Turcia creaza controverse

Alegerea Turciei de as dezvolta un sistem AA cu raza lunga alaturi de chinezii de la China Precision Machinery Import-Export Corp. (CPMIEC) a rusit sa-i puna Ankarei in cap cam intregul NATO, cu americanii in prim plan. Astfel in competitia pentru dotarea armatei turce cu sisteme antiaeriene si anti-racheta cu raza lunga, chinezii au castigat in fata europenilor care ofereau sistemul Aster 30, a rusiilor cu S-300/S400 si a americanilor cu Patriot.

Dar problema este mult mai profunda decat pare, astfel ambasadorul american la Ankara, Francis J. Ricciardone, a exprimat in mod oficial ingrijorarea Washingtonului cu privire la o posibila colaboare intre Turcia si China pe taramul armelor nucleare! Excelenta sa a declarat ca Statele Unite sunt profund ingrijorate de rolul pe care compania chineza CPMIEC il joaca, sau l-ar putea juca, in proliferarea armelor nucleare, fara insa a face vreo legatura directa intre contractul pentru sisteme AA si o eventulala colaborare pentru tehnologie nuclear.

Daca Ankara are in plan dezvoltarea de arme nucleare nu se stie, insa americanii stiu ei ce stiu…

Bineinteles ca membrii NATO sustin in continuare ca sistemele antiaeriene chinezesti nu sunt si nici nu vor fi vreodata compatibile cu tehnica militara a Aliantei, in timp ce oficialii turci sustin ca dimpotriva, companiile turcesti care vor face parte din program vor avea ca sarcina interoperabilitatea noilor sisteme AA cu cele ale aliatilor. In linii mari, nu cred ca Turcia va cumpara la cheie sisteme HQ-9, ci dimpotriva va avea loc un oarecare transfer tehnologic, dinspre China catre Turcia, in urma caruia companiile turcesti vor putea sa-si construiasca singure sisteme de rachete AA cu raza lunga, integrand componente si tehnologii occidentale, in rachetele si radarele chinezesti.

Suma ceruta de compania chineza este de 3,44 miliarde de dolari, iar negocierile sunt abia la inceput, iar turcii dau asigurari ca partea chineza nu va avea acces la tehnologii si informatii considerate sensibile in tipul constructiei iar mai apoi al operarii sistemelor.

Ministrul turc al apararii a declarat ca alegerea chinezilor a avut la baza motive financiare, dar si de transfer de tehnologie, constructie locala a sistemelor si finantare a programului, oferta fiind din aceste puncte de vedere cea mai solida si promitatoare pentru dezvoltarea acestui program pe pamant turcesc.

Cum vor decurge negocierile intre turcii si chinezii si care este de fapt miza acestui contract vom vedea, deocamdata se poate remarca incercarea Turciei de as construi cat mai independent un sistem AA cu forte proprii si cel mai probabil acesta este aspectul principal: acceptarea din partea chineza a unui transfer tehnologic suficient de consistent pentru ca pe viitor turcii sa-si poata realiza si dezvolta singuri acest tip de tehnologie militara.

 GeorgeGMT

 

10 comentarii:

  1. Turcia a luat cea mai buna decizie pentru ea.Asa in viitor nu va mai fi dependenta de altii cel putin in sisteme AA.Orice tara responsabila ar proceda ca si Turcia.Daca treburile vor merge asa cum se asteapta turcii, in viitor acestia vor iesi la export cu sisteme AA.
    Practic turcii cumpara tehnologie ruseasca la un pret mai bun decat daca ar fi cumparat de la rusi.

    • si romania ar fi trebuit sa procedeze la fel, eu unul, in loc sa iau F-16 mana a III-a, as fi luat JF-17/FC-1+chinezii ar fi fost de acord sa ne lase sa il construim si sub licenta la noi in tara, mai mult ca sigur, tot la chinezi as fi apelat si cu fregatele, pai cu banii aia luam 4-5 fregate Type 053, care daca o sa cautati au fost modernizate de Thailandezi foarte frumos

      • @vioniribu
        Am asa o vaga banuiala ca F16 la mana-sa-fie-intaia?-nu!-sa-fie-a-doua?-nu!-sa-fie-a-treia?-Bingo!!! e mai eficace decat iPhonurile alea de JF-17 🙂

        Pe urma noi nu suntem Turcia sa ne facem de cap in NATO.

        Si J(af)F-17urile alea unde vrei sa le produci tu sub licenta/deasupra licentei/pe langa licenta? La Tractorul Brasov? La Electroputere Craiova? Si dupa aia ce sa faci cu ele? Daca vine un Mig sau un Suhoi, pt el nu crez caco-nteaza daca ala e facut la noi sau in Ciaina, ‘cause it’s still going down…

        Turcia vrea transfer de tehnologie si productie locala ca o fi mirosind niste probleme interne in viitor; acu’ ca iei super tehnologia copiata cu sublerul si echerul de ciainizi de la rusi nu stiu daca e cea mai buna varianta, insa probabil rusii nu le dau planurile si licenta S300 iar americanii cu Patriot sau francezii cu ASTER nici atat…

        • Turcia urmareste independenta tehnologica in problemele de aparare.
          Si daca privim putin mai atent situatia ii vom intelege chiar foarte bine si nu putem decat sa-i laudam pentru decizia luata si consecventa aplicarii deciziei.
          Turcia a avut cateva semnale in ultimii 15 ani care i-a cam facut sa se gandeasca foarte serios la viitorul tarii lor.

          1) Turcia nu a fost acceptata in UE iar asta automat o izoleaza din punct de vedere economic, indiferent de acordurile comerciale cu UE. Rusia este cel mai important partener economic al Turciei!

          2) Turcia a avut probleme serioase in timpul luptelor cu kurzii de la sfarsitul anilor 90 in a-si asigura logistica (piese de schimb si consumabile) pentru diferite sisteme de armament cumparate din Vestul Europei. In cazul acesta insa era vorba de Germania care are o lege care spune ca nu se pot vinde echipamente militare unei tari care se afla in stare de conflict.
          Este superb sa fi in plina ofensiva militara si cineva sa-ti spuna: vezi ca de maine mai ai 10 filtre de ulei pana la sfarsitul anului pentru ca nemtii au remuscari de neam si sange si plang dupa mortii planificati la Wassenaar. Asta in ciuda faptului ca Turcia este ALIATUL NATO al Germaniei. Aviz celor care cred ca cineva isi va trimite trupele in Romania sa ne apere de vreo invazie sau ca ne vor trimite ajutoare. Nici macar bancnote din Botswana nu o sa primim! Eventual ni le arata…
          Problema este ca nu poti planifica nimic fara sa ai o sursa constanta de consumabile.
          Normal ca turcii s-au ofticat!

          3) Diferite asocieri ale Turciei cu alte tari (SUA, Germania, Olanda, etc) in dezvoltarea de sisteme de armament au picat deoarece aceste tari au renuntat la proiecte (anii ’90, rusii nu stiau pe ce lume se afla, flower-power, etc), insa Turcia este chiar pe „granita” si stie ca rusul pana la urma se trezeste iar Iranul prozeliteaza in continuare. Nu are luxul de a renunta.
          Eu i-mi aduc aminte de un program de rachete antitanc lansate de MLRS care a fost lasat balta pe rand pana cand turcii au ramas cam solo si cu lansatoarele M270 cumparate.

          4) Turcia are o populatie undeva la 75-80 milioane locuitori, o armata de 460000 de oameni (a doua in NATO dupa SUA) si un PIB cam de 9 ori mai mare decat al Romaniei (~1400 miliarde $).
          Procentual, bugetul armatei este oarecum (nu foarte) similar cu al Romaniei la 18.2 miliarde$. Diferenta este ca turcii au de doua ori mai multi bani la buget….

          La cererea de produse care rezulta la o asemenea armata este aproape imposibil sa nu fie profitabil sa-ti produci intern ceea ce ai nevoie in armata. Este ca si cum o fabrica de armament din Romania ar deveni unic furnizor pentru armatele Romaniei, Ungariei, Bulgariei, Slovaciei, Cehiei si Austriei.

          Nu cred ca mai are rost sa spun ca Turcia exporta armament in valoare de vreo +800 milioane de $ pe an. Pentru ca vor!

          Deci tinand cont de cele de mai sus, Turcii au ajuns la cateva concluzii si au luat cateva masuri.
          1) Nu prea ii iubeste nimeni si aliatii se cam impiedica in legislatii ciudate care fac abstractie de tratatele de alianta militara si realitatile locale.
          2) Este al naibii de scump sa importi pentru o asemenea armata (600-700 milioane $ pe an) si esti complet in curul gol cand aliatul devine „aliat”.
          3) Au banii, tehnologia si industria care functioneaza cu motoarele la maxim din cauza cererii nu doar interne.
          4) Vor mai mult decat arme low-tech.
          5) Nu au know-how-ul.
          6) Armamentul vestic costa de rupe si transfer de know-how nimic!
          7) Armamentul chinezesc are preturi chinezesti 😛 si dau la pachet si know-how (asa au invatat si chinezii).

          Concluzie: hai sa punem de o industrie de armament!
          Ca prima racheta o sa fie sub nivel de Aster, atat bai sa fie!
          Sa vezi tu dupa 5 ani ce racheta scoate Izmail!

          Vorbind serios acum. In 1998, ca urmare a problemelor cu nemtii si alti aliati, Turcia a facut un plan de modernizare a armatei de 160 miliarde $ pe urmatorii 20 de ani. Partea interesanta este ca acest program nu cuprinde doar achizitii ci si (mai ales) dezvoltarea capabilitatilor de productie interna.
          De ce ar da turcii 160 de miliarde $ aiurea la vestici cand ar putea sa faca si ei ceva similar si sa le ramana banii in casa?

        • 🙂 tare faza cu iphone…dar sincer, eu o sa fiu mereu pentru un avion produs in tara, pentru ca in caz de razbel cam greu faci rost de piese daca nu poti sa le faci in tara, si mult mai greu faci rost de avioane de schimb…asta este singurul plus la f-16, s-ar putea sa gasim piese de schimb in caz de bubuiala, dar in rest nu stiu cat de eficace o sa fie 12 F-16 mana a 3-a in comparatie sa zicem cu o flotila de vreo 36-48 de JF-17

  2. Ce interesant ar fi ca Turcia sa fie un nou Afganistan. Distractiv!

  3. NU e vorba de lupta ci de conceptul folosit de americani in Astan. Cam greu din multe puncte de vedere sa existe conflicte insa ar fi distractiv. Acum nici sa visez nu mai e voie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *