Episodul VII: Goralii
In Zakopane, o celebra statiune din Polonia traiesc romani care au emigrat acolo in urma cu sute de ani. In pofida trecerii timpului, goralii, una dintre cele mai putin cunoscute grupari romanesti, nu si-au uitat obiceiurile. Goralii din Polonia traiesc azi in jurul oraselor Zywiec (cu celebra bere omonima), Zakopane si Nowy Sacz. Obiceiurile, imbracamintea, casele, infatisarea si firea lor ii dau de gol: nu sunt slavi, ci romani! In fapt, goralii sunt urmasii pastorilor valahi emigrati din nordul Transilvaniei (Satmar, Maramures, Bihor, Bereg si Ung) inca din secolul XII. Urmasii lui Dragos Pe la 1600, actele poloneze aminteau existenta a peste 500 de sate romanesti, parte a acestora fiind locuite de urmasii lui Dragos Voda prin nepotii sai, Drag si Sas.
Emigrantii romani au populat in Polonia culmile muntilor, aducand cu ei civilizatia Carpatilor si invatandu-i pe polonezi sa traiasca la munte. Azi, tot ce se pastreaza in Polonia drept traditie a muntelui, pastoritului, lemnaritului sau plutaritului este o mostenire romano-valaha. Spre deosebire de muntenii nostri, goralii polonezi de azi isi pastreaza traditiile cu smerenie. In curtea fiecarei pensiuni turistice luxoase (zona este de prim rang in domeniu), se pastreaza si vechea casuta de lemn mostenita din batrani, utilata complet in stil ancestral si uluitor de apropiat de ceea ce numim tipul traditional maramuresean: totul, incepand de la laiti si pana la toluri, cuptor sau cofe, aduc aminte de Maramuresul de odinioara. Goralii stiu ca sunt romani, se proclama ca atare (cu mandrie), iar cel mai celebru grup folcloric din acei munti se numeste, in traducere, „Capela Valaha”, si e condus de violonistul Zbyszec Walach. Unele mancaruri sunt „ca pe la noi”, branza e identica cu cea din Transilvania, iar tuica (la gust si ca metoda de preparare) este aceeasi ca horinca noastra. Maramuresenii polonezi Goralii s-au stabilit acolo intre veacurile XII-XVI, ultimul sat romanesc (maramuresean chiar!), fiind intemeiat in 1509.
Cauzele primelor veniri ar fi fost conditiile grele din Ardeal si faptul ca romanii erau luptatori de elita, fideli polonezilor. Fara a avea mentalitate de mercenari, dovedeau un curaj nemaipomenit in lupte, fapt pentru care erau rasplatiti cu drepturi si pamanturi. Azi, valahii din Carpatii polonezi sunt in intregime slavizati si mai pastreaza doar cateva cuvinte pastoresti sau nume de munti, ape si sate. In cartile de telefon poti gasi nume gen Valach sau Basarab. Multe vechi biserici, desi catolice azi, inca mai pastreaza decorul mural tipic ortodox, iar casele si mobilierul acestora sunt tipic romanesti. Ultima „infuzie” cu iz romanesc a intrat in sudul Poloniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand o mare parte a comunitatilor poloneze din Maramures si Bucovina s-au repatriat. Acestia au adus in zona Zakopane limba romana sau obiceiurile din zonele amintite, inclusiv celebra palinca de Maramures. Azi, goralii polonezi sunt asimilati perfect in tara gazda dar, desi n-au uitat de originea romaneasca de care sunt mandri, sunt nebagati in seama de autoritatile de la Bucuresti, de ambasada noastra de la Varsovia sau de Institutul Cultural Roman. Datorita faptului ca isi pastreaza cu sfintenie traditiile, goralii constituie o puternica concurenta pe piata agroturismului montan pentru maramureseni si bucovineni. Nu rareori, romanilor le este dat sa auda, de la turistii straini: „pai astea le-am vazut si in Polonia, si inca mai bine pastrate!” Asa ca, ai nostri vor trebui sa invete sa pretuiasca traditia la adevarata ei valoare.
Salut George,
Pot sa preiau si eu articolul pe blogul meu (desigur cu precizarea autorului)?
Sigur.
Iti dau si un articol la schimb, daca-l vrei, dar mai reformulezi tu ca eu l-am scris in graba:
http://prezidenta.wordpress.com/2013/07/03/pacea-mongola-sasii-si-tarile-romane/
Bun articol , nici nu stiam de aceasta denumire …ce-i drept nici nu am prea vazut referiri cam pe nicaieri in media generalista . Imi place si articolul Angelei .
Ma bucur ca ti-a placut si micul meu articol.:) Mai poate fi imbunatatit, dar ceea ce am vrut sa demonstrez cred ca s-a inteles. Inclusiv relatia istorica dintre Rusia si China…
felicitari f bun articolul.nu stiam despre gorali.asa mai sunt si moravo-vlahi din cehia si slovacia
http://en.wikipedia.org/wiki/Vala%C5%A1sko
Stim si de ei – regiunea vlaha din Cehia … va urma 🙂
Am vazut in concediu o masina de pe acolo cu sticker lipit pe ea .. .ceva de genul „proud to be wallachian”
Cautati date despre Kingdom of Wallachia din Cehia si o sa gasesti o posibila explicatie a stickerului. Oricum interesanta aceasta creatie fantasy din Cehia care a eliberat pana la 80000 de „pasapoarte” pentru cetatenii cehi, ceva in genul pasaportului de oltean 🙂 .
Aia e o „magarie” turistica… insa poate crea un precedent interesant.
Asta e insa mai aproape de adevar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Moravian_Wallachia
http://www.vmp.cz/en/museum-tour/the-wallachian-village/
Cehii isi asuma ca ascendenti triburile slave venite din zona Marii Negre si a Carpatilor. Iar cuvantul slav in pronuntia poloneza se citeste vlaw (s devine v iar v se citeste apoximativ ca w din engleza). Astfel daca Cehia in intregime s-ar numi Kingdom of Wallachia nu ar fi departe de adevar. 🙂
De altfel prin cuvantul vlah polonezii desemnau poporul roman iar regiunea o numeau Valahia.
NU ESTE PARADOXAL, MAI MULT SAU MAI PUTIN, ADEVARAT, FAPTUL CA COMUNITATILE ROMANESTI (SCUZE DE CACOFONIE) DE PE ALTE MELEAGURI (CEHIA, POLONIA, SERBIA, BULGARIA ETC.) ISI PASTREAZA TOTUSI TRADITIILE SI SUNT MINDRE DE ORIGINEA LOR IN CIUDA FAPTULUI CA AU FOST ASIMILATE (TOTAL SAU PARTIAL) DE POPULATIA MAJORITARA IN TIMP CE IN ROMANIA, LA MAMA LOR, CUM S-AR SPUNE, ROMANII SINT TIGANIZATI IN PROPORTIE DE PESTE 80%?
Ati fi putut sa ma intrebati si pe mine, in calitate de autor, daca acest articol poate fi postat atat aici, cat si pe alte site-uri si bloguri!
Este ultima data cand procedati asa, sper.
Continuarea povestii goralilor este aici
http://www.contributors.ro/fara-categorie/muntenii-misteriosi-din-carpatii-nordici/