In timp ce Statele Unite par dipuse din ce in ce mai mult la negocieri in problema iraniana, si tind cont si de refuzul administratiei americane de a interveni militar in Siria, Israelul si aliatul sau din umbra, Arabia Saudita, au ramas cam singurelele sustinatoare ale unui atac aerian impotriva facilitatiilor nucleare iraniene.
Dupa discutia telefonica istorica intre Barak Obama si nou-alesul presedinte al Iranului Hassan Rouhani, americanii sunt foarte favorabili unei ridicarii graduale si rapide a sanctiunilor economie impotriva Teheranului, acest lucru fiind declarat public in fata premierului Netanyahu cu ocazia vizitei acestuia la Washington, la sfasitul lunii septembrie. Astfel ca israelienii, ramasi fara sprijin american impotriva Iranului si cu o Rusie din ce in ce mai agresiva in Orientul Mijolciu, au apelat la ajutorul mai vechilor lor aliati, adevarat nu foarte oficiala aceasta alianta dar foarte puternica, sauditii.
Asa ca la inceputul lunii octormbrie oficiali de rang inalt din tarile Golfului (probabil din Arabia Saudita si statele sale satelite: Oman, Kuwait, Quatar si Bahrein) au vizitat incognito Israelul si au discutat despre nou creata situatie de criza in urma retragerii oricarui sprijin american impotriva Iranului.
Aceste intalniri aduc si o noutate in relatiile Israelului cu aceste tari arabe, in sensul ca este pentru prima oara cand israelienii recunosc oficial ca aceste intalniri chiar au avut loc, iar acest lucru are se pare legatura cu o anumita presiune pe care Ierusalimul si tarile din Golf subordnate sauditiilor o pun pe Washington.
Practic disensiunea creata intre SUA si Israel, una dintre cele mai profunde din istoria relatiilor dintre cele doua tari, are la baza programul nuclear iranian. In timp ce americanii sunt de acord ca acest program sa fie dezvoltat in continuare, dar numai pe latura sa civila si cu inspectii repetate in zona site-urile de interes, Israelul sustine ca programul nuclear iranian trebuie oprit si toate instalatiile dezafectate.
Situatia politica a premierului isrealian nu este deloc placuta atata timp cat in ultimii cinci ani discursul sau anti-iranian a eclipsat aproape oricare alta actiune de politica externa, iar astazi Netanyahu se vede pus la colt de noua strategie americana si in acelasi timp de agresivitatea crescuta a Rusiei, care, vrea nu vrea, merge mana-n mana cu politica administratiei Obama in zona Orientului Mijlociu.
In urma acestei schimbari, Isarelul si tarile aliate din zona Golfului si-au unit eforturile in crearea unui lobby in Congresul American impotriva noii politici duse de administratie, dar se pare ca eforturile lor sunt prea putine si venite mult prea tarziu, mai ales pentru o America scuturata zdravan de probleme economice interne si a carui apetit pentru “democratizarea” tarilor arabe s-a redus pana aproape de disparatie.
In presa americana au aparut chiar comentatorii care spun ca solutia in cazul Siriei ar fi venit de fapt din partea americana, dar a fost propusa oficial de catre rusii pentru a indulci pastila pentru aliatii anti-Assad ai americanilor si ca oricum un atac militar asupra Iranului a fost exclus de catre Barak Obama inca inainte de realegerea sa in al doilea mandat. Prioritatile politicii americane tind sa devina mult mai izolationiste astazi in cel putin doua privinte: Europa si Orientul Mijlociu, singurul proiect de politica de securitate externa viabil si sprijinit de Washington ramanand Pacificul de Vest impreuna cu aliati foarte puternici si care sunt de fapt si asociati economici foarte importanti: Japonia, Coreea, Australia.
Astfel ca focusarea politicii externe de securitate spre zona asiatica a Pacificului va fi si viitor singura zona externa unde America va fi cu adevarat activa, lasand problemele Orientului Mijlociu si esecul “Primaverii Arabe” pe capul europenilor si rusilor, secondati de israelieni si sauditi, fiecare cu tarile sale satelite.
Practic in zona Golfului americanii vor pastra actualul status-quo si vor permite cel mai probabil o crestere a influentei Rusiei si tarilor europene in zona, atat militar cat si economic, mai ales ca problema aprovizionarii Statelor Unite cu hidrocarburi din tarile Golfului este una care conteza din ce in ce mai putin, in urma exploatarilor de gaze si petrol din sisturi.
In acest moment asistam de fapt la o pivotarea a intereselor americane din zona Atlantica si a Golfului Persic catre Pacific, iar aceasta pivotarea nu este una de conjunctura ci una foarte serioasa si pe termen lung, care va avea drept consecinta crearea unui vacum de putere in Mediterana si Marea Rosie, vid care va fi umplut, teoretic vorbind, de catre europeni si rusi. In ce proportie, ramane de vazut.
In acelasi timp Israelul se vede pus in postura de vioara a doua, in politica externa americana. Nu-i vorba SUA vor continua sa garanteze securitate israelienilor, dar daca nimeni nu-i ataca, este foarte putin probabil ca americanii sa mai intervina decisiv. Bineinteles ca aceasta pivotarea nu ar fi posibila fara intelegeri foarte clare cu Moscova, care a in mod sigur a fost obligata sa ofere Washingtonului anumite garantii, legate, spun unii analisti, de liniste in Iordania si Maroc si neimplicarea Rusiei in problemele din Egipt.
Astfel ca in urma noii politicii externe de securitate americane doua sunt tarile lasate cu ochii in soare: Turcia si Israelul.
GeorgeGMT
ar fi foarte interesant sa vedem turcia, israelul si sauditii ca incep sa isi faca de cap…singurii care ar avea probleme imediate cred ca ar fi turcii ca doar au pe mama rusie in cap….israelienii s-ar descurca fara probleme cu gruparea navala din mediterana, iar sauditii s-ar bubuii probabil cu flota iraniana..in rest ura si la gara, in 2-3 luni poate chiar mai putin ciuciu iran(asta daca nu intervin ivan si cu sam…si la cat le ia astora pana fac ceva… mai mult ca sigur americanii nu o sa intervina la timp iar rusii nu au capacitatea navala a americanilor)
In caz de razboi intre israelieni si iranieni pot sa intervina si rusii care au o aviatie foarte buna. In acest caz UE va intra in haos cind vor ramine fara petrol daca se blocheaza strimtoarea Ormuz si Romania va fi intre armata ungara si ucrainiana intr-o situatie identica ca cea dupa diktat.
Care armată ungară?
Escadrila de Gripen luate in leasing, 14 bucati versus cele 12 F-16 mana a treia ale noastre. Sigur ar avea suprematie aeriana.
Israelul singur niciodata nu poate invada Iranul si stopa productia de uraniu,poate ii pot invinge intr-o batalie,doua,trei dar de invadat fara americani niciodata,degeaba le distrug toate navele iranienilor daca nu pot controla imbogatirea uraniului,iar Iranienii nu sunt prosti au buncare la adancimi mari unde imbogatesc uraniu care nu pot fi distruse de bombele israelienilor,de aia au nevoi evreii de americani
Un razboi in Asia ar destabiliza catastrofal economia mondiala, inclusiv pe cea a SUA, aflata acum impinsa in corzile ringului de box.Nu cred ca fara acordul SUA, Rusiei si Chinei poate incepe un razboi Israel, Turcia, Arabia Saudita versus Iran.
Bre GMT cum au fost aia incognito in Israel daca stim si noi? E din ciclul tradare tradare dar sa stim si noi?
Aproape off: http://ro.stiri.yahoo.com/%C8%9Bara-care-ar-putea-renun%C8%9Ba-la-banii-cash-074521614.html
Off da’ rău de tot: M-am apucat de Istoria Războiului pentru întregirea României 1916-1919 de C. Kiriţescu. din 1925 Ed 2.a. Ce distractie au avut astia de mai sus cu natia romana….numa’ numa’
iar on: Daca incepe distractia la iranieni o sa halesca leul cu ursul pe cei 4 cai apocaliptici cu antreu de vultur daca il maninca la pene.
Pai incognito in sensul ca s-a aflat abia dupa ce au plecat… Nu i-au primit evreii cu fanfara si covor rosu, ci mai asa cu fereala.
Hai sa ne gandim si la pace, nu doar la razboi…..caci daca el va veni cu adevarat, si va ajunge pana la noi in Romanica, suntem fripti si arsi pe rug la ce reprezentam noi astazi in lume, la ce mijloace avem sa ne aparam sau sa il tinem cel mult la granitele noastre actuale. O adevarata strategie militara romanesca de succes, ar trebui sa ne puna in postura sa rezistam in aparare contra tuturor vecinilor nostri concomitent + amenintarile din marea neagra, sau sa tinem piept singuri Rusiei, pentru o lunga perioada de timp, cu cat mai putine distrugeri. IDEM rezistentei dpdv economic, energetic, agricol, sanitar e.t.c. O asemenea Romanie ar impiedica orice tara sa o agreseze direct si ar poate tara-o intr-un razboi, doar o nefericita conflagratie mondiala, a III-a si ultima! In rest, fereasca Dumnezeu, ca suntem prafff, pamant de flori! Shalom….
Nea cezare, ce spui matale acolo, a fost visul lui nea Nicu plumbuitu’..numai ca visele lui nu s-au prea pupat cu visele altora, iar rezultatul îl trăim cu toții…
Asa e, nenea rechinas….asa e. Au avut altii grija sa se intample asa si nu cum era programat sa fie, dar sa-l intrebam pe tovarasul ilici si gasca lui de KGB-isti tradatori ce si cum , ca el stie mai bine de ce au fost impotriva. Asta denota ca el, Nea Nicu a fost patriotul nr 1 pana la urma, cam idealist de felul lui, dar patriot. Asa…cizmar cum era el….
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/lumea-e-in-stare-de-soc-impasul-din-sua-se-adanceste-congresmenii-nu-au-un-plan-clar-de-preven.html
SUA are alte prioritati acum, si inca foarte urgente.
dupa comentarii-le de pana acum ,care sunt bine prezentate sunt si adevarate ,incep sa ma tem ca razboiul bate la use iar noi romanii suntem PRAF….cu tot NATO……si cred ca era mai bine sa fim apropiati rusilor ,parerea mea …..am zis bine ???????
Nu ai zis absolut deloc bine.Dar asta nu este o tragedie.Fii calm, fa un dus, bea un ceas de musetel sau un pahar de lapte si relaxeaza-te.O sa dormi mai bine in aceasta noapte.
Pai daca razboiul/rusii bat la usa, cum sa ne punem bine cu ei?! 🙂 😉 Prefer s-o iau usor, usor spre munti cu o bata in mana…
Nea GMT exista niste chestii de se pun pe umar si te vede in IR de la 1-2 km cu tot cu bata. Directia e buna totusi insa nu cred ca ce fac eu in fiecare an seamana spre 2% cu razboiul. Foamete mare, alergatura continua, inamicu cu ochiu pe tine si altele. Mersul pe munte cu 40 kile pe tine pieptis pe Fagaras este doar de incalzire.
Cea mai buna alianta este intre romani.
MOldoveni cu banateni si ardeleni, cu sudisti, dobrogeni si
mareeni cu maramu’.Asta e cea mai buna alianta. Daca mai si gasim in afara granitelor…pfuiii..si-al-tadata si-al-tadata o s-o facem si mai si mai lata
@oprita
Depinde ce intelegi prin apropiati. Depinde si daca mai e posibil.
Apropiati in termeni militari nu mai avem cum sa fim. Important ar fi sa nu fim noi cu „augh, augh, augh” in legatura cu rusii in timp ce occidentalii smecheri fac afaceri bine-mersi cu ei. Pentru ca vom cadea de prosti. Vezi cazul Nabucco. Cat au luat politicienii nostri endependenta energetica a Europei in brate, cat au scuipat South Stream-ul, si dai si lupta pentru endependenta Europei nenicule, cat de mult luptam noi pentru binele Europei. Si la sfarsit occidentalii ne-au dat cu flit si conducta ne ocoleste.
Ar fi bine sa ne intereseze strict interesul nostru national definit in termeni de putere economica si militara, nu in termeni de vorbe goale, cai verzi pe pereti, cruciade, misiuni pseudo-istorice, batai pe umar si alte povesti. Si sa nu ne aruncam cu capul inainte ca berbecii.