periculozitate crescuta si de asemenea are si o raza superioara.
Sistemul Arrow este de fapt o coproductie americano-isreliana, atat din punct de vedere tehnologic, cat si financiar. Din suma de 3 miliarde de dolari necesari dezvoltarii si construiri sistemului, 1.5 miliarde au fost asigurati de catre guvernul SUA. De asemenea companii americane au ajutat masiv la dezvoltarea tehnologiei, iar SUA au pus la dispozitia Israelului si un radar mobil in banda “X” necesar pentru detectia rachetelor de la mare distanta.
Radarul israelian Green Pine poate detecta doar rachete lansate din Iran si le poate observa doar cu doua minute inainte ca focosul ballistic al rachetei sa-si loveasca tinta pe teritoriul israelian. Tocmai de aceea a fost nevoie de radarul american in banda “X”, radar care permite reperarea rachetelor iraniene cu 5-6 minute inainte de atingerea tintei si astfel permite sistemelor anti-rachete israeliene sa distruga focoasele mai departe de propriul sau teritoriu.
Cel mai probabil Arrow 3 va beneficia de acest nou radar american, asta si datorita faptului ca raza acestei rachete este mai mare decat a predecesoarei sale si are astfel posibilitatea de a distruge tintele inamice departe de propriul teritoriu. De asemenea se discuta si despre crearea unui sistem de avertizare timpurie care sa fie independent de radarele de la sol si care sa aiba la baza UAV-uri si sateliti.
Incepand cu anul 2010 productia de rachete pentru sistemul Arrow a fost accelerata. Cu toate ca sistemul este in uz de 13 ani, pana in acest moment au fost construite doar 130 de rachete, la un pret estimat de 3 milioane de dolari bucata. Rachetele Arrow se fabrica in comun da catre SUA (Boeing)si Israel, iar in acest moment stocul operational de astfel de rachete se invarte in jurul valorii de 100 de bucati, dar odata cu cresterea cadentei de fabricatie se spera sa se ajunga destul de repede la un stoc estimat ca fiind necesar de 200 de rachete, in urmatorii cativa ani.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT