Salvati Rosia Montana, salvati-va Tara!

RomaniaMilitary.ro este 110% impotriva oricarui tip de exploatare la Rosia Montana! Lasati-ne Tara in pace viermilor! Dupa ce  i-ati distrus economia si i-ati gonit copiii, vreti sa-i sfartecati si trupul?! Acum ii vreti sufletul?!

 Lasati Romania in pace nelegiutilor! Vreti aur, o sa-l primiti tot asa cum l-a primit si Crassus de la parti, viermi nemernici ce sunteti!

94 de comentarii:

  1. Idea de a iesi in strada este buna, am fost si eu prin zona de cateva ori, dar Nasul este un idiot si un pic cam… Nici prin cap nu-mi trece sa ma asociez cu alde dastia, pot sa ma descurc si singur. Gata cu organizatile si „liderii” de opinie un pic cam prostanaci! 🙂 Scuze dar chiar ma enerveaza asta…
    Idea este ca trebuie sa iesiti in strada nechemati si neorganizati de nimeni. Luati-va copiii, nevestele, prietenii si mergeti in orasul vostru acolo unde au loc astfel de manifestatii. Evitati sa va raliati oricarui ONG sau unor lideri ad-hoc de opinie, ci protestati in numele vostru pentru Tara voastra.
    E simplu…

  2. Cine face parte din cei 10% ?

  3. Or sa ia evrei tot aurul si tara asta de cacat o sa se leaga fix cu rahatu,tara de 2 bani plina de tradatori si asasini!!!!

  4. george meriti tot respectul si admiratia sunt perfect de acord cu tine trebuie sa luptam pt ultima noastra avutie ca neam un mediu curat si ecolegie din pacate rosia montana este doar o mica parte din ceea ce urmeaza gazele de sist a caror exploatare este si mai nociva sunt a doua faza nu mai putem ramane la cheremul politicieniilor corupti care si-ar vinde nu tara,si-ar vinde si familiile pt o spaga mai grasa
    te felicit sincer george, acesta este unul dintre putinele bloguri -siteuri de presa lipsite de orice forma de manipulare din pacate majoritatea oameniilor sunt usor de manipulat cu mici bere gratare si pomeni oameni buni anditi nici o corporatie nu va vrea binele ,toate corporatiile vor doar sa va foloseasca ,va vor doar banii si atit

  5. Azi la ora 17:00 va fi protest in Constanta, sper sa ne strangem cat mai multi.

  6. NO GATA ?! NO HAI !!!

  7. ps. ca exemplu la Campeni PREOTUL a luat portavocea si a pornit multimea la protest IMPOTRIVA exploatarii !. Oare preafericitii ninjalai din tara ce asteapta ?!!!

  8. Si aveti impresia ca aceasta zona va ramane neexploatata ? Sunt doar interese politice iar cei care ies in strada ies degeaba, cand Guvernul semneaza contracte nu ne intreaba niciodata. Asa ca parerea mea e ca oricum mai devreme sau mai tarziu aceasta zona v-a fi expolatata iar daca cei din RMGC se vor retrage si o sa platim despagubirile stipyulate in contract v-a fi vai si amar tot de noi amaratii nicidecum pt politicieni.

    • Asta cu despagubirile este doar praf in ochi! Rosia Montana nu va fi exploatata atata timp cat romanii vor intelege ca a venit timpul sa-si apere Tara cu parul in mana, impotriva proprilor alesi.

      • eu cred ca rosia montana trebuie exploatata, dar cu cap, si de tara noastra, nu de niste canadieni/evrei samd…iar faza cu cianura nu am inteles-o…pe vremea lui Nea Nicu scoteam aur fara cianuri/mercur si alte nebunii…ai vazut si tu cuma arata cariera romana, nu imi spune mie ca romanii foloseau cianuri 🙂

        • @George GMT
          Subscriu.

          @vioniribu
          Exista un singur motiv pentru care s-a ales exploatarea pe calea cianurilor, si anume faptul ca este CEA MAI IEFTINA METODA, cam de 4 ori mai ieftina decat urmatoarea in top.
          Exploatari cu cianuri se faceau si pe vreamea lui nentu ceasca, indiferent ce spun toti marii lucratorii pe acolo, e suficient sa te uiti pe imagini din satelit si sa vezi iazul de decantare lasat mostenire de comunisti. Rosia montana si acum este o bomba ecologica, problema se puna cam asa: de ce sa nu dezamorsez bomba in loc sa o fac mai mare si sa explodeze.

          Am zis de zeci de ori, exploatari trebuiesc facute, dar numai in interesul nostru national, in ziua de azi resursele sunt extrem de importante, si pentru orice eventualitate ca stat cu capul pe umeri va trebui sa detii tehnologii si capacitati de exploatare, dar la un nivel minim, pe care il poti ridica usor in caz de nevoie. De ce? Pai foarte simplu, consumi resursele altora iar daca va fi nevoie, vei avea infrastructura si capacitatea sa exploatezi resursele tale.

      • Nici nu puteti imagina in ce situatie va gasiti si nici nu aveti habar in ce va bagati. In primul rind opozitia voastra la acest proiect aprobat si reaprobat de diferitele guverne Romanesti a pus Romania intro situatie extrem de dificila si imposibila de rezolvat, iar daca voi chiar credeti ca o sa puteti scoate castanele din foc fara sa va ardeti insemna ca va meritati soarta.
        Daca Guvernul anuleaza proiectul se va expune la litigatii ce vor costa Romania mai mult decit zacamintele de aur. Exista careva dintre voi ce e sufficient de confident ca vreo firma de avocatura Romaneasca poate reprezenta competent Romania in un process cu grupul de actionari ai acestui proiect? Eu cred ca nu si ca vor pierde procesul nu inainte a a lua spaga.
        Parerea mea utrila ca sunteti intre ciocan si nicovala si ca nu aveti nici o sansa indifferent de bunele voastre intentii.

        • asta e ala cu manipularea 🙂 frate, oricat ar costa romania, nu cred ca valoreaza mai mult decat 300 de tone de aur si 1000 de tone de argint…numai dintr-un loc..

          • Proprietarii acestor zacaminte aurifere nu vor renunta la proiect indiferent de maniferstatii voastre sau de deciziile Guvernului iar acest adevar trebue sa va fie clar. Daca aveti un plan de actiune ide ce nu il prezentati ca sa vada si cititorii daca e rational sau daca urmeaza un process logic. Nu trebe sa fii vreun geniu sa intelegi ca odata ce se recurhge la litigiu, copropritarii proiectului nu vor cere despagubiri mai mici decit valoarea zacamintului si a tuturor cheltuielilor de litigiu si tot ce avocatii destepti pot gasi de cuvinta.
            Comentariile emotionala si acuzatiile nu sunt solutii ci frustrari iar lacrimile sunt terapia saracului.

            • Ce tot vorbesti tu acolo? Care proprietari ai zacamintelor? Proprietarul zacamintelor este statul roman. RMGC este doar detinatorul unei licente de exploatare.
              Nu am nimic impotriva sa continuam cu ei dar nu cu metoda propusa de ei pentru ca este distructiva pentru mediu si arunca la gunoi (sau asa ne spun noua) elementele rare din zacamant, mult mai valoroase decat aurul.
              Am prezentat in comentariul meu doua alte metode care polueaza mai putin sau deloc si permit o recuperare aproape de 90% at a aurului cat si a elementelor rare.

            • Care propietari, Darell? O Ancheta DNA si se vor vedea imediat toat matrapazlicurile !

              • Conform Constitutiei si uzantelor internationale dreptul de proprietate aupra pamantului se extinde pana la 20 de metri sub pamant. Tot ce este sub 20 de metrii apatine statului, zacaminte viermi resurse etc.

