Rusia ar putea avea o baza navala in Egipt

images

Rusia este in discutii, se pare destul de avansate, pentru o baza navala permanenta in Egipt! Relatile dintre Moscova si Cairo tind sa devina din ce mai apropiate, iar rusii isi fac noi planuri pentru cresterea influentei in Mediterana si  zona Golfului printr-o prezenta militara permanenta in zona. In urma acestei evolutii John Kerry a simtit nevoia sa zboara de urgenta la Riad in Arabia Saudita pentru discutii, iar in drum spre Riad s-a oprit si la Cairo pentru o scurta convorbire pe 3 noiembrie.

Iar ca lucrurile sa fie clare Rusia a trimis in Mediterana doua dintre cele mai puternice nave de lupta operationale: nava-amiral a Flotei Pacificului – Varyag si crucisatorul greu cu propulsie nucleara Petru Cel Mare, care alaturi de alte nave de lupta au ridicat forta navala rusa din regiune la 16 nave.

Pe langa cele doua nave amintite mai sus, din escadra rusa  mai fac parte: crucisatorul Moskva –clasa Slava la fel ca Varyag, trei nave mari de asalt – Aleksandr Shabalin, Novocherkassk si  Minsk, toate avand la bord infanterie marina, plus patru nave de desant.

Astfel cea mai mare forta nvala rusa din Mediterana, de foarte mult timp incoace, este deja o prezenta obisnuita in tari precum: Cipru, Siria, Liban, Israel, Egipt, Libia si zona Canalului Suez. Dupa cum RoMilitary a scris, s-ar putea ca aceasta apropiere intre Rusia si Egipt sa fie intr-un fel finantata de catre Arabia Saudita, desi oferta initiala a sauditilor catre Moscova a fost respinsa : „Sauditii au de dat o spaga”.

Locatia pentru o eventuala baza navala rusesca in Egipt ar avea patru posibile locatii: Alexandria, Damietta – un port aflat la doar 15 km de Mediterana si 70 de km de Port Said, Port Said in nordul Canalului de Suez  si Rosetta in Delta Nilului la 65 km de Alexandria.

Nu se stie inca daca rusii cauta o baza navala in Egipt ca inlocuitoare pentru baza din Tartus, atata timp cat pe teren Assad este in acest moment invingator, trupele sale, cu masiv ajutor rusesc, aflandu-se intr-o ofensiva de neoprit .

Asadar atat Washingtonul cat si Riadul sunt dipuse sa faca concesii substantiale Rusiei, permitandu-i practic sa tina sub un relativ control Estul Mediteranei, acolo unde se afla una dintre cele mai importante rute navale de transport: Canalul Suez, care este vital nu numai pentru traficul de marfuri generale in si dinspre Asia, dar tot pe acest canal se desfasoara si o parte foarte importanta din exportul de hidrocarburi de catre tarile din Golf pe piata europeana si americana.

Iar daca cumplam informatile despre o noua baza navala rusa in Egipt, cu convorbirile dintre Moscova si Cairo pe seama unui import masiv de tehnica de lupta, si avansul pe care Bashar al-Assad, aliat loial Moscovei in are in razboiul din Siria, daca mai adaugam si pasul semnificativ facut inapoi de americani in problema iraniana, ajungem la concluzia ca anul acesta a fost unul dintre cei mai prosperi  din istoria post-sovietica a politicii externe ruse, politica pe care o putem caracteriza ca fiind una a recupararii terenului pierdut din 1991 incoace.

Iar actiunile din cadrul “Primaverii Arabe” sprijinite de catre occidentali au venit precum o manusa de piele fina pe interesele rusesti in zona Mediteranei si Golfului Persic…

 GeorgeGMT

 

11 comentarii:

  1. Intrebarea:
    Poza aia care e cap de afis ce nava vrea sa fie? La prima vedere pare a fi un Kirov dar la a doua pare mult mai modern. Ce e un succesor al lui Kirov? Sau rezultatul refit-ului?

  2. Este o impresie artistica, posibil dintr-un joc. Mi-a placut unghiul 🙂 .

  3. daca au adus baietii 2 Slava si un kirov e clar ca vor sa demonstreze ceva. Alaturi de kuznetov sunt cele mai bune nave pe care le au

  4. ce vremuri interesante ne asteapta pe noi toti..

  5. Ai dreaq e plin de comunisti… Doar chiorete e Batman Batman peste lacul rusesc si dupa 2 whisky-uri mai trece si Prutul.

  6. Salutare. Nu cred ca acele nave de asalt sau desant desii i tot un dreac ; au infanterie marina la bord sunt de mult timp prin zona si nu au capacitate asa de mare de a mentine cu tot ce trebuie pt asa zisa infanterie de la bord (nu sunt ca cele americane si pt astfel de posibilitati ) LST -urile alea mari au intre 15 si 20 de zile autonomie iar alea mai mici pana la 30 de zile . Cred mai degraba ca astea sunt pt „extractie”. Sa nu uitam ca cea numita Filchenko a fost trimisa cu o incarcatura speciala dupa cum spuneau mai demult chiar rusii , fara a preciza si cea era ca si incarcatura . http://i.imgur.com/6hof6vz.jpg asa arata pozitia navelor in Mediterana la 1 10 Aici cum arata la 5-9 http://www.rumormillnews.com/pix7/crowd_in_medietrannean.jpg si iata si cum arata la 1-11 -2013 sunt unele ce stau de mai bine de trei luni pe acolo , asa ca ca ele ca nave si echipaje pot dar nu si cu infanterie marina la bord atata timp. Crucisatorul Varyag nu apare dar si cu ala ar fi la 18 nave .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *