Rusia, atat de departe dar totusi aproape…

Rusia, o tara mare si puternica, cu statut de “mare putere nucleara”. O tara cu o istorie vasta, cu care voit sau nu,Romania s-a intersectat. O istorie care pentru noi romanii, este tulburatoare, marcata de razboaie, umilinta, asuprire, rapt teritorial, jaf, crima si comunism; dar totodata si plina de invataminte. Am avea multe de reprosat Rusiei, dar istoria este bine sa ramana ISTORIE!

Nu ne-am propus defel o analiza a evolutiei relatiilor romano-ruse, de la trecut la prezent. Fiecare popor ar trebui sa fi invatat din istoria comuna, cum sa colaboreze, cum sa se respecte, si nu in ultimul rand, cum sa indeparteze “raul” din relatia comuna, privind spre viitor. Viitor care inseamna relatii economice, investitii, comert, turism, etc, dincolo de orice bariera politica…

Nu putem avea o relatie normala atata timp cat politicienii nostrii sau ai lor, se lovesc de fantomele trecutului. Ce a fost, a fost! Totusi, desi au facut mult rau, nu trebuie sa uitam ca rusii insasi au indepartat comunismul –sursa “raului” pentru multe popoare, inclusiv pentru noi.

Desi nu pot spune ca iubesc Rusia, poporul rus , ca si noi dealtfel, are si bune si rele. Viata oamenilor de acolo nu este nici ea usoara, iar felul lor de a fi, de a gandi si a se organiza, obiceiurile si traditiile, ne arata ca fac parte din marea familie a ortodoxismului. Cel putin in credinta, suntem identici! Insa daca am avea si politicieni cu viziune, atunci poate ca relatia Rusia-Romania ar putea fi cu totul alta, in beneficiul ambelor tari.

In acest articol imi propun sa fac o scurta trecere in revista a puterii militare a Rusiei, impresionanta dealtfel! Posibil, daca nu sigur, anumite date sa nu fie conforme cu realitatea, fiindca Rusia nu a declarat si nici nu va declara vreodata, adevarata ei putere. Mentalitate comunista, mentalitate de invingator, mentalitate imperialista, secretomanie…ei stiu si asta-i situatia!

O putere militara cladita in timp si cu mari sacrificii materiale, financiare si chiar umane, pentru poporul rus. Armata Rusa actuala, desi a mentinut poate ceva din aroganta Armatei Rosii, cu greu mai poate fi comparata cu aceasta. Dea lungul anilor, dupa destramarea URSS, evolutia Armatei a cunoscut suisuri si coborasuri (in special pe vremea presedintelui Boris Eltin, sub a carei conducere, tara si armata sa au cunoscut declinul…Efectele conducerii dezastruoase de atunci, a unui om bolnav si alcoolic pe deasupra –un asemenea personaj, parca cunoastem si noi astazi, nu-i asa?- se simt chiar si astazi).

Cu toate acestea, acum Armata Rusa incepe sa-si revina; cei vechi indoctrinati si cu vederi inguste, au inceput sa dispara sau sa fie inlocuiti; cei noi –ofiteri si subofiteri- aducand valul schimbarii, cu toate ca probleme de ordin disciplinar inca exista.

La capitolul dotare, Armata Rusa se afla de cativa ani pe un trend ascendent, fiind in curs de inlocuire a tehnicii vechi si depasite, chiar daca acest demers se desfasoara lent. Desi Rusia ar avea capacitatea industriala si umana de a realiza tot ceea ce-i trebuie intara, spiritul economiei de piata, cel putin la nivel organizatoric si decizional, a triumfat. Astfel, Rusia merita apreciata pentru faptul ca si-a recunoscut indirect minusurile si plusurile, in conceperea noii generatii de tehnica si armament. Recent incheiatele contracte cu Franta pentru constructia a patru nave MISTRAL, si achizitia pentru SPETNAZ a sistemului FELIN, la care se adauga programul de constructie sub licenta pe plan local a cel putin 2500 de vehicule IVECO MLV 4×4 si achizitionarea din surse occidentale a unor echipamente si tehnologii (in detrimentul celor autohtone, poate inferioare calitativ si ca performante), ce vor fi/sunt folosite pe noile mijloace de lupta, ne demonstreaza faptul ca ceva s-a schimbat! Decat mult si prost, ca pe vremea economiei centralizate comuniste, mai bine cumpara ce-i mai bun pe piata. Si in privinta asta, Rusia chiar are bani pentru a face achizitii si modernizari, chiar si intr-un ritm lent, dar FAC…Daca si cat ii va tine, vom vedea insa!

Armata Rusa este impresionanta, avand aproximativ 1300000 de militari activi, fiind in curs de trecere la serviciul militar profesionist. Crearea unei armate de profesionisti si o salarizare pe masura (la care noi putem doar visa…), a fost dealtfel anuntata recent de catre presedintele Medvedev. Deci, cu alte cuvinte, Armata Rusa va renunta la supradimensionare si la militarii prost instruiti, nemotivati si obligati sa exercite un serviciu pentru care n-au nicio inclinatie sau placere.

Cu un program ambitios de inzestrare ce se intinde pe perioada 2011-2020, Rusia isi propune sa cheltuiasca cel putin 22 trilioane de ruble…Nu stiu care este echivalentul acestei sume in dolari, dar in 2011, Rusia a declarat un buget militar de…64 miliarde de dolari! O fi mult, o fi putin, pentru un stat de dimensiunea si cu pretentiile Rusiei, greu de spus…

Fara a face nicio comparatie, ma gandesc inevitabil la Armata Romana si la faptul ca EI-conducatorii nostrii “competenti, patrioti, bla-bla…”, nu sunt in stare sa gaseasca cei 15 miliarde de euro, prognozati pe vreo zece ani, in vederea inzestrarii. 15 miliarde care ar putea schimba fata Armatei! Nicio speranta insa cu ce buget al Apararii avem…Mama lor de cretini incompetenti!

Armata Rusa este impartita pe districte militare, precum: Moscova (2 corpuri de armata; Divizia Motorizata de Garda nr.2 “Taman”; Divizia Blindata nr.4 –“Kantemirov”; Divizia Aeropurtata nr.98; Brigada Mecanizata nr.27; Regimentul de Asalt Aerian, nr.119; Regimentul Spetsnaz, nr.45; Brigada Speciala de Securitate, nr.23; Corpul Aerian nr.16, cu doua regimente de aviatie de vanatoare si unul de transport mixt), St. Petresburg –Districtul militar Nord (acesta are Divizia Aeropurtata de Garda, nr. 76, formata numai din militari profesionisti, si include Armata 6 Aeriana), Districtul Militar Caucaz –Rostov, ce are in componenta sa Armata 4 Aeriana, Districtul Militar Volga-Urali –Yekaterinburg, ce include si Armata 5 Aeriana, Districtul Militar Siberia –Novosibirsk, cu Armatele 23/11 Aeriana. Toate aceste districte militare au in componenta lor divizii blindate, regimente antitanc, divizii motorizate, regimente SAM, regimente de elicoptere de atac/mixte, Spetsnaz, etc.

Dotarea Armatei Ruse Terestre, este exceptionala! Ea se compune din: aproximativ 3500 T-80, 9000 T-72, peste 100 T-90 (programul de achizitie continua, insa intr-un ritm lent, de aproximativ 20 de bucati pe an. Insa, continua!), si o multitudine de T-62/64/54/55 –in general stocate; peste 2000 de masini blindate BRDM; peste 50000 de AIFV si APC (aproximativ 25000 BMP-1/2, peste 700 BMP-3, peste 25000 de BTR-50/60/70/80/152, 2000 BMD si 4000 de MTLB); peste 40000 de piese de artilerie de diferite calibre: 122/130/152 mm, incluzand aici si tunuri autopropulsate, mortiere si aruncatoare de mine (peste 14000, de 82/120/160/240 mm);MRLS, peste 7500, de 122/140/220/240/300 mm; peste 8000 de tunuri antitanc, de 57/76/85/100; sisteme de rachete antitanc, intr-un numar nedefinit, de tipul: AT-2 SWATTER, AT-3 SAGGER, AT-4 SPIGOT, AT-5 SPANDREL, AT-6 SPIRAL, AT-7 SAXORN, AT-8 SONGSTER, AT-10, AT-11 KORNET; rachete operativ-tactice, peste 600 de SS-21 TOCHKA si ISKANDER-M (in curand vor avea cinci brigazi dotate cu acest sistem tactic de rachete balistice!); peste 2000 de sisteme SAM, precum: SA-4 (500), SA-6 (400), SA-8 (400), SA-9 (200), SA-11 (250), SA-12 (100), SA-13 (350), SA-15/16/18/19 (probabil peste 100).

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NeoIHxSaEaU&w=420&h=315]

Marina Rusa dispune de peste 100000 de oameni, fiind impartita in mai multe flote: Marea Neagra (lacul rusesc al lui…Base!) –Sevastopol; Marea Baltica –Kaliningrad; Marea Nordului –Severomorsk; Oceanul Pacific –Vladivostok, plus o flotila in Marea Caspica. Marina Rusa are in inventarul sau cateva zeci de nave cu diferite destinatii si tonaje, inclusiv submarine –nucleare si cu propulsie conventionala. Conform datelor, multe nave sunt in rezerva, totusi ceea ce este operational este impresionant!

In inventarul Marinei Ruse se gasesc: un portavion din clasa ADMIRAL KUTZNETSOV, un crucisator cu propulsie nucleara –PYOTR VELIKIY, la care se adauga 3 din clasa MOSKVA (fosta SLAVA) si unul din clasa KARA; un distrugator din clasa UDALOY II –ADMIRALCHEBANENKO, 7 din clasa UDALOY +unul in rezerva, si cinci din clasa SOVREMENNY +cinci in rezerva; 2 fregate din clasa NEUSTRASHIMY, 3 din clasa KRIVAK I/II/III +4 in rezerva, cel putin una din clasa TATARSTAN. Au planuri de inzestrare ambitioase, dintre acestea amintim: crucisatorul cu propulsie nucleara, ADMIRAL NAHIMOV, va fi repus in functiune si upgradat; demers inceput anul acesta, insa nu se cunoaste data probabila a reintrarii in serviciu activ; au in dezvoltare o noua clasa de distrugatoare de 9000 de tone (Proiect 21956), iar prima nava dintr-o noua clasa de fregate de 4500 de tone, ADMIRAL GORSHKOV a fost lansata deja la apa, urmand probabil in 2012, si cea dea doua nava de acest tip, ADMIRAL KASATONOV, Marina Rusa avand in plan achizitionarea a cel putin 20 de nave din aceasta clasa! In ceea ce ne priveste pe noi, la Marea Neagra, Rusia a demarat constructia primei fregate (ADMIRAL GRIGOROVICH) din cele trei prognozate, Proiect 11356 –similare cu cele din clasa TALWAR, pentru Marina Indiana-destinata flotei de la Sevastopol…(Avem de ce ne bucura nu-i asa? Aloooo, ELPREZIDENTE al nostru, lacul rusesc este pe cale sa devina…realitate. Ce vizionar ati fost, ptiu, ptiu, sa nu va deochi!!! Dar pe cand si fregatele noastre vor deveni…realitate, alaturi ne noile corvete si vanatoare de mine, vreun submarin, ceva? Mama voastra de cretini!).

Au introdus in dotare prima nava (TATARSTAN), dintr-o clasa denumita de catre ei “fregate usoare” (Proiect 11660, clasa GEPARD), cea dea doua fiind in constructie (DEGESTAN). Cele mai moderne corvete din compunerea Marinei sunt cele din clasa STEREGUSHCHIY –corvete multi-functionale (2 unitati in serviciu, trei in diferite faze de constructie, dintre care posibil una, sa se afle in Marea Neagra), la care se adauga 8 din clasa GRISHA I/II/III/IV/V+20 in rezerva, 8 din clasa PARCHIM+4 in rezerva, 10 din clasa TARANTUL I/II/III, 6 din clasa NANUCHKA I/III, nave usoare de atac, inclusiv purtatoare de rachete, peste 100 din clasele MURAYEV, MATKA, BABOCHKA, PAUK I/II, SVETLYAK, STENKA, ASTRAKAN (nave fluviale). Au in constructie o noua clasa de nave de patrulare, 5 la numar, din clasa GRAD SVIYAZHKY, Proiect 21631, pentru Flotila Caspica (acestea mai sunt cunoscute si sub denumirea de “BUYAN-M). Mai dispun deasemenea de nave de minaret/deminare, din clasele EVYGENYA (12 unitati), NATYA (30 unitati), SONYA (51 unitati), GORYA (2 unitati), LIDA (11 unitati) –nu se stie insa cu siguranta cate sunt active si cate stocate, sursele sunt neclare in acest sens. Fortele amfibii dispun inclusiv de nave de debarcare, LST, LCT, din clasele IVAN ROGOV (2 unitati), ROPUCHA (19 unitati), ALLIGATOR (7 unitati), POLNOCNY (5 unitati); unitati care deservesc Infanteria Marina, formata din aproximativ 8000 de oameni la care se adauga inca 7000 din cadrul Artileriei de Coasta; un asemenea regiment apartine Flotei Marii Negre, avand in componenta sa un grup pentru operatiuni navale, derivat din SPETSNAZ. Infanteria Marina are o dotare de exceptie, ce cuprinde: peste 300 de tancuri, T-80/72, 60 BRDM, 300 de BTR-60/70/80, peste 300 MTLB, peste 120 sisteme artileristice -2S1, 2S3 de 122 si 152 mm, fixe sau mobile,  ZSU -23-4 SPAAG, sisteme SAM SA -7/8/9/13 (intr-un numar incert). Incepand cu 2006, apararea de coasta dispune de un nou sistem denumit X-35E, bazat pe racheta anti-nava KH-35, dar mult mai modern; sistem ce probabil se regaseste in dotarea tuturor flotilelor.

Aviatia Navala dispune de un parc de avioane impresionant, insa datele sunt incerte in ceea ce priveste nivelul de operabilitate al acestora. Oricum, in inventarul lor se gasesc: 12 SU-33 ambarcate –avioane de vanatoare; peste 45 de TU-22M BACKFIRE (se intentioneaza cedarea catre Fortele Aeriene a doua regimente de TU-22M –intentie nerealizata se pare, pana acum -si cumpararea unui numar de aproximativ 24 de aparate MIG-29K –se pare ca doar doua au intrat in dotare). De asemenea, Rusia a incheiat o intelegere cu Ucraina, ceea ce-i permite a continua sa utilizeze baza de laSevastopol, cel putin pana in 2049!

Sa nu uitam insa ca Marina Rusa are si o flota masiva de submarine, din care fac parte integranta si cele nucleare, purtatoare de rachete de croaziera. Datele despre acestea nu sunt niciodata certe, din motive lesne de inteles! Cu toate acestea, Rusia dispune de urmatoarele tipuri de submarine: SSBN –unul din clasa TYPHOON, folosit dupa cate se pare pe post de nava-scoala+alte 2 neoperationale, 4 din clasa DELTA IV, 5 din clasa DELTA III (se intentioneaza ca cel putin un submarin din clasa TYPHOON –DMITRIYDONSKOY, sa fie convertit in platforma purtatoare a noii rachete R-30 BULAVA SLBM, urmand a fi reintrodus in serviciu activ. Nu se stie cu siguranta daca initiativa s-a materializat!). Din decembrie 2010, Marina Rusa are in serviciu primul exemplar de submarin din clasa BOREY (Proiect 955), YURIDOLGORUKY, ce dispune de R-30 BULAVA SLBM (o versiune derivata din TOPOL-M. Inca doua unitati din aceasta clasa,ALEXANDERNEVSKY si VLADIMIR MONOMAKH, se afla in diferite faze de constructie. Se intentioneaza ca pana in 2021, cel putin 9 unitati sa fie operationale!); SSGN -3 din clasa OSCAR II, 2 din clasa SIERRA I/II (o noua clasa de asemenea submarine, Proiect 885, numita SEVERODVINSK, a inceput sa fie construita din 2009, urmand ca primele doua unitati sa devina operationale prin 2012); SSN -9 din clasa AKULA I/II+6 in rezerva, 4 din clasa VICTOR III fiind retrase si stocate; submarine de patrulare cu propulsie conventionala, unul din clasa St.PETERSBURG (Proiect 677, clasa LADA. A doua unitate de acest tip se afla inca in constructie, urmand a fi gata pentru teste in 2012), 12 din clasa KILO+8 in rezerva (un nou submarin din clasa KILO, modernizat si restilizat, Proiect 636, a inceput sa fie construit in 2010, urmand a deveni operational prin 2013).

