Dupa vizita recenta a secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, zilele acestea ministrul de externe al Romaniei s-a aflat in vizita in Rusia unde s-a intalnit cu omologul sau, Serghei Lavrov, o voce de prim calibru a Rusiei, alaturi de presedinte si prim ministru.
Si au discutat de una, de alta, ca ambele parti vor o amplificare a relatiilor, ca vor deschide centre culturale, ca rusilor nu le place faza cu Deveselu, ca vor relua activitatea comisiei pentru tezaur, ca ambele parti sustin suveranitatea Moldovei si integritatea ei teritoriala, ca poporul ei suveran va fi singurul care va decide, ca poate vor elimina intermediarii din contractele pentru gaze si, poate, vor scadea preturile la gaz.
In presa romaneasca laudatorii de serviciu ai Moscovei (agenti de influenta si/sau simpli idioti utili) s-au si napustit sa laude deschiderea istorica, reorientarea curajoasa, marile castiguri ce vor veni, gaze ieftine la toata lumea, salvarea de sub opresiunea UE si SUA, viziune, curaj si multe alte imbecilitati.
Cam ce a transmis Moscova, prin cuvintele lui Lavrov?
In primul rand a avertizat ca nici vorba de unire. Vor sprijini in orice conditii suveranitatea Moldovei. Vreti unire, iese cu scandal si ciomageala in Transnistria. Adica mai usurel cu adusul Basarabiei acasa.
In al doilea rand, cand spune ca sprijina integritatea Moldovei, Rusia intelege cu totul altceva decat intelegem noi. Intr-o eventualitate a aderarii Moldovei la UE, asta se va face cu tot cu Transnistria dar cu liderii acesteia avand un rol major in deciziile Moldovei, inclusiv dreptul de veto pe problemele cele mai importante pentru Moscova. Transnistria, de la infiintarea ei, in perioada interbelica, si pana la zi, a constituit un centru KGB-GRU, un instrument de control asupra politicii si economiei Moldovei iar rusii nu vor fi fraieri sa renunte la un asemenea instrument. Din contra, vor sa introduca acest instrument in interiorul UE. Cat timp va exista dreptul de veto pe deciziile UE, Rusia va beneficia de un puternic mecanism de blocare a deciziilor europene daca nu-i vor conveni. Germania stie si ea asta dar n-o deranjeaza pentru ca, oricum, se coordoneaza cu Rusia in problemele UE-Rusia mai mult decat se coordoneaza cu partenerii europeni. O Moldova, membra a UE si teleghidata de la Moscova, va servi atat interesele Moscovei cat si pe cele ale Germaniei.
In rest, obisnuitul moloz al discutiilor romano-ruse:
– despre tezaur se vor relua discutiile in comisie. Si ce daca? Se vor relua apoi se vor opri si asa mai departe. Problema tezaurului ne este fluturata pe la nas pentru a ne obtine sprijinul pentru proiectul Moldova+Transnistria in UE;
– despre investitiile rusesti tocmai am vazut Mechelul sau cum poti sa pui pe butuci o industrie strategica. Nu numai ca au pus pe butuci intreprinderi care aveau piata imediata (Campia Turzii) dar au ingropat si singurul combinat de oteluri speciale (Targoviste). Mai mult, prin inchiderea unor unitati cu foc continuu, s-a dezechilibrat si mai tare sistemul energetic national;
– despre extinderea schimburilor comerciale putem spune doar atat: cu cat ai un nivel mai ridicat al schimburilor economice cu Rusia, cu atat esti mai vulnerabil in fata reactiilor neprevazute ale Moscovei. Rusia nu este o economie de piata functionala, totul functionand sub controlul Kremlinului, si orice dezacord pe o tema bilaterala sau pe teme internationale va aduce cu sine blocarea exporturilor romanesti (sub diverse pretexte), generand pierderi imense unor ramuri industriale. Rusia practica intens acest sistem, inclusiv cu UE, si nu se va jena niciun moment sa-l aplice contra Romaniei;
– reducerea preturilor la gaze: sa fim seriosi, preturile vor scadea (daca vor scadea) prin acord politic, apoi vor creste din motive “strict tehnico-economice”;
– eliminarea intermediarilor: in primul rand, intermediarii sunt firme ruso-germane. Doar nu-si vor strica parteneriatul de dragul Romaniei. In al doilea rand, poti sa vinzi mia de metri cubi de gaz cu 300 $, prin cinci intermediari, sau poti s-o vinzi cu 500$, fara niciun intermediar. Asta e o tema falsa;
As fi curios daca, pe langa cele facute publice, Rusia a transmis vreun mesaj Romaniei in problema gazelor de sist si a exploatarilor din Marea Neagra. Imposibil sa nu fi transmis ceva pentru ca asta e problema care-i doare cel mai tare. In special productia si livrarea de gaze de sist (mai ieftine) ar pune pe butuci South Stream-ul pentru ca vor trebui sa scada preturile de livrare. A promis Rusia ca-si da acordul pentru aderarea Moldovei la UE (cu tot cu Transnistria, of course) daca mai intarziem 5-10 ani deschiderea exploatarilor?
Ce ar trebui sa faca Romania?
In primul rand, trebuie sa fie extrem de prudenta in a raspunde propunerilor Moscovei. Rusia a fost si este cel mai periculos adversar al Romaniei din ultimii 250 de ani. Ne-a fost aliat tradator atunci cand nu ne-a fost dusman pe fata.
Romania trebuie sa sprijine decuplarea Moldovei de Transnistria.
Trebuie sa facem un efort sa ne conectam retelele de energie electrica si de gaze pentru a elimina dependenta Moldovei de centrala electrica din Transnistria (Cuciurgani) si pentru a reduce dependenta lor de gazele rusesti. In acesta a doua problema trebuie sa avem pregatita varianta B deoarece reteaua de transport gaz din Moldova e controlata de rusi si s-ar putea sa fim nevoiti sa ne ducem cu conductele de gaz pana la distribuitorii locali din Chisinau si celelalte localitati importante.
Trebuie impusa linia Nistrului ca viitoare granita a UE, fara Transnistria. Un membru UE cu drept de veto si cu urechea spre Moscova este un vis urat. Trebuie convinsa populatia sa renunte la constructia artificiala cu Transnistria si sa accepte integrarea in UE, pana la Nistru. Va fi dificil sa-i convingi pe cei care au luptat in 1992 si, in general, pe romanii din Transnistria si, pentru asta, Romania va trebui sa fie pregatita sa sprijine Moldova, inclusiv financiar, pentru a-i prelua, in dreapta Nistrului, pe cei care vor dori sa se mute. Va trebui sa gaseasca inclusiv solutii pentru a-i aduce in Romania pe cei care vor dori acest lucru (locuinte, locuri de munca, locuri la scoli si gradinite, pensii). La recensamantul din 2004 figurau, in Transnistria, cca 178.000 de romani, populatia a mai scazut de atunci, multi au si plecat in vest, dar ar trebui sa fim pregatiti pentru o mutare, in dreapta Nistrului si/sau in Romania, pentru cca 100.000 de persoane (probabil ca multi batrani si cei care lucreaza in aparatul de “stat” vor refuza sa plece).
In acest moment este in interesul Romaniei ca Transnistria sa ramana decuplata de Moldova, avand in vedere ca mai avem un vecin-problema dar asta o voi dezvolta in alt material.
Cresterea sprijinului pentru integrarea europeana a Moldovei
Trebuie sa acceleram puternic pe solutia realista, a integrarii Moldovei in UE, cu sprijin diplomatic, experti, consultanta, realizare de programe de finantare, instruire functionari si orice este nevoie. Odata Moldova intrata in UE vom avea timp sa decidem, impreuna, ce e de facut in privinta reunificarii.
Cresterea generatiei urmatoare
Cresterea numarului de burse pentru elevi, studenti, masteranzi, doctoranzi pentru toate domeniile de activitate incepand de la domeniul economic, administrativ, politic, militar. Ei vor fi cei care vor conduce Moldova peste 10-15 ani.
Cresterea interdependentei
Includerea universitatilor moldovene in programele de cercetare derulate de universitatile noastre, includerea institutelor de cercetare din Moldova in proiectele in derulare in Romania, schimburi de studenti, profesori, cercetatori.
Cresterea schimburilor culturale, cu turnee ale teatrelor, orchestrelor, interpretilor, de o parte si de alta a Prutului, schimburi de actori, regizori, cooptarea teatrelor din Moldova in proiectele europene ale teatrelor din Romania.
Deschiderea in Moldova a unor filiale ale universitatilor romanesti, studiouri ale posturilor de radio si TV din Romania, publicatii zonale ale marilor ziare si reviste din Romania.
Dotarea bibliotecilor din Moldova cu carte romaneasca, inclusiv prin donatii particulare.
Accelerarea procesului de redobandire a cetateniei romanesti.
Imbunatatirea contactelor dintre reprezentantele diplomatice romanesti si diaspora moldoveana din UE. S-a facut un pas cu legea privindu-i pe romanii de pretutindeni dar trebuie aplicata concret.
Deschiderea de investitii romanesti in Moldova sau macar in cooperare cu firme occidentale, cresterea schimburilor comerciale, cooptarea firmelor moldovene la actiunile de promovare romanesti in UE (targuri, expozitii).
Cresterea frecventei si importantei contactelor cu armata si structurile de securitate din Moldova, organizarea de exercitii si operatiuni comune, cursuri de instruire.
Multe din aceste lucruri se fac deja dar trebuie facute la scara mai mare daca vrem sa obtinem acel curent de opinie favorabil care sa permita o reunificare fara convulsii majore. Convulsii vor fi, in special din partea minoritatilor rusa si ucraineana, dar pe masura ce generatiile mai vechi se vor stinge iar cei tineri vor intra in contact cu realitatile europene aceste probleme se vor diminua.
Cresterea rolului de nod energetic al Romaniei in zona
Revitalizarea proiectului AGRI si dezvoltarea lui prin cooptarea de firme americane importante in compania de proiect. Fara o prezenta americana solida, tarile participante la proiect nu vor avea greutatea politica, economica si militara pentru a asigura finantarea proiectului si securitatea rutei de transport. In plus, implicarea americanilor in proiect va oferi o alta forta la negocierile cu Turcia, daca vom dori sa aducem la Constanta GNL din Golf, Israel sau Ceyan, stiuta fiind reticenta turcilor de a permite trecerea metanierelor prin stramtori.
Accelerarea procedurilor de concesionare a perimetrelor din Marea Neagra. Este bine ca OMV si Exxon au gasit gaz dar este bine sa mai gaseasca si altii pentru a nu le oferi primilor o pozitie dominanta la negocierile privind taxe, redevente, preturi si nici posibilitatea de a santaja, prin intarzieri ale programelor, in vederea obtinerii unor conditii mai bune la negocieri.
Trecerea peste circul ecologisto-gazpromist al mitingurilor impotriva gazelor de sist si demararea in forta, dar sub control strict de mediu, a explorarilor si exploatarilor. Gaze de sist exista, recent un reprezentant al Romgaz spunea ca inca de acum 17 ani au gasit gaze de sist si au facut testari pe metoda de fracturare hidraulica. Trebuie date in exploatare pentru ca sunt mai ieftine decat gazele conventionale. Pe langa obtinerea independentei energetice a Romaniei, se poate obtine, prin exporturi in zona, o scadere a dependentei altor state de livrarile de gaze rusesti.
Realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda dar cu aceeasi tehnologie CANDU (eventual imbunatatita) pentru ca avem posibilitatea sa furnizam echipamente si combustibil din tara. Daca chinezii au bani de investitii se pot baga la Tarnita sau alte proiecte de infrastructura, nu ne apucam sa facem 2 reactoare pe o tehnologie si 2 pe o alta unde vom fi total dependenti de furnizori externi.
Realizarea conexiunilor retelelor de gaze, in dublu flux, cu Bulgaria si Ungaria, pentru realizarea unor posibilitati multiple de export dar si de sprijin in caz ca se mai supara rusii si taie gazele.
Pe scurt, trebuie sa spunem “da, da, discutam” dar sa ne vedem de interesele noastre. Rusia nu a insemnat nimic bun pentru Romania si tot asa va fi si de acum inainte, dincolo de declaratii pompoase si de exaltarile unor idioti.
Eroul Bula
Un articol excelent! Intradevar daca vrem sa avem o sansa macar sa rezolvam problema Moldovei trebuie ca Trasnistria sa fie decupalata economic si politic de R. Moldova. Si tot adevarat este ca sunt multe teze false in discutile noastre cu Moscova, favorita fiind „intermediarii” in importurile noastre de gaz. Doar tampitii isi pot inchipui ca „intermediarii” au alte preturi decat cele dictate de Gazprom, asadar aceasta tema este una folosita de politrucii romani in fata „electoratului” intern, electorat cu totul imbecilizat.
Atata timp cat Trasnistria va fi privita ca parte integranta a Basarabiei, drumul acesteia catre UE sau Romania este cu totul inchis. Nici o tara europena nu va fi atat de idoata sa permita accederea Rusiei cu drept de veto indirect in structurile UE.
Putem face afaceri cu Rusia, este chair de dorit acest lucru, dar in acelsi timp trebuie sa fim foarte atenti!
sansa noastra de negociere e hidrogenul sulfurat din marea neagra aci iam termina pe rusi iar noi prin redevente normale ar trebuii sa numaram la matanii ca ciuhabii da avem politicieni tradatori asa ca noi nu vom beneficia niciodata de nimic cel putin nu in viata noastra
De acord cu tine! De ce crezi ca in Turcia va incepe construirea unui canal navigabil paralel cu Bosforul? Bosforul este supus restrictiilor internationale privind tranzitul navelor militare, cel care va fi construit se va supune doar legilor turcesti. Pentru prima oara in istorie Marea Neagra nu va mai fi lac rusesc. Si asta a fost un punct de vedere in ce priveste primavara turceasca. Incercari de exploatare a hidrogenului sulfurat au existat mai pe fata sau mai pe ascuns, practic Marea Neagra este un rezervor urias, mai devreme sau mai tarziu tehnologia de exploatare va fi imbunatatita….si odata cu ea va spori efectivul navelor militare sub diverse pavilioane in Marea Neagra…:)
@dany Nu cu mult timp in urma,Ursul rus se balacea cu dorea el prin Marea Neagra.Intr-o zi,Marinarul s-a ofticat si i-a spus:”Marea Neagra nu este un lac rusesc”!Ce au urmat,se cunoaste.Era cat pe ce sa pice din functia de Marinar.Noroc cu cumatra vulpe,pe nume Merkel si cu haita de lupi(UE).Oricum,de atunci,Ursul se uita de doua ori in jurul lui cand intra in Marea Neagra.Si te asigur ca nu de frica Marinarului.Oricum,cineva trebuia sa ii bata obrazul lui Ivan
Pai asta inseamna un cosmar. Bine ca nu avem posibiltatea asta. Credeam ca o sa fie mai bine dar ce zici seamana cu un viitor apocaliptic.
Să-și ia Transnistria și să și-o bage în fund Ivan, dar Tighina?
pentru partea privind relatiile necesare cu moldova, toata stima. pentru cea cu rusia, mai putin. dece ar fi vinovati rusi ca ne-au luat unele sectoare strategice, cand intrebarea ar fi „dece nu am fost noi in stare sa le administram in folosul nostru”?am confirmat proverbul cu :dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista”.daca nu le luau rusii, erau de mult taiate de investitorii strategici…romani.
per ansamblu, daca trecem de faza ca prin relatiile cu rusii ne intoarcem la comunism, priviindu-i in primul rand ca pe o piata ( ei ar putea fi o piata pt noi, nu ue, mult mai dezvoltata)ar putea iesii ceva. continui sa cred ca pantofi, mobila, confectii ar mai merge. dar de unde pantofi, mobila, confectii….
CORECT !
AI DREACU’ NEMTI, INDIENI, FINLANDEJI SI TOTI CEILALTI !
VENIRA PE PLAIUL NOSTRU SA FACA BANI ORI PROTECTIE SOCIALA ?
MAI BULA, CE TE DAI LA VALE CU MECHTELUL?
AILALTI DE PRIN GALATI SI ALTE ZONE MIORITICE AU DAT 10 CONCEDII PLATITE SI AU CONSTRUIT SPITALE?
DACA-S RUSI SUNT MAI AI DRACULUI?
IAR CREEM PROBLEME FALSE?
nemotoujours eshti varza, rushii sunt pericolul principal pentru poporul Roman!
Crezi ca nu știe ?
ZAU FRATIORU?
DAR AMERLOCII, NEMTALAII, FRANTUJII SI RESTUL?
EI SUNT VIITORUL FERICIRII NOASTRE, NU?
HAHAHAHAAHA !!!
Este cam bizar sa renunti,ca stat,la aproape 200.000 de cetateni doar pentru a te pune bine cu dusmanul.Daca dintr-un total de 555,347 locuitori,cati are Transnistria,32% sunt romani(moldoveni),31 % rusi,29% ucrainieni,etc,inseamna ca esti OBLIGAT,ca stat,sa iti protejezi cetatenii.Aici,ma refer la obligatia Republicii Moldova,nu a Romaniei.
Oricum,conflictul din Transnistria NU este un conflict intre Republica Moldova si autoproclamata Republica Moldoveneasca Nistreana,ci este si a fost,inca de la bun inceput,un conflict intre Rusia si Romania.Si noi si ei,oriunde ne vom intalni,ne vom da la glezne.Se vede din cer ca dupa semnarea acordului de incetare a focului,la 21 iulie 1992,Rusia si Romania s-au implicat major in sprijinirea celor doua tabere.Este de notorietate ca,in 2008,cand Rusia era in razboi cu Georgia,intr-o discutie dintre senatorul american Lugar,ambasadorul Taubman si Basescu,acesta din urma a amintit ca, in timpul conflictului din 1991-1992, Romania a trimis provizii si munitii partii moldovenesti si s-a intrebat care ar fi raspunsul potrivit al Romaniei pentru orice fel de provocare a Rusiei în aceasta regiune.Si pe buna dreptate,deoarece orice om normal la cap,care cunoaste istoria noastra,va fi extrem de suspicios fata de intentiile Rusiei in regiune.
Transnistria nu este Kosovo,asa cum nici Romania nu este Iugoslavia.”Zece ani m-am minţiti pe mine însumi că provincia Kosovo este a noastră, deşi aceasta este scris în Constituţie. Astăzi nu mai ajută la nimic. Preşedintele Serbiei nu poate merge liber în Kosovo, la fel ca premierul, miniştrii, poliţia sau armata” (premierului sârb Ivica Dacic, martie 2013).Ok,asa o fi,dar sa vedem ce face Romania in 2013!Marinarul a spus clar:merg in concediu in Republica Moldova,in Harghita si la Neptun.Intrebat de jurnalisti despre integrarea Europeana a RM,tot el a zis ca „UE va începe de la Oceanul Atlantic şi se va încheia la… frontiera estica ACTUALA a R. Moldova”.Asadar,Romania da de inteles Rusiei ca orice incercare a Rusiei,via Tiraspol,de a bloca parcursul occidental al Chisinaului,este derizorie.Pentru ca,si Romania,de cele mai multe ori,se adreseaza Rusiei via Chisinau.
Asadar,cine crede ca Romania va fi de acord cu formula „Teritorii contra UE”,in cazul RM,se inseala.Ucrainienii o stiu pe pielea lor,in cazul Platoului Continental,desi aveam cu ei un acord semnat in 2003,privind frontierele.
CORECT, COANE !
Foarte corect! A se vedea masurile rusesti in aceasta situatie precum si contramasurile romanesti! Gasiti in presa romaneasca si cea de peste Prut totul … 🙂 Pana in noiembrie o sa avem o vara fierbinte. Probabil vor incerca (ca si altadata!) provocarile mai vechi pe teritoriul Transnistriei, si nu doar. Si nu uitati, ca sa ajunga sa intre in posesia zonei Limasol (ramane de vazut cat de temporara este chestia asta! desi conform traditiei rusesti ce au ocupat nu prea mai restituie!) au facut un adevarat tur de forta, chestia cu datoriile Ciprului, revolta turceasca si lista probabil ca este mai lunga…
Unde a zis Basescu ca frontiera estica a UE va coincide cu granita estica a Moldovei? EL a spus ca granita UE va fi pe Nistru.
Rusia se si bazeaza pe faptul ca Moldova va interpreta situatia ca pe un santaj: „teritorii contra aderare” si ca ori se va bloca de tot aderarea ori va accepta sa adere, cu tot cu Transnistria, dar cu transnistrenii la butoanele politice.
Nu stiu despre ce abandon vorbim atat timp cat am vorbit despre optiunea de a transfera in dreapta Nistrului, poate chiar in Romania, pe romanii care vor dori sa se mute. Sa intri cu tot cu Transnistria in UE inseamna ca, pentru fiecare roman de peste Nistru sa te pricopsesti si cu 2 (rusi+ucrainei), adica vreo 330.000 din care, probabil vreo 5 nu lucreaza pentru armata sau serviciile secrete ruse.
Ii muti in dreapta Nistrului pe cei care vor UE iar, pentru protectia celor ramasi, folosesti faptul ca Transnistria are nevoie de o poarta pentru exporturile in UE (deja cu o pondere foarte mare): daca respecta drepturile romanilor de acolo, vor putea exporta in continuare in UE, prin firmele inregistrate la Chisinau, daca le incalca drepturile, radiezi firmele si-i lasi sa exporte in UE, dar pe baza de taxe vamale.
De ce crezi ca,acum 1-2 ani, la o intalnire cu ambasadorii NATO, Basescu le-a spus ca s-ar putea sa trebuiasca sa se obisnuiasca cu ideea unui al doilea Kaliningrad in Transnistria? Rusii nu vor lasa din mana Transnistria, ca sa adere la UE, decat intr-o formula in care ei sa detina controlul absolut (varianta prezentata in material).
Aceeași idee strecurată pe diverse canale, de diverși eroi bineovitori. Eroule, este adevărat că Rusia nu va renunța de bunăvoie la Transnistria. Dar ar fi un coșmar permanent ca acest spațiu, perpetuă sursă de probleme și provocări, să rămână sub controlul Rusiei. Coșmar pentru noi, pentru UE, pentru NATO. Odată trecut sub control românesc/occidental acest teritoriu disputat poate fi, în timp, asanat. Nu mai vorbesc de numărul mare de români locuitori, că asta e o altă discuție.
Totusi domnule George GMT nu inteleg ,sugerati renuntarea la o parte din teritoriile romanesti ,adica la aceea bucatica din Transnistria,si continuarea unui proces de asa zisa unire a ciuntitei Basarabii cu viitor mai mult decat incert. Din ce imi aduc aminte recent ,Moscova a activat pretentiile unei republici gagauze. Mai mult ,implanturile staliniste de dupa 1945 cu rusi si ucrainieni fac situatia si mai complicata la viitoare potentiale faramitari sub protectia deschisa a Rusiei.
Deci posibilitatea de a pierde si mai mult pentru neamul romanesc.
Ramai uimit cutreierand Ucraina si fara greseala Rusia ,si intalnesti sate cu vorbitori de limba romana in numar de milioane ,supravietuind timpului si perfidiei ucigase slave .Dar acestia nici macar nu mai stiu ca apartin unui popor,ca au o tara a lor ,o limba a lor ,ca sunt romani.Sunt sufocati mental de strainatatea ajunsa pe pamanturile lor.Isi traiesc ancestralitatea neamului in granitele propriilor ganduri ,mai precis in subconstient.
Pentru Romania actuala ,ca ultima reduta a Getiei stravechi ,vointa ,proiectul ,actiunile viitoare trebuie sa se concentreze nu la renuntarea la Transnistria ci la RECUPERAREA ei intregi ,adica a teritoriului pana la Bug si dincolo pana in Crimea ce trebuie sa revina neamului nostru stravechi care este stapanul de drept al acestor teritorii,si repatrierea tuturor romanilor deportati de muscali .Romania trebuie sa priveasca cu curaj ,incredere si indrazneala la teritoriile ce ii apartin din stravechime prin drumul deschis de eroul MARESAL ANTONESCU ,si Volvogradul sa redevina oras romanesc.
Daca ce v-am spus vi se pare greu de infaptuit ,va amintesc ca al treilea razboi mondial planificat sta sa inceapa in mai putin de un an ,si pe cenusa nedreptei Rusii ,si Germanii se va ridica Romania…
Trasnistria nu a apartinut niciodata Romaniei, si da, exact asta sugerez!
Transnistria, mai corect Bugo-Nistria a fost administrata de Romania in perioada 1940-1944, ca si compensatie pentru raptul Ardealului de Nord. Ia uite evolutia frontierelor Romaniei aici:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/RomaniaBorderHistoryAnnimation_1859-2010.gif
Transnistria a facut parte mai bine de 100 de ani din regatul Moldovei, inainte de invecinarea cu Rusia.
Pe principiul ca nu a facut niciodata parte din Romania, puteam spune ca nici Dobrogea sau Banatul si Transilvania nu au facut parte din Romania, asa-zisa Romanie trebuind practic sa ramana la granitele de dupa infiintare, la unirea celor doua principate!
Singura forma de compensatie pentru pierderea restului Basarabiei si N.Bucovinei catre Ucraina ar fi Transnistria, garantand astefel frontierele statelor existente, posibila unire cu Romania a R.Moldova putandu-se realiza in deplinatatea frontierelor sale.
Desprinderea Transnistriei de facto de R.Moldova, nerecunoscuta actualmente la Natiunile Unite, fiind consecinta a unui razboi, ar crea probleme mari si Ucrainei, care se va impotrivi pe toate caile posibile la asa ceva.
Deci R. Moldova + Transnistria este singura varianta de a nu retrasa granite in regiune… altfel se deschide cutia Pandorei pentru multe state de pe aici!
Rusiei ii convin ambele variante, adica pastrarea Transnistriei pe o pozitie de forta in cadrul R. Moldova la care sa se adauge santajul gagauz de la Comrat, fie separarea Transnistriei, ca republica ruseasca, care ii va deschide apetitul pentru zone cu probleme similare din Ucraina si din restul zonelor sale de influenta.
Singura varianta „soft” de a scoate Transnistria din zona de influenta ruseasca este aderarea R.Moldova + Transnistria la UE, intr-un singur pachet, urmand apoi sa se puna si problema unirii cu Romania, care ar putea fi discutata in alte conditii. Insa se pare ca si perspectiva europeana a R.Moldova e tot mai neclara, insa poate vom avea o surpriza in toamna (la Vilnius parca).
„Insa se pare ca si perspectiva europeana a R.Moldova e tot mai neclara, insa poate vom avea o surpriza in toamna (la Vilnius parca).”
Eu unul sunt foarte increzator ca R Moldova va semna la Vilnius acordul de asociere cu UE, mai ales dupa ultimele evolutii politice de la Chisinau.
Zarurile au fost aruncate, Germania si Rusia au batut palma deja, R Moldova in UE si Ucraina in bratele ursului, vizita de anul trecut a cancelarului Merkel a fost una de „marcare a teritoriului”, a zonelor de influenta. Dece nu a facut doamna Merkel o escala si la Kiev? pt ca stia ca nu are nicio sansa in Ucraina fara sa-i supere militar pe ivani. Rusii erau in pericol sa piarda Ucraina si Moldova dar au cazut la pace cu nemtii si au zis, luati voi Moldova, noi luam Ucraina…Rusii nu concepeau sa piarda Ucraina si Moldova dintr-un foc si nici UE(Germania) nu concepea sa piarda cele doua state asa c-au cazut la pace…Eu unul am foarteeeeeee mari asteptari dela Vilnius in ceea ce-i priveste pe fratii nostri moldoveni.
Regatul Moldovei? Nu a existat asa ceva.
@ovidiu Este adevarat ca rusii au Testamentul lui Petru cel Mare iar noi Testamentul Maresalului Antonescu,dar mi se pare prea idealista chestia cu Bug-ul si Crimeea.Intr-adevar,Maresalul Antonescu a spus in Testamentul sau ca prevede un al treilea razboi mondial, care va pune omenirea pe adevaratele ei temelii sociale si ca infrangerea Germaniei hitleriste, nu va pune capat conflictului mondial deschis in 1914.Dar cei care conduc cu adevarat Romania(nu ma refer la politicieni),stiu acest lucru.Sincer,eu nu sunt adeptul mascariciului care spune „traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”,pentru ca nu imi place sa imi denigrez neamul.Si nici adeptul Tribunului asa-zis nationalist,care cerea mitraliera pentru a face dreptate.Cred cu tarie ca Romania nu are nevoie de zurgalai si trambite pentru realizarea aspiratiilor ei.Iar din 1945,pas cu pas,in functie de conjunctura politica sau militara,Romania si-a realizat si isi realizeaza obiectivele.Am „scapat” de sovietizare si am pastrat Transilvania.Cand ai avut doi vecini ca URSS si Ungaria,nu este un lucru putin.Insula Serpilor,Basarabia,Bucovina,Cadrilaterul,Voivodina,sunt teritorii care au apartinut Romaniei.Ce trebuie facut,cand sau cum,depinde numai de noi.
Ovidiu, daca tot ne apucam sa recuperam teritoriile Getiei, n-ar fi mai bine sa recuperam Austria, Elvetia si Bavaria? Cred ca am iesi mai bine la bani :-)))))))
Lasand gluma la o parte, crezi ca Germaniei i-a convenit sa faca o reunificare cu o RDG ciuntita, fara Silezia, Pomerania si sudul Prusiei Orientale (ramase in Polonia) si fara nordul Prusiei Orientale (actualul Kaliningrad) ?
Au luat ce s-a putut in acel moment, au sprijinit intrarea Poloniei in UE, au obtinut niste compensatii pentru germanii expulzati din Polonia, la sfarsitul wwii, se va liberaliza cumpararea de terenuri in Polonia, vor mai astepta si vor vedea ce se va face pe viitor. Iar asta e Germania, nu Romania.
Daca n-avem rabdare sa mergem pe o solutie sigura, cu sprijinirea aderarii Moldovei la UE si cedam emotional, fortand alte solutii pentru care nu ne tin bracinarii, nu vom face decat sa picam in capcana Rusie care abia asteapta un pretext pentru un conflict care sa reaseze sferele de influenta in zona.
Sprijinim intrarea Moldovei in UE, fara Transnistria, crestem generatia urmatoare, lasam Transnistria si Ucraina sa se coaca si mai vedem ce se intampla. Nu suntem de aici de azi, de ieri, am mai avut experiente cu imperii vecine, iar timpul lucreaza impotriva Rusiei. Totul este sa nu facem tampenii.
Nu stiu de ce am impresia ca suntem mai mici decat credem. UE si NATO nu inseamna nimic, daca vor rusii sa dea o raita pe aici nu se baga nici dracu, poate ne dau ceva armamanet.
Singurul lucru care il opreste pe Ivan sa ne dea cateva scatoalce ar fi o uriasa lovitura de imagine” in fata vestului, atat.
Ce vorbesti Frantz??? Cei care suntem pe acest site(si nu doar!) am mancat o paine mai alba sau mai amara datorita carierei militare (in rezerva sau activi!)… Cand ai depus juramintul, ala este valabil pentru toata viata …nu pentru 2-10-15 ani… Suntem mici ca natiune, dar asta nu inseamna ca nu putem pune piciorul in prag atunci cand este nevoie… Pe moment sincer nu vad cum blocul eurasiatic isi poate face mendrele in RO…Dpdv al serviciilor secrete este alta mancare de peshte… Iar ca tehnologie militara Ivan este la ani lumina fata de Vest (vezi aterizarea lui X47B de ieri pe portavion!)… In istoria moderna razboiul de gherila a dat rezultate favorabile, armate intregi superdotate au fost pur si simplu incapabile sa gestioneze aceste conflicte asimetrice… Ca Ivan are planificata o excursie cu tancurile la Moulin Rouge de mult timp, asta nu mai este un secret de mult timp…De cucerit un teritoriu cu forta armelor este relativ usor, greul incepe dupa ce a fost cucerit acest teritoriu…
Fii sigur ca factorii de decizie au luat in calcul si o eventuala invazie ruseasca… Si sunt destui ofiteri /subofiteri activi sau inactivi capacitati sa duca actiuni de gherila pe teritoriul romanesc…Ceea ce ai scris dovedeste cat de putin cunosti sistemul national de aparare..
Foarte bine spus Danny: Juramantul il depui pe viata, nu doar pe perioada cat porti uniforma! Din pacate multi nu stiu, sau se fac ca nu stiu asta.
@ Dany & George GMT
Juramantul este doar un gest simbolic. A iti apara tara inseamna a iti apara familia, casa, prietenii. Este un fapt NATURAL si OBLIGATORIU pt fiecare roman cu un minim dram de constiinta si barbatie.
BRAVO, Jimmy !!!
Il depui atunci cand te nasti, ar fi trebuit sa scriu…
Aha, bine spus te pricepi ce sa zic, nu ca mine. Am doar o nelamurire, daca pe fondul unei crize” in Transnistria sau oriunde asa de pretext….. ne scapa Ivan cateva rachete peste infrastructura, pe langa faptul ca iesirea noastra la mare ar mai face exact 2 parale, zi-mi si mie matale care ai mancat mai multa paine, cum raspunde Romania????
Din evul mediu in care suntem acum, o sa ajungem in epoca de piatra, asta ca sa vezi ca oricand se poate mai rau.
O sa-i facem praf pe forumuri sunt sigur, da ma refer in viata reala….
Tu crezi ca rachetele alea zboara asa de capul lor, cum vine un zabauc gata apasa pe butonul nuclear??? Decizia de lansare a rachetelor nucleare rusesti ai apartine doar lui Putin… si asta stie ca in secunda doi de cand a apasat pe buton in maxim 30 minute Rusia incepe sa se transforme in desert nuclear… Adevarat ca si ceilalti sunt tot pe acolo… Armele nucleare au fost create pentru descurajare nu pentru lupta…Ca unul ca Rogozin sau alt adept al lui Dughin isi doresc si ei macar sa atinga valiza nucleara, asta este alta poveste… Fii sigur cand se va lansa o racheta nucleara impotriva Romaniei deja soarta globului este pecetluita… de fapt orice razboi mai mic sau mai mare pe glob ce implica utilizarea armamentului nuclear are ca efect final distrugerea umanitatii… Si asta o stiu sigur toti politicienii mai mici sau mai mari… Ai vazut tu incepand din ’45 (daca te referi la armament conventional)si pana in prezent ca rusii au atacat fatis o singura tara care avea stationate trupe NATO??? Ma indoiesc! Ca serviciile secrete rusesti au jucat cum au vrut ele asta este alta problema…vezi Turcia, vezi Egipt (apropo recent au anuntat ca acorda sprijin economic Egiptului…. 🙂 )
Alt copil, unde am scris eu de rachete nucleare? Ii trebuie Rusiei bomba atomica sa ne puna pe butuci?. Tocmai despre asta e vorba, ar declansa SUA un razboi nuclear de dragul Romaniei?
@Kazan –>> „O sa-i facem praf pe forumuri sunt sigur” -internetul a constituit creuzetul in care s-au copt ultimele evolutii pe scena mondiala… De ce crezi ca „tovarasii” din China pun restrictii pe internet in zona lor? Pentru ca sunt stat totalitar in primul rand…Incearca sa iti imaginezi cum ar fi daca 500 de milioane de chinezi ar incepe sa injure puterea de la Beijing pe forumuri… Rusia face la fel, in momentul cand au scapat haturile vkontakte (un facebook rusesc!) au inceput sa-l sicaneze pe creator… Asta nu inseamna ca serviciile speciale rusesti nu au luat caimacul de pe vkontakte…Deocamdata avem acces la informatie datorita tehnologiilor vestice, daca rusii ar fi fost castigatori in cursa internetului (acum vreo 20-25 de ani!) fac pariu ca si acum vorbeam cu telefoane fixe…
@Kazan… am explicat cat se poate de clar despre un ipotetic atac rusesc la adresa Romaniei fie el nuclear sau cu arme conventionale… Reciteste te rog ce am scris… Tu ai scris „ne scapa Ivan cateva rachete peste infrastructura”, eu ti-am dat replica si pentru varianta nucleara cat si pentru rachete conventionale… Ca tine spunea si ILICI in niste convorbiri particulare legate de razboiul din Transnistria …”Vreti sa ne cucereasca rusii in 4 ore???” Si uite asa o sa intre in istorie ca presedintele care a avut Unirea in mana si nu a facut-o pentru ca este un individ fricos inainte de toate. Basca mineriade, lovituri de stat mascate, distrugerea economiei nationale…
ne scapa Ivan cateva rachete peste infrastructura,
.
CARE INFRASTRUCTURA?
@Kazan…ca tot erai in dubii privind angajamentele SUA fata de Romania….
*************************************************************************************
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15176464-pentagonul-anuntat-numele-firmei-care-construi-sistemul-aparare-antiracheta-deveselu.htm
*************************************************************************************
TOTUL DEPINDE DE CUM SE DISCUTA SI DACA STIM CU ADEVARAT CE VREM.
DATUL ASTA IN BARCI – II AJUTAM ECONOMIC, DAR NU NE SPUNEM CUVANTUL POLITIC, NU FACE DECAT SA DEA APA LA MOARA JAVRELOR CARE VOR LUCRURILE INCURCATE.
BULA FRATE, VREAU SI EU SA STIU DE UNDE AI INTELES TU CA RUSIA NU-I DE ACORD CU O UNIRE.NICI AGERPRESUL NU ARE VREO CHESTIE DE ACEST GEN IN VREUN COMUNICAT,NICI VOCEA RUSIEI SAU RADIO CHISINAU.
EU PAREREA MI-AM SPUS-O ZILELE TRECUTE AICI SI O SUSTIN:
http://suntemromania.blogspot.ro/2013/07/145uraaa-rusia-prietena-noastra-ne-lasa.html
GEORGE, CE DRACU’FAC, NU POT URMARI PUBLICARILE SI COMENTARIILE, NU AM FEED !
CE S-A DAT PESTE CAP?
ovidiu..pai pe logica asta tre sa recuperam teritorii din Punjab (conform unor teorii pana acolo au ajuns triburi getice) pana in Italia (conform altor teorii triburile traco-getice au fondat Roma) deci? sa ne concentram pe recuperarea Basarabiiei Bucovinei de nord si Bugeacului ar fi realist.
BUGEACUL…NU STIU CUM MAI SCAPA DE SUB UCRAINA.TRIST RAU…
@nemotoujours Vecinii nostri „cuminti”,din toate punctele cardinale,au o vorba cuu care adorm si se trezesc:”Romania te iarta,dar nu te uita”!
Este bine ca OMV si Exxon au gasit gaz
NU ZAU, EI AU GASIT?
DUPA CERCETARILE FACUTE DE INSTITUTELE ROMANESTI IN ANII 70-80?
AICI A FOST CEA MAI MARE MAGARIE POSIBILA : IN CATEVA LUNI , IN AREALUL IMENS AL UNOR APE TERITORIALE, AU SI DESCOPERIT GAZ !!!
A, AM UITAT!
VENISE MOS CRACIUN CU HARTA GEOLOGICA SI A ZACAMINTELOR…
S-O LASAM MOARTA, OMV A PROFITAT DE ACCESUL LA DOCUMENTELE PETROM SI CA SA NU BATA LA OCHI A FACUT UN JOINT-VENTURE CU EXXON, MAI ALES CA OMV ESTE PARALEL IN EXTRACTIA DE GAZ MARINA.
DA-ONCOLO, CA-I CU OCHI SI CU SPRANCENE!
nemo..tu chiar crezi ca ivan ne lasa sa ne unim..asa, fara conditii si ‘anexe secrete’ semnate cu terti peste capul nostru? una din ele ar fi ‘neutralitatea-iesirea din nato’ o capcana ruseasca in care se prind toti naivii..
IOANE…,RUSIA NU VA CERE NICICAND IESIREA DIN NATO, ESTE O CERERE ASA DE AIUREA INCAT NU ARE ROST S-O DISCUTAM.CA NE VOR CERE ALTE CHESTII, DEJA AU FACUT-O SI VEZI CA MAI SUS AM PUS UN LINK UNDE ESTE PAREREA MEA DE CAND INCA DELEGATIA ESRA LA MOSCOVA.
Nu stiu de ce,dar oricat incerc sa imi amintesc,nu tin minte sa fi existat pe lume vre-un imperiu vesnic.Tot asa si cu Rusia.Momentul lor de „glorie” s-a numit URSS.In prezent,marea lor problema se numeste CHINA.In Consiliul de Securitate al ONU,parca sunt doi frati.Sau un fel de „gigi-contra” tuturor.Tin minte ca asa au fost si cu Germania lui Hitler.Au impartit toata Europa.Dar si cand s-au certat,apoi sa te tii bine frate!Dar acuma,aia mici cu ochii oblici,si-au amintit ca Siberia a fost candva in mare parte a lor.Iar aia mici cu ochii oblici mai au ei niste verisori prin zona,tot asa,dupa chipul si asemanarea lor,cu care mai au de incheiat niste socoteli.Iar acesti verisori ai celor mici cu ochii oblici,ii tot repeta lui Ivan ca Insulele Kurile nu ar fi ale lui.Asadar,Ivan nu e tocmai fericit cu astfel de vecini.
In concluzie,daca Romania stie ce si cat sa ii ceara Rusiei,dar sa ii si ofere,Ivan va fi mai mult decat fericit sa aiba liniste in zona aceasta.
ps
iote cum vad eu situatia ;3 variante;1 referendum national in ‘Rep Moldova’ pe tema unirii referendum national in Romania (pe tema unirii) referendumuri locale in Bucovina si Bugeac (pe tema data), sprijin politic din partea UE, sustinere militara masiva din partea nato (asa vedem si cum ne ‘sprijina’ Bruxellex-ul.. si multi vor cadea in depresie..). 2. prin NOI INSINE (politica ‘agresiva’ unionista, (sprijin economic si politic total acordat Basarabiei) 3 prin razboi (asteptam ww3 sau ceva regional..)..alte variante nu-mi rezulta.
Din pacate primele 2 variante nu prea le vad realizabile, iar a-3-a sper sa nu se intimple in conditiile in care SUA bate in retragere din europa de est si Rusia este intr-o revenire de forma.
@ion Fii sigur ca numai prin noi insine.NATO nu se va implica pentru ca Ungaria si Bulgaria vor face tot posibilul(desigur,nu pe fata),ca Romania sa isi franga gatul intr-un eventual conflict.Dar Romania trebuie sa faca tot posibilul ca in regiune sa nu mai existe un eventual conflict.Si exact asta si facem acuma.Oricum,unirea cu R.M. se va realiza.Ca nu este bine sa il superi pe Ivan,au vazut-o georgienii.
„Trecerea peste circul ecologisto-gazpromist al mitingurilor impotriva gazelor de sist si demararea in forta, dar sub control strict de mediu, a explorarilor si exploatarilor.”
Eu sunt de acord cu explorarile pentru a vedea ce avem exact si cat de exploatabile sunt zacamintele.
Insa mai usor cu eroismul asta. Romania nu trebuie sa devina cobaiul UE in materie de gaze de sist, nici mama ranitilor care trebuie sa ajute Europa de Vest sa nu mai fie dependenta energetic de importurile de gaze din Rusia! Aceeasi Europa de Vest care nu ne lasa sa ne folosim propriile gaze la pret mic pe plan intern! Aceeasi Europa de Vest care ne-a dat cu flit in cazul Nabucco desi noi cred ca am fost printre cei mai vocali si loiali in acest proiect.
Occidentalii stiu foarte bine ca exploatarea gazelor de sist intr-o Europa cu densitate mare a populatiei nu e o chestiune asa de simpla cum o prezinta unii activisti. Poate se gandesc totusi ca daca tot depopuleaza Romania niste fracturare hidraulica nu strica?
Procedura hracturarii hidraulice e folosita in Romania de 40 de ani, la exploatarea gazelor conventionale.
Sper ca n-ai inteles ca le vom da gaze europenilor ca Maica Tereza. Vom vinde unde vom obtine preturi bune si avantaje politico-economice.
„Vom vinde unde vom obtine preturi bune si avantaje politico-economice.” :)))))
Foarte tare asta, hai sa te intreb, de ce nu facem asta chiar acum cu gazele si cu petrolul? De ce liutrul de benzina e 6 lei in Romania, exact la fel cu pretul din tarile unde nu exista un gram de petrol? De ce trebuie sa exportam gazum romanesc ieftin in conditiile in care productia nu acopera nevoia in terna, in schimb dupa ce il dam ieftin la vestici, importam foarte scump de la rusi ca sa ne ajunga?
Porcaria asta cu gazele de sist e un praf in ochi si la fel ca si cu Rosia Montabna, romanii se aleg cu poluarea si vesticii cu banii. Pe forumul asta ori sunt multi postaci ori sunt multi naivi…
In primul rand ca exista un colos numit „Gazprom” care are in proprietate destul de multe actiuni OMV care sa ii permita accederea la documente Petrom si nu numai. Asocierea asta cu Exxon e pentru ca probabil trebuia sa nu bata la ochi faptul ca pana la urma vom plati cu 500 $/mia de mc pentru gazul extras din Marea Neagra, fie ca e gaz natural sau H2S. Redeventele platite statului roman de aceste firme sunt bune de prafuit electoratul.
Nu stiu daca Bratianu chiar a pus in practica acea maxima celebra care i-a fost atribuita („Prin noi insine !…”) la vremea respectiva, dar a concesiona totul si a vinde totul unor firme straine pentru ca „statul este un prost administrator” este o gluma la fel de macabra ca cea cu „colosii industriali – niste mormane de fier vechi”.
Au ajuns mormane de fier vechi dupa ce a fost lansata sintagma de catre Petre Neulander (aka Roman – vezi sa nu !…).
In anii ’80 au fost facute multe studii in foarte multe domenii si s-au lansat numeroase santiere de infrastructura cu rol dublu (civil si militar) care au fost abandonate la ordinul altui mare neroman Ion Ilici Iliescu (sa-i fie mai curand tarana usoara !)
Rusii nu ne vor invada pentru ca nu mai au ce. E mai usor sa cumperi la pret derizoriu, decat sa intri cu armata. Ii costa mai ieftin din toate punctele de vedere. Noi aproape nu mai avem ce vinde. Probabil ca peste 20 de ani Romania va mai fi doar cu numele a romanilor in ritmul asta. Romanii vor pleca sa munceasca prin europa (special am scris asa …) si se vor vantura de la Ural la Atlantic. In timp altii vor veni sa se stabileasca prin zona Carpatilor si va fi dreptul lor pentru ca au cumparat tot ce se poate cumpara. Sa ne fie de bine. Poate vor fi mai romani decat am fost noi in aceste momente.
Problema nu este ca ar trebui sa nu vindem ci ca ar trebui sa invatam mai repede sa folosim ce am avut si ce mai avem inca in posesie.
Nu poti crea o armata dotata si o infrastructura fara sa ai in spate niste producatori de plus-valoare de anvergura. Noi i-am dat la fiare vechi. Chestia asta cu economia libera e o gogorita pe care nici „cele mai capitaliste state” (Germania, Franta, Marea Britanie, Suedia) nu o aplica. De ce ar aplica-o Rusia sau China ? Las’ ca o aplica Romania ! si uite unde am ajuns.
O tara condusa responsabil isi PROTEJEAZA producatorii de plus-valoare interni prin taxe vamale de PROTECTIE si fac reduceri acolo unde produsele de necesitate nu pot fi produse intern. De ce ? Pentru ca intrarea pe orice piata cu produse concurentiale se face cu pret de dumping. Ruinez concurenta si apoi ridic preturile cat imi convine, daca eu am ajuns sa dictez oferta.
Sa va fie clar ca gazele de sist sau din Marea Neagra (inclusiv H2S) nu mai apartin Romaniei si nici romanilor. Teoretic orice zacamant potential a fost dat in administrare catre PETROM care intre timp este detinuta majoritar de catre OMV, care intre timp este detinuta majoritar de GAZPROM. Asadar … orice gaze exploatabile de pe teritoriul romanesc se extrag doar cu incuviintarea Kremlinului.
Daca interesele Moscovei sunt sa imparta resursele Romaniei cu altii atunci o vor face, dar nu cred ca le vor imparti cu romanii. Noua ne dau REDEVENTE adica 2 % din valoarea gazului, petrolului etc. cu care il vinde firma in posesia careia se afla sondele. NU ESTE VORBA DE VALOAREA DE PIATA REALA ! Firma care face extragerea NU VINDE LA VALOAREA DE PIATA ci mult sub valoarea pietei (cat sa isi acopere cheltuielile + un minim de profit) unui intermediar (de obicei detinatorului pachetului majoritar de actiuni) care NU MAI ARE NICI O OBLIGATIE DE PLATA A REDEVENTELOR ! cand revinde ceea ce a cumparat .
Asadar dragilor nici rusii si nici vesticii nu ne iubesc, dar nici nu ne invadeaza. LE APARTINEM DEJA !
@Dorian Tinculas Presupunand ca ai in curtea casei o bicicleta superba,in valoare de 300 de lei si de-o parte si de alta a casei doi vecini lacomi,nu e mai bine sa faci cu ei o intelegere,cu acte in regula ca le-o dai in chirie la amandoi,dou zile pentru 100 de lei de unul?Oricum ti-o vor fura daca nu ii lasi sa se dea si ei cu ea.Daca nu ai observat,tinand cont de proportii si de imprejurari,Romania face cu gazul exact ce a facut China cu Hong-Kong-ul.Fara Hong-Kong,China era si acuma un stat in curs de dezvoltare.Tot asa si Romania:Ca sa aiba liniste,ca sa se poata dezvolta,ofera „baietilor mari”,pentru cativa ani,cate o jucarie(gaze,aur,petrol,etc),ca sa aiba cu ce se juca aia,dar asigurandu-se ca nu i-o strica si nu i-o uzeaza prea tare.Te asiguri LEGAL ca jucaria ramane a ta,baietii iti platesc pentru ea,asadar nu mai ai motive sa te temi de hoti.Cat timp Gazprom,OMV,EXXON,etc,au interese si PROFIT aici,Romania va avea liniste.Putea GAZPROM sa apartina si martienilor,nu rusilor.Cat timp aia sunt destul de mari si tari,nici dracu nu se baga pe terenul lor de joaca.
PENTRU MOMENT GAZPROM A CUMPARAT ACTIUNI DOAR DE LA OMV STATII-DISTRIBUTIA.
OMV SI-A MANIFESTAT INTENTIA DE A PASTRA EXTRACTIA SI PRELUCRAREA.
SA NU MERGEM MAI DEPARTE CU CERTITUDINI CARE INCA NU EXISTA.
CE VOR FACE ASTIA DOI MAI TARZIU…VA FI O SURPRIZA IMENSA !
CEEA CE VAD CA NU SE OBSERVA ESTE CHESTIA CEA MAI GRAVA: CA DE-A LUNGUL INTREGII NOASTRE ISTORII VESTUL SI ESTUL SE UNESC PESTE CAPUL NOSTRU PENTRU A NE-O TRAGE LEGAL, IAR NOI…SUNTEM „FIDELI” CRETINESTE VESTULUI !!!!
PARCA AR FI PACTUL RIBBENTROP – MOLOTOV REEDITAT !!!
IN LOC NOI SA FIM MEDIATORI, LA MIJLOC, NE ARUNCAM IN FATA URA FATA DE RUSI SI VAI MAMA CE NE-AU TOT FACUT EI SI UITAM DE CE NE-AU TRAS-O PERIODIC VESTICII IN EGALA MASURA !
DE CE BUCOVINA ESTE IN UCRAINA????????
NU O POSEDASERA AUSTRIECII INAINTE????
BAI FRATE, ISTORIA ASTA ORIENTATA CU RAUL SPRE EST NE DUCE DE RAPA !
@nemotoujours Drept si corect spus.Dar daca Estul si Vestul s-au unit peste capul nostru si,nu doar odata,s-au jucat de-a razboiul in curtea noastra,iar curtea a ramas tot a noastra,desi ne-au cam mutat gardul la gradina,facand-o mai mica,inseamna ca bunicii si strabunicii nostri au stiut cum sa fereasca sau sa se apere si de Est si de Vest.La randul nostru,ar trebui sa avem relatii amicale si cu unii si cu altii.Mai greu ne este cand ei se cearta.Momentan,arta diplomatiei externe nu este un atu’ pentru Romania.
IN SFARSIT AI PUS PUNCTUL PE I.
IN PERIOADA 1865-1916 SI APOI 1919 – 1940 AVEAM DIPLOMATI PATRIOTI CARE AU STIUT SA JOACE „PRISTANDA” EXCELENT.SI MAI SI TINEAU CU TZARA.
ACUMA…NICI MACAR UN DRAM DE INTENTIE NU AU CURAJUL SA MANIFESTE, DARAMI-TE SA ACTIONEZE HOTARAT.
Asta cu Gazprom fiind actionar la OMV este o legenda urbana. Gazprom este proprietarul la 0 actiuni OMV. Cei mai mari actionari ai OMV sunt guvernul austriac cu aproximativ 30% si un fond de investitii al guvernului Abu Dhabi cu aproximativ 25%. Restul actionarilor (cu o participatie de un minim de 0,1%) sunt o serie intreaga de banci, banci de investitii, si fonduri mutuale din SUA si Marea Britanie cat si banci austriece precum Reifeisen si Volksbank. De unde pana unde Gazprom si actionar majoritar la OMV?
Da, da nu despre asta e vorba. Despre controlul OMV prin actiuni ci tocmai prin bancile comerciale austriece de care pomeneai. Acum 4, 5 ani se constatase ca capitalul austriac era de trei ori mai mare decat PIB-ul! Uluiti, l-au luat la bani marunti si au constat ca cresterea era pe seama infuziei de capital rusesc in sectorul bancar. Rusii cumparau banci si instrumente financiare justificand cumpararea de filiale prin nevoia de a creste competitivitatea propriului capital asociindu-si numele cu banci de traditie, recunoscute in Europa. Ca nu-i decat o operatiune masiva de marketing si reclama pentru dolari rusesti. Daca ei controleaza banca de investitii a OMV-ului atunci controleaza politica firmei. S-a speculat foarte mult atuncea pe tema asta si subit, dintr-odata, au disparut orice informatii de presa pe subiect. Cam suspect. Pe de alta parte, nimeni nu stie ce politici pe termen lung are in vedere OMV-ul cu adevarat. Daca au facut alianta cu Gazprom nu o sa aflam din presa. Dar o alianta de acest gen ar explica comportamentul in cazul Nabucco. Si ar confirma parerea mai veche, ca Putin si Merkel si-au impartit Europa de est.
O alta legenda urbana care este usor de demontat. Daca ne uitam la Volksbank si Raiffeisen, care au fiecare participatii de circa 1% la OMV, nici una dintre ele nu au nici un fel de actionariat rusesc. Si aici guvernul austriac si are participatii destul de mari la care se adauga inca o data instiutii financiare din USA si UK si chiar International Finanace Corporation, subsidiara a Bancii Mondiale. In cel mai rau caz rusii au cumparat hartie comerciala emisa de aceste banci (corporate bonds), dar asta nu iti da niciun fel de control asupra bancilor…in caz de insolventa astia primesc niste bani inapoi prin vinzarea activelor in timp ce actionarii de obicei raman cu buza umflata. Iar actionaritul filialeor din Rusia (cel putin la Raiffeisen) este banca mama in proportie de 100%. Deci ce controleza rusii pana la urma?
Habar n-am! Dar criza actuala nu e economica. De supraproductie. E financiara! Nu sunt fonduri pentru investitii, investitile au scazut peste tot. Si vin rusii cu bani cumparand bond-uri. Si subit orice ancheta jurnalistica este stopata. E cam suspect. Daca nu aproape straveziu. Or fi doar zvonuri cum zici tu dar e imposibil sa nu-ti pui intrebarea asta. Prea le iese totul. Pe urma daca Merkel si Putin si-au impartit sud-estul european trecand peste americani atunci ce vedem acum este aplicarea intelegerii. Fara Nabucco in peisaj, Gazprom ramane fara concurenta, iar South-stream nu va trece pe la noi! Poate ca suntem lasati prada lui Merkel! Na, ca iar speculez…
Nu este o criza financiara este o criza a prostiei. Nabucco nu s-a realizat pentru simplul fapt ca au fest prea multi sefi si nu destui indieni. Frau Merkel a cazut de acord cu Gospodin Putin in privinta gazelor, dar cu petrolul satu prost pentru ca Rusia a decis sa exporte mai mult catre Chiana, iar Europa in general a apelat la SUA ca sa elimine aceasta eficienta, numai ca SUA nu prea vinde petrol curd ci mai de graba produse distilate, in special motorina. Acum da si Gazporm o fi un mare monopol este pentru cei din Europa de Est, cei din vest au surse de gaze mult mai variate cum ar fi Norvegia, Algeria, Libia si Qatar, deci pe aia Gazprom nu prea are cum sa-i stranga cu usa. In afara de asta Gazprom si-a risipit rezervele de bani pesin pe tot felul de prosteli cum ar fi banci rusesti, retele de televiziune si investitii imobiliare destul de dubioase pe la Londra si Paris, in timp ce productia lor de gaze continua sa scada; deci au investit un mare rahat in infrastructura de productie si in explorare. Se vaitau acum un an in uram ca Exxon le-au dat cu flit cand au abandonat proiectul Shtokman. Restul de chestii cu avanposturi de servicii secrete si baze aeriene mai mult sau mai putin existente prin Cirpu sunt povesti de proasta calitate.
ALEX:
Asta cu Gazprom fiind actionar la OMV este o legenda urbana. Gazprom este proprietarul la 0 actiuni OMV.
.
CAND NU STII, MAI BINE TACI.
OMV AUSTRIA ESTE UNA, OMV-PETROM PRELUCRARE ALTA, OMV-PETROM EXTRACTIE ALTA IAR OMV DISTRIBUTIE COMPLET ALTA FIRMA SI MANCARE DE PESTE.
GAZPROM A CUMPARAT SI CONTINUA SA CUMPERE ACTIUNI LA OMV DISTRIBUTIE SI ESTE VB DOAR DE STATIILE OMV SI NU OMV-PETROM !!!!
MACAR ACUM AI INTELES?
@nemotouhours Nu crezi ca ar fi mai bine sa bagi matale un ochisor pe rapoartele anuale sau cele trimestriale ale OMV sa te lamuresti inainte sa vorbesti despre actionariatul OMV? OMV se tranzactioneaza pe mai multe piete de capital strict sub egida OMV AG. Astia sunt actionarii OMV plus statul austriac si cu fondul de investitii al guvernului Abu Dhabi:
ame Shares
Held % Total
Shares Held Shares
Change % Chg from
Prior Port % Total
Assets Date of
Portfolio Star Rating
First Eagle Global A 3,857,199 1.18 0 0 0.43 04/30/2013
First Eagle Overseas A 2,047,932 0.62 0 0 0.72 04/30/2013
Vanguard Total Intl Stock Index Inv 698,396 0.21 49,598 7.64 0.03 03/31/2013
GMO Intl Intrinsic Value III 628,863 0.19 -15,779 -2.45 0.30 02/28/2013
iShares Dow Jones Intl Select Div Idx 501,014 0.15 0 0 1.12 07/12/2013
CREF Stock 431,785 0.13 49,289 12.89 0.02 05/31/2013
LSV Asset Mgt Intl Lg-Cap Val Eq 333,000 0.10 0 0 1.70 06/30/2013
GMO International Core Equity III 336,176 0.10 -303 -0.09 0.32 02/28/2013
AST International Value 254,600 0.08 0 0 0.54 05/31/2013
Vanguard Tax-Managed Intl Adm 207,277 0.06 15,982 8.35 0.06 03/31/2013
Vanguard European Stock Index Inv 198,350 0.06 2,815 1.44 0.08 03/31/2013
iShares MSCI Austria Capped 183,768 0.06 -1,950 -1.05 13.57 07/05/2013
Principal Diversified Intl R2 172,378 0.05 172,378 New 0.18 05/31/2013
DFA International Value I 160,552 0.05 -13,116 -7.55 0.12 04/30/2013
Vanguard Developed Markets Index Inv 168,849 0.05 7,523 4.66 0.05 03/31/2013
SIIT World Equity Ex-US A 148,939 0.05 148,939 New 0.11 05/31/2013
DFA International Core Equity I 136,604 0.04 0 0 0.08 04/30/2013
Fidelity Spartan International Index Inv 133,560 0.04 0 0 0.06 05/31/2013
Wellington Opportunistic Equity 135,398 0.04 -28,050 -17.16 0.29 03/31/2013
First Eagle Overseas Variable 120,698 0.04 0 0 0.90 04/30/2013
irst Eagle Investment Management, LLC 6,061,402 1.85 0 0 0.51 04/30/2013
Ringturm Kapitalanlageges.m.b.H. 2,632,737 0.83 58,000 2.25 8.33 05/31/2013
SKAGEN AS 2,867,950 0.65 725,950 33.89 1.44 06/30/2013
Government Pension Fund of Norway – Global 2,607,285 0.80 1,112,439 74.42 0.01 12/31/2011
BlackRock Fund Advisors 1,476,734 0.46 -1,950 -0.13 0.11 07/12/2013
Vanguard Group, Inc. 1,371,895 0.42 46,935 3.54 0.04 03/31/2013
Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co., LLC 1,103,286 0.34 8,429 0.77 0.27 02/28/2013
Raiffeisen Kapitalanlage-G.m.b.H. 973,116 0.29 -49,182 -4.81 1.42 04/30/2013
Pioneer Investments Austria GmbH 958,400 0.30 14,300 1.51 8.18 03/31/2013
Legal and General 1,130,010 0.35 -6,539 -0.58 0.01 11/30/2012
Templeton Asset Management Ltd 788,429 0.24 -2,426 -0.31 0.96 03/31/2013
ValueInvest Asset Management S.A. 714,453 0.22 -66,326 -8.49 2.14 06/30/2013
Swedbank Robur Fonder AB 674,407 0.21 -60,011 -8.17 0.26 06/30/2013
HBOS Investment Fund Managers Limited 689,800 0.21 650,685 1,663.52 0.84 03/31/2013
Prudential Investments LLC 574,231 0.17 73,897 14.77 0.09 05/31/2013
ID-Sparinvest A/S 580,981 0.18 -40,962 -6.59 1.64 06/30/2013
HSBC Global Asset Management (France) 544,807 0.17 -5,292 -0.96 1.35 05/31/2013
SNS Beleggingsfondsen Beheer B.V. 565,627 0.17 129,267 29.62 0.54 03/31/2013
LBBW Asset Management Investment GmbH 437,917 0.13 0 0 2.10 04/30/2013
TIAA-CREF Investment Management LLC 446,421 0.14 48,841 12.28 0.02 05/31/2013
Ce incerci tu sa spui este ca daca OMV este actionar la anumite companii cum ar fi de exemplu Petrom, asta ar face statul roman actionar automat la OMV. Nimic mai fals. Statul roman este actionar la Petrom si atat. Hai sa te lamuresc acum si la chestia asta cu OMV Distribuitie. Aceleasi rapoarte, daca le-ai citi, te-ar informa ca OMV a vandut anumite active (a se citi benzinarii aici) catre NIS Petrol din Serbia care este controlata de Gazprom. NIS Petrol a cumparat reteaua de distributie a OMV din Bosnia si aproximativ 60 de benzinarii OMV din Romania (o tranzactie care nu s-a finalizat inca). Deci a avut loc un schimb comercial: bani pesin contra unor active care in momentul de fata nu mai au nimic de a face cu OMV si care sunt proprietatea NIS Petrol/Gazprom si nu a OMV. Deci cum stam cu actionariatul OMV? Nu mai compara merele cu perele. Informeaza-te putin intante sa faci declaratii care nu pot si suportate de informatii clare.
De acord cu tine! Ceva asemanator au facut si in Cipru…Si sa nu uitam ca Viena a fost avanpostul serviciilor secrete rusesti in Europa…Dupa cum ai observat in cazul bazei din Limasol nimeni din Europa nu a zis un cuvant…
Un aspect cu care nu sunt de acord in acest articol: faptul ca deschiderea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda cu investitii si tehnologii chinezesti va face ca 2 reactoare sa aibe un tip de tehnologie si celelalte 2 un alt tip. In 2011 China si CANDU au semnat un acord de colaborare pentru compatibilizarea tehnologiilor. Vom putea beneficia de investitiile chineze pe tehnologie CANDU. Si nu vom fi dependenti de importuri din China, ci de aceleasi tehnologii si echipamente produse in tara.
Chinezii vin doar cu banii. N-avem nevoie de altceva.
corect, dar marele nostru conducator de la cotroceni incearca sa ne sperie ca venirea chinezilor ne va pune in genunchi in fata lor. Si din pacate vad ca spusele lui idioate sunt preluate fara a fi verificate si de altii, poate itentionat, poate fara sa-si dea seama.
@Patriche Mihai Robert Ai dreptate,dar eu cred ca in momentul in care ne-am hotarat sa ii alegem pe canadieni pentru Reactoarele de la Cernavoda,Romania nu a facut aceasta alegere cu inima sau cu punga,ci a ales cu capul.I-am ales pe canadieni,adica pe verii aia jumatate ai lui Jack si Sam si cealalta jumatate ai lui Pierre.Si asta a fost acum cativa zeci de ani.Cand ma uit la actualul context politico-militar global,nu mi se pare o idee prea rea.
A fost o idee buna. Alegerea CANDU se inscria in conceptul general de independenta energetica. CANDU merge cu uraniu natural, nu cu uraniu imbogatit.
Eu nu am spus ca a fost o idee rea. Eu combat doar afirmatiile false si rau intentionate care spun ca implicarea chinezilor va duce la un conflict al tehnologiilor.
„Cadoul” ala chinezesc este destul de otravit din pacate… Tehnologia chinezeasca implica multe aspecte care pot deveni periculoase la un moment dat…Uraniul imbogatit provoaca multe neplaceri multor cancelarii care la prima vedere nu poseda arme nucleare. Face parte din ofensiva ruso-chinezeasca asupra UE…. Cam la fel au facut si cu Grecia… Acele 10 miliarde € investitii cu care se lauda guvernul Ponta in urma celor doua vizite in China si Rusia (vezi Vocea Rusiei) sunt bani care vor creea dependenta mai tarziu… Daca Rusia dorea sa ne ajute cu adevarat nu distrugea Mechel si altele… Mai are un as in maneca… uzina de aluminiu de la Slatina… Chinezii doresc sa se infiltreze peste tot…ai gasesti incepand de la Murmansk si terminand cu Canada, de la Polul Nord pina la Polul Sud….Daca voia bani, Ponta gasea destui in Romania… vezi banii necheltuiti din fondurile nerambursabile primite de la UE…. Personal inclin sa cred ca au fost semnate cel putin doua tratate secrete in urma celor doua vizite…
Orice „cadou” politic sau economic venit din strainatate (de oriunde) este otravit intr-un fel sau altul. Cu ce este mai buna o dependenta fata de alta? Cu ce este mai buna dependenta fata de UE sau SUA in comparatie cu dependenta fata de Rusia sau China? Toti cei de care depinzi fac acelasi lucru si asta e de cind e lumea. Te jupoaie de tot ce ai. Doar metodele difera. In ceea ce priveste turneul in asia, pai e clar ca ce se vede e doar virful icebergului. Toata aceasta actiune este invaluita in secretomanie incepind cu vizita lui Nikolai Patruşev si a lui John O. Brennan la Bucuresti si terminind cu vizita lui Corlatean la Moscova.
Daca am semnat un tratat cu UE / NATO mi se pare normal sa fim legati dpdv economic cu tari din acest tratat… In alta ordine de idei sincer eu nu vad tehnologia chinezeasca in materie de reactoare nucleare la un inalt nivel… Si rusii se laudau acum ceva timp ca au facut un supercalculator …. Procesorul era un Intel, hdd de la chinezi…ram de nu stiu unde… :))) Deocamdata priveste putin la politica UE/ SUA… Deja sunt luate deciziile privind „intoarcerea” investitiilor din China…Cu alte cuvinte se incearca revitalizarea industriei si probabil se va interzice sub o forma sau alta externalizarea productiei in alte state din afara acestor aliante….In alta ordine de idei…fundul in doua luntrii de cele mai multe ori aduce dezavantaje… Drumul spre Vest al Ro nu trebuie sa treaca prin China si nici pe la Moscova… Cu cat mai putini yuani sau ruble in economia romaneasca, cu atit mai bine. Un politician de calibru poate decide mult mai usor decat atunci cand are patentul langa testicule…Sincer … urasc orezul! 🙂
@Dany
Singura oferta serioasa de centrale nucleare tip PWR (care merg cu uraniu imbogatit) a fost din partea Frantei. Dar Romania nu isi poate permite sa sustina doua filiere.Poate daca vom ajunge precum Coreea de Sud 🙂
De acord cu tine!
De unde e ideea asta ca vom lua tehnologie chinezeasca sau ca vom face reactoare nucleare chinezesti? Eu inteleg ca poporul prieten si frate chinez vine doar cu banii, tehnologia si reactoarele vor fi aceleasi pe care le-am facut noi dupa tehnologia si proiectul canadian. Nimeni nu da o astfel de capacitate pe mana unor straini, oricat de prieteni sunt, cu astfel de chestii nu e de joaca
Rusii pot sa se duca invartindu-se cu suturi in dos. Pana nu se rezolva probleme istorice dintre noi nici nu avem ce discuta cu ei. In schimb chinezii sunt pe val, suntem prieteni vechi si nu vad problema in a avea relatii economice cat mai bune cu ei. SUA face asta la scara uriasa, Germania face afaceri cu Rusia la scara mare, ar fi chiar culmea sa dam cu piciorul Chinei.
corect
Cand am scris materialul nu aveam niciun fel de informatie privind detinerea tehnologiei CANDU de catre chinezi si nici despre nivelul lor de expertiza in utilizarea acestei tehnologii. Stirea cu chinezii la Cernavoda semana foarte mult cu stirea privind nu stiu ce centrala revolutionara, facuta cu francezii, foarte scumpa, neverificata si care ne-ar fi adus intr-o totala dependenta de furnizorii francezi de echipamente si combustibil.
Daca au licenta CANDU, n-au decat sa vina chinezi si sa se apuce de treaba sau, daca n-au expertiza suficienta, doar sa finanteze proiectul dar sa fie derulat de companii cu experienta.
Bănui că tehnologia CANDU pe model chinezesc are holograme care fac cu ochiul, leduri și melodii d-alea psihedelice.
..pai la concluzia asta am ajuns si io, dar nu am ‘darul’ retoricii..sa i ‘conving’ pe ‘atlantisti’ sau pe ‘rusnaci’..vai de viitorul copiilor nostrii, vai de steaua noastra..
din pacate cu Rusia treaba e simpla: cand rusilor le e rau vecinilor (Romania inclusa) le e bine, cand Rusiei ii e bine, vecinii trebuie sa le suporte diverse toate si iesiri. As vrea sa fie mai nuantata treaba dar din pacate nu cred ca e posibil.
Problema este simpla. Moldova intra in UE iar restul va veni de la sine in timp. Iar Rusia isi da seama de acest pericol. De aceea Partidul Comunistilor prin vocea lui Voronin are de gand sa treaca la manifestari de strada pentru demiterea guvernului in situatia in care vor fi semnate acorduri cu UE la Vilnius.
Si hop, apare si un articol in Pravda: „Moldova, urmatoarea pe lista dupa Siria ?” Coincidenta ? Nici vorba! 🙂
1. Moldova nu va intra in UE, e un niet apasat pe tema asta de la Ivan. Sa nu ne facem iluzii.
2. Pozitia Rusiei se va intari din ce in ce mai mult in Romania in urmatorii ani. Din doua motive:
– americanii si-au dat seama ca e mai sanatos sa incurajeze apropierea noastra fata de rusi si s-o controleze cat pot, decat s-o facem pe la spatele lor.
– Rusia a avut si va avea intotdeauna interese aici.
3. Ne vom uni intr-o zi si cu Moldova, dar nu in UE si nici in urmatorii 5 ani, cum spune un cunoscut „analist militar”. Mai trebuie sa curga niste apa pe Prut pana atunci.
Eroule, erai mai simpatic cand visai cai verzi pe pereti despre monitoare. Acum vad ca spui ce trebuie sa faca Romania. Puteai sa scrii „solutii propuse”. Un mic cult al personalitatii in dezvoltare?
VLAD, ESTI FOARTE REALIST, DAR NU EXAGERA.
Acum vad ca spui ce trebuie sa faca Romania. Puteai sa scrii “solutii propuse”. Un mic cult al personalitatii in dezvoltare?
BULA IA TOTUL IN MOD PERSONAL SI CONSIDER CA ASA AR TREBUI SA FACEM TOTI, DEOARECE TZARA ESTE A NOASTRA SI NU DOAR A POLITICIENILOR, PROBLEMELE SUNT ALE NOASTRE SI NU DOAR ALE LOR, IAR EI, POLITICIENII SUNT AI NOSTRI CA DE AIA I-AM ANGAJAT ACOLO!
FIECARE AVEM DREPTUL SA SPUNEM CE TREBUIE SA FACA ROMANIA PENTRU CA EA ESTE NOI SI NOI SUNTEM EA.
MAI PERSONALIZAT, AR FI BINE SA SPUNEM:”ASTA TREBUIE SA FACEM NOI !”
IN FELUL ACESTA NU MAI ARUNCAM MEREU RESPONSABILITATEA PE CEVA IPOTETIC SI GENERALIZAT: STAT, GUVERNE, EI , EA…
CA AR FI BINE SA ZICEM „SOLUTII PROPUSE”…OK! DAR…HAI SA VEDEM PE AICI CINE DA SI SOLUTII…PENTRU MOMENT DOAR EL SI CU VREO 2 AU DAT SOLUTII.
SUNT CURIOS, ASTEPT.
iar tu spui ce se va intampla ,ca si cum ai fi clarvazator
ce exista in prezent
suntem in nato si ue(cu toate ca unii vor sa faca lucrurile astea sa para doar niste hartii semnate fara insemnatate ,lucrurile sunt diferite,…infrastructura noastra se va „alinia” la o infrastructura occidentala ,cu multi bani de la „eu” ei,economia noastra in proportie e net „agatata” de ue ,infrastructura miilitara si de ordine interna se aliniaza)
asta va face ca interesele si parghiile lor de control (ma refer nato si ue) sa se mareasca in romania (si e de dorit asta-nu se pierde identitatea nationala cu asta ,ue promoveaza pastrarea identitatii ,nu ca altii in trecut)
asa ca orice rupere brusca a „orientarii” va reprezenta o bresa enorma pe toate planurile ,de securitate ,energetica,cum vreti voi ,lucru ce nu-l va permite nici ue(in primul rand),nici nato
cu rusii ,probabil cu acceptul ue,se incearca o normalizare a relatiilor(e de dorit ptr bunul mers economic,social sa nu ai relatii conflictuale cu vecinii)
dar cu interesele noastre in fata
ceea ce inseamna ,relatia noastra speciala cu moldova,scutul care trebuie neaparat sa mearga inainte ptr a se face liniar o aparare ,fara brese in flancul de s-e
scutul nu e „dedicat” rusiei,ci e facut sa completeze umbrela (un sistem cu brese e mai vulnerabil),rusia e la granita si are rachetute,…deci e normal sa latre,ptr ca trebuie sa dea mai inapoi capacitatile astea ptr a nu fi vulnerabile si ptr a le asigura niste parametri care la „nivelul” asta sunt imprescindibile(adica daca din sua pleaca un icbm ,punem metrul pe harta si vedem unde incepe sa fie „eficienta” apararea rusa..la fel a la inversa )
dar interesele noastre sunt cele ale cetatenilor nostri vorbitori de romana,ca nu se poate o integrare „cu acte” de moment a moldovei ,noi trebuie sa facem preparativele
cu rusii relatii economice,,una alta ,consultand aliatii nostri ,ca in orice relatie de incredere si asa mai departe
cat despre apa de pe prut ,e buna de dat la peste ,astept cand nu va mai veni politia de frontiera sa adune capcanele,,ci astia cu administratia apelor ,care or fi responsabili de asta
in rest la granita se respira liniste si pace ,nu ca atunci cand in moldova stateau fierataniile rusesti
monitoarele macar cu niste spike nlos si ceva de 25-35 mm cu munitie apfsds ca e „very efficient” contra armurilor de mil-uri
niko ,
CHIAR SUNT…AIA E !
Domnule @Vlad, chiar nu cred ca Moscova ar putea face ceva daca toti locuitorii basarabeni care simt romaneste isi propun sa devina si cetateni romani. Ar putea impune Republicii Moldova sa schimbe statutul de cetatean ? Stiu ca Germania a a vut un statut de cetatean de acest gen in care nu puteai avea SI alta cetatenie in afara celei germane. Cu ce s-ar alege Republica Moldova ? Cu cca 70 % din populatie ca avand cetatenie romana ? Teoretic fiecare natiune are personalitati influentabile in proportii diferite. Nu stiu proportia din Basarabia, trebuie sa recunosc asta, deci nu as putea defini un procent exact al celor care ar putea detine cetatenie romana.
Ar putea administratia centrala a Republicii Moldova sa dea aproape 3/4 din populatia tarii afara ? NU !
Multi tineri vin si se scolesc in Romania. Unii se mai intorc, dar altii raman in Romania. Mentalitatile se schimba si acolo incet. Poate nu e un lucru rau pentru ca tulburarile sociale duc de obicei la victime.
Ca si la noi problema este saracia. Cei care traiesc rau cred orice propaganda, mai ales una populista ca cea a Moscovei.
Parerea mea personala si subiectiva este ca daca Romania nu se va uni cu Basarabia sub stindardul UE cu siguranta nu o va face nici sub stindardul UEA. Cu siguranta nu cred ca cineva ar putea impune cu forta o decizie pentru cca 2,7 milioane de oameni. Cu siguranta restul de cca 700 000 de oameni se vor alinia deciziei majoritatii. Pot fi un pericol ? Depinde cand se va lua decizia unei uniuni Romania-Basarabia. Depinde cand se va lua decizia ca Romania trebuie reindustrializata si ca trebuie sa apartina romanilor.
Apropo de asta domnule @Mandrean Paul …
Daca vecinii aia doi musculosi decid ca pe langa bicicleta vor cam tot ce ai in curtea ta inclusiv nevasta si copii, ce faci ? Accepti sa fii ca Avraam ? Pui mana pe coasa si o transformi in FALX si pe secera si o transformi in SICA ?
Stii, „ezista” o vorba „din strabuni” care uneori merita pusa in aplicare : „Capul plecat sabia nu-l taie, dar lantul robiei rau il inconvoaie !” Cum eu in „stilul capra” nu accept sa stau in nici o directie, nici catre Moscova, nici catre Bruxelles sau Washington, nici catre mecca, nici catre vatican sau catre mitropolie (nici in biserica, evident), uneori incepe sa ma manance palmele sa iau coasa, secera, imblaciul sau furca si sa le folosesc si la cultivatul de bostane rosii de straini.
Dilema este mare insa … Ce facem cand tot ce se „cultiva” pe (sub)pamantul D’acia trebuie sa le cumparam pentru ca nu ne mai apartin ?
Un exemplu teoretic…
Sa zicem ca am un teren de 5 ha pe o panta de deal si in vale am o casa. Nu am lumina electrica pentru ca e departe (3 km) pana la cel mai apropiat traf. Pe pamantul meu apare un izvor cu debit minim de 240 l/min si o diferenta de nivel de 30 de metri intre izvor si casa sau potentiala vale in care se va scurge apa.
Teoretic mi-a pus Dumnezeu mana in cap ca un calcul simplu ma duce cu gandul ca pot avea o putere minima instalata electrica de cca. 1kW si un potential energetic de circa 850 kWh/luna.
Vine „Apele Romane” si spune ca daca vreau sa folosesc apa aia de izvor trebuie sa platesc. Daca mai vreau sa fac si o nanohidrocentrala mai trebuie sa mai platesc si alte … Pe scurt apa aia in loc de binecuvantare se transforma in blestem la cate taxe de platit si hartoage am de facut. Si uite asa incepi sa pui mana pe coasa, secera, furca si sa te gandesti la „cultivarea” cu bostani rosii. E PROPRIETATEA MEA SI TREBUIE SA FAC CE VREAU CU CE IMI APARTINE.
Cu acte in regula nu ne apartine nimic !
„Cu siguranta nu cred ca cineva ar putea impune cu forta o decizie pentru cca 2,7 milioane de oameni.” Cineva a impus o decizie contrar dorintei a 7, 4 mil de oameni. Crezi ca se vor impiedica de 2,7?
@Dorian Tinculas Eu am dat exemplul cu vecinii aia doi mari si tari in sensul ca daca ii las sa se joace in curtea mea,o fac pentru ca si alti vecini mai mici sau mai mari de peste drum sa ii vada,sa stie ca sunt acolo,ca sa nu mai pofteasca si ei.Daca mi-ar lua tot?As lua coasa, secera, imblaciul sau furca si azi le-as rupe o mana,maine 2-3 degete si tot asa.Ca sa-i omor din prima,nu am cum!DAr cu siguranta as chema si 2-3 vecini mai mici sa ma ajute.Si ar veni,ca si ei ar vrea bicicleta aia 2-3 zile,nu?
Si platim taxe si impozite ca sa avem invatamant,armata,sanatate,etc.Ce,parca eu nu ii dau banii la nevasta daca vreau sa am ce manca si imbraca?Sigur ca nu imi convine,sigur,ca nu mai am bani personali ca atunci cand eram burlac,dar imi si place sa mananc bine si sa am haine bune si altele.Asa e si cu izvorul.Daca vrei sa fie Numai al tau si vecinii sa nu aiba pretentii de la tine,platesti frumos la Stat taxele si el ar fi de presupus ca te lasa apoi sa faci ce vrei in ograda ta.Doar ca orice nazbatie vrei sa faci acolo,Statul te pune sa platesti ceva-ceva.
@vlad. Sunt si eu de acord cu nemotoujours in privinta lu bula! Motivul este capacitatea de a imagina solutii (bune,proaste ,mai putin conteaza deoarece genereaza discutii) cat si implicarea activa in politica interna/externa.Acest fapt corelat cu numarul mare de cititori ai acestui site ne arata ca lumea incepe sa gandeasca cu propriul cap.Un lucru rau pentru politicienii de doi bani e poporul care gandeste.Si asta face acest site Stimuleaza neuronii.
Dai bataie dom’ bula !
@Vlad
Avand in vedere ca nu sunt nici presedintele, nici prim ministrul Romaniei sau directorul FMI am crezut ca e clar ca sunt solutii propuse si nu solutii ordonate/impuse. In fine….
Nu ma mai supara cu monitoarele ca s-ar putea sa vin cu o solutie Kogalniceanu – portavion, pentru F-35, ca tot ne intra in curand in dotare :-)))))).
@Gabriel In 1991-1992,Romania era extrem de „slabita” politic(aliante externe,tratate,etc) pentru a se impune si implica in Afacerile Interne ale R.M.Azi,nenea Voronin poate sa latre si la Luna,ca nu il baga nimeni in seama.Fii sigur ca Romania si nu Ucraina sau Rusia,nu va permite la granitele ei sau pe viitorul ei teritoriu,un nou conflict.Si DA!!!Sa fim sinceri cu noi.Toti vedem R.M. ca fost si viitor teritoriu al Romaniei.AMIN!!!
Romania nu va permite un conflict la granitele ei? Ce va putea face Romania daca rusii de peste Nistru vor face iar valuri si vor incepe un conflict la fel ca in 1991, sustinuti de trupele rusesti de acolo? Crezi ca stapinii din nato si ue ne vor permite sa miscam vreun deget?
CE DRACULUI SA CAUTAM NOI IAR PESTE NISTRU????????????
ACELA A FOST SI A RAMAS UN TERITORIU TAMPON.- DACA VB DE TRANSNISTRIA.
HAI SA REZOLVAM CEEA CE NU NE HOTARAM S-O FACEM SI ESTE MULT MAI USOR, APOI, DACA MAI GASIM ADEZIUNEA SI PUTEREA NECESARE, SA AJUNGEM INAPOI LA MAREA NEAGRA A LUI STEFAN, IN SUD, CACI ACOLO E LOCUL NOSTRU.
DAR PT MOMENT BATEM APA-N PIU IN LOC SA SEMNATI MACAR O ADEZIUNE PT CELE 100.000 DE SEMNATURI NECESARE, CE NAIBA !
@nemotoujours Adeziune semnam,dar batem apa-n piua ca sa priceapa cine trebuie.Sa nu crezi ca cineva,acolo sus,nu citeste ce scriem noi!Face apoi un raport frumusel,pe care il trimite si mai sus.Acolo,cand va fi cazul,se va da un comunicat de presa de genul:”Populatia Romaniei isi doreste Unirea cu R.M. in marea ei majoritate.Avem si dovezi clare,scrise,cu IP si altele in acest sens”.
In fine,eu cred ca parerile celor de aici care chiar se pricep la Armata vor fi luate in considerare.Cu regret o spun,eu nu ma pricep la pocnitori sau alte chestii din astea care zboara si iti arunca in cap tot felul de prostii facatoare de rau.
Probabil ca nu ne vor permite,dar nu ne vor nici interzice.Fii sigur ca Romania nu isi va trimite acuma Armata in Transnistria.Doar ca rusii o au deja acolo dar,in caz de conflict,nici ei nici noi nu vom face nimic pe fata.Va fi o „afacere interna a R.M.”.Iar intr-o afacere interna a unui stat European,nu se mai baga nici dracul de cand s-au ars cu fosta Iugoslavie.Coanei Europa nu ii mai trebuie zurgalai si pocnitori la poalele rochiei.Numai ca si rusii,ca sa isi ajute neamurile din Transnistria,trebuie sa bata la usa Ucrainei ca sa treaca pe la ea prin curte.Iar Ucraina ii va tine un pic la usa,se va plange pe la neamuri,pe la vecini,dar ii va lasa sa treaca asa,cu cate un cosulet de fructe,2-3 bomboane si,poate,o pusca cu apa.Dar Ivan o sa plateasca la Tanti Ucraina pentru trecerea pe acolo.Si va fi cam scump,fii sigur.
Nu stiu daca platesc chiar asa scump Ucrainei…. aceasta este dependenta de relatiile cu Rusia. Vezi ca mai nou Ucraina a prelungit concesionarea portului Sevastopol rusilor pina in anul 2049…
In ’92 Romania avea pregatiti voluntari ca sa lupte in Transnistria…Cine a facut cunostinta cat de cat cu armia romana in acea perioada stie despre ce vorbesc… In momentul cand ILICI a interzis ajutorul cu armament in vama de la Ungheni a fost abandonata si ideea voluntarilor. Daca nu ma inseala memoria era luna mai, la revista de front comandantul a intrebat cine doreste sa mearga voluntar in Transnistria sa faca un pas in fata… Am ramas surprins sa vad un batalion intreg facand un pas in fata… 🙂
@Vlad
Te referi la Aleksandr Dughin ? Daca da, atunci stai linistit. Omul viseaza cu ochii deshisi 🙂
Din pacate Dughin si adeptii lui au o mare influienta la Kremlin….In alta ordine de idei punerea pe tava a ideii de unire a Ro cu Basarabia in cadrul unei asa zise uniuni eurasiatice arata cat de disperati sunt ciolovecii… Mai nou avanseaza ideea ca baza de la Aviano (Italia) nu mai este necesara…si ca NATO se va retrage din zona…. vezi scandalul Berlusconi (amic de sindrofii al lui Putin 🙂 ), vezi ministrul acela italian care viseaza legaturi stranse cu Rusia…. trag sperante la o pozitie mai buna in Mediterana….Ultima teza avansata se refera la fapul ca UE va fi distrusa de catre insasi SUA… 🙂
-Gabriel: ‘All men dream, but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their minds, wake in the day to find that it was vanity: but the dreamers of the day are dangerous men, for they may act on their dreams with open eyes, to make them possible.’
Din comentariile de pe Forum,reiese ca toti suntem de acord cu Unirea Basarabiei cu Romania.Ce ne desparte in tabere si grupulete,este natura relatiilor cu Rusia.Eu pledez pentru imbunatatirea lor,altii dimpotriva.
Dar e vara,caldura mare afara si o bere nu ar strica nimanui.In definitiv,la un pahar de vorba se fac prietenii,casatorii,dusmanii.Si Marinarul a baut cu Voronin,au fost prieteni,mai-mai ca nu s-au pupat…Acuma Voronin striga oricui vrea sa il asculte ca a fost tratat de catre Base ca o tarfa.Cine stie ce mama primejdiei au facut astia doi in Cramele din Moldova!Sa aiba Drepatate Marinarul cand spune ca Voronin,in loc sa faca un pic de curatenie in casa,ca orice sotie normala,a preacurvit cu Ursul rus?Basca i-au facut astuia al nostru si un copil din flori,pe nume Transnistria.Asa ca au mers frumos,toti trei la Doctor Sam,sa faca testul ADN.Acolo,o asistenta pe nume Merkel,i-a spus Marinarului ca Ivan este tatal fetitei.Din ziua aia,Voronin si-a deschis un magazin de Pompe Funebre.Oricine vrea sa ingroape o tara,il poate suna.
Inchei prin a va readuce aminte ca INTOTDEAUNA,a doua bere este mai buna decat prima.Merg sa vad daca e valabil si la a treia.
Sunt multi care gandesc mai corect dupa 3 beri…. :))) Uite unul din efecte:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/relu-fenechiu-condamare-proces-dosarul-transformatorul-1047198.html
@dany Se pare ca astia nu au baut deloc atunci cand au facut afacerea cu transformatoarele alea.
Stai sa vezi cand se va ajunge la devalizarea CFR Marfa… :)))
Eroule, lasa dracu articolele despre prostii si pune flexu pe Kogalniceanu, macar o turela de Crotale acolo, daca nu incap doua. Mai dai afara juma de echipaj si p-ailalti ai mai tii o luna pe paine uscata cu apa si mai faci loc si pt niste NSMuri 🙂 🙂
In rest, alt articol din lunga serie „cu si despre eterna si fascinanta Rusie”…daca vrei un articol cu peste 200 de comentarii si eventual cu romani injurandu-se bagi repede unul cu rusii 🙂
On topic: asa o schimbare de macaz, o eventuala apropiere controlata de Rusia, are niste trebusoare prin spate, se intampla niste intamplari, ca nu se trezea dis-de-dimineata Chioru si dupa ce bea o cana mare de apa pe stomacul gol zicea ‘ai de paaaaaana mea, hai sa refacem relatiile cu rusii’. Si rusii la fel.
Care or fi dudele din spatele deciziilor astora putem doar specula.
Matrozu nu cred ca o face singur de capu’ lui, probabil la recomandarea americanilor, astia care vin dupa el, daca nu dorm sau nu sunt la copiat teze de doctorat, tot au asa o oarece afinitate pt rusi, Ilici is still alive and kicking, si probabil au zis hai sa o incepem noi sa vedem cum evolueaza si daca o putem controla. Urmatorii la putere probabil vor incerca sa o ruleze si cu rusii. Asta ca tot pomenii de speculatii 🙂
Unirea cu RM e putin probabila in viitorul apropiat:
– una, ca nu cred vor rusii si fara acordul lor nu se va intampla nimic altceva decat un scenariu gen Georgia
Cine zice ca UE NATO nu vor permite blah blah, sau si mai amuzant ca Romania nu va permite ham ham ham de dupa gard, uita ca rusul daca vrea se pune contra si e cam greu sa-l dai la o parte, vezi povestea cu Syria.
– a doua e ca nici moldovenii nu prea dau in foc sa se uneasca cu noi, moldovenii vor pasaport romanesc (aia care-l vor sau se descurca si fara) si emigreaza in UiiieeeE
– a treia e ca nici astia din UiiieeeE nu cred ca vor
– a patra ar fi ca si majoritatii romanilor li se cam rupe de subiect
– a cincea e ca puterea de la Bucuresti se schimba in 2014 si pe ala care o sa vina dupa chior nu-l vad facand mari acte de barbatie. Asa ca daca nu se apropie prea tare de rusi, luati find in organ de astia din UE si NATO, oricum nu-i vad sa aiba tupeul sa-i deranjeze.
Problema cu rusii e ca oricand pot sa destabilizeze situatia cu un conflict militar in zona aia si UE si NATO nu se vor implica militar iar noi nici nu mai avem armata si nici nu o fim lasati sau nu o sa avem tupeul sa o facem. Iar cu ajutoare pe supt maneca pt moldoveni, aia saracii cu ajutoare sau fara tot n-or sa se descurce.
Pana una alta, cu toata lumea cu ochii pe Unirea cu RM mie mi se pare ca se cam duce dracului Romania 🙂
Mi-aduce aminte de povestea cu nush ce Hercules al Marinei SUA care zbura jos deasupra apei si TOATA lumea, inclusiv pilotii 🙂 🙂 , era cu ochii pe geam cautand pe unul cazut in mare, si au dat cu avionul in Ocean 🙂 Si nu, nu e poveste 🙂
DUPA CUM A AFLTA TOT POPORU’,EU CU CROTALE SUNT DE ACORD, MAI ALES DACA SE PUNE PE OUNTEA DE COMANDA.
SI DACA FACEM UN CONTRACT SI CU TAHITI SA LE „TUNAM”SI LOR BARCILE , MA DUC GRATIS SA SUPRAVEGHEZ DERULAREA.
NUMAI CA…CE NAIBA FACEM CU FRATII DE PESTE PRUT, CA LA ASTIA FLOTA MARINA PA, IAR FLUVIALA…E DE DAT LA PESTE.
lung, dar concis si la obiect. 🙂
lung, dar concis si la obiect.
Buuun!!!Citesc pe Facebook o stire preluata de pe „ziare.com”.Basescu,intrebat de ziaristi despre unirea RM cu Romania,a declarat acum 3 ore:”In ceea ce priveste o reunificare a R. Moldova cu Romania, in 25 de ani, Basescu spune ca „se va intampla mult mai devreme”.
Ce stie Marinarul si noi nu stim INCA?Ba si despre un ajutor nerambursabil,imediat,de 100 milioane de Euro!O fi citit Maria Sa ce scriem noi pe forum acuma si s-a hotarat sa ne lumineze,incurcandu-ne mai rau?Pfffuuuiiii !!!
Initial am crezut ca mi se trage de la a patra bere,dar nici vorba!Link-ul este aici http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-despre-r-moldova-un-singur-popor-aceeasi-istorie-aceeasi-limba-acelasi-destin-european-1245758
Ceea ce spune Marinarul face parte din planul de contramasuri romanesti (si nu doar! 🙂 ) la recenta ofensiva declansata de Moscova… Acum cateva zile rusii au declarat ca infiinteaza niste unitati militare (sic 🙂 ) care sa combata falsificarea istoriei…Adica niste profesori universitari vor fi activati in regim de urgenta…Scopul ofensivei rusesti il stii sigur… 🙂 La nevoie vor reactiva „fortele de mentinere a pacii” cazate cu catzel si purcel in Transnistria…..posibil Gagauzia….Si ca sa le raspund unora referitor la Transnistria in special lui @GSG9…. In anii ’85-87 Gorbi era constient ca va pierde imperiul… Treceti peste gargara cu perestroika si glasnost…vorbe in vant sa acopere destramarea imperiului….la fel de adevarat este faptul ca imperiul rus nu putea sa supravietuiasca fara capital-tehnologie vestica… A fost reactivat un plan mai vechi al NKVD, privind creearea unor enclave pe teritoriul unor state periferice… KGB -ul a dus la indeplinire planul, rezultatele se vad in Transnistria , Nagorno -Karabah si alte zone care sunt vitale pentru Rusia… Restul este istorie deja…cu implicatii in prezentul apropiat…
breeeeee, suna frumos toate astea, dar…
CÎND NE-AU FĂCUT RUȘII NOUĂ CADOURI, CA SĂ NE FACĂ ȘI ACUM???
Mie toate astea îmi sună a bancul ăla cu radio Erevan…
Întrebare: E adevărat ca va începe al treilea război mondial ?
răspuns: Nu va începe nici un război , dar va fi o luptă pentru pace, de nu va mai ramîne piatră peste piatră pe Pămînt! 😉
Marea problemă a relaţiilor dintre Rusia şi România este orgoliul mare al unui imperiu. De ce Rusia vrea bucata asta mică de pământ care e Republica Moldova? Da, dar rusul nu gândeşte aşa. El nici măcar nu îşi pune problema de ce ar trebui s-o cedeze pentru că el are un exerciţiu imperial care îl împiedică să gândească precum noi. De ce s-o cedez? (Dan Dungaciu dixit)
Panimaieti gaspada?!?
Asa ca cestia cu tezaurul ramane!!! Nu ca vreodata va fi restituit ci doar asa ca sa avem un subiect cu care sa ii frichinim!!!
As zice ca ar trebui sa mai zicem ca “respectam integralitatea Moldovei cf Helsinki! Iar dnii Smirnov et cie sa se pregateasca ptr “rasplata” !! Eventualele reclamatii sa fie adresate tov Stalin !!! Pana cand ei ne vor da un raspuns la De ce s-o cedez? Satisfacator …..
Si pana sa zicem mai multe burse ar fi cazul sa ne intrebam cum ii educam . Ca daca vin aici si invata ca “istoria românilor este creată din mituri, iar identitatea lor este în realitate inexistentă” si ca ”România nu este un stat naţiune, ci un mozaic de multiple grupuri etnice” …..am incurcatzit-o !!! De fapt … prrea multi tiineri de origine etnica romana cred “demitologia” asta …
Si apoi sa nu uitam ca Turcia are si ea problemele ei legate de Bosfor. O latime intre 3,5 si 0,7 km .. Asa ca nu au nici un chef sa vaza metaniere pline prin el!! Ca le-a ajuns incidentu cu Independenta care i-a facut sa isi aminteasca de Mihai Seitanoglu !!! Nu vor accepta!
Teoretic doar, nu ne-ar sta mai bine daca i-am propune Ucrainei un schimb de teritorii? Transnistria, mai industrializata si mai populata contra judetelor Ismail si Cetatea Alba, mai slab populate dar cu controlul Dunarii si litoral. Si drept avantaj comun frontiera pe toata lungimea Nistrului, mai usor de controlat. Scapam noi de ghimpele rusesc din coasta de est dar si ei de ghimpele rusesc din coasta de sud-vest. Caci Armata a XIV-a nu ar mai avea nici o justificare pe teritoriu ucrainian la granita cu Romania, adica UE si NATO (bine, daca mai traiesc astia doi deajuns ca despre dediushca stim ca si dupa ce moare mai arunca grenade bine mersi).
Teopretic cum propui asa ceva pe spezele R Moldova? Si de ce crezi ca Ucraina ar renunta la cele 2 judtete?! Ntz. Ucrainienii nu vor ceda nimic!
Insa astfel de idei plus cele in genu da transmisia nu a fots a noastra ( de parca Herta a fost vreodat tarista sau I Serpilor ) le dau rusilor atat mici (malo- Ucraina) cat si mari (velico – Rusia muscaleasca) ideea ca romanii sunt gata sa cedeze. ,, ceva !! A stii cum a ajuns Herta in URSS si acu in Ucraina ? Cica creionu era gros! Ntz, Mult mai rau – RKKA a inaintat pana s=a gasit un maior Valeriu Carp care dispus trupa in aparare si a ordonat : „Din ordinul meu şi pe a mea răspundere, deschideţi focul!i!!” Ca altfel … nu se stie!!!
Corect, nu trebuie cedat nimic din partea noastra. Transnistira e parte a Republicii Moldova care se va reuni, cum e si normal, cu Romania. Nu va fi vorba de nici un fel de autonomie acolo, iar rusnacilor care nu le convine sa plece de unde au venit, nu i-a fortat Romania sa se aseze acolo. Atitudinea noastra trebuie sa fie mai demna si mai agresiva fata de rusi.
Ar fi fost bine sa avem un arsenal nuclear propriu pentru a rezolva mai repede si mai clar problema asta.
Oricum trendul e spre unire, mai ales odata cu trecerea timpului si schimbarea generatiilor pentru ca in Basarabia a avut loc o propaganda uriasa a KGB si destui oameni au fost afectati de ea si scapa greu acum.
Atata timp cat Rusia impiedica reunirea tuturor romanilor si evita sa recunoasca problemele istorice (de la tezaur la ocupatia Basarabiei) ei vor fi intotdeauna principalul dusman.
Cu o conducere mai patrioata si mai competenta am putea fi mult mai departe si in UE si NATO si dpdv economic, oricum trendul e ca Basarabia iese incet incet de sub influenta Moscovei, dar faptul ca Rusia nu vrea sa-i dea drumu mai repede o face tot mai urata in Romania
Rusia impiedica reunirea romanilor? Cum?
Daca ar iesi in strada in Moldova sute de mii de oameni blocand piete centrale si cerand unirea cu Romania (vezi dimensiunea protestelor in Egipt, Turcia si Brazilia de exemplu; ma refer strict la dimensiune nu si la incidentele violente) ce le-ar face rusii?
Ar fi probabil niste contra-manifestatii ale rusilor/ucrainienilor dar problema va ajunge la referendum. Si acolo ar fi simplu. E suficient sa se puna presiune masiva si populara si primul pas urias spre unire se face. Urmeaza formalitatile si recunoasterea internationala. Dar esential e primul pas.
Singurul atuu al rusilor este TRANSNISTRIA. Si am impresia ca aceasta chestiune a Transnistriei este si tapul ispasitor al unionistilor de pe ambele maluri ale Prutului. Anume pentru a ascunde de fapt marea problema a unionismului – lipsa masei critice. Adica daca tot moldovenii nu vor hai sa ne facem preocupati de rezolvarea chestiunii Transnistrene inainte de unire. Pai asta o sa ia mult si bine ca asta e si rolul Transnistriei – sa ramana o chestiune nerezolvata.
Da, Rusia prin prostiile pe care le face in Transnistria si prin influentele nefaste din Basarabia, precum si prin propaganda si spalarea creierelor si chiar schimbarea componentei etnice in anumite zone.
Fara ea unirea s-ar face mult mai usor si mai repede.
De aceea Rusia va fi in continuare urata in Romania, va fi dusmanul si romanii se vor alia fara sa clipeasca cu oricine care ii vede pe rusi ca dusmani.
Prin politica ei Rusia practic isi pune cruce singura unor aliante in sud-estul Europei, singura parte de lume unde ar fi putut avea niste aliati mai seriosi si de durata.
Prin actiunile din Transnistria si Basarabia rusii practic se agata de un pai pentru a tine NATO ceva mai departe de ei (cred rusii) dar in acelasi timp ridica un zid de ura si de ostilitate in Romania (cam la fel sunt vazuti si in Polonia) si dorinta arzatoare de a le plati cu prima ocazie.
Care va veni mai devreme sau mai tarziu. Au fost destule imperii care ne-au deranjat de-a lungul istoriei si despre care citim acum doar in cartile de istorie. Rusia e doar ultimul imperiu de pe lista asta. Nu e exclus sa urmeze si altele (UE, etc) dar sa le luam pe rand, cu ala care ne supara cel mai tare acum
Ucraina mai are si „alte teritorii” in componenta, nu numai pe ale noastre. Crearea unui precedent ar fi dezastruos pentru ei. Prin 1920 Romania se invecina la nord cu Cehoslovacia si Polonia 🙂
Romania 1920
Dar sa-l lasam pe Putin sa ne explice cum este cu Ucraina, cand s-a pus problema intrarii acesteia in NATO: „Desigur ca avem un interes in Ucraina, de vreme ce avem 17 milioane de rusi”. El a amintit si de cedarea Crimeei de catre Nikita Hrusciov Ucrainei, in 1954, si a spus ca „restul tarii este oricum compus din teritorii luate de la alte state„.
De obicei nimeni nu da vrabia din mina pe porumbelul de pe gard si cam asa stau lucrurile cu Transnistria. Conservarea unei minoritati si prezenta ei in Transnistria e mai importanta decit o binecuvintare de la UE.
Nu ne mai scapam de astia…..
Visati si iarasi visati, la gaz romanesc de peste 22 de ani, si multe alte lucruri SF-iste ca romania are si poate.
Eu dupa acesti 22 de ani de democratie vestica cu taxe si impozite exorbante, si cu vise desarte nu mai cred in nimic, nici in Nabucco, care era clar un praf in ochi dat de basescu ca e mare patriot si in felul asta a mai stat in fuctie inca 5 ani, locuri de munca distruse de occidentali, chestia cu Mehtel iarasi praf in ochio, fata de distrugerile aduse de occident aici.
Haide-ti sa lasam mai usor cu propaganda vestica ca se intelege prea lesne ca nu au nici un interes pentru dezvoltarea romaniei.
Nea @Mircea si nea @anonim … Daca va dau o sticla de vodca promiteti sa taceti ? Eu stiu ca de fapt gazele si alte „bunatatiuri” subterane romanesti nu se dau decat cu acordul Moscovei, dar chiar ne credeti prosti ? Jumatate din vina pentru situatia economica a romanicii este a tatucului rus care si-a bagat mai multe degetele in tortul economic. Macar daca ar intelege nea Putin ca romanii nu vor sa ajunga niciodata pana la Moscova pentru ca nu ii intereseaza. Nici sa sfasie Ucraina nu ii intereseaza. Daca vorbim de sfasiat e mai usor de sfasiat Bielorusia. Stat mai artificial ca Rusia cea Alba nu exista. Chiar vreti sa incepem sa argumentam pe marginea acestui aspect ?
Betivan cu vreti sa para baselul-marinel macar nu e atat de duplicitar ca altii din tagma-cum-laude a lui Voiculescu pe care i-au platit alde Moscova. Culmea e ca blestemul lui Ceausescu e cat casa pe capul alde Ilici-Iliescu si Voiculescu. Chiar vreti sa argumentam intr-un domeniu unde pute prea tare a vodca de secara ?
Ironic, dar e si in interesul Moscovei si al Bruxelles-ului ca Romania sa fie puternica, dar nimeni nu vrea sa recunoasca din ambele parti.
ROMANIA ESTE UN STAT NATIONAL UNITAR SI INDEPENDENT DE MAI BINE DE 2500 DE ANI ! Pentru ca noi suntem D’acia ! Vrea vreunul din voi doi sa va desenez ?
ALEX,
SE PARE CA AI ATAT DE MULTE CIFRE IN CAP INCAT PIERZI ESNTA: TU SINGUR AI ARATAT CUM GAZPROM CUMPARA DISTRIBUTIA OMV ROMANIA !!!
ESTI CULMEA CULMILOR.
CREZI CA DACA DAI O INSIRUIRE DE COPY-PASTE IMPRESIONEZI?
MODALITATEA DE PRELUARE/CUMPARARE A UNOR ACTIVE SI HARTII, PRIN TAHITI SAU ANTARCTICA MA LASA RECE, REZULTATUL FINAL IMPORTA SI SA LASAM FATARNICIA ASTA GEN WALL STREET !
IMPORTANT ESTE BENEFICIARUL FINAL SI PROPRIETARUL FINAL :SCURT SI PE 2 : GAZPROM.
SI GATA CU BALACAREALA CA-S SATUL DE DEMONSTRATII ABERANT ACADEMICE.
Parca vorbeam de actionariatul presupus al Gazprom la OMV,nu? Ce are achizitia asta cu prezumtiva participatie a Gazprom la actionariatul OMV? Evident ca nimic. Te apuci sa comentezi ca Ivan cu fluierul despre cumpararea retelei de distributie a OMV de parca ar fi nu stiu ce mare eveniment. Dar cu celelalte 500 de benzinarii din Romania ce face OMV acum? Le vinde la Lukoil te trezesti? Las-o mai incet cu plasmuirile de imaginatie ca nu te ajuta de loc.
Logica actiunilor UE In regiune este: „Cu cât mai prezenti, cu atât mai influenti”. UE, cu strategia sa de sustinere a reintegrarii RM, pe trei niveluri, a schimbat realitatile de pe teren, fortând Tiraspolul sa negocieze. Primul este exercitarea de presiuni asupra Transnistriei.