      • Pina nu vedem ceva concret nu cred nimic. Aiurea, au mintit nonstop de ce sa ii credem acum cu despagubirile. Si mai este ceva cine a semnat sa plateasca. Este semnatura mea acolo? Intai sa vedem si dupa aia sa ne judecam. NU creed o iota din ce prostii fac aia cum s-a dovedit si ca legea asta propusa este neconstitutionala. Actele facute de niste hoti nu sunt valabile fiind lovite in primul rand de bunul simt si buna credinta. Cum niste incapabil ne-au guvernat sunt sigur ca si documentele lor sunt apa de ploaie daca le scuturi bine. Cred ca este vorba mai degraba de frica lor de a da socotela in fata „diavoului” lor caruia i s-or fi vandut. – melodramatic nu 🙂
        Si daca o fii sa platim oale sparte de niste tampiti din neamul nostru imi pun la bataie banii mei pentru despagubiri. Ce mai conteaza 4 miliarde ca maine nu mai valoreaza nimic. 4 miliarde /22 milioane inseamna 181.(81) dolari pe cap de roman. Despre ce dracu vorbim???? Si sunt sigur ca nu sunt singurul care gandeste asa daca o sa fie la o adica.

  9. 1) Pina sa iesiti voi in strada trebuiau sa reactioneze ” marii patrioti ” din servicii !
    ( sefii lor au niste lefuri si avantaje uriase totul din bani publici ,
    iar pe fond nu sunt decat niste bisnitari gen pacepa …a si sa nu uit experti in logoreea despre
    patriotism …)
    2) va tai elanul dar jocurile sunt facute , spagile sunt deja papate , se face balci pentru a
    vedea cum se porneste ” problema ” ….
    (in sectorul 2 la mine s-a pornit adhoc o borduriada de mama mama , iar la 50 de euro per
    maidanez cred ca m-as apuca si eu de chestia asta …. )
    3) s-a ajuns la dezindustrializare fiindca CONDUCEREA e de CACAT , banii
    nostri de pensii si altele sunt bagati in luxul si desmatul celor ce ne conduc …
    (ocidentul a profitat DAR raul cel mai mare este facut de ” marii patrioti ” )
    ce sa zic … somajul a explodat , de cand s-a schimbat guvernul au murit 100.000 de pensionari
    si ei tot nu au bani …..

  10. ! cu ce se ocupa serviciile aranjeaza intalniri intamplatoare intre cei 2 mari navigatori ai natiei ! pur si simplu ne iau de prosti pe fata !

    http://optimvs.wordpress.com/tag/cici-de-la-sistem-basescu-poze-mare/

  11. PERFECT DE ACORD! Nenorocitii de guvernanti ar trebui sa „savureze” ei intai un pic de cianura, si-apoi sa ne spune ce „mari” beneficii si avantaje avem dintr-o astfel de exploatare noi, ca TARA si POPOR. BRAVO GEORGE, te sustin intru-totul! Daca-i vorba sa iesim la manifestatie, vin la Bucuresti, saptamana viitoare, poate se mai gasesc doritori.

  12. Exista alternativa nepoluanta la cianuri, mai eficienta si mai ieftina.
    Iata dovada: http://www.corectnews.com/social/mega-scandal-pentru-rosia-montana-exista-tehnologie-nepoluanta

  13. Foarte bun îndemnul. Si fiecare poate sà facà ceva la nivelul sàu (efect fluture).

    Am fost acum douà sàptàmâni la manifestatia din fata UNESCO, la Paris, si duminica trecutà la ambasada românà.
    Manifestatii împrovizate, nu multi participanti, dar cu multà tragere de inimà.

  14. Da ,si eu sunt de aceasi parere

  15. Cam ciudata graba asta a guvernoiului cu Rosia Montana.Eu,in locul lui Dottore,nu m-as grabi.Sau poate ca pe el il grabesc altii?

  16. Auzeam iei seara „expertii” cum spuneau ca cianura e biodegradabila si expira in 10 ani :)) Si pe lanaga asta au facut peste 1000 de pospectiuni si nu exista nici un alt metal rar pe acolo. Noi vom primi cam 150 mil E pe an vreo 20 de ani, pai la nivel de tara pt banii astia nici nu merita sa te dai jos din pat.

  17. ne codim ca niste fete mari , am vrea ca am auzit ca e misto , dar ne e cam frica ! oricum , mai devreme sau mai tarziu tot se va face. ar trebui in mod realist sa insistam pe respectarea normelor de mediu , ca in rest , suntem prea mici pentru interese asa mari !

  18. AAAA deci erau mai buni comunisti care nu au vandut avutia nationala,asta zici nene George,pai cum domne dupa ce ne lasara muscalii in pace si au venit civilizatii americnai su europeni astia ne-au furat toata economia,cum dreacu vine asta,eu am crezut ca ne-am democratizat,ne-am occidentalizat,ne-am civilizat,NENE GEORGE ESTI CAM COMUNIST(NOI NU NE VINDEM TARA)

  19. scuze da nici eu nu va inteleg; cand aia de la Barlad protestau impotriva exploatarii gazelor de sist de catre Chevron (important de retinut!..de catre cine si cum..) erau ‘platiti’de rusi, acu va declarati impotriva exploatarii de catre Gold corporation la Rosia Montana (tot o companie ‘capitalista’ de genu Chevron e si asta da pe alt domeniu..)..astia de acum marii ‘ecologisti’ de cine sunt platiti, daca barladenii in frunte cu ‘popii’ au fost platiti de muscali? de Soros via Active Watch?.sau tot de muscali…intreb si io..

    • Daca tu compari una cu alta, imi pierd timpul raspunzandu-ti. Gazul de sist este dpmdv OK si am fi macar prosti daca nu am incerca exploatarea lui, insa RM ce mama dracului avantaj iti aduce tie personal?! Zi-mi si mie ce castigi tu din RM?! 250 de milioane de euro pe an?! Bre esti cam ieftin, in conditile in care aceasta suma este cu totul nesemnificativa pentru bugetul Romaniei.
      RM va distruge efectiv mii de km patrati pentru zeci de ani si va lasa in urma cratere si lacuri de cianura, imbogatind pe alti, fara nici un avantaj pt noi, asadar, te intreb inca o data care sunt argumentele in favoare exploatarii, ca de etichetari dastea bolsebice sunt chiar satul!
      Amestecati mere cu pere, defrisari cu explotari de suprafata, gazul de sist cu cianura si apoi va mirati ca au iesit romanii in strada?!
      Se pare ca inca nu suntem toti tampiti, mai sunt inca romani care-si iubesc tara si care au …prostul obicei de gandi cu propria lor minte.
      pentru aceste incoveniente ne cerem sincer scuze!
      🙂 😉 😉 😉 Bai frate vine unul dupa starda, la tine in casa, pe propietatea ta si te … direct in gura, iar tu stai sa calculezi cati bani iti da?! Scuze de limbaj, dar am vrut sa fiu cat mai plastic cu putinta.

      • george totusi exploatare gazelor de sist este la fel de
        toxica pt mediu panza freatica fiind macar in teorie puternic
        afectata de procedura exploatarii nu mai bine
        am accesa fonduri ue pt energii regenerabile si ecologie
        nu mai bine am cauta sa investim in energie curata
        nepoluanta avem zeci de miliarde la dispozitie
        nerambursabili nu mai bine am cauta sa exploatam
        resursele din platforma continentala a marii negre sau
        insula serpiilor apropo acuma nimeni din presa nu zice
        nimic de faptul ca tariceanu si hotia incredibila legata de
        rosia montana de asemenea am putea investii in energie
        nucleara in centrala de la cernavoda.SPER CA NU TE
        SUPERI , AU FOST DOAR SUGESTII ,SUNT ECCOLOGIST
        DECLARAT

  20. @ionica fonos apropo , stii ca basescu s-o sucit ?cica chiar daca legea trece , are el grija sa pice in camera constitutionala ca e anticonstitutionala ! Campania lor ,avantaj noi !
    Din partea mea cei ce va ascundeti sub pat , puteti ramane acolo , sa o suciti cum vreti si sa va dati patrioti in la meci , cu punga de seminte ! Eu unu stiu ce vreau si-mi face placere sa o strig in piata sic! si cu cati mai multi isi dau deama ce vor , cu atat mai putini vor ramane sub pat la mila astora de-si fac campanii pe mania si idealurile noastre !
    Deci , la 17 ! avec bahtaloo , forza romania , ura si la gara , hai steaua si dinamo ! , no gata no hai !

  21. salutare , ,
    sa iti zic 2 intamplari …. prima , a fost scandal cu maidanezii s-au certat intre ei prieteni , apar brusc 3 firme care castiga o licitatie si care rezolva „problema ” la 50 de euro per maidanez …
    http://www.gandul.info/stiri/operatiunea-prindeti-maidanezii-cand-vor-fi-stransi-toti-cainii-de-pe-strazile-din-bucuresti-si-cat-costa-operatiunea-11315713

    a doua , se tot face caz cu meeeegaarestarile de interlopi (am si eu vecini o ilustra familie/clan …) pe baieti astia nu ii deranjeaza nimeni fisc politie si alte organe ale statului , mai mult am inteles ca au pe rol procese care treneaza de ani …. astia nu cumva ar trebui sa plateasca taxe , asigurari medicale sau „astea” e numai pentru fraieri ? eu cred ca luati la puricat , aceste ” valori ” se poate sa ” produca ” mai mult ca rosia montana 🙂

    ( uite de basescu nu iti mai zic , asteptam cu interes deznodamantul … vad ca unii nu au idei multe si alea fixe , de pilda „oamenii rusilor „,,,, tema basista ,pe fond , eu personal nu am parasit niciodata teritoriul romanei iar in ultimii 3 ani nu am ajuns mai departe de cernica 🙂

  22. de ce tot imi stergi bre comentariile? cu ce am gresit? astept argumente daca esti barbat

    • nu am spus decat de sloganul „nu ne vindem tara” din anii ’90 (cu rezultatele care se stiu) , de asta imi amintesc lamentarile penibile actulale,

    • Nu ti-am sters nici un comentariu. Ai senzatie ca imi este jena s-o fac?! Numai ca de aceasta data chiar nu stiu despre ce vorbesti.

      • ba chiar am avut un coment sters

        era : genul asta de lozinci anti capitaliste si … nu ne vindem tara l-am auzit si in ’90 cu efectele care s-au vazut,…

        in plus, vad ca cine nu-i fan putin pe aici e cam … sters 🙂

        • Cand iti spun ca nu ti-am sters nici un comentariu ar trebui sa ma crezi. Am facut lucrul asta cu alta ocazia si nu mi-a fost rusine sa-ti spun asta.
          Nu-i vorba de fan Putin ci de limbaj si agresivitate provenita din frustrare. N-ai decat sa-i injuri pe rusi cat vrei, dar o poti face civilizat, asa cum o fac si eu prin articolele mele, atunci cand am chef. E…doua chestii foarte diferite. Nu-mi plac sloganurile, etichetarile si smecherile aruncate la plesneala.

        • @qwerty

          Da, nici macar nu s-a vandut tara, s-a luat o spaga de cine trebuie si s-a dat apoi pe gratis. Din cauza asta sunt rezultatele de azi, alea care sunt.

          Din pacate mai sunt inca „botanisti” care cred intr-o anume propaganda ceea ce permite sa fim furati si luati de prosti in continuare.
          Asta nu e capitalism, asta e colonialism, mai mascat asa ce e drept

  23. Cu riscul de a-mi lua injuraturi si tone de rosii in cap voi incerca sa nuantez cateva aspecte:

    1. Metoda de exploatare:
    Metoda RMGC presupune cianurarea intregii mase excavate; in cele mai mici estimari va duce la realizarea unor iazuri cu cianuri de cca 360 ha care vor trebui gestionate vreo 120 de ani. Cine se va ocupa de asta peste 120 de ani cand exista insolventa si falimentul.

    Exista alte metode mai putin distrugatoare? Da. Cel putin doua.

    Prima se cheama cianurarea de flotatie si presupune separarea minereului de steril, cu reactivi, cianurarea aparand in faza finala, in cantitati mult mai mici, in spatii inchise si care ar duce la realizarea unui iaz de decantare de doar 13 ha fata de solutia RMGC. Exploatarea dureaza ceva mai mult dar este mult mai putin daunatoare. Detalii gasiti intr-un interviu acordat de directorul Institutului Geologic Roman, Stefan Marincea. Detalii aici: http://www.vice.com/ro/read/aurul-nu-se-exploateaz-doar-cu-cianura

    A doua metoda presupune utilizarea tiosulfatului de sodiu, metoda brevetata in 2012, national si international, de un inginer baimarean de 78 de ani (Jack Goldstein :-)))), si care presupune o exploatare fara reziduri si gaze toxice, reutilizarea reactivilor, o rata de recuperare a minereului util mai mare decat cea prevazuta de RMGC.
    Detalii aici: http://transilvaniareporter.ro/esential/alternativa-pentru-cianurile-de-la-rosia-montana/. Metoda a fost propusa celor de la RMGC si autoritatilor dar nimeni nu a spus nimic.

    2. Metalele rare.
    Toate analizele efectuate anterior infiintarii RMGC spun ca exista concentratii importante de metale rare (titaniu, vanadiu, tantal, germaniu, galiu, telur, seleniu, thaliu, stibiu, zinc, feldspat potasic, etc). Detalii despre cantitati se gasesc tot in cele doua materiale citate. Metalele rare reprezinta o valoare mai mare decat cea a aurului si argintului. Estimarile celor de la Deva se duceau undeva la 60 miliarde Euro, valoarea zacamantului, iar dupa reevaluarea zacamantului de catre cei de la Gabriel Resources s-ar duce la un halucinant 460 miliarde Euro. Problema este ca prin metoda RMGC nu se recupereaza aceste metale rare ….. sau asa spun cei de la RMGC, motiv pentru care nu exista stabilita redeventa pentru aceste materiale. Prostie pura, coruptie care frizeaza subminarea economiei si tradarea de tara? Aici ar trebui sa intre pe fir SRI-ul si DNA-ul.
    Am o nelamurire. De 15 ani cei de la RMGC baga bani multi in campanii media scumpe, despagubiri pentru localnici, constructii de locuinte pentru acestia, renovarea/relocarea unor obiective istorice, lucrari de conservare si valorificare turistica pentru galerii. Toti acesti bani se fac in baza unei estimari de 300 tone aur si 1600 tone argint. Dar vor fi si costuri de productie, redeventa de platit catre statul roman, cheltuieli pentru inchiderea si monitorizarea o perioada luuuunga de timp a iazurilor. Pur si simplu n-ai cum sa iesi la bani.
    Din doua una: ori demareaza exploatarea, platesc ceva garantii pentru mediu si, dupa ce scot grosul, inchid locatia (scaderea pretului aurului) apoi firma da faliment si prinde orbul scoate-i ochii ori, dupa separarea aurului si argintului, RMGC, de grija mediului, incarca in vagoane namolul rezultat din cianurare si-l duc in (sa zicem Kosovo) unde-l reprelucreaza pentru recuperarea metalelor rare, fara sa plateasca redeventa.

    3. Speculatii bursiere. Dupa cateva zile de la demararea manifestatiilor anti RMGC s-a aflat (investigatii Evenimentul Zilei, gasiti articole pe site-ul lor) ca printre catalizatorii manifestatiilor se numara activitsti ai unor ONG-uri finantate de Soros (Militia Spirituala printre ele) si ca actiunile au facut parte dintr-o operatiune de preluare ostila de actiuni ale Gabriel Resources, pe bursa din Toronto. In principal, meciul se desfasoara intre Soros si Steinmetz. Alt nume care se invarte in jurul firmei: John Paulson. S-au produs manifestatiile, actiunile Gabriel Resources au picat, cine trebuia a cumparat, apoi activistii finantati de Soros au disparut de la manifestatii, acestea incepand sa se stinga.

    4.Putem sa lasam zacamantul pentru mai tarziu, cand vom avea bani sa-l exploatam noi, in folosul Romaniei?
    Primul aspect: Cand vom avea bani si cand vom avea poltieni care sa dispuna exploatarea in folosul Romaniei? Poate exploatarea in folosul lor dar pe banii nostri.
    Al doilea aspect: se stie ca e un zacamant foarte bogat, asta insemnand ca marii jucatori de pe piata resurselor il au in vizor. Poti sa-i eviti? La ce influenta politica au eu spun ca nu. Resursele strategice au declansat razboaie, cel mai apropiat exemplu fiind Kosovo cu zacamintele lor uriase de nichel, molibden, titan etc. Sarbii nu au vrut sa joace cu marii operatori, kosovarii au fost de acord si, printre altele, si-au capatat independenta si beneficiaza de o puternica protectie din partea Statelor Unite.
    Daca noi nu vom dori sa colaboram cu marii jucatori de pe piata, credeti ca nu se vor gasi altii, la vest de noi, care sa le ofere zacamantul? Ce conteaza un mic razboi. Suna absolut imoral dar asa merge lumea.
    Ne apucam sa mergem pe sarma sau aducem interesele americane in Romania, asigurandu-ne o puternica protectie impotriva marelui prieten de la rasarit. Companii americane implicate in exploatarea de hidrocarburi de la Marea Neagra, de gaze de sist si de minerale strategice, constructii masini si colaborare politico-militara in diferite zone ale lumii, cam asta ar fi reteta pentru a ne asigura securitatea in urmatoarele decenii.
    Da, trebuie sa folosim parghiile date de legislatia europeana pentru o metoda mai curata de exploatare, pentru stabilirea de redevente pe metalele rare dar trebuie continuate discutiile si demarata exploatarea zacamantului.

    5. Mediul. Da, o astfel de cariera afecteaza mediul, se vorbeste de excavarea a 4-5 munti. Putem sa spunem ca nu ne mai exploatam resursele pentru a pastra mediul? Sa ne uitam in urma:
    Portile de Fier au facut praf traseele de migratie a sturionilor si au inecat localitati si vestigii istorice printre care bijuteria Ada Kaleh. A fost bine ca s-au facut?
    Canalul Dunare-Marea Neagra a dereglat panza freatica din zona de sud a Dobrogei, a afectat calitatea apelor de la Techirghiol, a distrus vestigii arheologice si ecosisteme dar ne-a asigurat o iesire la mare, departe de controlul sovietic, si scurteaza caile de transport spre vestul Europei. O fi bine ca s-a facut?
    Autostrazile si aeroporturile afecteaza traseele de tranzit ale animalelor salbatice, afecteaza zone de cuibarit ale unor specii protejate, trec peste vestigii istorice. Putem sa renuntam la ele?

    Pe scurt, trebuie sa separam apele, cine a incalcat legile trebuie sa plateasca, trebuie sa impunem o metoda mai putin distructiva de exploatare, trebuie sa incasam redevente pe metalele rare si trebuie demaram exploatarea, tinand aproape de noi interesele economice americane.
    La o estimare minima de 60miliarde Euro valoare zacamant, la o redeventa de 5%, ies cam 3 miliarde de Euro, la care s-ar adauga cota de participare la profit de 25%, incasari din taxe si impozite, activitate economica a furnizorilor de bunuri si servicii pentru companie. Daca adaugi la asta si avantajele politice eu zic ca merita.

    • * la subiect ! documentat ! bravo ! jos palaria !

      • @Eroul Bula

        In unele chestii iti dau dreptate, in altele nu. De ex. pct 4 al tau, ala cu „marii jucatori” care il au in vizor si cum nu o sa putem scapa fara sa le facem pe plac.
        Asta nu o inteleg, tu practic spui ca trebuie sa acceptam coruptia politicienilor nostri, pentru totdeauna, si trebuie sa ne lasam furati de niste „mari jucatori” straini, intotdeauna, pentru ca altfel o sa vedem noi.
        Ce crezi ca va urma dupa, cu Romania prezentandu-se asa, ca o prada usoara?

        Daca cuiva, unui jucator din asta mare, i se va parea ca e mai bine ca Transilvania sa devina autonoma sau independenta, sau ca portul Constanta sa devina un „stat in stat” administrat de el (o poarta de intrare in Europa).
        Ce vom face, va trebui sa cedam din nou, ca doar avem politicieni corupti si incapabili si un „jucator de talie mare” pe plan international considera ca asa vrea muschiu lui?
        Ce va urma, tributul in femei si copii?

        Apoi, legat de pct 5, cu mediul. Un mediu curat e cea mai importanta resursa, fara suparare dar tre sa fi dobitoc sa distrugi patru munti si sa afectezi pe sute de ani viata a zeci de mii de oameni din Apuseni (plus, in caz de dezastru ecologic, a multor altora din Romania si poate si din tarile vecine) pentru 3 miliarde $ intinsi pe 20 de ani.
        Portile de Fier nu au afectat atat de mult oamenii si minele de aur dacice si romane din Apuseni sunt totusi mai importante decat Ada Kaleh.
        Mai mult, Portile de Fier nu polueaza mediul, nu sunt un pericol pentru mediu sunt foarte folositoare pentru economie si industrie si isi aduc aportul permanent la asta.
        La fel canalul Dunarea-Marea Neagra.
        Rosia Montana nu e o investitie strategica, cu atat mai mult cu cat sunt fondurile EU mult mai mari ce pot fi luate intr-o perioada mult mai scurta, un guvern competent si mai putin corupt ar putea face multe lucruri foarte bune cu ele.

        Apoi lacul imens plin cu cianura si metale grele va ramane acolo, o bomba ecologica intinsa pe zeci daca nu sute de ani, intr-un peisaj distrus, totul pentru 150 milioane pe an.
        Iarasi, tre’ sa fi mult prea fraier sa crezi ca e de bine asa ceva

        Eu unul consider ca proiectul nu numai ca nu merita dpdv economic, dar e practic o jignire adusa Romaniei, dpdv social, economic, ecologic, politic si chiar al bunului simt si al demnitatii.

        E o „teapa” de genul „s-a intalnit hotu cu prostu in targ”, iar Romania nu e hotu din povestea asta. Ma rog, ar putea fi daca proiectul ar fi stopat si RMGC (companie cu sediul intr-o casuta postala din Barbados parca) va primi un sut in dos si va fi data afara din tara, dupa ce aia din spatele ei au cheltuit atat pe spagi, propaganda si smecherii la bursa

  24. @Eroul Bula poate cea mai buna analiza a situatiei(este ceea ce cred si eu-nimic din ce se intampla la acest nivel nu este o coicidenta)dar sper ca poate se trezeste in cele din romanul si o sa gandeasca fara ajutorul activistilor finantati de Soros-eu inca mai sper ca exista o speranta…..

  25. Acum niste zeci de ani s-a facut ce s-a putut cum s-a putut. Tehnologia extragerii aurului in Romania inainate de ’89 a fost de origine ruseasca si, da, era cu cianuri si, da, nu e buna si bine ca s-a oprit. Din cate am citit pe unde am mai citit, mai sunt inca 2 companii care extrag aur cu cianuri din care una este ruseasca.

    Hai sa nu vorbim de cat de rai pot fi rusii @ballistic si @ion sau cat de nepasatori la problemele ecologice. Cea mai puternica dovada este insasi zona Cernobal, cea mai cunoscuta problema ecologica ruseasca din lume. Ca au si altii probleme asemanatoare, recunosc asta, dar asta nu inseamna ca rusii sunt curati. In plus cat au putut au luat de la noi, inclusiv titan, uraniu, petrol etc. pe langa cereale si multe altele. Au avut cozile lor de topor si inca vor mai avea.

    In aceeasi masura @George intereseaza-te si s-ar putea sa iti schimbi parerea despre gazele de sist. Intreaba pe cei care au avut de-a face fie si doar cu prospectiunile in Romania. Felul cum s-au comportat firmele care au primit drept de prospectare cu cei care detineau proprietati in zonele de prospectare, felul cum au fost afectate localitati intregi in urma prospectarilor, la ce conduce cu adevarat exploatarea gazelor de sist din punct de vedere a poluarii mediului. S-ar putea sa ai niste surprize total neplacute, poate la fel de neplacute ca si in cazul Rosia Montana.
    @George nu vreau sa ma crezi pe cuvant ci vreau sa te informezi singur s sa verifici ce inseamna tehnologia fracturarii hidraulice pentru extragerea gazelor de sist pentru realele depozite din Romania.

    Eu personal sunt impotriva oricaror exploatari de resurse din Romania pentru a fi exportate. Imbogatirea unei tari se face cel mai bine prin exportul de produse finite nu de materii prime si resurse energetice. Din astea se pot imbogati un numar redus de persoane pe perioade scurte de timp. Din produsele finite cu grad mare de prelucrare imbogatirea va „atinge” un numar mai mare de oameni chiar daca doar unii vor fi „putrezi de bogati”. Asta inseamna o reducere foarte mare a potentialelor tulburari sociale si un potential de dezvoltare liniar ulterior.

    Asta trebuie sa facem noi romanii … Sa ne reindustrializam pe toate directiile posibile si sa facem lucruri de calitate. Sunt inca foarte multe nise pe care putem porni. Agricultura si turismul sunt primele dar au nevoie de un mediu curat si normal. Oricat ar pufni in ras majoritatea comentatorilor avem nevoie de energiile regenerabile si de conversia lor. Avem nevoie sa exportam sisteme de conversia energiilor regenerabile. Hidrocarburile fosile nu pot fi eliminate ca sursa de energie, dar trebuie redusa ponderea lor. O directie este terminarea tuturor reactoarelor nucleare de la Cernavoda si eventual construirea unei noi centrale atomo-electrice care sa foloseasca thoriu pe post de combustibil nuclear. O alta directie este construirea de ceea ce in presa tehnica straina este denumit „offshore wind plant systems” care cuprinde convertoare solare, eoliene, a energiei valurilor (si a energiei mareelor / curentilor oceanici / termooceanica etc), precum si sisteme de stocare provizorie si control a transmisiei in reteaua de transport continentala. In acest moment Japonia a construit deja o astfel de centrala pilot.

    Firmele cu productie industriala cu capital romanesc de minim 60 % (privat sau de stat) ar trebui sa aiba anumite facilitati (financiare si/sau economice) atunci cand isi desfasoara corect activitatea si produc bunuri finite competitive. Pentru asta evident ca ar trebui sa existe o administratie centrala corecta. Nu e cazul in Romania. Prea multe interese straine (rusesti, americane, europene etc.) ca tara asta sa raman intr-un fel de lume a III-a a Europei.

    • @DORIAN TINCULAS,subscriu la cele spuse aveti perfecta dreptate mai ales in ceea ce priveste gazele
      de sist ,centrala de la cernavoda si directiile de dezvoltare pe care ar
      trebuii sa le urmarim un mediu curat si conservarea resurselor proprii asta este un obiectiv cheie

  26. @g.cristian, sa sti ca azi a fost un preot si la protestul din Constanta. Am vazut aproximativ 300 de persoane. E imbucurator ca pe langa protestatari au aparut si artisti. A fost chiar si un parlamentar independent. Duminica viitoare o sa ne strangem iar si sper sa fim mai multi. Va salut, o seara buna!

  27. peste 8000 de protestatari la CLUJ !

  28. bun comentariu eroul bula , dar observ un aspect pe care l-ai omis si anume acela ca noi pur si simplu nu avem prin contractul actual ce face cu aurul la ora actuala prin grija statului !De regula cand vrei sa exploatezi o resursa , in primul rand cauti cerinta de piata si apoi incerci sa o oferi intr-un mod de prelucrare prin care sa-ti sporesti venitul , VANZAND unprodus pt. care EXISTA CERERE . Altfel , ca la cupru …vapoare intregi pt. nimic si recumparam propriu zacamant de 10 ori mai mult sub forma de produs . [de stantat zic astia ca nu se poate , de prelucrat nu baga nimeni inseama pt. partea romaniei asa ca se va da pe sub mana …poate lui soros sa taca …]Pt. asta se distrug 4 munti .!. Si multe alte aspecte care mie imi put rau pt. ca contractul e NETRANSPARENT ! Asa ca ceea ce se vehiculeaza mai ales pro , pt mine , deocamdata este propaganda si speculatii [tot soros sau rusii l-o facut netransparent?]Si apoi , de la mineriade sunt suficient de vacinat sa nu-i mai cred pana nu vad absolut toate detaliile negru pe alb , din partea specialistilor ”pacientul e perfect sanatos , numa nu respira ”!.

    • @g.cristian
      Productia de aur si necesarul de aur pentru rezerva nationala sunt doua lucruri care, curios sau nu, merg in sens opus.
      Cand creste pretul aurului, este rentabil sa-l exploatezi dar nu este rentabil sa-l cumperi pentru BNR, in schimb il poti vinde pe pietele externe, la un pret bun. Cand scade pretul aurului nu mai este rentabil sa-l exploatezi dar este rentabil pentru BNR sa-l cumpere, chiar de afara.
      Problema este ca intentiile declarate de RMGC si metoda propusa de ei au creat o falsa problema: AURUL NU ESTE PRINCIPALA RESURSA a zacamantului de la Rosia Montana.
      Principala resursa este reprezentata de elementele rare dupa care umbla cu limba scoasa toate marile puteri industriale ale lumii. In urmatoarea suta de ani nu vei vedea prabusiri de preturi la elemente rare ci numai cresteri pentru ca pe ele se va baza inalta tehnologie, de la constructii de avioane, armament, tehnologie spatiala, computere, energie etc etc.
      Informatii suplimentare aici:
      http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Dezvaluire-incredibila-Afla-care-este-COMOARA-NEsTIUTa-zace-ROsIA-MONTANa-463503.html
      Marele detinator de elemente rare este China si, cand se supara si mai pun cate un embargo la exporturi de elemente rare, tuseste toata industria de inalta tehnologie, incepand din Japonia, Koreea si pana in Statele Unite si Europa de vest.
      La Rosia Montana aurul este un produs secundar iar daca s-ar face exploatarea printr-una din metodele descrise in articol firma si-ar asigura un profit solid din elementele rare, cu piata, cerere si preturi permanent in crestere.
      Aurul va fi exploatat si, daca piata e jos, poate fi stocat (nu ocupa loc mult) in asteptarea cresterii pietei.

      Din pacate, metoda propusa de RMGC prezinta riscul prabusirii pietei aurului si blocarii exploatarii dar variatia asta le poate oferi si pretext pentru doua scenarii prin care sa traga in piept statul roman.
      Primul scenariu: deschid exploatarea dar, sub pretextul pretului scazut al aurului, o tin la foc mic pentru ca nu au interesul sa inunde piata externa cu cantitati mari si, in acelasi timp, impiedica alte firma sa produca aur la Rosia Montana (nu-l scot eu dar nici pe tine nu te las).
      Al doilea scenariu: supraevalueaza rezervele pentru public si autoritati, spun ca sunt 300 tone de aur in 5 munti si fac un program de exploatare pe 6-8 ani. In realitate sunt 150 tone pe care le exploateaza in 3 ani dupa care, pretextand prabusirea pietei aurului, opresc exploatarea, simuleaza cateva lucrari de conservare-protectie dar nu se mai intorc niciodata, eventual intra in insolventa/faliment, lasand autoritatile cu problema de mediu in brate.

  29. Acuma vati trezit si voi cu protestele,nimeni nu a protestat la culegerea si prelucrarea uraniului,mult mai toxic si nesigur de prelucrat,la fel petrolul din Marea Neagra. In plus,firma asta este o firma mare nu una fantoma nascuta ieri,si este obligata sa refaca vegetatia,sa replanteze si sa pazeasca pamantul care la prelucrat,altfel o poate pati cu UE si celelalte organizatii care se ocupa cu asta. Numai stiu care firma de exploatare tot asa,foarte mare,extragea petrol din Golful Mexic si o conducta sa spart,si acuma mai au de platit milioane. La fel din cate stiu o astfel de mina se poate exploata doar 11 ani si apoi se face o pauza,datorita intoxicatiilor exploatarea se opreste,se ia pamantul intoxicat de acolo si se baga in depozite dinacelea unde se tin materiale contaminate. Guvernul si asa nu poate sa investeasca nimica in acele pamanturi,adica nu vrea,asa macar mai iesim si noi cu un ban cat de mic ar fi el,se mai deschid locuri de munca etc. Haida cu injuraturile baieti! o7

    • Bine ca ne-am trezit. Trebuia sa incepem cu cineva? Nu? 🙂 trebuia sa cada picatura undeva.

