India si China in… Klub-ul problemelor cu ivanii

kiloklub1

Incarcarea rachetelor Klub S pe un submarin Kilo apartinand Indiei

Rachetele anti-nava “Klub” sunt, dupa cum se stie, principala arma “inteligenta” a submarinelor rusesti Kilo, racheta putand fi folosita atat impotriva tintelor navale cat si ca racheta de croaziera, pentru distrugerea unor tinte de pe uscat. Arma in sine are un caiet de sarcini cu adevarat infricosator pentru orice potential inamic, doar ca teorie este una, realitatea crunta, alta…

Astfel in urma cu ceva timp cativa pescari chinezi au prins in navoadele lor o racheta Klub aflata pe fundul marii, lansata se pare de unul dintre submarinele Kilo – sau clonele sale chinezesti – apartinand Marelui Popor Chinez.

Racheta cu pricina pare a fi una de antrenament, dar Marina Chineza a refuzat sa comenteze eveneimentul in vreun fel si lucrurile ar fi trebuit sa se termine aici…

klub-s-vietnam1

Numai ca epava Klubului a reaprins discutiile intre cei care considera racheta ca fiind doar un lest inutil, scump si foarte greu si cei care o considera o arma letala si foarte moderna. Centrul discutiilor s-a mutat din Marea Chinei de Sud catre Marina Indiana care este unul dintre principalii posesori si utilizatori ai rachetelor Klub si al submarinelor de tip Kilo, iar indienii nu de loc amintiri victorioase fata de Klub.

Astfel belele indienilor au iesit la iveala in anul 2007 cand au fost executat sase lansari de antrenament cu rachete Klub, toate sase fiind esecuri rasunatoare! Imediat indienii au facut scandal, iar submarinul folosit in teste, care era de doi ani la reparatii si modernizari in Rusia, a fost refuzat de India pana la remedierea problemelor aparute. In cele din urma, nava a fost cat de cat reparata, s-au tras niscai Klub-uri, care de aceasta data chiar au zburat si se parea ca totul ar fi OK, numai ca aceleasi probleme cu rachetele Klub se pare ca au aparut si in Marina Chineza, care fiind mult mai secretoasa decat cea Indiana, nu prea spune cand ii mai cade cate o racheta Klub, sau zboara dupa bunul ei plac si este mai apoi pescuita de catre vreun trauler civil…

Rusii descriu rachetele Klub ca fiind “carrier-killer”, desi nici o racheta de acest tip nu a fost vreodata folosita in lupta, iar performantele de fiabilitate nu sunt invidiate de nici un alt producator. Cu o raza de pana la 300 km si o viteza teoretica de 3000km/h, Klubul ar trebui sa fie o arma de speriat si altceva decat calcanul de pe fundul marii.

Asadar India s-a dotat cu 3M54 Klub intru “beneficiul” Pakistanului si bineinteles al Chinei. China la randul sau si-a luat Kluburile tot cu gandul la India, dar in cazul chinezilor lista cu potentiali “clienti” este covarsitor mai lunga. Astfel pe langa India, pe “lista de Craciun” a  Marelui Popor Chinez ii mai gasim, inevitabil,  pe americani si pe cavsi-totalitatea vecinilor mai apropiati sau mai indepartati ai Chinei…Asa ca macar din punctul de vedere al Beijingului fieratania rusilor ar face bine sa functioneze, pentru la cati “client” are China sansa sa apuce sa traga a doua oara dupa vreunul nu prea exista, avand nevoie de multe zeci si zeci de rachete sa parcurga lista macar o data, astfel ca orice problema de functionare ar fi cu adevarat… problematica.

GeorgeGMT

 

35 de comentarii:

  1. deci sa inteleg ca este foarte probabil ca intr-un razboi china-india sa nu vedem prea multe victime…..nu de alata, dar nu ajung proiectilele la inamic 🙂

  2. Ajung sa traga cu tunurile, ca in vremurile bune 🙂 .

    • poate cu tunuri dalea de sunt si pe bricu mircea 🙂 cu cremene si toate cele….poate cumpara niste tunuri Napoleon sau Parrot 🙂

      • „tunuri ce sunt si pe bricu Mircea „Da , da are vreo zece turele cu deale ca de pe Yamamoto . Probabil ca le au montat la ultima reparatie capitala ce a tinut destul de mult ( ca nu i usor sa tai cu flexu atata tablaraie) . serios vb ducem uneori amuzament aiurea uneori…

  3. Indienii au avut probleme deoarece softurile de la nava care asigura mid cours-ul si racheta nu se intelegeau, nava avea soft indian in inch si dadea date eronate de corectie a traiectoriei rachetei care „gandea” in metri – rezultatul a facut baldabac in apa fara sa loveasca unde trebuia.
    pe de alta parte exista teste in marea Nordului si in marea Caspica unde Klub-urile au facut exact ceea ce trebuiau sa faca adica si-au atins tintele.
    Eu unul nu bag mana in foc ca nu s-au apucat chinezii sa surubareasca prin rachetele ivanesti – de aci rezultatul – alta racheta la apa.
    Stati linistiti s-a vazut si la altii, Spike ER-ul nu functioneaza totdeauna in Corea de Sud. Japanii au criticat ultimele versiunu de Harpoon etc. Daca te uiti si USN a avut cateva ratari cu Harpoon si nici Exocet-urile argentiniene nu au functionat ca la carte de fiecare data. Mai e problema si cine si cum le intretine ca daca ajunge „Dorel” cu ochii oblici sa ii faca revizia….e nasol!

    • E, mai stim si noi ca tehnologia rusa mai da rateuri, mai ales de cand au probleme cu specialistii. Chiar si rusii recunosc acesta situatia, iar faptul ca vorbesc public despre ea dovedeste ca Ivan si-a schimbat mentalitatea, iar in viitor calitatea tehnicii lor de lupta ar putea sa-i surprinda pe multi.

    • or fi indienii ,cum nu prea sunt ,..dar nu cred sa faca soft in inch sa-l combine cu „metrii” rachetei
      eu zic ca o fi mai „complexa”
      daca le lanseaza din imersiune cum ii asigura mid course update si cine si cum ii asigurau submarinului corectiile de pozitie??

  4. Corpus Plautinum

    asa e strugurii sunt acri. styxul nostru antic sa traiasca. ca altceva de unde ?

  5. Pozele sunt superbe,ma gandeam cum ar fi sunat,,Incarcarea rachetelor Klub S pe un submarin Kilo apartinand Romaniei,,pun pariu ca ar costa cateva zeci de milioane(cat o pomana electorala cu mici+bere) si visul meu ar deveni realitate

  6. Ati vazut „Stalingrad” 2013? Superb film, facut de rusi.

    • L-a m vazut si eu si sincer nu m-a impresionat, in schimb ve recomand cu multa caldura o miniserie germana, formata din trei episoade, despre WW2, care seamana foarte mult cu productia HBO „Brothers in Arms” -o ador – „Unsere Mutter . Unsere Vater”.
      Merita!
      Este in limba germana dar se gasesc subtritrari fara probleme.

      • fiecare din punctl care vede, daca in film vezi numai arme care sa fie exact ca in razboiul respectiv, de la lunete si mitraliere, atunci e greu de multumit, eu unul personal filmul are tot cei trebuie, si e net superior productiilor americane.
        Dar na fiecare din unghiul cu care priveste.
        Filmul e de nota 10, clar!

  7. Stiu filmele de care zici George. Legat de productia asta ruseasc, am fost impresionat de efectele speciale.

  8. bondarciuk habar nu are sa faca filme–nu a invatat d e la tatal sau–
    iar filmul Stalingrad nu e decat un rahat copiat dupa americani dar cu multa prostie ruseasca– chair si criticii rusi au plins si ras cu lacrimi– eu am vazut filme filmate de tatal sau – iar lincul asta e cel mai Bun film rusesc despre razboi– filmat cu comunisti si despre comunisti– dar cine intelege limba rusa –o sami multumeasca,,, vb serios,,,

    • 🙂 In linii mari si eu am exact acceasi opinie despre acest film. Am avut senzatia ca este o paradie ieftina si una peste alta e doar propaganda prost executata.
      Pacat pentru ca rusii au scos niste filme istorice cu adevarat capodopere in ultimii ani.

    • Salut. Fiecare cu parerea lui , dar nu poti spune asa usor ca asta habar nu are sa faca filme. Fiecare regizor vede intr un fel ceea ce vrea sa faca si realizeaza dupa cum vede el respectiva ecranizare .
      Am vazut filmul si personal sunt la nivelul satisfacator, are si chestii exagerate dar si unele bune. E prea incarcat cu unele chestii si de aici probabil acesta saturatie ne face sa vedem altfel, plus ca deja e tema de la care desii te ai astepta parca mai mult sau nou nu are ce sa ti mai aduca in plus , e saturatie datorita si temei respective Stalingrad.
      Totusi parerea mea este ca deocamdata BondarciuK (fiul) a facut in Compania 9 9rota cel mai bun film al sau.

  9. Eu am remarcat efectele speciale si povestea. E adevarat ca se exagereaza cu patriotismul, dar astia sunt rusii…Pe undeva le dau dreptate, e un omagiu adus milioanelor de rusi cazuti in WW2. Batalia a fost un punct de cotitura, rezultatul e incontestabil. Daca e sa comparam cu filmele americane ce trateaza batalii celebre si dau ca exemplu „300”, filmul asta nu mi se pare mai tras de par!:))))

  10. Niciodata nu am avut incredere in strategypage,care este practic doar o pagina de propaganda americana,in viziunea lor toate chestiile rusesti sunt niste vechituri care nu zboara iar cele americane niste bunaciuni,chiar daca traiesc in SUA acest tip de propaganda e penibil,oricum rusii la fel ca si americanii lucrurile pentru export sunt facuta la standarde inferioare celor pentru armata proprie

    • Si eu am aceeasi parere!

    • Nu va contrazic, doar ca informatiile sunt adeverite si din surse indiene si nu numai. Rusii au mari probleme cu programele de inzestrare datorita distrugerii industriei pe vremea ratatului de Boris Eltan care a lasat industria militara fara fonduri, si astfel acum rusii s-au trezit ca au pierdut personalul specializat, au probleme cu coruptia in achizitia de componente si una peste alta au ramas in uram cu 15 ani fata de competitorii lor.
      Aceasta stare de fapt a fost dezvaluit de catre Moscova si desi se fac eforturi pt remedierea situatiei, problemele cu submarinele nucleare si rachetele Bulava au la baza lipsa de personal calificat din santiere.

  11. Am și eu niște întrebări! Klub-ul face parte din armamentul standard al unui Kilo, sau se montează opțional? Se pot monta rachete anti navă/torpile, la nevoie și dacă se poate, de producție vestică în tuburile lans-torpilă ale unui Kilo?

    • E optionala. Nu stiu si nici nu am auzit vreodata ca pe Kilo sa fie montate alte arme decat cele rusesti.

    • Prin anii 90 am citit in Observatorul militar ca o firma suedeza scosese vreo trei noi tipuri de torpile din care una era de 533mm calibrul cel folosesc in general rusii la torpile . cei din vest folosesc alt calibru , cel mai uzual fiind 324 mm. De rachete nici vb pt ca trebuie o intreaga adaptare a mai multor sisteme.

  12. Interesul Rusiei e sa nu atraga atentia, nu isi doresc o noua cursa a inarmarilor. Cred ca le convine statutul de putere regionala si atat, pentru a se dezvolta in liniste. Declaratiile fac parte din metodele de manipulare de care se folosesc si unii si altii. Nu cred ca e un decalaj tehnologic prea mare intre ei si occidentalii…Cel mai bun echipament nu il vedem pe campul de lupta pentru ca nu e de export. In principalele teatre de razboi vedem ca doar occidentul aliniaza tot ce e mai bun, de partea cealalta vedem echipament rusesc mai vechi(1-2 generatii)…T90 ul probabil va lupta cu Abrams peste 10-15 ani sau poate cu un tanc nou american…Exista tendinta asta de subestimare a rusilor si in perioada interbelica. Toata lumea stie ca sovieticii aveau categorii de arme la care occidentul doar visa…In Asia, China si India sunt un potential pericol si nu cred ca ivanii nu sunt constienti…Daca iti vand arme ieftin, nu te astepta sa cumperi tot ce e mai bun! Va salut cu respect!

  13. ma bag si eu…am citit si informat din multe surse…rateuri mai dau cam toti si multe arme sofisticate,iar rusii isi fac treaba bine…sigur ca indienii si chineziii ar lua totul de-a gata si apoi le-ar ingineriza.cel putin acum rusii sunt pe val..sigur nu au resursele americane,dar dupa teste indelungate cea ce scot e grozav.

  14. Peste 10 ani s-ar putea ca industria rusa sa fie pusa pe picioare si atunci problemele de calitate vor fi domeniul trecutului. Pana la urma nu este absolut nimic de ras, bravo lor ca se zbat sa-si repuna pe picioare industria militara.

  15. Asteptam reactia de orgoliu a Romaniei cu privire la acest aspect!:))))

  16. :))))))))))))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *