Pana in anul 2011 aviatia militara japoneza avea un “parteneriat” 🙂 cu rusii, in privinta jocului dea soarecele si pisica in apropierea spatiului aerian nipon, in sensul ca sovieticii, iar mai tarziu rusii, isi facusera un foarte sanatos obicei din a atata aviatia militara japoneza prin zboruri la limita spatiului aerian nipon.
Astfel destul de regulat, aviatia rusa isi trimtea avioanele sa-i “salute” pe niponi, iar acestia politicosi isi ridicau in regim de urgenta avioanele de interceptare, pentru a le intoarce ivanilor salutul. Acest joc dureaza de foarte multi ani, perioada in care ambele parti se cam obinuisera unii cu altii, numai ca in ultimii ani japonezii au remarcat ca rusii au o foarte puternica concurenta in persoana si avioanele Chinei.
F-15 in slujba Imparatului
In aceasta ordine de idei, anul 2012 este primul in care aviatia japoneza a avut mai multe decolari care vizau avioane chinezesti, decat avioane rusesti, China trecand astfel pe primul loc in zborurile razante cu spatial aerian al Imperiului Nipon.
306 iesiri ale aviatiei de vanatoare japoneze au fost efectuate anul trecut, avand ca scop „atentionarea” avioanelor chinezesti ca se apropie cam multisor de tarmurile japoneze. In anul 2011, desi Rusia a reusit sa iasa in fata Chinei, 43% din decolarile in alarma ale avioanelor aviatiei imperiale au avut ca scop avioane chinezesti.
Japonezii cred ca indesirea acestor zboruri poate fi explicata in doua moduri. In primul rand numarul de avioane de cercetare electronica si observatie chinezesti a tot sporit in ultimul timp si astfel China are acum posibilitatea sa culeaga date relavante despre forta si capacitatea vecinilor japonezi. Al doilea motiv este dat bineinteles de disputa in jurul insulelor Senkaku, insule care au dus la cresterea exponentiala a misiunilor de lupta a avioanelor japoneze, in incercarea de tine la distanta avioanele chineze. De asemenea China si-a intetit zborurile in zona insuleleor disputate, ambele tari radicand in intampinarea celeilalte avioane militare de vanatoare: F-15 la japonezi si J-10 la chinezi.
J-10
Una peste alta, spatiul aerian de deasupra Japoniei devine din ce in ce mai aglomerat. Anul 2010 a adus o crestere a zborurilor de cercetare chienzesti si rusesti, cu 29% mai mult decat in 2009, iar 2011 a adus si el o crestere cu 17%. In fata acestei activitati aeriene, Japonica raspunde lansand din ce in ce mai multe avioane de vanatoare, in formatii masive. Ca un singur exemplu, in anul 2008 un bombardier rusesc Tu-95 a intrat in spatial aerian japonez pentru doar trei minute, iar Japonia a lansat, pentru interceptie, nu mai putin de 22 de avioane de lupta, din care doua AWACs!
In ultima perioada se poate observa o scadere a activitatii avioanelor rusesti si o crestere semnificativa a celor chinezesti, iar Japonia, desi a facut tot ce a putut pentru a avea acces la F-22 Raptor, isi va intari fortele aeriene cu F-35, cand va fi disponibil, dar in acelasi timp are propriul program de constructie al unui avion de vanatoare de tip stealth. Iar cum seriozitatea supusilor Imparatului nu poate fi desconsiderata, este foarte posibil ca Japonia sa-si atinga telul de a avea propriul Raptor in varianta locala.
In mod sigur ar avea mare nevoie de el!
Sursa: strategypage
GeorgeGMT
Daca ar face cineva asa ceva cu noi ne-ar duce la sapa de lemn doar cu banii pentru combustibil. 🙂
Asta daca am avea avioane :)…. ca migurile nu cred ca mai rezista la un asemenea ritm…
Ar face-o ucrainienii pentru platoul continental dar si ei sunt junghiuri ca si noi.
Probabil ca in juma de an am ramane fara resursa si la C 27J…
Cum ar fi daca pe viitor japonezii nu ar mai trimite la interceptare, avioanele de vanatoare, pentru avioanele care se apropie foarte mult de spatiul aerian nipon, insa in momentul cand chinezul sau rusul a intrat in spatiul aerian national sa ii salute cu o racheta sol-aer?
