Nu avem capacitatea tehnică. Oare?!

F16_Romaero

<<Întrebat de ce România nu a apelat direct la programul EDA al SUA şi a ales Portugalia, care acum a ajuns un fel de intermediar între noi şi americani, fostul ministru a explicat că motivele au fost de natură tehnică:

“Noi nu avem capacitatea tehnică de modernizare a acestor avioane. Portugalia are o capacitate industrială la nivel de top”.>> Sursa: Gandul.info

Este vorba bineinteles de cele trei avioane F-16 pe care Portugalia le va cumpara din SUA, le va aduce la acelasi standard MLU ca celelalte 9 si le va revinde Romaniei. Interviul apartine fostului ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, detinatorul mandatului in perioada in care s-au purtat o mare parte a negocierilor pentru contractul F-16.

Mai intai cateva cuvinte despre capacitatea industriala de top a Portugaliei.

OGMA – “Indústria Aeronáutica de Portugal S.A” – a fost contractata initial pentru aducerea F-16A/B portugheze la standardul MLU insa programul a inregistrat intarzieri atat de mari incat, ca o solutie disperata, fortele aeriene portugheze au decis sa isi modernizeze singuri aparatele la baza aeriana Monte Real.

Monte Real nu este insa o fabrica in adevaratul sens al cuvantului ci un atelier (sau depozit) de reparatii. Fortele aeriene portugheze se mandresc de fapt ca sint singurii operatori de F-16 care le-au trecut prin programul MLU in atelierele proprii, toti ceilalti utilizatori trimitand aparatele in fabrica.
Cum arata facilitatile de top de la Monte Real, mult superioare se pare celor din fabricile romanesti, se poate vedea intr-o postare anterioara: “Pe genunchi“.

Ajungem si la industria aero romaneasca, ai carei reprezentanti nu au avut nimic de comentat in legatura cu afirmatiile fostului ministru.
Desi tot ei se plang pe la colturi de lipsa de comenzi, pe care spun ca altfel le-ar putea executa local, atunci cand li se reproseaza in fata lipsa capacitatii tehnice iau pozitia de drepti si apa in gura.

Fie fostul ministru are dreptate si atunci nu avem motive sa consideram ca mai avem o industrie aero, daca este mai prost tehnologizata decat bazele de reparatii ale unor membrii NATO nu foarte dezvoltati in domeniul asta, deci discutiile despre lipsa comenzilor nu isi au rostul, fie afirmatia este gresita dar nu este combatuta public dintr-o profunda lipsa de coloana vertebrala, mergandu-se probabil pe strategia “Capul plecat, sabia nu-l taie”.

Daca in privinta celor care au deja capital privat nu e cazul sa ne ingrijoram, problemele lor fiind strict treaba actionarilor, in cazul celor inca detinuti de stat lipsa de reactie fata de un potential contract este condamnabila. Profitul pe care portughezii il vor inregistra este deci prea neinsemnat pentru ca romanii sa-si bata capul cu el iar transferul tehnologic este neatractiv.

Adevarul este ca nici nu ne trebuie, la ce ne-ar folosi o capacitate de reparatie mai extinsa a F-16 in tara, se stie ca in cativa ani vom cumpara F-35, nu?

 

 Tehnomil

 

Numai ca domnul Dobritoiu s-ar putea sa nu stie exact despre ce vorbeste, sau nu a fost corect informat pentru ca mai jos veti gasi o nota oficiala trimisa de catre cei de la Aerostar care supen exact opusul opinilor domnului ex-ministru: cica in Romnaia ar exista suficienta capacitati industriale si know-how, care sa ne permita sa ne „jucam” loco cu avioanele F-16, cu atat mai mult cu cat nici pportughezii nu o fabrica in sensul strict al termenului, ba s-ar putea ca Aerostarul si ROMAERO sa fie chiar mai bine echipate, decat „atelierul” portughez.

mecma-offset

Clik pe imagfine si…lectura placuta!

 

31 de comentarii:

  1. De cate ori am spus ca de fapt “buba” e la noi ?
    Dar e mai comod sa spui ca “altii sunt de vina”. Pune banda, maestre, cu refrenul cunoscut: “colonie”, “sclavi”, “UE -SUA ne dicteaza” si s-o punem de un kazaciok 🙂

  2. „…Cooperarea industriala cu parteneri din Danemarca…”

    Brrrr!…

    Fortele Aeriene Daneze, caricioplanele in uz:

    -24 F-16AM;

    -6 F-16BM…

    …o parte din ele asamblate in…Belgia!
    _______________________

    The Danish Defence Agreement 2013-2017:

    Fighter Wing Skrydstrup
    Personnel: 700
    Number: 45 (30 F-16 Fighting Falcons in service)
    _______________________

    Wiki:

    -Between 1980 and 1983 SABCA in Belgium built 46x F-16A and 12x F-16B for the Royal Danish Air Force.

    -Beginning in 1987 Fokker in the Netherlands built a further 8x F-16A and 4x F-16B for the Royal Danish Air Force.

    -In 1994 the Air Force received 3x F-16A and in 1997 a further 3x F-16A and 1x F-16B from surplus USAF stocks.

    -In total the Royal Danish Air Force received 60x F-16A and 17x F-16B.
    _______________________

    F-16 net, mai detaliat:

    http://www.f-16.net/f-16_users_article3.html
    _______________________
    _______________________
    Intrebare: daca vine Dusa la anul si zice ca suntem interesati de inca 12 F-16 de la danezi? 🙂 As ar insemna vreo 10 A-uri si 2 B-uri. Cum ar trebui considerate aceste B-uri in mod special? La mana a 3,5-a sau a 4-a?
    _______________________

    Macar daca ziceau si ceva de Norvegia in nota aia…ce mi-e Portugalia, ce mi-e Danemarca: „…Pana in prezent, operatorii economici din industria de aparare nu au derulat programe sau contracte de cooperare cu parteneri din aceasta tara…”
    Adaug faptul ca la Portugalia au insirat firmele din „siragul de perle” economic de aparare romanesc si au adaugat „in ultimii 15 ani”, in timp ce la Danemarca…meow!

    Citez din articol:
    …dar nu este combatuta public dintr-o profunda lipsa de coloana vertebrala, mergandu-se probabil pe strategia “Capul plecat, sabia nu-l taie”.

    Da. Au luat pozitia de drepti. Dar mai cocarjiti, asa, „cum se cade” in aceste vremuri.

  3. Corneliu Dobritoiu

    Pozitia mea referitoare la capacitatea noastra de a asigura mentenanta aparatului F-16 pe durata ciclului de viata s-a bazat pe argumentele prezentate de specialisti:
    – de regula mentenanta acestor aparate se asigura, de regula, la nivel regional (cu exceptia Greciei si Turciei), sugestie cuprinsa si in dezvoltarea conceptului „smart defence” al NATO;
    – expertii nostrii care au facut vizitele de documentare in Portugalia au apreciat facilitatile de mentenanta ale acestei tari, care asigura lucrarile de mentenanta si pentru aparatele C-130 care zboara sub culorile Frantei;
    – la momentul actual, dar si in viitorul imediat, noi nu aveam forta financiara care sa ne permita investitii in asigurarea echipamentelor necesare facilitatillor noastre in perspectiva obtinerii certificarii acestora de catre producator, cu toata dorinta noastra de a genera un hub regional pt mentenanta;
    – experienta noastra in asigurarea mentenantei aparatelor C-130 a generat momente neplacute in planul raporturilor de colaborare bilaterale cu americanii. Din cate cunosc, aceste probleme au fost depasite, dar au generat incertitudini.
    Toate acestea nu exclud dorinta mea si intentia noastra legitima de a dezvolta capacitatile de care dispunem in centre regionale de mentenanta, chiar daca am reusit pe plan national sa modernizam MiG-urile in stransa cooperare cu israelienii de la Elbit. Pe de alta parte, nu putem exclude din analiza precaritatea resurselor financiare de care dispunem, chiar daca avem o forta de munca mai ieftina si calificata. In acelasi timp, ca simplu cetatean, nu pot sa nu observ ca in perioada post-decembrista nu am avut inteligenta si nici dorinta de uni toate facilitatile noastre (Romaero, Avioane Craiova si cele de la Bacau) sub un singur management pt o mai buna simeficienta coordonare a tuturor, iar unele abia mai respira pe piata. Au trecut peste 20 de ani si acum realitatile ne dor!…

    • mesaj off topic, sper sa nu se supere Georgica pe mine 🙂

      Dle ministru Dobritoiu, VREM UNIREA R MOLDOVA CU ROMANIA!!!!

      • Are you serious ? Dobritoiu?
        Daca nu-i vreun ***************, Moldova nu prezinta niciun interes. Despre ce vorbim ?

      • oti vrea voi unirea cu rep.moldova dar crezi ca basarabenii vor sa se uneasca cu voi..? basarabenilor le vine sa vomite daca trebuie sa se numeasca romani…pt ei romanii sunt ultimile jeguri si tigani imputiti. pt basarabeni romanii sunt oameni de categoria a 3-a pe care nici sa te pisi nu merita…de ce? pt. ca asa le-au spalat creierii rusii si nu au de gand sa-si schimbe aceasta mentalitate. pt majoritatea din rep.moldova soarele mereu va rasari de la moskova si binele tot de acolo le va veni,asa cum a fost in ultimii 200 de ani, bine asta in creierii aia ai lor pt care numai potolu si bautura conteza,…deci stati relax cu unirea cu rep. moldova ca basarabenii nu vor asta…pt ei o unire cu rusia ar fi de dorit decat cu Romania…pt ca material si chiar ca prestigiu rusia le poate oferi cu mult mai mult decat Romania…din pacate asta e realitatea…

    • @ Corneliu Dobritoiu

      „Au trecut peste 20 de ani si acum realitatile ne dor!…”

      Ha, ha, ha!!! 🙁 Si ce anume v-a impiedicat sa schimbati realitatea asta dureroasa stimate Domn??? Cumva ***** cel mai probabil, lipsa de viziune si incompetenta crasa a „elitelor” care au guvernat tara in toti acesti 20 de ani???

      Stiti care-i marea problema stimate domn??? In caz de o noua „resodomizare”
      a Romaniei de catre „mareata” Rusie, tot noi astia de jos (poolimea) vom da cu subsemnatu` in fata blindatelor si avioanelor rusesti 🙁 Si o vom face asa cum au facut-o si bunicii nostrii: fara nicio sansa reala de a avea vreo licarire de victorie. Intre timp, voi „elitele” va veti bea cocktailu-ul, undeva pe o plaja exotica, urmarind la CNN cum murim noi, poolimea…….asa, fara nicio sansa…..

      • ex de dialog „la obiect”
        lozinci patriotarde ,aruncate in forma de refulari pe aici
        daca si daca pretinzi ca cineva sa ia in serios ceva ce spui,macar o faci la
        obiect
        ce are „ca vin rusii” cu cealalalta
        in libia ,cand au venit democratizatorii ,i-au omorat copiii si i-au bagat un bat in cur
        nu au murit doar p…. si ei beau un cocktail
        asta ,fara sa vreau sa iau apararea cuiva
        lipsa de viziune si politicianismul aservit a fost generalizat din 89 incoace
        poate ar fi timpul ,ca sa se schimbe macazul
        dar ,fara abordari realiste ,batem apa in piua
        @marius z
        felicitari ptr articolul cu puma naval
        e mai bun un articol de opinie mai realist
        -sa vedem ce se face cu tbt-ul
        daca pe linia multirolului, era o anumita presiune politica din exterior, ptr o „aliniere” ,decizia nefiind strict tehnica ,in privinta tbt-ului nu e
        ar fi interesant de vazut ,capacitatea manageriala a factorilor implicati in a duce la bun sfarsit un program

        • @ niko

          Refulari, lozinci patriotarde??? Tovarasu`, cred ca traim in tari diferite sau avem perceptii diferite asupra realitatii 😉 Incearca sa-ti rezolvi problema cu gramatica, logica si coerenta si poate vei mai avea o sansa sa-ti fie intuite ideile….. 😉

          • nu are importanta in ce tari traim
            gramatica, logica ..poate nu spun nu?
            coerenta??
            perceptia realitatii??
            cu ce ma ajuta ,cand un personaj public cu o anumita putere de decizie,influenta(chiar la timpul trecut),decide sa explice ce a motivat luarea deciziiilor in anumite chestii si eu ii arunc,….cuvinte grele(ca in poezia lu’ mafia)
            poate ,ar fi de incurajat faptul ca decid sa explice si sa ne ia in serios
            poate asa ne facem si noi o idee mai obiectiva
            asa ca sa percepem realitatea ..mai realist
            cand copilul iti plange ,…nu-i mai tragi si tu doua scaltoace sa taca
            poate ar fi mai bine sa-l intrebi ce i se intampla
            in rest nu intelege postarea mea ca fiind prea ofensiva(nu vreau sa para ca te atac verbal )
            m-am straduit sa fiu gramatical si coerent(scuze nu tot timpul iese ,ptr ca se suprapun textele unor comentarii peste ce scriu si nici nu am timp ,nici chef sa stau sa corectez)
            un salut

            • @ niko

              „r fi de incurajat faptul ca decid sa explice si sa ne ia in serios”

              Indivizii astia care ne-au amanetat viitorul SUNT FUNCTIONARI PUBLICI !!! Teoretic, ei ar trebui sa raspunda atunci cand sunt solicitati si intrebati 😉 Dc? Pt ca sunt platiti din banii nostrii, bani publici!
              Te rog renunta la ideea (absolut servila) ca astfel de personulitati ne fac o favoare prin faptul ca ne baga in seama 😉
              Dupa cum bine vezi, respectand traditia seculara a mioriticului politician, „zeitatea” asta de si-a dat cu parerea p-acilea, a refuzat sa mai raspunda comentariilor si intrebarilor absolut pertinente si obiective postate in urma comentariului sau 😉

              Ce respect ar trebui sa avem pentru unii care au irosit resurse umane, resurse materiale si, mai ales, TIMP ??????

              • eu in privinta functionarilor publici ,etc ,cum sunt ei ,iti impartasesc opinia
                si consider ca ar trebui sa existe o transparenta in toate deciziile ce se iau
                transparenta la nivelul administratiei ,de jos in sus
                si nu sunt deloc servil
                dar ,totusi cred ca limbajul ,forma si atitudinea la fel
                suntem realisti,deschidere din partea lor ,pe partea de comunicare ,nu prea a existat
                deci ,nici dintr-o data nu se va transforma radical
                asa ca salut o forma de deschidere ,nimic mai mult
                e un site specializat,care cu @resboiu ,cred ca sunt cele mai importante de la noi,deci daca exista un interes de participare in dialog e de salutat
                vor veni si intrebari incomode,dar daca ii alungi,nu rezolvi nimic
                si cred ca putina intelegere,indulgenta nu strica
                asta fara a se pierde „ochiul critic”
                ar fi intersant de stiu parerea lor pe probleme specifice
                si participarea la discutii mai activ
                daca te uiti pe multe site-uri occidentale ,o sa vezi ca discutiile sunt mult mai constructive si la obiect
                cat despre viitor, nu cred ca se construieste intr-un spatiu si timp limitat,ci e un fel de perpetuum mobile, trecutul e bun doar ptr a evita sa faci de doua ori aceeasi greseli ,in rest e bine sa traiesti in realitate si pivind inspre ce poti face in viitor

    • Cetatene Corneliu Dobritoiu ,,realitatile ne dor!,,
      P.S astept cu nerabdare demisia d-tra ,,Toate acestea nu exclud dorinta mea si intentia noastra legitima de a dezvolta capacitatile de care dispunem in centre regionale de mentenanta, chiar daca am reusit pe plan national sa modernizam MiG-urile in stransa cooperare cu israelienii de la Elbit. Pe de alta parte, nu putem exclude din analiza precaritatea resurselor financiare de care dispunem, chiar daca avem o forta de munca mai ieftina si calificata. In acelasi timp, ca simplu cetatean, nu pot sa nu observ ca in perioada post-decembrista nu am avut inteligenta si nici dorinta de uni toate facilitatile noastre (Romaero, Avioane Craiova si cele de la Bacau) sub un singur management pt o mai buna simeficienta coordonare a tuturor, iar unele abia mai respira pe piata,,
      D-le Corneliu Dobritoiu ,daca aceste cuvinte sunt pornite din suflet…..astept sa va dati DEMISIA

    • @dobritoiu
      „nu pot sa nu observ ca in perioada post-decembrista nu am avut inteligenta si nici dorinta de uni toate facilitatile noastre (Romaero, Avioane Craiova si cele de la Bacau) sub un singur management pt o mai buna simeficienta coordonare a tuturor, iar unele abia mai respira pe piata”
      ….si dece nu ati avut inteligenta si nici dorinta? nu cumva pentru ca amandoua… lipsesc?
      ati inceput sa va agitati cand vi-a umblat boc la pensie, in interes personal, nu al armatei. ce programe de inzestrare ati propus, ce luari de pozitie ati avut? sa fim seriosi
      iar cu interventia de acum, ne-ati lamurit bustean. halal !!

    • @Corneliu Dobritoiu. Domnule, pentru ca ati avut curajul si bunavointa de a intra „in direct” cu noi, TOT RESPECTUL! Stiu ca nu este usor, prin natura functiei si statutului dvs…Nimeni de pe acest blog nu doreste raul Armatei Romane. Nimeni de pe acest blog nu-si bate joc de Armata Romana. Cu totii insa o dorim mai puternica, mai bine inzestrata, mai bine condusa, lipsita de coruptie si corupti. Daca ati avut timpul si bunavointa de a citi articolele aparute de-a lungul timpului, inca de infiintarea acestui blog, stiti cu siguranta despre ce vorbim, ce ne dorim si, bineanteles, care-i scopul nostru. N-am sa va-ntreb de ce NU s-a facut nimic in atatia ani, n-are rost, insa v-as intreba ce se MAI POATE FACE si, nu in ultimul rand, DE CE atata dezinteres cu privire la bratul inarmat al Tarii -ceva ce eu inca nu pot intelege!

    • as avea multe intrebari dar as pune doua intrebari referitoare la scrisoarea domnului Turluianu.

      1) Stiati de aceasta scrisoare a domnului director Ion Turluianu?
      2) Daca stiati, ce anume a convins ca portughezii ar face o treaba mai buna?

      As zice ca ignorarea unei asemenea scrisori „zice” exact ce spuneti si dumneavoastra:

      „In acelasi timp, ca simplu cetatean, nu pot sa nu observ ca in perioada post-decembrista nu am avut inteligenta si nici dorinta de uni toate facilitatile noastre (Romaero, Avioane Craiova si cele de la Bacau) sub un singur management pt o mai buna simeficienta coordonare a tuturor, iar unele abia mai respira pe piata. Au trecut peste 20 de ani si acum realitatile ne dor!…”

      cum este realitatea aia dureroasa? As zice ca se cheama dezinteres si nepasare.

  4. @ Pt toata lumea, da, comentariul apartine domnului Dobritoiu.
    @ Dl. Dobritoiu. Doar pt 12 aparate nu este economic fezabil sa integram la noi mentenanta, dar intrebarea de baza ramane de ce cumparam 12 bucati cu banii jos, si de ce am refuzat sa acceptam oferta celor de la Saab, care ofereau credit-furnizor, dobanda preferentiala, perioada de gratie, offset 100%, asamblare si mentenanta in tara, chiar centru regional in Romania, intrarea fabricilor noastre in ciclul de productie Saab-Gripen, plata ratelor anuale in functie de cresterea sau de scaderea economica a Tarii?!
    Motivul cu lipsa banilor nu sta in picioare in fata nici unui economist cat de cat serios, pentru in cazul unor investitii cu cap, plata ratelor anuale ar fi fost foarte facila si am fi avut si o aviatie moderna, si o industrie aeronautica renascuta, si locuri de munca, si crestere economica, etc, etc…
    S-a refuzat pur si simplu ideea unor avioane noi in conditile de mai sus, pe motivul ca nu sunt bani, iar acest argument este pur si simplu unul mincinos.
    De Moreni si TBT nici nu mai vorbesc, sunt convins ca stiti ca fabrica nu numai ca n-a primit bani de dezvoltare dar i s-au blocat si contracte ferme de export, asadar domnule ministru despre ce vorbim de fapt?!

    • Tradare, tradare, dar sa stim si noi :))

    • Intrebarea si mai buna este „Pe ce se duc aproape 700 milioane de euro?”. Luate la bani marunti, toate costurile te duc spre aproape 400 de milioane, (avioane+remodernizare+armament+scolarizare piloti+REABILITARE 2 AEROPORTURI). Pur si simplu nu ies in calcul aprox. 320 milioane.

  5. Domule Dobritoiu, s-ar putea sa avem toata tehnologia. Ce nu este La Romaero, Avioane Craiova si Avioane Bacau mai exista in tara. Un exemplu: sunt c.s. la un institut de cercetari care acum 20 de ani asigura aproape toata gama de garnituri de cauciuc pentru av. si el. Linia de microproductie mai exista si acum (la demisol). Este in stare buna. Problema mare va veni in viitorul imedeat apropiat. In urmatorii 5 ani vor iesi la pensie toti cei ce au lucrat cu asa ceva. Eu nu stiu sa pornesc linia sau nu stiu (deocamdata) procesul tehnologic dar asi putea invata de la colegii mai batrani. Dar peste 5 ani de la cine sa mai invat? Si peste 5 ani o mai fi linia tehnologica buna? Acuma se mai poate, maine NU. Si cum am dat exemplul la garnituri (care poate nu sunt mare lucru) sunt convins ca se mai poate da exemple si alte piese. Poate reusiti sa faceti ceva, poate mai salvam ceva. Asta daca se poate. De cine stie poate e ordin sa cumparam asa. Poate primim viza Schengen…

    • Cele doua propozitii de la sfarsit pun in paranteza tot ce-ai spus mai inainte. Probabil ca ai incercat sa-i servesti dlui Dobritoiu o cale de iesire „onorabila”, in opinia ta.
      In locul lui, eu m-as simti jignit.

  6. Felicitari George, daca si domnul Dobritoiu citeste pe aici si considera ca trebuie sa dea un raspuns inseamna ca deja esti in alta liga ( nu a’lu Mitica ). Daca cumva vrei sa limitezi accesul intr-o forma sau alta, de exemplu accesul sa se poata face pe baza de abonament sau membru al clubului sa sti ca vrea si eu un abonament, DAR, sper sa nu o faci, ai pierde tocmai lucrurile care au facut ca acest „sait” sa devina atat de popular.

  7. Bre,

    Geaba sariti la gatu’ omului 🙂

    Ce asteptati de la el, sa inceapa sa va raspunda la postari, sa se justifice si sa se apere?
    Si-a spus si omul parerea.

    „la momentul actual, dar si in viitorul imediat, noi nu aveam forta financiara care sa ne permita investitii in asigurarea echipamentelor necesare facilitatillor noastre in perspectiva obtinerii certificarii acestora de catre producator, cu toata dorinta noastra de a genera un hub regional pt mentenanta;”

    Adeca: ca sa poti face un centru Dement(enanta) aicisea la mamaligari, trebuie sa investesti bani in echipamente, in oameni, certificare, trebuie sa vrea si aia etc.

    Bani care NU SE ALOCA si nici nu cred ca are rost pt 12 aparate.
    O sa coste mai mult investitia decat avioanele 🙂

    Nu vreti sa le facem noi aici sub licenta 100% pana la ultimul surub, inclusiv motoarele, radarele, armamentul si toata electronica 🙂 ?

    Ca la 12 aparate e profitabil 🙂

    Si ce mai dati acuma cu pietre dupa cai morti, cu intrebari ‘ca de ce nu Gripen’, ‘de ce nu offset’.

    D’aia! C-asa graita zarathustra!

    • Corect GSG9, la doar 12 aparate nu e rentabil, insa necesarul e intre 36-48… deci la un moment dat, cand si daca va mai exista o noua achizitie la orizont, va trebui sa se abordeze si problema asta!

      • Lasa bre ‘necesarul’ 🙂 🙂

        N-or sa mai cumpere astia niciodata 48 de F16 in total. Si daca mai dureaza inca vreo 10-15 ani sa le adune, la ce sa mai cumperi F16 peste 15 ani cand o avea nu stiu cate zeci de ani vechime.

        Gen. Croitoru cela cu necesarul de 48 e departe in rezerva, Chioru stie 🙂
        Matale nu mai astepta inca 36 de aparate, ca o sa imbatranesti asteptandu-le.

        Daca or completa pana la 18-24 cam alea-s toate. Si tot afara vor face mentenanta.
        Si daca or mai vrea sa continue, or mai cumpara F35 peste 20 de ani, daca nu, se renunta si ne apara armata UE/NATO.

        Sau suntem republica sovietica Gubernia Rumunskaia si o sa avem PAK-FA uri si ne apara rusii de dusmanul de clasa capitalist 🙂

        20 de ani e mult 🙂

        • Daca mai cauti ce se vorbea prin 2005-2008, chiar si 48 erau sub necesar atunci, fiind mai degraba nevoie de 60-72 de aparate, ceva mai mult de jumatate fata de numarul de MIG-21 Lancer pe care trebuiau sa le inlocuiasca… Si asta dupa ce initial se dorea inlocuire 1:1 🙂

          Acum am ajuns 1:10 🙁

  8. Comentariul dlui Dobritoiu lasa loc de cateva intrebari.
    Pentru a crea centre de mentenanta, inseamna sa investesti fonduri in infrastructura si in resursa umana.
    A fost acest lucru o prioritate pentru guvern ? Din cate stiu, nu.
    A existat un plan strategic, pe termen mediu sau lung, avand acest obiectiv ? Din cele spuse de dl Dobritoiu, rezulta ca nu.
    Sintagma „avem o forta de munca mai ieftina si calificata” pare desprinsa din panoul cu arhaisme. Afirmatia era valabila in primii ani de dupa ’90. Ca urmare a subfinantarii, persoanele cu inalta calificare au plecat, cum era si firesc, sa-si gaseasca de lucru in alta parte. Scurgerea de „creiere” din Romania este un fapt cunoscut. Si nu ma refer aici doar la domeniul militar.
    A existat un plan privind mentinerea fortei de munca cu inalta calificare ? Nu.
    In momentul cand Romania a intrat in NATO, s-a angajat sa aloce Apararii un anumit procent din PIB.
    De ce nu s-a respectat acel angajament ?
    Cine poarta responsabilitatea pentru aceasta situatie dezastruoasa ?
    Un raspuns cinic ar suna cam asa: VOI, cei care ne-ati votat.

  9. Ma bucur de participarea dl.Dobritoiu la discutiile de pe acest site . Consider o dovada de curaj si respect atitudinea dumnealui .
    Insa judecand , ca cei mai multi , de pe margine subiectul , as dori sa va intreb stimate domn unde va dor aceste realitati din ultimii 20 de ani pe dvs. , clasa politica ? Pt . ca pe mine sincer ma chinuie in demnitatea , patriotismul si Mandria mea Nationala !
    De ce am , ca si multi altii , impresia ca va comportati ca niste tatuci care iau jucaree copchilului fara sa il intrebe daca se poate juca cu ea ? V-ati consultat cu personalul activ care vor trebuie sa se adapteze viziunii voastre , in loc sa va adaptati voi cerintelor acestora ?
    De ce a-ti preluat si continuat acelas jmen promovat de Basescu @ Jiadanstain ala , Aveti curajul sa ne detaliati procesul prin care in loc sa reorganizati starea jalnica de servilism politic ce distruge sanatatea armatei siindustriei de aparare , ati dat-o cotita dupa ce v-ati cocotat la putere , prin ajutorul nemultumirii firesti a compatriotilor dvs.?[ Cu alte cuvinte , de ce ati plecat capetele domnilor cand 70 suta din alegatori v-au votat tocmai pt a normaliza situatia de dezastru ]
    Ati fost votati pt a INDREPTA nu pt A VA DUREA ! NOI TRAIM AZI NU ACUM 20 de ani ! Aveti sau aveati macar un plan aveti macar oameni instruiti care ,daca dvs, sunteti depasit , sa va poata informa si sfatui in legatura cu necesitatile celor ce trebuie sa va suporte deciziile ,in afara de burtosenia scabroasa si antinationala din primele randuri,sau functionati toti pe principiul ce-o fi o fi , io s-o duc bine ….Asa si normal ca pe toti ne-o durea si de-acu inainte multa vreme ceea ce coaceti voi p-acolea …
    Apropo ce parere aveti DVS Personal [oare si politic sau tot ca Ponta]. de Rosia Montana ? [scuze pt. divagare de la subiect , oricum n-o sa raspunda dumnealui ]
    Poate am fost cam incisiv si imi cer scuze , dar e foarte iritant sa te simti folosit pt. o cauza asazisa comuna si nationala de care voi va lepadati cu fiecare mandat primit !

  10. Chiar trebuie sa manifestam prin fata DVs. strigand NOI AM VOTAT , VOI ATI TRADAT ! ca sa intelegeti ca din din decembrie anu trecut ASA NU MAI MERGE !stimati politicieni . Aliniati -va cerintelor ROMANIEI MODERNE sau a URMASILOR NOSTRI sau plecati sa va plange-ti de mila pt. ultimii 20 de ani de neputinta si incompatibilitate [ sa nu mai vorbim de vile , jmenuri si alte cele ]

  11. De ce va binoclati oare toti politicienii la nationalismul unor dosuri imperialiste pe care-i copiati cu greseli gramaticale , nevorbind limba lor , cand Polonia-i peste gard . Luat-i exemplu ! [sau va e frica de consecinte ?…]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *