Au trecut doua zile, ne-am mai racorit, asadar primele concluzii ale acestei intalniri, din partea liderului FSA „Unirea” domnul Adrian Nania. Sper ca astazi sa reusesc sa public si imaginile video, iar odata cu aceste vom discuta si despre stirile, spunem noi, foarte interesante, desi nu intotdeauna si bune, care au fost dezvaluite si discutate apoi in cadrul Simpozionului. Avantajul acestor informatii este dat de persoanele care le-au facut publice si le-au comentat mai apoi.
Asadar in zilele urmatoare vom putea sa va oferim cateva informatii noi, despre lucruri care in mod sigur va intereseaza foarte mult, informatii pe care le veti afla la prima mana, direct de la persoane foarte autorizate si care se ocupa in mod direct de aceste aspecte.
Dl. Adrian Nania
CONCLUZII rezultate in urma dezbaterilor la Simpozion
In data de 28 martie 2013, la Universitatea Ecologica din Bucuresti, a avut loc Simpozionul: “Tehnologii de vârf pentru Industria de Apărare, în contextul viitor de dezvoltare a României “.
Evenimentul a fost organizat de Camera Deputaţilor – Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, împreună cu Universitatea Ecologica, Compania Naţională ROMARM si Blocul National Sindical.
La eveniment au participat un numar de 68 de persoane, reprezentanti ai institutiilor implicate in luarea unor decizii pentru sector, directori de companie si filiale, lideri sindicali.
Institutiile care si-au trimis reprezentanti la acest Simpozion:
– Ministerul Economiei;
– Ministerul Apararii Nationale;
– Ministerul Afacerilor Interne;
– Ministerul Finantelor Publice;
– Ministerul pentru Societatea Informațională;
– Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;
– Camera deputatilor – Comisia pentru aparare
In interventiile lor, o serie de participanti si-au exprimat nemultumirea fata de nivelul de participare institutional, datorita lipsei de reprezentare la nivel ministri si/sau secretari de stat ; acest lucru a fost receptat negativ de majoritatea participantilor, lasand impresia unui dezinteres total fata de acest sector strategic. De notat in plus faptul ca, nici macar reprezentanti ai Directiei Industriei de Aparare si Probleme Speciale (DIAPS) sau ai Oficiului de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Militara nu au onorat invitatia.
Lucrarile simpozionului au fost conduse de dl. Adrian Nania lider F.S.A Unirea.
Simpozionul a debutat cu alocutiunile de deschidere prezentate de domnii: prof. Univ. Dr. Ing. Alexandru Ticlea – Rectorul UEB, deputat Niculae Mircovici – Comisia de aparare din Camera deputatilor si director tehnic Marian Galceava – CN ROMARM.
In continuare, dl. Deputat Varujan Pambuccian – Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a prezentat lucrarea cu tema: “Fabricaţia aditivă si imprimarea 3D, o şansă pentru industria de apărare“. Prezentarea a suscitat un interes imens din partea participantilor, care au identificat in noua tehnologie posibilitati uriase de utilizare in domeniul militar. La dezbaterea care a urmat, au prezentat puncte de vedere dnii: Marian Galceava –CNR, director gen. Dinu Constantinescu – SC Electromecanica Ploiesti SA, Aurel Cazacu – om de afaceri, dir. Gen. Mircea Tantau – SC Tohan Zarnesti SA, deputat Niculae Mircovici – Comisia de aparare, precum si liderii sindicali Constantin Bucuroiu – SC Automecanica Moreni SA si Mircea Nicolae – SC Uzina Mecanica Plopeni SA.
Cateva concluzii desprinse din dezbatere :
– Nivelul scazut de modernizare si retehnologizare al industriei de aparare ar putea fi redus considerabil prin aplicarea acestui Program national ;
– Trebuie pus accent pe conlucrarea uzinelor cu mediul de cercetare-dezvoltare pentru aplicarea fabricatiei aditive ;
– Aceasta tehnologie ar rezolva in totalitate problemele ridicate de producerea modelelor experimentale si prototipuri ;
– Pregatirea fortei de munca pentru implementarea fabricarii aditive in fabricatia de tehnica militara, devine o problema deosebit de importanta ;
– Sustinere totala pentru Programul national propus de dl. V. Pambuccian, a carui promovare trebuie accelerata ;
– Implicarea industriei de aparare in Programul national de fabricatie aditiva.
Lucrarile Simpozionului au continuat cu prezentarea, de catre dnii Marius Zgureanu si George Taslauanu – consilieri pe probleme militare ai F.S.A Unirea, a temei : “Offsetul şi relansarea industriei de apărare româneşti”.
Subiectul a declansat dezbateri aprinse in cadrul simpozionului, unde dnii : lider sindical Dan Chelaru – SC Romaero SA Bucuresti, Aurel Cazacu – om de afaceri, Adrian Nania – lider F.S.A Unirea si dir.gen. Constantin Dinischiotu – SC Romaero SA Bucuresti au avut interventii complexe si la subiect.
Dl. Dan Chelaru, lider sindical – SC Romaero SA
Dl. dir.gen. Constantin Dinischiotu – SC Romaero SA Bucuresti
Concluzii desprinse din aceasta dezbatere :
– Compensarea achizitiilor militare, prin offset, trebuie sa fie obligatorie pentru ca este benefica pentru Romania, in general si Industria de aparare, in special: creeaza locuri de munca cu valoare adaugata ridicata, rezolva problema modernizarii prin aport de tehnologii, aduce venituri la bugetul de stat, etc.
– Nemultumire generala, referitor la lipsa de transparenta in derularea achizitiilor militare, mai ales in ceea ce priveste avionul multirol;
– Offsetul poate rezolva cele 3 probleme majore ale Sistemului de Aparare Nationala: dotarea Armatei cu tehnica militara (avand in vedere gradul scazut de inzestrare si inoperabilitatea unitatilor la un procent ingrijorator de 90%), salvarea industriei de aparare (prin aplicarea unui Plan de achizitii multianual) si achizitionarea unor avioane multirol necesare Armatei;
– Achizitiile militare nu implica costuri de la buget, daca se merge pe solutia de credit-furnizor;
– Modificarea de urgenta a cadrului legislativ si promovarea Legii industriei de aparare aflata la Comisia de aparare (PLx 830/2007);
– Unele interventii au avut accente de duritate, folosindu-se expresii de genul: „suntem romani si asta ne ocupa tot timpul”, „natie de prosti”, „tradare nationala”, „interese private prin comisioane”, „decizii aberante”, etc.
– Daca se pierde aceasta sansa industria de aparare isi va inchide portile.
Reprezentantii organizatiilor sindicale au propus:
– Front comun in promovarea propunerilor facute la Simpozion;
– Organizarea unei conferinte de presa in cadrul careia sa fie prezentata pozitia sindicatelor;
– Inaintarea unei Note de protest catre factorii de decizie, care nu au onorat invitatia la nivelul solicitat si care sunt total dezinteresati de soarta acestui sector.
Adrian Nania – lider federatie, 29 martie 2013
felicitari! ATAT de bine structurat, incat chiar si omu` de rand intelege, nene`! 🙂
toata stima pentru efortul organizatorilor!
din pacate, am inteles ca interesul decidentilor este minim. ca in bancul cu bula si gagica: zice bula; -eu o vreau, deci 50% problema este rezolvata” asa si aici, „noi vrem”…ei…
Cam asa…
cumva trebuie implicate si persoanele politice.
Eventual facute invitatii pe numele partidelor sau mai bine chiar pe numele unor politicieni care activeaza in judetele de unde sunt intreprinderile,
Ideea este ca cei ajunsi pe fotolii nu li se mai falfaie de nimeni pentru urmatorii 4 ani dar mai sunt multi altii care nu au prins nimic si au nevoie de o „platforma”.
Probabil in campanie vor promite si sateliti (ma gandeam la M. Geoana) dar daca ceva ajunge sa se intample atunci este mai bine decat nimic.
Ideea generala este ca stirea trebuie sa plece si sa ajunga mai sus. faptul ca ideea offset-ului a ajuns la Ora de Business la TVR1 este fantastic insa obiectivul urmator este sa se sustina aceasta idee sa circule mai mult decat o saptamana.
lucian73,
ai impresia ca politicienii nu cunosc starea ostirii? nu stiu ce o fi ala offset?scrie de curios pe goagle „fregate offset” si vezi ce iese, cu cata gratie si eleganta povestea tov.melescanu despre ele si offsetul de100%. resita a avut si un ministru al apararii (foaieverde) si un secretar de stat (ion bis). au montat tunurile de 25 si 35 mm, cu 100 de angajati (de la 6000 pe vremea regretatului odios) iar acum mai sunt 50, vreo 30 numai paznici. daca nu gasesti din prima, sa stii ca offsetul pentru fregate cuprindea printre altele asimilarea obuzierului de 155 mm, calibru nato. ai auzit vreodata de vreunul facut, eu nu, ca stau la un km de fabrica, cu 20 de fosti angajati vecini la bloc.
una peste alta, sa nu-i consideram pe politicieni neinformati, ca stirile „nu ajung mai sus”. presedintele csat era tot al de acum, atunci stia de offset, crezi ca acum nu stie?
dl. george, pacat de efortul organizatoric, dar daca cineva credea ca pe mocioalca il intereseaza starea armatei, cand combinatul din otelu rosu numai ce a fost inchis, fara sa vedem vreo luare de pozitie a politicienilor din caras, inclusiv a lui, care e de pe acolo, inseamna ca ai o mare doza de idealism, dar de, speranta moare ultima!
nici cu deputatul Niculae Mircovici nu faceti nimic, fie doar pentru ca find al minortatii bulgare, nu are suport politic consistent. era mai bun paun, ca reprezenta mult mai multi, dar nu stiu pe la ce comisie este.
cu stima!
Dl Mircovici este fost general si spre lauda lui a fost foarte radical in dezbaterea subiectului. Sper sa reusesc in curand sa urc pe Youtube imaginile. Sincer nu aveam foarte multe sperante, doar ca mai mult de atat nu cred ca putem face. Repet, daca o parte importanta a presei (aia platita sa scrie, de-si zice a patra putere in stat 🙂 )si-ar face treaba si ar pistona guvernul la nivelul la care noi il facem, in mod sigur ar aparea ceva rezultate. Dar presa este mai mult decat corupta si plina de idiotii. Mai ieri un asa-zis ziarist scria in Gandul, ca Romania detine o flota de 300 MIG-21 modernizabile, iar aparatele modernizate pana acum, nu ar fi inarmate!
Asa ca ori sunt corupti deja, ori total tampiti…
zic ce zice si George. Nu are importanta ca stiu sau nu stiu, marea majoritate a lucrurilor bune facute in Romania au fost facute sub presiunea altora si nu de dragul romanilor.
Nici nu-mi inchipui ca se va trezi vreun politician care chiar sa vrea sa faca ceva si sa mai si munceasca fara sa-i iese si lui ceva.
Ideea este ca vor face ceva de ochii lumii si mai ales daca lumea se uita unde trebuie.
Noi inca avem o nomenclatura (aia hoata) si nu o meritocratie in ministere si serviciile de resort.
Tot ce avem acum este paine si circ. Painea s-a mai redus si se compenseaza cu circ marit.
Problema este ca avem 4 milioane de oameni care s-au saturat de circ si au plecat in alte parti si inca nu se vede nimic la orizont.
Cred ca mai sunt inca vreo 2 milioane care-si fac planurile sa plece curand (inclusiv subsemnatul).
Sincer, prefer o populatie mai reticenta si mai violenta la promisiunile neindeplinite de politicieni decat ce avem acum. Lumea parca este sedata si nu gandeste decat la la % marire la pensie si la ce sa se mai invarta. Guvernul unei tari trebuie sa dea o directie clara tarii si nu doar sa spolieze.
Sincer, cred ca ar trebui facut un simpozion la fiecare trei luni si care sa urmareasca si realizarile guvernului in toate promisiunile sale.
Nu a zis nimeni ca se face intr-un simpozion o solutie. Dar 10 simpozioane s-ar putea sa doara daca se ia de aceeasi oameni care nu fac nimic.
Lumea trebuie sa devina incetul cu incetul constienta de ce este in jurul ei.
Pe 19 decembrie ’89, dl. Nicolae Mircovici era locotenent-colonel la Centrul Militar Judeţean Timiş. Din partea mea, toata stima! Este deputat din 2004. A fost avansat general in 2007. Am spus ca reprezinta o formatiune politica minuscula, nu poate influenta prea mult deciziile privind dotarea armatei sau programele de inzestrare.
in legatura cu presa, sa credem ca intereseaza pe cineva starea armatei, intr-atat incat sa vanda un ziar? eu ma indoiesc. tot armata trebuie sa ia atitudine, dar nu am vazut pe nimeni din staf, ma refer la smg, sa zica macar o silaba. pai daca astia spun ca este bine, dusa ce sa zica? cred ca noi cautam sprijin pe unde nu trebuie. le facem domnilor generali bine cu forta? le inzestram noi fortele armasii? le facem noi strategii?
Cine este Constantin Dinischiotu? Cel care a furat din Romaero? Cel care punea angajatii sa voteze PDL? Cel care punea salaratii sa il dea jos pe Chelaru?
Cel care este acuzat de hartuirea sexuala a unei fete din subordine?
Inainte sa scrieti ceva, documentati-va
Ca bine zici! Romaero are datorii de 120 milioane lei noi si cresc in fiecare zi, in timp ce Domnul Ministru Vosganian nu face nimic cu Dinischiotu care a adus fabrica in faliment si nenoroceste 1000 de oameni.
In schimb, directorii de la Romaero si cei cu care Dinischiotu invarte afaceri, adica Stroe si Elena Andrei, au venituri lunare de aprox 20.000 lei noi.