Sorine ar fii tare in caz de cum zici u ca le-ar face o vizita rusul sau chinezul,si japonezi sa ii intimpine cu rachete sol-aer,af fi o adevarata onoare pt aparatele de zbor mentionate…dar cred ca baeti astia ce survoleaza sunt extrem de precauti cu limita teritoriala si in caz de racheta sol-aer ar lovi un avion chinez sau rus,cred ca si rusi ii vor trimite pe SATAN(R-36 in cazul rusilor) prin insula si cred ca nu ar fi prea placut pt japonezi…au mai avut parte de experienta(din partea aliatilor de azi) dar aceasta cred ca le-ar pune capac.Iar daca un avion chinezesc ar cadea hmmm.China si japonia au avut un trecut intens as putea spune,nu cred ca ar fi prea bine,am vedea la stiri mase de soldati si foarte multe avioane si cred ca intr-un final de ce nu si rachete nucleare chinezesti spre Japonia si pana vin americani…Japonia e cam singurica pe acolo,mai e si Corea de Sud dar…e o situatie grea.Deci nu cred ca se va intampla cam asa cv,si neaparat vor trebui sa isi ridice avionasele sa ii intampine frumos pe vecini 🙂
Thy, americanii sunt deja acolo…nu au de unde sa mai vina.
Ce fac? Trimit Satan cu nuke pentru un avion doborat?
ROFL
Un avion doborat in cazul in care se incalca legea limitelor teritoriale e un semnal de razboi si da pot trimite si rachete balistice(nuke =)) ), nu in tot deauna se va lupta de la egal la egal.Frica face dusmanul sa nu greseasca;) si nu cred ca vor dobora japonezi vreun avion ostil nu sunt atat de prosti,il vor dobora atunci cand trece in spatiul aerian japonez pana atunci o sa isi ridice avioanele pt interceptare.Cum a fost doborata drona americanilor din iran,pana sa nu intre in zona lor nu au doborata cand au intrat a si picat :).Mizez sa toti sunt calculati si nimeni nu o sa greseasca!
Pai asta am zis si eu cand am amintit de spatiul aerian nipon.Daca ai fi citit cu atentie ai fi observat ce am afirmat.Departe de mine ideea sa dobori un avion care doar se apropie foarte mult de spatiul tau aerian fara insa sa intre in el.Este o pierdere de timp si de bani pentru japonezi sa tot isi trimita patrulele de recunoastere la limita frontierelor sale pentru a veghea sa nu fie incalcate.In momentul cand rusul sau chinezul intra in spatiul tau aerian ai dreptul sa te aperi, daca poti si te respecti.
Care crezi ca ar fi reactia rusilor daca avioane militare japoneze ar intra frecvent in spatiul aerian rus?
Pai si u daca ai fi fost umpic mai atent ai fi vazut ce am scris,doar in cazul in care ar fi doborat inainte de a trece limita teritoriala,daca ar trece in spatiul Japonezilor ar fi legitima aparare,iar japonezi ar fi deja cu rachetele spre tinta,dar in cazul in care ar dobora un avion rusesc sau chinez neintrat in spatiul lor atunci e cam nasol.Anla shok si Sorin in tot deauna isi vor ridica Japonezi avioanele la sosirea acestor baeti prin apropierea granitei Japoneze.Sper pe viitor…China sa nu se armeze nuclear ca si Rusia e spre binele tuturor daor ca acest lucru este inevitabil, a si inca cv Rusia a devenit foarte sensibila dupa 89′, orice este posibil 🙂
Eu cred ca dimpotriva rusii nu vor folosi sub nici o forma arma nucleara pentru un simplu avion doborat. Cel mult vor aduce mai multe avioane in zona si vor sforai zgomotos. Dar nici japonezii nu sunt tembeli si nu tensioneaza situatia in zona pentru ca un avion scapa peste granita 20 km.
O singura racheta Topol lansata asupra Japoniei poate aduce Rusiei mult mai multe necazuri decat un avion pierdut pe langa Hokkaido. Detinerea unei arme nucleare presupune foarte multe limitari in utilizarea ei. Mi se pare cel putin amuzanta daca nu chiar puerila ideea ca pentru un avion doborat rusii vor trece la utilizarea armei nucleare mai ales ca incalcand spatiul aerian al Japoniei ei trec drept agresori.
Atunci e bine ca sunt acolo cel putin ei sunt foarte calculati stiu ca nu trebe sa dobori avioane ostile ce sorvoleaza si respecta limitele teritoriale:)
Idem…India:
http://articles.timesofindia.indiatimes.com/2013-04-27/india/38861623_1_flag-meeting-indian-army-chinese-incursion-issue
https://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2013/04/26/china%E2%80%99s-brazen-intrusion-into-india/
Harta:
http://www.telegraphindia.com/1130426/images/26zzkashmir1a.jpg
Ard gazul de pomana. Aia (chinezii, rusii) au destul iar astia(jap) sunt prea speriati. Nu o sa incalce niciodata teritoriu. Niciun pilot nu este timpit sa incalce teriotriu altei tari mai ales in situatia data. NU merita sa ridici nici un avion. Ce infantili.
Asta incercam sa le explic si alta varianta mai putin probabila dar periculoasa 🙂