Fortele Aeriene Ruse, dispun de aproximativ 180000 de oameni, avand patru mari centre destinate antrenamentului si formarii pilotilor: vanatoare-interceptare, la Sevasleika; vanatoare-bombardament si atac la sol, laLipetsk; bombardament, la Riazan si transport laIvanovo. Aviatia Rusa are in inventar un numar foarte mare de aeronave de diferite tipuri si destinatii –posibil insa ca nu toate sa fie operationale, multe ar fi stocate. Oricum, la aviatia de vanatoare dispun de aproximativ 900 de avioane –peste 260 de MIG-29, 340 de SU-27/27SM, peste 220 de MIG-31. Au in dezvoltare impreuna cu India un avion din generatia a cincea, SUHOI PAK-FA T-50, cu capabilitati stealth, din care ar intentiona sa cumpere cel putin 60 de bucati (se pare ca o escadrila va fi destinata Districtului Militar Nord –cel mai apropiat de…Romania –nu c-ar fi vreun pericol, este doar o constatare. Si-acum din nou: Aloooo, ELPREZIDENTE al nostru, ramanem fara avioane! Aici n-ati fost deloc vizionar, ptiu, ptiu, sa nu va deochi!!! Dar pe cand si multirolul nostru va deveni…realitate, alaturi ne noile sisteme AA de rachete cu raza scurta si lunga, elicoptere de atac si tot ceea ce-avem nevoie? Face-ti ceva, mama voastra de cretini!). De asemenea au fost comandate, urmand a intra in dotare in 2012, 48 SU-35S si 4 SU-30M2, avioane multirol, urmand ca pana in 2013 sa mai apara in inventar si 32 de SU-34, iar SU-27M va intra intr-un program de modernizare.

   La capitolul bombardiere, Rusia dispune de 16 TU-160/160M BLACKJACK (ce pot acrosa armament nuclear precum KH-55 de aproximativ 200 kilotone, KH-101/102), aproximativ 100 de TU-22M BACKFIRE, peste 27 de TU-95SM BEAR-H6, peste 36 de TU-95SM BEAR-H16 (mentionam insa ca numarul celor operationale ar putea fi mai mare, cert este faptul ca un numar mic de TU-95 sunt folosite pe post de aeronave de test. Avioanele BEAR actioneaza inclusiv in cadrul Fortelor Nucleare Strategice ale Rusiei).

Dispun deasemenea de avioane de atac la sol, avand insa mult mai multe, ele fiind stocate. Operationale au: peste 8 SU-34, peste 400 de SU-24M/M2 FENCER, cateva SU-30 (probabil intre 5-10 bucati), 180 de SU-25B/SM. La toate acestea se adauga aproximativ 200 de avioane de recunoastere, precum MIG-25R (probabil 70 inca operationale), SU-24M2 (peste 30), SU-24M (peste 70), avand si 15 avioane AWACS (IL-76 MAINSTAY)+20 IL-78 MIDAS (cisterne zburatoare).

Aviatia de transport mixta, cuprinde aproximativ 700 de avioane (peste 300 de AN-12, ce vor fi inlocuite in viitor de catre IL-214T, la al carui proiect participa siIndia; 11 AN-124 -se intentiona reluarea colaborarii cu Ucraina in vederea modernizarii si revitalizarii aparatelor AN-124, insa deocamdata nu s-a inteprins nimic din lipsa de fonduri alocate, inclusiv din partea ucrainenilor. In aceeasi situatie este programul AN-70), aproximativ 280 de IL-76 MD/TD/MF, cam 150 de AN-24/26/32 (insa nu toate sunt apte de zbor), 30 de AN-72, 20 de TU-134/154 (cate sunt apte de zbor, nu se stie insa). Ca avioane de antrenament dispun de peste 2000 de avioane, precum YAK-52 (o parte dintre acestea au fost asamblate inRomania, inainte de 1989), L-29/39 (L-29 si o parte dintre L-39, sunt retrase din uz, fiind in curs de inlocuire cu avionul de ultima generatie YAK-130. Un prim lot de 12 aparate fiind deja in exploatare.). Aviatia Rusa a selectat pentru inzestrare, probabil incepand cu 2014, avionul AN-112VT, ce ar urma sa inlocuiasca vechiul AN-26, fara a se confirma cate aparate vor fi cumparate.

Flota de elicoptere a Rusiei, este organizata in 16 Regimente, cu un numar de 1500 de elicoptere (dintre care doar jumatate ar fi operationale, restul stocate), si 25000 de oameni. Flota cuprinde cam 700 de MI-24P/V/PN, un numar nedefinit de MI-8 si cateva zeci de MI-26. Se afla in curs de introducere in inzestrare a primului lot de 20 de MI-28N, ce ar trebui sa se incheie in 2012, intentionandu-se ca pana in 2015 numarul lor sa fie de cel putin 50 de exemplare. Se continua intr-un ritm lent modernizarea MI-24 la standard MI-24PN, iar 10 bucati dintr-o comanda de cateva zeci de MI-17 AMTS, sunt in inzestrare din decembrie 2010 (este posibil ca numarul lor sa fie insa mai mare).

Aviatia Rusa este in curs de introducere in inzestrare a sistemelor de aparare aeriana S-400 TRIUMPH (pana in 2015 se intentioneaza ca 15 escadrile sa fie deja operationale) si PANTSIR-S (sistem combinat tun-rachete, ce a primit unda verde din martie 2010. Nu se stie cate sunt operationale in prezent).

Fortele nucleare strategice ale Rusiei (forta de submarine fiind mentionata anterior), au in inventar aproximativ 2700 de ogive nucleare si 610 platforme purtatoare. Operationale ar fi cam 375 de rachete dintr-un total de 1259, ce include: 58 R-36 MUTTH si R-36M2 (SS-18 SATAN, cu 580 de ogive); 70 UR-100 (SS-19 STILETTO, cu 420 de ogive), 48 RS-12M2 TOPOL-M (SS-27, fiecare racheta purtatoare avand o singura ogiva de 550 kilotone), 171 RS-12M TOPOL (lansatoare mobile), aproximativ 12 RT-12M2 TOPOL-M (lansatoare mobile), 6 RS-24 (avand 4 ogive de 550 kilotone fiecare).

  Apararea antiracheta a Rusiei dispune de sistemul A1 GALOSH ABM (36 de rachete GORGON si 64 GAZELLE; sistem ce recent a fost modernizat. Au in inzestrare sistemele mobile cu rachete interceptoare de distanta mare, S-300 PMU-2 (probabil peste 750 de sisteme), S-300V (aproximativ 200 de sisteme)  si S-400 (probabil minim 40 de sisteme).

Impresionanta forta Rusiei! Desi nu ma consider un fan al acesteia, totusi cred ca ar fi o mare greseala sa-i desconsideram. Buna sau rea, Rusia ramane totusi o mare putere, cu careRomaniaar fi bine (poate), sa colaboreze. Sa nu uitam ca Rusia este o mare piata de desfacere si o sursa de materii prime diverse.

Sunt convins insa de faptul ca Armata Rusa nu declara niciodata tot ceea ce are, existand discrepante posibil majore, intre ceea ce spune sau arata si REALITATE. Exista zvonuri despre arme secrete absolut fantastice si sigur, in caz de nevoie, Rusia rezerva surprize tuturor celor care ar indrazni sa o agreseze.

Industria militara rusa este absolut impresionanta. Produsele ei pot fi intalnite pe toate meridianele globului, avand contracte si colaborari ce se intind pe mai multi ani, aici remarcandu-se cea cu India.

S-auzim de bine!

 

      WW

 

Surse:

www.roe.ru/  ;

 www.tupolev.ru/english/

wikipedia

9 comentarii:

  1. Dotarea armatei ruse lasa de dorit si marea lor problema este ca au enspe tipuri de armament si tipulete, iar daca ar avea doar un tip sau doua ar fi dotati decent .
    Submarinele nucleare rusesti functioneaza din port in port de parca ar face cabotaj, mare parte din timp fiind in reparatii .

    Suma de 22 trilioane de ruble convertita in euro reprezinta 526 813 156 566 euro si 82 de eurocenti, iar daca mai devalorizeaza rubla cu 10% cum au facut recent, inseamna si mai putin .

    In dolari, 22 de trilioane de ruble reprezinta 712 075 647 186 dolari si 48 de centi .

    64 miliarde de dolari nu este o suma asa mare, avand in vedere ca de banii astia trebuie sa manance si sa se imbrace un milion si 300 000 de oameni, plus intretinerea echipamentului .

    Daca la inceputul anului 2004, armata rusa avea aproape 165 000 de soldati profesionisti ( adica primeau salariu), la inceputul anului 2011 erau aproape 200 000 de soldati profesionisti iar la sfarsitul lui 2020 se preconizeaza sa fie maxim 300 000 de soldati angajati pe baza de contract.

  2. In jurul 2025 vad Rusia membra NATO, deja atentia Moscovei e spre Beijing, Tokyo,Seul, nu spre Washington sau Londra. Problema populatiei, economia, noile idei ale tineretului..toate duc spre Vest ca o salvare, altfel vor fi luati la tinta de asiatici tinand cont ca au atatea resurse si un teritoriu vast.

  3. o mare parte din dotarea enumerata mai sus puncteaza foarte bine la caputolul fier veki.

  4. sunt impresionante cifrele,mai ales fortele terestre,nu trebuie subestimati intradevar ,dar la o analiza mai amanuntita trebuie observat particularitatile.cand afirmam ca rusia e putere regionala nu o spuneam asa ca sa fiu mai interesant.in primul rand rusia are un teritoriu imens de acoperit si niste conditii meteo pe care doar ei le stiu si atunci ai nevoie de unitati blindate dislocate cam peste tot(ptr ca in caz de forta majora nu o sa le poti disloca pe calea aerului sau cand sunt bombardate liniile de comunicatii-de aici rezulta si timpul de reactie mediu destul de lung la rusi spre diferenta de nato),de aici rezulta o mobilitate strategica redusa,cea tactica nu ,au majoritatea autopropulsate(artilerie,rachete,antiaeriene).putere globala inseamna capacitatea de a-ti proiecta forta,interesele de maniera globala oriunde in lume si de a o sustine si aici vedem ca rusia nu are asemenea capacitati ,fortele ei sunt concepute ptr apararea teritoriului,operand clasic cu o linie a frontului definita si sustinere a operatiunilor intre toate ramurile navala,aeriana terestra(e unul din motivele ptr care tehnica lor nu s-a comportat foarte bine in diversele conflicte,le-a lipsit suportul,la otara mai mica e mai important ca fortele sa fie mai „independente”,ptr ca sa se descurce mai bine contra unui rival superior numeric-ar fi de discutat exemplele de conflicte gen iugoslavia ,irak,malvine).singura forta de disuasiune la”distanta”ruseasca e cea nucleara si aici ssunt comparabili cu usa si normal aici ar fi de temut ,mai ales ca prin 90 cred au schimbat doctrina de folosire,care devine mult mai „preventiva”si din acest motiv ii supara scutul,scutul nu e un sistem ofensiv(nu are coordonate prestabilite de lovire ca balisticele icbm-ca sa poti sa justifici ceva la vreo intalnire bilaterala),rachetele standard nu vor distinge intre o”raza medie”iraniana sau ruseasca ,vor intercepta pe oricare si deci ii lasa in egalitate de forte in zone sensibile ptr ei,de asta in ultimul timp anunta modernizari pe banda….trebuie sa-si aduca fortele la acelasi nivel tehnologic ptr a-si mentine presiunea in zonele „de influenta”,de asta romania capata importanta ,ptr ca tarile mai mici vor cauta acoperire la noi….ma refer la cei din zona

    • Nu putem spera decat ca atunci cand va fi cazul Romania va fi gata si nu dezamagi…

    • Pe la inceputuri au „blufat” chiar un putintel cu forta lor de descurajare nucleara. In timpul crizei rachetelor din 1962 sovieticii aveau dor 14-16 ICBM operationale si asta a fost unul din motivele pentru care Hrusciov a cedat. Insa de atunci situatia s-a schimbat si la inceputul anilor ’90 forta lor nucleara era foarte credibila. In prezent doar ei stiu cat mai este operational din arsenalul nuclear.

  5. Virgiliu Culiceanu

    Deocamdata, Rusia refuza sa ne inapoieze Tezaurul, si tine sub ocupatie militara – vezi Armata a 14-a – romani si teritorii romanesti. Ca sa faci afaceri cu asa o Rusie, nu ai nevoie de politicieni cu viziune …
    In ceea ce priveste ortodoxismul rus, patriarhul Alexei al II-lea a binecuvantat arsenalul nuclear rus. Chiar ce sa mai comentez …

  6. Domnule Virgiliu Culiceanu, aveti dreptate in ceea ce priveste Tezaurul si romanii de dincolo de Prut! Insa in acest sens trebuie sa ne uitam si in ograda noastra: dupa 1989, Romania, execeptand ultimii ani, a facut mare lucru pentru recapatarea Tezaurului si repararea unor nedreptati istorice? Nu sunt un adept al Rusiei, dar am putea face afaceri cu aceasta tara imensa, bani sa iasa! Parca pe omul de afaceri rus sau roman, il intereseaza soarta Tezaurului sau vechile dispute istorice; pe el il intereseaza banul -si la saracia noastra…sunt bineveniti. Eu cred ca Tezaurul ar putea fi retrocedat Romaniei, printr-o diplomatie adecvata -asa-zisa Comisie ruso-romana care teoretic, se ocupa de acest aspect, dupa cate stiu se cramponeaza de trecut. In privinta teritoriului de dincolo de Prut, doar prin prosperitate, diplomatie si cu sprijin UE/SUA, l-am putea recupera. Trebuie sa fim realisti, daca Rusia nu vrea, nu stiu cum am putea noi sa-l recapatam (solutia militara, este exclusa din motive evidente). Sa nu ma intelegeti gresit, doresc din tot sufletul REANTREGIREA, dar nu cred ca la momentul actual, noi avem capacitatea economica, financiara, politica, poate chiar si militara, de a infaptui UNIREA! Sunt sigur ca demersurile in acest sens sunt de durata, iar Romania pare a sti ce vrea…Dupa cate stiu, Tezaurul valoreaza peste un miliard de dolari, insa daca in Romania ar veni investitii de cateva miliarde de dolari, care creaza incasari la buget si locuri de munca, atunci am scapa poate, de anumite temeri si fantome ale trecutului. Ramane insa valoarea si semnificatia istorica a Tezaurului, care nu poate fi inlocuita intr-adevar, cu nimic! Dupa mine, fara a fi un specialist, atragerea Moldovei de dincolo de Prut in sfera de influenta a SUA/UE si mentinerea ei aici, ar putea convinge Rusia sa accepte o reparatie istorica. Inca odata mentionez, nu sunt un specialist, ceea ce afirm sunt doar ganduri si pareri personale (care pot sau nu, sa fie ancorate in realitate). Va asigur insa de tot respectul si consideratia mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *