Planuri peste planuri si realitatea actuala

 Raspunsul ministrului economiei, Adriean Videanu la sesizarea deputatului Ion Stan cu privire la „stadiul de omologare al transportorului Saur” si perspectivele de export (17.06.2009)- a se citi cu atentie

Cum aratau planurile de achizitie militara prin 2008, an electoral, cum se bateau toti cu pumnul in piept pentru dotarea Armatei, planuri de achizitie si bugete multianuale, 2% din PIB, PSD, PD-L, PNL, etc, etc. Unde suntem astazi stim cu totii, cat valoreaza cuvantul celor care ne conduc, iarasi stim, dar o „dulce” aducere a aminte a promisiunilor si planurilor din urma cu cinci ani, n-are cum sa strice.

Lectura placuta!

mazare

Tema: Achizitiile, in epoca Flintstone Zestrea Armatei va fi innoita cat ne tin buzunarele

4 Noiembrie 2008

 

Armamentul din dotare se apropie cu pasi rapizi de termenul de expirare, iar programele de achizitii de armament modern s-au facut cu taraita din cauza lipsei banilor.

Partenerii de coalitie din Kosovo rad de ARO-urile cu care inca defileaza romanii si le numesc „Flintstone”, dupa personajul animat din epoca de piatra. Cea mai stringenta problema ramane insa cea a Fortelor Aeriene, a caror flota de MiG 21 expira in 2010. Pana la ora actuala, Guvernul nu a aprobat nici macar procedura de achizitie a noilor avioane de lupta multirol. Acesta va fi cel mai gras contract de achizitii, in valoare de aproximativ patru miliarde de euro, pentru care se bat trei mari concurenti: Lockheed Martin (SUA), Saab Gripen (Suedia) si consortiul Eurofighter, condus de Alenia Aeronautica (Italia).

 

In 2007, au fost aprobate sase programe strategice de achizitii de armament, insa nici pana la ora actuala finantarea acestora nu a fost stabilita. Fortele Aeriene trebuie sa achizitioneze 48 de avioane multirol si patru sisteme de rachete sol-aer, Fortele Terestre au nevoie de 837 transportoare blindate si de 2.842 autoturisme blindate si neblindate, iar Fortele Navale de patru corvete multifunctionale si de patru vanatoare de mine. Modernizarea completa a Armatei romane in materie de achizitii ar costa 15 miliarde de euro, conform unei estimari a premierului Calin Popescu Tariceanu.

Din 2004 pana acum, Armata a achizitionat din Spania 68 de vehicule blindate si neblindate URO Vamtac, 22 de Humvee au fost donate de guvernul SUA, au sosit doar zece din cele 31 de TAB-uri Piranha din Elvetia, iar din cele sase avioane de transport C-27 Spartan, italienii de la Alenia nu au livrat inca nici unul. Contractul pentru sistemul de aparare antiaeriana Hawk XXI este in desfasurare.

 

Buget multianual

Varianta programului de guvernare al PSD, facuta publica pana la aparitia acestui articol, nu atinge deloc subiectul inzestrarii armatei.Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu, presedintele Comisiei de aparare din Senat, spune insa ca achizitiile de armament trebuie sa urmareasca in continuare „interoperabilitatea si modul in care putem participa la misiunile NATO, dar si stabilitatea si securitatea interna a Romaniei”.

Diaconescu subliniaza necesitatea unui plan de inzestrare bazat pe un buget multianual, intins pe 5-10 ani, care „sa depaseasca planificarile bugetare anuale”.

De asemenea, inzestrarea trebuie facuta in functie de configuratia tarii: „Nu ne este foarte util armamentul ofensiv, in schimb, elicopterele sau blindatele sunt, in conditiile in care din lipsa lor ne mor soldatii in strainatate”. In plus, Diaconescu adauga ca „nu avem nevoie de achizitii ca semnale politice”.

 

Necesitati versus idealuri

Desi premierul Tariceanu a declarat ca prefera oamenii, nu tancurile, programul de guvernare al liberalilor promite o inzestrare de vis a Armatei. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, ne-a declarat ca pana la alegeri spera sa obtina aprobarea Guvernului pentru finantarea tuturor celor sase programe strategice de achizitii. Dintre acestea, vicepresedintele PNL spune ca patru vor fi finantate prin credite interne sau externe, limita de indatorare fiind de maximum 2,38% din PIB (aproximativ 3,3 miliarde euro). „Investitiile in materie de dotare nu ar trebui sa fie afectate de criza economico-financiara”, spune Melescanu, pentru ca prin programele de offset oferite de producatorii de armament sunt atrase investitii mari in industria romaneasca.

 

Prioritati ale programului de guvernare al PNL sunt „apararea teritoriului national prin sisteme antiracheta la sol, pe platforme de lupta aeriene si navale”, dar si modernizarea si eficientizarea industriei autohtone de armament, prin colaborarea cu firme straine. Obiectivele pentru achizitii de armament sunt structurate pe cele trei categorii de forte ale Armatei. Liberalii promit sa acopere toate cele sase necesitati strategice, dar pluseaza cu o gramada de alte echipamente care ar transforma Armata romana intr-una de top.

 

Arme, nu vorbe

Programul de guvernare al PD-L promite modernizarea inzestrarii Armatei si „alocarea anuala a unui procent de minim 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare, cresterea semnificativa a fondurilor destinate gestionarii situatiilor de urgenta, asigurarea unei bugetari corespunzatoare pentru serviciile de informatii si protectie, precum si pentru celelalte institutii cu atributii in domeniul securitatii nationale”.

Deputatul PD-L Costica Canacheu, presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, recunoaste ca programele de inzestrare a Armatei „nu se pot face toate deodata, numai ca ele nici macar nu au inceput. Abordarea noastra este sa le incepem odata. Decizia nu mai sufera amanare. Cand ai o previziune certa, cand ai alocate resurse, lucrurile capata concretete. Noi planuim o alocare bugetara pe 10-15 ani”.

Costica Canacheu sustine ca prioritatile de inzestrare armata ale unui guvern PD-L ar fi avioanele multirol, transportoarele blindate si corvetele multifunctionale, cu mentiunea ca trebuie sa tinem cont de „situatia financiara din aceasta perioada”.

 

Romania Libera

25 de comentarii:

  1. bugetul consolidate al statului cea mai are magarie post decembrista se pun banii mei de pensie ,de sanatate in acelasi cos si da cum vrea muschiul unui smecher ,trebuie separate cas,pensiile ,5% armata ,5% invataint ,5% cercetareasi bugetu sa ramina cu taxele vamale ,profit fara returnari de tva vamale iar la banii publici companii mixte 50 50% ca nu cred ca nemtii permit firmelor noastre sa le faca drumuri noi de ce platim taxe de protectitie la ue din bani publici si nu avem drumuri ,taxe pe resurse de minim 60% daca vor aerul nostrum io ii subventionez pe bogatii eolienelor ,apa pamintul subsolulu si anularea contractelor cu clause secerete urgent ii CORUPTIE.ASA CA 2 SOLDATI CU O BRISCA DE 2 CM VA DEVENII ARMATA NOASTRA si vom fii gubernie ca americanii sau dus cica ii ataca nord coreeni pe partea alalalta ciu ciu.

  2. Pana la urma atat timp cat armata nu misca in front si e multumita, de ce trebuie sa ne intereseze pe noi? Si prin miscat in front nu ma refer la cine stie ce actiuni periculoase, nu ma intelegeti gresit. Dar un „leak” un „armyleak”, un „armaghedon” ceva… nimic? Atunci bine.

    • Pai ar cam trebui sa te intereseze, mister Vector! Ca Armata face informari cu nemiluita, dar politicienii nu le fac publice! Iar scopul ei este sa te apere si pe tine! Oricum, in caz de conflict, militarii sunt pregatiti sa moara. Evident, nu toti, dar…. indiferent de dotare, tot ei mor primii. Dar daca dotarea e proasta, sansele ca dumneata sa ramai in viata sunt mai mici … asa ca te intereseaza! O sa spui care razboi? Pai sa speram ca nu va fi, ca altfel e jale! Iar NATO vine dupa min. 30 de zile! Suntem praf pana atunci.

  3. eu in locul astora care conduc armata as face trafic de arme si as cumpara ce ne trebuie :))) serios acum…cred ca T-55-urile alea se vand frumos in africa…le vindem pac ne luam leopard…vindem si MiG-23/29 tot pe acolo pac luam F-35…revindem flota lu basescu si ne luam si portavion ce puii mei :))

  4. Individul cu pene pe cap e cu firmele israeliene si o stiu pe pielea si sanatatea mea. Sa dea ciuma si holera in tot neamul lui de excroci si sa-l manince bubele de viu….!

  5. Oricum, necesarul urgent MAPN la nivelul anului 2009 este foarte clar, iar datele nu s-au schimbat, indiferent cum ar dori poate s-o dea la intors guvernantii actuali:
    Fortele Aeriene: 48 de avioane multirol si 4 sisteme de rachete sol-aer,

    Fortele Terestre: 837 transportoare blindate si de 2.842 autoturisme blindate si neblindate,

    Fortele Navale: 4 corvete multifunctionale si 4 vanatoare de mine

    La acestea s-au adaugat intre timp necesitatile de modernizare sau inlocuire ale elicopterelor IAR-316B, IAR-330 Socat si apoi M, tancurilor TR-85/M1 si T-55, echiparea fregatelor, sistemele sol-aer mobile cu raza scurta si medie .

    Cat despre partea de perspective de export la nivelul lui 2009 cu privire la SAUR, e interesant de citit la inceputul articolului raspunsul ministrului economiei, Adriean Videanu la sesizarea deputatului Ion Stan cu privire la „stadiul de omologare al transportorului Saur” si perspectivele de export (17.06.2009).

    • eu unul spun ca 48 de avioane reprezinta minimul de care are Romania nevoie…necesarul este de 108, am mai spus-o si o repet

        • si sincer nici nu ar costa foarte mult daca s-ar face afacerea cu cap…sa zicem ca ar costa 6.75-7 miliarde de euro…MApN poate sa se imprumute de 2.3 miliarde/an…pur si simplu ar spune ne doare in pix, avem nevoie de avioane, si in 5 ani daca se concentreaza doar pe chestia asta avem avioane…si tot asa in 15 ani avem armata ca lume+ daca facem offset + daca la restul(transportuare/tancuri/nave) folosim si firme din tara, facem si locuri de munca, si banii se intorc in economie

          • Pai nu?
            Numai ca asta nu se mai aude in sferele inalte si, culmea, inca o parte dintre cei care sustineau chestiile astea pana prin 2008 inca mai sunt pe acolo… Deci?!

            • cel mai bun lucru pe care il putem face este sa speram ce de fapt este o secretomanie, ca luam mai multe avioane decat se spune, ca avem mai multe TR-85M1/2 decat se spune si tot asa…sincer visez sa fie secretosi, si ca de fapt nu au dat bani multi pe putin, si au cumparat cat trebuia…dar visez degeaba…

              • din moment ce comenzile respective nu au ajuns la industria noastra, care produce majoritatea echipamenteleor, mai putin avionul multirol, visele sunt desarte.

                Unele dintre uzinele care trebuiau sa intretina, modernizeze sau inlocuiasca parcul asta imens de vehicule mai au 20-50 de angajati.

  6. Depotatu’ Grivei din comitziili si comitetili de aparari din Camera Deportatilor, sau din ciclul „sa radem cu prostii” 🙂 : sa inceapa…prograaamiliiii!!!!

    Fortele Aeriene: 48 de avioane multirol o sa avem, de-a lungul mai multor zeci de ani si nu toate odata, acum 12, peste 25 de ani alte 12 dupa ce scapam de astea 12 samd

    Fortele Terestre: 837 transportoare blindate noi cand o zbura Nastase.

    Poate d’astea:

    http://romaniainterbelica.memoria.ro/pictures/fullsize/483/mara%C5%9Fe%C5%9Fti_mara%C5%9Fti_namoloasa/1054___romnia_primul_rzboi_mondial_12.jpg

    Cifra asta supercalifragilistica de 2.842 autoturisme blindate si neblindate de unde au mai scos-o taica 🙂

    12 avioane, 18 torpile, din sase in sase rezulta 24 autoturisme blindate si neblindate, s-a gresit undeva la ordinul de marime 🙂

    Fortele Navale: 4 corvete multifunctionale si 4 vanatoare de mine. De la rusi in vizita prin apele noastre teritoriale.

    Acu’ sincer, intrebarea poate e prosteasca (adica asa ca pt IQul meu): o mai fi vreunul sanatos la cap in conducerea ministerului? Nu din aia numiti politic, ci militari de cariera.

    Cum fac aia din SMG o strategie de aparare, adunam 2 TABuri de la Craiova, 2 tancuri de la Galati, 1 camion de la Pitesti si un autobuz de la Bucuresti si organizam apararea pe linia Focsani Namoloasa ?

    Vector:”Pana la urma atat timp cat armata nu misca in front si e multumita”
    La pensie scapa cine poate, restul se roaga sa mai intre banii si sa nu fie disponibilizati. Din moment ce li se plateste salariul, restul e poveste…

    • vezi ca la fortele navale ala e pragul pe care sa il atingem…adica cam prin 2020 o sa avem doar 4 corvete si doar 4 vanatoare de mine…restul le casam…eu asta cred ca voiau sa zica :))

    • Mai sunt Tancuri in Galati ? Sa imi trag palme daca e asa ,eu nu am vazut nimic si sunt din galati, probabil le tine in hangare ,clar … 🙂

    • @gsg9

      I se poate intampla ceva unui gheneral – sa zicem in rezerva – daca iese pe piata cu un articol, cu o carte sau cu un interviu in care sa traga un semnal serios de alarma, sa zica „bah, treziti-va noi rezistem la o adica vreo 2 ore si pa” sau ceva de genul asta? L-ar paste curtea martiala? I-ar taia astia pensia? Ce i s-ar intampla? Eu vad ca nu iese nimeni, nu zice nimeni nimic. Si toata lumea are impresia ca armata romana e beton. Daca vorbesti cu cineva care nu e familiarizat cu ce discutam noi aici de ia de nebun – „pleaca domne de-aici ca nu-i chiar asa, te-ai uitat prea mult pe discovery, avem tancuri performante, avem 100 de Miguri, avem echipa avem valoare”… 🙂

  7. Breeeeeee…ce vă mai place să visați. Io tot mă minunez, și aștept să vă treziți…

  8. Da, minunatele planuri! Scoase de la naftalina, revizuite si adaugite, in fiecare an electoral. Nu mai avem mult de asteptat, vine 2014, cand iarasi ne vom bucura de „acuratetea” strategiilor si „vointa” de a face…Le mai crede cineva? Armata nu misca si nici nu va misca in front, stati linistiti -cine „greseste”, plateste! Ati mai vazut/auzit vreun militar ridicand ciocul si plangandu-se de realitatea trista din Armata, ori cerand echipament si dotari de ultima generatie? Eu, nu! La unitatea din localitatea mea (Infanterie), cele 4 TAB 4×4 si 3 TAB 8×8, nu mai merg demult, motorina din depozitul de combustibil este ca vai de ea, iar aspectul exterior al cladirilor este dezolant, insa, se pare, ca tuturor le este bine acolo -nimeni nu face nimic, ziua trece, leafa merge, noi cu drag „muncim”. Asta-i realitatea, bine ca nici „sefii” de la Bucuresti nu prea dau pe-acolo, probabil fiindca nu se pot poza langa „succese” si „realizari”, iar despre fonduri (macar pentru intretinere), zero barat!

  9. Pingback:Da' grupa, cat e grupa? - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *