Rolul statiei de radiolocatie Gap Filler TPS 79(R), in cadrul sistemului national de control al spatiului aerian, este de a securiza zona de sub 3000 de metri, acolo unde FPS-ul este in dificultate. De asemenea s-a urmarit si integrarea in Sistemul NATO Integrat Extins de Aparare Antiaeriana (NATINADS).
Astfel in anul 2001 s-a inceput un program in doua faze ce viza dotarea Romaniei cu radare tip Gap Filler, construite de compania Lockheed Martin, radare ce aveau capacitatea de a descoperi tinte aeriene ce evoluau la inaltimi mici si foarte mici, si care urmau sa inlocuiasca vechile radare sovietice, analogice.
In prima faza in anul 2004 primele Gap-uri prototip erau livrate Romaniei. Pentru faza a doua in 2007 LM a primit din partea Romaniei o comanda de 17 sisteme TPS 79, plus modernizarea celor doua livrate anterior la standardul celorlalte 17 bucati. Tot in faza a doua cele 17 radare au fost integrate de catre UTI, partea romana asigurand mijloacele de transport, sistemul amic-inamic, remorca pentru antena, comunicatiile. De asemenea partea de mentenenta va fi asigurata de un contractor roman pe intreaga durata de viata a radarelor.
TPS 79 Gap Filler este un radar 3D digital si are ca misiuni urmarirea tintelor aeriene, dirijarea traficului aerian militar si civil, dirijarea la interceptare a avioanelor si rachetelor sol-aer proprii. Este un sistem foarte rezistent la bruiaj puternic. Are capacitatea de a descopri si incadra tinte aeriene pana la altitudinea de 10000 de metri si la o distanta de maximum 190 km, in functie de viteza de rotatie a antenei. Timpul in care sistemul este gata de actiune este de 50 de minute.
Incepand cu ianuarie 2012 Gap Filler-ul va intra oficial in serviciul de lupta 24h pe zi, incepandu-si cariera in Armata Romana!
Sursa:Revista „Cer Senin”
brici. pacat c anu completam acest sistem performant de radio locatie si cu restul, si anume aviatie, si sisteme de aparare antiaeriana. adica degeaba ii vezi din timp, la toate altitudinile si sti exacy cati sunt, daca nu ai cu ce sa ii dai jos 🙁
Ai dreptate sintax, dar trebuie sa putem sa ne bucuram si de acesti mici pasi inainte. Poate, eu sunt sigur, ca vom avea si motive mai solide de bucurie, eu cred asta…toti trebuie sa credem, altfel…
Optimismul a fost mai mereu arma romanului inca de pe timpul turcilor ca sa zic asa, ca sa revin la timpurile noastra citeam zilele acestea in presa ca bugetul pe 2012 prevede ceva banuti in plus la aparare, oare semne de multirol ?
Sper sa fie asa pentru ca avem nevoie, vantul sufla cu putere din est.
Fata de bugetul pe 2011 anul viitor apararea va primi in plus doar 100 de milioane de lei. In mod sigur daca multirolul va fi contractat fondurile necesare vor fi puse la dispozitie din alte surse dact bugetul MApN. Dealtfel asa era si ideea, ca Armata sa-si vada de instructie si consumabile, in timp ce operatiunile din TO si achizitile strategioce sa se faca direct prin Ministerul de Finante.
Eu raman un optimist incurabil…
E un prim inceput .