    • Niko BP a fost totusi firma mare si a platit cateva miliarde sa curetze plus amenzile

      Pe cand la baia mare de exemplu, „australienii” au inchis, au declarat faliment si au lasat statul roman asa incapabil cum era, sa curete ce se mai putea si sa plateasca daune ungurilor (in romania, taranilor din bozanta de exemplu, sau la apele romane ca au omorat Lapusul si Somesul inainte sa ajunga hipocloritul cu care au neutralizat cianura in Tisa, nu au trebuit sa plateasca nimic)

      Cianura se evapora intr-adevar in cateva zile cu temperaturi foarte ridicate si cine stie cum se disipeaza
      dar ce ramane apoi – poate faci o vizita la baia mare sa vezi haldele cu 2% arseniu de exemplu (care nu le vrea nimeni, cu toate ca au inca aur argint si ce se mai gasea in minereurile alea polimetalice din zona, mai ales ca in anii 60-70 nici nu era interes nici tehnologie sa extraga altceva decat aur argint cupru si zinc)

      Toate astea sunt de prin 1992, zacamintele erau cunoscute de pe vremea lui cioasca, erau vechile IPEG judecetene care faceau cu bani de la stat explorari si foraje si ce gaseau se centraliza in bucuresti, de unde „emanatii” nostri le-au luat de-a gata pe nimic si au stiut unde sa concesioneze
      Certeje de exemplu care nici nu cred ca a fost inceput inainte de 1989 si care acuma e concesionat tot de niste „canadieni”

      si cu gabriel resources „firma mare” esti foarte in eroare
      e o firma de proiect facuta anume pentru rosia montana, cu un actionariat obscur care nu a produs niciodata nimic, diferenta uriasa fata de BP care a facut mizeria din golful mexic impreuna cu halliburton si contractorul de foraj care detinea platforma

      http://www.bloomberg.com/quote/GBU:CN
      care sa poata fi inchisa dupa exploatare sau daca ceva merge prost, cum a fost digul de la iazul de decantare de la bozanta langa baia mare, si ala declarat super safe si super rezistent de autoritati si de firma care cianura haldele etc pana la prima ploaie mare cu cateva zeci de litri pe mp pe ora

    • Niko si intr-adevar cianura s-a mai folosit la exploatarea aurului in romania
      dar se chema „cianurare de flotatie”, de exemplu la baia mare era vechea flotatie centrala care folosea cianura de peste 100 de ani – si aia a fost dezastru ce mizerii a lasat si cat a scurtat viata oamenilor care au locuit langa ea
      „Depozitele de pamant intoxicat” se cheama halde, poti sa vezi de astea engros prin romania, in maramures sunt peste 500 de halde si cel putin 10 iazuri de decantat namolul de mina, drept ca mult mai mici decat asta de la rosia

      Cianurare in iaz insa, cum vor la rosia – in romania ar fi al doilea, dupa cel de la bozanta de la langa baia mare unde au cianurat halda de flotatie de la Meda, si nu niste munti macinati, si pe o surpafata mult mai mica, si au facut accidentul ala de au scapat cianura si hipolcloritul de neutralizare in anul 2000
      si da da, „am creat locuri de munca”, „redevente”, „venituri la bugetul de stat”
      dupa ce au tras linie, statul a platit doar la unguri cred ca mai mult decat a incasat vreodata ca taxe si redevente de la „australieni”
      oamenii care au avut un salariu catava vreme la constructia iazului si la exploatare, au ramas langa casele lor cu mizeria aia cu metale grele si arsen (arsen e 2% concentratie in namolul din iaz, si seleniu si alte chestii cancerigene sau letale rapid ) care li se scurge incet in apa freatica
      si cu niste rauri moarte complet

      Inca pot fi de acord cu minerit traditional, cu sapat in galerie de-a lungul filonului
      Cu oricine poate prelucra in mod responsabil vechile halde din anii 70 si care sa le inchida cumva sa nu mai polueze – ma rog si cei care au facut dezastrul ala din 2000, cu asta au inceput
      Dar cu rosia montana in nici un caz

    • plus ca s-a trezit ieri si Il Grande Comandante ca ar trebui sa cumpere BNR aurul de rosia
      crede probabil ca daca ai facut micul trafic cu lantisoare din bazar din bosfor deja le ai si cu aurul

      romania deja cred ca e aproape de 15% aur din rezerva, cat e recomandarea de la ue asta daca mai vrem vreodata euro si fonduri europene
      si rezerva aia de la bnr, ma rog acolo mare parte din banii aia sunt imprumutati de la FMI ca sa aiba cu ce sa descurajeze bnr speculantii pe curs si sa fie niste bani de cateva luni de importuri, cata vreme platesti dobanda la ei si ii mai rostologolesti, adica sa faca imprumuturi noi ca sa ramburseze din cei vechi, ok, dar aurul se presupune ca ramane acolo in tezaur la bnr mai multe zeci de ani
      adica la cat e de mare rezerva bnr, e destul aur

  30. Va salut pe toti, activisti de ambele parti sau simpli cetateni cu pareri pro sau contra!
    Fiindca sunt si eu un cetatean cu o parere, hai sa va zic ce cugetai si io in filozofia mea. Daca tot nu mai putem avea incredere in parlamentele si guvernele acestei tari indiferent de culoarea lor politica hai sa le cenzuram puterea. Iata si cum cred ca se poate face asta. Initiem in Piata Universitatii un referendum prin care sa luam posibilitatea acestor organisme de a instraina/vinde/concesiona resursele si pamantul tarii decat in urma unui referendum aplicat punctual pe fiecare caz, adicatelea numai dupa consultarea prin referendum a populatiei pentru fiecare caz in parte.
    Daca va place ce va povestii hai s-o facem publica prin toate mijloacele aflate la indemana noastra, dar mai ales acolo unde conteaza, adica in Piata Universitatii.

    • @Lucian. Matale uitit probabil ca noi nu suntem Elvetia si pe cale de consecinta „poporul suveran” poate sa faca la referendum ce vrea muschii lui, ca la noi rezultatul unei astfel de consultari populare este doar consultativ!
      Pai n-a zis poporul ca vrea parlament unicameral cu maximum 300 de gorobeti?! A zis, da cui ii pasa ca e „consultativ”. Pai tu crezi ca astia ar da asa ceva din mana?!
      Ar rade politruci de le-ar da lacrimile un an intreg de noi, ca „uite domne fraierii astia mai cred inca in democratie!”

  31. @ dorian tinculas subscriu .Cred ca pana la un moment dat iritarea nici nu-si are obarsia doar intr-un proiect controversat sau altul . Si eu le privesc ca fiind nocive si primejdioase , mai ales cand sunt guvernate sau promovate de incompetenti si bisnitari . Pana la urma numitorul comun ar fi suprasaturatia de a fi EXCROCAT pe fata printr-o asazisa clasa politica ce nu tine cont de absolut nici o urma de respect fata de cei carora le cere prin vot LEGITIMITATEA guvernarii ! De aceea consider ca odata incalcate asigurarile cerintelor alegatorilor ORICE GUVERN ISI PIERDE LEGITIMITATEA , el nemairespectandu-si planul de guvernare pe care s-a angajat inaintea primirii ”licentei de reprezentare a alegatorului ”. Iar aceste demonstratii ar trebui , dincolo de motivul ecologist sa ridice in primul rand aceasta problema . Pana la urma , pe cine reprezinta dom’le indivizii astia ?Ca pe cei pe care-i cheama la vot ca sa-i legitimeze , nu !
    A !, Sa nu mai zic ca folosesc aceeasi tema media , a LUPTEI DE CLASA , atentie pt . cei mai tineri , informati-va despre tehnicile de manipulare si invrajbire uzitate de nkvd-isti si in Romania dupa 46 ! Asta prezinta dumnealor chiar acum la tv , cum oamenii muncii nu pot sa lucreze pt ca o shleahta de viitori intelectuali aka ”tineretu ala din piata ” [Chit ca poate unii au si 2 joburi sau doresc si ei sa-si munceasca aici in tara pe Domeniu de specialitate ] i obstructioneaza tovarasci ! [ ca tot o invarteau unii cu manipulare ruseasca …Toti aia de sus cu putine exceptii is formatati dupa model KGB-NKVD ,si folosesc aceleasi metode de manipulare …poate putin mai rafinate cu parfum capitalist se observa numai intorcandu-va usor in istorie , e simplu ] .Dar cine or distus tovarasi industria si locurile de munca ? 2 milioane de locuri de munca dizolvate , din astia 60 ?/100 traiesc din ajutor social in loc sa aduca profit statului , pana de curand FMI [ ”capitalistii ]”…cereau distrugerea a altor 500 ….000 povestea se stie , cred ,pt o besteleala fmi banci bechtel [firme] de rotatie a banilor etc ce mai , iar voua va scot ochii la tv cum ca ”copchii aia cu peturi nu ne lasa tovarase pe oamenii muncii sa ne facem datoria ”[ noi muncim , noi nu gandim era sloganul cu care veneau oamenii muncii la mineriade sa-i combata pe ”golanii de ‘telectualii dreacu ”] Chiar vedeti o schimbare tovarasi ?[poate in piata ,ca-i sange tanar ca in media pute de cominternism de la o posta …scuze acu-i zice kakapitalism , pardon ].

  32. numa , bine ca -s prostani si si-or tras de sub ei tocmai presu care l-o aparat pe nea nicu la mineriade …totusi doar 30 de mineri la 15000 de protestatari ‘ ”copchii cu petu sau ‘telectuali [doar in Bucuresti ] WHAT A PERFORMANCE DOC !!![ Vb lui BUGS BUNNY , cine-si mai aminteste ]Ca-mi vine sa-i aplaud cu picioarele , ha ha ha ! what a performance ! Ca sa vezi unde duce prostia , nu mai au de nicinunde sa aleaga sustinere in ”clasa muncitoare ”!
    S-apoi vor sa negocieze … Pardon ce mama naibii , cand le-o vazut parlamentu dosu pt. un program pe care ziceau ca-l au…, nu targuieli retroactive …Au un program sau numai programare [la psihiatru poate ]

  33. @ niko , Bine-i si amu ca se face schimbu generatiilor poate au o perspectiva mai larga cel putin la nivel informativ decat cei care au protestat cu zecile , poate sute de mii in anii 90 si au fost torpilati prin lupta de clasa [ apropo de ”razboiul civil ” cu care speria tovarasii de la bruxeiles macovei ] ,
    Fata de ”firma mare ” nu-mi bat capu ca abunda media de informatii cat de mare si mai ales de serioasa e firma [ si omu din spatele ei] crede-ma despre orice bisnitar care-si etaleaza lantocu [de aur] sau mertanu se zice ,”s-o ajuns ..mare ” sau ”om serios dom’le ” pana-i simti gheara in buzunar …asa ca doar si numai din punctul asta de vedere ma declar adeptul ”atacului preventiv” , e mult mai sanatos [si in trenduri] zilele astea .

  34. a cazut. nu mai avem de ce discuta. nu se poate da lege pe tema asta. ura. legea nu este constitutionala.

  35. Dincolo de aspectele ecologice ,economice si juridice foarte importante in tot acest dosar Rosia Montana, s-a incercat cum s-ar spune si marea cu degetul in privinta capacitatii de reactie la un fapt pe care poate nu foarte multi l-am constientizat dar pe care cu siguranta toti l-am simtit in natura viitoare a relatiilor de reprezentare a Statului si corporatiilor versus Cetatean Obisnuit.
    Si este vorba de transferul de putere si responsabilitate a Statului (sa fim intelesi,statul suntem toti dar conducerea e exercitata de reprezentanti alesi de noi) spre entitati economice private a caror interes il reprezinta exclusiv Profitul, in detrimentul oricarei legi sau principiu etic , de orice natura ar fi el , juridic, social ,etc.
    Legitimizarea pe care o lege de asemenea anvergura ar fi dat-o unei companii private a coalizat imediat opinia publica Tanara a societatii noastre romanesti.
    De la mineriadele celui pe care trebuie sa-l impuscam la randul lui , (si de data asta pe buna dreptate), societatea noastra a fost scindata in cei care ”muncesc , nu gandesc” si exact acest nou popor care prefera sa rasfoiasca articole de legi, sa urmaresca informatii si sa sintetizeze toate acestea intr-o Atitudine.
    Clasa politica si mare parte din presa ( acum se vede cu cata incrancenare si-au urmarit scopul ), a fost si este dispusa sa sacrifice tot pentru ca transferul de putere catre o companie sa fie in sfarsit realizat.Pentru ei este suficient sa fie creat Precedentul in virtutea caruia totul poate deveni posibil.
    Reveniti acum in urma la teoriile cospirationiste, reveniti la avertismentele pe care marte parte din voi le cunoasteti,, poate ati luat la cunostinta si despre filmul lui Watts despre distrugerea programata a Romaniei, amintitiva cum se spune ca in Romania se experimenteaza tot felul de tehnici ( omg, manipulari, pasapoarte cip etc) suntem cap de lista la promovari de tot felul de chestii nemaexperimentate de nimeni si iata cum , cred eu, acesta lege ar fi incununarea unui tel urmarit de multa vreme.
    Nu poti ,informat fiind, (iar eu consider informatie absolut orice tine de un domeniu dat, de la rapoartele prezentate de stat,deci oficiale, pana la informatia subversiva cu tenta cospirationista care circula in ascuns pe internet,) nu poti zic, obiectiv fiind dupa ce analizezi noianul de informatie sa nu gasesti patternuri care se repeta si in pofida bunului simt si a logicii sa se dovedeasca ca in realitate albul e negru si invers.
    Iesitul in strada a atator tineri printre care ma numar si eu ma onoreaza , pentru ca, conform principiului stramosesc , te aduni cu cine te asemeni! Iar daca eu am cautat sa fiu informat inseamna ca si ei au facut la fel deci avem acces la o cunoastere superioara celor care au preferat sa urmareasca protestele din spatele perdelelor sau ”informati” de televiziunile stiti voi care.
    Razboiul acum a inceput! Un razboi antitstem ticalosit la care o sa particip cu placere si sadism vazand cum se zbat jegurile politice in vorbe , vorbe a caror inteles si goliciune acesta noua generatie l-a patruns si analizat avand un singut raspuns :NU!
    Si sunt sigur ca in marea de oameni care demostreaza pasnic poti gasi in orice moment 300-400 de insi inteligenti , patrioti ,care pot scoate tara din groapa adanca in care am fost aruncati dupa lovitura de stat din decembrie ’89.Exista potential, acum s-a vazut ca este si determinare. Ramane doar sa actionam!

  36. Statul le inchide si le rdeschid firme private. Aia le gasesc rentabile ce ciudat.

  37. EU MI-AM SPUS PAREREA AICI DESPRE TOMATA MONTANA SI IN ACELASI TIMP AM ANUNTAT DESPRE PERICOLOUL CA RMGC LA RANDUL SAU ORI ALTII SA FINANTEZE SUBTIL SI ELEGANT SI PE PROTESTATARI.:http://suntemromania.blogspot.ro/2013/09/236-da-otraviti-o-odata-m-ati-innebunit.html

  38. Intre multele comentarii pro sau contra , nu pot decat sa remarc unul diferit , cel al lui Darrel .Al lui nu era pro sau contra . Era pur si simplu manifestarea unei satisfactii rautacioase .
    Cand a aparut Darrel am avut o senzatie de ” deja vu ” . Nu vorbea romaneste , scria in engleza , dar intelege ce inseamna STFU . Si jocurile de cuvinte intraductibile .Judeca pe toata lumea si facea aprecieri gratis , inafara de ” demolatori ” restul nu contau,nu era mare lucru de capul lor . in opinia sa. Apropo, cine era ” Soros guy ” pe care il lauda ?
    In general ,ideile sale sunt asemanatoare cu ideile unui anume Toma , o aparitie efemera , care sustinea cu ocazia referendumului lucruri ciudate :
    -functionarii publici santajeaza puterea prin votul lor, nu ne mariti salariile nu va votam ( ciudat, dar in Romania in realitate functionarii ajung in functie dupa alegeri si cad dupa viitoarele alegeri , pe linie politica si de cumetrie )
    -cu exceptia Covasna si Harghita , Romania este rosie ( tipic , damn´reds )
    -guvernul se razboieste cu revolutionarii ( care revolutie ? , dar daca n-a fost revolutie popa Tokes isi pierde obiectul muncii pentru care a fost invitat la Casa Alba , si americanilor nu le place sa fie inselati, dau cu pisica moarta dupa circarii tepari , ca pe vremea lui Tom Sawyer 🙂 ) .Ideile cuiva rupt de realitatea romaneasca .
    Iar ideile lui Toma sunt asemanatoare cu cele ale lui Robert Horvath ,care pe langa comentariile ciudate de pe Ro.Military sau multe alte site-uri se indeletnicea cu bombardarea oficialilor americani cu jalbe din care rezulta ca Romania este un stat iresponsabil ,spre exemplu unul care face contrabanda cu rachete IGLA produse in tara ( prostii, Romania nu a produs niciodata IGLA ) , rachete care au ucis agenti DEA . Si multe altele asemenea .
    Poate sa fie o coincidenta . Dar mie mi s-a acrit de atatea coincidente .

  39. Poate sa fie o coincidenta . Dar mie mi s-a acrit de atatea coincidente

    @nicusor cand sunt mai mult de doua coincidente……atunci nu este vorba de o coincidenta .

  40. Ati vazut la tv????
    Calimente ala din pnl cica aia care sunt impotriva Rosia Montana sunt platiti de soros………………..
    Cum dracu, ca Rosia Montana e a lu’ soros!!!!!!!!!tupeisti imputiti tarfe ordinare

    • Soros a avut actiuni acolo, le-a vandut, dupa care a inceput o campanie impotriva exploatarii. Acum vreo 2 ani presa specula ca face campania asta ca sa coboare cat mai mult pretul actiunii si sa cumpere din nou. Acum nu stiu daca s-a mai intamplat ultima parte intre timp…

  41. Iti zic eu ca a cumparat cot la cot cu Voiculescu, atunci cand cazuse pretul, si acu Voiculescu la Antena si Soros la ce mai controleaza din presa au bagat faza cu Soros care finanteaza protestele ca sa le discrediteze si sa creasca pretul la loc. Altfel nu-mi explic cum din contra Antena e brusc neutra spre pro exploatare si Badea din mare protestatar a ajuns sa-i dea cu nu merg la protest ca de fapte e pro-Base .

    • http://www.napocanews.ro/2013/09/melescanu-in-subiectul-rosia-montana-au-fost-implicate-guverne-straine-entitati-si-mijloace-de-presa.html
      Şeful SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, la finalul audierii în Comisia parlamentară de control că în subiectul privind Roşia Montană au fost implicate atât guverne străine, cât şi “entităţi”, “mijloace de presă” sau cetăţeni străini care au făcut lobby pentru sau împotriva proiectului.

      Pentru o serie de întrebări care au fost adresate de membri comisiei, unele dintre ele foarte specifice, a rămas să venim cu precizări, căutând în arhivele noastre dacă putem da răspunsuri sau nu la întrebări.

      Meleşcanu a precizat că nu poate da publicităţii prea multe informaţii legate de acest subiect, având în vedere caracterul secret al acestora.

      “Noi am încercat să le structurăm însă pe cele pentru Comisie… ce guverne, ce entităţi, ce mijloace de presă au fost implicate din străinătate în acest proiect, fie în favoarea proiectului, fie împotriva proiectului şi am încercat să prezentăm o imagine cât mai completă”, a afirmat şeful SIE.

      El a menţionat că din discuţiile comisiei de control a rezultat faptul că subiectul Roşia Montană va fi aprofundat de către SIE, ceea ce va presupune în principal o revedere a celor peste 50 de informări realizate pe acest subiect.

  42. Trist, dar adevarat!!! Principalul obiectiv al RMGC este exploatarea si extragerea aurului in interes personal. Protestele sper sa continue in toata tara si cred ca urmatorul nivel l-ar consta mutarea protestatarilor de la Universitate direct la Rosia Montana.

  43. Nu stiam unde sa pun ca sa fiu ontopic

    http://orlandobalas.wordpress.com/2013/10/15/catre-fratii-nostri-jandarmi-politisti-si-militari/

    ,,Frați jandarmi, polițiști și militari!
    În țară a început revolta împotriva celor care ne-au vîndut străinilor. Oamenii din Vaslui, din Bîrlad, din Sibiu sau Bihor nu vor decît să fie lăsați să trăiască liniștit, din munca lor, dar se pare că nu se mai poate, se pare că banul le-a întunecat mințile celor care ne conduc, care ne-au vîndut pe niște șpăgi unor bandiți internaționali fără scrupule.
    Cît timp avem pămîntul pe care îl putem lucra, mai e o speranță. Mai putem spera că vom putea trăi din munca lui. Dacă însă pămîntul acesta va fi otrăvit cu cianuri sau cu substanțele folosite pentru extragerea gazelor de șist, nu vom mai avea nimic. Vom fi cerșetori în propria țară. Vom fi otrăviți în propria țară, care ne-a fost vîndută de niște trădători care au ajuns să o guverneze.
    romania-steag-fata-copil_mic
    Frați jandarmi, polițiști și militari! Nu aveți voie să vă exprimați opinia, să faceți mitinguri. Dar nimeni nu vă poate lua dreptul de a gîndi cu propria minte și de a simți cu propria inimă. În stradă și pe cîmpuri, încercînd să oprească utilajele care aduc moartea pămîntului nostru, sînt frații voștri, surorile voastre, care vor doar să trăiască din munca lor. Ei luptă acum pentru noi toți, inclusiv pentru voi, frații noștri în uniformă. Cum spunea o țărancă din Pungești, care stă de pază să nu se instaleze sondele pe ogoarele lor: “Noi nu ne apărăm numai satul, ci și Pămîntul. Pămîntul care aparține țării acesteia.”
    Fac un apel către voi, frații noștri în uniformă, să vă faceți cu cinste datoria supremă: aceea de a apăra țara și legea. Iar legea supremă a țării consfințește dreptul tuturor locuitorilor la viață sănătoasă. Orice hotărîre de guvern sau a altei autorități care încalcă acest drept este ilegală. Datoria voastră e să apărați țara și poporul, nu o clasă de conducători corupți.
    Nu executați ordine ilegale, nu vă pătați onoarea și haina militară, ci apărați-i pe frații voștri care se luptă pentru noi toți. Am ajuns în țara noastră să fim bătuți de bătăușii firmelor străine, așa cum se întîmplă la Sibiu cu țăranii care au smuls de pe ogorul lor calupurile de dinamită ale firmelor străine ce vor să exploateze gazele de șist. Asta nu se poate! Așa nu se mai poate!
    Frați jandarmi, polițiști și militari! Nu puteți face mitinguri, nu aveți voie să vă exprimați deschis părerea, dar aveți minte și inimă și știți la fel ca și noi că țara ne e furată, că e furată țara noastră, a copiilor și nepoților noștri. De aceea, vă rog să nu uitați nici o clipă că și voi sînteți români, că sînteți profesioniști, că sînteți oameni cu demnitate, nu trădători de țară!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *